čtvrtek, srpna 31, 2006

Ustavni a neustavni

Minulý týden místopředsedkyně našich zákonodárců Němcová prohlásila, že Jiří Paroubek svým jednáním s lidovci podle ní "porušil ústavu" (iDnes 25.8.). Mirek Topolánek trošičku přibrzdil a ve svém článku pro Lidové Noviny z 29. srpna nazval tato jednání neústavními.
Paní Němcová by si mohla přečíst aspoň Ústavu České Republiky než příště začne perlit. Ústava nijak nezakazuje jednání dvou (tří, pěti, deseti) stran o různých budoucích dohodách či vládách. Jiří Paroubek přece neřekl, že Topolánek už vládu nesestavuje, ale pouze hledal z iniciativy Miroslava Kalouska (podle rozhovoru na Frekvenci 1 z 30. srpna) nějaké vládní řešení pro případný druhý či třetí pokus, který by pravděpodobně nastal po debaklu Topolánkovy vlády.
Ještě zajímavější než hlouposti vyřčené paní Němcovou je Topolánkova formulace o neústavnosti rozhovorů o možných budoucích vládních koalicích. Když sáhneme po Ústavě České Republiky, tak čteme:

Článek 62

Prezident republiky
a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,

Článek 68

(2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

Nikde tu není ani zmínka o nějakém "jednání o sestavení vlády", kterým Václav Klaus pověřil předsedu ODS 5. června (ústavní krok nastal až 16. srpna, kdy byl jmenován premiérem). Více než dva měsíce Mirek Topolánek na základě neústavního pověření vytvářel nějaké trojkoalice, rozděloval ministerstva a teď má ještě tu drzost vyčítat jiným standartní politická jednání.

dodatek z 3.09.2006:
Míra Topolánků stále obviňuje Jiřího Paroubka z neústavního jednání a že se už pokusil sestavit vládu. Na základě tohoto došel k názoru, že už tu není jiné řešení, tudíž spějeme k předčasným volbám (TV Prima 3.09.). Pokud připustíme, že na jeho argumentaci něco je, tak je jasné, že Topolánek již 2x naprosto zkrachoval v mimoústavním vytváření vlády (trojkoalice a menšinový kabinet podporovaný ČSSD). Pokud jeho dvojnásobný krach nebyl problémem při nominaci na post premiéra, proč by měl být jeden Paroubkův (stále připouštím, že Topolánkovy nesmysly jsou faktem) a proč bychom místo mluvení o předčasných volbách neměli nejdříve ctít nejdůležitější zákon této země jakým je ústava?

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 18:

V 8/31/2006 3:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud Topolánek se svou vládou nedostane ve sněmovně důvěru musí podat demisi. Jeho vláda ovšem bude fungovat dál. A nikde není v ústavě dána lhůta, do kdy musí prezidet pověřit někoho dalšího sestavením vlády. Tady můžou vzniknout zajímavé věci.

 
V 8/31/2006 5:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

milý Blogře,
schválně a vědomě s malým na začátku,neboť svítíš jak Bobošíkov ještě před "okobere" (21) výkřiky ambiciozních děv, čímž, doufám že se nenajde dost k posvěcení vzniku dalšího spolku hlasatelů ničeho za velké peníze zbytku světa, je vlastně řečeno vše. Jen ještě maličkost: Kdo neumí dveře zavřít, má otevřeno do té doby, než to učiní někdo jiný. A to říká jinými slovy nejen Ústava, ale i další pazákony ČR. A vo to de!

 
V 8/31/2006 7:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro anonymus 5,45
Jsem asi tupý, tak co tím chtěl básník říci?

 
V 8/31/2006 8:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Němcová je vypatlaná slepice.

 
V 9/01/2006 1:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Němcová je PIČA, stejně jako Tupolánek je PIČUS. Nula, sračka, která nikdy nebude premiérem, leda tak fiktivním, což je současný stav. Půjde do prdele stejně rychle, jako z ní vylezl, modrý humus.

 
V 9/01/2006 10:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Modry ptaci jsou C*raci :)

 
V 9/01/2006 8:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ten Tupolánkův ministr Pospíšil snad ještě neřídil ani koloběžku :-). mamma mia.

 
V 9/01/2006 10:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

haha, ještě nikdy jsme neměli nikým nezvolenou vládu. Ale modří kokoti by se jinak k moci nedostali.

 
V 9/03/2006 4:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

TOPOLANKOVA VLADA JE NEUSTAVNI!

 
V 9/03/2006 6:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jsem volič ODS, ale zklamu vás, nebudu zde šířit nenávist (na tomto blogu by to bylo nošení dříví do lesa). Mám jen malou otázku: Jak získá Paroubek většinu ve sněmovně?

 
V 9/03/2006 6:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro 6:29 odp.: Jsem volič CSSD, ale zklamu vás, nebudu zde šířit nenávist. Mám jen malou otázku: Jak získá Topolanek většinu ve sněmovně?

 
V 9/03/2006 8:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

odpoved: nijak. Topolanek chce dostat system teto zeme pryc ze standardni polohy. Jinymi slovy - jde mu o mimoustavni prevrat, kdy mozna i takovi Masini, Paumerove a Sinaglove budou chodit po ulicich a strilet nevinne lidi.

 
V 9/04/2006 1:52 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zdravím, nejsem zrovna dlouhodobě v ČR. Doufám, že není celý národ tak zfanatizovaný, jako ten vzorek, který se pohybuje na internetu. To abych se za chvíli bál přijet a říci otevřeně svůj politický názor.Chtělo by to trochu zklidnit, nějaké pivínko-to co mi češi umíme.

 
V 9/04/2006 3:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro 6:56 odp.: Pěkná odpověď na mou otázku. Topolánek téměř jistě nezíská většinu ve sněmovně, ale to mi nevadí. Pokud prezident pověří Paroubka (klidně by mohl pověřit Kasala, Bursíka, Sobotku, Škromacha,...), ukáže se, že je Paroubek stejně neschopný získat většinu jako Topolánek. Už se těším, jak to autor tohoto blogu vysvětlí :)).
P.S. Paroubek by si mohl koupit nějakého poslance ... ale on vlastně může, je to přece geniální premiér a co je u jiných podlost je u něj cnost.
Pro 8:51 odp.: Bratři Mašínové a spol. působili v jiné době/režimu (tvrdý komunismus). Pokud si myslíš, že Topolánek chce "dostat system teto zeme pryc ze standardni polohy", tak mi prosím tě vysvětli, co dělal a dělá Paroubek (povolební projev, ve kterém zpochybnil volby, následná poloomluva, blokování vytvoření sněmovny /snaha získat svůj pokus za každou cenu/, předstírané jednání s ODS a pak vytváření vlastní vlády aniž by čekal na svůj pokus od prezidenta). Pokud by se choval standartně, odešel by hned do opozice, umožnil vznik vládě trojkoalice a pak by se mohl chovat jako tvrdá opozice.

 
V 9/04/2006 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč by měl Paroubek pokorně odcházet do opozice? Pokud si pamatuju tak Nulová tolerance nebyla taky nijak příjemná pro čssd, ale o tom sa už radši nemluví:-)

 
V 9/05/2006 7:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Bratři Mašínové a spol. si rádi zastřílejí kdykoliv a na kohokoliv :-). Nějaké kecy si k tomu vždycky vymyslí, aby uspokojili svoji (a svých fanoušků) ideologickou fašistickou dušičku... :-)

 
V 9/05/2006 6:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bratři Mašínové nebyli nějací hrdinové, ale obyčejní vrazi.
Jinak nechápu proč by měl Paroubek odcházet do opozice. Proč by měl ODS uvolnit pokorně místo? Vždyť právě proto ho voliči volili - aby zabránil experimentům ODS. On přiznal, že volby nevyhrál. Ale narozdíl od ostatních hájí zájmy svých voličů, ciž se samozřejmě nelíbí přívržencům pravice, přívrženci ČSSD to však naopak výtají. Nikde není psáno, že Paroubek musí se svými hlasy ustoupit. To by se akorát hodilo Topolánkovi a jeho ODS. Proč by měl po nulové toleranci uvolnit místo ODS. Udělal by to na jeho místě Topolánek? Samozřejmě, že ne.

A ještě bych se rád rovnou vyjádřil k jedné věci:
Paroubek je médii už delší dobu označován za diktátora. Proč asi? Protože jako první premiér ČSSD si uvědomil, že když si pustí média přilíš k tělu a bude rozebírat ty jejich nehorázné lži, tak za chvíli dopadne jako Gross, Špidla a další. A proto média stupňují tlak a výmýšlejí všechno možné proti němu. Před volbami mě dost zaujal popis ODS v MF, kde byla líčena jako jednotná strana s různými názory uvnitř - ve smyslu, že se v ní každý může svobodně vyjadřovat a pod. - až si to začalo skoro úplně odporovat. Paroubek dokázal sjednotit ČSSD a jako jediný z 5-ti předsedů parlamentních stran ví co chce a ví jak to udělat. Proto z obavy před tím, že vyhraje volby tento postoj média pozměnila na diktátorství.
A čemu vlastně vadí, že spolupracuje s komunisty. Vždyť je to normální strana volená zhruba 20% občanů ČR. Má mnohem víc voličů než lidovci a zelení. Komunisty nelze věčně ignrovat. Prostě jsou pravidelně voleni a proto se s jejich hlasy chtě nechtě musí počítat. A Paroubek to ví a proto má narozdíl od ODS větší možnosti ve vyjednávání, protože může jednat s více stranami. A proto je schopen i sehnat důvěru pro svou vládu.

 
V 9/06/2006 10:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Sněmovnu neblokoval Paroubek, ale ODS ze strachu, aby ČSSD nemohla mít ve třetím pokusu pověření od předsedy sněmovny k sestavení vlády. Když se Klaus vyjádřil, že by ani ve druhém pokusu Paroubkovi možnost nedal, logicky chtěli svého předsedu sněmovny, aby se nepřipravili alespoň o třetí pokus.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka