sobota, srpna 05, 2006

Podnikani

Před volbami tvrdá mediální a reklamní masáž ODS vzbudila dojem u části veřejnosti, že rovná daň je jedinou starostí českých podnikatelů a pokud modrý pták nevyhraje, tak buď hned po volbách zkrachují nebo dobrovolně pozavírají své podniky, protože sociální demokracie vytváří a bude vytvářet nejhorší možné podmínky pro naše firmy.
Ve výrazném kontrastu s touto propagandou je rozhovor v 31. čísle časopisu Profit s Karlem Havlíčkem, místopředsedou Asociace malých a středních podniků, viceprezidentem Evropské asociace malých a středních podniků a obchodně-marketingovým ředitelem průmyslového holdingu Sindat Group. Slova takové autority a navíc podnikatele jistě mají větší váhu než různé výplody všeználků z ODS či modrých komentátorů.
"Pro vlastní podnikání je - troufám si tvrdit - skoro lhostejné, zda-li nakonec bude vládnout koalice pravostředová, či levostředová." Snad jasněji než pan Havlíček to ani říci nelze, ale stojí za to se podívat i na upřesnění. "Efektivita podniku se odvíjí od toho, jestli dokážete vyvinout, vyrobit či nakoupit konkurenceschopný produkt a ten pak dobře umístit na trhy. To je 90 procent podnikatelského úspěchu. Jen ten malý desetiprocentní zbytek představují vnější podmínky." Zajímavé je, proč něco takového člověk neslyší od kavárenských teoretiků píšících do modrých novin nebo od specialistů z ODS rozvíjejících své firmy tak, že upadnou do dluhů a ze 430 pracovních míst nabízejí už jen 30, ale slyší to od úspěšných podnikatelů s autoritou v celé Evropě.
Na téma rovné daně pan Havlíček také říká zajímavou věc, kterou ví každý, kdo podniká, ale novinářům a politikům ODS nějak uniká nebo nám schválně lžou. "Daně jsou důležité a určitě bude příjemné, budou-li nižší, ale zase nemají takový význam, jaký jim přisuzují média. Navíc daň z příjmů, o které se mluví nejvíce, podnikatel či firma může relativně dobře ovlivnit." Jistě je zvláštní takto mluvit o daních, tak co teda je pro podnikatele nejdůležitější ? Určitě to bude jen v programu ODS, protože ČSSD podnikatele chce udusit. "Já například za velký neduh považuji přebujelou legislativu a s ní spojenou tíživou administrativu. V druhé řadě pak špatnou vymahatelnost práva. Potřebujeme tedy mimo jiné zjednodušení .... Mám za to, že takové cíle najdete v programech všech parlamentních stran."
Stojí za to i páně Havlíčkův názor na téma investičních pobídek pro zahraniční firmy. Pro ODS a Václava Klause je to jeden z největších morů u nás. "Pokud si někdo myslí, že se bez investičních pobídek obejdeme, je na hlubokém omylu." Je potěšitelné slyšet, že pobídky nejsou morem, ale nutností. Konec konců, ví to každý, kdo se podíval na tolik vychvalované reformované Slovensko. Kde Dzurindova reformní vláda nabízela stejné podmínky (a nebo horší) jako její sousedi, tam v lákání investorů neuspěla. Investory téměř nezajímaly reformy, de facto v duchu Modré šance, či rovná daň, ale hlavně investiční pobídky. A tady Čechy si radí v konkurenci opravdu velmi dobře. ODS to ale nevadí, investiční pobídky chce drasticky omezit a soustředit se na něco, co v případě Slovenska naprosto nestačilo a museli se k nim rychle vrátit. Nakonec, jako podtržení, bych tady zacitoval názor pana Havlíčka na téma co s těmi pobídkami a či stojí za to je rušit nebo omezovat. "Optimální by samozřejmě bylo, kdyby pobídky platily pro všechny bez rozdílu. Ale ten problém nelze řešit zrušením podpory jedné skupiny, v tomto případě zahraničních investorů. To by bylo přesně v duchu hesla: já kozu nemám, ať tedy chcípne i sousedovi."

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 14:

V 8/05/2006 11:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

je to přesně tak, ale vysvětlujte to soudruhovi Tlustému

 
V 8/06/2006 6:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

soudruh Tlustý klidně zprzní ekonomiku a legislativu celého státu, jen když tím naplní svoji vlastní kapsu :-) a kapsy pánů "Rambo" Macků a falešných a prázdných Topolů...

 
V 8/06/2006 10:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlasím, dobrý článek.

 
V 8/07/2006 1:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jen tak dál soudruzi! Lezete Paroubkovi do prdele, jeho a Sobotkovi nesmyslné nápady a pobídky nás mimochodem letos budou stát 170 miliard! Vytvořit jedno pracovní místo za 1mil. Kč a neplatit 5-10 let daně ? To může vymyslet fakt akorát parta debilů v ČSSD!

 
V 8/07/2006 1:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

že není důležité vnější prostředí?? jaký antimarketingový pako to psalo???
možná tak, když jste monopol:))

 
V 8/07/2006 2:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

takže abych se k tomu nějak vyjádřil: B.L.B.O.S.T!!!
"Efektivita podniku se odvíjí od toho, jestli dokážete vyvinout, vyrobit či nakoupit konkurenceschopný produkt a ten pak dobře umístit na trhy. To je 90 procent podnikatelského úspěchu. Jen ten malý desetiprocentní zbytek představují vnější podmínky."....to je pravda, ale jelikož nejsou kvalitně vytvořeny podmínky pro podníkání, stále vás někdo buzeruje a platíte daňe jako mourovatí, tak se vám tady na to každej vyprdne a ,,umístí dobře výrobek na trh" = mimo ČR!!!

"Daně jsou důležité a určitě bude příjemné, budou-li nižší, ale zase nemají takový význam, jaký jim přisuzují média. Navíc daň z příjmů, o které se mluví nejvíce, podnikatel či firma může relativně dobře ovlivnit."...co to je za blbost??? jak můžu ovlivnit výši daní? jedině tím, že snížím své zisky, tím snížím relativně i daně (pokud vím, u nás je progresivní daň-vyšší zisky vyšší daně, abychom se měli všichni dobře (i ti co nepracujou)spravedlivé?? to nechám bez odpovědi..

a co se týče investičních pobídek...proč dostávají pobídky zahraniční investoři a čeští NE ? kdyby se vytvořily výhodné podmínky pro české podniky, nebojím se řící, že by byly konkurenceschopní i ve světě! copak jsme měli málo světově známých podniků, které ten bankrotují a prodávají se zahraničním investorům! potom kupujeme Grippeny, přitom kdyby nezlikvidovali AERO, tak to mohli dostat oni, dále pak zbrojovka Brno, Škodovka...nééé my to radši narveme do chřtánu někomu z Asie!

 
V 8/07/2006 4:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Takhle sem se dlouho nezasmál :D Rudý zmrdi si tady stěžujou na "komunistu" Tlustého, i když jich je ta jejich ĆSSD plná, to je vrchol demence.

 
V 8/08/2006 12:45 dop. , Blogger ods řekl...

k anonymous 2:58 odp.

Z Vašich slov vyniká, že jste příliš mnoho nepochopil a nebo /a zároveň/ příliš s podnikáním zkušeností nemáte.
Popřemýšlejte, proč lidé podnikají v zemích s mnohem většími daňovými /i nepřímě/ odvody /a zároveň i mnohem horšími vnějšími podmínkami/ a jak je možné, že ty země stále ještě žijí /a jsou dvakrát bohatší než ČR ačkoliv stejné "příšerné" podmínky mají třeba už 40 let/. Přece pokud není rovná daň a nulová práva pracovníků, tak tady je jen Severní Korea nebo nějaká jiná Kuba.
To co jste napsal o daních dokazuje, že jste pouhý teoretik /a nebo naprosto nevzdělaný podnikatel, ale to není chyba systému/. Kdo opravdu podniká ví o čem pan Havlíček mluvil.
A u investičních pobídek Vám asi nedošly slova "já kozu nemám, ať tedy chcípne i sousedovi". Pokusím se Vám to jednoduše vysvětlit, nejde o to, že pobídky jsou špatné, ale o to vytvořit pro naše nejschopnější podobné, jako pro zahranični /problémem je ale nedostatek lokálního kapitálu, pokud někdo nemyslí jako ODS v 90. letech čili vše financovat fiktivními úvěry ze státních bank/.
Každému kdo naříká na pobídky a zahraniční investice doporučuji popřemýšlet, proč všechny rozvíjející se země se o ně tak rvou a nabízejí co nejlepší možné podmínky bohatým investorům /i ty s pravicovými vládami a rovnou daní/. To si opravdu myslíte, že jediní géniové jsou v ODS a jinak všude na světě jsou jen debilové co za velké peníze vytvářejí pracovní místa ? Za domaci ukol popřemýšlejte kdo vladne v krajich ktere se pretahuji o zahraniční investory nabídkami půda za korunu a železnice /a porovnejte si to s volebním programem a proslovy politiku téže strany/. Uvidíte kdo z Vás dělá idioty ačkoliv sám velmi dobře chápe realitu popsanou i výše.

 
V 8/08/2006 7:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to anonymous - nahradit Gripena Aerem 159 ? tady nejakemu modrakovi opravdu sibe. A-159 je lehky cvicny letoun, ne bojovy.

A ceske podniky jako Aero a Tatra vesmes zlikvidovalili ci ponicili klausovci v 1. pol. 90 let. je jasne videt, ze ODS voli nezkuseni a pritroubli mlamoji, kterym je mozno cokoliv nakecet, bez urovne, bez kultury.

 
V 8/08/2006 7:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Rozdil mezi vladou CSSD a ODS je ten, ze CSSD podniky sice "silene zdani", ale zaroven jim zaruci stabilitu a podminky k rozvoji, ale ODS je rovnou vytuneluje a rozkrade :-). Jak rikal patron zdejsi Modre sance - ODS.

 
V 8/09/2006 10:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jsem vyučený letecký mechanik z Aera Vodochody a jen musím potvrdit slova výše uvedená... L159 je nádherné éro, ale primárně je to cvičný a lehký bojový letoun... S opravdovým bojovým letounem se bohužel měřit nemůže a ani k tomu není určeno. K dalším věcem se nehodlám vyjadřovat, protože jim až tak nerozumím a to samé bych doporučoval ostatním... Držte se své odbornosti a nepindejte o věcech, do kterých nevidíte. Neberte to ve zlém.

 
V 8/12/2006 6:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jenom tech lejster, kolik musi zbytecne podnikatel rocne vyplnit...

 
V 8/22/2006 2:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

dobré vnější podmínky jsou jedním z hlavních předpokladů konkurenceschopnosti. vysoké odvody na daních tuto konkurenceschopnost snižují,jak u pracovní síly,tak u výrobků. za další, státy jako Švédsko nebo i Belgie, tzv. sociální ráje, které, jak kolega řekl, jsou trvale se rozvíjející navzdory daňovému zatížení, těží stále především ze zázemí z 60. let a později, tedy období ekonomicky velice liberálního a nemohli jste si nevšimnout, že v současné době nese otěže ekonomického růstu především velice liberálně řízené irsko a na východě pobaltské republiky...takže dost bylo "jistot", musíme se také trochu snažit.nebo chceme dopadnout jako německo či franci?

 
V 8/24/2006 5:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS je pouze uskupeni lumpu co chteji krast a ani se nenamahaji si vytvorit volebni plan ci strategii vlady.Dle ODS vladnout znamena vyfasovat pozici a delat si co chci a kdyz me nekdo okrikne ze blbnu tak arogantne odseknu.

CSSD je v podstate to same tak jako vsechny nase politicke strany ALE Cssd si uvedomilo ze uz nejsou mafiani co se v patek u piva domluvi co se vykrade v sobotu a pochopili ze pokud jakztakz bude stat fungovat tak oni nemusi pouzivat pacidla a sochory aby ziskali penize.Proste se stali opravdovou politickou stranou a proto se jim dari nejak vzdy prosadit.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka