neděle, června 18, 2006

Kdo Vyhral Volby

Letošní volby jsou zajímavé z mnoha pohledů. Z jedné strany je samozřejmé, že vítězem se stala ODS se svými 35,38%. Z druhé strany, když se člověk podívá na její předvolební ambice a aktuální rozložení sil ve Sněmovně, tak toto vítězství si jistě plně zaslouží jmeno Pyrrhova.

Ale stojí za to se na volby podívat i jinak. Ve volbách tentokrát výrazně uspěla levice, o dost dál je pravice a velmi špatně dopadl střed. Procentuelně to vypadá takto: levice 51.4%, pravice 36%, střed 12,6 %. Pro upřesnění z ministran co nevešly do parlamentu jsem půl procenta přičetl pravici a zbytek středu. Zelení jsou jasnou levicí ať si turista Bursík mrká na Topolánka jak chce. Není to jen o stálých voličích kteří jsou tak levicoví, že až téměř anarchističtí /kdeže byla Jacques na 1. Máje/, ale je to i o Zelených v celé Evropě, kteří jsou levicí no a je to i o voličích v Čechách, kteří hlasovali pro stranu navrhující mimo jiné i vyšší daně a víc zásahů státu do hospodářstvi /pokud jde o ekologii/. Snad nikdo soudný Zelené nevidí na pravo.

A je tu ještě jiný pohled a to pohled na to, co si voliči nepřejí.
Naprosto jasně vychází, že si nepřejí rovnou daň. S výjimkou ODS, všechny dnešní parlamentní strany výrazně ve volební kampani odmítaly rovnou daň. Mimo jiné také všechny strany s výjimkou ODS odmítaly placení školného či zdravotnictví. Bylo by hodně hloupé soudit, že voliči sice souhlasili s hlavními body programu ODS, ale při tom volili strany které tento program výrazně odmítaly. Takže aktuální situace je taková, že proti hlavnímu bodu programu vítěze je 64 % občanů České Republiky, a stejný počet je i proti jejím nejkontroverznějším návrhům. Teď musíme jen doufat, že ODS se nebude snažit procpávat program, který většina lidí tady nechce Senátem a s pomocí svého čestného předsedy Klause.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk