středa, června 06, 2007

Goebbels by byl rád

V pondělí před příjezdem prezidenta Bushe se konaly dvě protestní demonstrace. Jedna v pět hodin odpoledne organizovaná komunisty před americkým velvyslanectvím, druhá o hodinu později na Pohořelci občanskou iniciativou Ne základnám. Ta na Pohořelci se měla původně sejít na Hradčanském náměstí, ale policie se, jistě náhodou na poslední chvíli, rozhodla okolí Pražského hradu uzavřít a organizátoři museli hledat náhradní místo. Není známa přesná role ministra Langra, který během jednoho dne zázračně stihl být na dovolené a zároveň na zahraniční cestě. Neměl prý proto s přesunem nic společného a odmítl věc komentovat. Není známa ani role americké strany, která podle některých zdrojů o uzavření části Hradčan požádala.

Kolem půl šesté jsem vystoupil na Malostranském náměstí a vydal se na demonstraci na Hradčanech. Po cestě jsem se šel podívat, kolik se sešlo lidí na komunistické demonstraci, protože vzdělán sledováním našich médií vím, že za protesty jsou samozřejmě hlavně komunisté. Jaké bylo mé překvapení, když místo několika stovek lidí jsem uviděl jen pár desítek demonstrujících s rudými prapory a téměř stejný počet novinářů. Pokračoval jsem na Pohořelec, kde ještě před začátkem demonstrace bylo minimálně desetkrát více lidí než na srazu KSM. Nad shromážděním nevlála jediná vlajka se srpem a kladivem. Přibližně dvacet minut po začátku demonstrace dorazili na Pohořelec i komunisté (pravděpodobně během přechodu z Malé Strany se k nim připojili další lidé, takže jejich celkový počet odhaduji kolem stovky). Hned po příchodu byli upozorněni, že srpy a kladiva nejsou na demonstracích iniciativy vítány. Část komunistů vlajky KSM schovala, část uraženě odešla. Až do konce demonstrace se žádný komunistický symbol na demonstraci neobjevil, zato hojně různých protiradarových či protibushovských plakátů - a dokonce transparent Voliči ODS proti radaru. Objevil se jako vždy i pan Šinágl s americkou vlajkou: nikdo ho nepronásledoval, ani nezatkl za narušování poklidného shromáždění, což se o den později jistě jen náhodou stalo odpůrcům radaru na proradarové demonstraci Děkujeme Ameriko.

Ze zvědavosti jsem doma ihned otevřel internetová vydání novin, abych si porovnal objektivní a správné hodnocení novinářů s vlastními povrchními a bezvýznamnými zážitky. Hlavní fotografie k článku o protibushovských protestech na portálu Idnes byla z oné menší komunistické demonstrace. Jasně tam vlají rudé vlajky. Zřejmě pro vyvážení a objektivitu novináři Mladé fronty přidali k článku i video: jak jinak - z komunistické demonstrace. Druhý den, s určitými pochybnostmi o sobě, jsem se rozhodl vlastní paměť konfrontovat s tou novinářskou, jistě správnou a akcentující to podstatné. Hle - z tištěného vydání Mladé fronty jukaly ve zpravodajství z protibushovských protestů na mne samozřejmě jen rudé prapory, srpy a kladiva.

--------------

Welcome Home Mr Bush

obrázek poslal Fudzijan

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 32:

V 6/07/2007 12:00 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

DIVIDE ET IMPERA
Poslední dobou si všímám velké snahy rozdělit protesty proti radaru na dvé části - komunistické a antikomunistické. To je ideální strategie na to, je už totálně rozložit.
Je s podivem, že nikdo nechce po zelených aby schovávali své vlajky! Na západě taky nikdo nezakazuje brát na demostrace rudé vlajky. (Rudá vlajka - symbol revoluce, používáná už za Velké Francouské revoluce. Srp a kladivo - symbol práce. Je použit třeby i ve státním znaku Rakouska).
Celkově je hnutí Nezákladnám u nás nový fenomén. 17 let tu nic takového nebylo. Vlastně je to ten zárodek občanské společnosti, o kterém Havel celá 90.léta mluvil. A dnes ho pomáhá aktivně ničit.
Nejvíc, čeho se bojí je to, že by v budoucnu mohlo přerůst do něčeho většího.

 
V 6/07/2007 3:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tady je také docela slušná porce fotografií z demostrace proti Bushovi a radaru.
Ovšem když jsem si přečetl tenhle rozhovor tak jsem si uvědomil že Milouš Jakeš nalezl svého mistra!
Víte, Elfe, mne už snad ani nepřekvapí když se na Václaváku objeví americké tanky tentokrát "na obranu demokracie". Zážitek popsaný pod prvním odkazem v článku je téměř totožný s mými zážitky z minulého režimu. Říkal jsem si tehdy že žiji v Absurdistánu a v současnosti začínám mít stejný pocit, ne - li silněší. Ten minulý režim byl aspoň o to férovější, že se netajil s tím že je autoritativní. Teď kupčíci volají: "Kdo není s námi je proti nám!" a vydávají své zboží za svobodu. A tak si říkám co je vlastně horší? Když se občan svých politiků bojí a nebo když se za ně stydí? A nebo oboje!?

 
V 6/07/2007 9:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesně tak, minulý řežim nebo třeba fašismus se svou autoritářskou povahou netajil - což samo pomáhalo k sformování jednotné opozice.

Dneska to má vypadat tak, že není proti čemu demonstrovat - tudíž (jak řečeno) kdo neskáče s náma, skáče za komunisty a jinou verbež.

Opět se totiž dostáváme do fáze, kdy občan nemůže ovlivnit dění ve svém státě. Volby jsou fraška, nic se v nich nemění.

Jinak Šinágla (a podobné "hrdniny") nemůžu vystát: zajímalo by mě, proč to dělá. Jestli to už je nemoc...

 
V 6/07/2007 10:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

[i]Žijeme ve velice zvláštní době. Snad nikdy se ještě nemluvilo tak často a tak hlasitě o tak vysokých hodnotách, jako to slýcháváme dnes. Svoboda, lidská práva, historická spravedlnost, pravda a láska.

Pokud bychom brali všechny tyto řeči vážně, mohli bychom být šťastni, v jak velkolepé době to žijeme. Pokud bychom však brali všechny tyto řeči opravdu vážně, byli bychom asi jediní, kdo by tak činil. Ti, kdo slova o pravdě a lásce vypouštějí, vytvářejí pouze mlhu, za kterou jsou ukryty obrysy změn, k nimž v současné době dochází. Podíváme-li se podrobněji na některé z hodnot, které jsou oslavovány, spatříme za každou z nich velice zřetelný a jasně artikulovaný buď individuální, anebo úzce skupinový zájem.
Jan Keller[/i]

 
V 6/07/2007 10:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Žijeme ve velice zvláštní době. Snad nikdy se ještě nemluvilo tak často a tak hlasitě o tak vysokých hodnotách, jako to slýcháváme dnes. Svoboda, lidská práva, historická spravedlnost, pravda a láska.

Pokud bychom brali všechny tyto řeči vážně, mohli bychom být šťastni, v jak velkolepé době to žijeme. Pokud bychom však brali všechny tyto řeči opravdu vážně, byli bychom asi jediní, kdo by tak činil. Ti, kdo slova o pravdě a lásce vypouštějí, vytvářejí pouze mlhu, za kterou jsou ukryty obrysy změn, k nimž v současné době dochází. Podíváme-li se podrobněji na některé z hodnot, které jsou oslavovány, spatříme za každou z nich velice zřetelný a jasně artikulovaný buď individuální, anebo úzce skupinový zájem.
Jan Keller

 
V 6/07/2007 10:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Uff... Tak jsem obětoval čtvrthodinku svého života a přelouskal odkazovaný rozhovor s panem premiérem. Síla. Naprostý souhlas, proslulý projev z Červeného hrádku je proti tomu sofistikovanou rétorikou na úrovni... Prosím, najde se v současném tragikomickém vládním panoptiku alespoň jediná duše, která má byť jen špetku soudnosti ?
(snad jen o ministru kultury není naštěstí příliš slyšet)
Neuplyne den, kdy by člověka po otevření internetového prohlížeče nepolil pocit studu za to, co jsme si zvolili...

Politické preference a mediální vkus jsou spojené nádoby. Nikdy nebudeme mít přijatelnou politickou reprezentaci, pokud nejčtenějšími periodiky v zemi budou plátky Blesk, Mladá fronta, Šíp a spol., dokud budou lidé pasivně konzumovat zprávy z televizní obrazovky s lahváčem v ruce, spoléhaje na naprostou věrohodnost informací ("Když oni to řikali v televizi..."

 
V 6/07/2007 1:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Winter

Sinagl pripada nemocny nejen vam, ale vysvetleni muze byt i prozaictejsi (tyka se to dalsich podobnych borcu typu Cibulka, Hucin apod...).
Jde zpravidla o lidi s nulovou kvalifikaci a pochybnym vzdelanim, o lidi, kteri nikdy nic poradneho nedelali, kteri maji obavy o to, zda jsou schopni se vubec uzivit. "Boj proti komunismu" je vpodstate jejich zivnosti - nic jineho jim totiz nezbyva. Ta zivnost vcelku funguje, protoze po jejich zbozi je v postkomunisticke vychodni Evrope stale jeste poptavka.

 
V 6/07/2007 6:35 odp. , Blogger Tribun řekl...

Abych pondělní demonstraci stihl (počítal jsem s tím, že se policie možná pokusí příchod na místo trochu znepříjemnit zátarasy a jinou šikanou; která se naštěstí nakonec nekonala), dokonce jsem si ráno přivstal a odpoledne šel dříve z práce. Své dojmy jsem ještě začerstva ten večer vypsal zde.

Ovšem skutečné morální trauma zažívám z manipulace skutečností a propagační masáže, kterou nás (ale především ty, kteří jsou příliš daleko, aby si mohli věci ověřit osobně na místě) masírují dnes a denně média. A jejich metoda začíná slavit úspěch, protože začínám být unavený, apatický, znechucený. O co se vlastně snažím? Zastavit svět a přinutit, ho aby se začal točit pozpátku? Co svět světem stojí, měli vrch vždy ti, kteří si nepřipouštěli pochybnosti, ale prostě věřili, a osvobozeni svojí vírou od svědomí, neváhali ničit a zabíjet vše, co je jiné, znepokojující, vzdorující.

Přesto však vděčím současné vládě, a hlavně dění kolem radaru, za jedno důležité poznání: poznal jsem obludnost lidské malosti a pevnost okovů duševního otroctví, do kterého se může dobrovolně uvrhnout duch, který sám sebe považuje za svobodného, ba nejsvobodnějšího ze všech. Ale především jsem pochopil, co vedlo mnoho svobodných a nepoddajných duší k tomu, že v letech 1948 či 1968 zvolili cestu emigrace. Pocity spoluviny a studu mohou být natolik nesnesitelné, že donutí člověka opustit vše a všechny, kteří zachvácení šílenstvím a zlobou, dobrými úmysly dláždí cestu z pekel.

 
V 6/07/2007 9:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

23.6. má být další demonstrace na Václavském náměstí hlavně proti "reformám" chtělo by to letáčky rozdávat ve všech městech a informovat o tom i lidi co nemají přístup k netu co říkáte? Mělo by tam zaznít jasné NE naší vládě, která neudělala NIC POZITIVNÍHO pro lid v téhle zemi.

 
V 6/07/2007 9:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já přístup mám, ale taky jsem o téhle demonstraci neslyšel (resp. nečetl)... Kdo ji pořádá ?

 
V 6/07/2007 10:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahoj lidičky, vim, že to úplně nepatří k článku, ale když už se tu poukazuje na, pardon za výraz, debilitu našich médií, přidávám také kousek hodný "obdivu"

Výňatek z článku našeho "elitního" publicisty Bohumila Doležala:

premiér Topolánek pobouřil opoziční poslance ve Sněmovně oplzlým gestem. Nemá smysl se nad tím pohoršovat, je to celkem věrné svědectví o stavu české politické kultury a o momentální úrovni vztahu mezi vládní koalicí a opozicí. Podíl na tom má nejen ODS, ale přinejmenším ve stejné míře i lidé jako Paroubek, Rath, celá ČSSD, o komunistech ani nemluvě.

 
V 6/07/2007 11:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahura: To je zločiné spolčení. Za to jsou vyšší tresty :-D

 
V 6/07/2007 11:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jistě, celosvětová židobolševická konspirace!

No...ehm...nechal jsem se unést :)

(krutě se bavím nevhodným způsobem)

 
V 6/08/2007 10:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Je to tady lidičky, jak tu někdo psal o zneužití lustrací a seznamu lidí napojených na Stb, tak už jsem se dočkali. A zrovna v kauze pana Čunka. Pan žalobce Obst, ač prošel bezpečnostní prověrkou, tak někdo z jeho rodiny byl prý napojen na Stb. To co se poslední dobou kupí, je snad až nemožný, stát se to někde v civilizovaný zemi, tak už by taková vláda dávno šla od válu. Bohužel se mě jíma pocit bezmoci, při pohledu na lhostejnost většiny národa s touhle situací. Prostě nějak bylo, nějak bude a tím to pro ně končí, hlasy ve volbách odevzdali a teď ať nám vládnou jiní, zase za 4 roky ze sebe uděláme blbce. A nějaká občanská sdružení? To je stejně banda komunistů. Toť situace v ČR. Zajímá mě jestli udělá vláda něco, kdy už i těm otrlým trkne. Pokus paní Parkanové byl už solidní, jsem zvědav na její výsledky v anketě oblíbenosti, ač ankety hrubě neuznávam.

 
V 6/08/2007 11:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové a dámy, tohle dokáže zvednout náladu:

"Prezident George Bush charakterizoval jako "zajímavý" návrh ruského prezidenta Putina jak vyřešit konflikt mezi Ruskem a USA o plánované americké raketové obraně.

Putin Bushovi na jednání G8 navrhl, že Rusko i USA by mohly používat radarový systém v Ázerbajdžánu a na jeho základě vybudovat raketový obranný štít nad celou Evropou.

Putin uvedl, že by základna byla schopna včas zjistit přilétající rakety z tzv. teroristických států, odpálené proti Evropě a proti USA.

Putin dodal, že by stáhl svou hrozbu, že zaměří ruské rakety na evropské cíle, pokud Washington bude souhlasit s použitím bývalé sovětské radarové základny Gabala v Ázerbajdžánu.

"Tím by vznikly podmínky pro spolupráci," řekl Putin. "Tato spolupráce by měla být mnohostranná a měly by se na ní podílet i státy v Evropě"

Putin dodal, že pokud budou Washington a Moskva v oblasti raketové obrany spolupracovat otevřeným způsobem, "pak nemáme žádné problémy".

Bush uvedl, že Putin předložil zajímavé návrhy a že o věci budou debatovat dále během dvoudenního jednání, které začne 1. července v Kennebunkportu ve státě Maine."

Tak jestli tohle Bush nevezme, jen potvrdí, že tento systém je namířen proti Rusku, protože tento by byl polohou mnohem lepší než ten v Česku. Takže klobouk dolů před panem Putinem, tedy spíš tím kdo mu to navrhl. Dokonce by měl bránit i Evropu, tudíž i nás, takže s tím nelze než souhlasit. I když zase je to způsob jak Asijské státy vydírat, ale to by muselo dát souhlas i Rusko, takže by to snad nebyl nástroj Americké agrese. No teď me rozhodně zajímá reakce USA.

 
V 6/08/2007 11:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Takže to zase odskáčou už tak zbídačené státy :) Nicméně, když se na to člověk podívá ze strategicého hlediska, byla by to geniální poloha jako pro Rusy tak Američany. Rusové budou mít základnu pod kontrolou, takže kdy se jim nebude něco líbit, stačí zaťukat na dveře, a Američani budou více v "horké zóně".

 
V 6/08/2007 2:38 odp. , Blogger ods řekl...

Elfe, k tomu rozděl a panuj, na začátku jsem si myslel, že výzva ke schování vlajek konečně donutí novináře napsat, že za tím stojí lidé mnoha názorů a na protestech nejsou hlavně komunisté. Po tom jak to zdokumentovala Mladá Fronta k příštím takovým výzvám nevidím velký smysl. I kdyby téhož dne nebyla komunistická demonstrace, i kdyby tam nebyla jediná rudá vlajka, tak téměř jistě novináři tam nějakého toho strašného komunistu najdou.

K aktuální nabídce Ruska jen jednu takovou zajímavůstku, podle Kommiersantu o této variantě se jedná už dva týdny. Velmi cenný bilaterální spojenec, který z vděčnosti musí postavit radar, ale asi o tom informace nedostal. Kdysi se říkalo o nás bez nás a možná to některým lidem, kteří tak horovali pro radar, pomůže pochopit, že velmoci mají úplně jiný pohled na svět a my jsme pro ně jen užitečný nástroj.

 
V 6/08/2007 7:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bohužel, plané naděje. USA to zase odmítli. Není to na 100%, ale je to hodně jisté. A to jim Rusko nabídlo spolupráci a mimo Azerbajzdžán i lokality v Turecku nebo v Iráku. Teď je jasné proti komu ten radar má být. Počkám si schválně až na oficiální vyjádření, kdy bude úplně jasné která bije. Rozhodně vývoj situace bude ještě zajímavý, jediné co je jasné, že občané ČR ani její vláda na to nebudou mít žádný vliv.

 
V 6/11/2007 7:21 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

Vycházíte z předpokladu, že Amerika chce ovládnout svět a ostatní se brání. USA nám VŽDY stáli na naší straně, Rusové po osvobození vymysleli už jen okupaci a materiální zneužívání "spřátelených" zemí. Levicová zaujatost nenávistí vůči americe je skoro směšná - je to takový společný nepřítel, jakého si socialisté vždy pěstují.

 
V 6/11/2007 9:03 odp. , Blogger Tribun řekl...

Víte, Miroslave, schovávat hlavu do písku a zavírat oči před skutečností je svůdné, a pohodlné, ale na pravdě to nic nezmění. Zkuste si něco nastudovat o dějinách USA. Ale o celých, a ne jenom o Washingtonovi, Madisonovi a pak hned o Wilsonvi a Roosveltovi a pak už nic až do současnosti.

Je možné, že svět podle USA vám imponuje, láká vás a vy jeho nastolení vítáte, tak jako jiní touží po rozšíření Dar-al-Salam po celém světě. Tak ale buďte chlap a přiznejte to a nehrajte si na to, že vaše názory jsou absolutní pravda a kdo je nesdílí, je politováníhodný chudák. Američané vše dělají kvůli sobě, ne kvůli vám, i když z toho třeba máte prospěch. Bohužel pro svět, Američané považují za své poslání misii. Američané touží po ovládnutí světa, tak jako před nimi Britové a před nimi Španělé a před nimi Turci a před nimi Římané a před nimi Babyloňané...

A mimochodem, píšete že ...(amerika)je to takový společný nepřítel, jakého si socialisté vždy pěstují. Copak vy si nepěstujete společného nepřítele v Rusku? Jenže to je něco jiného, že. Protože to jste vy, a co vy děláte, dobře děláte, ovšem dělá-li kdo jiný to samé, je to špatně.

Achich ouvej. Ta lidská omezenost a zaslepenost mne začíná bolet.

 
V 6/12/2007 8:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Víte Miroslave, na jaké to bylo konferenci?? Na Jaltě? Tam nás hodili Američani přes palubu, protože neměli s ČSR dlouhodobé politické zájmy a vrhli nás do náruče Sovětského svazu?? Toto poválečné uspořádání a rozdělení sféry vlivů jsme pěkně odnesli... proto USA nezasáhla v roce 1948 ani v roce 1968, kdežto na Kubě by byla hned...

 
V 6/12/2007 8:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

PS. Navíc, když se to na to dívám ekonomicky... tak byla ČSR stabilní, soběstačná a na velmi vysoké ekonomické úrovni - tedy přímý konkurent USA (výroba automobilů, strojů, obuv atd atd.) Tím, že ČSR přešla do východního bloku přestala dodávat na západní trhy - nebo měla velmi stížené možnosti odbytu a USA se uvolnily trhy... vývoj výrobků díky RVHP (my budeme vyrábět tramvaje, Rumunsko autobusy.. atd.) ustrnul

 
V 6/12/2007 12:20 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

Máte pocit, že v poválečném Německu (západním) došlo k nějakému ovládnutí? Proč bych měl mít lepší pocit z Ruska, které udělalo z NDR zaostalou zemi, které vládla tajná policie řízená z Moskvy než z USA (spolu s VB a Francií), které pomohlo západnímu Německu v ekonomickém růstu a relativně brzkém dosažení západní životní úrovně. Startovní pozice byla totožná - západ ekonomicky prosperoval, nedocházelo k potlačování lidských práv, východ naopak strádal a zažil horší formu totality než ČSSR. Vliv Ruska a USA byl naprosto zásadní.

Pan Fudzijan má zvláštní pohled na ekonomickou konkurenci - vyspělá země jako ČSR (předválečná, těsně poválečná) je pro USA spíše obchodním partnerem než konkurentem. Konspirační teorie o spiknutí na Jaltě jen výsledkem touhy po cizím zavinění.

 
V 6/12/2007 12:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Miroslav... proč by se měl konkurent (USA) dělit o trh, když ho může mít sám pro sebe? Proto řekli Sovětskému svazu - vemte si Československo.. osvoboďte ho.. My neosvobodíme Prahu (Generál Patton to musel dodržet).

 
V 6/12/2007 4:02 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

fudzijan: Opravdu si myslíte, že USA přenechali Prahu sovětům? SSSR a USA si rozdělili teritoria a každá ze zemí bojovala o každý metr území pod svou kompetencí. Domnívat se, že Spojené státy raději dali ČSR Rusku než aby jim tato malá země konkurovala na trhu je dle mého soudu minimálně naivní.

 
V 6/12/2007 4:21 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

to Tribun: Obvinil jste mě ze zlehčování cizího názoru... a závěrem napíšete

Achich ouvej. Ta lidská omezenost a zaslepenost mne začíná bolet.

Dovolím si tvrdit, že jsem byl mnohem mírnější.

 
V 6/12/2007 5:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Miroslav: Dívejte se na věci v dějinných souvislostech. Ano. USA obětovala Československo... stejně jako naši "spojenci" Velká Britanie a Francie obětovali malou "bezvýznamnou" zemičku v Mnichovské dohodě

 
V 6/12/2007 8:40 odp. , Blogger ods řekl...

Nechápu, proč v souvislosti s radarem má někdo vůbec odvahu tvrdit něco o antiamerikanismu. Ve světle faktů je zvláště poslední dobou jasné (ačkoliv, kdo chtěl tak si toho všiml už dříve), že většina argumentů odpůrců základen je velmi podobná těm, které má aktuální demokratická většina v americkém Kongresu a Senátu. To více než polovina američanů nenávidí ameriku ? Někteří lidé si stále pletou akceptaci politiky nějaké vlády s názorem na národ či stát. Nádherným příkladem jsou naprosto různé přístupy českých občanů k návštěvám Bushe staršího a Clintona v porovnání s Bushem mladším. Ty dva první byli spontánně vítáni, na uvítání toho posledního se muselo složit pár celebrit, které pro totální neúspěch akci předčasně ukončily.

A k historickým odkazům, nevidím důvod, pro vychvalování minulých zásluh (reálných i diskutabilních) libovolného státu v poměru k naší dnešní politice. Kdyby v USA někdo prohlásil, že mají svoji zahraniční politiku podřídit zájmům Francie, protože díky ní vybojovali nezávislost, tak ho oprávněně všichni mají za idiota. A žádné "prostě welkam" nepomůže.

 
V 6/12/2007 10:24 odp. , Blogger Tribun řekl...

ods má pravda. Antiamerikanismus je nálepka, stejně jako komunismus. Netřeba argumentovat, stačí nálepkovat. Je to rychlé, je to pohodlné a je to bezpečné, protože neříkáte nic konkrétního, s čím by šlo polemizovat, co by šlo vyvrátit.

A když už byla řeč o poválečném Německu. USA skutečně po válce znovu vybudovali Německo, rozhodně to však nebylo pro z lásky k Německu. Proč to tedy dělali? 1.) proto, aby eliminovali nebezpečí recidivi událostí, které vedly k vzestupu nacismu, tedy absolutní zmar, frustrace a ponížení. 2.) proto, aby pro jejich Němce nebyl "komunismus" Východní Evropy atraktivní, což možná souvisí s bodem prvním. A za 3.) a to především - USA vybudovali Německo jako bojiště pro příští válku se SSSR. Německo bylo určeno jako místo, kde dojde k rozhodujícímu střetnutí mezi Západem a Východem, ve kterém bude Německo obětováno. Němci měli velké štěstí, že k té konfrontaci nikdy nedošlo. A my také, protože tu samou roli ve východním bloku mělo hrát ČSSR. S tím drobným rozdílem, že si nás SSSR nehýčkal tak, jako USA Německo. A kdo ví, jestli se tehdy Gottwald, Čepička nebo Zápotocký sami nenabídli, tak jako dneska Vondra nebo Topolánek.

Američané jsou (alespoň z části) skutečně upřímně přesvedčeni o svém dějiném poslání. Jenže jak se říká, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmyly. Ostatně, ten nápad s radarem nevyčítám Američanům, ale naší vládě, která ochotně kývne na cokoli, jen aby se zalíbila. My totiž nejsme (a nikdy jsme nebyli) cílem americké politiky. My jsme pouze jejím nástrojem. Možná, že z toho za určitých podmínek můžeme mít prospěch. Hlavní úskalí je v tom, že o těch podmínkách nerozhodujeme my, ale oni.

 
V 6/13/2007 4:50 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

Není času nazbyt, proto pouze jedna věta - souhlasím s vámi. Alespoň tedy v jednom - SSSR si "své" země nehýčkali jako USA. Děkuji za tuto velkou pravdu.

 
V 6/13/2007 9:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V tomhle má Tribun naprostou pravdu. Do Německa byly Američani chopni nalít neuvěřitelné peníze skutečně "jen" z tho důvodu, aby, když by náhodou přišli Rusové (a Američani skutečně počítali, že ti Rusové přijdou), se náhodou místní obyvatelstvo nerozhodlo střílet za druhou stranu. Protože si nevzpomínám, že by byli tak laskaví k Jížnímu Vietnamu nebo Španělsku. Ono vůbec z příkladu Španělska bychom se mohli učit.

Je tedy otázka, zda-li by byli tak hodní jako k Německu i k naší zemičce. Přece jenom, je tu ještě spousta jiných zemí, které by mohly posloužit co nárazník.

 
V 6/14/2007 8:56 dop. , Blogger Zázvorek řekl...

A já pořád říkám, že když přistoupím na to, že byly pohnutky USA takto pragmatické, tak to nemění nic na tom, že to znamenalo pro Německo velkou pomoc. Německo nemuselo s USA nikdy společně s nikým válčit...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka