pondělí, dubna 02, 2007

Svoboda Nade Vše

Každé modré dítě dnes velmi dobře ví, že při volbě svých zastupitelů nehlasujeme pro nějaký politický program nebo stranu, ale vybíráme jednotlivce, kteří mohou hlasovat, jak se jim aktuálně zlíbí, samozřejmě jen na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Jako ve všech novodobých pravdách v České republice existuje z tohoto pravidla výjimka. Náš zástupce je svobodným a hájeným jednotlivcem pouze v případě, že hlasuje pro aktuálního mediálního politického oblíbence. Nedej bože, že by přemýšlel o podpoře nějakého nesprávného politického směru nebo většinou tisku neschválené myšlenky. Potom samozřejmě nejde o člověka, co se rozhoduje podle svého vědomí a svědomí, ale o nechutné zkorumpované individuum nebo o ubožáka, jemuž nějaká kočka drží pistoli u hlavy.

Touto doplněnou poučkou se řídili i představitelé Občanské demokratické strany na 17. kongresu, kde rozhodli (na základě návrhu předlistopadového člena KSČ, absolventa Vysoké školy SNB a nadporučíka VB pana JUDr. Milana France), že Výkonná rada má odebírat místním sdružením, která na komunální úrovni koaličně spolupracují s KSČM, licence. O víkendu Výkonná rada na základě tohoto usnesení odebrala licence dvěma oblastním sdružením, a do příštího zasedání rozhodne, jak demokraticky a svobodně donutit oblastní rady, aby odmodřily nějakých 67 vzpurných stranických organizací, které na obcích chtějí rozhodovat o kanalizaci či školce také s prokletými komunisty, jejichž hlas byl tak cenný pro volbu Profesorissima na Hrad. Protože tentokrát jde o ošklivou KSČM, nikdo z novinářů nehledal ospravedlnění pro ty, kdo nechutně kolaborovali s třešničkou, ačkoliv jedno se nabízí téměř automaticky - je přitom téměř totožné se stylem obhajoby konstruktivního přeběhlictví. Naši zastupitelé totiž pracují mimo jiné na základě zákona o obcích, kde v §69 se můžeme dočíst: "Člen zastupitelstva obce vykonává svůj mandát osobně a v souladu se svým slibem a není přitom vázán žádnými příkazy."

----------------
Es Kommt der Tag

obrázek poslal Fudzijan

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 50:

V 4/02/2007 10:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Triko je opravdu pěkné. Pokud je k dostání, pošlete ho panu Topolánkovi na úřad vlády s věnováním. Vás opravdu překvapuje, že předlistopadivý esenbák zde brojí proti spolupráci s KSČM a má plnou hubu vlčí smečky? Jako by vás překvapovalo, že po WWII se nějvětší nacističtí práskači stali obětavými komunisty. Nyní jsou obětaví komunisté přesvědčenými ODéSáky.

 
V 4/03/2007 12:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

jste magoři nebo co?

 
V 4/03/2007 11:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zajímavé je sledovat, jak Čechům ne a ne docvaknout, že ODS nestojí ani na "občanských" ani na "demokratických" principech, což také čím dál hůře mediálně maskuje (na místních úrovních vědí lidé o komunálních mafiích své už dávno). Anebo je to tak, že Češi "občanskou demokracií" stejně v skrytu duše pohrdají a právě proto Oligarchickou Demagogickou Stranu vzývají.

 
V 4/03/2007 4:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: martin tesar

Svoji vinu na tom ale ma take bohuzel ne prilis schopna a chvilemi az impotentni ceska demokraticka levice.
ODS proste dokazala spoustu lidi presvedcit, ze je "cool" a "sexy" a ti ji voli nehlede na sve skutecne zajmy. Kuprikladu zamestnanec s platem sotva 20000 je volbou ODS vetsinou sam proti sobe, ale presto to bude znovu a znovu delat. Zijeme v medialni dobe a kdyz k povrchnosti vychovavani lide vidi tu partu pupkatych strycu z CSSD s Paroubkem v cele, je jasne, ze k nim moc sympatii citit nebudou.
Tato zeme potrebuje moderni a omlazenou socialni demokracii. Kdyz s CSSD kdysi koketoval Martin Jahn, svitla mne nadeje, ze se takovych lidi casem najde vic. Bohuzel Jahna spolecnost pupkatych strycu otravila...a moc se mu nedivim. Chapu, ze treba zrovna on pusobil na spoustu clenu CSSD az prilis pravicove, ale malo platne - presne takove lidi s celym spektrem nazoru dnes levice potrebuje.
Mnohe stare soc.dem. koncepty se tezce potykaji s touto dobou a na druhe strane arogantni a nenazrana chaska samozrejme ceka na svoji prilezitost jak urvat co jde bez ohledu na ostatni - k tomu ma ODS. Budeme mit my ostatni, kteri si myslime, ze zivot neni jen bezohledna honba za mamonem konecne nekdy koho volit ?

 
V 4/03/2007 4:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Budeme mit my ostatni, kteri si myslime, ze zivot neni jen bezohledna honba za mamonem konecne nekdy koho volit ?

Já nevím jak vy, já od letoška mám ;-)

 
V 4/03/2007 7:38 odp. , Blogger Tribun řekl...

Hlavní potíž je totiž v tom, že Češi čekají, že jim tu demokracii někdo dodá zvenčí. Že to někdo zařídí a pak řekne - máme demokracii. A oni si jí půjdou koupit do krámu za tři kačky deset minut. Vlítli jsme po hlavně do postmoderního virtuálního světa masmédií. Dnes je všechno komodita, se vším se obchoduje. I se svobodou a demokracií.

Jenže demokracie nevziká sama od sebe, ta vyrůstá z lidí, z občanské společnosti svobodných, sebevědomých a nesobeckých jedinců. Kdo chce demokracii, může jí mít, stačí chtít a trochu se sám přičinit. A tady je zakopán pes. Lidé chtějí hotová instantní řešení, nad kterými nemusí přemýšlet. Lidé chtějí hotového instanntího nepřítele, kterého mohou pohodlně nenávidět a který z nich sejme odpovědnost za jejich vlastní chyby.

O demokracii musí usilovat všichni, ne několik osamělých blouznivců. Dá se to dokázat, ale nebude to snadné. Možná, že skutečně může pomoci internet - médium, které nemusí být poplatné většinovému vkusu, sazebníku reklamy a vysílacímu schématu. Jako třeba tento blog - je zde prostor pro dlouhé články, ale především pro dlouhé komentáře. Můžeme zde probírat věci do hloubky a z různých úhlů způsobem, který by v konvenčních (komerčních) médiích nebyl možný. Teď už jenom sehnat dostatek čtenářů s otevřenou myslí a bez předsudků a čekat.

 
V 4/03/2007 10:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V komunálních volbách mohu volit narozdíl od parlamentních konkrétní lidi. I když při rozloze čtvrti velké jak okresní město, to skřípe. Pravda, ti zastupitelé jsou blíž. Když jsem naposledy potkal našeho starostu, bylo to takhle z večera pod dálničním mostem, tak se viditelně přikrčil. :-D No, dost mě to pobavilo. Do rvavého typu mám opravdu daleko.
I když je taky pravda, že jsem v parlamentních volbách díky preferenčnímu hlasu protlačil jednoho člověka z nevolitelného místa.
Klokan: To co potřebuje ČSSD je vlastní vize. Bohužel, dnes žádnou nemá. Pouze upravuje názory pravice. Do toho zapadlo i angažmá pana Jahna. Sociální demokracie by měla mít představu, jaký svět chce. A ne učit zvykat lidi na nejistoty.

 
V 4/04/2007 9:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To co potřebuje ČSSD je vlastní vize. Bohužel, dnes žádnou nemá. Pouze upravuje názory pravice. Do toho zapadlo i angažmá pana Jahna.

To je poměrně přesné. Tzv. "levice" v Česku jen natírá narůžovo různé liberalistické koncepty a namísto jasného slova a hlavně činů směrem k solidární a skutečně občansko-demokratické společnosti blábolí o globalizaci. Jahn byl taky jen takový plakát na papundeklové zdi...

A přitom je v Česku kvůli skladbě obyvatelstva většina voličů určitě levicově zaměřená - řadu z nich ovšem odláká ODS svým levicovým populismem (viz tzv. smlouva s voliči, zvlášť humorný text teď v kontextu s právě chystanou daňovou reformou).

Ačkoliv považuji koncept pravice-levice za překonaný, mám dojem, že slavné "pravicové" reformy, jak je Oligarchická Demagogická Strana předvádí, možná opět brzy vytvoří dvě nesmiřitelné třídy: velkokapitalisty a proletáře, čím se můžeme společensky vrátit do 19. století, kam obě největší české strany svým konceptem patří. Pak už jen čekat, kdy vstanou noví bojovníci (Lenin a Gottwald)...

Mně se to nelíbí, protože tenhle třídní boj uškodí moderním politickým proudům (jako jsou např. zelení ;-)

 
V 4/04/2007 9:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

MF Dnes prinesla vcera clanek o Bemove vylete do Himalaji a k tomu obrazek predvolebniho billboardu: "Dejte mi par minut, dam vam 4 roky". Bez komentare.

 
V 4/04/2007 10:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Martin Tesar
Ekofasisti ( Strana Zelenych ) v CR jsou velmi politicky pruzni, nebal bych se, ze by si nenasli teple mistecko v jakekoli vlade.

 
V 4/04/2007 11:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ekofasisti ( Strana Zelenych ) v CR jsou velmi politicky pruzni, nebal bych se, ze by si nenasli teple mistecko v jakekoli vlade.

Nemá-li být malá politická strana v našem poměrném systému věrným přívěskem jedné z těch velkých, je široký koaliční potenciál podmínkou přežití malých stran. Ale já nepsal nic o straně, já psal o politickém proudu neboli směru chcete-li.

A máte pravdu, ten "zelený" se na schématu pravice-levice neorientuje, protože jak na "pravici" tak na "levici" (což jsou momentálně jen barevné nálepky bez ohledu na skutečný obsah) se najdou jak zastánci, tak především odpůrci zelené politiky takřka rovným dílem.

Jinými slovy, kdyby to ve volbách dopadlo lépe pro ČSSD a ta byla teď u vlády, nebylo by to pro SZ a "zelenou politiku" o nic výhodnější, SZ by byla prakticky ve stejném postavení jako dnes. Jen s tím rozdílem, že by se na ni nadávalo "zprava" ;-)

 
V 4/04/2007 11:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jinak, abyste neřekli, že nemáte prostor vyjádřit se k "ekofašistům", založil jsem pro tyto účely nikoliv blog, ale přímo diskusní fórum Zelená politika, kde uvítám i veškerou konstruktivní kritiku (tu "nekonstruktivní" sice nevítám, ale ani nehodlám cenzurovat).

 
V 4/04/2007 3:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

On je opravdu vwelký rozdíl, mezi Stranou Zelených a Zeleným proudem. Tedy, mezi Českou Ztranou Zelených a Zeleným proudem.
Pokud by jsme brali do zeleného proudu třeba myšlenky takového Václava Bělohradského, tak to je mi velice blízké. Naopak strana Zelených je mi naprosto vzdálená.

Jen nemůžu s Martinem souhlasit v tom, že dělení na levici a pravici je překonané. Výrazný rozpor z 19. století byl překonán hlavně mohutným vítěstvím levice po druhé světové válce na celém Evropském kontinentě.

 
V 4/04/2007 3:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jen nemůžu s Martinem souhlasit v tom, že dělení na levici a pravici je překonané.

Pokud dokážete definovat, co zastupuje pravice a co levice, gratuluji. V Česku je momentálně módní vydávat neoliberalismus (ehm) za pravici a na druhé straně komunisty za levici. Podle čeho, to dost dobře nechápu.

Historicky nesedí např. to, že pravice je zastáncem slabého státu a reforem (tradičně je opak pravdou), v případě komunistů zase, že by byli zastánci svobody (chápano ovšem v rámci určité solidární skupiny).

Možná by uspělo na dělení "pravice pro bohaté", "levice pro chudé", ale to všechny politické strany jednoznačně odmítají. Každá by se nejraději prezentovala jako "středová", takže "napravo od středu" či "nalevo od středu" (komunisty jako dinousary před vyhynutím teď vynechme).

Je znakem pravice "levicový" populismus ODS (všem přidáme, všichni vydělají)? Je znakem pravice hájení zájmů těch nejbohatších? Je levicovým znakem žehrání na globalizaci?

Věcně to tedy také nesedí. Pravice a levice jsou jen nálepky, pod níž se dá schovat prakticky jakákoliv konkrétní politika, protože v dnešní době lze i nesolidární opatření odůvodnit solidaritou a naopak.

 
V 4/04/2007 3:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Martin Tesar

To s temi Zelenymi myslite vazne ? Tedy prominte, ale nerad bych se dozil energeticke krize a porucnikovskeho zeleneho statu, ktery bude rozhodovat treba o tom, zda o vikendu muzu jet za rodici na venkov autem.
Spousta reci, spousta zcela nekvalifikovanych blabolu a vyvolavani psychozy z neznameho - to Zelenym vsude na svete jde skvele. Dekuji, to tedy ne...
Kdyz vidim napr. tu profesionalni Jihoceskou matku, ktera ted okupuje ministerstvo skolstvi, otevira se mne nuz v kapse. To je hned i ten jeji soucasny mentalne ne prilis vyvinuty byvaly lampasak - coby jeji sef - hned prijatelnejsi. Ten aspon chape, ze ebonitove tyce a lisci ohony potrebu energie nevyresi... :-)

 
V 4/04/2007 5:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Martin:
volnost, rovnost, bratrství
To byli hesla Velké francouzské revoluce. A definují levici dodnes. Když po revoluci zasedl parlament, tak přiznivci republiky se posadili na levo, monarchisté v pravo. Dle této definice se pravice snaží chránit výsady elit, zatím co levice se snaží srovnávat podmínky pro všechny.
Asi bude dobré dát příklad. Nacionální sociálistě v Německu. Jak to, že byli pravicí a ne levicí? Nacisté chtěli budovat společnost elit. Na uplné špičce byl jejich vůdce, a další členové vedení. S nimi by tvořila elitu skupina podnikatelů, která Hitlera velice podporovala. Ten socialismus by byl pro obyčejné Němce. Obyčení, neznamenalo ledajaký. Všichni postižení, i když byli "čistokrevnými arijci" byli bez milosti likvidování. Na neárijce čekalo vyhlazení, nebo v "lepším" případě otrocká práce. Tedy ten socialismus by se týkal jenom osob, které bylo potřebovat držet na své straně, aby kontrolovali zbytek populace. Proto Hitler mluvil jinak k dělníkům a jinak k bankéřům.

 
V 4/04/2007 7:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dle této definice se pravice snaží chránit výsady elit, zatím co levice se snaží srovnávat podmínky pro všechny.

Ano, ale v tom případě se v Česku nevyskytuje ani jedna pravicová strana, protože dle svého vlastního programu jsou všechny levicové (upravme "srovnávat" na zlepšovat).

 
V 4/04/2007 7:18 odp. , Blogger Tribun řekl...

Martinovo nadšení pro Zelené je sice dojemné, ale nakažlivé mohlo být tak před devíti měsíci. Volební program Zelených byl zcela výjimečný - jako jediný totiž skutečně reagoval na problémy doby a nabízel řešení, která neignorují realitu. Ale co se nestalo - přišly volby, po nich povolební vyjednávání a Zelení jsou rázem ve vládě a v euforii tak trochu zapomínají na svůj program.

Jak si jinak vysvětlit, že se vůbec nevýjádřili ke Kalouskově reformě, která je způsobilá tak akorát podpořit rozdíly mezi lidmi a exploataci lidských a přírodních zdrojů? (Ono je vůbec zajímavé, že když se v Čechách řekne reforma, tak se tak nějak automaticky předpokládá, že jde o změny k lepšímu, a nijak zvlášť se nad tím nepřemýšlí.) Nebo s jakou ochotou vzal Bursík (protože zde je myslím velký rozdíl mezi vedením strany a členskou základnou) za své vybudování americké základy.

To všechno jsou věci, které značně nahlodávají můj respekt k Zeleným, ač mi je jinak jejich program sympatický. Mám pocit, jakoby se Zelení nedokázali vyrovnat s volebním úspěchem, a křesla ve vládě stavěli nad zásady.

 
V 4/04/2007 7:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To s temi Zelenymi myslite vazne ? Tedy prominte, ale nerad bych se dozil energeticke krize a porucnikovskeho zeleneho statu

Energetické (lépe řečeno ropné) krize se pravděpodobně dožijete (pakliže již nejste v důchodovém věku), asi se dožijete i klimatické, populační (asijské a africké) krize, možná i nábožensko-kulturní (islámská Evropa). Tohle bych řekl, že více méně bude viset nad námi v příštích 50 letech. Doprovázeno válkami na Blízkém východě o vodu a ropu (fáze 1, Afghánistán a Irák již probíhá).

S tím také pomalu ale jistě nastupuje poručníkovský stát, který postupně zavádí (pod vedením USA, ale Evropa zdatně dohání) totální kontrolu obyvatelstva pro případ krize. Centralizované energetické zásobování a vůbec omezení soběstačnosti a autonomie decentralizovaných celků (ve jménu tzv. globalizace) je pro poručníkovský stát v podstatě nutné: proto ta nechuť k decentralizovaným a obnovitelným zdrojům energie a silné občanské společnosti, protože obojí zakládá nezávislost na vrchnosti.

Politika zelených vede opačným směrem, ale lidi mají klapky na očích a raději věří propagandě, jak zleva, tak zprava.

A ještě bych vás chtěl požádat, abyste hodnotil přiměřeně politickou stranu, která získala v prvních úspěšných volbách něco přes 6% voličů, má díky "geniálnímu" volebnímu systému pouze 6 poslanců (tj. polovinu toho, co by odpovídalo procentnímu zisku) a ve vládě není ještě ani těch obligátních 100 dní.

Vy už máte ale ve všem jasno a vaše slova naznačují situaci, jako by SZ měla absolutní většinu a za sebou nejméně dvě vládní volební období a tomu odpovídající možnosti.

 
V 4/04/2007 8:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Volební program Zelených byl zcela výjimečný - jako jediný totiž skutečně reagoval na problémy doby a nabízel řešení, která neignorují realitu. Ale co se nestalo - přišly volby, po nich povolební vyjednávání a Zelení jsou rázem ve vládě a v euforii tak trochu zapomínají na svůj program.

Asi byste měl být konkrétní, protože podle mě zatím SZ jako jediná strana svůj předvolební program plní. A s ohledem na svůj volební zisk dokonce nad očekávání úspěšně, protože aktivita a zatím i úspěšnost strany se 6 poslanci je nadprůměrná. Jako volič SZ bych se byl spokojil i s daleko méně; počítal jsem totiž s tím, že zelení v prostředí zeleným nepřátelském, kterým českým parlament je, aspoň vnesou svá témata na pořad jednání.


Jak si jinak vysvětlit, že se vůbec nevýjádřili ke Kalouskově reformě, která je způsobilá tak akorát podpořit rozdíly mezi lidmi a exploataci lidských a přírodních zdrojů?


Problém je v tom, že politika ČSSD v tomto není o moc lepší, aspoň co se týká toho vykořisťování lidských a přírodních zdrojů.

SZ má nyní na vybranou buď se postavit nějakému záměru koaliční vlády (tj. záměru ODS) a tím pádem ve vládě skončit, čímž se otevírá jednak možnost nových voleb, ale daleko pravděpodobněji ještě slabší menšinová vláda ODS+KDU-ČSL, z jejíž agendy naprosto vypadnou zelené body a tím možnost pro zelené aktivně ovlivňovat politiku, která ale nebude schopna prosadit vůbec nic (k vyjádření nedůvěry vládě je třeba 2/3 většina sněmovny, takže ani spojená opozice by neměla šanci).

A pořád ještě je v záloze velká koalice ODS a ČSSD - vycházejme totiž z toho, že žádnému poslanci se nechce z teplého místečka.

Nebo s jakou ochotou vzal Bursík (protože zde je myslím velký rozdíl mezi vedením strany a členskou základnou) za své vybudování americké základy.

To se ale pletete. Velký rozdíl je především ve straně vládní koalice a straně opoziční, která si může vykřikovat co chce, protože nemá žádné diplomatické závazky, ačkoliv se její členové už léta ve věci radaru angažovali. Takže téma vláda za prvé zdědila a diplomatické jednání s největší velmocí nelze jen tak smést se stolu, a za druhé stanovisko SZ je diplomaticky řečené NE, protože radar nebude součástí NATO a občané mají podle sjezdu SZ právo vyjádřit se v referendu i k bezpečnostním otázkám - co chcete víc? Má SZ prosazovat, aby vláda ČR sdělila vládě USA, že se s ní nehodlá bavit?


To všechno jsou věci, které značně nahlodávají můj respekt k Zeleným, ač mi je jinak jejich program sympatický. Mám pocit, jakoby se Zelení nedokázali vyrovnat s volebním úspěchem, a křesla ve vládě stavěli nad zásady.


Já mám spíš pocit, že se s volebním úspěchem SZ nedokázali vyrovnat zejména příznivci ČSSD (tábor modrých po vzniku koalice podezřele utichl, ale nevole k zeleným byla před volbami i po volbách nemenší), protože se zdá, že právě SZ svým vstupem do parlamentu znemožnila případnou koalici ČSSD+KSČM a značně ztížila i velkou koalici ODS+ČSSD.

Připomínám také, že Topolánkova vláda se nedrží díky zeleným, ale díky dvěma poslancům za ČSSD. A kdyby to nebyli zelení poslanci, mohlo se nakrásně najít těch "přeběhlíků" i dalších pět.

Samozřejmě máte na kritiku zelených právo, ale kritizovat je za neplnění programu (nota bene tak brzy po začátku normální parlamentní práce) je nefér, a neodpovídá skutečnostem a zakládá se spíš na virtuální realitě. Hlasování poslanců SZ v parlamentu jakož i návrhy zelených poslanců svědčí totiž o opaku.

Paradoxně tato koalice velmi pomůže ODS i tím, že lidi začnou odpovědnost za modrou politiku přehazovat na SZ a KDU-ČSL. To je ale rozdíl: pokud není prováděná politika iniciativou těchto stran, můžete je obviňovat pouze z toho, že jim odpor proti nějakému zákonu či osobě (Čunek) nestojí za to, aby odešli z vlády.

Jako volič SZ bych například nesouhlasil s tím, aby kvůli této daňové reformě, která mimochodem bude stát ODS značnou dávku popularity a voličských hlasů, a která je také "reformovatelná" (v principu, pokud se politikům bude chtít), anebo kvůli nějakému Čunkovi, strana, kterou jsem volil, rezignovala na možnost aktivně ovlivňovat politiku v této zemi odchodem do opozice a zradila tak své voliče.

Ale tohle by nemělo být fórum o SZ, takže diskusi o SZ ve všech aspektech rád přivítám na již zmíněném fóru zelená politika.

 
V 4/04/2007 8:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To je láska. :-)
Strašně rád bych tuhle druhou stranu zelených poznal. :-)

 
V 4/04/2007 9:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlasím s Tribunem a Elfem... Zelená politika má veškeré mé sympatie, leč počínání české SZ, toť jiná kapitola.
Přiznávám, že jsem tuto stranu před volbami nadšeně propagoval a následně ji i volil. Mé rozčarování přišlo již pár minut po oznámení výsledků voleb, kdy Mr. Bursík provedl první zelený politický veletoč zleva doprava (před volbami označil Bursík v Otázkách V. Moravce za hlavního nepřítele SZ ODS s její rovnou daní, pár hodin po volbách však prohlásil, že veřejnost od něho očekává vytvoření koalice s ODS). Jako volič se tímto krokem cítím nanejvýš podveden, mé sympatie k této straně značně ochably. SZ se chová naprosto v rozporu s politikou zelených jinde v Evropě, navíc - a to zejména na komunální úrovni - značně nevyzrále ... A jak se staví k otázce referenda ?
Obávám se, že se na naší politické scéně objevila další názorově pružná strana, jejímž cílem je - po vzoru KDU-ČSL - zůstat ve vládě za každou cenu...

 
V 4/04/2007 9:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je něco prohnilého ve straně zelených: jako by pánové neměli jasno, co chtějí (přiznávám, není to problém jenom téhle strany): tuhle zachrání pět stromů někde v Dolní Lhotě, tamhle se Bursík ohání horkou linkou na Inspekci životního prostředí, ale co se nestane: korýtka vábí a bokem odchází všechny předvolební sliby, ideje. Nikomu nevadí aliance se stranou, která je všechno, jen ne vlhkým snem ekologa. Ale je to zajímavá filozofie: mám špatné svědomí, tak vyměním žárovku za úspornou a zase můžu s klidem spát.

Navíc osobně mi dost vadí lidi v čele téhle strany - politický turista Bursík, co už bůhvíjak dlouho mluví o jakémsi ultimátu, zatímco "skutek utek", profesionální demonstranka Jacques (jestli se to píše jinak, tak se omlouvám), jejíž známí, jež čirou náhodou mají u sebe videokameru, jedou opět čirou náhodou tramvají, když ona "dostává nakládačku", a jistá Džamila, která pořádá sbírky pro lidi, co by se o sebe měli postarat sami (kdyby ty sbírala pro děti, nikdo eřekne ani ň), zbytek banda "havlovců", kteří žijí bůhví kde, ale rozhodně ne v realitě. Přiznávám, nevím, jak je na tom členská základna na nejnižší úrovni, ale ty tváře, co koukaj z televize, no, nevím, nevím.

 
V 4/04/2007 10:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

označil Bursík v Otázkách V. Moravce za hlavního nepřítele SZ ODS s její rovnou daní, pár hodin po volbách však prohlásil, že veřejnost od něho očekává vytvoření koalice s ODS)

Jestli si dobře vzpomínáte, tak Bursík hájil různá daňová pásma jako účinný nástroj regulace. To ovšem nic nemění na tom, že po těchto volbách nemá ČSSD Straně zelených co nabídnout a proto taky není atraktivní koaliční partner. Jediný způsob, jak prosadit aspoň něco z předvolebního programu, zkrátka je koalice s ODS a KDU-ČSL, jakkoliv to taky drhne.

Taky mohla vládnout ODS+KDU-ČSL + x "přeběhlíků" a SZ mohla bezzubě sedět v koutě parlamentu (kam byla původně posazena) a jen tak čučet - bez vlivu, bez šance cokoliv prosadit. Děkuji pěkně.

Jako volič se tímto krokem cítím nanejvýš podveden, mé sympatie k této straně značně ochably.

Pokud jste považoval svůj hlas pro SZ za jakýsi hlas bokem pro ČSSD, pak se jistě můžete cítit podveden. Já ale tedy na rozdíl od vás nepovažuji SZ ani za přívěšek ČSSD, ale ani ODS. V logice politické strany je jednat tak, jak to pro ni a její voliče nejvýhodnější - nikoliv zvolit z nějaké pózy to nejhorší možné řešení - viz výše.

a to zejména na komunální úrovni - značně nevyzrále

SZ je z hlediska profesionalizace velmi mladá strana. Nezapomeňte, že mimoparlamentní politický život je tvořen převážně na dobrovolnické bázi. Nevím, jak si představujete vyzrálou stranu hned po prvních úspěšných volbách - to je jak ty inzeráty, kde hledají mladé zkušené odborníky VŠ, s praxí v oboru aspoň 10 let, zn. do věku 25 let.

Obávám se, že se na naší politické scéně objevila další názorově pružná strana, jejímž cílem je - po vzoru KDU-ČSL - zůstat ve vládě za každou cenu...

Obávám se, že nechápate poměrný volební systém, v němž malé strany prostě nemůžou být automaticky přívěškem těch velkých - ztratily by důvod existence.

Zůstat ve vládě za každou cenu znamená zůstávat ve vládě i v případě, že poslanci budou hlasovat proti vládnímu návrhu (ano, to je vzor KDU-ČSL). V případě SZ k tomu pokud vím ještě nedošlo.

Úplně jiná věc je zvážit, zda daný vládní návrh stojí za odchod z vlády a ztrátu možnosti ovlivňování věcí příštích, např. bodů vlastního volebního programu. Tohle naopak od SZ jako její volič očekávám já.

 
V 4/04/2007 10:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

winter said...
Je něco prohnilého ve straně zelených: jako by pánové neměli jasno, co chtějí


Hlavně, že vy jasno máte ;-)

 
V 4/04/2007 10:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Martin Tesar

Energeticke krize se dozit nemusime. Je to tak jednoduche. Mame spoustu energie v jadre. A ta energie je dokonce pomerne cista. Omlouvam se za ta slova, ale PRAVE ZELENI TUPCI by mohli takovou krizi jednou zpusobit. Jaderna energie je pro ne "sexy" v tom smeru, ze se ji velmi dobre strasi nepoucena masa, ktera pak reaguje na strach z neznameho. A takova masa muze zelene verozvesty vynest k moci - a o to jim jde az v prvni rade. Klasickym pripadem zeleneho vycuranka je Bursik.
Fakt zodpovedne rikam: Necitim se byt pravicakem, jsem pro ohleduplnost ke vsem i k zivotnimu prostredi, chapu rizika soucasne civilizace. Ale kdyz vidim zelene blaboly, tak ve srovnani s nimi je snad i ta tupa ODS prijatelnejsi. Nezbyva nez verit, ze obcane daji pruchod zdravemu rozumu...

 
V 4/04/2007 10:57 odp. , Blogger Tribun řekl...

Zelení - z bezvýznamnosti rovnou do vlády. Mají svých patnáct minut slávy, zazáří jako popová hvězička a zmizí. Podle mne měli být zdrženlivější, měli si svoji pozici budouvat postupně, poctivou prací v parlametu. Zvykat si a učit se. Neměli se hned hnát do vlády, ale zůstat v opozici, či spíše v "parapozici."

Nezklamali mne v tom, že podpořili vládu ODS - že jim to nebude na obtíž bylo víceméně jasné již před volbami a toto riziko jsem jako jejich volič vědomě podstoupil. Ale vadí, že se hned hrnou do vlády a drží se v ní za každou cenu, jak to alespoň já vnímám.

Mít skrze účast ve vládě vliv na její politiku je sice krásná představa, ale podle mne realitě na hony vzdálená. Spíše mi to smrdí morální či politikou korupcí.

Slovy sportovní terminologie: Zelení přepálili začátek a zaskočili favorita, ale to ještě neznamená, že po půlce souteže budou v čele tabulky. Spíš se bojím, aby nakonec nebojovali o udržení.

 
V 4/04/2007 11:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Energeticke krize se dozit nemusime. Je to tak jednoduche. Mame spoustu energie v jadre. A ta energie je dokonce pomerne cista.

Zkuste třeba tohle: Is nuclear the answer?

Tyhle studie předložené britské vládě tvrdí opak toho co vy. Co myslíte, proč bych měl věřit zrovna vám anebo lobbyistům z energetického průmyslu?

 
V 4/04/2007 11:08 odp. , Blogger Tribun řekl...

klokan: Problém je v tom, že toho jádra za prvé není neomezené množství a za prvé se musí nějak zpracovat. Například ho poslat do Ruska a doufat, že nám ho Rusové vrátí (protože si ho také mohou nechat, abych sami rádi museli uznat, že jim máme v něčem vyhovět). Nehledě k tomu, že po použití zbývá dost zákeřný odpad, který se obtížně a draze skladuje. Všimněte si, že se vůbec nezmiňuje o případných haváriích, protože ty jsme jako lidé schopni mít zcela pod kontrolou (vzpomeňte, kolik soustředěného usilí to Rusy stálo, než přivedli k výbuchu reaktor v Černobylu, a to šlo o reaktor mizerné technické kvality).

Také jsem kdysi myslel, že jádro je jediná spása, ale to už mě přešlo. Je to pro mne stále přijatelná alternativa, sice lepší než uhelné elektrárny, která ovšem v podstatě nic neřeší.

Pokud je někde budoucnost, tak asi jenom ve studené fůzi. Ale to si budeme muset počkat až dojde úplně všechno - ropa, plyn, uhlí, uran - pak snad vlády/korporace dovolí vědcům studenou fůzi prakticky realizovat.

Do té doby by mohlo výrazně pomoci šetření energiemi. Možnosti tu jsou. Jenže když ony energetické firmy tak krásně prosperují a točí penízky. Takže se šetřit nebude, protože to zavání regulací a omezováním trhu. To je lepší počkat, až trh zreguluje a omezí nás, to bude v pořádku, že pane Profesore?

 
V 4/04/2007 11:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale vadí, že se hned hrnou do vlády a drží se v ní za každou cenu, jak to alespoň já vnímám.

Můžete být konkrétnější? Který schválený zákon je proti volebnímu programu SZ? Který vládní návrh odmítli zelení podpořit a přesto zůstávají ve vládě?

Jakou alternativu byste nastínil? Opozici "proti všem" v počtu 6 poslanců? Jak si v takové sestavě představujete tu "poctivou práci" v parlamentu? Za situace, kdy hlasy zelených nikdo nepotřebuje? Jako přihlížení z dálky? V politice ten kdo nemá vliv, jako by nebyl.

Opravdu mě zaráží, jak máte všichni jasno v tom, že SZ neplní svůj volební program. Asi jste zapomněli, kdo hlasoval proti porcování medvěda, kdo prosadil nulovou daň na biopaliva, kdo chce peníze z ekologické daňové reformy (která je mimochodem dávno závazkem členství v EU a každá vláda by ji musela zavést) namísto sypání do rozpočtu použít na snížení odvodů...? Mohl bych ještě pokračovat.

Co se týče zákona o referendu, tak by si všichni měli uvědomit, že jakožto ústavní zákon nemá bez souhlasu aspoň části ODS naprosto šanci. Tohle nějak diplomaticky skoulet by bylo největší vítězství SZ, na tom nic nezmění sebevětší řev komunistů a socialistů, protože ani s těmi všemi nemá SZ dost hlasů na prosazení. Tím, že tyhle dvě opoziční strany využívají referendum jako svoji profilaci proti ODS, faktické přijetí takového zákona jen oddalují. Stejně tak nestačí hlasy opozice + SZ na vyslovení nedůvěry vládě.

Takže co byste této nové parlamentní straně navrhnul vy? Sedávej panenko v koutě? Já (a jak vidno asi dvojnásobek voličů od voleb) naopak razantní nástup SZ vítám a na rozdíl od vás si myslím, že je to naopak záruka dobré politické perspektivy. Jediné, čeho jsem se bál, že SZ bude těmi většími a mocnějšími stranami odsunuta do bezvýznamnosti a zapomnění - k čemuž nechybí vůle ani v modrém, ani v oranžovém táboře.

 
V 4/04/2007 11:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Stejně tak nestačí hlasy opozice + SZ na vyslovení nedůvěry vládě.

Ops - tady jsem spletl dvě věci v té rychlosti dohromady. Na vyslovení nedůvěry samozřejmě stačí (když budou hlasovat s komunisty a ČSSD všichni jako jeden muž, což můžeme pochybovat, viz Pohanka a Melčák).

 
V 4/04/2007 11:46 odp. , Blogger Tribun řekl...

Martin: Já vím, že to není odpověď, ale nemohu nevzpomenout příslovi: "Kdo chce s vlky býti, musí s nimi víti." Já si zkrátka myslím, že Zelení se účastí v Topolánkově vládě kompromitují.

Ale abych byl konrétnější - pokud si dobře vzpomínám, jedním z taháků zelené agendy měla být "kultivace české politické scény." Jak se toto slučuje s účastí ve vládě hulváta Topolánka, který na sněmovnu klidně ukazuje gesta, za které by v hospodě hrozil řádný výraz? Jaktože není slyšet jediná výtka na adresu premiéra? Dokáží se ozvat proti Čunkovi, který není víc než populista, ale poslušně mlčí když jde o arogantního a agresivního hrubiána Topolánka. Topolánek dělá z české politické scény skládku komunálního odpadu a Zelení mu v tom tiše sekundují. To je těch šest poslanců opravdu takové terno, že se vyplatí za ně zaplatit jakoukoliv cenu?

 
V 4/04/2007 11:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pokud si dobře vzpomínám, jedním z taháků zelené agendy měla být "kultivace české politické scény." Jak se toto slučuje s účastí ve vládě hulváta Topolánka, který na sněmovnu klidně ukazuje gesta, za které by v hospodě hrozil řádný výraz? Jaktože není slyšet jediná výtka na adresu premiéra?

Vy považuje handrkování mezi politiky o nadávky a slova za kultivaci české politické scény? To jako měli zelení vydat prohlášení, Topolánku, odstup a zruš vládu, protože jsi buran?

Dívejte se na tom, jak se chovají poslanci a ministři SZ, poslouchejte, jak mluví v médiích - jde o ty nejotevřenější a nejvěcnější politiky, které jsem měl tu čest poslouchat.

Asi se budete divit, ale já považuji za významný příspěvek ke kultivaci politické scény, že se politici SZ neúčastní mediálních nadávkových přestřelek a soustřeďují se na vlastní témata - kam třeba obvinění Čunka z korupce anebo jeho výroky o "opálených občanech" patří, ale Topolánkovo buranství těžko: to je především jeho vlastní vizitka.

 
V 4/05/2007 12:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já si zkrátka myslím, že Zelení se účastí v Topolánkově vládě kompromitují.

Zato v případné Paroubkově vládě by se nekompromitovali? V jaké vládě by se vůbec měli šanci "nekompromitovat"? Pravděpodobně v menšinové čistě zelené.

 
V 4/05/2007 12:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Topolánek dělá z české politické scény skládku komunálního odpadu a Zelení mu v tom tiše sekundují. To je těch šest poslanců opravdu takové terno, že se vyplatí za ně zaplatit jakoukoliv cenu?

Vy byste možná vyměnil předvolební program za možnost pohádat se s Topolánkem, jaký je buran a ještě kvůli tomu nakonec vystoupil z vlády. Já ne. Koalice je spolupráce a nikoliv vzájemná osobní odpovědnost. Když bude váš kolega na pracovišti buran (ne vůči vám, ale vůči ostatním), taky jen kvůli tomu zpravidla nepodáte výpověď, ani ho nebudete veřejně vyzývat k nápravě. A to už vůbec nemluvím o tom, když ten kolega bude ještě ke všemu váš šéf...

Berte to tak, jak to je: premiér je buran, a proto na tom ostatní strany mohou jen vydělat. Koaliční partneři tím, že budou naopak slušní, a samozřejmě opozice tím, že bude toto bulvární téma s gustem rozmazávat. Co myslíte, který způsob napomáhá kultivaci politické scény víc?

 
V 4/05/2007 12:15 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale opravdu jsem nechtěl z tohoto místa, kde je hlavním tématem ODS a její "modrá šance" dělat diskusi o Straně zelených. Proto bych zde nerad v tomto duchu pokračoval - zájemce prosím na výše zmíněné fórum, děkuji.

 
V 4/05/2007 7:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ja taky jenom malinko odskocim od tematu - SZ a Cunek. Cunek je znacny populista, ktery se ale neboji rict nahlas, co si mysli 90% naroda. Je spis smutne, ze se toto hlavne povazuje za skandalni a odsouva do pozadi imho horsi veci - podvody, tunely, zpronevery nasich celnich predstavitelu.

 
V 4/05/2007 7:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale to tricko bych bral....klidne za dvoj-trojnasobek.

 
V 4/05/2007 1:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Něco bych dodal k té diskuzi o jaderné energetice. Odpůrci jsou dvě skupiny. Tou první jsou nevzdělaní zmanipulovaní lidé a jejich vůdci jednající na politickou objednávku, těm se věnovat nebudu, protože to nemá cenu. Tou druhou skupinou lidí jsou ti, kterým vadí neekologičnost atomových elektráren. K tomu bych dodal toto - energetická spotřeba lidstva roste dnes již možná rychleji než geometrickou řadou a k tomu jsou potřeba stále výkonější zdroje získávající tuto energii. Nevím co se honí v hlavách lidí prosazjící omezení jaderné energie, jestli si myslí že je u nás prospěšné vybudovat místo Temelína 100 000 větrných elektráren, nebo udělat z ČR jednu velkou plantáž na biomasu, ale každopádně žádné toto řešení není k přírodě šetrnější než dnešní jaderná energetika i se svým odpadem. Problém radioaktivního odpadu navíc řeší tzv. reaktory generace IV, které mají být do zkušebního provozu uvedeny okolo roku 2015. Nebudu vás zatěžovat technickými podrobnostmi, ale výsledkem této technologie je to, že "vyhořelé" palivo obsahuje velmi nízké množství nebezpečných látek a navíc je tento nový druh reaktoru schopen vyrávět vodík odjinud než z fosilních paliv a bylo vypočítáno, že k pohonu všech automobilů v ČR by potřebné množství vodíku vyrobila elektrárna o výkonu cca 7 Temelínů. Tak co, ještě se vám jaderná energetika zdá tak ošklivá a "neekoligcká"?

 
V 4/05/2007 2:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Ahura:
Je, prosím, někde na internetu článek o těchle reaktorech? Docela rád bych se dovzdělal, zní to totiž zajímavě.

 
V 4/05/2007 2:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Protože já jediné, co jsem našel, že mají být uvedeny až k roku 2030, ale nechtěl bych tady z toho dělat atomovou diskuzi. A jinak pardon z překlepy.

 
V 4/05/2007 4:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: ahura

Diky za rozumna slova. Jenze fanatickym bojovnikum "proti tem Temelinum" oci asi stejne neotevrete. Tem je uz vsechno jasne.
Jinak co se tyce te prvni skupiny - mame jedinecnou prilezitost ji sledovat pravidelne na cesko-rakouskych hranicich a pri pohledu na rakouskou politickou scenu. Z Temelina si tam udelali politici vynikajici tovarnu na hlasy tech neinformovanych a nevzdelanych ve volbach.

 
V 4/05/2007 5:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bursík jenom avizoval svůj návrh zákona o obecném referendu, proto zavrhli poslani SZ již podaný návrh v PS? Proč asi? Pozor Jacques, aby Vás zase policista nepřetáhl pendrekem.Jejich slibu se jen tak nedočkáme. A podivné praktiky ve SZ. Někdo půjčí straně peníze a šup, hned je náměstkem na ministerstvu. Bursíku, s jakou otázkou referenda chceš přitáhnout lidi k volbám, jak jste mluvil tuhle v otázkách. Dám Vám pár tipů - odvolatelnost politiků (Čuněk to potřebuje,nemá sám rozum, Kalouska bych poslal za ním), imunitu poslanců. A také odebrání, nebo aspoň dodanění ukradeného majetku. V Čechách zjevně exekutivu vůbec netrápí nepoměr mezi příjmy a majetkem. Asi proto, že by se to většiny exekutivy týkalo. Ani Vesecká s tím moc nepohnula. A taková šarmantní dáma to je.

 
V 4/05/2007 8:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Winter: v roce 2015 by měl být spuštěn první zkušební reaktor, vaše informace o roce 2030 je správná, to je předpokládané datum spuštění prvních komerčních elektrárnem s reaktory generace IV. Jinak dobré stránky jsou například stránky scienceworld, článek o reaktorech např. zde:

 
V 4/05/2007 8:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pardon, nechtějí mi nějak fungovat tagy, takže ta adresa alespoň takhle -
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/id/D357FF233CE96982C125724E00005B2F?OpenDocument&cast=1

 
V 4/05/2007 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Díky

 
V 4/05/2007 8:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Klokan - já myslím že inteligenci Rakouska jako země vystihuje v téhle oblasti případ jejich jaderné elektrárny, kterou za velké peníze vybudovaly a až před dokončením uspořádaly referendum, které dopadlo proti elektrárně, tak jí zase za další obrovskou sumu peněz rozmontovali, zbourali a byli spokojení a šťastní a ekologičtí....

 
V 4/05/2007 9:57 odp. , Blogger Tribun řekl...

Ahura: ježíšmarjá, doufám, že o tomhle neví naše vláda. Protože jestli ano, tak během příštích pěti šesti let v Čechách postavíme a zbouráme nejmíň sedm jaderných elekráren. Dovede si představit, kolik peněz by se tak dalo přelít ze státního rozpočtu do soukromých firem? Stavební firmy, bourací firmy, odškodnění pro provozovatele (+bonus v podobě nulového rizika, protože elektrárna nebude nikdy spuštěna) a nádavkem nejméně tři konzultantské firmy pro každou etapu. A jako třešnička na dortu definitivní důkaz, že stát je špatný hospodář, protože v rozpočtu už nezůstala ani koruna (na euro totiž nebude díky celé akci ani pomyšlení) a proto musí být vše, co zbývá, zprivatizováno. Protože zisk (samozřejmě že pouze soukromé firmy; stát zisk mít nesmí, protože je to v rozporu s dogmatem o špatném hospodáři) je nejlepší zárukou kvality. Pak se už jenom počká, až neviditelná ruka trhu, využívajíc nejmodernější objevy darwinismu, konečně očistí společnost od všech slabých, neužitečných, starých, nevěřících a dalších socek, jako jsou třeba umělci, učitelé, historici a popeláři. Pak přijde ráj na Zemi a všichni nám budou závidět, protože v Čecháh bude žít největší procento miliardářů v populaci - tak asi 45% ze všch 150000 lidí, co ten pokrok přežijí.

 
V 4/07/2007 11:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Politika to jsou dnes média, US-Deu zlikvidovala mediálně průzkumová koalice, Bursíkovu ZELENOU
vyrobila ta stejná koalice, bude podporována našimi médii, dokud bude ZELENÁ držet hubu a krok. Jinak oznámí průzkumy že budou mít míň než 5 % a jsou tam odkud se vynořili. Naše média se stala výrobci veřejného mýnění. Vše je na objednávku zlodějů přistižených při činu ale tak mocných že doufají že nebudou nikdy odsouzeni.......... Kdo to je!!! Poznáte je podle toho, že jsou pro bulvár a zveřejňování svých kauz tabu. Je to stejné jako byla v minulosti mediálně nedotknutelná Komunistická Strana a Vláda, často jsou to titíž lidé, kteří se už tenkrát měli na svých postech skvěle a nebo k nim měli už tenkrát našlápnuto. Přemýšlejte o tom o čem se NEPÍŠE!!! a proč? Jako pes honící se za svým ocasem jsou dnes lidé médii tahaní za nos cíleně vypouštěnými zprávami. Vzpomínám na film Vrtěti psem, hraný dokument o znovuzvolení Jelcina, dokument o Berlusconovi, dokument o dnešní Číně. Přemýšlejte zelení nadšenci kdo zelené "udělal" a proč. Já si přeju zelené životní prostředí, zelené mozky nikoli.
V pondělí oslavím vzkříšení svého pána, a doporučuji se poohlédnout i tímto směrem. Mirka

 
V 4/07/2007 11:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přemýšlejte zelení nadšenci kdo zelené "udělal" a proč.

A i ostatní nadšenci přemýšlejte, kdo "udělal" ODS i kdo "udělal" ČSSD - a proč ;-)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka