úterý, srpna 08, 2006

Mandat

Po úpadku trojkoaliční fikce zůstala Topolánkovým obhájcům (a jemu samotnému) ještě stále verze o mandátu vítěze na vládu. Jsem ochoten vsadit ořechy proti diamantům, že ti samí lidé, kteří dnes podporují tento argument, nikdy nic nenamítali (a ani dnes nenamítají) proti tomu, že na Slovensku dvakrát sestavoval vládu "poražený" Dzurinda a ne vítěz Mečiar. Ze slovenského příkladu jasně vyniká, že mandát na vládu nemá automaticky vítěz, jak je nám do kolečka otloukáno o hlavu, ale spíše ho má koaliční potenciál. Ten se v Topolánkově případě ukázal zatím nepostačující, osciloval ve dvousetosobové Sněmovně mezi osmadevadesáti a sty hlasy, co pokud ignorujeme nová matematická pravidla z Hradu, pořád není většina. A nikdo rozumný snad nemohl brát vážně přepočítávání, kdo kolik dostal přesně volebních lístků od strany, která by chtěla za 35% hlasů nadpoloviční většinu nebo nějaký bonus ve Sněmovně.
Momentální mandát ODS je jedenaosmdesát hlasů. Z tohoto by měla ve svých jednáních vycházet a snažit se najít těch minimálně dvacet reálných a ne devatenáct virtuálních hlasů. K tomu jí rozhodně nepomáhá vyjednavač, který každou chvíli pravděpodobně jediný možný zdroj stabilní podpory urazí. Tlačení na oponenta argumentem, pokud nás nepodpoříte, tak jste kriminálníci, kteří se bojí vyšetřování, je extrémně dětinské a hloupé a obdivovat takovou argumentaci v složitých politických jednáních může jen dosti omezený člověk.
Volání po předčasných volbách, které se začíná posledně čím dál silněji ozývat, a to hlavně z modrých řad, ukazuje výrazně slabost našich politických a novinářských elit. Tuto slabost ještě zvýrazňuje volání po změně počtu poslanců. Ústava jasně říká, že by měly být tři pokusy o sestavení vlády. Do posledních voleb každý si musel poradit se dvěma sty poslanci a poradil si s tím, dnes prý téměř neřešitelným, problémem. A najednou nám tady běhá člověk, který po prvních neúspěších křičí, nejdůležitější pravidla v této zemi se musí ihned změnit, podle změněných pravidel mne máte vybrat a říkám to s celou autoritou politika, který zatím je ve stádiu nultého pokusu o vytvoření vlády. Opravdu si nejsem jist, jestli politiky platíme za to, že nás budou pořád honit k volbám, dokud výsledek nebude podle jejich chuti.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 8/08/2006 7:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Topolánek patří na smetiště dějin. Neschopný podvraťák.

 
V 8/08/2006 8:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

DÁVÁM TOPOLÁNKOVI ROK,
MAXIMÁLNĚ DVA...
Naše média se snaží obviňováním ČSSD z obstrukcí a nerespektováním principů voleb abychom zapoměli, že za současnou situaci může krom neschopného Topolánka náš nadstranický president, ten totiž ve své objektivní nezávislosti nese odpovědnost jak za vleklá nikam nevedoucí jednání (pro narcistu je obtížné uznat, že pověřil jednáním o sestavení vládě chlapa u kterého, jak by řekl J.C. došlo k melioraci mozkových buněk do pohlavních žlaz) tak za skutečnost, že dodnes není ani předseda sněmovny a to popřením z voleb logického postupu, kdy neuspěje-li v sestavení vlády vítězná strana (což se již stalo nebo potřebuje prognostik a profesor ekonomie delší datovou analýzu?), pak druhým na tahu je strana druhá nejsilnější. Ta však z Hradu dostala jedinou záruku a to, že tento z voleb vzešlý výsledek, nebude respektován. Pak tedy se nelze ČSSD divit, že se snaží mít tuto možnost jako druhá nejsilnější strana alespoň v třetím posledním pokusu. Ó jak nedemokratický a destruktivní to postup .))))

 
V 8/08/2006 1:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Co za rudého bolševíka tohle splácalo??? :)))))))))

 
V 8/08/2006 3:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

JE TO TAK, JAK PÍŠE PŘEDCHOZÍ PŘISPĚVATEL.NAVÍC ALE MUSÍM DODAT,ŽE NEVŮLE SE DOHODNOUT JE VŠESTRANNÁ.ALE TO JE DÁNO JEN SPECIFIKEM NEVYSPĚLOSTI NAŠÍ TZV.POLITICKÉ REPREZENTACE.MY,VOLIČI,JEN SMUTNĚ ZÍRÁME.BOHUŽEL IDEOLOGIE,A Z NICH PRAMENÍCÍ POLITICKÝ CHTÍČ MOCI A USPOKOJENÍ TOHOTO ASEXUÁLNÍHO LIBIDA (CHUDÁK FREUD BY TEĎ ŘVAL!)NIKOMU NEDÁ, ABY OPONENTOVI, KDYŽ JDE O NĚCO PROSPĚŠNÉHO PRO NÁS PRO VŠECHNY, DAL ZA PRAVDU.SCHOPNOST NEDOHODY JE OBDIVUHODNÁ, ZCELA MIMOŘÁDNÁ. A DŮSTOJNÍK TOPOŘÁNEK JE V TOMTO NEPŘEKONATELNÝ. NOJO, CHLAP S GULAMA SE NEZAPŘE ...A S VELITELSKÝMI PRAVDAMI ...TŘEBA UŽ U MODROPTÁKŮ NĚKOMU DOJDE,ŽE SÁHLI VEDLE...A PROPOS, NEPŘIJDE VÁM, ŽE PAN PROFESOR JE STÁLE NA MIRKA VELMI ALERGICKÝ ???

 
V 8/08/2006 4:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je zřejmé, že lidé v éto zemi si nepřejí extrémy - ani modrou šanci Topolánka a soudruha Tlustého, ani zadlužování ala ČSSD. Tomu odpovídá volební výsledek.

Jasným řešením je koalice ODS-ČSSD, kde si strany ohlídají, aby nedocházelo k pravým nebo levým extrémům. Tato země již potřebuje přijetí rozumných reforem, které by mohly vzejít z konstruktivních jednání obou partnerů. To samozřejmě předpokládá konstruktivní a komunikativní zástupce obou stran, ne urážlivé netýkavky typu Topolánka. Vždyť hlavním předpokladem schopného diplomata a politika je schopnost komunikace.

V případě předčasných voleb vyvývám k bojkotu všech viníků - tj. ODS, KDU, Zelených i ČSSD. Volte mimoparlamentní strany nebo KSČM! Za ignorování vůle voličů musí být viníci potrestáni!

 
V 8/08/2006 5:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hle jak zde kňučí oddaní psíci vděčni za panskou kost odpadnuvší od ruky hodujících bolševíků. Což nemají dost kuráže sami si ulovit kus žvance?
Výše uvedené je jeden z nemála důvodů proč nevolit KSČSSD a přísahám, že až ODS utvoří koalici s "demokratickou" stranou českých neonacistů (ať už otevřeně nebo postraně a možná mi i před volbama budou slibovat, že s nimi nemají nic společného), volit je nebudu.

 
V 8/09/2006 5:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

anonyme 5:29 odp.
, už to nehul. žvanec chybí tak akorát tobě... :-)

 
V 8/10/2006 3:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Co já vím Topolánek jednal za trojkoalici - tedy zastupoval 100 hlasů - a hledal podporu u ČSSD.
Nevidím žádný důvod proč by se ČSSD nedokázala dohodnou s koalicí pokud se dokáže dohodnout s ODS (ostatní dvě strany mají k ČSSD programově o trochu blíž).

 
V 8/11/2006 10:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Chovej se k jiným tak, jak bys chtěl, aby se ostatní chovali k tobě". V neblahé paměti stále slyším nekompromisně opakované heslo představitelů modrých ptáků o tzv. NULOVÉ TOLERANCI. Mohou snad nyní očekávat, že ČSSD sklopí uši a bude oddaně podporovat svého protivníka ?

 
V 8/22/2006 12:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No Tomasi kdyby socdem popořili trojkoalu, tak je to Národní fronta jako řemen. Jediná autentická opozice by byli komunisti a ty by si to vychutnali. To chcete?

 
V 8/23/2006 9:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kurva, tady je komunistů (pardon) Paroubkovců.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka