neděle, října 29, 2006

Po Volbach

Konečně skončil letošní volební maratón a můžeme očekávat, že se někteří politici začnou více věnovat hledání nějakého vládního řešení a ne neustálé kampani. Ať si ODS říká cokoliv, tak výsledky hlasování na naší situaci nezměnily vůbec nic. O budoucí vládě přece nebudou rozhodovat radní ani jedna třetina Senátu, ale stále poslanecká sněmovna, ve které jsou rozdané karty již od června.

Občanští demokraté a zelení nejvíce teď tlačí na předčasné volby. U ODS je to při slušných výsledcích a zatím stabilních preferencích pochopitelné. Strana Zelených to má ale těžší. Ačkoliv její preference často naznačují lepší budoucí výsledek než v posledních volbách, tak malá zkouška, jakou byly komunálky a volby do senátu, nedopadla příliš dobře. Pro stranu s ambicemi kolem deseti procent výsledek půl procenta zastupitelů a žádný senátor nejsou signálem k optimismu. Samozřejmě volby do poslanecké sněmovny jsou úplně jiné a dá se očekávat i výrazně lepší volební účast, slabší u nás zatím vždy nahrávala ODS, KDU-ČSL a KSČM.

K předčasným volbám nejsolidnější a pravděpodobně i nejrychlejší (pokud předpokládáme, že se strany nedokážou domluvit) cestou je vyčerpání všech tří pokusů, jaké nám předepisuje ústava. Ani případná volba předsedy sněmovny tady není problémem, jestli někomu jde opravdu jen o nové volby a ne o zarputilé setrvávání na vládních křeslech, tak může podpořit jakéhokoliv kandidáta, jehož premiér stejně důvěru nemusí získat a předčasné volby jsou před námi.

Další variantou jsou různé menšinové vlády. Jestli chce takovou vládu sestavit ODS, tak musí získat buď podporu KSČM, nebo ČSSD. S těmi prvními to teoreticky mají velmi složité, ale při dostatečné slovní obratnosti jistě Mirek Topolánek vysvětlí části svých skalních voličů, že podpora či tolerance komunistů pro modrou vládu žádnou podporou není a jde o něco úplně jiného. Ale samozřejmě to by ještě KSČM musela chtít a zároveň počítat s silným propadem preferencí. Podpora sociálních demokratů pro aktuální vedení ODS je také málo pravděpodobná. Zvláště, když premiér téměř nedokáže říci jedinou větu bez vysvětlení, že Jiří Paroubek je zlý, poražený a neschopný, a že s nekonstruktivní a nestátotvornou ČSSD nebude jednat. Vše se ale může změnit po kongresu ODS.

Sociální demokraté mají situaci při sestavování menšinové vlády trochu jednodušší. Je po volbách, takže není nutno tolik mávat antikomunistickým mečem a již několikrát různí představitelé lidovců naznačovali určitou vstřícnost pro jednání s ČSSD. Ani u zelených není vyloučen nějaký povolební posun směrem ke své tradiční více levicové orientaci, zvláště, pokud se nestále odvolávají na evropské zelené, kteří do koalic s pravicí nechodí. Strana Zelených je ale ve velkém pokušení stavět svou křehkou budoucnost na bývalých voličích Unie Svobody a tam se ostentativní antikomunismus stále nosí. Bohužel příliš silný příklon do prava v budoucnu zbaví zelené důvěryhodnosti a na delší čas, až přelétavý středový elektorát přesune svou pozornosti jinam, jim může zavřít dveře do poslanecké sněmovny.

Ve všech variantách menšinových vlád jistou roli mohou odehrát i takzvaní přeběhlíci. Sice se ODS a její prezident nad nimi hlasitě pohoršují a zatím před veřejností odmítají vládu opřenou o jejich hlasy, ale předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tlučhoř naznačil, že skupiny racionálních přeběhlíků by se neštítil. Jistou perličkou je, že svá slova o racionalitě vyřkl po odchodu poslance Pohanky a ve chvíli, kdy novináři spekulovali, kolik poslanců může odejít z důvodu nějaké kauzy.

Zajímavou možností je stále velká koalice. Výraznou výhodou tohoto řešení je stabilita, kterou by přinesla. Také pokud stále mluvíme o nutnosti reformovat, tak toto řešení by reformy přineslo. Navíc reformy by byly vyváženým a pravděpodobně i trvalým kompromisem a ne zvůlí jedné strany, kterou by hned po dalších volbách druhá strana rušila nebo modifikovala. Nevýhodou velké koalice by bylo další rozdělování republiky mezi dvě nejsilnější strany. Změny volebního zákona, ačkoliv jich se nejvíce malé strany obávají, jsou při otevřené velké koalici spíše neutrální. Po několika letech její vlády by unavení občané hledali alternativu a nějaký koaliční blok původně drobných stran by mohl jasně vyšachovat jak ČSSD, tak ODS. U této varianty je ale pravděpodobně nutné počkat také na kongres ODS, i když není vyloučeno, že s koncem voleb ODS přestane pokřikovat a začne jednat.

-------------------------------------


obrázek poslal Roman Catholic

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 13:

V 10/29/2006 8:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No UV ODS a Vaclav II. Narcis jsou jednoznacne za Tunelankem, takze asi na a po sjezdu budeme zase slychat o zlych komunistech a sibalskych socialistech. Tam bych nepredpokladal vytyceni zadne jine politicke linie, natoz jine myslenky. SZ jsou takovym Trojskym konem ve vlade - nikdy nevis, na kterou stranu se prikloni. Ted tancujou, jak piska ODS, ale casem, mozna....Uvidime, jestli ma Bursik pevnou ruku, aby SZ dovedl tak, kam sahaji jeho ambice.

 
V 10/30/2006 1:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslím, že podpora vlády ODS ze strany KSČM by byl ze strany komunistů mistrovský tah: 1. by jasně dali ČSSD najevo, že bez nich si ani ruce neumyje, 2. by naprosto zdiskreditovala ODS. Otázka je, co by tomu řekli komunističtí voliči. Ale já myslím, že by to pochopili. Způsob, jakým v roce 1948 vyšachovali ze hry všechny ostatní ukazuje, že komunisté umí být velmi pružní.

 
V 10/30/2006 3:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pan prezident jeste zadne oficialni povereni tusim neudelil, ten vyrok o znovupovereni ods patri jeho mluvcimu .. a jestli ho skutecne dostane? tezko rict, co se semele, protoze nejake vnitrni tlaky v ods urcite jsou.. hodne se spekuluje o tom, ze by to mel byt nekdo jiny nez pan topolanek, oficialne ale nikdo nic nerekne samozrejme :) koneckoncu to uvidime po tom jejich sjezdu, jak se to vsechno vyvine

pokud by totiz byl poveren sestavenim vlady nekdo z ods, kdo je schopen se s cssd dohodnout, pak nas ceka velka koalice (predpokladam, ze pan paroubek by se neucastnil, jak avizoval ve svem navrhu) - coz by bylo asi z meho pohledu nejlepsi reseni.. je potreba vyresit spoustu veci a velka koalice by na to mela potencial (jak prosadit, tak nalezt onu "zlatou stredni cestu")

pokud ale by to zkousel pan topolanek znovu, pak si nedokazu predstavit, proc by takto riskovali - kscm ods nepodpori, ackoliv by to byl jinak pekne horky kalich, co by si musela antikomunisticka hysterie vypit .) oslabil by se tak i pripadny "predcasnevolebni program" ods (uz jen trosky modre sance na coz by se nechytlo uz tolik lidi jako na "zbrojme proti komunismu"), sz (uz jen zelena temata, ktera vetsine lidi moc nerikaji (a myslim, ze vetsina lidi uz zacina chapat, ze sz je ods ii a nejakou zmenu tam neprinesli)), kdu-csl (uz jen neurcity pojem podpora rodiny, coz by jim vyneslo tak akorat tech 5% ze skalnich priznivcu)

navic podle uslovi "dvakrat nevstoupis do stejne reky" by se mohlo vice volicu pozastavit nad tim, ze se nepruchodna vec zkousi znovu a znovu :) vysvetleni, ze je to "pouze" krok podle ustavy smerem k predcasnym volbam by mohlo zabrat, ale nikdo by nesmel moc stourat, proc se na sestaveni vyuziva vsechen cas a vse se maximalne protahuje
treti pokus by pak zrejme pripadl panu proubkovi (viz jeho vyrok, ze by pan vlcek mohl byt sveho slibu zbaven (ne zrovna koser)), coz je asi vec, kterou z ods nikdo nechce (pan paroubek by defacto spravoval zemi az do novych (predcasnych) voleb) - tedy myslim, ze pan topolanek nema pred sebou na tom sjezdu zrovna velkou "modrou sanci" .)

momentalne je jasne jen to, ze pan prezident neda povereni kscm :)
jeho touhou bude zrejme "zpristupnit" podil na vlade ods.. kdu-csl i sz se ted snazi stavet se do role "mustku" mezi cssd a ods.. vetsi sanci davam kdu-csl, protoze je vyhodne si je "zavazat" (maji dobre obsazeni senatu i snemovny, coz by se mohlo hodit pri volbe prezidenta); sz je dle meho nazoru outsider.. cssd je risk, protoze sice nabizi podil i ods, ale zaroven je moznost, ze ods obejde
kdybych to mel zhodnotit procentualne, tak bych rekl tak 55% ods, 40% kdu-csl, 5% cssd (sance udeleni "druheho pokusu o sestaveni vlady")

ale je to tak trochu loterie.. :)

 
V 11/03/2006 4:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

tak momentalni situace predcila veskera moje ocekavani :)
vede me to az k otazce: kdybyste hypoteticky chteli emigrovat, tak kam?

ja bych volil asi svycarsko :)

 
V 11/05/2006 5:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Fish: Švédsko nebo Dánsko :-)

 
V 11/05/2006 5:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rok 2007
-50°severní šířky, 14,5°východní délky v geografickém pásmu již neexistuje Česká Republika.Je tu opět Česko-Slovenská a nově odtržená Modrá Republika.V ní vládne pan Topolánek a prezidentem je profesor Klaus.Vedení se tu totiž vzbouřilo a založilo si vlastní republiku.Šli s nimi pražští taxikáři, prostitutky, lichváři, kuřáci, alkoholici, narkomani, příznivci Czechtecku, podnikatelé v čele s panem Pitrem a pravicoví bezdomovci.Přestěhovalo se i vedení Novy a Primy, jen pár lidí jako např.pan Krampol zůstali.ČT naopak zůstává, jen pár lidí odešlo.I rozhlas zažil revoluci, například na Frekvenci 1 definitivně odešel pan Xaver, zatímco pan Kraus zůstal.I Právo zůstává, zato Mladá fronta a Lidovky odešly.Všichni se tam prý mají dobře, dělají si co chtějí, nikdo jim do ničeho nekecá, nemusí platit daně, ke štěstí jim stačí vtipy o praseti, akční filmy, zábava typu Teletele a párty na hřbitovech.I divadla si obarvili namodro.Zpívá v nich Lucie Bílá.Pan Čtvrtníček právě dopsal hru Nedopustili jsme návrat komunistů.Hlavní roli hraje pan Tlustý.
V Česko-Slovenské republice neboli Oranžové vládne pan Fico a prezidentem je pan Paroubek.Vrátila se tam konečně slušnost, pokora, právní stát.Bezdomovcům postavili byty, musí se tu platit daně a dodržovat pravidla, ale lidi jsou spokojeni.Mají bezplatné zdravotnictví a školství, baví se s českou a slovenskou televizí, kde jim zpívá Karel Gott, Elán, vypráví vtipy Jiřina Bohdalová, dětem pouští Krtečka a starší mají své oblíbené filmy pro pamětníky.Klesá tu nezaměstnanost a kriminalita.

 
V 11/06/2006 7:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ROFL

 
V 11/06/2006 4:21 odp. , Blogger ods řekl...

Emigrovat se mi nechce, ale kdybych přemýšlel o bydlení v nějaké jiné zemi, tak to bude asi Španělsko nebo Latinská Amerika.

 
V 11/06/2006 8:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Emigrovat nebudu :-)
Ale osobně se mi zdá nejpřijatelnější švédsko nebo švýcarsko.

 
V 11/06/2006 8:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

no tak trvale do ciziny se taky nechystam, jen me to tak napadlo :) politika je v podstate vsude stejna, jen o te cizi neni slyset :)

je to jen takova sonda, kde si myslite, ze by se vam zilo lepe :)defacto se shodneme (tez sem se rozhodoval i nad svedskem, ale tam bych se nedomluvil :) ), tedy.. krome autora tohoto blogu, zajimave :)

 
V 11/06/2006 10:39 odp. , Blogger ods řekl...

Při výběru jsem vycházel z toho, že jako podnikatel vycházím ze zásady, že všude se podniká velmi podobně, takže jsem měl luxus výběru podle osobních sympatií. :)
Kdybych se měl rozhodovat, ale například s ohledem na klidný život v důchodu, tak tam asi je to Švýcarsko i když Holandsko, Finsko, Norsko nebo Švédsko také není k zahození.

 
V 11/12/2006 10:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

bohužel jedna vada - v té Skandinávii je trochu zima :-). takže v tomto směru je dobré to liberální španělsko a navíc, mají tam rozumného krále :-)))

 
V 11/12/2006 10:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

málokomu dochází, že v těchhle volbách šlo o zásadní orientaci země. Buď půjdeme na Západ, nebo na Východ. Se všemi důsledky. Proto ta zarputilost. Já jim nezávidím.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka