čtvrtek, listopadu 30, 2006

Tlustá čára za slušností

Počátkem týdne se začaly objevovat informace o tom, že se ministr financí Vlastimil Tlustý dohodl na smírném řešení sporů s Nomurou a ukončení všech arbitráží. Podrobnosti byly slíbeny na čtvrtek. Obával jsem se, že Tlustý přistoupí na cokoliv, jenom aby sám sebe mohl prohlásit za zachránce státu, pochlubit se, jak vyřešil vleklé problémy, a současně vyčíst předchozím socialistickým vládám neschopnost.

Čtvrtek je dnes a ukazuje se, že skutečnost je mnohem horší, než jsem si dokázal představit. Dohoda, kterou Tlustý s Nomurou uzavřel a Topolánek schválil, totiž narýsovala tlustou čáru za politickou slušností. Jeden z bodů dohody totiž zní, že vláda požádá prezidenta, aby tento zneužil (slovo využít se v tomto opravdu nehodí) svého práva a udělil milost manažerům Nomury, stíhaným v České republice za hospodářské delikty. Jak moc je pravděpodobné, že Klaus svým stranickým soudruhům nevyhoví? Ale takové řešení znamená, že jsou pošlapány základy právního státu, protože exekutiva zcela nepřípustně zasahuje do sféry moci soudní. Znamená to, že dnes rozhodují o vině a nevině politici místo soudců? Ať vzpomínám, jak vzpomínám, napadá mne pouze jediný precedent - politické procesy 50. let. Tehdy také dostávali soudci z ÚV KSČ již hotové rozsudky. Signál, který tak vláda vysílá celému světu, je jasný: napříště již budou všemožní hochštapleři vědět, že si v České republice mohou dělat co chtějí, protože stačí zajít na Hrad, domluvit se, a soud na ně nedosáhne.

Je pravda, že Tlustý velmi pravděpodobně zachránil pro stát 40 mld. za prohranou arbitráž (a lze spekulovat o tom, že se stát připravil o zisk 120 mld. z druhé arbitráže). Stojí nám to za to? Jsme opravdu tak chudí, abychom se pro 40 mld. změnili na banánovou republiku? Mám vážné obavy, že i lidožraví afričtí diktátoři se prodávají dráž, než za kolik Vlastík Tlustý prodal poslední zbytky demokracie v ČR. Pamatuji doby, kdy se politici za podobé postupy styděli a snažili se je před veřejností všemožně tutlat. Doba se však, zdá se, změnila. Vlastimil Tlustý se za dohodu (či spíše komplot) s Nomurou nejenom nestydí, ale ještě se jím chlubí. A vlastně, proč ne? Kdo by se odvážil starat se o demokracii, když je třeba bojovat s Paroubkem a komunisty. Voliči, unavení pečlivě naplánovanou neschopností sestavit vládu, a s ústy zacpanými spotředním zbožím, do příštích voleb beztak rádi zapomenou. Vlastimil Tlustý se zasloužil o budování demokratury v České republice.

Pokud tedy ODS trpí ve svém středu muže, jako je Tlustý, znamená to, že jeho jednání schvaluje. ODS tak dává najevo, jaký názor mají její členové na dodržování zákonů a správu státu. Co ještě se musí stát, aby stoupecni ODS pochopili, že této straně jde o demokracii až v poslední řadě?

poslal Tribun

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 18:

V 11/30/2006 7:27 odp. , Blogger ods řekl...

Osobně doufám, že Václav Klaus bude mít aspoň zbytky slušnosti a na návrh Tlustého (či přesněji Topolánkovy vlády) nepřistoupí.
K arbitrážím je velmi zajímavé, jak Nomura rychle přistoupila na smír (když Jiří Paroubek po první arbitráži mluvil stále o plichtě, tak se mu novináři smáli a ejhle my ve ztracené situaci už tu máme plichtu). Firma, která by byla v tak vyhrané pozici, jak nám to kdysi novináři a ministr Tlustý tvrdil (dokonce arbitráž započítával ro "reálného" deficitu) by vůbec o nějaké nulové varianty neměla zájem.

 
V 11/30/2006 8:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nečestný předseda ODS, že by vystoupil proti svému poskokovi? Ne, Klaun ještě svoji SA potřebuje. Pro noc dlouhých nožů není pravá chvíle.

 
V 11/30/2006 11:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano, presne, jak rikal Karel Kryl: demokratura...
"Kral Vaclav jedna parta je se smelinarskym smejdem. Pod strechou jedny partaje se u koryta sejdem."
8 let vlady CSSD sice take nebyl zadny zazrak, ale docela mne je lito, ze se nam sem vraci "kultura" prvni poloviny 90.let

 
V 11/30/2006 11:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

I ostatni sloky téhle Krylovy polistopadové písně jsou výstižné: "Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou, Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou"...

 
V 12/01/2006 1:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jednu arbitraz jsme prohrali, ale jeste neni stanoveno, kolik by jsme meli zaplatit.. neverim v tech 40 mld, spise bude castka symbolicka a pokud ne, tak bych ji odhadl do 20 mld - taktez neverim, ze jsme na tom tak spatne, abysme si to nemohli dovolit

pak tu samozrejme probiha jeste druha arbitraz a myslim, ze tam mame celkem velkou sanci (opet to asi nebude plnych 120 mld, ale spise bych to videl do 50-60 mld) - nomura tu "investovala" neco kolem 10 mld do ipb zcela zjevne jen z duvodu vyvedeni a prodeje akcii, pak ji "investice" prestala zajimat (samotnym prodejem akcii se ji vratil dvojnasobny "vklad") .. takze proto jsem i v druhe arbitrazi optimista :)

je s podivem, ze nedavno jeste nomura nabizela 2 mld vyrovnani a najednou je to 0.. v cem jsme si pohorsili? snad ministrem financi, ktery jde nomure snad az prilis na ruku (jak v minulosti, tak nyni)? nebo to je s nulou jen oficialne? nenasvedcuji tomu ony milosti? protoze toto jednani mi neprijde v zajmu zeme, ale pouze jedne skupinky .. zbyva uz jen vyridit celou arbitraz rychle, dokud je ona skupinka u moci, chtelo by se dodat

 
V 12/02/2006 9:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

O skutečném programu ODS už tušíme dlouho , teď se nám to jen smutně potvrzuje - bohužel lidi maj takovou vládu jakou si zaslouží...

 
V 12/02/2006 10:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

a víte co je nejhorší ? nějak se o tom nemluví...a to ani na seriozních zpravodajských kanálech typu čt24, čro1. podle mě by se to mělo maximálně zkandalizovat, vždyť teď už zbývá jen zasadit banány a jsme tady v banánové republice kompletní.

abych to zhrnul, když máte peníze, můžete se za alkohol v krvi omluvit, za vytunelovanou banku se stačí domluvit s vládou a jste z toho venku...no není to právo skvělé ??

 
V 12/02/2006 12:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nazdar lidi!

Tuhle stránku mám hrozně rád. Je fajn, když se někdo snaží co mu síly stačí házet nějaké bahno na ODS. Alespoň je pak skvěle vidět, že to musí být na rozdíl od ČSSD strana skoro bez skandálů, když to nejhorší, co se dá na ni najít, je nějaký Dalík nebo snaha ministra o urovnání sporů. Alespoň o důvod víc, proč všichni volíme pravici.

Možná byste mohli zmínit, kdo podepsal smlouvy, kvůli kterým jsme prohráli již první arbitráž s Nomurou a hrozilo nám zaplatit desístky miliard, kdyby se spor nepokusil někdo z ODS urovnat.

No jistě, máte pravdu. Na začátku stálo naše povedené duo pan Mládek udržující styky s KGB a pan Sobotka - jediný evropský ministr financí bez ekonomického vzdělání.

Pokud jste se obával nějakého dalšího zachránce státu, tak vás mohu ujistit, že Paroubkovskou éru již máme naštěstí za sebou. Co se týče milostí pro zločince, tak to byl právě Pablbek, který usiloval o institut korunního svědka, který by toto umožňoval, aby omilostnil svoje šibaly.

Co se týče dodržování zákonů, tak možná autorovi článku uniklo, že prezidenstká milost je zcela zákonný a standardní prvek demokracie.

Otázka, jestli jsme tak chudí, že si nemůžeme dovolit zaplati 40 mld je skutečně na místě. ANO, po 8 letech socanské vlády nejen že nic nezbylo, ale jsme ještě v takovém dluhu, který navíc narůstá takovým tempem, že si skutečně žádnou miliadu navíc nemůžeme dovlit.

Pán Bůh nám po pánech Rátech, Krausích, Jandácích, Šloufech, Kavanech, Petříčcích, Přibylech a Zgarb konečně nadělil vládu, která se stará o veřejné finance! Tak si ji všichni hýčkejme a modleme se, aby se už nikdy neopakovalo 8 let socialistické hrůzovlády.

 
V 12/02/2006 1:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pro prase bradavičnaté: No ty jsi krásný pozdrav z modrého vidění světa. Doporučuji zapojit všechny závity v mozku co máš a nejenom ty z pravé poloviny, protože Ti unikají souvislosti. Tahle stránka je především od toho, aby informovala o tom, co z nějakého důvodu média opomíjejí. To, že vláda ČSSD dělala chyby nikdo nezpochybňuje a média se v tom také dakázala vyžít. Proč stejná situace nepanuje i nyní.

Kdyby to co provedl Tlustý udělala vláda ČSSD, tak máme na týden novinové titulky a rozbory jak je to nevýhodné. Tlustý si k tomu klidně navrhne naprosto nedemokratický postup řešení a nic se neděje. Kde jsou všichni Ti odpůrci Paroubka a jeho prý nedemokratických postupů ptám se? Proč nevyskakují jako čertíci z krabičky? Jak je možné, že Tlustý dokázal něco co před volbami bylo jasně prohrané? V této kauze je ohromné množství otázek a výsledek, ticho po pěšině. Pravdu máš v tom, že péče o veřejné finance v podání ČSSD byla hrozná, ale nic mne zatím nepřesvědčuje, že by přístup ODS byl lepší, jediný rozdíl je v tom, že nejsme bombardování ze strany médií.

Závěr: Díky takovým jako jsi ty vím, že když se vyhýbám ODS, přestože jejich program je mi v některých bodech sympatický, dělám naprosto správně. Spoustě lidí na straně ODS stačí jednoduché vidění jehož základem je stanovení "třídního" nepřítele, což jsem sice neměl šanci zažít, ale prý už to tu bylo.

 
V 12/02/2006 6:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

uz jsem pochopil proc modri soudruzi oznacuji ctenare tohoto blogu za socany, tento blok je v podstate medium ukazujici pravdu, pravdu, ktera nesmi byt videna, rozpitvavana...
tento blok je tridni nepritel ods, socan je nepritel.. cili ctenar blogu je socan..

z toho lze odvodit, ze volic ods ma velmi maly zaber uvazovani..
tento zaber je stale a stale upevnovan medii, ze se na jine veci proste zapomene, zkratka, kdyz si budete porat opakovat pythagorovu vetu, budete ji bezpecne znat kdykoliv, ale jelikoz vam neni podstrkovani nic jineho k opakovani nebo spis k vnimani, tak umite jen tu ideologii ods, ideologii falesne pravice,...
toto oblbovani je velmi podobne politice NSDAP v nemecku pred valkou, ale co je horsi, dnes jsou vyspelejsi media a ty ods ovlada, my tu muzem plkat na blogu jak chceme, stejne nic nezmenime a kdyby sme neco zmenit mohli, tak se o nas pravdepodobne postaral klan dlouhych dyk...

 
V 12/02/2006 6:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Prodej IPB připravoval nejlepší ekonom Pilip, dostal za to trafiku. Pokud si stále někdo myslí, že se NOMURA v IPB chovala poctivě a čestně, neobohatila se na úkor dalších akcionářů, je opravdu zaslepený. Manažery z IPB všechny, to znamená i Tesaře, Procházku atd. důsledně a snaživě, ne provrchně a vlažně, prošetřit, v případě zjištění viny soudit!!. Proč ODS tak řvala nad nucenou správou, o klientských vztazích mezi vedením IPB a ODS štěbetali vrabci, kdo však nechce vidět a chápat, nepochopí. V Čechách byly zproněvěřeny a ukradeny miliardy, ale nesedí nikdo!!!. Svobodu se Snopkovou za 6 miliónů a Libertu nepočítám, Krejčíře taky ne, ten bohužel naši slavné policii utekl, nebo ji přeplatil. Budou třeba japonští manažeři první "vlaštovkou" a budou za nimi následovat Salzmann, Kollert, Klausová (za své působení v ČS), Kotrba a další? Jedině v případě odsouzení Klausové souhlasím, aby jí manžel, pokud bude ve funkci, udělil po odsouzení milost. Škoda jenom, že stát nominoval do těch sporů divné pseudoodborníky, a výsledky byly zatím takové. Jinak drzost Nomury je obdivuhodná, a je mi líto Hrabovského, že bere plat od takových pánů. Snad si to zapamatujeme a Nomura už bude mít navždy v Čechách po žížalkách. Už nikdy žádný obchod, pouze jim snad prodat rakev.

 
V 12/03/2006 4:00 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To vole Jardo, jaký modrý vidění??? Já vidím věci takový, jaký jsou. Akorát zdejší omezenci tu vidí spíš rudě. Nebo snad oranžově? A nebo nedej bože růžově?!?!

Jaký informovala o tom, co média opomíjí? Vždyť jsou tu všechny články prošpekovány názory a komentáři nějakého jájíčka, který si plete pojmy s dojmy: "Obával jsem se, že Tlustý přistoupí na cokoliv, jenom aby sám sebe mohl prohlásit za zachránce státu..." nebo "Čtvrtek je dnes a ukazuje se, že skutečnost je mnohem horší, než jsem si dokázal představit" nebo "Ať vzpomínám, jak vzpomínám, napadá mne pouze jediný precedent - politické procesy 50. let." nebo "Mám vážné obavy, že i lidožraví afričtí diktátoři se prodávají dráž, než za kolik Vlastík Tlustý prodal poslední zbytky demokracie v ČR.".

To prostě nejsou žádné zpávy, ale výplody nějaké chorobně rudé mysly. Tohohle se v novinách skutečně nedočkáš.

Jaký nedemokratický postupy? Četl jsi Ústavu, která dává prezidentovi pravomoc osvobodit koho chce a kdy chce? A chceš snad říct, že Ústava je nedemokratická???

Když nechceš volit ODS, tak ji nevol. Nikdo tě nebude nutit. Cokoliv je lepší než duo KSČSSD. Většina lidí už to pochopila, tak teď přechází k pravici a KSČSSD padá v preferencích na držku. Ale dobře jim tak. Je tu snad někdo, kdo jim ten pád nepřeje???

Jo a program ODS není žádný boj proti třídnímu nepříteli, jaks vyplodil. Pokud tu někdo bojuje proti třídnímu nepříteli, tak je to autor těhle rudo-růžovejch zvratků. A pak KSČSSD - "Volte všichni proti ODS". Kdopak to řekl? HA! Pablbek!!!

 
V 12/03/2006 4:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ty vole anonymousi, co to bleješ? Jaký třídní nepřítel? Viz můj předchozí příspěvěk.

Co se týče voličů ODS a pravice vůbec, tak to jsou nevzdělanější občané populace. Naopak levici volí v ČR nejvíc lidi se základním vzdělání nebo dokonce bez něj, takže máš smůlu.

K té ideologii a NSDAP - votevři oči a přečti si ten článek znovu. Vypadá jako zpráva, ale prošpekována komentáři, které mají hloupému čtenáři poradit, co si má myslet. Víte, kdo tohle nejvíc používal? No jistě, byl to pan Goebels z NSDAP! Takže příště prosím nekálet na vlastní hlavu!

A mohl bych pokračovat... Třeba článkem o VAE, který se pokouší hodit na Topolánka co nejvíce špíny (ostatně jako každý článek zde). Fakta, jako že Topolánek všechny své dluhy splatil, jsou taktně vynechána. Stejně jako je v tomto článku vynecháno, že za spory s Nomurou můžou jen a pouze socialisti stojící za převzetí IPB do rukou ČSSD (tedy pardon - ČSOB, která má s ČSSD nadstandardní vztahy).

ODS řvala nad nucenou správou proto, protože znárodnění banky do rukou státu, její oddlužení a darování jiné bance včetně garancí - to by si nedovolil žádný západní politik. Taky jsme si to později odskákali za zhoršeném ratingu.

Celá KSČSSD se k moci dostala jenom proto, že lidi uvěřili její akci čisté ruce, která ale nakonec stejně dopadla jen socialisty.

Tak už si přiznejte, že vám nejde vůbec o fakta, ale o špínu, kterou si někdo vymyslí a hodí ji na stranu, která vám chce sebrat mobilovné, pastelkovné, apod...

Ještě že už teď všichni ti Pablbkové, kakaoví Krausové, Tvrdíkové, Zgarbové, Jandákové, Přibylové a ostatní šibalové potáhnou k čertu. Přece nemáme mezi sebou tolik cikánů na podpoře, aby dostala celá KSČSSD přes 30 procent.

 
V 12/03/2006 5:57 dop. , Blogger ods řekl...

Milé prase bradavičnaté, chápu, že když to někdo vidí jinak než Vy, tak to musí vidět rudě, oranžově nebo v nejhorším případě růžově (asi nějaká velmi inteligentní narážka na čtenářsky pohodlné pozadí s velmi duchaplným jinotajem). Přece moudří a slušní lidé volí jen dokonalou pravici, ne nějaké neexistující strany, zvratky a pablbky co si máchají držky v blátě.
Chápu, že geniální voliči pravice, nerozlišují mezi zprávou a komentářem, který je logicky něčím názorem na nějakou událost. Článek jako článek, všechno to má písmenka.
Jestli nechápete, že součástí obchodu nemůže být v slušném právním státě jakákoliv žádost o milost, tak je to smutné. Určitě byste byl první, kdo by křičel, kdyby např. ČSSD vystoupila o milost pro Svobodu (také na základě nějakého handlu).Nejde ani o to, jestli milost bude nebo nebude, už jen žádost o ní v rámci gešeftu je prostě extrémně amorální (i když kdo ví, jestli modrá elita ví vůbec co je to morální).
K oněm stranickým preferencím Vás jen poinformuji, že subjekt, který má padat na tu Vámi oblíbenou držku neexistuje. A pokud si dáte trochu práce, tak zjistíte, že kolísání preferencí není nic zvláštního, nějaké drastické propady se zatím neobjevily a v posledních výzkumech se ještě nepromítla velká vstřícnost Topolánka vůči té strašné ČSSD schválená kongresem. Navíc podle průzkumů by tu měla vládnout ODS s lidovci, jaká je realita (a nedocenění v průzkumech levice) víme již šest měsíců.
Ohledně vzdělání a inteligence tu už kdysi byl spor, tak jen pro připomenutí uvedu jako zajímavůstku, že z jediného testu IQ co se tímto zabýval a byl proveden na dosti reprezantativním vzorku dvaadvaceti tisíc lidí po internetu a třinácti tisíc lidí formou sms vychází IQ voličů ODS a ČSSD jako stejné.
K Topolánkovi faktem je, že mu část dluhů odpustila firma (ovšem zbytek splatil a ELTODO-Simkanič snědlo směnku), která byla označena za jednoho z tajných sponzorů ODS.
ODS prosazovala zájmy Nomury, kterou k nám přivedla, Tošovský sice prodej podepsal, ale vše již bylo dávno připraveno vládou Václava Klause. A ODS také velmi křičela, když stát odmítal návrhy Nomury, které v zjednodušení vypadaly tak, že stát bude přispívat i na zisk Nomury nebo si vezme banku ale bez majetku na Kajmanech který zůstane v japonských rukou. Nomura mohla klidně banku nechat padnout (finančně by na tom byla stejně), ale stát to nemohl připustit neboť tady došlo k případu "too big to fail".
Pro informaci, neexistující strany se tu nikdy k moci nedostaly ani by to nebylo možné.
A o co jde Vám ? Vy si tu asi chcete velmi slušně vyměnit názory s lidmi, kteří mají jiný názor ? A to jak primitivně zjednodušujete kdo koho proč volí, jen dokazuje, že slova o tom, jak bojujete s třídním nepřítelem byly plně na místě.

 
V 12/03/2006 11:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to ods:
Lepe to snad byt receno nemohlo.

 
V 12/04/2006 1:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: prase bradavicnate

Zvolil jste si vcelku vystizny nick. Nebudu to dal rozpitvavat (ods to za me vyjadril vcelku dobre), ale rad bych vam sdelil, ze ja a moje rodina mame vysoce nadprumerne vzdelani i prijmy, komunisty jsme nevolili ani za minuleho rezimu a pokud bychom kdy volili ODS, budeme se stydet minimalne az do pate generace pocinaje tou moji.

 
V 12/07/2006 7:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Stená rétorika se vrací pan Macek převzal od kamaráda Uhdeho knižní vekoobchod,aby ho povznesl protože stát je špatný vlastník. Ten ho rozprodal a protože to byl soukromý majetek výtěžek si ponechal úspěšný podnikatel pan Macek. Zákon nebyl poručen a následovali další a další jen občas změnili triky. Jen Zeman chtěl "čisté ruce", ale takovou šínu rukama nyvykydáš a tak zavřel jen vlastní "mřenky" a tím se odepsal. To ODS nikdy nedovolí sáhnout na darebáka, který je v jejich službách je to takové "bratrstvo kočičí pracky"

 
V 12/13/2006 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Verze n)
"On ten náš Macík knižní velkoobchod rozprodal a výnos velkoryse předal ODS".Taková strana něco stojí... Také bylo třeba dokázat, že to dokážeme (takové IQ škoda nechat ležet ladem).

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka