sobota, listopadu 18, 2006

Demokratické způsoby získání moci ve svobodné zemi

Tento supervolební rok dává možnost sledovat v krátkém časovém úseku různé jevy na politické scéně. Třeba význam slova demokracie. Toto slovo používají politici mnohem více, než třeba neumím, pokazil jsem, nezvládnu to, jenž se v běžné mluvě vyskytují přece jenom častěji.

Mám s tím totiž problém. Nechápu přesně jeho význam. Už v základní škole mi říkali, že je to v překladu „vláda lidu“. Vzhledem k tomu, že většina lidí zůstává ale na volby doma, tak se mi to ale nějak nezdá. Dnes nám ale mnoho výrazů, které se používaly dříve taky moc neřeknou. Například: Sirény, Medusa, spravedlnost, solidarita…

Nezbývá mi tedy nic jiného, než stejně jako malému dítěti učícímu se mluvit, odvodit význam slova od činů, se kterými se pojí.

U nás vládnou politické strany, které volí lid. Odborně se to nazývá „zastupitelská demokracie“. Znamená to, že luxusními auty budeme jezdit, v luxusních bytech bydlet a dalších poslaneckých výhod si budeme užívat prostřednictvím námi zvolených zástupců. Kdo to přesně bude můžeme ovlivnit pouze pomocí preferenčních hlasů. Kandidáty si navrhují samy strany pomocí takzvané „vnitrostranické demokracie“. Co to znamená, nám předvedl před volbami Bursík, když způsob primárek byl jiný pro každé místo na kandidátce, a potom pro jistotu každého, kdo projevil špetku vlastního názoru, vyloučil.

Ale to vlastní rozhodování je přenecháno lidu. Ten aby byl v obraze, získává informace z médii. To jednak z těch nezávislých a pak z veřejnoprávních. Ty nezávislé, jsou opravdu nezávislé. Ponejvíce na objektivnosti a pravdě. Když si přečtu komentář MF Dnes, nebo proslov politika ODS, nezaznamenávám sebemenší rozdíl. Ty veřejnoprávní jsou ještě dál, a jejich novinaří dokonce kladou na tiskovkách ty správné otázky, aby politikům z ODS přihráli na smeč.

Předvolební kampaně stran byly naštěstí spravedlivé. Kdo si co zaplatil, to měl. Proto třeba v Praze nebylo vidět před komunálními volbami nic jiného než modré z nebe, jenž ODS slibovala. Volič měl tedy jistě dostatek informací, pro svoji volbu.

Další působení na voliče bylo pomocí pár „incidentů“, do kterých se připletli levicoví politici. Po zkopání, zmlácení železnou tyčí, či profackování přímo před televizními kamerami, byly oběti označeny za opilce, lháře a pošpinitele cti. Pro voliče, kterým nebylo jasné, co to jsou za prasata, byl dán jasný příklad, co by se mohlo stát i jim, neproberou-li se ze svého blouznění.

Když voliči odvolí, tak je potřeba se ujistit, že jejich hlasy jsou platné. Hlavně v případech, kdy jejich volba byla těžko vysvětlitelná (nevyhrála ODS). A tak vadí nejen několik neorazítkovaných obálek, rozdávání věcí při kampani, zaparkované oranžové auto před volebními místnostmi, či nebožtík na kandidátce. Ale i třeba rozdíl pouhých 24 hlasů, jako v případě Patra Pitharta. Mohli se splést, tak proč to nezkusit?

A když toto všechno selže, stále ještě není nic ztraceno. Jimi zvolení zástupci jsou totiž naprosto nezávislí (a hlavně neodvolatelní). A není problém se jich poptat, co si o dané situaci myslí a nabídnout jim nějaké konstruktivní řešení (a pár miliónů k tomu).

Tak jsem rád, že se mi povedlo si utvořit obrázek o tom, co je to ta demokracie. Nebo diktatura? Sakryš, co že jsem to zjišťoval?

poslal Elf

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 11/18/2006 4:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já souhlasím se všemi, kteří říkají, že je třeba rozšířit mnohem víc přímou demokracii, tj. referenda, a to i přes odpor politiků, kterým pochopitelně není vhod (dokud to bude na nich, dočkáme se referenda milostivě jednou za dvacet let). Jen nevím, jak toho dosáhnout, když vidím, že voliči znechuceni současnou politikou spíš volí pasivitu než občanskou iniciativu.

 
V 11/18/2006 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Karel Kryl tomu rikal "demokratura".
Myslim, ze to presne vystihl a ze neni treba hledat nejake dalsi oznaceni.
Brrrr...Tedy ne ze bych zrovna zboznoval Mr. Paroubka, ale kdyz slysim a vidim ty modre demokraturisty na jejich sjezdu, dela se mne spatne. Toto nam tady ted bude vladnout ? No potespambu :-( Ale jak je videt, propagandou zmanipulovanych medii zmasakrovany "lid" to zrejme zada.

 
V 11/18/2006 6:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jsi šmejd a patříš i s Paroubkem na KUBU

 
V 11/18/2006 8:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS...to je hrůza co za paka v jejich straně touží po moci...zlatý Klaus

 
V 11/18/2006 9:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ten pán za ODS z Děčína co ho ukazovali ve zprávách jak nenávistně mluvil na jejich sjezdu a co věta to sprostý slovo a vulgarita, ten tedy udělal ods vizitku!!!Jestli je jich tam takových víc, tak se pak nesmíme divit, že lidi si dnes ničeho neváží, lžou, kradou, děti už od útlého věku mluví sprostě protože to právě u takových rodičů slyší no fuj slušný člověk byl zhnusen úrovní toho sjezdu a to ukázali jen pár minut...

 
V 11/19/2006 6:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na CT24 to běželo celé HODINY......jsem zvědal až bude kongres nějaké jiné strany jestli bude naše veřejnoprávní televize stejně tak aktivní.....

PS: Nejvíc se mi líbil projev pana Kubery z Teplic - co názor to perla...

 
V 11/19/2006 11:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kde začíná demokracie a končí diktatura?Doporučuji kliknout na projev Milana France.

http://www.ods.cz/akce/kongresy/17.kongres/projevy.php?page=440&str=3&order=0

 
V 11/19/2006 2:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Z projevu modrych panacku na jejich sjezdu mam opravdu pocit desu a hruzy. Stejny pocit mam z toho, jak se projevuji jejich priznivci (obcas to zasahne i sem - dokonce i v teto diskusi -
11/18/2006 6:49 odp.). Nemohu se zbavit pocitu, ze se tady na vysluni dostava jakasi protofasisticka luza.
Buh s touto zemi...My se z toho asi nikdy nevyhrabeme. Od roku 1938 se jen potacime od zdi ke zdi, cele Evrope pro smich.

 
V 11/20/2006 11:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Když už padla zmína o Krylove "demokratůře", určitě stojí za to připomenout i termín, který za První republiky razil (myslím, že to byl on, i když jistý si nejsem) básník Svatopluk Machar: pornokracie čili kurvovláda.

 
V 11/20/2006 8:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

muj otec, ktery nebyl nikdy v zivote v KSC /rocnik 1935/, po shlednuti kongresu ODS v TV rekl, ze tam vidi opet stejne "gorili ksichty" jako za Jakese a Husaka. a ma pravdu. Fojtik nebo Tlusty, Necas nebo Strougal, Husak nebo Topolanek, vsechno jedno jest...

 
V 11/20/2006 9:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...sebeproklamované pravicové strany v ČSFR (jako např. ODS) jsou de facto strany levicové, nebo ještě hůř, strany extrémně levicové, i.e. fašistické...
pan M.Zelený to věděl již v srpnu 1991.Viz jeho články na:
http://www.darius.cz/ag_nikola/clanek29.html
Svým dospělým dětem doporučuji hledat pro život přívětivější kousek světa...i když velmi, velmi nerad.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka