pátek, listopadu 10, 2006

To je ale pech

Tak máme zase naši zem o něco modřejší. Až snad na malé vísky nám zmodraly všechny vesnice, městyse, městečka, města i metropole. Některé dokonce tak, že pro samou modrou tam městské rady postihla barvoslepost. Když se podíváme výše, tak zjistíme, že kraje jsou už modré 2 roky. 12 hejtmanů ze 13 jsou modří též (Jediný důvod, proč na Jižní Moravě svého hejtmana ODS nemá, je její vnitrostranický boj. Jihomoravského kandidáta odstřelil Středočeský hejtman Bendl vyvoláním korupční aféry v Jihomoravském tisku, aby se zbavil konkurenta na místopředsednický post ve straně.) Ze senátu se po volbách stal modrý rybník, kde se každý nemodrý návrh musí utopit. Nad tím vším trůní modrý nadstranický president.

Při pohledu na modrou vládu by se mohlo zdát, že jsme se ocitli v Bavorsku, kde je také vláda jedné strany. Avšak není tomu tak. Modrá vláda totiž nedokáže projít parlamentem, který je zatím rudou skvrnou, na jinak modrém nebi. A to ani za podpory tyrkysových zelených a tmavomodrých lidovců. Je to ale smůla, když modrá ovládá všechno, kromě té nejdůležitější komory.

Je zvláštní, že na místní a krajské úrovni jsou velké koalice velice častým jevem. Má to svou logiku. Spojení dvou nejsilnějších stran dává příležitost budovat pevné vazby, beze strachu ze ztráty vlády v příštím období. To vede dokonce i k uzavírání koalic v celomodrých zastupitelstvech, aby se neporušily mocenské vazby. (V severních Čechách to zástupce za soc.dem. vysvětlil tím, že má velkou hypotéku, kterou potřebuje splatit).

Tuto provázanost jsme měli i na vládní úrovni v čase opoziční smlouvy. Důvodem, proč do toho nechtějí jít představitelé ODS znova, jsou nejspíše dvojího druhu. Zaprvé, tehdy na tom spojenectví vydělala ČSSD a ODS tratila. Za druhé, v tuto chvíli nejsou v čele ODS lidé, kteří se dokáží pragmaticky dohodnout. Topolánek a spol dokáží poslat do ulic policisty se samopaly, ale už naprosto vyhoří pří jednání o koaliční spolupráci. Pragmatičtí regionální politici, jako často zmiňovaní Bém, či Tošenovský, by jistě neměli takové potíže se dohodnout. Hlavně když třeba tandem Bém – Paroubek už fungoval na pražském Magistrátu.

Důraz na brutální sílu pomáhá získávat voliče stejného smýšlení, avšak koaliční potenciál sráží bezpečně na nulu. Díky tomu ještě vidíme i nějaké nemodré barvy.

poslal Elf

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 10:

V 11/10/2006 11:19 odp. , Blogger ods řekl...

U opoziční smlouvy se mi zdá, že její mírně negativní efekt pro ODS byl způsoben tím, že nevládla a přitom za vládu nesla část zodpovědnosti. Proto mi připadá, že v dnešní situaci by stranou postiženou byla ČSSD a na ODS by to nemělo veliký vliv - i když tam by asi stačila jejich obecná neschopnost a fanatičnost ke ztrátě podpory a efekt opoziční smlouvy by byl jednoduchou, ale úplně falešnou výmluvou.

 
V 11/11/2006 7:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

No v každé případě potřebuje pan Topolánek někoho vedle sebe. Povídat, povídat a skutečná práce nestojí za nic -to je celý on - předlistopadový projektant (tedy jenom dobře schovaný). V podstatě nemá strach z ČSSD ale konkrétně z pana Paroubka. Pan Topolánek totiž nepoužívá vlastní hlavu ale je vláčen stranickými (možná lépe řečeno vychytralými) poradci. Pro TV, veřejnost apod. to znamená nic neříkající slova, vzpřímená, nejlépe trošku leninsky vejš, brada a to je vše. Kdyby místo slovníku poradců používal vlastní, možná i protistrana by ztratila svoji tzv. útočnost. Uznávám, je jisté, že je třeba provést trochu razantnější změny, ale pan Topolánek bude zřejmě tou obětinou z vlastních řad.

 
V 11/12/2006 10:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

žiju v praze už docela dlouho a mohu pozorovat změny, které tady za "vlády" ODS na magistratu byli.
1.Praha je čistší.Neříkám že je to tady krásné, ale koukněte se na fota z prahy v letech 90.
2.Praha je modernější.Centrum nový Smíchov a následný prudký rozvoj smíchova, OC letnany, Centrum, Spořilov apod. se velmi rozvíjí.Slunečný vršek, Spořilov atd. = velká bytová výstavba.
3.Metro.Nemám automobil a metrem jezdím každý den.Za jeho rozvoj děkuji ODS.ČSSD jako stát (v letech 1998-2006) dala na metro minimun z toho co slíbila, Praha se musela zadlužit.Metro je duležité, denně sveze přes 1000000 pasažérů, což je skoro tolik, kolik je v Praze lidí.
4.Praha je bohatší.Celkově je v Praze nejlíp ze všech lidí v ČR.Patřím k těm chudým, a ani tak si nemusím stěžovat.
5.Práce.V Praze je asi o 2000 pracovních míst víc než je nezaměstnaných.Nezaměstnanost je 3% - což je jedno z nejnižších čísel v EU.To už mluví samo o sobě.

Takže proč je Praha tak moc ODSacká??Protože toho tolik pro Prahu udělala.A já věřím ODS.

 
V 11/13/2006 1:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

lukas: Praha je stale stejne spinava. I centrum, Praha 1. Jen starosta Burgermeister si dobre namastil kapsu, tot vse.

 
V 11/13/2006 9:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Lukáši, také žiju v Praze. Takže určitě mohu něco dotat: ano, metro máme. Například teď se staví nový úsek do Letňan. Pro ty co neznají Prahu - Letňany jsou velké sidliště, ovšem metdo končí uprostřed neobydlené oblasti, kam nevedou cesty a všichni tam mají daleko. Kdo a co bude nyní kolem stanice metra Leňany stavět, když magistrát tak zásadně zvýšil ceny pozemků, se dá jen spekulovat. A stanice Prosek? Odvážná železobetonová konstrakce, která nijak nesouvisí s dopravou, ale jedinou její funkcí je vnější efekt. Metro stojí miliony, ale ty nejdou na dopravní obslužnost, ale na marketing. Ani se nedivím, že stát na tomto tunelu nechce podílet. Pro skutečné zlepšení dopravní obslužnoti magotrát mnoho nedělá. Kde je zákaz vjezdu automobilů do centra, kde jsou vyhrazené pruhy pro autobusy?

Lukáši, kdy jste jel naposledy Prahou jinak než pod metrem podzemí? Asi je to dlouho, protože jinak byste si všiml, že Praha pomalu mizí s povrchu země. Ztrácí se pod nánosem betonu, ohavných megalomanských business center. Každé volné prostranství je zastavěno a zabetonováno, historické budovy jsou bourány a jsou ponechávány pouze fasády, které svítí barvami a novotou, ale zakrývají kulturní zločin. Praha už není zlatá, ale potěmkinova. Městský Disneyland pro turisty, kteří stejně nepřijedou, protože Praha se cíleně zbavuje své výjimečnosti a originality, která jejdiná ji může odlišit od dalších tisíců podobných měst.

Lukáši, Praha je asi opravdu nejbohatší město v zemi. Jak už tak hlavní města bývají. Vy myslíte, že je moudré když je veškeré bohatství země koncentrováno v jediném místě, které je tak zranitelné jako bezkoncepčně a bezohledně bobtnající Praha?

Lukáši, to co píšete je věcně správné. Ale s vaší interpretací se nemohu stotožnit. Jste strašně povrchní. Necháte se nachytat na vnější pozlátko a vůbec vás nezajímá, co je pod ním, jakou cenu za to Praha i zbytek ČR platí.

Praha je velmi dobrým příkladem "modrého" myšlení zaměřeného o osobní prospěch a zcela lhostejného k ceně, kterou za je třeba za úspěch zaplatit. Protože ti, kteří nyní rozhodují, si své vyberou zisky, ale náklady na ně nikdy neponesou.

ODS je pro mě zárukou, že situace nebude lepší, ale naopak, horší.

 
V 11/13/2006 12:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Lukasi kdybych byl sprosty, tak napisu, ze jste primitiv, ale neudelam to, asi jen nosite svetlemodre skla na vasich slunecnich brylich, ktera vytvareji velmi zvlastni fatamorganu.

Take ziju v Praze, cely zivot..a rekl bych, ze se tu nic moc nezmenilo, az na par veci.
Metro je o kousek delsi, pribyly hypermarkety a supermarkety, ktere jsou az moc podivne centralizovany, tak ze v jedne mestske casti nenarazite skoro na nic jineho nez na Ahold.
Pribylo slibu, co vsechno se neudela, ale zustalo jen u tech slibu.
Nehorazne zdrazilo bydleni a jsou ty luxusni podminky pro spekulatory s byty.
Je tu nechutnej bordel, ze by obcas nekdo zametl chodniky a vysbiral bordel? Nebo, ze by nekdo nekam instaloval odpadkove kose, aby se obcane klidnili ve znecistovani sveho mesta?
Praha je pro cizince magicke mesto, jehoz magicke srdce stale vic a vic znehodnocuje pro spinavy prospech jedincu, ktere jsme zvolili na radnici.

howk

 
V 11/13/2006 12:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Tribun: nauč se psát, ostudo!

 
V 11/14/2006 2:32 dop. , Blogger ods řekl...

Praha není nějakým rájem, za hroznou ji také nemám (to dost záleží od čtvrti), ale fascinuje mne, že voliči ODS jako důkaz schopnosti jejich drahé strany přivolávají Prahu, ve které přece byla poslední čtyři roky ta dnes tolik proklínaná a zatracovaná velká koalice. Takže Lukáši, pokud jste velmi spokojen s vedením Prahy, tak byste asi v rámci objektivity měl i výrazně pochválit ČSSD. :)

 
V 11/16/2006 1:21 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslím si, že by bylo potřeba vybudovat co nejdříve linku metra M. Vedla by kolem Prahy a spojovala by všechny ty ohromné obchodní centra, kvůli kterým se mají stavajicí linky prodlužovat do polí.:-)))

 
V 11/18/2006 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

PRO LUKÁŠE:Lukáši, taky žiji v Praze.Jistě např.Smíchov ožil, starosta zajistil lidem bezdrátový internet, ale co ostatní části Prahy???Ta příšerná špína všude, poblité chodníky, rozházené papíry a flašky po ulicích/to je opravdu většina Pražáků tak zhýčkaných a nevychovaných, že neumí papír od sušenky nebo flašku od coly vyhodit do koše???/.Dále chodníky podělané od psů, to Vám nevadí, že musíte hovínka přeskakovat pokud se na nich nechcete vozit?
A co říkáte Hlavnímu nádraží, Národní a Nádraží Holešovice-tomu smradu tam a válejícím a žebrajícím bezdomovcům?
To nám tu chcete tvrdit, že Praha zbohatla?Jistě, ale jen na úkor té druhé části, která chudne.V které jiné části republiky uvidíte takový propad mezi bohatými a chudými?A pokud je v Praze taková nabídka práce, proč Magistrát nezaměstná lidi bez domova jako je zaměstnávají třeba v jiných městech, kde ods nevládla?Já neříkám, že vše co ods dělá, dělá špatně, ale měla by dělat politiku pro VŠECHNY lidi.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka