pátek, října 27, 2006

Od Voleb k Volbam

Červnové volby do parlamentu i přesto, že zvítězila ODS, vlastně dopadly vítězstvím levice. Protože levici akorát rozdělené na dvě strany připadlo 100 křesel. Zatímco pravici (ODS) připadlo 81 křesel a středu (Zelení+KDU) 19. Jedinou smůlou levice je, že je rozdělena na 2 strany, což pravice není.

Hned po volbách udělal Jiří Paroubek velkou chybu když pronesl víceméně pravdivý, ale špatnými slovy řečený projev. Byla to chyba, kterou udělal ve stresu, kdy bylo jasné že nebýt Kubiceho zprávy měla by dnes ČSSD většinu. Protože k tzv. 101. hlasu scházelo jen 321 hlasů, což je číslo, které mohla zpráva ovlivnit.

Nyní by se hodilo pozastavit nad změnou ČSSD od příchodu Paroubka. Po neschopném Grossovi, který stranu začal vést ke středu a nedokázal odolávat propravicovým mediím, nastoupil člověk, kterému se podařilo sjednotit ČSSD a začal odrážet pravicové útoky stejnými metodami. Nepouštěl si k média moc k tělu a nezabýval se menšími kauzami, které novináři museli asi hodně dlouho promýšlet, aby se z nich vůbec něco dalo vytěžit (například, to že se zasmál vtipu o romovi). Média tedy přitvrdila. Vytvořila obraz diktátora, který hrozí demokracii tím, že se spojuje se stranou, proti které exituje jediný argument - a to její název. Mimochodem tady bych podotkl, že po revoluci většina těch nehorších komunistů - prospěchářů - přešla opět na stranu, kde měla nyní největší prospěch - a to k pravici. Čím víc se blížily volby tím jsem víc sledoval jak novináři od "jakobyobjektivnosti" přecházeli k přímé podpoře ODS a už se ani nepokoušeli zakrývat své preference. Vrcholem tohovšeho byla podpásová Kubiceho zpráva.

Kubiceho zpráva vydá na samostatný odstavec. Kubice musel vědět, že zpráva obsahuje absolutní hlouposti - jako například informace o Paroubkově pedofilii. Zde je otázkou proč nejdříve některá nejhloupější fakta neodstranil a teprve pak ji nepředložil parlamentu. Každý ať si důvod domyslí sám. S přímým únikem podle mě přímo nic společného nemá, protože ji s nějvětší pravděpodobností úmyslně zeřejnil Ivan Langer tím, že ji nechal ležet o přestávce na svém stole, kde do ní mohli nahlédnout reportéři.

Po volbách v nichž vznikla patová situace se jasně ukázaly schopnosti politiků. Zatímco vítěz Topolánek se pokoušel na x-krát neúspěšně zvolit předsedu sněmovny a hledal řešení očividně bez budoucnosti (trojkoalice), Paroubek ačkoliv prohrál dokázal svého postavení využít jednoznačně lépe, což nepopřou ani příznivci pravice. Po volbách začal ODS tvrdě vracet politiku nulové tolerance. Topolánek se zmohl tak akorát na stěžování na nestátotvornost ČSSD. Z jakého důvodu předpokládal, že ho Paroubek zvlášť po politice nulové tolerance a vyhrocené předvolební kampani podpoří jen tak za nic, to opravdu netuším. Tohle nebyla nestátotvornost ČSSD, ale neschopnost ODS. ČSSD totiž hájila program svých voličů a odmítala ho jen tak za nic odhodit.

Po zvolení předsedou sněmovny sociálního demokrata, kde se ukázalo jak pevná je bez kontroly trojkoalice (napoprvé plných 98 hlasů ze 100), se ODS dál pokoušela neúspěšně prosadit trojkoalici, ale nakonec začaly jednání o tzv. "opoziční smlouvě 2". Ani zde se ODS nepokoušela zrovna příliš o dohodu ačkoliv, když mám být objektivní, ČSSD o dohodu taky příliš nestála. Ale Výměnou za podporu vlády by ODS přeci jen měla nabídnout nějaké přijatelné podmínky pro ČSSD. Mimo jiné mě zaujalo, jak ODS odmítala připustit posílení většinových prvků systému, které už dlouho měla v programu. A mimo to bych se pozastavil nad tím jak ODS původně slibovala 6 nestraníků a z toho nejméně polovinu žen z čehož se nakonec vyklubaly 2 ženy a celkem 5 nestraníků. Navíc Topolánek zdůrazňoval, že to budou nezpochybnitelná jména odborníků, což nakonec také tak jednoznačně nelze říct jak moc byla nezpochybnitelná.

Všechno skončilo Kalouskovým zoufalým pokusem sestavit vládu s ČSSD, který ODS označila za neústavní. Kde se zakazuje, aby o vládě vyjednávaly i jiné strany? To jen ODS má právo na všechny pokusy a vyjednávání?) ČSSD mimochodem KDU-ČSL nabídla mnohonásobně lepší podmínky než ODS včetně míst ve vládě a možnosti uskutečnit svůj program. Zde bych jen podotkl, že já osobně si nedělám iluze, že Kalousek udělal tento krok z nějakých ušlechtilých pohnutek, ale prostě dostal strach o koryta.

Ke krokům vlády toho moc co říct není. Vyházela spoustu lidí bez ohledu na to jestli jsou schopní nebo neschopní, zvýšila schodek rozpočtu a po té ho opět snížila a celé to korunovala dalším snižováním daní.

Topolánkova vláda jako historicky první nedostala důvěru a nadstranický prezident odmítl dát další pověření až do voleb. Zde bych se opět pozastavil nad paradoxním postojem ODS, která kritizovala, že by strana, která se umístila jako druhá měla mít šanci sestavit vládu. Je zajímavé, že na Slovensku proti dvěma pokusům pro poraženou stranu pravice ODS nijak neprotestovala a neviděla v nich vůbec nic špatného.

1. kolo voleb dopadlo jak dopadlo. ODS se umístila po nezávislých kandidátech na 2. místě a v mnoha městech (jako například v Praze) získala nadpoloviční většinu. Do 2. kola senátních voleb postoupila 26 kandidátů ODS. Abych pravdu řekl zde věřím, že se zdaleka ne tolik lidí z těch 26 se do senátu skutečně dostane už jen díky podpoře ČSSD a KSČM všech protikandidátů ODS.

Můj názor je, že lidé jsou nepoučitelní a musí znovu zažít, to co se bude dít za ODS. Nakonec to je možná dobře, že ODS získala v komunálních volbách někde i více jako 50% většinu. Alespoň se budou moci pořádně projevit (ne)schopnsoti ODS a nebude se moci vymlouvat na nestátotvornost ČSSD.

poslal Celebi

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 43:

V 10/27/2006 6:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

neschopnost a všehoschopnost ODS se jistě projeví, ona se projevuje už teď. Jenže na to doplatí celý národ s výjimkou pár velkošmelinářů a velkospekulantů. Ti budou mít dost peněz na to, aby dále podpláceli cca půlku vlivných médií a formovali tak veřejné mínění. Jako dnes.

 
V 10/27/2006 8:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To se divím, že se ještě neozval nějaký potrefený modrý fták.

 
V 10/27/2006 9:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

No to bude asi tím, že cokoliv sem napíšu, tak je vymázáno, tak čest, soudruzi.

 
V 10/27/2006 10:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak díky celebi, kápl jste mi do noty. Já tedy nevidím žádnou budoucnost ani v ČSSD, ale tohle bylo opravdu hezké a věcné shrnutí.

 
V 10/27/2006 10:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ty jsi teda demagog... Paroubek je podle tebe uplnej bridil...

 
V 10/27/2006 12:15 odp. , Blogger ods řekl...

A copak ti anonyme bylo vymazáno ?

 
V 10/27/2006 12:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je patek, bavte se a radujte se!

http://cypaty.blog.cz

tam je vše jak to vlasnte se vsim je!vime proc to udelal!

 
V 10/27/2006 1:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Trochu pravdy na stránkách socdem:
http://www.socdem.info/magazin/2006/05/27/jiri-paroubek-mali-a-stredni-podnikatele-maji-silnou-podporu/komentare/

Přečtení těchto stránek bych doporučoval zejména všem zdejším socialistům:
Asociace pro trvale udržitelnou kulturní atmosféru:
http://atuka.org/index.php/article/frontpage/1

Dále:
Má ČSSD právo vládnout? Jistěže nemá!
ČSSD ve volbách nezvítězila, vláda jí tedy nepatří.
ODS dokázala, že to dokáže.
ODS má lepší program, je "sociálnější".
Pravice zvítězila o 200.000 hlasů.
ČSSD by měla pokorně čekat.
Jediná rozumná cesta - nové volby.
Příště můžeme rovnou tahat z klobouku.
Jak ČSSD přišla o můj volební hlas.
ČSSD chybí státnictví, čest i étos.

Pane "ods", máte zapotřebí spamovat snad všechna diskuzní fóra na internetu vaším plátkem? To by vás opravdu už jinak nikdo nečetl?

10/27/2006 1:11 odp.

 
V 10/27/2006 1:14 odp. , Blogger ods řekl...

Můj milý anonyme, nevím o čem mluvíte.

 
V 10/27/2006 1:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nechci vam tu ozanzovorudou hegemonii moc narusovat, ale mam ten pocit, ze krom mnozstvi subjektivne spekulativnich myslenkovych pochodu cloveka svoji povahou inklinujiciho k levici se zde nenanachazi nic.

A proto se ptam jak muze nekdo napadat jina media z neobjektivnosti, kdyz se sam bez jakychkoli podlozenych argumentu snazi vnutit ostatnim svuj nazor?

Cest praci damy a panove, soudruzky a soudruzi

 
V 10/27/2006 1:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Můj milý anonyme, stále dokazujete, jak nemáte ponětí o čem píšete.

Cožpak jsem nepsal o lidech, kteří místo argumentů jen napadají osobu oponenta? A vidíte, jak dokonale jem vás popsal...

U bytu pokud Vám někdo zvedne nájem se jen tak neodstěhujete třeba pod stan nebo do Bohumína za levným bydlením bez pracovních příležitostí.

Proč byste to dělal? Stačí se odstěhovat do takového podnájmu, který si sám vyberete a na který finančně stačíte.

"Podle studie by stát nemusel deregulaci nijak kompenzovat, protože na trhu existuje dostatek volných bytů ve všech kategoriích. Nejvíce volných bytů je pro domácnosti s nízkými příjmy, což odpovídá panelovým domům, o které je v poslední době jen nízký zájem a jejiích ceny rapidně klesají.

Po deregulaci by nemělo dojít k žádným sociálním otřesům. Počet bytů je dostatečný, deregulace by způsobila pouze "migraci" respektive přesun bohatších vrstev směrem do center a lukrativnějších částí a naopak.

Deregulace by usnadnila pracovní migraci, což by mohlo zapůsobit na nezaměstnanost."

Mimochodem cenový strop je stále regulací i když se to jinak jmenuje.

A tvrdil tu snad někdo něco jiného?

a podle reakce odhaduji, ze ani vam by zrejme tato hranice prilis nevadila, tedy se na tomto shodneme?

Nejde vůbec o to, co by mi vadilo či ne, ale co by bylo pro společnost výhodnější. Obecně platí, že každá regulace způsobuje jen černý trh, na kterém ceny převyšují nejen regulované, ale i tržní ceny, což se v konečném důsledku obrátí právě proti těm, které má takové regulace chránit.

A doporučuji si Vám zjistit něco o taxislužbě než tady budete něco psát. Zvláště na jejich pravidelné požadavky nebo na akce sto korun nástupní sazba.
me slo prave jen a jen o tuto hranici, ze pokud by tam nebyla, tak vzhledem k mym zkusenostem by to nemuselo dopadnout dobre :)

Ceníky taxislužeb:

http://www.profitaxi.cz/ceny.php:
Nástupní sazba: 30 Kč.
1 kilometr jízdy: 22 Kč.

http://www.taxi-venuse.cz/taxi/cenik.php:
Základní sazba: 24 Kč/km
Přístavné vozu: 10 Kč

http://www.dimotaxi.cz/?page=cenik-sluzeb-taxi:
Základní jednorázová sazba: 30,-Kč
Jízdné za 1 km po Praze: 24,-Kč

http://citytaxi.cz/misc.php?action=pricelist:
Nástupní sazba 25,00Kč
1 kilometr 23,90Kč

Maximální ceny taxislužby na území hl. m. Prahy (http://www.pis.cz/cz/praha/doprava/taxi):
jízda na území hl. m. Prahy 25,- Kč/ 1 km
jednorázový nástupní poplatek 34,- Kč

Stačí vám to takto? Jak jsem psal, tak jednotliví řidiči taxi mohou být nepoctiví, a proto je zde cenový strop (který je mimochodem nad tržní cenou). Ale je to jen vaše hloupost, když vlezete do taxíku, který má na dveřích napsáno, že nástupní sazba je 100 Kč. A pak se nesmíte divit, že tuto sazbu bude po vás taxikář požadovat. Pokud bude předem na dveřích deklarovat jinou cenu než tu, kterou bude po vás nakonec požadovat, tak se dopustil trestého činu, kterého by se v případě přísnější regulace dopustil stejně, takže vás zde regulace nijak neochrání.

Nebo se na věc podívejte z jiného úhlu, když porovnáváte regulaci cen taxi a regulaci cen nájmů.

Ani regulace cen taxislužby vás nijak neochrání před nepoctivci, kteří budou za své služby požadovat větší než obvyklé ceny. Stejně tak regulace nájmů vás neochrání (ba dokonce přímo způsobí) před černým trhem s byty s regulovaným nájmem.

Představte si, že by ČSSD jednoho dne nařídila, že si žijete nad poměry a že je třeba se postarat o chudé důchodce, které si musíte nastěhovat k vám do bytu. Přitom oni vám budou platit nájem 800 Kč měsíčně. Co byste na to řekl? Předpokládám, že to by se vám už moc nelíbilo, že? Ale právě takto regulované nájemné funguje...

 
V 10/27/2006 1:33 odp. , Blogger ods řekl...

U té taxislužby jste to zase nepochopil. Neříkám nic o stropu (pak si konkurují v rámci stropu), ale abyste si zjistil něco více a pokud možno přímo od taxikářů. Zjistíte, že stejně jako nájemci argumentují, že se musí plně deregulovat neboť aktuální stropy jsou příliš nízké a oni na tom nevydělávají.

 
V 10/27/2006 1:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Marku, vysvětlovat tu něco socialistům je jen doslovné házení perel sviním...

VŠEM zdejším socialistům doporučuji k přečtení tyto články, abyste si rozšířili své obzory:
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=267627
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=267675
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268038
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268045
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268050
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268054
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268070
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268076
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268089
http://aktualne.centrum.cz/nazory/prehled-tisku/clanek.phtml?id=268157

 
V 10/27/2006 1:35 odp. , Blogger ods řekl...

A Vy máte tu drzost psát něco o slušnosti. Chováte se stejně jako ODS, která ráda napadá, ale když se jí to vrátí, tak křičí, že jsou na ni oškliví.

 
V 10/27/2006 1:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Chováte se stejně jako ODS, která ráda napadá, ale když se jí to vrátí, tak křičí, že jsou na ni oškliví.

Pokud něco napadám, tak jsou to jen vaše absurdní nekonkrétní argumenty a urážení mé osoby. A kdo tu kdy prosím vás křičel, že je na něj někdo ošklivý?


Nejpravdivější jsou ale stránky Soc.Dem:

http://www.socdem.info/magazin/2006/05/27/jiri-paroubek-mali-a-stredni-podnikatele-maji-silnou-podporu/komentare/

Nebo stačí navštívit http://seznam.cz/, nechat si vyhledat ČSSD a něco si o té vaší straně a o jejím vůdci přečíst.

 
V 10/27/2006 1:46 odp. , Blogger ods řekl...

Ale po bolševicku manipulujete. Váš link je jen komentářem k článku na stránkách Soc. Dem.
Je autorství nějakého podobného fanatika jako Vy, který umí jen do kolečka kopírovat už hotové elaboráty na všech stránkách.
A Vy slušný člověku, označit čtenáře těchto stránek de facto za svině bylo jistě velmi slušné.

 
V 10/27/2006 1:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Démonizace Jiřího Paroubka je založena na mylném předpokladu, že v politice existuje jednota obsahu a formy. To je zásadní omyl. Politické proklamace a předvolební hesla na straně jedné a politická praxe na straně druhé mají velmi málo společného. To co předvádějí politici navenek je pouze divadlo, póza, o které jsou přesvědčeni, že jim přiláká voliče. A tak je Topolánek arogantní a povýšený a Paroubek obhroublý a familiární, protože předpokládají, že právě takoví budou pro cílovou skupinu voličů nejlákavější. A tak zatímco Paroubek přesvědčuje, že je jeden z lidu, bobrý chlapík, se kterým se dá zajít na pivo, Topolánek hraje na strunu výjimečnosti a nadřazenosti a prezentuje se jako vyšší forma exitence, která se nikdy nezahodí s lůzou a bude držet na uzdě všechny ty, kteří by chtěli stejná práva a důstojný život přesto,že jsou chudí a neúspěšní.

Oba dva se vymezují proti sobě navzájem a probouzjí v lidech strach z konkurenční skupiny, protože strach oslabuje úsudek a činí lidi snáze ovladatelnými. Nelze srovna Paroubka s Topolánkem a říct, ten je lepší, ten je horší. Jsou oba stejné podstaty, pouze mají jinou formu. Jejich podstatou je moc, která má svoje pravidla a kdo ji chce mít, musí ji respektovat.

Někomu imponuje Paroubkova razance, jinému Topolánkova arogance. Jenže kocovina z nich bude stejná. Je to jako s alkoholem - nezáleží na tom, jesli lemtáte pivo z půlitru s uchem, nebo ze sklenky na nožce, ale na tom, kolik ho vypijete. A míru si určujete sami. V politice je to stejné: není důležité, komu věříte, ale jak silně věříte. Čím více věříte, čili lemtáte fráze a hesla, která nemají jiný účel než se líbit, tím horší bude kocovina, až přijde nutné střízlivění.

To platí hlavně pro stoupence pravice, kteří jsou nyní v euforii a opojeni vlastními myšlenkami jsou připraveni rozbíjet hlavy každému, kdo jim kazí jejich ideoovou párty připomínkou světa okolo, jiných hodnot, jiných názorů a jiných způsobů života, které jsou nebezpečné především proto, že rovněž fungují.

 
V 10/27/2006 1:51 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune díky, velmi dobré.

 
V 10/27/2006 2:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

xxx >>

pozoruji, ze diskuse s vami nema valneho smyslu, protoze neustale argumentujete, ze regulace je spatna atd. - tedy o necem uplne jinem, nez se vas ptam

>>Nejde vůbec o to, co by mi vadilo či ne...<<

ale me prave zajima vas nazor! diskuse je preci vymena nazoru a nikoliv citaci a poucek


>>Jak jsem psal, tak jednotliví řidiči taxi mohou být nepoctiví, a proto je zde cenový strop (který je mimochodem nad tržní cenou).
...
Ani regulace cen taxislužby vás nijak neochrání před nepoctivci, kteří budou za své služby požadovat větší než obvyklé ceny.<<

ano, ja jsem ve svem komentari napsal, ze tento strop je samozrejme v nejake vysi nad naklady a to pouze a jen jako pojistka .. tato jednoducha pojistka muze zafungovat jako jednoduchy ukazatel pro obcana, jak moc je cena ferova (a podle toho se i rozhodovat) -- me jde o vas nazor na tento strop v pripade bytu, jak se k tom VY stavite
pokud plati dokonceni prvni citovane vety >> ...ale co by bylo pro společnost výhodnější.<< pak v pripade taxisluzby povazujete tento strop prospesny "minimalne pro cizince", coz je plne ve zneni "vyhodnejsi pro spolecnost" -- je to tak? povazujete cenovy strop (dany "primerenym ziskem") za vyhodny pro spolecnost a tedy s nim souhlasite v pripadu taxisluzby i bytu?

staci jednoduche ano/ne a zduvodneni (pokud ho chcete uvest)

 
V 10/27/2006 3:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tento clanek mohl napsat opravdu jen magor. Je to smiska rudych kecu nad kterymi se musi rozumny clovek ihned pozastavit.

 
V 10/27/2006 4:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane xxx z 10/27/2006 1:13 odp.
Neustále hledám argument, na jehož základě příznivci ODS tvrdí, že pravice vyhrála volby o 200 000 hlasů. Toto tvrzení je naprosto adekvátní Paroubkově tvrzení, že má 100 mandátů. Nemá. Jenom může v případě sestavvání vlády počítat s hlasy KSČM, jelikož oni nemají jinou možnost, než vládu sestavenou ČSSD podpořit.
Mnohem diskutabilnější je pozice SZ v politickém spektru. Stejně tak KDU-ČSL, která se prezentuje víceméně jako středová strana. Prosím, nepleťte si pojmy. Trojkoalice neznamená nutně pravice. To by US KDU-ČSL musely být levicové strany, neboť byly ve vládě s ČSSD. Možná si ještě vzpomenete, jak před volbami prohlašoval pan Bursík, že program SZ je nejbližší ČSSD. Prohlašovat to přestal ve chvíli, kdy Paroubek řekl "s SZ ano, s Bursíkem ne."

 
V 10/27/2006 4:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http / xxx >>>

proc si nedokazete porad odpustit ty poznamky k regulaci najmu jako takove? vsak s tim ja preci souhasim, vzdyt jsem to i napsal ve svych predchozich postech nebo snad ne?

uplne mi stacilo to "nemam na to vyhraneny nazor, spise se klonim k ..." :)

tedy beru to tak, ze spise uprednostnujete stav bez tohoto omezeni, ale chapete i duvody, proc tam je (nebo byt mohlo)

pro me je to proste naopak.. uprednostnuju stav s timto omezenim, ale chapu i duvody, proc by tam byt nemelo (nemuselo)

ja jsem proste v tomhle spise pesimista.. asi mate lepsi zkusenosti nez ja nebo vetsi viru v lidi :)

 
V 10/27/2006 5:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Socani jsou závistivý svině, který si nikdy nebyli schopný na nic vydělat a tak začali krást těm schopnějším a bohatším.

 
V 10/27/2006 6:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonyme 3:59: Uveď lži/kecy nebo buď ticho. Napsat o něčem, že to jsou lži, aniž bych měl jediný argument, umím taky.

 
V 10/27/2006 7:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonymous 5:28 odp.: jsi debil, psychopat a sociopat.

 
V 10/28/2006 2:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

xxx said...
> staci jednoduche ano/ne a zduvodneni (pokud ho chcete uvest)

Věci nebývají tak jednoduché, aby šlo na ně vždy odpovědět ano/ne. Já chápu argumenty obou stran na názor cenového stropu, ale necítím se být dostatečně informovaný k tomu, abych si na tuto věc udělal jednoznačný názor, proto jej ode mě neuslyšíte.

Na jednu stranu je jistě špatně, když je cizinec okraden, protože si taxikář řekne o enormní sumu. Na durhé straně tomu ani regulace cen taxislužby nezabrání. Také lze ale argumentovat tak, že majitel taxíku či bytu má nepopíratelné právo svůj vlastní majetek pronajímat za cenu, kterou si sám určí. Ani nám by se jistě nelíbilo, kdyby nám někdo diktovat, za kolik smíme pronajímat svůj majetek. Pokud si stanoví majitel za pronájem ať již bytu nebo taxíku příliš vysokou sumu, tak buď najde zákazníka, který je ochoten stanovenou sumu zaplatit a je vše v pořádku. A nebo jej nenajde a je opět vše v pořáku - je jenom na něm, jestli půjde s cenou dolů nebo ne.

Abych to tedy shrnul - různé ekonomické školy mají na stanovení cenového stropu různé názory a obě jej dokáží dobře obhájit. Já se necítím být takovou autoritou, která by mohla rozhodnout spor různých ekonomických škol. Ale ač nejsem libertarián, tak podle zkušeností, které jsem pospbáral po světě se spíše kloním k závěrům rakouské ekonomické školy.

Va každém případě ale platí, že pokud je řeč o regulovaném nájmu, tak zde se ekonomové shodnou - regulace cen je proti zájmu většiny na úkor vyvolené privilegované menšiny (podle čeho a jakým právem byla tato skupina určena?). Jelikož se jejich závěry shodují s praxí, tak můj názor na deregulaci nájemného je jednoznačný.

10/27/2006 3:59 odp.

 
V 10/28/2006 3:49 dop. , Blogger ods řekl...

Jujky, jak mne těší, že vše není jednoduché a založené na několika lincích, ale mnohem složitější. Jen kdybyste své pochybnosti dokázal rozvinout, tak najednou uvidíme, že určitá forma regulace není prokletím, které řeší hromadná úmrtí nájemců regulovaných bytů. Btw. pokud ignorujete nezastupitelné zboží a stojíte čistě na tržních podmínkách, co udělá s cenou levnějších bytů výrazně zvýšená poptávka ?

 
V 10/28/2006 4:21 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

> co udělá s cenou levnějších bytů výrazně zvýšená poptávka ?

Výrazně zvýšená poptávka? Regulovaných nájemných bytů je 14% z celkového počtu bytů. Myslíte si, že se všichni budou stěhovat do levnějších? Že si pánové Křečkové nedovolí zaplatit tržní nájem? Ikdyby to tak bylo, tak zapomínáte na jeden fakt:

Pokud se budou lidé stěhovat z deregulovaných podnájmů, tak tyto podnájmy budou zaplňovat rodiny s dětmi, které se dnes krčí v malých a levných bytech (lidé z bytů stejné kategorie nebudou mít důvod ke stěhování). Čili se zvýší poptávka po levných bytech, ale stejnou měrou vzroste i nabídka po odstěhovaných rodinách. Na cenu levných bytů to tedy nebude mít vliv žádný. Pokud byste si zjistil dostupné informace ze států, které nájemné deregulovaly, tak byste to věděl.

 
V 10/28/2006 4:47 dop. , Blogger ods řekl...

Pokud myslíte, že je regulovaného málo, tak proč by to mělo mít vliv na snížení cen?

 
V 10/28/2006 12:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to xxx - jen dvě věci..máte pravdu, že větší právo vládnout má ODS, ale jen teoretickou, vyhrála volby. ALE - jak je to i v jiných demokratických zemích, pokud sama nezískala 101 hlasů, musí si sehnat podporu jinde a opravdu nevím, proč by měla ČSSD podpořit Trojkoalici, když její voliči stojí úplně o něco jiného. Vyhrát ČSSD a mít 100 hlasů s komunisty nebo s kýmkoli jiným, taky by jí ODS nedala své hlasy a nepovolila její vládu, nebo myslíte, že ano? A druhá věc - že ODs má sociálnější program..to se může stát opravdu jen v České republice, že pravice se víc ohlíží na sociálno než levice..nejsou to jen lži? Hans

 
V 10/28/2006 4:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to ELf : libi se mi prvni veta posledniho odstavce, bohuzel jak rekl v prvnim komentari Futurolog, odsereme to my, obycejni lidi.

to Tribun : pekne vyobrazeni nasich prednich "vudcu". Kdyby jsi to trochu rozvedl, tak to bude silne konkurovat xxx-strankovemu soubeznemu zivotopisu Hitlera a Stalina :))

 
V 10/28/2006 4:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

sry, spletl jsem si autory Elfa a Celebiho...:)))

 
V 10/28/2006 7:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"k tzv. 101. hlasu scházelo jen 321 hlasů" pěkná demagogie, když trojkoalice měla o 200 000 víc (ach ten volební systém upravený velkými stranami ;))
ad Kalouskův pokus o vládu s ČSSD proč se nezmiňujete o jeho zatrhnutíze strany místních organizací KDU-ČSL (osobně tuto stranu nemám rád, ale její ředoví členové prokázali více smyslu pro demokracii a ÚCTU KE SVÉMU PROGRAMU než stádo vedené neomylným Paroubkem)
"nadstranický prezident odmítl dát další pověření až do voleb" nebyl to náhodou pan Paroubek kdo na začátku září říkal, že nové kolo jednání o vládě bude až po senátních volbách ??? Ale to nic, Jirka mění stanoviska podle nálady celkem běžně (viz. Czechtek, Krausova kakaová aféra, pan Doležel s pěti na stole v českých a nejnověji jeho hřmění na tiskovkách že Pohanka je vydírán ODS a policií i když ten to vždy odmítal a poté co se s ním Paroubek setkal to označil za "jisté nedorozumnění" a dál se tím nezabýval).
volil jsem ODS, ale ať má Paroubek klidně druhý pokus, alespoň se všichni přesvědčí o jeho neschopnosti sestavit vládu (kdyby měl 101 hlasů, proč by s velkou pompou nepředstoupil před Klause se 101 nebo více podpisy? pak by mu president musel dát šanci)

 
V 10/28/2006 7:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ten volební systém schválila sama ODS.
Je skutečně tak demokratické odmítat stranu kvůli jejímu názvu? Navíc ČSSD nabízela KDU velmi výhodné podmínky, které by od ODS nikdy nedostala.
To, že člověk dokáže říct udělal jsem chybu, tento názor je špatný, není výrazem něčeho špatného. Spíše naopak.
Ad Czechtek - Tady mě zaujala nestrannost MFD a většiny novin, když kritizovali jeden rok jak vláda nedokázala zasáhnout a druhý rok jak hrubě zasáhla. Upřímně: komu z vás by se líbilo ve dne v noci poslouchat dunění hudby? A taky mě zaujal názor pořádatelů Czechteku, že když už akce není nelegální, jestli ji má vůbec cenu konat.

 
V 10/28/2006 8:32 odp. , Blogger ods řekl...

U techno akcí mě zaujala ještě jedna drobnůstka. Letos policie již pod Langrovým vedením také rozehnala jednu takovou akci. Noviny to ignorovaly, demonstrace nebyly ani se nevyrojily desítky "nezávislých" stránek kritizujících policii, ministra vnitra a premiéra. Ani nikdo neplakal, že ODS bije naše děti.

 
V 10/28/2006 8:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

napsal jsem "volební systém upravený VELKÝMI stranami" - tj. ODS a ČSSD (sama ODS na to nikdy neměla dost hlasů, nebo že by tehdejší soc. demokracie používala zkratku ODS ? :))
v případu Kalousek bylo podle mně demokratické, že místní organizace se nebáli říct vedení DOST! (kdy se to naposledy stalo po nástupu Paroubka?) a tato strana měla ve volebním programu nespolupracovat s komunisty, takže dodrželi svůj program (to tady u ČSSD při povolebním jednání velmi oceňujete ;))
pan Paroubek "uznal" chybu jen když se "omluvil" za svůj povolební projev a to jen proto, že mu při zpětném pohledu musel uznat že to "přepísknul". V případě Pohanky to na tiskovkách soc.dem. vypadalo, jako by nebohého Pohanku drželi mafiáni v policejních uniformách někde ve sklepě a tam ho mlátili aby změnil názor. To že Pohanka přes Aktuálně.cz i po svém objevení říkal že jediný tlak cítil ze strany ČSSD zamlouvali jen dalším nepodloženým nařčením policie,ODS,... dál to znáte
Czechtek - ano, v předešlých letech policie neuměla zasáhnout, ale vloni to zase přehnala (to musíte uznat). Uvedl jsem to jako příklad Paroubkových změn názorů - před Czechtekem vyzval v médiích policii k tvrdému postupu, po negativní reakci veřejnosti se vymlouval, vykrucoval,mlžil...
"Letos policie již pod Langrovým vedením také rozehnala jednu takovou akci." prosím, kde,kdy, s kolika účastníky a kolika raněnými se tato akce udála? Langer nastoupil do úřadu v září ale to už je na technopárty trochu pozdě (počasí, školní rok,...)

 
V 10/28/2006 9:07 odp. , Blogger ods řekl...

V sobotu 7.10. u Ždírce na Českolipsku asi sto padesát lidí. Množství ale snad není důležité, jde o to kruté omezování nebohých dětí co se chtějí bavit a ošklivý Langer s Topolánkem je bijí, že? A to bez mandátu.

 
V 10/28/2006 9:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale ODS ten systém mohla zamítnout. Je to její chyba, že ten systém přijala a doplatila na něj.

 
V 10/28/2006 11:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pěkný web...ale existují i opčne kerá davají veci také do souvisloti..ale zcela opačne:)...S posledním odstavcem souhlasím!

 
V 10/29/2006 12:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Ale ODS ten systém mohla zamítnout. Je to její chyba, že ten systém přijala a doplatila na něj." - plně s vámi souhlasím, ale já reagoval na "k tzv. 101. hlasu scházelo jen 321 hlasů" pěkná volovina, nemyslíte?
Ano, u Ždírce na Českolipsku byla rozehnána malá technopárty, ALE pozemek nebyl pronajatý, při zásahu nebyla zablokována dálnice a v nemocnici skončila jen jedna holky s lehkým poraněním, navíc se Langer ani Topolánek nikde nevyjádřili, že by měla policie postupovat tvrdě. Technaři porušili zákon (neměli na rozdíl od Czechteku pronajatý pozemek) a tak proti nim musela zasáhnout policie (zasáhla by za KAŽDÉ vlády). Nebohé děti se mohou bavit na dobře organizovaných akcích typu Czechtek 2006 (mimochodem, činnost policie při této akci nekritizuji a to ještě vládla ČSSD!).

 
V 10/29/2006 1:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jestli tak chválíte dobře organizovaný Czechtek 2006, tak připomínám, že ten předchozí tak organizovaný nebyl.

 
V 10/29/2006 4:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale těch 321 hlasů skutečně scházelo. Kdyby tolik hlasů přibylo v jihočeském kraji, levice by skutečně měla většinu.

 
V 10/29/2006 8:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jistě, předchozí Czechtek nebyl tak organizovaný, ale co proti tomu pan Paroubek uděla? Vyzval organizátory aby se s ním sešli, ne on prostě přes média vzkázal policii "Buďte tvrdí, máte mé požehnání" a když to nedopadlo podle jeho představ a veřejnost nebyla zrovna nadšená, tak se vykrucoval, že to tak nemyslel, že ho špatně pochopili,...
...kdyby, kdyby, kdyby,... kdyby byla na Liberecku velmi vysoká účast, měli by Zelení více mandátů, kdyby např. v moravských velkých městech šlo víc lidí k volbám a v malých obcích míň tak by pravice na moravě výrazně zvítězila a měla by pohodlnou většinu ...kdyby,kdyby,kdyby...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka