pondělí, prosince 18, 2006

Vzdělání nemá aní chuť, ani vůni, ani polické přesvědčení

Existují různé argumenty hájící pravicovou orientaci. Některé z nich jsou i velmi dobré, přinejmenším v tom smyslu, že nutí člověka k zamyšlení. Bohužel to však nejsou ty argumenty, které používají čeští stoupenci pravice. Argumenty, které používají, nejsou většinou víc než dogmata a stále dokola omílané stereotypy, založené na zjednodušeném a černobílem vidění světa. Je příznačné, že ač takový přístup druhým vytýkají, sami jej používají jako základní metodu. Mám na mysli paušalizující a manipulativní prohlášení, která neříkají nic ani o příčině, ani o následku, zato však sugerují člověku co si má myslet, aby mohl být považován za plnohodnotného člena společnosti.

Zkuste říct: "všichni podnikatelé jsou zloději" a uvidíte, kolik zlostných reakcí to vyvolá. A právem. Řekněte stejně hloupé a povrchní: "všichni vzdělaní lidé volí pravici," nebo "všichni stoupenci levice jsou líní a neschopní a žijí ze sociálních dávek" a očekávejte potlesk. Přitom argumentace stoupenců pravice je plná podobných prohlášení, které nelze označit jinak, než jako bláboly. Rád bych se časem vypořádal se všemi, dnes bych se však rád zaměřil na, z mého pohledu nesmyslné, tvrzení o tom, že vzdělaní lidé volí pravici.

Co nám vlastně stoupenci pravice sdělují, když tvrdí, že "všichni vzdělaní lidé volí pravici?" Určitě ne prostou statistiku, ale něco, co má přesvědčit. Sdělují nám, že dosažené vzdělání je důvodem, proč zaujmout ten či onen postoj. To však není hlavní poselství. Podstatou sdělení je nabídka levného a bezpracného "zvýšení vzdělání." Máte pocit, že vaše vzdělání je nedostatečné, nevěříte si? Snadná pomoc, volte pravici. Nikdo nepozná, že nejste vzdělanec, budete-li se chovat stejně, jako oni. Nic než prachsprostá reklama, nabídka na vylepšení sociálního statusu pomocí vnějších znaků. Chcete být štíhlá, sexy a šik? Myjte si hlavu stejným šamponem L´Oreal jako Claudia Schifferová. Chcete být chlapák a playboy stejně jako David Beckham? Ani váš pivní měch není na překážku, budete-li se holit výrodky značky Gillette. Reklama, manipulace, nic víc.

Se vztahem politické preference a dosaženého vzdělání je to stejné. Tvrzení o tom, že všichni vzdělaní lidé volí pravici se jednak vůbec nezabývá přičinami, jednak, a to je obzvláště nebezpečné, vyvolává dojem, že vzdělaní lidé dělají správná rozhodnutí. Přitom vztah mezi morálkou a zvděláním neexistuje! Josef Mengele, nechvalně známý Anděl smrti z Osvětimi, byl doktor medicíny a docent. Středověcí inkvizitoři představali ve své době nejlépe vzdělané lidi. A ty spousty docentů a profesorů, kteří tráví své dny a alkoholovém opojení, týrají vlastní ženy, kradou, podvádějí, švindlují? Brání snad někomu z nich vzdělání v tom, aby se dopoušěl nemravného jednání?

Přesto jsem ochoten připustit, že mezi stoupenci pravice je významě větší zastoupení vysokošlosky vzdělaných lidí, než u stran levicových. Odmítám však, že by zde byla přímá souvislost se vzděláním. Mám jiné vysvětlení: dokončit vysokou školu znamená prokázat jisté morálně-volní vlastnosti, které se pozitivně projevují i v pracovním procesu (tato idea není z mé hlavy, ovšem nemám důvod s ní nesouhlasit). V důsledku jsou tedy vzdělaní lidé úspěšnější, a připusťme, bohatší. Nepotřebují tedy pomoc ze sociální sítě, od státu nedostávají ani korunu, naopak, odvádějí nemalou část své mzdy na daních. Jsou zvyklí se o sebe postarat sami, mimo jiné proto, že míra, v jaké by jim pomohl stát, je hluboko pod jejich standardy. A tak inklunijí k takové straně, která žádnou pomoc nenabízí, protože ji stejně nepotřebují, kev straně, která jim bude méně brát a více jim nechá. Co bude s těmi, kteří nejsou tak úspěšní, jako oni, je nezajímá. Nijak nesouvisi se vzděláním, ale s obyčejným sobectvím. Jsou přesvědčeni a své nadřazenosti, své úspěchy považují pouze za své vlastní, nechtějí se o ně dělit a nevidí důvod, proč by z jejich úsilí měl mít prospěch i někdo jiný, než pouze oni sami. To z nich však nedělá lepší lidi a z jejich politické preference lepší volbu. Tedy žádná souvislost se vzděláním, ale pouze konkurenční strategie, jak by řekli ekologové.

Vzdělání samo o sobě nemůže jednoznačně rozhodnout otázku, zda se přiklonit nalevo, nebo napravo, zda dát přednost Kainovi, nebo Ábelovi, Václavovi, nebo Boleslavovi. Jediné, co vzdělání dokáže, je podat pomocnou ruku, nabídkou fakta, metodu. Vzdělání je prospěšné především tím, že učí, že žádné absolutní pravdy neexistují. Základním nástrojem intelektu je pochybnost. Vzdělaný člověk, ví, že je třeba pochybovat vždy a o všem. Již dávno před René Descartem a jeho "pochybuji, tedy jsem," tvrdil Tomáš Akvinský: "Pochybnost nás podněcuje k hledání a hledáním poznáváme pravdu." Pochybnosti o činech a záměrech pravice jsou nejenom legitimní, ale především potřebné. Pokud někdo takové pochyby odmítá a tvrdí, že vzdělaný člověk by nikdy nepochyboval o správnosti pravicové cesty, zříká se tak vzdělání. Nikoliv formláního vzdělání s jeho zkouškami a tituly, ale vzdělání jako předpokladu hledání pravdy.

poslal Tribun

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 67:

V 12/18/2006 8:34 odp. , Blogger ods řekl...

Dodal bych od sebe, že tvrzení vzdělaní (inteligentní) lidé volí pravici, nejen v sobě má falešnou sugesci, ale hlavně je založené na lživé formulaci. Jakékoliv rozvíjení a obhajování této teorie vychází z různých českých údajů, ale tím automaticky tu teorii diskvalifikuje, neboť pravicovost nebo levicovost nejsou nějakým pouze českým jevem. A když se podíváme za naše hranice a v různých historických obdobích, tak zjistíme, že toto pravidlo prostě neplatí.

 
V 12/18/2006 10:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pobavilo mě, jak se kdosi z VŠE chlubil tím, že u nich na škole dělali před červnovými volbami anketu a KSČM bude volit "pouze" 3% jejich studentů. :-)
V naší širší rodině, jsou nejvíce pravicový voliči ti vyučení. Se zvyšujicím se vzděláním, obliba levice stoupá.

 
V 12/18/2006 11:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pěkné čtení, souvisící s dislusí k předchozímu čl. Jen bych si dovolil říct, že v našem politickém spektru se nelze jednoduše orientoval, jak potvrzují i někteří politologové(vím o dvou). Pravicovost ods je více společenský úzus, než skutečnost a "pravicovost" na mnohé voliče zabírá a neuvědomují si, že potřebují obě ruce. A taky ...pravou a levou mozkovou hemisféru.

 
V 12/19/2006 7:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Sice je tam několik chyb v gramatice, ale jinak je to opravdu pěkný článek který nutí k zamyšlení...

 
V 12/19/2006 8:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Stejny vztah jako pravice-vzdelani se uplatnuje u levice-duchodci. Znamy mi rekl, ze jsem se dobrovolne zaradil mezi socky, cikany a duchodce, protoze volim socany. Tak jsem mu rekl, ze mi to je jedno, ze volim podle sveho nazoru a ne podle titulku v novinach. Jen se bojim, aby ten muj znamy nespadnul ze svych velkopodnikatelskych vysin zase zpatky mezi socky, cikany, duchodce a me. Jinak to je clovek s jednoznacne socialnim citenim, jeden z mala poctivych podnikatelu, ale zbesile haji modrou sanci a ODS. Sedi na nej poznamka, ze nemysli na situaci, ze se jeho detem nebude darit tak dobre jako jemu. Nedej Boze...

 
V 12/19/2006 12:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhalsím s článkem. Su vysokoškolák a nevedu si zle, ale nejsem sobec a politcké programy beru v celé šířce. Ne jen v tom, co to dá mě.
ODSaci sou vesměs bývalí komunisti co křičí:"chytte zloděje". Proč nikoho nezajímá, že sa "náš" "prezident" snažil dostat do KSČ, že Tlustoch byl v KSČ, že Tupolánek má byt za 9,5mega stejně jako ASISTENT Dalík? Proč sa ohání tím, že levice začala s agresivní politikou a vulgárními urážkami a nepodívají se na sjezdy ODS, které připomínají sjezdy před dvaceti a více lety? Co lidé vidět nechtějí, tak přehlíží.

 
V 12/19/2006 12:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A to nemluvím o Tupolánkových dluzích v Ostravě, o kterých vím z tamní komunální politiky. Holt sa to zamlčuje a media by si kopala vlastní hroby, kdyby o tom začala psát. Lepší je navážet sa do levice, protože té už vypracovali fasádu darebáků, vrahů, mafie a bolševiků.

 
V 12/19/2006 3:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Celé neštěstěstí politiky je v tom, že není o lidech co mají rozhled, nevadí jim sebekritika i pluralita názorů, bohužel je to boj o masy těch, kterým k jasnému názoru stačí pár hesel či krátká jasná černobílá reportáž či novinový článek. Pak už jde jen o to volit době poplatná hesla ať byl ideálem árijec vs žid, dělník vs buržoa nebo dnes pravičák intelektuál/ levičák socka komouš zítra třeba bilý pracující čech / nemakačenko zloděj cikán.
Jen jiná písmenka stejný cíl, obecná škodlivost a cílená agrese.

Ty tam jsou doby kdy "politiku" řešila jen šlechta, či byla následně pouze předmětem zábavy intelektuálů. Stal se z ní zdroj lidové zábavy, jistá forma divadla, v jejímž zákulisí se točí obrovské peníze a moc. S tím se nedá pochopitelně nic dělat je to dáno vývojem i rozvojem technologií. Smůla ale té země, kde politikové klesli jen k oné divadelní hře pro ony masy a nechají se platit jen za ono laciné představení. Čisté divadelníky ve vládě a parlamentu země vlastně vůbec nepotřebuje. - není současná doba lepším příkladem??? Takový divadelník je pak pohromou pro občany a je úplně fuk jaká k tomu používá hesla či politické přesvědčení.

 
V 12/19/2006 7:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune,
naprostý souhlas.

 
V 12/19/2006 10:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Velmi pěkná analýza, nicméně nevystihuje celou podstatu problému. Největší slabinu vidím v tom, že levicově smýšlející intelektuál většinou nedává v tom solidárním systému ze svého. Pokroku a blahobytu se dosahuje významně díky tomu, že lidé jsou sobečtí. Většina toho, co denně používáme ke svému prospěchu, nebyla vymyšlena proto, aby tím člověk uspokojoval potřeby jiných, nýbrž proto, aby na tom vydělal a uspokojoval potřeby svoje. Pokud budeme ve společnosti aplikovat levicové modely a tudíž tlumit tyto tendence, budeme stagnovat až se nakonec staneme chudí všichni - už jednou jsme to zažili a to pouze po relativně krátkou dobu. Ironií osudu je, že většina levicově smýšlejících jedinců smýšlí levicově nikoli v důsledku morálníc imperativů, nýbrž proto, že je to pro ně výhodné, když si berou z cizího. V případě, kdyby byli bohatí, by spousta nynějších přízniců levice byla velmi tvrdými pravičáky. Čili bych rozhodně za levicovými postoji neviděl morálku a altruismus nýbrž čistý egoismus. Altruista je pouze ten, který dává ze svého.

To znamená, že levice a levicové myšlení je sice legitimní, nicméně ve své čisté podobě není ekonomicky životaschopné a spojené s altruismem už vůbec ne. Příslušnost k levici či pravici vidím u obou táborů jako důsledek socioekonomické situace. Výjimky jistě jsou, ale potvrzují pravidlo.

Osobně vidím potřebu sociálního státu pragmaticky - tedy jako prevenci bezvýchodných situací, která vede lidi do destruktivního a kriminálního jednání. Ale ze systémového hlediska je to docela špatné řešení,lepší než peníze by bylo předávat know-how - naplnilo by se přísloví: "dej bližnímu rybu a bude ti vděčný celý den, dej bližnímu udici a bude ti vděčný cel život." Současná levice však v tomto kontextu názorově stagnuje.

 
V 12/19/2006 11:40 odp. , Blogger ods řekl...

Challengere máte tam jednu výraznou chybu. Podle důsledků které vyvozujete jsou pro Vás levicové modely velmi blízké reálnému socialismu. A stačí se porozhlédnout po Evropě a zjistíte, že je to dávno o něčem jiném a levicovost má dnes mnoho tváří a o nějakém chudnutí všech se nedá vůbec mluvit.

Stejně jako bych varoval před stažením všeho do čistě ekonomicko-egoistické úrovně. Naše přesvědčení utváří v mnohem větším stupni okolí, výchova, znalosti, historie, události atd.

 
V 12/20/2006 7:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nemyslím, že pokroku a blahobytu dosahujeme (má-li být vůbec nějaký "blahobyt" cílem)přes sobectví. Domnívám se, že hlavním motorem vývoje je obrouvská touha některých jedinců nikoli po penězích a jiných statcích, ale touha po poznání a tvůrčí pnutí. Snaha překročit hranice poznání. Pokud mne paměť neklame, naprostá většina těchto lidí a to třeba i v umění žila a zemřela v bídě. Na jejich tvořivosti obvykle vydělávali a dosud vydělávají jiní. I v nich je sice trocha toho pokroku, neboť na rozdíl od většiny aspoň pochopili význam toho, co před nimi leží a uvedli to do praxe. Zkuste si v duchu přehrát životopisy lidí, kteří opravdu pohnuli vývojem a poznáním.

 
V 12/20/2006 12:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: challenger
Tvůj citát: Pokroku a blahobytu se dosahuje významně díky tomu, že lidé jsou sobečtí.
:)Jsi mne teda pobavil. Konečně to z někoho leze, proč bylo ROZKRADENO celkem nedávno, půlsta bank a těžce zmrzačen průmysl, budovaný více než století. Ten pokrok a blahobyt mnohých sobců, byl umožněn právě tzv.pravicí (jmenovat není třeba, pachatelé jsou známi a na svých místech) a teď si "pravičáci" chtějí hrát na tvrdé kapitalisty. Na tebou vychvalovaný blahobyt sobců budem doplácet ještě mnoho let a to všichni. Od špičkového odborníka až po kopáče, penzisty a invalidy nevyjímaje. Nejsem levičák a levici poslední volby volil jen proto, že znám v okolí několik vyznavačů pravice, bývalých komunistů, dnes neohrožených budovatelů kapitalismu. Není opravdu nic směšnějšího, než osoba, která je sama sobě třídním nepřítelem, jak plyne z nejdůležitějšího vyučovacího předmětu, na všech VŠ do r.89. Ono je to, ve zkratce samozřejmě, asi tak, že ty "socky"(lidé krátkodobě bez práce,lidé dlouhodobě bez práce, menšiny-které nechce nikdo zaměstnat; a někteří jsou dokonce barevní na první pohled... a jak lehce zranitelní...to MY ostatní jsme lepší kanóni, loupíme jen v bankách...a co na tom, že loupí i policajti, např. z Berdychova spolku...a proč bycom o tom mluvili, to jsou to NAŠI), ty "socky" jsme si po "Sametu" vyrobili sami a nikdo než my, to nevyřeší. Řešením nemůže být sobectví tolik vychvalované "pravice", ta je schopna, právě svým sobectvím, problém ještě zvětšit.
A co se týká altruismu, vyplácí se nejen mezi lidmi, ale je běžným jevem v přírodě. Ale to by jsi musel poslouchat alespoň někdy ČRo Meteor, nebo přírodu pozorovat sám.
S citovaným příslovím o rybě a udici, samozřejmě souhlasím.

 
V 12/20/2006 2:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslím, že základní otazkou zůstává, co je vlatně ta levice a pravice v českém pojetí. Lidovci se od ultralevicových komunistů liší pouze tím, že věří na Pánaboha, ale jejich společenské postoje jsou vpodstatě stejné: Důraz na sociální jistoty. Zelené považuji, alespoň podle rétoriky jejich předsedy, za jedinou opravdu pravicovou stranu ve Sněmovně. Vpodstatě odvrhli klasické sociální prvky zelených stran západní Evropy a soustředili se čistou ochranu životního prostředí okořeněnou podporou vzdělání a proevropským postojem. Socialisti, už s ohledem na vyhranění se vůči KSČM, obsadili střed napravo i nalevo. No a ODS, to jsou levevopraví (nebo pravoleví) populisté s pravicovou rétorikou; zářným příkladem je např. jejich postoj ke zdravotnictví, kde chtějí dovézt rumunské doktory místo toho, aby "tržně" motivovali ty české, kteří před sociální nejistotou utekli do ciziny a do soukromé sféry.

 
V 12/20/2006 6:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zase nějaké bolševické kecy o tom, jak jsou pravicoví, vzdělaní a úspěšní lidé sobci, kteří kteří nesoucítí s chudinou.

Pánové, cestujte, čtěte, vzdělávejte te se a pochopíte, že ZISK musí někdo vydělat. Ten vám nedá Paroubek, ani ČSSD. Ale pouze pilná a neunávná práce generuje zisk.

Proto také státy, kde vládne levice, jako Severní Korea, Čína, Vietnam a pod. jsou v tak zbídačeném stavu a nejhůře se tam mají ti nejchudší.

A naopak země, jako Jižní Korea, USA a apod. jsou země pravicové, kde jsou největší sociální dávky a nejměnší nezaměstnanost.

Stát musí být co nejmenší a musí co nejvíce podporovat podnikání, což je v zájmu VŠECH, neboť podnikání dává práci, vytváří kapitál. Pokud budete své neúspěchy svádět na podnikaele a pravicové vlády, tak se nedivte, že podnikatelé a všichni úspěšní lidé se na vás vykašlou a půjdou tak, kde budou mít lepší podmínky a vám nezbyde nic.

Studuje a pilně pracujte a nevymlouvejte se na nikoho za svůj neúspěch!!!

 
V 12/20/2006 6:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A než mi odpovíte, tak si prosím přečtěte knihu Bohatý táta, chudý táta od Roberta T. Kiyosakiho. Tam nejdete odpovědi na všechny své otázky.

A než politicky oduševnělé blitky zdejších socialistických flákačů doporučuji číst články opravdových ekonomů:

Sprosté slovo? Socialismus!

"Nebýt kapitalismu, a jeho tržního řádu, byla by planeta dodnes zmítána základními problémy lidské existence, tak jako po tisíce let předtím, a uživila by pouhý zlomek lidí ve srovnání s dnešní skutečností. Hlad, nemoci a bída i špatné životní prostředí byly by častým hostem i v Evropě, Japonsku a Americe. A ještě jedna důležitá věc: hospodářský růst, který kapitalismus vytváří, vede k obrovskému rozmachu majetné střední třídy, což je nutná podmínka pro to, aby v zemi vzniklo, rozšířilo se a udrželo demokratické zřízení, v němž existuje dělba moci a jsou respektována práva jednotlivce – tedy občanské práva.

A na závěr něco o socialistech. Ti existují právě jenom proto, že kapitalismus vytváří bohatství, silnou střední třídu a demokratický systém. To je dobrá líheň pro marxisty a jiné šarlatány, kteří v minulosti i nyní buď šířili šílené myšlenky a uchylovali se přitom paradoxně ovšem zcela logicky pod demokratickou, i ekonomickou ochranu kapitalismu, jako třeba Karel Marx, anebo tyto myšlenky rovnou v praxi prosadili, jako Lenin, Pol Pot a jiní zločinci, za kterými jsou dobré školy a milióny mrtvých: hladem, nemocemi a terorem.

Co socialisté kdy dali světu? Prázdná množina.Všimněme si, že platí po celém světě přímá úměra: Čím více socialismu, tím méně demokracie, čím více socialismu, tím větší chudoba. Ta strašlivá úměra platí vždy, všude a bez výjimky. Tam, kde vlády nerespektují historické zkušenosti a tržní řád, narušují fungování institucí a principů a zasahují do trhu, tam jsou těžké problémy. Socialismus jako takový vymysleli lidé, kteří z nějakého důvodu nenávidí obchodní civilizaci a tržní systém. Tito lidé ovšem nevymysleli nic nového, pouze se vrátili k předkapitalistickému ekonomickému zřízení, oblečenému do moderních šatů. Co je socialismus jiného než středověké cechovní zřízení? Co je socialismus jiného než příkaz, útlak a věčné ingerence do tržního sektoru a podnikání? Co je jiného než pýcha rozumu, pošetilost, a zároveň odborný primitivismus, nereflektující základní empirická fakta i logiku?

Dovolávat se jakési chiméry sociální spravedlnosti se nicméně nyní stalo v celém světě nejrozšířenějším a nejúčinnějším argumentem politické diskuse. A lidé dávají do rukou vlády pravomoci, které když už jsou jednou zavedeny, vláda jen velmi obtížně může odmítnout je používat. A vláda přerozděluje a z našich daní platí: Dokonce už i vinaře, pivovarníky a desítky jiných nejpitoresknějších zájmových sdružení, protože má ambici takzvaně něco napravovat. Ve skutečnosti touto svou činností účinně podkopává řád, který bohatství produkuje a dělá všeobecnou pojišťovnu proti neúspěchu tam, kde je to naprosto protisystémové a nežádoucí.

Socialisté se ani po svém obrovském bankrotu z konce minulého století nijak nezměnili. Nic nepochopili, nic nového se nenaučili, ale také nic nezapomněli. Jestli je tedy na Zemi nějaké opravdu neslušné slovo, tak je to socialismus. A jeho ideje šíří socialisté, tedy lidé, kteří jsou-li náhodou opravdu vzdělaní - anebo jsou-li politiky - pak hlásají myšlenky, jimž sami nevěří, a to lidem, o kterých si myslí, že jsou hloupí. Možná je šíření socialistických chimér snadný způsob života, ale vede mě to k jednoznačnému závěru: Být socialistou sice není trestné, ale je to ostuda."


Předem upozorňuji, že na osobní útoky nebude brán zřetel...

 
V 12/20/2006 9:58 odp. , Blogger ods řekl...

Anonyme, na nesmysly Vašeho boha Kříže, které sem pořád cpete v různých vtěleních i v podobě pana profesora Nejedlého Vám odpovídat nebudu, neboť už to bylo s Vámi probíráno v říjnu.

A mimochodem proč si zrovna Vy stěžujete na osobní útoky? Neumíte tu nic napsat bez urážení zdejších čtenářů a přispěvatelů ať píšete jako anonym nebo jako Nejedlý.

 
V 12/20/2006 10:09 odp. , Blogger ods řekl...

A jenom jedna věcná připomínka, ale probíraná už také mnohokráte a i zde to bylo zmíněno. Levice není jen Kuba, Čína (s největším růstem HDP na světě) či Severní Korea.
Ví to každý inteligentní člověk, ale inteligenci u Vás anonymní profesore Nejedlý vůbec nečekám, jediné co plodíte jsou Vaše monotematické neoduševnělé blitky.

 
V 12/20/2006 10:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vážený anonyme,
částečně souhlasím s tím, že ZISK přinese pouze pilná a neúnavná práce. Zbytek škrtám a házím protiargument:

» Je "podnikatel", který přes své známé a různými jinými způsoby získá obrovské jmění, pilný a pracovitý člověk? «

Nás neštve ani tak to, že kapitalismus nese plody, ale právě existence těchto "podnikatelů", jichž se za vlády ODS, která hlásá kapitalismus, vyrojily mraky. Uznávám podnikatele, kteří si vybudovali svoji firmu od základu - těm se dá věřit, jejich podnik je jejich dítě, zaměstnanci jejich svěřenci, o které skutečně pečují. Dá se ale věřit někomu, kdo ze dne na den přijde k hotovému? Právě tihle "podnikatelé" jsou důvodem, proč někdy pochybuju o spolehlivosti kapitalismu.

Je zajímavé, že kapitalismus představuje pro vás čirou dokonalost. Jenže ve skutečnosti se děje to, že bohatí lidé bohatnou (peníze dělají peníze) a tím pádem ti ostatní chudnou, protože peněz je teoreticky konstnantní počet (prakticky ne, neboť lze peníze přidávat, jsou-li kryty něčím cenným).

Pokud lidi chudnou, narůstá jejich nespokojenost a touha po penězích těch bohatých. Skutečně si myslíte, že je kapitalismus správná cesta? Nespokojený člověk nechce pracovat a celý domeček z karet se sype a přichází revoluce. Už se to několikrát stalo. Kapitalismus k tomu prostě vede, ať už máte jen výběr stovky nejinteligentnějších lidí, či sto svých klonů.

Dovolil bych si podotknout, že kromě socialismu (který ale nemá NIC společného s komunismem, se kterým si jej pletete - komunismus je cesta, kdy na konci nebudou peníze a každý bude mít to, co bude potřebovat a chtít) a kapitalismu existují i jiné systémy a lidstvo si jimi postupně prošlo. Bohužel nelze zhodnotit, který systém byl nejlepší - každý ten systém byl dobrý na svoji dobu, na tehdejší úroveň techniky.

Od prvotně pospolné společnosti přes tyranii, otrokářskou společnost a feudalismus jsme se dostali k socialismu, komunismu a kapitalismu.

Tvrdíte, že levice vládne tam, kde je chudoba. Pokud považujete za levici jenom komunistická zřízení typu Kuba či Severní Korea, pak budete potřebovat přesnější informace. Levice je rovněž minimálně v polovině Evropy (tuším že většinou v té západní) a mnoha mimoevropských zemích. Váš vzor, USA, někdy považuji za diktaturu. Byl jste někdy v USA či alespoň slyšel o tom, jak tam lidé žijí? Hrůza, z těch puritánů je mi blivno. A když řeknete o prezidentovi, že je vůl, tak máte na krku federální policii. To je váš vzor? Ano, je to kapitalismus. Ale nespojoval bych kapitalismus s demokracií. Čína se také přeměňuje v kapitalistickou velmoc. Stejně tak socialistický stát může být demokratický.

A co dali socialisté světu? Když už nic jiného, ukázali cestu, kudy se dá jít. I v socialismu existuje rozvoj. I v socialismu může existovat demokracie. Asi nevíte, že i když ČSSR už ke konci skoro nemohla, tak na tom byla ekonomicky velmi dobře. Ano, byli jsme špatně orientováni (většinou těžký průmysl), ale výroba jela a zásobovali jsme (a v docela slušném množství) ostatní země RVHP, které na to neměly. Pokud dáte pryč plánování dopředu, cenzuru a dáte dohromady společnost, tak i tak by se dalo krásně žít.

Kapitalismus je rapidní a riskantní vývoj za cenu rozbití společnosti.
Socialismus je stabilní vývoj, společnost je klidnější, ale potřebuje správný směr.

Oboje má své pro a proti a jde jen o dvě různé cesty v podstatě ke stejnému cíli. Je nesmysl tvrdit, že socialismus nepřinesl a nepřinese nic dobrého ani užitečného.

Váš Bohuslav Patočka

 
V 12/20/2006 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

On nám tu anonym alias profesor Nejedlý v podstatě potvrdil (tak jako již po x té) smysl i pravdivost hlavního článku. Ani jsem nečekal že by jeho samotného článek jakkoliv ovlivnil. Diskutovat s ním je ztrátou času, neboť nestačí umět psát, chce to taky umět číst a trošku i naslouchat.

 
V 12/21/2006 3:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové, pánové, pánové.

Komunisti nám tu 40 let budovali socialismus a teď po listopanu nám ti samí panáčkové tentokrát pod cedulkou ČSSD chtějí budovat socialismus dál.

Nění už konečně na čase je poslat do prdele?

 
V 12/21/2006 3:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Není nic snazšího, když chcete vědět, proč vysokoškoláci volí levici, než si ekonomku skutečně vystudovat nebo se jich alespoň zeptat.

Pak byste totiž pánové zjistili, že vysokoškolácí volí pravici ne proto, že je to pro ně výhodné, ale proto, že pochopili makroekonomické zákony.

Dokud si nějakou vyskou neuděláte, tak stále můžete plácat o závisti a o sobectví, ale stále to budou pouze hospodské kecy nevzdělanců...

 
V 12/21/2006 4:28 dop. , Blogger ods řekl...

Kecem nevzdělanců jsou teorie o vysokoškolácích volících pravici. Aby toto tvrzení bylo pravdivé, tak by muselo platit na celém světě. A že neplatí, ví každý, kdo má aspoň trochu větší přehled.
Stejně tak by to tvrzení muselo platit v každém čase a zas každý kdo má aspoň trochu ponětí o světě a historii, tak jistě slyšel o různých studentských hnutích a bouřích, které rozhodně pravicové nebyly.
Takže anonyme, šup hup do školy na hodiny dějepisu, potom vyjeďte párkrát za hranici a potom nám tady můžete něco inteligentního říci.

 
V 12/21/2006 8:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nuž tedy, při tom studiu ekonomiky jsem slyšel i definice. Od klasického výkladu pocházejícího z "Oikos" a "nomos" po zdánlivě jednoduchou větu:" Ekonomika je rozhodování v nedostatku". A tu si pamatuji nejvíc. Na tom stojí nejen ekonomika, ale obecně bytí. Kdyby totiž byl všeho dostatek zdojů, neměly by co řešit ani společenské vědy ani praktická politika, byla-li by jaká. Bylo by totiž dost pro skromné i nenažrané. Ti by se asi nakonec samými přebytky zalkli.
Když jsem slyšel heslo komunismu:"Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb", bylo jasno. Tohle nelze uskutečnit. Co kdyby měl každý potřebu - kožich z medvěda. Kde vzít tolik medvědů.
Protože ale nekonečně zdrojů neexistuje, vznikla ekonomika, která nakonec rozhoduje jak se disponibilní zdroje rozdělí. A jsme u podstaty. Každý společenský systém nějak rozděloval. A vždy se našla společenská třída či vrstva, která to rozdělování považovala za nespravedlivé a snažila se to změnit. A politika je s ekonomikou spjata velice úzce. Bohužel. Neb jsme jen lidé chybující a za smysl života považujeme především hmotné statky. Nemáme žádná ministerstva lásky, přátelství, štěstí, radosti. A kdybychom je náhodou zřídily, velmi rychle by začaly řešit ekonomické problémy těchto kategorií, takže ministerstvo lásky by se rychle stalo ministerstvem prostituce.
Trochu víc jsem se tentokrát rozepsal, to budou ty Vánoce. Chtěl jsem jen říct, že nestačí mít diplom z VŠ, je třeba se tam také něco naučit. Jak pravil jeden z mých profesorů. Že ste inženýr se nepozná podle Ing. před jménem. To se musí poznat i bez té zkratky.
Přeji klidné Vánoce.

 
V 12/21/2006 8:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A vyrobil jsem tam pár překlepů, takže se mi jistě dostane poučení, abych se naučil gramatiku. Riziko rychlého psaní. Takže se omlouvám.

 
V 12/21/2006 8:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jenom drobeček...ti nejedlý profesoři si z Marx-Eng Manifestu komunistické strany pamatují snad jen: "Naší Manifest rostou c...y". Někdo se jistě brzy najde, kdo té rudé buržoazii přistřihne perka a na barvě peří ani tak záležet nebude. Budou hledat "lidskou tvář"...To se zase nasmějem...a čas se blíží.

 
V 12/21/2006 10:52 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zajímalo by mne, jak dlouho musí člověk studovat ekonomii, aby uvěřil? Mé tři semestry jsou asi málo. Získal jsem z nich pocit, že to, co se učí na školách, není věda, která hledá odpovědi na otázky, ale učení, které hledá otázky na předem dané odpovědi. Pojetí, které kdosi vtipně označil jako ekonomistika či ekonomismus. Učení, které má blíž k teoologii než kupříkladu k architektuře nebo agronomii.

Jádro sporů v našich diskusích totiž není ve faktech, ale v jejich interpretaci.

Jednu velmi zajímavou interpretaci lze najít na http://www.blisty.cz/art/31719.html
Mimochodem, jestli budete mít čas, prolistujte Britské listy. V poslední době (cca měsíc) na nich proběhla velmi zajímavá debata na téma 40 let "komunismu" v českých zemích a budoucnost levice, s řadou zajímavých argumentů z obou stran.

 
V 12/21/2006 1:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je to jednoduche, kdo ma dvacet a nevoli levici nema srdce, kdo ma tricet a stale voli levici nema mozek. :o)

 
V 12/21/2006 2:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nevím jak vy ostatní, ale já mám pocit, že "prof. Nejedlý", případně jeden z těch anonymous, co sem dávají linky na toho blbečka Kříže a citují tady z nějakých modrých manifestů, si v vás jenom dělá srandu. Takové bláboly přeci nemůže nikdo soudný myslet vážně.
Jinak, nebyl prof. Zdeněk Nejedlý ministrem (snad kultury?, teď nevím) někdy v 50. letech? Už jenom z toho nicku mi přijde, že si dělá srandu a jenom popichuje...

 
V 12/21/2006 6:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vzdelany jsem vysoce nadprumerne :), prijmy mam, myslim, dost vysoke, rozhodne nejsem neuspesny, nepotrebuji od statu vubec nic, jsem zvykly se spolehat sam na sebe.
Presto jsem pravici nikdy nevolil a mam - li byt uprimny, z toho co se u nas pravici nazyva (vcetne priznivcu) se mne zveda zaludek. Podle me nejde o nic jineho nez o specificky pretransformovane svazaky a protekcni synacky byvalych komousu. V horsim pripade to jsou v nekterych pripadech primo ti hajzlici, kteri tady panovali jeste pred 18 lety.
Dekuji pekne. Na takovou pravici vam kaslu. CSSD neni idealni, Paroubek rozhodne pro me neni sympatak, ale zlo je to daleko mensi.

 
V 12/21/2006 6:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Tribun 12/21/2006 10:52 dop.

Tribune, uderil jste hrebicek na hlavicku...Ano - ekonomismus je sveho druhu dogmaticka ideologie. Mnohdy neni videt rozdil mezi nabozenskym a ekonomistickym fanatikem

 
V 12/21/2006 10:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Challengere,
v jedné věci máte pravdu, ale v ostatních se mýlíte. Pravdu máte v tom, že velká část příznivců levice/pravice se orientuje podle vlastní situace a podle toho, co je pro ně momentálně nejvýhodnější. Budu polemizovat s tím zbytkem a to :
"Největší slabinu vidím v tom, že levicově smýšlející intelektuál většinou nedává v tom solidárním systému ze svého." - máte pro toto tvrzení nějaké podklady? Kolik procent levicových intelektuálů neodvádí daně? Neskočil jste jen na špek goeblsovsky stokrát opakované pravdě?
"Většina toho, co denně používáme ke svému prospěchu, nebyla vymyšlena proto, aby tím člověk uspokojoval potřeby jiných, nýbrž proto, aby na tom vydělal a uspokojoval potřeby svoje. Pokud budeme ve společnosti aplikovat levicové modely a tudíž tlumit tyto tendence, budeme stagnovat až se nakonec staneme chudí všichni - už jednou jsme to zažili a to pouze po relativně krátkou dobu." - ano, vývoj většiny technologií agreguje soukromý sektor s vidinou zisku. Čím by mu levicové idee zabránili tento zisk mít? Většina podniků tvořící zisk se nepodílí na vývoji. Oproti tomu spoustu státem dotovaných odvětví tento vývoj agreguje bez zásahu soukromého sektoru. Dále je otázka, zda všechny technologie, které momentálně používáme jsou skutečně potřebné.
Na ostatní záležitosti již bylo odpovězeno a nebudu se tedy opakovat.
Jen bych chtěl upozornit, že ani vámi a většinou lidí zavrhovaný ekonomický systém východního bloku nezanikl na neživotaschopnost, ale prohrál závod s "kapitalistickým" ale spíše "socialistickým" (viz německo a trvale udržitelný rozvoj) ekonomickým systémem, což se projevilo v závodech ve zbrojení. Jinými slovy, byl životaschopný, ale nebyl schopný konkurovat západnímu systému.

 
V 12/22/2006 12:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové máte pěkný web, opravdu se bavím. Jak vidno, někteří z vás zde píší po celý den, závidím Vám ten čas. Jsem cizinec, zaměstnávám a dávám práci 17 čechům již 15let, platíme daně taky pro vás a to v množství co vy tady možná dohromady nedáte ani za celý svůj život, pokud tedy zrovna nestojíte na druhé straně břehu co jen berou, tak tu šanci již opravdu nemáte. Jde o to tvořit a vytvářet hodnoty pro společnost, je jedno jestli jako zaměstnanec nebo zaměstnavatel, každý může přispět do systému, ale jak se řiká hodně malých dokáže hodně, ale pokud těch malých jen berou mohou toho hodně poničit a zrujnovat! Jsou lidé co se neumí postarat ani o sebe natož poskytnout jiným možnost výdělku, nebo nemám pravdu? Kolik máte volna? Jsou lidé co jedou několik let bez zastavení, jsem teď na prahu čtvrtého roku bez jednoho celého týdne volna (zaměstnanci řádně berou volno, aby si z vás tady někdo nemyslel) dokonce jsme nikdy nemuseli nikoho vyhazovat... A i přesto se najdou mezi nimi co nejsou spokojení i přes vysoké standardy co mají! A vy tady budete nadávat do strak atd.? A jak jsme začínali?; ve třech po dobu prvních pěti let... A jak se přitom potí? Nejde mi o to aby se z lidí potilo jak z bejků na rodeu, ale pokud se chceme někam dostat musí se proto něco udělat a to tady hodně lidí úpřimně řečeno nechtějí (jsou liní). Přece je jasné pokud budu jako učitel dětem nabízet jedničky zadarmo, na místo učitele co bude hodnotit opravdu kdo co umí a nechám děti volit koho chtějí, budou nejspíš chtít toho prvního učitele, ale ptátm se vás všech, bude těm dětem v budoucnu dobře (se vzděláním na "OKO")???

Jinak je k pobavení, jak zde řešíte jestli pravici volí lidé méně vzdělaní, či více... Vzdělání by přece mělo mít jiné důvody, které tady hlásáte... Hledáte argumenty ve formě špinění toho druhého, proč se raději nezeptáte kdo volí levici? Hanit a špinit je vždy lehčí než něco vlastnoručně vytvořit být na to patřičným způsobem hrdý, hdrost vám chybí taky. Je to podobné jako když máte produkt, který není tím 100% a proto, aby se ujal začnete špinit toho druhého, ale ti druzí to nikdy nebudu potřebovat dělat a proč? proto, že každý selský rozum to pochopí... A nemyslete si, že někomu chci ubírat na daních a dávkách, ti co to potřebují a je to nevyhnutelný ať dostanou šanci a možnost se postavit na nohy, ale zamyslete se někdy i nad tím komu je rozdáváte! Potřebují to všichni? A teď schválně, klolik lidí si z vás vzpomnělo na menšiny tmavších pletí, asi hodně viďte? Ale nejsou to jen ony! kdo zneužívají sociální systém... Je do nebe volající kolik Pepanů vysedává v hospodách na podpoře po celý dny a ti nadávají nejvíce na politiku a dokonce jim je jedno jestli je u moci ČSSD či někdo jiný, dle nich vždy za každé okolnosti bude problém v pravici. Kam vedou cesty Kuby ???

A dámy, či pánové pamatujte; lidé zde neví co je mít se dobře, a proč? Existuje na toto taková moje poučka; Člověk co má celý život studenou vodu a najednou po 40 letech má teplou, je to změna ohromná a těší se z něj, ale po 3 měsících mu to už ani nepříjde jako novinka a zvykne si rychle /dokonce začne hledat něco lepšího/.... ale teď si to vemte obráceně; Ten člověk má celý život teplou vodu a najednou má po 40 letech studenou JÁ VÁM GARANTUJI, že si vzpomene i za 5 let jaký je koupat se v teplé vodě! A proč to říkám?, zeptejte se lidí na ulicích česka; jak se mají? A dostanete zajimavou odpověď.... ale podívejte se na obrázky jaká auta jezdila po republice před rokem 89 (a říkám ´po republice, aby se to necentralizovalo na prahu)... ta změna je ohromná, ale málo lidí kdo jí vídí!!!! A není to jen v autech ale vše co kolem nás je dnes standardem. A ti kdo to sem donesli a tyto hodnoty co máme kolem sebe vy všichni tady co proti tomu jste, jím phrdáte? Mohu za sebe hovořit, že jinde v Evropě dokonce jsem byl několikrát v Japonsku ale na to, že jaké tam mají vysoké poměry životních standardů ti lidé jsou nesmírně skormní včetně třeba švédů či jincýh evropanů abych nešel moc daleko z evropy!

Někdy mám takový dojem, že se zde tprí enormní závistí a nevkusným se předváděním bohatých, kteří neumí být bohatými. Tak například; Je mi strašně trapně když vidím nějaké předávání cen v TV, např Český Lev atp. Ti sponzoři!! Je to čistá reklama. Viděl vás někdo někdy kdo sponzoruje Grammy, nebo Oscary? NIKDY! ale věřte, že se sponzorují, ale nemají to zapotřebí hlásit o sobě, mají rádi to co podporují a proto jí podporují a ne ptoto, že se potřebují ukazovat a dělat si reklamu jako tady v česku! Proto ti někteří české mecenášové jestli se o nich dá takhle vůbec hovořit ještě toto nepoznali... čest výjimkám... Proč lidé co jsou extrémně bohatí, a mají již své tryskové letadla a bůh ví co ještě nejsou schopni se chopit a ty hodnoty, kterým disponují část dát zpět do systému, který si to zaslouží? Proč nemají tito lidé zájem ty peníze vložit do škol, pro nemonice atd. nebo do měst odkud pochází? Vždyť ty jejich peníze leží v bankách po světě a už nepřinesou nic... nemají nikdy dost? CO dělá Bill Gates, by mohli i jiní, ne? Všichni tito lidé mají majetky někde ve švýcarsku, je to extrém, že hodnoty co se vytvoří jdou mimo repubilku, ale stát jej k tomu bohužel dnešní politikou motivuje!! Odpověď je jednoduchá vyrůstali v závisti, předvádění se a hromadění je jejich celoživotním cílem, ale to každého kdo závidí, má velké předpoklady, že se bude takto chovat jako bohatý.... Je to holt smutný, ale komunismus nabádá lidi přece aby všichni měli stejně, nutí je sledovat toho druhého jestli nemají něco víc, vždyť je to ukrytá závist (sledovat toho druhého jestli má stejně).... a jací asi budeme když lidé zde vyrůstali v tomto režimu?


A než půjdu spát, máte tu ode mne pohádku na dobrou noc:


Bajka o cikádě a mravenci
Přirovnání k současnosti je zcela náhodné.
Jména a další podoba je smyšlená!


CIKÁDA A MRAVENEC - BAJKA

klasická verze:

Mravenec pracuje cele dlouhe horke leto; postavi si dům a vytvoří zásoby na zimu.
Cikada si rika, jak je mravenec hloupy, takove pekne pocasi, smeje se, tancuje a užívá si.
Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách, zatímco cikáda se třese zimou a bez jídla brzy umře.

současná verze:

Mravenec pracuje cele dlouhe horke leto; postavi si dům a vytvoří zásoby na zimu.
Cikada si rika, jak je mravenec hloupy, takove pekne pocasi, smeje se, tancuje a užívá si. Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách. Cikáda, třesoucí se zimou, zorganizuje tiskovou konferenci, na které se táže, kde vzal mravenec právo na to být v teple a dobře živený, zatímco jiní, méně štastní umírají zimou a hladem.

Televize uvede vše v přímém přenosu, ukazuje třesoucí se cikádu a záběry mravence, jak si v teple útulného domova vychutnává dobroty všeho druhu.

Televizní diváci jsou velice pobouřeni faktem, že v tak bohaté zemi jsou někteří ponecháni utrpení jako chudák cikáda když jiní žijí v přepychu.

Odbory uspořádají před mravencovým domem manifestaci, aby vyjádřili solidaritu s cikádou a novináři se ptají, jaktože mravenec tak tajně zbohatnul a interpelují vládu, aby zvýšila mravenci daně, který přece musí odvádět spravedlivý díl.

Na základě výzkumu veřejného mínění vyjde zákon o ekonomické spravedlnosti a zároveň antidiskriminační zákon se zpětnou platností.

Daně jsou zvýšeny, mravenec dostane pokutu za to, že nezaměstnal cikádu a je mu finančním úřadem zabaven dům, protože nemá peníze na zaplacení daní ani pokuty. mravenec emigruje do Lichtenstejnska.

Televize připraví reportáž o obtlousté cíkádě, které nyní docházejí mravencovy zásoby a to přesto, že jaro je ještě daleko.

Bývalý mravencův dům, nyní sociální ubytovna pro cikádu, chátrá z nezájmu cikády i vlády.

Vládě je vytýkána nedostatečná sociální podpora a je vytvořena speciální komise s náklady 10 milionů.

Mezitím cikáda zemře na předávkování a tisk ještě více podtrhuje nutnost starat se o sociální nerovnost......

bye, "NTK"

 
V 12/22/2006 1:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A abych přidal trocha teorie, když už tady tak hezky vzdělaně hovoříte, ale není nad to si vysvětlit věci jednoduše a bez zbytečných řečí:
Hodně lidí si plete pojem vzdělání a inteligence, a bez urážky bych tvrdil, že pravici volí lidé inteligentní a jestli jsou taky vzdělaní je již jen otázkou... (ale nechci tím urážet levici, všímáte si, hodnotím pouze pravici...) není třeba urážet druhého.

Ale zpět k té teorii:
Pokud bychom všeho měli dostatek, byla by energie nekonečná (tzv.všude přítomná) kapitalismus jako takový by nemohl existovat a to bych souhlasil, že je třeba hledat něco jiného, existovaly by úplně jiné hodnoty jestli vůbec nějaké... Ale dnes jak je známo všeho důležitého je málo a bude míň a o to víc je třeba prostředí ve kterém se naše společnost nachází nastavit pro toto prostředí.

 
V 12/22/2006 1:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

podis k výše uvedenýmé příspěvku je "NTK" :) 12/22/2006 1:28 dop. NTK

 
V 12/22/2006 12:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Aha, pan prof. nejedlý , pro změnu bajkář, je cizinec... a z Východu, přímo z Moskvy. Tak proto si asi nerozumíme. Tam chodí Děduška Maroz. Jo,jo...(Mráz prichází z Kremlu). A u nás zase Ježíšek, ale vždycky... a snad tomu bude tak i v budoucnu.

 
V 12/22/2006 1:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonyme: Velmi hezky napsáno. Ale zdůrazňuješ zejména extrémy. Ideální pravda je ona zlatá střední cesta posunutá mírně na jednu stranu, která se střídá. Bohužel dnes strany nabízí jen extrémy a je třeba volit menší zlo. To co nabízí ODS je bohužel příliš velký extrém. ČSSD má také hodně daleko do dokonalosti, ale pro mě je to menší zlo.

 
V 12/22/2006 1:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Celebi: Nejvetsi zlo je nereformovat a nechat vse tak jak je a to prave nabizi CSSD.

 
V 12/22/2006 2:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: cenda

Mozna byste nam jeste mohl vypravet tu o Smolickovi Pacholickovi. O jakych reformach zde mluvite ? ODS a nejake reformy ? Maximalne tak prizpusobovani prostredi pro sve zname a kamaradicky, aby se dalo jeste lepe ... /radeji to zprofanovane slovo ani nebudu psat/, to ano, to bych chapal.
Co je to proboha za reformy, jejichz vysledkem bude pouze a vyhradne profit pomerne uzke skupiny obyvatel (viz. napr. svetove unikatni nesmysl jako je rovna dan) ?

 
V 12/22/2006 2:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

cenda:
To je jen tvůj názor bez nějakých podkladů.
Já se tady nebudu pouštět do diskusí, zda by rovná daň ekonomiku pozvedla či ne. (Můj názor je, že asi trochu ano, ale že existují lepší řešení.) Jenoznačne však mohu říct, že by reformy ODS dopadli počínaje rovnou daní končící poplatky u lékaře na sociálně slabší a ne jen ty co nemají práci, ale i na ty co mají práci za malý plat. K tomu mám velice praktický důkaz - Slovensko. Lidé se zadlužují kvůli tomu, že se ztratí v horách, zlomí si nohu atd. Chudoba na Slovensku je ve větší míře než u nás...
To samé platí o USA, vzoru ODS. Například když tam někdo vážně onemocní, tak se jeho rodina prostě zadluží a musí třeba prodat podnik a kvůli jedné nemoci přijdou o všechno. To je to opěvované placené zdravotnictví.
Takhle chcete, aby to tady vypadalo? Já ne.

 
V 12/22/2006 6:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jmenuji si Petr Prokeš a pracuji již 27 let na ARU onkologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. V práci trávím denně 10-12 hodin, své volno trávím vzděláváním se v oboru. Pokud se domníváte, že jsem sobec, že zachraňuji či prodlužuji lidem životy a že si nezasloužím nadprůměrný plat, je to váš názor. Pokud se domníváte, že by se 40% mé mzdy, která jde na daně, měla rozdělit mezi Rathovy kumpány, mezi cikány, aby měli na mobily a další nemakačenky, je to stále váš názor. Já takový názor nesdílím. Proto volím ODS. Není týden, abych neodmítl nabídku pracovat na západní soukromé klinice za 4x vyšší mzdu. Pokud se znovu dostane ČSSD k moci, tak jsem připraven s celou rodinou nabídku příjmout. Na mé místo se již hlásí lékaři z Ukrajiny. Třeba budou také dobří.

 
V 12/22/2006 7:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Prokeši,
můžete mi prosím objasnit, na co jste reagoval? Nějak mi uniká souvislost.

 
V 12/22/2006 8:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Petře Prokeši, souhlasím s tím, že by dávky neměli dostávat lidém kteří se chovají jako cikáni (samozřejmě i mezi nimi jsou slušní lidé, ale menšina) a lidé, kteří dělat nechtějí. (Mimochodem aniž bych obhajoval komunismus, tak musím říci, že tohle měl vyřešené - pracovat se muselo a když cikán něco provedl, tak za to byl potrestán, aniž by zasáhli romští aktivisté) Na druhou stranu zase chci mít sociální jistoty, že když onemocním, neskončím na ulici, protože nebudu mít vůbec nic.
Bohužel alternativa, která by spojovala tyto dvě věci dnes neexistuje a proto volím stranu, která klade větší důraz na to, co je pro mě důležitější. A nevolím ji jako oblíbenou, ale jako menší zlo.

 
V 12/22/2006 10:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Celebi, mohu vás ubezpečit, že dokud bude vládnout v česku pravicová vlády, tak vám nikdy nebude hrozit, že nebudete vyhozen na ulici kvůli tomu, že nebudete mít vůbec nic. Vždyť to byl Václav Klaus, kdo u nás zavedl sociální dávky, jak často a rád připomíná autor tohoto webu.

Naopak pokud se dostane k moci levice, která má sice JISTOTY ve svém programu, nemůžete se divit, až dojde ke krachu zdravotnictví kvůli nedostatku reforem, které ČSSD blokuje nebo kvůli zákonu o veřejných nemocnicích, o kterém se primáři různých odděleních v nemocnicích vyjádřili v tom smyslu, že by vedl k omezení zdravotní péče či dokonce k zavírání nemocnic.

Socialistické zdravotnictví zažila většina z nás - úplatky, nekonečné čekací doby, léky jen pro funkcionáře. Chcete snad takovou dobu vrátit? Proč myslíte, že šejkové z arabských zemí a politici z jihoamerických socialistických států jezdí na složité operace do kapitalistické Ameriky nebo do Německa? Ano, program ČSSD zní líbivě - Jistoty, jistoty, jistoty. Ale na ty jistoty musí někdo vydělat. Ty vám Paroubek ani ČSSD nedá ani nezaručí. Pouze slíbí...

 
V 12/22/2006 10:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Občané, nebojte se studovat a vzdělávat se! Pokud nevíte, čím to je, že státy, ve kterých panuje kapitalismus, prosperují, a že právě tyto státy zajišťují nejvyšší kvalitu života nejnižším příjmovým skupinám, pokud nevíte, čím to je, že socialistické státy jsou právě ty, ve kterých panují největší hladomory, největší kriminalita, a korupce, nestyďte se!

Není nic snazšího, než se vzdělávat. Ale raději než knihy pánů Marxe a Engelse bych doporučil knihy těch největších ekonomů oceněných nobelovými cenami:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Samuelson
http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman

Pokud se bojíte knih, že by mohly změnit vaše názory, podívejte se do historie. Jak prosperovalo kapitalistické západní Německo a jak socialistické východní Německo. Proč utíkají tisíce nejchudších lidí každý rok ze socialistické Kuby do Ameriky a riskují tak svůj život. Proč začala Jižní Korea po odtržení od severní a po přechodu na svobodný trh tak rychle prosperovat. Podívejte se, kam dovedl socialismus Sovětský svaz a kam dovedli budování socialismu soudruzi u nás.

A nenechte se zmýlit - v zemích jako je Francie či jako jsou skandinávské země funguje na rozdíl od Česka tvrdý kapitalismus - jen se zde střídají vlády, které vybírají více či méně daní. Zato naše levice představovaná duem KSČM a ČSSD usiluje právě o ten Kubánsko - Sovětský socialismus v podobě mobilovného, pastelkovného apod.

"Socialismus na Západě je něco jiného než socialismus v postkomunistickém regionu. Zatímco na Západě přijal demokratická pravidla a u vlády střídají strany zdůrazňující osobní iniciativu se stranami preferujícími solidaritu, na Východě se uplatnil ruský socialismus: samoděržaví, jehož základem je nevolnictví blízké otroctví, to vše modernizováno pomocí upravené marxistické ideologie. Systém je postaven na státním monopolu (mj. i na pravdu) a neuznává suverenitu jednotlivců a autonomii menšin. Všechny české strany, nejsilněji KSČM, ale ve velké míře i ČSSD, jsou poznamenány tímto socialismem a také Paroubek už před volbami prokázal (ve věci monopolu i svobody slova), že mu toto pojetí je blízké. Vztah mezi „pravicí“ a „levicí“ není u nás (jen) vztah mezi iniciativou a solidaritou, ale též mezi přítomností a minulostí. To, že se Paroubek angažuje v rámci demokratických pravidel, mnoho neznamená: mnoho autoritativních politiků (teď samozřejmě nemyslím na ty nejhorší!) se dopracovalo k moci za dodržování demokratických pravidel. To, co by pan Paroubek realizoval, by jistě nebyl stalinismus ani brežněvismus, ale znamenalo by to výrazné zhoršení kvality svobody a demokracie proti dnešku."
http://www.bohumildolezal.cz/texty/rs1190.html

Pokud stále nevěříte, poslechněte si čerstvý rozhovor s Paroubkem na Radiožurnálu. Zkuste se zaposlouchat a uslyšíte typického Jakeše...
http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00482996.mp3
http://www2.rozhlas.cz/stream/00482996.mp3 (stream)

Pokud stále váháte, jestli volit levici či pravici, zkuste si vzpomenout alespoň na jeden stát, kde funguje socialismus a který prosperuje. Nebo alespoň na jednoho známého ekonoma, který by propagoval socialismus, kromě Marxe, Engelse, Lenina či Paroubka (Sobotku nepočítám - nemá ekonomické vzdělání).

Nebo si zkuste přečíst pár prvích odkazů z GOOGu:
http://www.google.com/search?client=opera&rls=cs&q=O+%C4%8Dem+je+vlastn%C4%9B+politika&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Nebo toto vysvětlení:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2004121401

Pokud ani to vás nepřesvědčí, tak by mohl velmi jednoduchý příklad:
http://independentweb.wz.cz/levice-stred-pravice-a-zvykaoky

A pokud toužíte po nějakých informacích o Jiřím Paroubkovi, tak si počtěte zde:
http://www.zvedavec.org/pohledy_1172.htm
http://www.zvedavec.org/pohledy_1374.htm
http://www.zvedavec.org/pohledy_1557.htm
http://www.atuka.org/index.php/article/articleview/153/1/17/
http://www.angle.cz/index.phtml?go=clanek&id=1184
http://www.angle.cz/index.phtml?go=clanek&id=1214
http://lidovky.zpravy.cz/ln_nazory.asp?r=ln_nazory&c=A060116_111641_ln_nazory_svo
http://www2.kudlanka.cz/394972-dopis-jirimu-paroubkovi.php
http://www.respekt.cz/externality/Aktualne/Chyby-premiera-Paroubka.html
http://www.respekt.cz/externality/Aktualne/CSSD-a-organizovany-zlocin.html
http://karel.steigerwald.cz/clanky/2006/5/pozor-na-paroubka-mohli-by-vas-odstavit.aspx
http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=367
http://www.reflex.cz/Clanek20108.html
http://lidovky.zpravy.cz/ln_nazory.asp?r=ln_nazory&c=A060118_095219_ln_nazory_hlm
http://bleskove.centrum.cz/udalosti/clanek.phtml?id=22206
http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=125976

A zejména pak:
http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2005091401

Ano, kradou všichni. Levice i pravice. Ale pravice vybere míň na daních, proto je zde prostor pro korupci mnohem menší. V případě pravicové vlády by se nemohlo stát, že ministr zdravotnictví udělí pár dní před koncem své funkce milionové odchodné svým kamarádům na dovolené, stát by neutrácel miliardy za předražené a nefunkční Pendolína, obrněné transportéry, fotbalové stadiony nebo systém firmy Kapsch.

Podívejte se, jak každý týden vyjde na světlo nějaký šibal z ČSSD nebo nějaká levárna za stamiliony z dílny ČSSD a srovnejte to s upocenými článkami ze zdejší stránky, která se co jí síly stačí snaží vyšťourat nějakou tu špínu na ODS.

Pokud jste stále neporozuměli tomu, jaký je rozdíl mezi kapitalistickým a socialistickým státem, pokud stále navíte, proč chce Paroubek tahat komunisty do vlády, proč strana Zelených, která je všude ve světě levicová nechce mít v česku s Paroubkem nic společného, proč musejí proreformní politici (Jahn, Rusnok) z ČSSD odejít nebo změnít názor po vzoru pana Paroubka (Rath), pokud nevíte proč poslanecký klub ČSSD opouštějí její poslanci a stěžují si, že jsou lidmi z ČSSD upláceni a že jim je vyhrožováno, pokud nevíte, proč zesnulý ministr kultury, Pavel Dostál prohlásil o Paroubkovi:
"Kde je Paroubek, tam nejde o ideály, ale o moc."
Nezoufejte. Studujte a vzdělávejte se. Jednou to jistě pochopíte.

Pro pochopení základů ekonomie bych vám všem dporučil navštívit nějaké přednášky na naší škole - jsou dostupné všem.

Zejména pak:
DET403 - Mikroekonomie 2 - Každé pondělí od 14:30 a 16:15 v Naule VŠE v Praze
DET454 - Dějiny českého ekonomického myšlení - Každé úterý 9:15 - učebna 208
DET451 - Moderní rakouská liberální ekonomie - Každé úterý 12:45 - učebna 306
DET102 - Základy ekonomie - Každou středu 7:30 - učebna JM103 a 9:15 v JM104 a v pátek 9:15 v JM104
DET465 - Zdanění - teorie a politika - Každý čtvrtek v 9:15 v učebně 322

Detaily jsou zde:
http://pes.vse.cz/main.php?action=ROZVRH_KAT&katedra=DET

Pokud budete mít i po pročtení uvedených zdrojů a po navštívení uvedených seminářů nějaké nejasnosti, kolega prof. Ing. Robert Holman, CSc. vám je rád objasní. S důvěrou se na něj obraťte:
holman@vse.cz

 
V 12/23/2006 12:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud mi praskne ventil u topení, volám instalatéra. Pokud mám kaz na zubu, jdu k zubařovi. Pokud kupuji počítač, nedám na reklamu, ale na lidi, kteří svému oboru skutečně rozuměji.

Pak se asi nebudete divit, že když jdu k volbám, nedám na sliby plné jistoty či prosperity, ale zjistím si, koho si zvolili lidé v zemích s největší kvalitou života, jak volí lidé, kteří ekonomice skutečně rozumějí a pak nezbývá žádná jiná volba než volit pravici.

Ale možná to u vás funguje jinak...

 
V 12/23/2006 12:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ad "ekonom"

1) V extotalitnich zemich se uplatnoval statni kapitalismus - vyrobni prostredky byly vlastneny statem, nikoli lidem. Mimochodem, pravicovi ekonomicti fanataci
nevidi jinou formu vlastnictvi nez tu soukromou, coz zavani urcitou formou totality. Forma vlastnictvi by mela byt ve spolecnosti ruznoroda a navzajem si konkurovat si.

2) Ani prava, ani leva cesta neni ta jedina spravna. Jsou to jen dve hrube varianty spolecnosti. Ti, kdo voli pravici, resp. levici, chteji zit v pravicove, resp. lev. spolecnosti, a ne proto ze to jinak nejde.

3) Levicovych ekonomu neni malo, napriklad Joseph Stiglitz - nositel "Nobelovy ceny" za ekonomii (pro zajimavost: http://www.paradigma.sk/redakcny_system/clanok.php?id=157)
dalsi zajimave odkazy:
http://www.paecon.net/
http://www.thinktank.cz/
http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=tema&id=30
http://www.project-syndicate.org/

pekny svatky! :)

 
V 12/23/2006 12:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To Sampis:
Milý Sampisi, Vy tvrdíte, že konstatovaný fakt je smyšlený - "že levicově orientovaní jednotlivci většinou nedávají ze svého." Své tvrzení dokládáte tím, že levicově orientovaní lidé taky platí daně. Nicméně logika výroku je následující: pokud přijmete fakt, že pravicově smýšlející lidé se vyskytují signifikantně výše mezi bohatými, pak z toho Vámi popřený výrok přímo logicky vyplývá.
Představme si Lorenzovu křivku a umístění pravičáků v místech, kde se vyskytují jedinci s vysokým příjmem, tedy ve vysokých percentilech tohoto typu distribuce. Teď si představme obdobnou křivku distribuce zaplacených daní, která bude korelovat s tvarem Lorenzovy křivky. Nyní si představme křivku distribuce sociálního přerozdělování finančních prostředků podle výše příjmu, která bude mít v levicově orientované společnosti opačný průběh jako Lorenzova křivka. Čili z tohoto výčtu, aby se zachovala rovnováha "má dáti-dal", budou existovat lidé, kteří více dají a méně dostanou (to jsou ti s vyššími příjmy, vyššími daněmi a malými nebo žádnými dávkami) oproti tomnu jsou lidé, kteří více dostanou než dají (to jsou ti s nižšími příjmy). A pak jsou lidé, u kterých je to "fifty-fifty"

Pokud přistoupíme na tezi (a tu lze podle mě prokázat statistickým šetřením), že levičáci jsou na nižších stupních distribuce občanů podle příjmu, pak je jasné, že levičáci méně dávají a více dostávají než pravičáci, kteří více dávají a odstávají buď minimum nebo nic.

A nyní je tu ještě otázka vůle: pravičáci po levičácích nic nepoptávají, kdežto levičáci po pravičácích ano.

Lze tedy potvrdit, že levičáci většinou! nedávají ze svého. Ten vykřičník je tam proto, že i mezi levičáky jsou bohatí lidé, kteří dávají hodně a rádi. ale takových Robertů Owenů je málo, jsou to výjimky, co potvrzují pravidlo.

Specielně pro Vás jsem udělal nákres zde. Čili logika to je, ne goebbelsovská propaganda.

Argumenty pro levici a levicová řešení leží úplně jinde. Ne proto, že "altruismu je třeba", protože to, co tribun popisuje jako altruismus altruismem není, nazval bych to spíš moralistickým raketýringem. Argumenty pro levici jsou ty, že i pro lidi pravicového zaměření je částečné přerozdělování výhodné. Aby totiž mohl být někdo bohatý, musí si někdo jiný dovolit kupovat jeho výrobky. Pokud tedy chudým lidem nic nedáte, zvolí strategii násilí, což povede k excesivním výdajům na obranu a k ekonomickému poklesu. Navíc nepůjdou na odbyt vaše výrobky - Váš bohatý soused si nekoupí další mobilní telefon, anžto mu 3 stačí. Kdo si myslíte, že dnes tvoří největší zákazníky mobilních operátorů? Ti bohatí? Omyl! Dále je jasné, že v případě pravicového režimu byste se musel přiklonit k totalitě, abyste tu explozi násilí zvládnul (viz. např. Pinochetova diktatura).

Přerozdělování je výhodné i pro pravici. Levičáky totiž činíte na sobě závislými a přes regulaci dávek a spotřeby Vás budou poslouchat mnohem účinněji, protože může od Vás jako pravičáka hrozit, že jim dobré bydlo vezmete. Takovéto plkání o parazitech je jenom kalení vody. Ve skutečnosti žádná pravice se sociálním státem nic podstatného neudělá.

A dále je zde ještě otázka vzdělání: v současném trendu technologického rozvoje se země stává konkurenceschopná jen tehdy, když vyprodukuje množství odborníků s prodejným know-how. Toto pravicové státy (např. některé bývalé vojenské režimy v jižní Americe) nezvládly ani náhodou. Mimo jiné proto jsou dnes v takové hrozné prdeli. A když se zeptáte na to pravičáka?? Co řekne?? "No to je přece jižní Amerika, jak to můžete srovnávat s Evropou!" Chachacha. Argument jak noha. Ale zde se - bohužel pro tento web - používají stejné metody myšlení, jenže v opačném znaménku. Tribunbovy články jsou psány čtivým jazykem a sjou konzistentní, buhužel jsou ale postaveny na nesprávných předpokladech. Morálka zde není proto, že je to dobré, ale proto že je to pro lidi výhodné, za tisíce let se to vyselektovalo jako to nejlepší, co vyhovuje největšímu počtu lidí. Totéž platí o sociálním státu: myslíte si, že v opěvovaných USA ho pravicoví křesťanští fundamentalisté nemají??? Koncepce sociálního státu, jak ji začal Bismarck je prostě dosud nepřekonaným vzorem, který vedl k největší prosperitě - protože udržuje záýkladní míru jistoty a tím vrhá peníze do oběhu a podporuje spotřebu.

Ale je pravdou, že poslední dobou se díky rozevírání nůžek mezi cenou know-how u nejhůře vydělávajících na straně jedné, technologickým vývojem na straně druhé a požadavky na kvalitu života na straně třetí projevuje, že kolečka sociálního státu začínají skřípat. Chce to změnu - místo hotových peněz se musí začít lidem dávat know-how. Ovšem jak to udělat, to nevím.

 
V 12/23/2006 1:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Challenger, hezky řečeno, doufám, že to bude i adresáty pochopeno.

V jedné věci se ale mýlíte:
"Argumenty pro levici jsou ty, že i pro lidi pravicového zaměření je částečné přerozdělování výhodné. Aby totiž mohl být někdo bohatý, musí si někdo jiný dovolit kupovat jeho výrobky. Pokud tedy chudým lidem nic nedáte, zvolí strategii násilí, což povede k excesivním výdajům na obranu a k ekonomickému poklesu."

Každý profesor ekonomie vám vysvětlí, že každý zásah do svobodného trhu je pro trh nežádoucí. Regulace cen nájemného vede k černému trhu s byty, regulace telekomunikací či energetiky vede k monopolním mamutím firmám diktující cenovou politiku apod. Co myslíte, že udělá podnikatel, pokud si nebude mít kdo koupit jeoh výrobek? Myslíte, že zkrachuje? Že vy jej zachráníte jako stát-spasitel, když mu nedobrovolně odeberete část jeho předchozího zisku, který rozdělíte mezi jeho potenciální klienty - jen tak pro nic za nic?

A nebylo by lepší nechat vše na neviditelé ruce trhu a na podnikateli samotném, aby snížil ceny, nebo aby zaměstnal všechny ty chudé a za odvedenou práci jim dal sám náležitou mzdu?

Kdo, na jakém základě a jakým mandátem bude rozhodovat o tom, komu se kolik vezme, aby se kdo a o kolik obohatil, aby koho zachránil před bankrotem?

Je správné zachránit třeba Spartu tím, že jim Paroubek slíbí miliardu na jejich fotbalový stadion z našich daní v době rekordního schodku?


Draku, vy jste vedle úplně:
"Forma vlastnictvi by mela byt ve spolecnosti ruznoroda a navzajem si konkurovat si."

...řekl kdo? A jak si to představujete? Řekněme že stát bude vlastnit ČEZ a Český Telecom a soukromé firmy budou těmto státním firmám, které jsou (byly) dotované z našich daní konkurovat? Jako že si nějaká firma postaví svoje jaderné elektrárny a telefonní ústředny a natáhne vlastní kabely... tak si to představujete? To je ale blbost, co? Soukromá firma té státní nikdy konkurovat nemůže.

Historie ukazuje, že stát je ten nejhorší vlastník - má zaručenou existenci, tak plýtvá, kde se dá - viz České dráhy, Česká pošta...

A vůbec nikomu nevadí, kolik miliard dluhů zase České dráhy za rok udělají - je to státní firma, tak to zaplatíme všichni a management si vyplácí milionové platy. To by se v soukromém sektoru již z pricipu stát nemohlo.

 
V 12/23/2006 3:10 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunisti v parlamentu, levice 50% mandátů... a to divíte, že se vám lidi na západě vysmívají? To vám stačili komunistí ty vaše mozky tak zmasírovat, že stále ještě volíte podle hesla Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak?

A nebo je to ta typická česká závist a 40 let normalizace, které vás nutí si myslet, že by všichni měli brát stejně ať už to jsou manageři nebo cikáni, co se celý den válí v hospodě?

Prozradím vám velké tajemství - dokud budete pořát volit socialisty, tak se z těch sraček, ve kterých jste nikdy nevyhrabete a západ nikdy nedoženete.

Ádijos amigos!

 
V 12/23/2006 3:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...v době, kdy je osud světa určován velkými státy, státy o rozloze 11 až 17 milionů kilometrů čtverečních, kdy o osudu světa rozhodují státy se stamiliony obyvatel, nemůže již být řeči o suverenitě malých národních států.“
(Adolf Hitler)

"Prezident republiky bohužel nechápe základní vývojové tendence Evropy a světa, ve kterém setrvávání na konceptu národního státu není realistickým východiskem pro rozvoj České republiky v dnešním světě."
(Jiří Paroubek)

„Jsem přesvědčen, že během padesáti let se nebude myslet pouze v (pojmech) zemí-mnoho dnešních problémů pak úplně vybledne a mnoho z nich toho nezbude; bude se pak myslet v (pojmech) kontinentů a evropské myšlení budou naplňovat a budou jím hýbat možná mnohem větší problémy.“
(Joseph Goebbels)

 
V 12/23/2006 3:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Tak sociální demokracie nikdy neporušuje své sliby a nebude je porušovat ani v tomto případě."
- 17. 10. 2006 - J. Paroubek - zdroj: Otázky Václava Moravce, ČT 1, 15. 10. 2006

Sociální demokraté své sliby porušují. Sliby z volebního programu 2002 o výstavbě nových bytů, vzniku nových pracovních míst, o nezvyšování daní, o dostupnosti zdravotní péče nebyly nikdy naplněny.

Ve volebním programu v roce 2002 slíbila ČSSD vytvoření 200.000 nových pracovních míst. Do konce roku 2005 přišlo od chvíle slibu o práci dle ČSÚ dalších 118.516 občanů ČR. Na konci prvního čtvrtletí roku 2002 bylo dle ČSÚ 391.900 nezaměstnaných. Na konci roku 2005 bylo 510.416 nezaměstnaných.

V roce 2002 ČSSD ,,nehodlala zajišťovat příjmy státu zvýšením daňové zátěže´´. V roce 2002 bylo celkové daňové zatížení 34,5% k HDP. V roce 2005 bylo daňové zatížení již 36,2% k HDP.

ČSSD ve svém volebním programu z roku 2002 slibuje "státem garantovanou zdravotní péči. Ta musí být kvalitní, dostupná časově, místně i ekonomicky." 10. února 2006 ministr zdravotnictví za ČSSD D. Rath prohlásí: "Pomoc budeme ale směrovat jen do velkých center, ne do těch, které jsou při malých okresních nemocnicích. Tam nemají co dělat." (iDnes.cz).

"Získání 45-50 tisíc bytů ročně po dobu příštích pěti let s důrazem na podporu výstavby nájemního bydlení na neziskovém principu a podporu družstevního bydlení formou neziskových společenstev," slibuje v roce 2002 ČSSD. Nájemních bytů s podporou státu se staví 9000 ročně. Celkem bylo za období 2002 - 2005 postaveno 119.549 bytů, tedy o 70.451 bytů méně, než slíbila ČSSD.

zdroj: Ročenka Hospodářských novin, ČSÚ, Eurostat

 
V 12/23/2006 3:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tohle doporučuju:
http://neviditelnypes.zpravy.cz/politika-paroubek-topolanka-do-strakovky-dostane-fvv-/p_politika.asp?c=A061112_202034_p_politika_wag

http://img150.imageshack.us/img150/1069/51zu9.jpg
http://img150.imageshack.us/img150/2041/86rd3.jpg
http://img150.imageshack.us/img150/5446/87wv6.jpg
http://img150.imageshack.us/img150/3139/humor158cb8.jpg
http://img150.imageshack.us/img150/9134/humor162gt9.jpg

A teď něco málo faktů. Přečtěte si pár článků o osobě jménem Tomáš Kadlec:
http://www.marigold.cz/item/cssd-jsou-zlocinci
http://www.novinky.cz/domaci/nbu-udeloval-proverky-agentum-stb_82010_7400k.html
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=86937&tro1164_0_1
http://lidovky.zpravy.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A20060207_000004_ln_noviny_sko&klic=211543&mes=20060207
http://cesko.ihned.cz/1-10070910-18821990-002000_d-6d
http://www.iustitia.cz/clanky/kauz_010%20Kadlec.htm
http://209.85.129.104/search?q=cache:4L9SR0ozXuMJ:www.ruzovypanter.cz/kauzy/ing_Tomas_Kadlec-synteza_monitoringu.doc+kadlec+nbu&hl=cs&ct=clnk&cd=10&client=opera
http://www.tyden.cz/text.asp?show=text&rid=3&tid=11466

Zajímavé čtení že? Kdekoliv na západě by takový člověk byl již dááávno za mřížemi. A teď hádejte, co tento člověk dělá dnes. Máte 3 pokusy...

Tento (Grossův) člověk dneš dělá poradce pro bezpečnostní otázky pro ČSSD! Tak ať víte, koho volíte...

 
V 12/23/2006 4:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč nevolit ČSSD?

- Již fungující skrytá koalice s KSČM, která by ve zvýšené míře pokračovala i po volbách.

- Prohloubení korupce ve společnosti a propojení politiky s organizovaným zločinem.
--- Bamberk
--- Dálnice D47
--- Gripeny
--- Kavanův trezor
--- Kavanův náměstek Srba
--- Prodej ruského dluhu firmě FALCON
--- UNIPETROL
--- BIOLÍH
--- 300 milionů od ČSOB
--- Soutěž na Správce Státních lesů
--- Nekonečné řady šibalů
--- Poslanec Michal Kraus
--- Pitr, Mrázek, Provod
--- Gross (stále ve vedení ČSSD)
--- Andrej Babiš
--- Tomáš Kadlec
--- Václav Jakubík

- Naprostá nedůvěryhodnost některýchkandidátů ČSSD
--- Ing. Jiří Paroubek
----- Před listopadem 1989 pracoval ve vedoucí funkci a podle dochovaných dokumentů se s komunistickým režimem bez problémů ztotožňoval.
----- Zde si můžete vytvořit svůj obrázek na téma spolupráce současného premiéra s STB http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2005091401
----- Pan Jiří Paroubek je jeden z mála šťastných, kteří si dokázali pořídit byt 3+1 o 88m2 v novostavbě v pražských Stodůlkách v roce 2003 za 1,6 milionu korun. Být premiérem má asi své výhody.
----- V ohledu přístupu ke svobodě občanů a svobodě slova má pan premiér také poněkud svérázné názory: podporuje vyvlastňování při veřejném zájmu (výrazně širší než nyní), omezil by nejraději svobodu tisku a projevu, v rámci svých možností se o to snaží rušením nepříjemných televizních pořadů a prosazováním vyhazovů nepohodlných moderátorů, průzkumy veřejného mínění,které ho ukazují v negativním světle napadá. Pan premiér se také velice rád shlíží v Číně jako strategickém partnerovi a její přístup k lidským právům neuznává za hodný kritiky.
----- Chcete-li se dozvědět o postojích Jiřího Paroubka víc doporučuji http://www.lidem.org/Volby2006/tema-cssd-jiri-paroubek-summary.html a http://www.zvedavec.org/pohledy_1172.htm

- Ekonomika - O co jsme přišli díky vládám ČSSD:
--- Prohraná arbitráž s firmou CME, 10 miliard
--- Žaloby majitelů domů
--- Prohraná arbitráž s bankou Nomura ohledně IPB
--- Vymáhání ruského dluhu
--- Zadlužování státu
--- Neexistence reforem
--- Korupční prostředí
--- Znárodnění některých oblastí
--- Zahraniční investice za každou cenu http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/clanek.phtml?id=26141

- Nebezpečí omezení svobody
--- Případ Půlnoční bouře
--- Vyvlastňování majetku
--- Omezování svobody slova
--- Omezování významu nezávislých institucí
----- Ve vztahu k zahraničním institucím ohledně kontroly našich politiků hovoří za vše případ z loňského roku, kdy ČSSD vyvinula takovou nechuť k dlouho plánované a ohlášené kontrole OECD ohledně monitoringu korupce ve státních institucích, že tato kontrola musela být zrušena (u nás přece žádná korupce není).
--- Využívání policie proti občanům


... chcete vědět víc?

http://stopcssd.host.sk/

 
V 12/23/2006 7:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak nějak nechápu smysl těchto stránek. Najít něco na jakoukoliv stranu u nás není žádný problém. Kdyby se stránka věnovala všem kauzám, jako například server http://www.ruzovypanter.cz/main.php?idText=kauzy, tak bych to pochopil, ale jaký má význam snažit se pošpinit jen jednu stranu a tvářit se, že ostatní strany jsou bez poskvrny...? Tomu přece nikdo neuvěří. Tvrzení autora, že se snaží vyvažovat informace ve sdělovacích prostředcích jsou pro smích. Stačí si otevřít Haló noviny, Právo nebo stránky nějaké levicové strany a máme podobných účelových hanopisů jako na těchto stránkách přehršel.

Jediným vysvětlením existence tohoto blogu jsou tak antipatie několika přátel, kteří cítí potřebu šířit své nenávistné a jednostranně omezené postoje a navzájem se trumfovat, kdo si vymyslí větší špínu.

Pokud vás to baví, tak v tom pánové pokračujte. On už každý soudný volič po přečtení pár prvních řádků prokoukne, o co tu jde.

 
V 12/23/2006 11:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

borat: Obdobný seznam se velice jednoduše dá sestavit i k ODS. To, že dnes ODS vypadá jako svatá strany je jen zásluhovou pravicových novinářů a toho, že není už 8 let u moci.
Kroky pana Paroubka proti novinářům jsou způsobené zejména cílenou snahou pravicových novinářů pošpinit ČSSD a levici a lidi s ní spojené.
Mimochodem nejsou ty výroky pravdivé? Nebo o co jde? Že je vynesli takoví lidé? Všechno se centralizuje a združuje - EU, NATO, OSN...
pavel: Jistě máte stejný názor i na blogy a stránky popisující kauzy ČSSD.

 
V 12/23/2006 11:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

borate, vy zřejmě jen prudíte a prudíte. Zapomeňte však na to, že svými rádoby argumenty někoho přesvědčíte. Ve všech stranách jsou lidé starší 36 let, tzn. lidé, kteří za dob komunismu zastávali nějakou funkci (čest výjimkám), ať už pracovní, či politickou. Zdá se mi tedy nemístné ukazovat prstem účelově jen na jediného člověka z jediné politické strany.

Některé body vašeho pamfletu nebudu ani rozebírat:
» Prohraná arbitráž s CME « - jak s tímhle souvisí ČSSD?
» neexistence reforem, zadlužování státu « - aha, a já proč se jako běžný občan mám za těch osm let čím dál tím lépe

Skutečně, postrádáte špetku soudnosti, když se nás snažíte přesvědčit tím, že pan Paroubek byl bůhvíjaký papaláš. Co já vím, tak byl i za komunismu členem sociální demokracie, což byla strana spřízněná, ale ne totožná. Další věc je, že v roce 2003 nebyl ještě premiérem a mimochodem cena bytu docela odpovídá běžným cenám bytů v Praze, tak nevím co je to vaše kňourání za argument. Znám však jiné, kteří v KSČ byli (Tlustý), či se do ní snažili vstoupit (Klaus). Ten Klaus je opravdu zajímavá osoba - rodiče papaláši, v pionýru hedvábný šátek (který dostal!), v zahraničí vystudoval několik vysokých škol... ano, a takovýhle člověk byl od plenek zapřisáhlý antikomunista. Stejně tak pan Topolánek studoval na vojenské škole - jenže tam museli být všichni věrni režimu. Ne, nesnažte se nás přesvědčit, nejde vám to.

Koukněte se do svojí peněženky a řekněte pravdu - měl jste se lépe za Klause, nebo později?

pavle, jestli vy se považujete za soudného voliče, pak jistě víte, kolik pravicové nenávisti se na internetu vyskytuje, a že jí není málo - stačí otevřít LIBOVOLNÉ noviny, či LIBOVOLNOU stránku zabývající se politikou a když už nic jiného, podívat se do komentářů a do diskusí. A právě tenhle blog je protipólem. Nesnaží se být objektivní, ale snaží se ukázat i jiné, většinou nezveřejňované či málo probírané věci, které média úmyslně vynechávají. Pokud toto nevíte, považujte se za co chcete, nebudu vám věřit.

S pozdravem a s přáním šťastných a veselých Vánoc všem (levičákům i pravičákům)
Váš Bohuslav Patočka

 
V 12/23/2006 11:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Volební klání je obvykle soubojem politických sil o podíl na moci. To je známá definice z politologických učebnic. V České republice tomu tak bohužel není. Podezření z přípravy vraždy nepohodlného policejního plukovníka někdejším šéfem kabinetu dvou ministrů sociální demokracie vrhá na českou, nejen politickou scénu velmi tmavý stín, objevující se spíše v balkánských zemích.

Ukazuje se však bohužel již dlouho poodhalovaná pravá tvář ČSSD. Společně se Zdeňkem Doleželem byl totiž zadržen i představitel ČSSD na Vysočině Vladislav Péťa. Všichni si jistě navíc dobře pamatujeme plán Karla Srby zavraždit nepohodlnou novinářku Sabinu Slonkovou, v uplynulém měsíci navíc doplněný podezřením z třináctimilionového podvodu na Štiříně. Tyto kauzy jsou tak pouze smutným, ale logickým vyvrcholením systému vlády sociální demokracie.

Každodenní politika, založená na nerealizovatelných slibech, postupně dovádí ČSSD do slepých uliček, v nichž stranu definitivně zakotvil Jiří Paroubek. Ukazuje se však, že i jeho styl má svoje meze - prezident republiky nemíní přistoupit na jeho hru s přeběhlíky a nenominuje jej jako kandidáta na předsedu vlády. A obdobné kauzy jeho rozhodnutí pouze potvrzují.

V této situaci jde však o mnohem víc než o jednoho destruktivního politika, který touží po vládním křesle a na něhož za pár let historie úplně zapomene. Podezření z plánování úkladných vražd totiž významně nabourávají základy českého demokratického, parlamentního a svobodného zřízení postaveného na respektu a konsensu. Sedmnáct let po sametové revoluci demokracie samozřejmě nemůže být dokonalá, avšak její základní hodnoty by již naše společnost měla mít osvojeny. ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka vnesla do české politiky spoustu zla, o kterém jsme před tím neměli ani ponětí. Bezbřehá korupce, zákeřný politický boj, vulgarita a urážky jsou výsledkem osmi let vlády ČSSD, která vyvrcholila zapletením této strany do organizovaného zločinu. Politika sociální demokracie v naší zemi je stále více vzdálena od reality a soustředí se pouze na uchování vlastního zájmu. Česká republika prochází silnou katarzí - identifikací skutečných záměrů druhé nejsilnější strany, které jsou spojeny pouze s mocí bez relevantního programu. Obávám se však, kolik tato přeměna bude stát Českou republiku.

 
V 12/23/2006 11:10 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Edmund Burke, slavný konzervativní myslitel, kdysi řekl: „(Politická) strana je skupina osob, jež se spojují, aby na základě určitého specifického principu, na němž se všichni shodují, společným nasazením sil prosazovaly národní zájmy“ a odlišil politickou stranu od frakce, jejímž jediným cílem je, na rozdíl od strany, která se snaží celistvě plnit veřejné zájmy, pouze „nízký a zištný boj o zisk postů a odměn.“ Připadá mi, že současné chování sociální demokracie při povolebních vyjednáváních je jako střižené na míru definici frakce.

Možná také pod vlivem kréda „všechno, nebo nic“ ČSSD permanentně blokuje jakoukoliv dohodu, která by posunula Českou republiku směrem k stabilnějšímu (nechci říci přímo stabilnímu) politickému prostředí. Místo, aby přiznal vlastní porážku a snažil se dojednat kompromis, snaží se Jiří Paroubek, bez ohledu na zájmy této země, stůj co stůj uzmout co největší kus koláče moci. Na získání moci není samozřejmě nic špatného, jen s tím dodatkem, že jejím primárním nositelem je strana, která zvítězí. A tou je v našem případě ODS.

Je jistě přirozené, že každá strana se snaží z politického vyjednávání získat maximum možného. Plně je tento princip pochopitelný v situaci, kdy jsou základní mechanismy fungování státu zajištěny a rozděluje se pouze, kdo bude mít větší či menší podíl na konečném směřování země. V České republice se však v současnosti rozhoduje o něčem úplně jiném – rozhoduje se o stabilitě této země, která je bez vlády nemožná; rozhodujeme o přáních investorů investovat do České republiky, které každý den bez vlády ekonomicky nesmírně škodí; rozhodujeme jinými slovy o tom, abychom vůbec fungovali.

Je otázkou, zda-li je lepší situace u nás či v povolebním Slovensku, kde koalice populistů a extremistů spřádá plány, které mohou zavést zemi zpátky před rok 1998. Obavy zahraničí i našich slovenských přátel jsou pochopitelné. Je však velkou otázkou, zda stabilní a špatná vláda je lepší než vláda žádná. Existují pro i proti, je však zřejmé, že současný vývoj v České republice není zdravý. Jiří Paroubek by měl přestat myslet jen na sebe a měl by si uvědomit, co skutečně prospívá této zemi. Obstrukce a destrukce to určitě není.

 
V 12/23/2006 11:29 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Koukněte se do svojí peněženky a řekněte pravdu - měl jste se lépe za Klause, nebo později?

Tohle je typické myšlení socialisty, který druhým dechem vytýká pravicovým voličům sobectví... Pane Patočko, pravicový volič se nedívá jen do své peněženky a na aktuální stav konta, ale myslí také na svůj důchod a na své děti. Socialistovi je to vše jedno - ten chce mít všechno pro sebe a hned - a nejlépe bez práce. Až příjde důchod, tak ho nějaký Paroubek nakrmí sliby a zdaní pracovitější lidi - ale to jeho nezajímá.

Pravicový volič ví, že jednou půjde do důchodu a pranic nevěří státu a sociálním slibům a sám si na důchod aktivně přispívá. Nedívá se tedy jen na to, kolik momentálně bere, ale i na to, kolik bude brát za rok, za 10 let, kolik budou brát jeho děti, jak je stát zdaní, z čeho a kdy se budou splácet dluhy a úroky z dluhů apod.

Pohledem levicového voliče si žijeme v rájí - ekonomika roste, platy rosou - a co bude zítra, to vem čert - po nás potopa. On už ty dluhy, které dnes naděláme někdo zaplatí...

Pohledem pravicového voliče je zde neskutečná spoušť - ekonomika roste na základě úspěšných privatizací z Klausových vlád a investičních pobídek ze Zemanových vlád, ale růst je tažen rekordním dluhem, který navíc rekordně narůstá. Politická garnitura neschopná jakékoliv reformy, neboť jsou levicoví voliči ke smrti vyděšeni představou, že by museli platit u lékaře desetikorunové poplatky. Korupční prostředí srovnatelné s balkánskými zeměmi, vrchní představitelé ČSSD vyšetřováni z přípravy vraždy policejního důstojníka, který si dovolil přijít do parlamentu před volbami se závěry ze své zprávy o vyšetřování kauz všech(!) politických stran... Lidé ztrácí motivaci k práci, rozrůstají se počty obyvatel závislých na dávkách, dávky se přes rekordní dluhy dále rozrůstají o populistické mobilovné a pastelkovné, roste celková daňová zátež obyvatel...

Levicový volič tedy slaví, pravicový volič se chystá k emigraci, neboť ví, kam má Česká republika namířeno...

 
V 12/23/2006 1:36 odp. , Blogger ods řekl...

Helemese, tapeťák ze října nově Nejedlý se dostal zpět do své klasické monotematické formy. Ale jistě bude stále tvrdit jak je tu úplně nový.

 
V 12/23/2006 2:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já jsem z podstaty svého povolání (tlumočnice) projezdila již mnoho států a měla jsem tak možnost se seznámit tamějšími obyvateli a často i jejich politiky. Mohu vám svědomitě říct, že snad žádný jiný stát tak nebaští politiku jako my, češi. Děláme, jako by bylo pro nás osudové, jestli bude premiérem Petr nebo Pavel, ale uniká nám, že je to stejně skoro jedno, protože oblastí, které může politik pozitivně ovlivnit, mnoho není (zato těch, kde může napáchat škody je habaděj).

V Evropské unii se ví, že třeba Polsko si vyjednalo jedny z nejlepších vstupních podmínek, ale o Česku tu skoro není slyšet. Jako by ještě ani v EU nebylo. Ale je tu i další věc - nikde v civilizovaném světě nevedou politické strany proti sobě tak ostrý a neférový souboj jako u nás. Jak je možné, že vystoupí velitel UOOZ pár dní před volbami s kompromitujícím materiálem? A jak je možné, že po volbách se místo tohoto materiálu vyšetřuje právě tento velitel včetně podezření z plánů jeho vraždy? Nikde na západě by se nemohlo stát, aby politik, který si do kamery řekne o úplatek, dál setrvával ve svých funkcích, kde páchá trestnou činnost. To jsou skutečně praktiky afrických či jihoamerických států, které v celé Evropě nemají obdoby.

V Evropě se střídají u moci většinou 2 strany nebo 2 koalice programově podobných uskupení stran. Rozdíly mezi nimi jsou ale pramalé. Jedni dotují více zemědělce, druzí školství či silnice, ale na programu se obvykle shodnou bez větších problémů (viz poslední příklad z Německa). Proč to u nás taky nejde? Představte si, že by v Německu chtěla A. Merkelová opřít důvěru svého kabinetu o hlasy Nacistické strany. Jak dlouho myslíte, že by zůstala předsedkyní své strany? U nás se to ale děje, pouze roli nacistů zde zastupují nereformovaní komunisté. Ono se není čemu divit, když v ČSSD je tolik politiků s pozitivním lustračním osvědčením. Tím chci říct, že politika české levice je na hony vzdálena tomu, co je dnes a denně aplikováno v evropských státech. Pro naše soudruhy je stále velkým vzorem velká Rus a učení Marxismu-Leninismu.

Mohu vám svědomitě říct, že neschopných politiků bez image jako je Topolánek jsem potkala spousty. Ale nafoukaný, drzý, zlý a afektovaný buran Paroubek je skutečně v Evropě jen jeden. Nicméně koho lidé chtějí, toho mají. Není již na čase si uvědomit, že nejsou jen dvě politické strany? Je spousta malých stran, které se do parlamentu nedostanou právě kvůli dualizaci, ke které stránky tohoto typu pomáhají. Nebylo by konstruktivnější zmapovat politické spektrum a spíše psát pozitivně o nových věcech než se jen do nekonečna vozit po těch starých vepřích? To se vám ještě neomrzelo?

Nicméně můžeme si za to sami. Koho jsme si zvolili, toho máme. Čím více bude podobných sránek, jako je tato, tím více bude polarizována společnost a našich politiků se nikdy nezbavíme. Zkuste se jednou nad sebou zamyslet, jestli by nebylo konstruktivnější místo podobných textů spíš vymýšlet koho a proč příště zvolit než do nekonečna psát koho nevolit.

 
V 12/23/2006 8:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Beruško, ty malá popleto :)
Petra a Pavla nejde zaměnit, ani kdyby byli svatí apoštolové, a ti o kterých je řeč, věru nejsou.No, a naše komunisty není možné srovnávat s nacisty.To jsi tomu dala.Ti "naši"komunisti jsou totiž zabetonovaní ve všech pol. stranách se zbarvením mimikry a ti co zůstali v parlamentní ksčm, jsou trochu "slušnější" jako ty mimikry. "Komunista, je z zvláštný druh človeka...však...".Já to jednou slyšel od strejdy Husáka. A měl pravdu... Že se ti líbí víc Topolánek, jako Paroubek, se ti ani nedivím. Jsi ženská a Topolánek, to je chlap s gulama a ženské ví, co je na chlapovi nejlepší.Ale chlap chlapa hodnotí podle jiných vnějších znaků,takže u mne by to vyhrál spíše Paroubek. S tím už nic nenaděláme. Akorát ti trochu závidím, máš-li zážitek z jízdy na vepři...jak o tom píšeš...jsi-li to zažila.Tak to mně se ještě nepovedlo...snad se mi někdy poštěstí.Pak ti o tom napíšu. Nad sebou se radši nezamýšlej,nenamáhej hlavinku, nic nevymyslíš. Všecko tu už jednou bylo.Zdraví tě tvůj Brouček.

 
V 12/23/2006 9:12 odp. , Blogger ods řekl...

Mimochodem naprosto nový anonymní pane Nejedlý, tady máte odpovědi na všechny Vaše "argumenty". Asi Vám geniální pravicová paměť neslouží, že neustále opakujete již mnohokráte - i zde - vyvrácené lží. A asi nejdokonalejší pravicový mozek nedokáže pochopit, že používání mnoha identit Vaše názory činí velmi nevěrohodnými.

Čili tomu co jako zaseknutý gramofon stále opakujete do kolečka se věnovat, jak již jsem dříve říkal, nehodlám. Stejně jako nehodlám polemizovat s "geniálními ekonomy" a jejich citáty z odeesáckých a klausovských institutů.

Z novějších věcí Vy geniální pravicový profesore vysvětlím pár drobností, ačkoliv také už byly často zmíněny. Každý profesor ekonomie a historie Vám vysvětlí, že když nebyly regulace, tak vznikaly monopoly (podívejte se například na USA v 19. století a zjistěte si proč začali regulovat). Regulace mimo jiné právě všemocnost monopolů likviduje.

Mluvení o Evropě a tvrdém kapitalismu, dokazuje, že naprosto nemáte ponětí, co je to tvrdý kapitalismus. De facto celá Evropa je více či méně středolevicová a má se velmi dobře.

Jediný krach jaký se objevil v české porevoluční historii byl konec klausových vlád. To, že je Klaus a ODS jasně za toto zodpovědný jasně ukazuje i to, že jiné postkomunistické země v regionu, v době kdy u nás byl klausovský pokles HDP, měly normální růst. Až vlády sociální demokracie tento proces obrátily co třeba vedlo loni k zahraničním investicím ve výši 250 miliard korun a tyto investice (za Klausových vlád nemožné) jsou jednou z nejzdravějších částí našeho růstu. Ovšem, zadlužujeme se, ale každý kdo má i minimální ekonomické vzdělání ví, že jsem stále jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě. Jestli někdo křičí, že důležité je i tempo zadlužování (co je pravda, ale jako vždy u pravicových argumentů ne celá protože důležitý je i růst HDP stejně jako časový horizont), tak mu doporučuji si spočítat, jak dlouho bychom se ještě museli stejným tempem zadlužovat, aby naše země došla do stavu jaký je v drtivé většině západních ekonomik. Po spočítání, které vyjde zhruba na nějaká dvě až tři volební období je jasně vidět, že žádná krize nám nyní nehrozí.

Ti pravicoví voliči, kteří tady vidí jen spoušť a se sentimentem vzpomínají na Klausovu vládu by spíše než o emigraci měli přemýšlet o nějakém dovzdělání a nebo by možná stačilo si sundat tu modrou pásku z očí a rozhlédnout se kolem sebe.

A dělení lidí na třídy známe již z komunismu. V demokracii a parlamentních systémech to neplatí, lidé jednou volí jednu stranu jindy druhou podle aktuálního programu, efektů vlády, rodinných sympatií, hezkého obličeje politika, zajímavé kampaně atd. Kdyby byla nějaká konstantní dávka pravicových a levicových voličů, tak by všechny volby dopadaly stejně. Je docela zábavné číst teorie o krachu Čech, neúspěších minulých vlád a zároveň přitom křičet, jak pravici volí lidé inteligentní a úspěšní. Podle posledních výsledků voleb to vypadá, jako by se nám počet úspěšných a geniálních díky vládám ČSSD téměř zdvojnásobil.

K berušce
Rozumní lidé a nejen v EU vědí, že si Polsko vyjednalo velmi podobné podmínky jako jiné země, jen o všem mnohem více vykřikovalo. Navíc ty "výborné" podmínky pro Polsko nějak zvláštně způsobily výhru euroskeptiků. Divný je ten svět, že ?

Jistě, chápu že Vám vadí bývalý člen vedení ODS Doležal, který ačkoliv byl namočen do úplatkové aféry, tak vyznával heslo zatloukat, zatloukat, zatloukat a ODS s Topolánkem na čele ho v tom podporovala a křičela o spiknutí. A nebo co pan Miroslav Langer bývalý vlivný politik ODS právě teď odsouzený na 8 let, samozřejmě je nevinný a vše je to spiknutí sociální demokracie.

Jestli se nemýlím tak v Rakousku byla vládní koalice se Svobodnými, no Německo to není, ale co se stalo ? Trochu humbuku a pak vše utichlo a Svobodní vládli v klidu dále a nezakládali koncentráky atd.

Můžete uvést kolik je v ČSSD politiků s pozitivním lustračním osvědčením ? Jistě pro svoji formulaci tolik máte pádné argumenty. Pro politiky z ODS je asi velkým vzorem nacistické Německo a hitlerovo učení a činy, když se na něho neustále odvolávají, asi tak stejně pravdivé jako vaše formulace o Rusi a marxismu.

Drzý a afektovaný buran je spíše náš Míra Topolánků, zlý ale možná není, spíš je prostě takový "hodný".

Nepíše se zde koho volit nebo nevolit, informuje se zde o chování a činech hlavně jedné strany. Názor ať si každý udělá sám. Když jsme tak u té Evropy a toho co by v ní bylo možné či nemožné, tak se obávám, že strana, které vizitka by bylo rozkradení a krach ekonomiky by tam ve volbách velké šance neměla.

Jsem velmi vděčný všem kritikům těchto stránek za jednostrannost a polarizaci. Zvláště si to rád počtu od lidí, kteří píší jednostranně a podporují stránky a názory taktéž jednostranné.

 
V 12/25/2006 2:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rád bych poděkoval Challengerovi Cevro Revue, NTK (podle mě nepřávem stotožněnému s anonymním profesorem Nejedlým) ale i dalším za dobrou ukázku toho, jak se má vést diskuse. Věcně, klidně, na argument uvést protiargument. Je vidět, že dobrou polemiku je možné napsat i bez vulgarit, psychiatrikých diagnóz a lidových označení pro specifika mužské anatomie. A to je dnes vzácnost.

Jenom mne mrzí, že se každá diskuse nakonec skončí u hospodářství, ekonomie, HDP a statistik. Copak jste zapomněli na Churchilovo prohlášení: "Věřím pouze té statistice, kterou si sám zfalšuji?"

A nebo ta nesmyslná polarizace na ODS a ČSSD. Dělící čára mezi těmoto dvěma stranami nevede po linii levice-pravice, ale "už jste kradli dost"-"teď chceme krást my." Kdyky toto byl volební blog ČSSD, neměl bych zde co pohledávat. Ale tak já toto místo nechápu. Pro mne je toto místo pouze důkazem, že stále ještě v této zemi žijí lidé, kteří nemají jednobarevné vidění světa a kteří nesedli na lep tendenční a jednostranné propafandě, kterou nám dnes a denně servírují mainstreamová média.

O významu těchto stránek svědčí mimo jiné to, kolik energie a úsilí stojí něktrým lidem za to, aby vyvrátili naše názory a přivedli nás z cesty blubu zpět na cestu jediné správné víry. Za sebe doufám, že již brzy budu schopen pádně odpovědět na mnohé z toho, co zde za poslední dny zaznělo. Myslím na skutečné argumenty, ne na zcela nesouvislé výkřiky a urážky. Ale těch bylo tenokrát překvapivě málo. Kdo ví, možná se blýská ne lepší časy.

 
V 12/25/2006 11:11 odp. , Blogger ods řekl...

Cevro Revue je kopírka textů (oba jsou langrovy z jeho konzervativně liberální akademie), vlastní názor žádný, tím proslul anonymní Nejedlý zde taktéž jako linkový tapetář Borat a anonym. NTK, challenger apod. to je jiná bajka.

Polemika je vždy vítána, názory z jakékoliv strany také, ale monotematické psaní stále jednoho a toho samého se stále stejnou tunou linků již několik měsíců považuji za hloupé (zvláště zábavné je, že úplně nový anonym zná pravidla jaké linky zde nemám rád a tak je podává ve formě vyhledávání googlem).

Statistické údaje považuji občas za nutné. Protože je jinak těžké ukázat někomu, kdo asi v naší zemi nežije (nebo je hluboce ponořen jen do studia různých ultraliberálních teorií) a vše vidí jen před krachem a v naprosté krizi, že to tak není. A přitom by stačilo jen vyjít na ulici a porozhlédnout se a jestli to nestačí, tak pojezdit trochu po světě.

Tyto stránky opravdu nebyly, nejsou a nebudou volební pro jakoukoliv stranu. Myslím, že každý si dokáže vybrat nejlépe podle svého vlastního přesvědčení. Snažím se jen ukázat, že názory z Mladé Fronty, Novy či Lidovek nejsou jedinou správnou a povolenou interpretací naší reality. Tím samozřejmě netvrdím, že zde je ta jediná správná, ale rád bych, aby si lidé mohli a chtěli utvářet názor na základě více zdrojů.

 
V 12/29/2006 11:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslím,že tu vůbec nezaznělo o důležité střední třídě lidí.Žádný stát nevystačí jenom s vysokoškoláky a pak negramoty s krumpáčem.Takový stát by nevydržel ani rok.Velmi důležitou skupinou lidí je KVALIFIKOVANÁ pracovní síla neboli lidé vzdělaní co umí obsluhovat,nebo opravovat různá složitá zařízení.Jsou to všichni ti kteří kombinují práci rukama a hlavou,ti kteří jsou v západních vyspělých zemích velmi ceněni.U nás si někteří manažeři myslí,že mu stačí někde schrastit ukrajince a může vyrábět o sto šest s minimální mzdovou zátěží-OMYL to jsou právě ty zlaté české ručičky,které se neztratí nikde ve světě,bohužel u nás se vytrácejí velmi rychle,protože jsou placeni jako nevzdělaní krumpáčníci.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka