pondělí, září 18, 2006

Dluhy a korupce

V kauze týkající se dluhu VAE bude nejpravděpodobněji nemožné jasně prokázat korupci. Pro spoustu lidí je asi samozřejmé, čestné a správné, že velké firmy odpouštějí nejdůležitějším politikům v této zemi část jejich podnikatelských dluhů. Mirek Topolánek a jemu naklonění komentátoři nám sice sugerují, že v době jednání s ELTODO nebyl příliš významný, ale tomu, že předseda nejsilnější opoziční strany, stínový ministr průmyslu a obchodu a místopředseda Senátu je nějaká nula bez ohromného budoucího potenciálu, do kterého se vyplatí investovat, uvěří snad jen hodně naivní člověk. Bez většího echa (zvláště pokud pamatujeme novinářskou hysterii týkající se různých Grossových "upřesňování") Topolánkovi prošel i jeho první pokus zbavit se vazeb na vyřizování dluhu s Eltodem, když veřejnosti sugeroval, že odešel z orgánů společnosti v roce 2002. Ve skutečnosti až do roku 2003 byl členem představenstva VAE a do roku 2005 jeho čtvrtinovým vlastníkem.
Ono není divu, že i Mirek Topolánek cítí potřebu se zbavit veškeré možné zodpovědnosti (ačkoliv z porovnání dat je jasně vidět, že neúspěšně) za jednání mezi společnostmi VAE a ELTODO, které vyvrcholilo odpuštěním části dluhu a zničením směnky (chování majitele směnky trochu připomíná pana Simkaniče z Grossovy kauzy). ELTODO je totiž firmou, která má dosti nadstandartní vztahy s ODS a tam kde občanští demokraté vládnou stále získává lukrativní zakázky v hodnotě stovek miliónů.
Tyto vztahy mají kořeny již v devadesátých letech, kdy společnost byla spojena i s antihrdiny kupónové privatizace. V letech 1993 až 1997 jedním z členů představenstva této krystalicky čisté firmy, která vyhrává zakázky pouze nejlepšími nabídkami, byl neblaze proslulý partner Viktora Koženého, Boris Vostrý. Dokonce i samotný idol tzv. kupónovky, dnes bytem ve věznici Fox Hill na Bahamských ostrovech, svého bývalého spolupracovníka a místopředsedu představenstva ELTODO (1995-1997), teď nazývá podvodníkem, zlodějem a lhářem.
V roce 1998 bylo ELTODO zmíněno i jako jeden z možných tajných sponzorů ODS. Tehdy šéf pražské organizace ODS Jan Koukal přiznal přijetí darů, ale manažer městské stranické organizace Václav Růth a bývalá hlavní účetní ODS Marie Krčmářová o nich samozřejmě nic nevěděli. ELTODO se ústy svého prezidenta Libora Hájka dušovalo, že ODS žádné peníze ani služby neposkytli. Bohužel Milan Šmerda, člen místního sdružení ODS Praha 1 si vzpomenul trochu lépe a přiznal, že na předvolebním mítinku Václava Klause a Lucie Bílé na Staroměstském Náměstí jim ELTODO poskytlo osvětleni. A novináři tehdy měli také trochu lepší paměť než dnes, když si připomenuli slova pana Hájka z července 1998, která o dva měsíce později popřel: "Když potřebují zapojit elektřinu na Staroměstském náměstí na Klause, tak my jim to zapojíme. Kdybychom si to nechali zaplatit, stojí to třeba čtvrt milionu korun. Já jim to neúčtuju." Při takovémto přístupu, není divu, že firma, která si později zaměstná bývalého člena Výkonné rady ODS a primátora Prahy Jana Koukala, neúčtuje předsedovi občanských demokratů skromných pět miliónů.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 28:

V 9/18/2006 2:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Po dlouhé době zajímavý a celkem pravdivý blog. snad se brzo těm zfanatizovaným a stranickou demagogií oblbnutým ODSáckým voličum otevřou oči. :-D

 
V 9/18/2006 2:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Neotevřou.Volič ODS je inteligentní, mladý, dobře situovaný, z velkého města. Oni nevolí stranu, ale zařazují se v duchu do toho hejna úspěšných, i kdyby ve skutečnosti vybírali popelnice.

 
V 9/18/2006 5:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jan: Inteligentní? Tím bych si nebyl až tak úplně jistý :-)

 
V 9/18/2006 6:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale jo oni jsou chytří - hlavně na to,jak vydělat peníze nelegální-legální cestou,což je naučil profesorskej z hradu a ostatním pak říkaj socky a dokola opakujou jak si své peníze poctivě vydělali a socky jim je závidí a komunisti jim je chtěj sebrat....

 
V 9/18/2006 7:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

modré socky jsou elita národa, IMHO :-). btw Topolánek je protiůstavní zmrd, když odmítá podat demisi, když nezíská důvěru parlamentu. zřejmě je Klement Gottwald jeho vzor.

 
V 9/18/2006 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

znám pár voličů ODS, kteří zastávají druhořadá místa za mizerný plat a inteligentní příliš nejsou :-). Pravicovost je opium lidstva.

 
V 9/18/2006 8:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Jan: Naprosto přesně, lépe bych to neformuloval.

 
V 9/19/2006 2:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Volič ODS patří do okrajového spektra. Vychytralý nebo blb, pro kterého je pravicovost opiem, jak už tady bylo uvedeno. Je zvlášní, že příspěvky jsou si v podstatě zajedno. Zajímalo by mne a jistě i jiné - kdo zatáhl dluh ODA, před několika léty se uvádělo 75 milionu. Kteříže klienti bank tento chybný investiční záměr sponzorovali.!?

 
V 9/19/2006 5:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

v Budapešti řádí v ulicích maďarští Šináglové a Mackové...

 
V 9/19/2006 5:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

v Budapešti řádí v ulicích maďarští Šináglové a Mackové...

 
V 9/19/2006 11:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To jste trefili hřebík na hlavičku,jsou chudí,makaj za mizernej plat a volí ODS...jsou blbové,idioti,nemocný anebo maj vzpláchnutý mozky strašákem komunismu z dílny ODS ???

 
V 9/19/2006 11:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Volební pat, zdá se, způsobuje častá zatmění v hlavě. Směnečný expert Havel ve službách Paroubka charakterizuje činitele První městské banky jako bankovní idioty a finanční kretény - a Paroubek byl v té bance předsedou dozorčí rady, čili vrchním dozorcem nad idioty a kretény. To útočí Paroubek dnešní na Paroubka tenkrát?

Opozice neschválí ve Sněmovně státní rozpočet, pokud přestoupí stomiliardový dluh. Ten dluh sama vytvořila, když ještě byla vládou. Kdyby byla vládou i teď, také by ten svůj zadlužený rozpočet neschválila? V Praze už běží volební kampaň ČSSD o zlořádech ve městě - přesně těch, za které měla ČSSD na radnici celé volební období odpovědnost: sport, školství, sociální péče, zdravotnictví. To chtějí získat hlasy upozorňováním na to, co nedokázali?

KSČM dělá vše pro blaho člověka atd. Ve Sněmovně se uvelebil jejich poslanec, pan Bachař, který pro lidi dělal to, že je krutě bil. Komunisti mu věří. Buďto chtějí ukázat, co už si zas mohou dovolit, nebo jsou na bachařovu slávu hrdí. Je to dobrá reklama svého druhu: volte nás, my vás budeme bít.

Nejhůř je na tom, jako obvykle, policie. Od srpna nevyšetřila v Topolánkově kauze ani to, co novináři zjistili za jedno odpoledne: Topolánkovy akcie nebyly zastaveny, když je prodával. Chcete lepší důkaz závislosti policie na politice?

 
V 9/20/2006 12:10 dop. , Blogger ods řekl...

K předchozímu příspěvku:
Svalování viny na sociální demokraty v tomto tématu je dosti legrační, když v Praze velká koalice je plně ovládaná ODS. Cokoliv co namítnete směrem k Paroubkovi či ČSSD se desetinásobně odráží na modrých ptácích.
Rozpočet vynechám, možná to bude jedno z dalších témat a k policii upozorním jen na jedno. Gross je podle voličů pravice kriminálník, ačkoliv policie nedokázala cokoliv, roztáhněte si totéž i na Vaše pravicové Guru.

 
V 9/20/2006 3:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jedna malá faktická,jak říkaval pan profesor,dokud nebudou volby jakekoliv i do mestskych castí podmíněny minimální účastí voličů,budou mít soudruzy z ods vždy nějakej ten pastejšek pod polštařem,kterým dokážou zatlačit jazejček na vahách tím správným směrem.Tím nechci tvrdit že se tak děje,ovšem měl bych lehčí spaní,kdyby se tato možnost vyloučila.

 
V 9/20/2006 5:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Celý článek je plný účelových a nekonkrétních spojení typu "nejpravděpodobněji", "Ono není divu, že i Mirek Topolánek cítí potřebu se zbavit veškeré možné zodpovědnosti..." apod. Žádný výrok není zazdrojován... Pokud nemáte fakta, tak o ničem nepište. Nebo pište podobným stylem, ať všichni vidí, co jste skutečně zač.

Nyní nějaká fakta:

Na dluhu firmy VAE, ve které figuroval i Mirek Topolánek, není nic kriminálního a ani morálně pochybného: takových případů najdete při podnikání prostě stovky a tisíce, neboť podnikání prostě nikdy nefunguje podle ideálních příruček, to si myslí jen lidé, kteří nikdy sami nepodnikali.
Jako politický klacek se to ovšem hodí: vždyť právě ti nepodnikavci jsou vesměs voliči ČSSD.

Správně píše Martin Zvěřina v Lidovkách, že ČSSD je třeba pochválit za to, že se v rámci kriminalizace Mirka Topolánka zaměřila na První městskou banku: bylo by velmi záhodno rozkrýt všechny ty machinace, které v ní podle zprávy Jiřího Havla pro ČSSD napáchali "kreténi a idioti", na které měl dohlížet tehdejší předseda dozorčí rady Jiří Paroubek...

Nevím, jak si mám aktuální kampaň ČSSD vysvětlit, ale na Praze 4 se školy a školky od června 2005 neruší - tehdy byla odvolána paní místostarostka Tarkó (ČSSD), která byla za školství v Praze 4 odpovědná. K odvolání došlo po velkém tlaku veřejnosti a po nesystémovém zrušení několika škol, které prosadila. To, co chtěla provést na jaře 2005 však byla již příliš silná káva. Zkušenosti Prahy 4 v oblasti školství jsou jednoznačné - nelze to ČSSD svěřit.

 
V 9/20/2006 6:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Škoda že taky nenapíšete něco o ČSSD. Témat by se našlo...

http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=241667&tro2_0_0

 
V 9/20/2006 9:26 odp. , Blogger ods řekl...

Milý druhý odse, v článku jsou buď všeobecně známé informace nebo jednoduše ověřitelné. Poslední odstavec se opírá na publikacích Lidových Novin z roku 1998 a 1999. Předchozí informace např. o Vostrém si ověřte v OSMA nebo v denním tisku z předchozích dvou tří týdnů. Pokud umíte používat internet zjistíte, že nic tu není smyšlené a to jaké závěry vytahuji z chování a výroků politika a jemu nepředstavitelně přátelské firmy (zamotané do předchozích sponzorských skandálů ODS), je moje věc, můžete s tím souhlasit a samozřejmě nemusíte. Kritici Jirího Paroubka a ČSSD také vytahují různé závěry na mnohem slabších základech a to každodenně, stačí že sáhnete po modrých Lidových Novinách či modře svazácké Mladé Frontě.
A nechápu proč bych měl povinně psát něco o ČSSD. Někteří komentátoři Lidovek či Dnesu nepíší nic kritického o ODS a i na webowých stránkách kritizujících Jiřího Paroubka či sociální demokracii kritiku ODS můžeme hledat mikroskopem.

 
V 9/20/2006 9:37 odp. , Blogger ods řekl...

k komentáři "fakta, ne urážky" dodatek
Děkuji jednomu ze čtenářů, který si všiml, že příspěvek je "hodnotnou glosou" z Mladé Fronty známého antichartisty Steigerwalda, který dnes hrdě duje na antilevicový pozoun.

 
V 9/20/2006 10:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

zajímavé jsou také pohyby VAE a ELTODO viz http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/report?sysinf.vypis.CEK=234136&sysinf.vypis.rozsah=uplny&sysinf.@typ=transformace&sysinf.@strana=report&sysinf.vypis.typ=XHTML&sysinf.vypis.klic=5b0e798d71fb820362ae14abfda74848&sysinf.spis.@oddil=C&sysinf.spis.@vlozka=7341&sysinf.spis.@soud=Krajsk%FDm%20soudem%20v%20Ostrav%EC&sysinf.platnost=19.09.2006

 
V 9/20/2006 11:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mám námět - zkuste analyticky v nějakém kratičkém, mimořádně šťavnatém článku, v přesném časovém sledu popsat, kdo z vrcholných politiků ČR první(zjevně=slovně...citace) - ještě před parlamentními volbami - popsat, tzn. z čelných politiků "že nepřipustí návrat před někde na úroveň roku 48"

 
V 9/20/2006 11:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...jsou na to záznamy čtk apod.

 
V 9/20/2006 11:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

kdo a kdy (den) před parlam.volbami řekl, že nepřispustí návrat "někde na úroveň roku 48 apod."

 
V 9/20/2006 11:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pompézně a se vší parádou sdělovacích prostředků...proč o tom pořád dokola neinformujete?

 
V 9/20/2006 11:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...když tu nic takového ani náhodou nehrozí

 
V 9/20/2006 11:28 odp. , Blogger ods řekl...

Mluvíte o profesorissimovi z Hradu ? Ale přece on, celá ODS a pravicoví komentátoři strašit komunismem a únorem mohou, tento argument je ale zakázaný pro ČSSD a levicověji smýšlející lidi. Taková naše specifická logika.

 
V 9/21/2006 1:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"A nechápu proč bych měl povinně psát něco o ČSSD. Někteří komentátoři Lidovek či Dnesu nepíší nic kritického o ODS..."

Jinými slovy když existuje na světě jeden neobjektivní článek, tak proč bych já měl psát objektivně? To je skutečně argument hodný autora tohoto pafletu.

 
V 9/21/2006 1:39 odp. , Blogger ods řekl...

Pokud chcete objektivitu, tak čtěte tiskové zprávy ČTK (a i tam buďte opatrný). Jinak vše vždy píší lidé s nějakými názory.

 
V 9/22/2006 7:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zkrátka a jednoduše - aby mohl Mirek Topolánek prodat své akcie a koupit si byt, převedly se pohledávky z firmy VAE na firmu Eltodo a tak pak získala lukrativní zakázky.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka