pátek, dubna 20, 2007

Kam zmizela neviditelná ruka trhu?

Roaming je zlatý důl. Jen za minulý rok na něm vydělali evropští mobilní operátoři 8,5 miliardy eur. Není se co divit, když i u nás byly za minutu hovoru účtovány částky v desítkách Kč. Dle učení kapitalismu, by v konkurenčním prostředí měla cena zásahem neviditelné ruky trhu klesat, protože mobilní operátoři budou bojovat o zákazníky. Jaká byla realita?

Nic se nedělo. U nás byli operátoři tři, v Rakousku dokonce pět. V celé Evropě to bylo podobné. Leč cena se dolů nepohnula nikde. To trvalo až do roku 2005, kdy nová evropská komisařka Vivienne Reddingová začala na tyto ceny, stanovené „nelítostným konkurenčním bojem“ poukazovat. Jako první krok vyvěsila ceníky všech operátorů na web, aby měli lidé srovnání. Doufala, že to vyvolá pobouřenou reakci zákazníků, která donutí operátory snížit ceny. Avšak 450 miliónů Evropanů nadávalo možná tak po hospodách, protože s operátory to nijak nehnulo.

V dalším kroku vypustila pokusný balónek s řečmi o regulaci. Za to se na ní snesla vlna kritiky, že chce omezovat svobodu podnikání. A aby operátoři podtrhli, že cena se sníží i bez škodlivých zásahů regulace, snížili minutové sazby. A k tomu zavedli spojovací poplatek. Dneska se však již ucho utrhlo, a tak si nejpozději od října zavoláme z celé Evropy domů maximálně za 12 korun, a minuta příchozího hovoru nás přijde na koruny 4.

Kanonáda chudých operátorů a zastánců svobody (trhu, jiná snad ani neexistuje) propuká naplno. MF už dlouho dobu píše na toto téma články, aby nás ochránila od Bruselské hydry. Operátoři varují, že toto opatření zmrazí ceny. (Jistě by byli všichni šťastní, kdyby ceny byly aspoň dvojnásobné a vždy se posouvaly o korunku tam, o korunku zpět.) A že to budou muset dotovat z jiných služeb. Teď už jenom zbývá pohrozit, že u nás zabalí krám. Nechápu, proč se musí všichni stavět do role Prométhea, jenž nám snesl oheň, a pokud se jim budeme snažit bránit v jejich božském konání, tak padneme do temnot. Vstoupit do hry se chystá nový operátor. Jde na náš trh i přesto, že GSM frekvence jsou už obsazené, a tak spustí u nás netradiční síť. A to ještě na frekvenci, která není ideální, ale byla volná, takže si bude muset sám telefony dovážet a pro svou síť upravovat. Kdyby byli mobilní operátoři takovými chudáky, kteří nás budou vlastně dotovat, opravdu netuším, proč by sem kdokoliv další lezl.

Neviditelná ruka trhu je neviditelná protože neexistuje.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 10:

V 4/20/2007 7:59 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

přesně tak, neviditelná ruka trhu v ekonomické praxi často neexistuje. Existuje jen viditelná ruka korupce, kartelových dohod a chtivosti

 
V 4/20/2007 9:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tzv. "neviditelná ruka trhu" by byla účinná samozřejmě pouze v ideálním prostředí (podobně jako komunismus). Co je člověk člověkem, tak stojí fungující lidská společenství právě na regulaci spontánního lidského chování, protože to je pro společenské instituce destruktivní.

Liberalismus primitivní pudy člověka ovšem v osvícenecké tradici jaksi vytěsňuje a počítá až s rozumovou nadstavbou, totiž s tím, že každý svobodný jedinec se bude rozhodovat pouze dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které samozřejmě "musí" zahrnovat odpovědnost, solidaritu a mravnost (jinak by to nebylo "nejlepší" vědomí a svědomí). Společnost složená převážně z takových jedinců pak prý bude fungovat ideálně, co víc, bude "nepřizpůsobivé" tlačit k tomu, aby se chovali stejně odpovědně, solidárně a mravně, jako ostatní, neboť neodpovědné, nesolidární a nemravné jednání nebude přinášet zisk, ale ztrátu.

Reálnost tohoto přístupu si zhodnoťte sami...

 
V 4/20/2007 2:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Realnost toho pristupu je zhruba stejna jako v pripade utopickeho socialismu, pripadne jako myslenky naivnich (tedy jeste tech, kteri se nenamocili do opravdove komunisticke praxe, jaka zde fungovala po 2. svetove valce do roku 89) komunistu. :-)

 
V 4/20/2007 8:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale to se ví, že neviditelná ruka trhu existuje. Co neukradne, to zkurví.
Hrusque

 
V 4/21/2007 10:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A vy se snad operátorům divíte, že tak prskaj? Doteď byli zvyklí - obrazně- každý den pořádat hostiny o dvaceti chodech a najdenou jim nějaká nepřející lůza z Bruselu nařídí, že ty hostiny budou pouze o pěti chodech....no nenaštve to slušného vydělávajícího člověka?:-P

 
V 4/21/2007 10:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

MATERIALISTICKÝ KONZUMIZMUS
ideologie materialistického konzumizmu je stalinizmus nacizmus i toco žijeme dnes pod nálepkou liberalizmu.
Jeho podstatou je opět čirý egoismus neboli sobectví
hezky česky SOBECKYZMUS hyenizmus

 
V 4/21/2007 11:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se předem, že můj příspěvek odběhne od tématu, ale jedná se o tolik závažný sociální problém, že mi to jinak nedá, než se k tomu nevyjádřit. Poslední dobou se plňe rozhořely vášnivé debaty o rasismu, z kterých plyne jeden zajímavý fakt. Jsme národ rasistů. Nic mě nedokáže tolik vytočit jako omezený rasista. Tito lidé (pokud je takto můžu vůbec nazvat) montují své ubohé příspěvky do každé diskuze, ať je to sport, kultura, zprávy ze světa i z domova, zkrátka všude. Horší je, že mají velkou podporu a jen málo jedinců je s to se jim postavit. Pokud tak někdo udělá, hned je nazýván nejrůznějšími výrazy. Příspěvek o tom, že by měli černoši dostat trestní záznam od narození nejen že se nesetkal z nepochopením, ale spíš naopak byl drtivě většinou přijat. Je to důkaz. že Hitlerův odkaz žije, Kdy už konečně lidé pochopí že nejde o barvu pleti, ale o to jací jsme, že to není v genech, proč někteří černoši sklouzávají ke kriminalitě, ale v prostředí, v jakém vyrůstali. Stejně tak jako bílí zločinci vyrůstají ve špatném prostředí. Navíc společnost je k té kriminalitě tlčí, když se všichni na ně hned koukají jako na kriminální živly. Opakem je zase zneužívaní diskriminace, tzv. pozitivní diskriminace, kdy národnostní menšiny diskriminace zneužívají. Mělo by platit všem stejným metrem, ať již na jednu stranu nebo na druhou. Pokud se menšiny vmísí neboli integrují do společnosti, problém zmizí. Problém bude pokud bude neochota buď menšinu přijmout nebo neochota menšiny vzdát se svých zvyků. Zde by zase mělo platit žij a nech žít. Měj své zvyky, ale nenuť je okolí. V hlavních bodech by se ale menšina měla podřítit většině, např. když nutí muslimové ve Fancii nosit své dcery a ženy šátky přes hlavu. Jednou se přistěhovali do Francii, tak by měly také ctít nějaké jejich zásady. Stejně tak kdyby my jsme jeli do Saudské Arábie, ne jako turisti, ale přestěhovat se, tak by nás také jejich společnost donutila přijmout své zvyky. Neplatí co arab to terorista, to je jen médii rozšířený blud. Jsou to lidé jako my, jen s jinými zvyky, které se mi jim násilím snažíme zničit. Vedem proti nim války. Nesmíme se potom divit, že je potom tolik dobrovolníků k teroristickým útokům. Al Kajda je vlastně dítětem USA, které se jim vymklo kontrole. Většině lidí chybí vcítění se do pozice toho druhého. To by předešlo spousťě konfliktům. Naši omezení rasisté si nejsou schopni představit, že by se narodili v jiné rodině s jinou kulturou a s jinou barvou pleti. Jak by se potom jim líbilo, jak by se ti samí jako oni chovali k nim. I 999 z 1000 romů může být zloději, i 999 z 1000 arabů může být teroristy, ale když je všechny předem odsoudíme, jednomu ublížíme a neprávem ho odsoudíme.

 
V 4/21/2007 12:51 odp. , Blogger Tribun řekl...

To samé v bledě modrém jsou energetické firmy. Celý rok usedavě štkají, že jim rostou náklady, že se tak tak drží nad vodou a že nevědí, zda vůbec dožijí zimy, pokud nezdraží. Přijde zima, s ní účetní uzávěrka, a všechny ty nešťastné firmy, jedna jako druhá, vykáží miliardové zisky. Tuto nerozbornou jednotu ukřivděných firem nyní porušil ČEZ když přiznal, že nechce zdražovat, protože musí, ale protože může, jelikož poptávka výrazně převyšuje nabídku. Na výsledku to nic nemění, ale jeden alespoň nemá ten nepříjemný pocit, že z něj někdo dělá blbce. Zato se nabízí otázka – jaký je smysl existence ČEZu? Vytvářet zisk, nebo dodávat energii pro české podniky a domácnosti, a zajišťovat tak fungování celé společnosti? Asi netřeba zdůrazňovat, jaký pohled na věc mám já, a že se liší od toho, který zastávají ředitelé ČEZu, poslanci, ministři a třetina našich spoluobčanů.

ČEZ, to je vůbec zajímavý fenomén. Prosperující firma, vlastněná z větší části státem. Chudinka ČEZ minulý rok vydělal po zdanění cca 29 mld. Proč si stát jako vlastník tyto peníze nevezme a nepoužije je na umoření státního dluhu? To radši zvýší daně a sníží podporu slabým a bezbranným. A to není jediný případ. Kam jdou zisky všech státních a polostátních firem?

A aby těch záhad kolem prosperujících státních podniků nebylo málo, je zde ještě něco, s čím se nedokáži rozumem vyrovnat. Privatizace prosperujících podniků. Ať již je to zmiňovaný ČEZ, nebo třeba Budvar, vláda je chce prodat. Proč se chce zbavit prosperujících a fungujících firem, které mohou přinášet každoroční zisky? Žádné racionální a ekonomické zdůvodnění mne nenapadá. Zato mne napadá jedno ideologické – odstranit důkazy o tom, že státu nutně nemusí být špatný hospodář, a že poučky o státu jako nejhorším vlastníku jsou vylhané a mají jediný cíl: zdůvodnit privatizaci a tedy oslabování státu a posilování soukromého kapitálu. Oslabený stát, který si ponechá pouze problémové a ztrátové podniky, je potom proti nadnárodním korporacím zcela bezmocný. Což je ovšem pro mnoho našich pravicových věrozvěstů příhodná záminka pro volání po další redukci zdánlivě nefungujícího státu. Přitom každý, kdo měl možnost poznat vnitřní chod opravdu velkých firem velice dobře ví, že se nekompetentnosti a odtrženosti mnoha rozhodnutí od reality se státem vůbec nezadají. Nakonec to hlavní, čím se liší, je komu přinášejí zisk a jak vysoko odměňují své manažery. Že by zde byl hlavní motiv touhy po redukci státu ze strany nenasytného a mocichtivého panstva?

 
V 4/22/2007 12:47 dop. , Blogger ods řekl...

Tribune, vynechám druhou část, která se zabývá naprosto stejnými antiliberálnimi dotazy, jaké si musí položít každý normální člověk, kterému předloží výsledky některých firem vlastněných státem a pak těch vlastněných soukromým kapitálem za stejných podmínek.
Jen bych doplnil k mnohými zatracovanému ČEZu, je nutno si uvědomit pár drobností. Buď se tahle firma rozbije na menší kousky, ty pak budou skoupeny jinými velkými energetickými koncerny, které si nadiktují ceny mnohem výšší než jsou u nás (naše ceny nejsou nic extra v rámci kupní síly, ale v rámci absolutních čísel, kterým může kdokoliv argumentovat například z hlediska surovin nejsme na tom tak špatně). Naprosto stejné to bude v případě prodeje celku někomu, tam je jen nutno zmínit i podmínku (která v menší míře platí i u předchozí varianty), že někdo bude chtít vložené peníze co nejrychleji v podobě dividend získat zpět. Jakákoliv drobná privatizace, kde celek se prodá velkému počtu subjektů, zase vyvine tlak na silnou dividendovou politiku. Na konec (s výjimkou stávajícího stavu) zůstává jen nějaká verze silné státní firmy, která to co vydělává dává zpětně do dotací cen elektřiny, čili zůstává někde na nule.
Největší a i smrtelný problém této verze (ale je důležitý v celém náhledu na tuto firmu) je v tom, že ČEZ nemá neomezené zdroje na x let. Za dva-tři roky mu začnou pomalu odumírat staré elektrárny, které buď bude muset za miliardových nákladů modernizovat nebo prostě zavřít a začít nakupovat energii od našich soudsedů, kteří už dnes chtějí od nás energii kupovat, protože je u nich dražší. U státní verze s levnou energií, kdo bude platit modernizaci ? Buď my z rozpočtu nebo zadlužíme firmu a její trosku se prodá za halíře silnému partnerovi, který zde bude mít stabilní tržby a tu modernizaci započte do nákupní ceny (to že se to pak neprojeví v spotřebitelských cenách může čekat jen velmi naivní člověk).
Energetika je specifické odvětví, ale v rámci dopadu na spotřebitele preferuji českou verzí s národním šampiónem, kde máme stále lepší ceny v rámci kupní síly, než Slovensko, které prodalo nejsilnější firmu silnému investorovi a než Polsko, které má rozdrobněnou energetiku na menší subjekty (jak státní tak i soukromé, které nijak cenu dolu netlačí).

Jaromíre, k tématu bude zítra nebo nejpozději velmi dobrý Tribunův článek, proto ačkoliv s mnohým souhlasím, tak si to nechám až tam.

 
V 4/27/2007 2:07 odp. , Blogger ods řekl...

Pro doplnění, podle informací z posledního čísla časopisu Euro, zisky evropských mobilních operátorů z roamingu, kde snížení cen je strašným hříchem a téměř nemožné dosahují ..... 8,5 miliardy euro čili bratru něco více než 200 miliard korun.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka