čtvrtek, srpna 10, 2006

Kazou vodu, piji vino

Skvělá zpráva, hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) a generální ředitel Hitachi Europa Mikio Jocu podepsali smlouvu o prodeji 40 hektarů pozemků v zóně Triangl pro výstavbu továrny na montáž televizorů. Tato továrna by měla přinést 2000 pracovních míst. Za metr čtvereční Japonci zaplatí 5 eur. Je to jejich druhá investice ve stejné zóně, první, na výrobu LCD displejů, zaměstná také 2000 lidí.
Jen více takovýchto optimistických informací, naše země potřebuje kvalitní investory a nová pracovní místa. Je tu jen jeden drobný problém (i když rozhodně ne v samotné investici), ten nadšený z japonské investice hejtman je přece představitelem strany, která na slovo investiční pobídka dostává husí kůži. ODS svým voličům slibovala a slibuje, jak pobídky velmi omezí a přitom její hejtman prodává Hitachi půdu dvakrát levněji než je její tržní cena. Navíc kraj (kdo uhodne kým ovládaný) společně se státem investuje do zóny 1,6 miliardy korun.
Volič ODS by měl asi hluboce popřemýšlet. Jak je možný tak hluboký rozpor mezi rétorikou jeho strany a reálnými kroky jejich představitelů - tady je to stejně kvalitní protiklad volebních slibů, jako výkřiky na prvního máje jak KSČM zaženou do děr a pozdější tanečky Němcové, Topolánka a Tlustého s Filipem či bezpodmínečně nutné odsunutí ČSSD od moci a pak nabídka na vstup do čtyřkoaličního projektu.
ODS totiž velmi dobře chápe a i se podle toho stále chová, že stejně jako jiné země po transformaci bezpodmínečně potřebujeme kvalitní zahraniční investory. Je pro ni jasné, že pokud všichni nabízejí investiční pobídky, tak Česká Republika musí také, jinak by po ní neštěkl ani investorův pes. Toto vše modrá strana ví, ale zároveň ve svých programových lžích sází na ekonomickou nevzdělanost velké části lidí a zároveň na jeden z nejnižších pudů svých voličů a tím je obyčejná závist.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 8/10/2006 3:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zajímal by mě zdroj, ze kterého jste určil tu tržní cenu pro nákup pozemku téhle velikosti.

 
V 8/11/2006 5:43 dop. , Blogger ods řekl...

Já ji neurčoval, to je obecně známý názor odborníků publikovaný několikrát na začátku července /např. 12 v čt24/.
Dobře mimochodem, že jste to připomněl. Pobídka ve formě 5 eur za metr měla platit pouze pro první investici, jak sliboval ódeesácký hejtman. Ale ukázalo se, že člen strany nesnášející investiční pobídky udržel tuto skvělou cenu i pro druhou investici.

 
V 8/11/2006 10:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

růžový blog rudého zmrda.

 
V 8/11/2006 7:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Praxe ODS byla vzdy odlisna od toho co cpali do hlav svych volicu. To ni zavedli zavedli leccos z toho co ted (naoko) kritizovali.

 
V 8/11/2006 7:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

... řekl volič ODS

 
V 8/12/2006 1:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Dvakrát levněji než je její tržní cena" se žádný znalec nevyjadřuje, ten by použil termín: za polovinu, za třetinu tržní ceny a podobně, jinak znalce které Vy máte zřejmě na mysli znám taky, jsou to mnohdy úřednici z bank, kteří v životě nic neprodali, jenom o tom kecaj a kdyby měli jít dělat makléře byli by studení, jim podobní znalci ještě loni kupříkladu tvrdili, že ceny u panelových bytů ve většině měst už jsou na úplném vrcholu a už budou jen stagnovat, možná mírně klesat a ono kulový, letos se ukázalo, že se ceny zase vyšplhaly ještě mnohem víš. Navíc tržní odhady se určují podle toho, co se obdobného v dané lokalitě poslední dobou prodalo a mám pocit, že něco takového se tam v poslední době prodávalo a i kdyby přesto všechno to byla pravda, tak ten co by nabízel jednou tolik by si to určitě dokázal u kompetentních pánů posichrovat $ takže nashle, H.B.

 
V 8/12/2006 5:04 dop. , Blogger ods řekl...

Velmi vtipné a zábavné, ale zapomínáte na to, že i pro hejtmana tato 2x levnější cena /budu si to z dovolením psát u sebe psát tak, jak chci já/ byla investiční pobídkou pro prvního investora /pak ji zopakoval u druhého a vymlouval se pro změnu vazbou mezi investory, ne jak sugerujete vy tím že minulým prodejem vznikla tržní cena/. Takže jste vedle jak ta jedle.
Navíc zapomínáte, že toto není realitní věstník /a problematika ohodnocování pozemků je dosti vedlejší, zvláště když sám hejtman - pro zopakování - přiznává že cena je preferenční/, ale komenáře k událostem a chování ODS.

 
V 8/22/2006 8:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

No jo no, zatím co voliči levice jsou zvyklí, že všichni politici jsou potencionální parchanti, voliči konzervativců si to myslí jen o politických odpůrcích.

 
V 8/27/2006 3:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Perfektní čtení. Fakta. Díky za to, že jste normální, že volíte sociální demokraty.

 
V 8/29/2006 2:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jsi proste nevyzraly vul, nic vic nic min.

 
V 8/30/2006 8:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tato stranka je jeden velky blabol nejakeho "chytreho" socialisty

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka