čtvrtek, dubna 05, 2007

Čunkiády a reformiády

Sleduje-li člověk veškeré dění okolo naší vlády, nastává u něj postupně dilema, zda má brečet nebo se spíše chechtat. Činnost Topolánkova gangu je až příliš tvrdým náporem na lidskou psychiku, občas donutí jedince k tomu, aby u sebe provedl vyšetření, zda je duševně zdráv, netrpí náhodou halucincemi nebo jestli neochutnal kapku alkoholu, po němž se svět obvykle jeví v poněkud křiklavě nereálných barvách. Následně však zjistí, že není ničím podobným postižen a vládní kreatury před jeho očima se exhibující jsou pevnou součástí tragické skutečnosti. Hledat vhodné výrazy, kterými by se dalo toto zrůdné zoo charakterizovat se nikdy nedá obejít bez vulgarit. Koneckonců, sám vládní šéf může sloužit jako dokonalý expert na používání slov, která jsou v rámci společenské etiky tabu. Proto na hrubý pytel hrubá záplata, ovšem svou mnohovýmluvností se vymykající topolánkovskému inteligenčnímu schematu. Onou záplatou je toto stručné označení- náš současní vládní kabinet je opravdu, ale opravdu uboze klausovský. Fujtajbl! Při vyslovení tohoto sprostého adjektiva je stydno, ale na druhou stranu i velmi úlevno. Nebude jistě dlouho trvat, než ve stupni vulgárnosti topolánkovský klausovského převýší. Bude peprněji.

Je mnoho shnilého v kraji českém. Někdy máme problém s tím představit si konkrétní osobnosti za tento stav zodpovědné. To někdy ale dnes neplatí. To dámy a pánové ze Strakovy akademie se už ani nepokoušejí své vykonávané nehoráznosti maskovat, což platí speciálně u pana premiéra a nepochybně také u vicepremiéra Čunka. Chudáku Šrámku, chudáku Luxi, komu jste co udělali, že váším následovníkem může být takovéto zosobnění laciného populismu, jednoduchého myšlení a politické zoufalosti! To, že tento zkorumpovaný (copak právnicky, hlavně politicky a morálně) a rasistický tvor může vykonávat tak důležitou funkci, dokazuje, že nežijeme v normální zemi. Čunek si svůj politický vzestup do vládních pater zajistil sládkovštinou páchající deportací romské minority. Kdyby zdejší status quo nebyl takový, jaký je, Čunek by se touto akcí maximálně politicky zdiskreditoval. Opak se stal pravdou. Později , kdy už Čunek měl teple vysezená místečka ve vládě i v senátu, se na veřejnost dostalo vážné podezření jeho osoby z korupce ve výši několika miliónů. Čestný politik by odstoupil, resp. přerušil svou působnost v důležitých funkcích. Bylo by naivní od Čunka něco takového očekávat. Poté, co se nahromadily jeho všechny různé skandály, se Čunek dopustil další pikantnosti- v jednom novinovém rozhovoru hluboce urazil romské občany, čímž jenom potvrdil, jak to s jeho vztahem k nim vlastně je. Vzbudil tím pohoršení u všech politických stran, včetně ODS, která s cynismem jí vlastní vydala moralisticky nesouhlasnou resoluci, aniž by se zabývala neonacistickými výroky svého šéfa (což od této strany ale buhvíjak šokantně). A co na to Čunek? Samozřejmě, následovala lavina výmluv, bagatelizací, nakonec i rádobyomluv, které však Čunkovi prachšpatnou pověst nevylepší. Jediné, co by mu pomohlo, by bylo okamžité odstoupení. Lepší řešení neexistuje. Vození se na vlně kontroverzním činem vydobyté popularity již Čunka nemůže motivovat, protože skončilo dvě třetiny dotázaných lidí si přeje jeho rezignaci. Co je ale z ostudy kabát proti statisícovým ministerským a vicepremierským platům, že. Aneb blahobyt nade vše. Bursíkovským antizeleným právě dochází s Čunkem trpělivost. Ale jelikož jsou stejně jako on dobře koaličně zabydlení, na nic víc než na silácké mediální výkřiky se neodváží.

Vláda ovšem u pouhé sebediskreditace zůstat nehodlá, proto se chystá pomocí železné ruky kapitalistické třídy ukázat, kdo je v naší zemi pánem. Máme tu dlouho slibovanou daňovou a sociální reformu! Kdopak je jejím hlavním strůjcem? No přece nejčestnější z nejčestnějších, hrdinný bojovník proti komunismu a vrchní brouk finančník Kalousek. Jak symbolické. Když Kalousek kdysi pracoval jako náměstek na ministerstvu obrany, podařilo se mu mj. za výhodnou sumu nakoupit sadu technicky nekvalitních vojenských padáků, které připravily o život několik cvičenců. Nyní Kalousek povýšil na ministra, byť jiného resortu, má tedy šanci- za samozřejmé podpory svých koaličních spojenců- provést daleko masovější genocidu, ve vládním žargonu skrývající se pod libozvučným heslem reforma veřejných financí. Dolním deseti miliónům nic jiného než zemřít nezbyde. V důsledku této reformy (deformy) si zvolí smrt buď dobrovolně ihned nebo tak učiní pod tlakem neudržitelné existenční tíže, jakou mu spasitel Kalousek se svými druhy zařídí. Zato horních deset tisíc obyvatel, převážně zbohatlivších v éře klausovského rozkrádání a tunelovaní, si naopak ještě polepší. Vláda holt jedná přísně dle třídních měřítek - všichni chudí a částečně i střední třída jsou politickými spojenci levice. Proto je musíme zlikvidovat. Zato vysokopříjmové vrstvy z 90% volí ODS. Je nutné je ještě dosyta nakrmit, přestože sami jsou tuční až k prasknutí. Reformy budou a basta! Kvůli vstupu do Eurozóny se státní rozpočtový deficit nějak snížit musí. Ale v žádném případě se to nedá vyřešit tím, že by si holky a kluci od politiky zmrazili své nechutně vysoké platy, zavedli vyšší zdanění nadnárodním korporacím a přebytečně movitým oligarchiím. Nic takového. Všechno zaplatí chudí, střední, dolní, levičáčtí čili nemodří. Je zajímavé, že se tato asociální "nutnost" musí především zrealizovat kvůli jakýmsi evropským parametrům. Kde tak náhle skončil pověstný euroskepticismus Topolánkovy vlády? Když modré straky zahájí zlodějská tažení, stávají se z důvodu zajímavosti třeba i nadšenými Evropany. Modrá totalita začíná mohutnět, vracíme se do kapitalismu 19. století, který ve slušném rozsahu ODS budovala počátkem 90. let. Teď se ale připravme na něco opravdu nového a opravdu modře reformního. Es kommt der Tag... Snad se přeživší a zmoudřivší občané z nemilionářských vrstev, kteří pro ODS a jejich spojence hlasovali v posledních volbách, společně s uvědomělým levicovým obyvatelstvem pokusí tuto hrůzovládu zastavit, a to jak formou občanské neposlušnosti, tak hlasováním ve volbách. Tedy pokud se demokratické volby budou ještě vůbec konat. Langer s Kubicem nikdy nespí...

poslal Vladimír Tupáček

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 38:

V 4/05/2007 8:59 odp. , Blogger ods řekl...

Je zábavné ale i tragické sledovat, jak když se nekoná další definitivní obhajoba pana Čunka nebo se objeví další pokles jeho popularity, tak náhodou vicepremiér učiní něco spojeného s Romy, jednou se projde na Chánově, jednou náhodou pronese větu, kterou samozřejmě myslel úplně jinak a všichni ji špatně pochopili atd. Takhle primitivní populismus se snad v Čechách na tak vysokém stanovisku objevil poprvé.

A u reforem mne při sledování fóra Hospodářek napadlo, že máme vládu kouzelníků, sociální výdaje se sníží, ale všichni na tom vydělají, výběr daní se zvýší, ale zase všichni na tom vydělají...

 
V 4/05/2007 9:42 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jejda, chlape, vy jste ještě větší skeptik než já. Něco takového jsem doteď považoval za takřka vyloučené :-) Ale vážně. Vypadá to, že už jsme na nejlepší cestě na Západ, přesněji řečeno do západních filmů. Naše současná realita mi čím dál tím víc připomíná všechny ty filmy o zkorumpovaných politicích, úkladných vraždách a intrikách, o kterých jsem si vždycky myslel, že jsou překombinované. Filmaři na západě však podle všeho znají své pappenheimské mnohem lépe než my ty své.

K Čunkovi: na celé kauze (či je to už přímo fenomén?) je nejzajímavější, jak je pro Čunkovy fanoušky důležitá jediná věc - že se Čunek jako první etablovaný politik vyslovil otevřeně proti Romům. Konečně někdo ukázal na toho, kdo je vinen vším naším neštěstím. Konečně se "ti, kteří vědí, ale musejí mlčet," mohou také veřejně vyjádřit a ukázat na svého nepřítele. Čunek je pro své fanoušky hrdina, který se nebál říct "pravdu" a nic víc je nezajímá. Bere úplatky? A co na tom záleží, když se jako jediný nebojí ukázat na Romy. Školní ukázka populismu.

A poznámka k vládě: současná vláda nespadla z Marsu. Získala svoji moc ve volbách. I kdyby padla, nová vláda bude to samé v bledě modrém, pokud lidé nepřehodnotí své priority. Ale nejsou na to moc pohodlní? Nikdo nemůže říct, že ho tato vláda překvapuje. Již před volbami byl dostatek indicií naznačujících, jaká to bude vláda. Ale zajímá lidi vůbec něco víc než příslib vyšších platů (které se samozřejmě stejně nekonají), chtějí lidé víc, než snadno rozpoznatelného nepřítele, který může být označen za viníka všeho? Když se jich zeptáte, řeknou, že chtějí. A pak jdou a zvolí ODS. Vláda není žádná od reality odtržená patologická úchylka v jinak ctnostné a harmonické společnosti. Ve vládě se odráží myšlení a jednání lidí, kteří ji zvolili. Příběh naší vlády je smutným příběhem naší současnosti. Ukazuje nám všechny naše nectnosti, ale zkoncentrované na jedno místo a zesílené mocí.

To ale neznamená, že je čas zanechat vší naděje. Naopak. Znamená to, že změna je v našich rukou, v rukou voličů. Jenom musíme překonat pohodlí sobectví a víry a naučit se chovat jako rovnoprávní svobodní a sebevědomí občané. Každý sám za sebe se může rozhodnout, zda přijme podvod, krádež a parasitismus všeho druhu za normální způsob života, k tomu ho žádná vláda nedonutí. Jak to říkal TGM? Nebát se, a nekrást. Je to jenom na nás, ale jako bychom se toho báli.

 
V 4/05/2007 11:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobře napsané, leč velmi smutné... Skoro aby si jeden po návštěvě tohoto blogu žíly podřezal...

Tribun : Vás je téměř pro tento blog (byť ho považuji za velice dobrý) škoda... Mluvíte mi - a mnoha dalším lidem - z duše... Škoda, že takových "učitelů demokracie" (tohle označení myslím naprosto vážně, žádná ironie) není mnoho - minimálně nejsou příliš slyšet jinde než na několika málo blozích... :-(
Ale jak změnit společnost ? Jak lze dosáhnout toho, aby lidé (potažmo voliči) byli takoví, jaké je popisujete - sebevědomí, nesobečtí, svobodní, v širších souvislostech uvažující jedinci ? Doufat, že dříve nebo později sami najdou cestu na tento (nebo nějaký podobný) blog ? My, co chodíme sem na "Modrou šanci", se většinou nespokojíme s informacemi z médií, máme potřebu hledat... Ale
co se zbytkem národa ? V posledním odstavci jste vyjádřil jakousi naději. Já ji nevidím... :-(

 
V 4/06/2007 6:57 dop. , Blogger Klimax řekl...

Celkem pěkný článek,ale do Čunka bych kvůly Romům neryl neb ona ta vyditelná část ten bordel prostě dělá!!!A přemístění z devastovaných bytů do domů v lepším stavu nenazývám deportací ani odsunem,ale jao nápravu stavu!
A nejspíš někomu není Čunek pohodlný,proto ta kauza s údajným úplatkem...
Jinak připravované změny vládou-omezení ČOI,zvýšení daní a pod. jsou katastrofa a to nevíme, co ještě dalšího mají v záloze...

 
V 4/06/2007 9:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Článek se mi nelíbí, je hodně emotivní, vpodstatě vše je v něm dovedeno do absurdity (10 milionů lidí v ČR zemře kvůli reformám ODS atd.).Navíc si nemyslím, že pan Čunek je tak strašně zlý a populistický atd. to je prostě jeho obraz vytvořený médii, která se ho snaží(zřejmě na něčí objednávku) odstřelit. Navíc odvolávat se na to, kam směřuje KDU-ČSL, že je to hrozné atd. mi přídé hloupé, za totality otevřeně spolupracovali s KSČ a jejich chování od začátku 90. let jako strany je stále ten samý hnůj, v tom se nic nemění...

 
V 4/06/2007 9:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: vesemir

Co se zbytkem naroda ? Souhlasim s tim, ze tato vlada je jeho obrazem.
Myslim, ze se neda delat nic. Temer 17 let neni zas tak kratka doba a jak vidite, jsme tam, kde jsme byli na zacatku roku 1990. Pravdepodobne jsme nepoucitelni a nenapravitelni.
Mame vladu, jakou si zaslouzime. Staci se podivat kazdy den kolem sebe a hned uvidite plno Cunku, plno Topolanku se slamou v botach, dokonce sem tam i nejakeho toho Bormanna Dalika. Uvidite i vycurane Bursiky, nekvalifikovane ale o to vice "zasvecene" hovorici Kuchtove...Uvidite spoustu lidi bez jakekoliv moralky, pro ktere je jedinym meritkem hodnot mamon.
A koneckoncu mame i opozici, jakou si zaslouzime - uvidite kolem sebe i pupkate Paroubky, ztracejici soudnost ci pro mlade odpudive Skromachy atd...
Asi nam neni pomoci.

 
V 4/06/2007 11:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Často se objevuje tvrzení, že vláda je jen obrazem národa, že kopíruje Gaussovu křivku normálního rozdělení a další podobná tvrzení. Determinuje skutečnost, že jedinec je politikem jeho chování, postoje a charakter nebo charakter, chování a postoje determinují skutečnost, že se jedinec stane politikem? Ke každému postavení ve společnosti je třeba jistých předpokladů. Bez výtvarného nadání se nestanu malířem, maximálně tak mazalem.A teď bych mohl pokračovat celou sérií příkladů, ale ty si je schopný asi každý vytvořit sám.
Kdo je politik?
Nečiním si nárok na přesnou definici, ale nejspíš bude toužit po moci, touha po moci může být realizována pouhým dobrým pocitem z ovládání jiných, častěji současně zviditelněním toho postavení, což provokuje potřebu dokumentovat to majetkem a jinými aspekty, které jasně ukazují, že jde o člověka "mimořádného". K tomu jsou potřeba jisté vlastnosti a aniž bych se uchýlil k jejich vyjmenovávání, jsou to rysy, které jsou z hlediska morálky posuzovány mírně až zcela negativní. Slušný a skromný misantrop má asi velmi malé šance stát se politikem, přinejmenším na vyšší úrovni. Může být třeba filosofem.
Zato agresivní, bezohledný a bezskurpulosní egoista má šance tím větší, čím víc se tyto vlastnosti blíží k maximální hranici. Lze očekávat, že když se takový jedinec probojuje na kýžený post, najednou svůj charakter změní jako košili? Maximálně zapracuje s pomocí poradců na tom, aby sada negativních vlastností nebyla tak vidět.
Nemohu být politikem. V tom prostředí bych neobstál a rovněž nevydržel ani minutu. Nemám s tím problém. Nikdy bych se tam ani dostat nemohl.
Držím v sobě, bohužel stále menší, naději, že politik není zosobnění obrazu národa a lidského druhu jako smečkového společenství obecně. Protože ovšem vycházím z premisy, že aby mohl být jedinec politikem, musí mít "kvality" o nichž jsem se zmínil, nedal bych v anketě "komu důveřujete" hlas vůbec nikomu, neboť lidem uvedených kvalit nevěřím zcela zásadně. Možná, nejsem si tím jist, lze v místních podmínkách poněkud korigovat zásahy politiků do života obyčejných lidí jistým tlakem občanské společnosti, obávám se však, že ta hlavní polévka se vaří jinde a my můžeme maximálně přidat trochu tuzemského koření. Té polévce se v dané éře historického vývoje říká třeba liberalismus, nebo kapitalismus nebo třeba hyenismus. Od pradávna se hledá recept na polévku chutnou pro všechny, jenže buď to zkazili kuchaři nebo byl recept prostě nestravitelný. Ale třeba jednou...

 
V 4/06/2007 7:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové! Skepticismus a pesimismus je dobrý,ale nic se nemá přehánět.Vše jde tak jak má a nezáleží na tom co si kdo přeje ,nebo nepřeje.Pečujte o své rodiny,o přátele,popisujte věci a jevy,které se Vám líbí i nelíbí,ale nespěchejte a věřte.Jsou Velikonoce a jistě víte,že křesťané již 2000let věří na druhý příchod Páně.Proto ani Vy neztrácejte víru a naději a pracujte pro demokracii a svobodu.

 
V 4/06/2007 8:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...jednou budem dál......

 
V 4/07/2007 12:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jednou budem dal...Az se nam podari vypraskat tu bolsevickou sebranku navlecenou do dresu jakesi "pravice", ktera je tady na nas jak pijavice.
Neni nic horsiho nez pravicovy bolsevik.

 
V 4/07/2007 1:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Neni nic horsiho nez pravicovy bolsevik."

Ale je: Pravicový bolševik ve vládě s mediální podporou. :-(

 
V 4/07/2007 2:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"křesťané již 2000 let věří na druhý příchod Páně. Proto ani Vy neztrácejte víru a naději"

Hm. 2000 let už uplynulo a kde nic tu nic. Asi je to jen na nás a nikdo nám s tím nehelfne ani za dalších 2000 let. Běsi klepou na dveře a mnohé již otrávili svým smrdutým dechem. A vajíčka jsou čím dál bledší. A osení na polích ubývá. Kuřata se tváří přiblbleji než dřív. Pomlázky budou za chvíli už jen z umělý hmoty. Ženský budou mít stále víc sulcovatý zadky z hamburgrů. A Velikonoce stejně za chvíli nahradí nějaký americký svátek jako Ježíška Santa Klaus, a vůbec ..... radši už žádný jevy nepopisovat. :-((((.

 
V 4/07/2007 10:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Přátelé, píšete moc hezky. Jednou z příčin, že máme vládu ODS je i laxní předvolební postoj soc.dem. ke stánímu dluhu. ČSSD udělala chybu: měla přijít s návrhy, byť nepopulárními, na nějaké rozumné škrty v rozpočtu. Např jen ta armáda - víme,jak se tam plýtvá. Mnoho mých známých ze strachu z budoucnosti svých dětí volilo ODS.

 
V 4/07/2007 10:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Hezké čtení, doporučuji také literárky v síti, nový prostor, načerno, prosím doporučte mi také své oblíbené Mirka

 
V 4/07/2007 11:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Doporučuji Čro 6 - Názory a argumenty, Studio Stop

http://www.rozhlas.cz/cro6/portal

 
V 4/07/2007 11:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tenhle článek nějak postrádá obyvklý nadhled článků tohoto blogu. Ovšem rád bych se vyjádřil k několika tématům:
1) Čunek. Tenhle člověk bezpochyby otevřel dosud tabuizovanou debatu na téma romové a co s nimi. Tenhle problém by se měl řešit a pohled

Čunka na něj mi není nesympatický. Ovšem zdá se mi (bohužel), že do budoucna i Čunek místo u nějakých řešení, zůstane jen u slov. Romové a

lidé, kteří se chovají podobně jako většina romů (čest výjimkám), jsou celkem zásadním problémem sociálního programu ČSSD. Podle mého názoru

není ani tak problém v sociálním systému ČSSD, který nás údajně vede do dluhů, ale z většiny je problém v těchto lidech, kteří kradou a

zneužívají sociální dávky. A to ať už jde o romy nebo jiné lidi. Tohle je potřeba řešit, ale razantněji než dosud. Nějaké domlovuání atd. už

dávno selhalo, sociální pracovnice atp. - prostě není vidět úspěch těchto opatření a je potřeba tedy udělat jiná, aby tito lidé nezneužívali

slušnou společnost.
Druhá věc je ovšem Čunkovo obvinění z korupce, které ačkoliv z počátku říkal něco jiného dosud nevysvětlil. Měl určitě možnost poskytnout

alespoň vysvětlení, jak se to událo podle něj. Neudělal smysluplně ani to, což na něj vrhá stín korupce. Z tohoto důvodu by zřejmě odstoupit

měl.
Jinak jeho styl politiky považuji za populistický podobně jako populistická ODS i ČSSD.

2) Topolánkova nacistická vvyjádření. Nechápu proč to ten člověk dělá. Jednou to člověku může ujet, ale tolikrát. Jsou dvě možnsoti proč to

tak je - je hlupák nebo chce propagovat fašismus úmyslně a případně oslovit tento typ voličů.
---

Mimochodem stojí za to si přečíst si rozhovor s Topolánkem na idnesu. Fascinuje mě, jak člověk jako on s neuvěřitelnou podoporu všech

možných médií kritizuje novináře za jejich neobjektivnost v kauzách koalice.
A na závěr perlička z rozhovoru s Topolánkem týkající se nezaujatosti MF:
Redaktor: Podle propočtů si však reformou nejvíce i tak pomohou bohatí.
Toplánek: To je od listu, který reprezentujete, poměrně směšná otázka.

 
V 4/09/2007 8:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Prosím, je náhoda, že Kalousek lže jako když tiskne, nebo je to obraz jeho strany? Myslím, že je KDU stranou vrcholně pokryteckou.

 
V 4/10/2007 6:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Chápu, že nevěříte vše ODS - straně, kterou prošli lidé, jejichž důvěryhodnost byla značně zkompromitována.

Chápu, že nevěříte ani umělcům nebo nezávislým aktivistům, neboť ti se mohou mýlit.

Chápu, že nevěříte novinářům, neboť se každý novinář může mít vlastní zaujatý názor.

Chápu, že nevěříte českým ekonomům, kteří tvrdí, že již v roce 2011 by bez fiskálních reforem došlo k nárůstu mandatorních výdajů nad rámec celého rozpočtu. Nemusíte věřit ani guvernérovi ČNB, který o nutnotsti reforem nepochybuje, stejně tak jako našemu nejlepšímu ekonomovi Miroslavu Zámečníkovi, který řekl o chystaných reformách, že všechny státotvorné strany se k tomu musejí přihlásit.

Chápu, že nevěříte ani ekonomům Evropské unie, kteří nás před rostoucím deficitem varují.

Chápu, že nevěříte historii a doufáte, že ti, kteří již tolikrát zklamali, příště nezklamou.

Chápu, že nevěříte matematice, díky níž si lze spočítat, že bez reforem bychom v roce 2030 neměli na důchody.

Ale pokud nevěříte ani členům vlastní strany, pak se musím ptát:

Čemu vlastě věříte?

 
V 4/10/2007 7:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

My tomu všemu věříme, ale my nevěříme straně, která je chce udělat po svém.

 
V 4/10/2007 8:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: petr koten

Chapu, ze prumerny volic ODS zna pouze mysleni "od zdi ke zdi".

My jaksi chapeme, ze je treba provest nejakou reformu. Jen odmitame verit, ze prave tak prolhana strana jako je ODS je schopna ji provest, aniz by ji nezneuzila k obohacovani svych kamosu na ukor poctive makajicich obcanu, kteri odvadeji nemale dane.

 
V 4/10/2007 8:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No, upřímně: já věřím jen v tu nutnost reformy. A pak možná ještě v tu historii, jen o něco starší.

Ale umělcům (znám jich pár), novinářům (u těch si jenom stačí, přečíst, co a jak píší) a nezávislým aktivistům (protože ti jsou ze všeho nejzávislejší) bych nevěřil ani nos mezi očima, to už fakt raději věřím v ODS :).

 
V 4/11/2007 10:31 dop. , Blogger ods řekl...

K tomu reformování považuji za absurdní, jak se médiím a ODS v části populace podařilo vytvořit dojem, že jediné co zasluhuje na jméno reforma, je něco v liberálním duchu. Reformovat se dá mnoho způsoby a různé země existují s různými ekonomickými modely. A my jsme na tom momentálně tak špatně, že například USA (výrazně liberálnější země) má jestli se nepletu více než dvojnásobný dluh než Česká Republika a i každoroční rozpočty má s deficitem.

 
V 4/11/2007 1:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vzhledem k demografickému vývoji ČR a vzhledem k tempu růstu dluhové povodně od vlád ČSSD je srovnání s USA zcela mimo. Jak jinak byste si pane představoval tu vaši fiskální reformu než jako přiškrcení mandatorních výdajů, které by bez reformy zabraly již roce 2009 celý objem rozpočtu ČR? Neunikla vám skutečnost, že všichni naši ekonomové chystanou reformu vítají, vidí ji jako nezbytnou a většina z nich ji dokonce považuje jako příliš mírnou?

 
V 4/11/2007 5:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jsem pro důchodovou reformu, ale zajímalo by mě, co se stane ve třech následujících případech (a vůbec nejsou nereálné):
-Banka zkrachuje těsně před tím, než bude muset vyplácet prachy prvním ročníkům dotklých reformou (čtěte jako zacvaká stát)
-Bude měnová reforma (něco jako ta naše nebo německý přechod z východní marky na západní)
-Vypukne válka (tady ale asi nepomůže nic)

 
V 4/11/2007 11:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonym: Co třeba zvýšit daně, a zastavit rozkrádání veřejných zakázek? Pokud chceš ušetřit na vyplácení důchodů (což je největší položka z mandatůrních výdajů), tak bys napřed těm lidem musel sehnat práci.(Nebo se dají taky odstřelit. To je druhá varianta)

winter: Půjdeš o žebrácké holi.

 
V 4/12/2007 1:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A jak si pane elfe představujete to vaše zastavení rozkrádání veřejných zakázek? Myslíte, že ČSSD se svými Zgarby, Fencly a Krausy zastaví rozkrádání veřejných zakázek? No ikdyby se jí to podařilo, tak je tu stále ten problém s mandatorními výdaji, které by již v roce 2009 přerostly úroveň celého rozpočtu. Nehledě na to, že nárůst daní vám přibrzdí ekonomii a zvedne tlak na korupci. Ne ne, takto se fiskální reformy nedají dělat.

Je nutné omezit plýtvání veřejnými financemi:
1. Zpoplatnit poskytovani zdravotnickych sluzeb, nebot Cesi skutecne nejsou 2x nemocnejsi nez obcane sousednich statu.
2. Zpoplatnit dalsi verejne sluzby jako je vzdelavani - s rozumnou mirou kompenzace pro slabsi skupiny.
3. Zamezit pokutam u Evropskeho soudu a zruseni nespravedliveho pokriveni trhu regulaci najemneho.
4. Snizeni a zjednoduseni dani a omezeni tak danovych uniku a tlaku na korupci.
5. Snizeni pridavku v nezamestnanosti a jejich vyplaceni i pri praci formou zaporne dane.
6. Zruseni nesmyslnych davek jako jsou pridavky na mobil.
7. Spoluucast obcanu na penzijnim sporeni.
8. Snizeni byrokracie a poctu uredniku.
...

Zavedeni techto principu, ktere jsou v Evrope samozrejmosti a se kterymi musi kazdy clovek s ekonomickym vzdelanim souhlasit, ale potrebuje odvazne statotvorne politiky bez populistickych manyru...

 
V 4/12/2007 1:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Wintere, krach banky, která má licenci na penzijní spoření je stejně pravděpodobný jako krach celého státu. Proto nový systém zavádí rozdělení vyplácení důchodů z části státem a z části bankou, aby tak minimalizoval riziko krachu a aby docílil vyšší spravedlnosti a zodpovědnosti každého občana.

Měnová reforma nebude. Pokud ano, tak si již dnes můžete své úspory převést do libovolné měny. Přechodem na Euro o nic ze svých úspor nepříjdete.

 
V 4/12/2007 3:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nikdo v tomto státě snad nemůže popřít,že vláda Mirak Shit Topolánka vznikla na základě politické korupce.Politickou korupcí se bude také řešit prosazování reformy veřejných financí - modrého protilidového koktejlu při schvalování v parlamentu.V jednom z příspěvků se objevil názor,že mandatorní výdaje by v roce 2009 překročily státní rozpočet.Tak to už je úplná demagogie ve stylu tržních komsomolců z ODS nebo komunistybijce Kalouska.Ten,kdo takový názor prezentuje,asi vychází z poznatku,že přírůstek HDP není přes 5% ročně ale asi bude okolo mínus 18% !! Za nejnebezpečnější v uvedené reformě však považuji naprosté odbourání daňové progresivity,což je defacto ostrý útok na soudržnost lidí v tomto státě,který může vyústit až do nespokojenosti lidí na náměstích.V USA,tak často vychvalovaných pravicí,je daň u nejvyšších příjmových skupin nad 50% ! Při pokusu o snížení této daně o několik procentních bodů se proti tomu postavila skupina amerických milionářů-senátorů v čele s Edwardem Kennedym,kteří argumentovali tím,že by se jednalo o opatření nedůstojné a nehumání.

 
V 4/12/2007 6:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonym: Třeba řešit nabýdky obálkovou metodou mimo místo uskutečnení zakázky. Nebo v místech, kdy je omezená konkurence (Třeba vzájemné přihrávání zakázek mezi stavebními firami) cenovým stropem, nebo snažit se rozšířit okruh suběktů. Dálší věci si udělat sám. Nechápu, proč se má o veřejnou zeleň starat soukromá firma. Zrušit uplně nesmyslené nákupy - stále nechápu, proč potřebujeme tolik obrněných transportérů (Celkově v armádě peníze tečou proudem. Už kolikrát mi bylo nabýdnuto, jestli nechcu něco sehnat ;-) ) Opatření je potřeba udělat víc. A hlavně trestat korupci a ne ty, jenž na ni upozorní, jak je u nás dobrým zvakem.
A nebojte - o ČSSD opravdu nemám žádné iluze.

1) Zavést zdravotní knížky. Dát limit kolik dní může člověk být doma bez potvrzení doktora. Hlavně v dobách chřipkových epidemii. Centrální distriduce léků.
2) Copak je vzdělání zadarmo? Skripta, tisk, koleje,...
3) Jistě, taky by jsme už to mohli přestat schválně prohrávat (Viz bod 1 korupce) Regulované nájemné zavést i na nové byty jako v Rakousku. Omezí to vydaje na sociální dávky - To vám jistěm udělá radost ;-)
4) Když snížíme daně, zvýšíme deficit. Odpočitatelné položky jsou proto, aby se jimi dalo usměrňovat chování osob. Zjednudušení daňového přiznání by ale byl opravdu krok správným směrem. Finanční úřady by měli správnoust kontrolovat už při odevzdání, a ne až následně dávat pokuty.
5)Zvednout minimální mzdu
6)Patelkovné klidně zrušit, ale rozhodně ne pohřebné. Pohřeb je dneska pořádně drahá záležitost. I obyčejný se vyšplhá na 20 tisíc.
7)A dneska jako do systému nepřizpívají?
8)rozvoj e-správy

Ten závěr je myšlen na pobaltí, kde staví pomníky přislušníkům SS?

 
V 4/12/2007 7:11 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jenom drobná poznámka: na počátku 20. století patřila Praha k nejmodernějším městům Evropy a v mnoha oblastech byla jednoznačně na špici, například v kanalizaci. Příčina? Namísto toho, aby nakupovala služby od soukromých firem a nechala se jimi vydírat a odírat, zajišťovala si sama tyto služby pomocí svých vlastních firem. Kdo nesouhlasíte, zkuste mi vysvětlit následující: jak může být služba nakupovaná od soukromé firmy levnější, když soukromá firma musí ze své ceny nejenom uhradit náklady, jejichž výše je do značné míry objektivní, ale navíc ještě zisk pro své majitele?

A poznámka ke zdravotnictví: české zdravotnictví by určitě nějakou reformu sneslo, ale ne tu Julínkovu. Největší ztráty ve zdravotnictví totiž negenerují podlí pacienti, jak se nám snaží pan ministr vsugerovat, ale lajdáčtí a neschopní lékaři, kteří chybují v diagnózách, z pohodlnosti předepisují nesmyslné léky, účtují si výkony, které nedělají (není výjimkou když muž zjistí, že mu byla účetně provedena gynekologická operace) a jdou na ruku farmaceutickým firmám. Ale nic z toho nemohou pacienti ovlivnit a nic z toho neřeší ani navrhované změny. Namísto, aby reforma motivovala lidi ke zdravému životnímu stylu, což by vedlo ke snižování výdajů, motivuje je především k tomu, aby se lékařům vyhýbali a návštěvu ordinace odkládali, co to jde, až bude pacientův stav závažnější a léčba nákladnější, ne-li nemožná. Vysvětlil například panu ministrovi někdo, že člověk, který je tři neděle doma jenom proto, že podnícen reformou přechodil banální rýmu, generuje i implicitní náklady, protože neplatí žádné daně a odvody?

 
V 4/12/2007 8:00 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, osobně si nemyslím, že nesmyslné léky doktoři předepisují z pohodlnosti, ale právě z důvodu zmíněných farmaceutických firem. Navíc mne osobně docela těší, že podle mnoha ukazatelů akceptovaných WHO máme lepší zdravotnictví než jiné země v regionu a s tzv. komunistickou historií (a to jak Poláci tak Slováci jsou po reformách - ti první dokonce po dvou).

 
V 4/12/2007 9:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zisk z výroby léků je vyšší, než z výroby aut. A tak se smíchá trochu kofejnu s vitamínem C, dá se tomu nějaký skvěle znějicí název, třeba x-pirin a prodává se to za těžké peníze, jako zázračný lék na nachlazení :-)

 
V 4/12/2007 10:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čím déle sleduji politiku, tím více nevidím tak velký problém ani tak ve zdravotnictví a sociálních dávkách jako v korupci a plýtvání peněz na věci, které nejsou nějak moc potřeba - armáda, gripeny, z části i kultura. Reformy potřeba dělat jsou, ale je potřeba si uvědomit, že je možné je vzít i z jiného konce než dnes prezentují média. Na druhou stranu i některé myšlenky ODS by více méně nebyli špatné - určitě je potřeba něco dělat s lidmi, kterým se nevyplatí jít pracovat atd., určitě je potřeba trochu probrat některé zákony, které schválila ČSSD, protože každá strana u moci schvaluje i hlouposti (mnohokrát jmenované "pastelkovné"...).

 
V 4/12/2007 10:45 odp. , Blogger ods řekl...

Podle mne se problém pastelkovného zveličuje. Pokud se nám rodí kolem 100 000 dětí, tak stále jde i v dlouhodobém horizontu o výdaj 100 miliónů korun ročně čili z hlediska našeho rozpočtu částka minimální.

 
V 4/13/2007 12:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ods: Já mám výdaje na školu pořád. Na výšce bych potřeboval pastelkovné každý semestr. Mě zaráží, proč tedy pouze prvňáčkům. Připadne mi to nesystémové.

 
V 4/13/2007 3:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ods: Samozřemě, že pastelkovné je za současných rozpočtů malá položka co se týče procentní části rozpočtu, přesto ale nepovažuji za vhodné takto ospravedlnit vyhazování stovek milionů korun. Určitě je lepší škrtnout pastelkovné než zpoplatnit zdravotnictví.

 
V 4/13/2007 9:55 odp. , Blogger ods řekl...

Elfe a Celebi, pastelkovné ani nehájím (protože pokud by to mělo být, tak směrováno jen pro sociálně nejslabší a zároveň neomezené jen na první rok, ale spíše až do plnoletosti) ani nekritizuji (protože pro sociálně slabší rodiny vstup prvňáčka do školy je opravdu velkým nákladem). Spíše mne připadá, že mediálně vyrostlo do nějakého extrémního problému, bylo zmiňováno téměř neustále, až člověk mohl získat dojem, že s pastelkovným se rozpočet hroutí a bez něho jsme zachráněni.

 
V 4/14/2007 1:29 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ods: No mě spíš zaráží, že se tak málo mluví o pohřebném. Protože jeho ztráta bude opravdu citít.
Pak to bude jako v Rusku, kde pozůstalí přivezou před pohřební ústav mrtvého ještě za tmy, aby nemuseli platit za pohřeb. Ráno pracovníci pohřebních ústavů jako první věc, co prájdou do práce, seberou mrtvoli a stejně je za státní peníze pohřbí.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka