pondělí, července 17, 2006

Perem pro zdravi

Poslední dobou se naši novináři, s nadšením hodným lepší věci, rozplývají nad tím, jak je na tom naše zdravotnictví špatně. Často tyto článečky se objeví vedle nějaké informace o tom, jaký to Rath je zločinec a jak ČSSD prostě zdravotnictví škodí a jak potřebujeme reformy. Většina poslední mediální propagandy se opírá o žebříček Health Consumer Powerhouse.
V tomto žebříčku jsme z 26 zemí 4 od konce (ne 3 od konce z 25 jak uvádí například Mladá Fronta z 17.7. 2006). Jistě to není nic chvályhodného takováto pozice, ale určitě se stojí podívat na to trochu přesněji.
Ze zemí kde to má smysl porovnávat (čili Polsko, Maďarsko a Slovensko), tak lépe je na tom Polsko a Maďarsko, Polsko má výsledek lepší o necelé 1% (409 bodů) a Maďarsko o 6,5% (453 bodů), Česká Republika má bodů 403. Jak je vidět, rozdíl mezi námi a lepšími sousedy je podle studie Health Consumer Powerhouse velmi malý. Přitom určitě stojí za zmínku, že průměrná délka života (taktéž i průměrná délka zdravého života - HALE) je u těchto zemí nižší, stejně jako i kojeneckou úmrtnost mají velmi výrazně horší a to jsou celosvětově uznávané nejdůležitější ukazatele reálných výsledků zdravotní péče, zvláště ten druhý máme jeden z nejlepších na světě. Bohužel na základě těchto statistik, na kterých třeba stojí WHO (myslím, že přeci jen aspoň trošičku renomovanější než HCP), by bylo těžké nám vnucovat různé nové a samozřejmě extrémně drahé léky.
Je zajímavé, že při analýze dokumentu HCP je pro novináře téma léků tím nejdůležitějším a stanoví 80-90% jejich tvorby. Dokonce velmi často vypisují jaké konkrétní léky nám tu chybí, či kterých je málo. Nebylo by na tom nic divného, kdyby ne to, že v údajích HCP téma léků je jen nějakých 15-20%. Takovýto nepoměr mezi pravým obsahem zprávy a její mediální prezentací u nás v případě tak lukrativního tématu je jistě jen náhodou.
Za trochu delší zmínku by jistě stálo Slovensko a to z několika důvodů. Je to země, kde byl na začátku transformací de facto stejný zdravotnický systém jako u nás. Jsou po reformách, na které všichni posledně tak tlačí a navíc jejich reformy velmi výrazně oslovily ODS a jejich specialisty od medicíny. Takže pokud se ODS nakonec podaří sestavit vládu, tak nejpravděpodobněji reformy půjdou Slovenským směrem. Bohužel novináři, kteří se tak rádi rozplývají nad slovenskými reformami a kteří velmi dobře vědí o fascinaci možného ministra zdravotnictví Julínka právě Slovenskem, úplně zapomínají nám říci, jak Slovensko v žebříčku HCP dopadlo. Jistě je to velmi zvláštní, ale se svými 369 body a nejdokonalejšími reformami, které jsou pro ODS a Modrou Šanci vzorem, je Slovensko za Českou Republikou. A co by čert nechtěl, tak i ukazatele kojenecké úmrtnosti či průměrné délky života mají také horší (u toho prvního je to téměř dvakrát).
A jako perličku na konec, předposlední v žebříčku HCP je Irsko, nejbohatší liberální země a prý náš nedostižitelný vzor. Ono vůbec z celého toho raportu vyniká, že čím méně liberalismu v medicíně, tím lepší výsledky a kvalitnější péče, není to sice žádná novinka pro toho, kdo se aspoň trochu o svět kolem sebe zajímá, ale u nás to nějak do médií neproniká.

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 1:

V 7/17/2006 12:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Články zde mají čím dál lepší úroveň informací a analytických postřehů. Jen tak dál !

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka