úterý, listopadu 28, 2006

Marek "Bormann" Dalík

Celkem poklidné pokongresově povolební vyjednávání o možném tvaru budoucí vládní koalice rozbouřil premiérův tajemník Marek Dalík. V nahraném skrytou kamerou rozhovoru vysvětlil redaktorovi Mladé Fronty, že celá jednání s ČSSD jsou jen takovou hrou vedenou naoko a ODS si zajišťuje podporu přeběhlíků. Konkrétně zmínil odvážný lakmusový papírek Pohanku, se kterým prý již je vše domluveno a naznačil, že jsou vedeny rozhovory s větší konstruktivní skupinkou.

Jak taková jednání mohou vypadat, se ukázalo při poslední vládní krizi v Polsku. Tam nejsilnější vládní strana Právo a Spravedlnost (v Evropském Parlamentu blízký spojenec ODS, který pomáhal občanským demokratům s volební kampaní) se snažila získat podporu poslanců za pomoci tak zvané politické korupce. Skrytá kamera ukázala poslankyni, která od ministra žádá pro polské racionální a odvážné přeběhlíky posty a případnou pomoc od vnitra v různých již rozjetých kauzách proti ní. Ministr pomoc v rámci možností přislíbil, bohužel nepočítal s tím, že celé to byla past nastražená soukromou televizí a onou "přeběhlickou" poslankyní. Protože Marek Dalík naznačil, že údajní přeběhlíci něco chtějí a ODS posuzuje co je možné a co není, tak je dosti pravděpodobné, že pokud se taková jednání vedou nebo s poslancem Pohankou už vedly, tak mají či již měly dosti podobný scénář. Zvláště, když si člověk vzpomene, na čem byla založena ona Pohankova údajná odvaha ukončená vystoupením z klubu ČSSD.

Na reakci Mirka Topolánka jsme museli počkat několik dní. Pravděpodobně v té době znovu zjišťoval, jestli za akcí proti jeho pravé ruce, se kterou stojí a padá, nestojí znovu nějací záhadní "zmrdi" uvnitř, kteří chtějí konečně ustřelit všemocného Marka "Bormanna", aby už přestal omezovat přístup k vůdci. K jakým názorům ohledně vnitrostranického dění dospěl se asi nedozvíme, ale jeho reakce pro veřejnost je známá.

V prvním bodu se premiér dušuje, že občanští demokraté neloví přeběhlíky z řad sociální demokracie a nenabízí jim peníze ani je nevydírají. Bohužel asi pan Topolánek viděl trochu jinou nahrávku, protože bránit se proti něčemu, z čeho je nikdo nenařknul je zbytečné, ale leccos může naznačovat. Marek Dalík v rozhovoru odmítl, že by v jednáních šlo o peníze a o vydírání tam také nešlo. Jen se mluvilo o nějakých požadavcích, které ODS posoudí. S tím lovením si asi ODS sama není příliš jistá, co zrovna dělá nebo spíše, co zrovna říká. Přece první místopředseda Bém v rozhovoru pro Lidové Noviny z 12. listopadu říkal: "A zdůrazňuji, že my nehledáme jednoho přeběhlíka typu pana Pohanky. My hledáme významnou politickou sílu uvnitř ČSSD."

V druhém bodu se dozvídáme, že Marek Dalík se nedopustil ničeho nečestného. Jestli žádného přeběhlíka nelovil a zradu v jednáních neplánoval, tak přinejmenším v rozhovoru lhal a to čestné asi příliš nebylo. Jestli se účastnil plánování nějakého předem vypočteného podrazu či nabízel trafiky přeběhlíkům nebo dokonce i zákulisní řešení policejního vyšetřování, tak přece o cti asi taky nemůže být řeč. A o tom, jak čestně vypadala první Dalíkova reakce na článek Mladé Fronty, snad ani není nutno mluvit.

Třetí bod je nejzábavnější. Dalíkovy názory jsou prý plně v souladu s oficiálním stanoviskem ODS. Ten kdo pečlivě sledoval nahrávku, ví, že hlavním názorem pana Dalíka je, že ČSSD se má v rámci revanže (neboť pro ODS je prý Jiří Paroubek nedůvěryhodný) podrazit a postavit vládu na přeběhlících. Nějaké reformy či očista společnosti tam byly zmíněny jen velmi okrajově.

Jistou perličkou na dortu je i výmluvné hradní mlčení. Kolikrát jsme před druhým pokusem slyšeli od prezidenta, že se mu vláda opřená na přeběhlících hnusí. Druhou šanci dostal znovu Mirek Topolánek, z modrých kruhů se ozývají hlasy sympatie k "racionálním" poslancům ČSSD (a to nejen od pravé ruky Mirka Topolánka, ale i od prvního místopředsedy ODS, který má prý velmi dobré vztahy s naší nestrannou hlavou státu, či od předsedy poslaneckého klubu občanských demokratů) a Václav Klaus najednou nic neříká. Že by si najednou připomněl, jak vítal ve své milované straně bývalého poslance ČSSD Tomáše Teplíka ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 9:

V 11/28/2006 11:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejvtipnejc se ted chovaji lidovky, ktery snaze se zachranit co se da, srovnavaji Dalika s Tvrdikem a masiruji ctenare tvrzenim Tvrdik je pro Paroubka stejny co Dalik pro Topolanka, a ze si vlastne nemaji co vycitat...

 
V 11/28/2006 11:09 odp. , Blogger ods řekl...

Je to vůbec dosti zvláštní přístup našich objektivních novinářů. Když je kauza týkající se ČSSD, tak při popisu té kauzy se snaží ještě nějak tam dostrčit téma Jiří Paroubek, ale něco pro rovnováhu, že u ODS je či bylo to podobné se tam nikdy neobjeví.
A jak je kauza týkající se ODS, tak sice se po ptáčnících trochu projedou, ale zas se tam někde snaží narvat toho Paroubka, abychom všichni věděli, že i druhá strana je ošklivá. Dokonce se občas objeví komentáře v stylu, člen ODS sice kradl, ale Paroubek v dětství trhal muškám nožičky.
Dost jasně je z toho vidět, že personalizace naší politiky a Jiří Paroubek jako ďábel stojící téměř za vším, je vynálezem našich drahých novinářů a v realitě to má minimální podporu.

 
V 11/29/2006 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mě jen mrzí na např MFDNES jen jedna jediná věc, proč se považuje za objektivní a nestranný deník, proč si nedá do svého názvu obdobné jako časopis 51pro - "společenský měsíčník pravicové většiny" úroveň těch plátků je přitom stejná, už jen úsměv u mě vzbudil celolistový článek o 17.listopadu a hrůzách komunismu vydaný teď v minulém týdnu (trošku s křížkem po....) no tipněte si kde asi vyšel.

 
V 11/29/2006 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslim, ze na cele veci je nejzabavnejsi a zaroven nejsmutnejsi reakce Topolanka, toho casu premiera. Prvni reakci na clanek MF Dnes bylo: "Lzi nekomentuji...". Kdyz se ukazalo, ze lzi jsou pro tentokrat pravdou, zmenil stanovisko na: "Názory Marka Dalíka jsou plně v souladu s oficiálním názorem ODS". Logickou uvahou dojdeme k tomu, ze oficialni nazor ODS je lez.

 
V 11/30/2006 9:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já bych tu Frontu neviděl tak černě, osobně jsem docela rád, že to zveřejnili a toho Dalíčka napálili... osobně si domnívám, že ta akce šla ze srdce ODS... nové vedení bylo zvolené na kongresu a určitě se jim nelíbilo, že za ODS pobíhá, jedná a řeší nějakej klučina, co si dobře rozumí s premiérem. Pan Kmenta se prostě zachoval jako před volbama, příručí pravé ODS, ti se chtěli zbavit Dalíka a oslabit Topolánka. Dá se říci - nebo můj dojem je takový - že straně vládne hlavně Langer s Bémem s hejtmany v zádech.

 
V 11/30/2006 9:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ad mr.cpa s tím lze jen souhlasit, bohužel Klaus má stále v ODS velký vliv, navíc nemá zájem v současném patu "pošpinit" zbývající vůdčí osobnosti, Topolánek je tak pro něj ideálním obětním beránkem, bohužel pro Topolánka jež to nepochopil a bohužel pro nás mu jeho omezenost nedoví kompromisu. Tak jako tak ODS vychází čistě populistická strategie, bohužel... o nějakém pravicovém programu nemůže být vůbec řeč, čímž mi je té zdravé části členů i voličů docela líto, u nás ale není politika v anglickém stylu, to si budem muset ještě takových 20-30let počkat...

 
V 11/30/2006 10:15 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Dalík-lump!!!!!!!

 
V 11/30/2006 2:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dalik je podle me typickym predstavitelem ODS. Arogance, drzost, sprostota, lzi :-). Hadejte, jak to asi bylo v kauze Koristka :-). Jenze uz to vysumelo a volici ODS veri...

 
V 11/30/2006 7:20 odp. , Blogger ods řekl...

k mr.cpa

Také si říkám, že jestli za tím přímo nestáli lidé z ODS (v stylu telefonátu Kmentovi, že Dalík má zajímavé informace), tak to přinejmenším chtěli co nejvíce využít. Jim totiž nejen Dalík překáží, ale chápou na rozdíl od svého geniálního předsedy, že je Dalík výrazně poškozuje.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka