středa, června 13, 2007

Já jsem Čunek, kdo je víc

V korupční kauze místopředsedy vlády Jiřího Čunka došlo k nečekanému obratu. Tedy k nečekanému pro ty, kdo považují Českou republiku za právní stát. Stalo se totiž to, že den před vypršením lhůty, po jejímž uplynutí mohl státní zástupce trestně stíhaného Čunka obžalovat, byl případ dosavadnímu státnímu zástupci Obstovi odejmut a předán do Jihlavy státnímu zástupci Salichovovi. Rozhodla tak nejvyšší státní zástupkyně Vesecká s odůvodněním, že práce dosavadního dozorujícího státního zástupce, stejně jako vyšetřovatele, vykazuje zásadní pochybení. Dost možná, že věcná podstata výhrad na adresu státního zástupce i vyšetřovatele je správná. Ale kauza Jiřího Čunka není záležitostí tohoto týdne. Táhne se již několik měsíců a nejvyšší státní zastupitelství mělo dostatek příležitostí se do věci vložit a konat. Učinilo tak až na poslední chvíli a v podstatě tak znemožnilo předání Čunkovy kauzy soudu, protože nově přidělený státní zástupce bude přinejmenším potřebovat čas na to, aby se seznámil se spisem, tedy pokud již není předem rozhodnut, že věc nakonec odloží.

Nejvyšší státní zástupkyně zneužila své pravomoci k tomu, aby administrativním zásahem zabránila obžalobě Jiřího Čunka. Ať již konala z vlastní iniciativy, či na popud vlády, jíž je podřízena, prokázala vládě cennou službu. Nelze totiž pochybovat o tom, že obžaloba Čunka by vedla k roztržce ve vládě buď proto, že by byl Čunek odvolán (jak neochotně naznačoval premiér), nebo v důsledku rezignace ministra zahraničí Schwarzenberga, který odmítl svoji účast ve vládě, jejíž člen je soudně stíhán pro trestný čin. Skutečnost, že k odebrání případu a jeho předání jinému státnímu zastupitelství došlo v poslední možné chvíli nasvědčuje tomu, že se jedná o krok čistě účelový, jehož cílem je zabránit projednávání Čunkovy kauzy před soudem.

V této konkrétní věci totiž vůbec nejde o to, zda je Čunek vinen, či nevinen. Ostatně o vině či nevině může autoritativně rozhodnout pouze soud. A to je, oč tu kráčí. Podle všeho je vyvíjena snaha, aby se případ před soud vůbec nedostal, a nebyl veřejně projednáván. Státní zástupce, který podle všeho směřoval k tomu, že případ předá soudu, byl odvolán a nahrazen jiným, který celou kauzu přinejmenším protáhne, ale také nemusí věc soudu vůbec postoupit a sám ji může uzavřít s tím, že se trestný čin nestal. Nelze se zbavit dojmu, že je hledán takový státní zástupce, který bude ochoten „dívat se na věc tím správným způsobem."

Tento vývoj je velmi alarmující a vyvolává vážné obavy o osud, ne-li existenci samu, právního státu v České republice. Právní stát znamená totiž především to, že stejná pravidla platí pro všechny a že před zákonem jsou si všichni rovni. Jak se ovšem ukázalo, někteří lidé mohou počítat s tím, že bude-li jim státní zástupce, mající na starost jejich případ, nepohodlný, bude vyměněn. Tito lidé již vědí, že lze dosáhnout toho, aby jejich případ byl s pomocí obstrukčních zásahů státu uchráněn projednávání před soudem. Stát zjevně zmanipuloval celou kauzu takovým způsobem, aby ochránil člena exekutivy před soudní mocí. Stát, který by měl především dbát o dodržování zákona, a zajištění rovného zacházení všem svým občanům, si s pomocí čistě formálního postupu vymohl pro člena vlády zvláštní zacházení, pro které neexistuje opora v zákoně.

Čunek si prosadil svou, aniž se musel hájit před soudem a riskovat prohru. A tak opět se potvrdila stará pravda, že i když jsou si všichni rovni, někteří jsou si rovnější.

poslal Tribun

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 19:

V 6/13/2007 9:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak mne napadá, že nechybí málo a budou se opakovat politické procesy 50-tých let... věrní budou očišťováni a protivníci likvidováni - lidsky, společensky a nakonec i fyzicky. Ale s tím rozdílem, že nebude třídním nepřítelem reakcionář z řad pravice, ale revolucionář z řad levice.

PS: Stejně si myslím, že Čunek je jen malý test, který ma za cíl zjistit reakci národa - jestli se zmůže pro nějaké protesty a zmobilizuje síly či nikoliv.... jestli ne budou s náma mávat jako těmi "usárnami"

 
V 6/13/2007 12:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud takto koná státní orgán (vázaný svou existencí na vládu strany, která vyhrála volby v poměrném volební systému a vládne v koalici) pak nás Pánbůh chraň před většinovým volebním systémem!

 
V 6/13/2007 4:59 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

Myslím, že není v odvolání státního zástupce vše v pořádku, ale poznámky o blízkém opakování politických procesů 50. let je značně přitažené za vlasy. Je to taková ta revolucionářská větička, aby odstaveček dostal šťávu.

Možná vám udělám radost, ale Čunek je náš společný nepřítel. Je to hloupý "prostý člověk". Bohužel už se asi neshodnem v mém odhadu, že jich je v sociální demokracii nebo v KSČM aspoň polovina. Synové dojičky a obráběče - mladej "vystudoval" čalouníka a po závratné kariéře v podniku Dřevoplech n.p. teď reprezentuje lid v parlamentu.

 
V 6/13/2007 5:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Abychm zde jen nedštili síru na vše, co se týká vlády (byť je tomu tak v naprosté většině oprávněně ;-), musím konstatovat, že mě mile potěšil postoj Karla Schwarzenberga ve věci Jiřího Čunka. A téměř nepochybuji o tom, že tento člověk svému prohlášení o okamžitém odstoupení dostojí... Alespoň jeden charakter.

Miroslav : Narážka na politické procesy z 50. let je vskutku hodně přemrštěná (zatím). Leč vaše poznámka o tom, že prostými lidmi jsou tvořeny výhradně levicové parlamentní strany, je opravdu velice tendeční a nelze ji ani při nejlepší vůli nazvat pádným argumentem. Dokažte konkrétními výroky a činy těchto politiků.
Souhlasím se Schwarzenbergovou tezí, že procento magorů je stejné v každém národě (a též v každé politické straně). Prohlašování, že určitá strana je stranou "těch hloupých", je vrcholem demagogie.

 
V 6/13/2007 6:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A jinak - jak jinak - naprostý souhlas s Tribunem. To načasování je vskutku více než zajímavé, podobně jako u Kubiceho zprávy (3 dny před volbami do PS PČR). ODS má již poměrně čitelný rukopis. Komu tyhle náhody nepřijdou přinejmenším zvláštní, měl by se trochu zamyslet...
A zpět k Fudzijanově poznámce - ten odkaz na 50. léta zase až tak úplně mimo není. Propojování exekutivy a legislativy (viz Ústava, Dělba moci) je jedním z kroků nezbytných k vytváření totality. Podobně jako zneužívání policejních útvarů k ovlivňování výsledků voleb. Netvrdím, že již žijeme v totalitním státě, ale je třeba mít se na pozoru. Je cosi shnilého ve státě českém...

 
V 6/13/2007 6:27 odp. , Blogger Zázvorek řekl...

Tato hniloba se s námi táhne už od dob premiéra Špidly, který si rád pročítal policejní odposlechy. Politici už si prostě zvykli, že řídí stát a nedochází jim, že jsou pro ně některé instituce zapovězeny. A žádný z nich neměl sebemenší snahu chovat se jinak.

 
V 6/13/2007 9:17 odp. , Blogger Klimax řekl...

Jenom drobné upozornění:Kdyby rozhodla o změně ihned tak je křik a podklady a prověřování skutečnosti také něco zabere...Ale možnost zametení tu je,ale u někoho jiného )viz. Krejčíř a spol.)

 
V 6/13/2007 11:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

hezký komentář, ale myslím, že se netýká podstaty věci. Podstatné totiž je, PROČ vlastně celá kauza Čunek vznikla. Nepochybuji o tom, že Čunek bral úplatky a tento asi nebyl jediný. Jenže kdybyste byli Marcelou Urbanovou (Čunkovou sekretářkou) a měli na něj pifku, kdy byste na něj podali trestní oznámení? Když by byl Čunek "pouhým" starostou nebo když by se dostal do vysoké politiky? Osobně si myslím, že načasování kauzy (čin je starý asi 3 roky) svědčí o tom, že za ní nestojí iniciativa Urbanové nýbrž iniciativa někoho jiného. Kdo byl ten někdo jiný lze snadno dovodit z toho, kdo byl advokátem Urbanové a kdo vlastně sepsal trestní oznámení: tím advokátem nebyl nikdo jiný než JUDr. Jiří Novák, bývalý ministr spravedlnosti Klausovy vlády a vlivný člen ODS. Vlivný člen ODS rozhodně nepostupuje na vlastní pěst nýbrž opět v zájmu někoho. A proč to ODS udělala? Pamatujete na období, kdy bratr Kalousek přerušil rozhovory s Topolánkem a avízoval přestup k ČSSD a koalici s komunisty (pod "tlakem")? Jsou to jednoduchí počty: lidovci se samozřejmě chtějí udržet u moci za kjaždou cenu ale zároveň si chtějí udržet přízeň svých voličů. Voliči lidovců jsou lidé z venkova, starší, sociálně slabší - na druhou stranu lidé spjatí s gruntem a nenávidící komunisty. Jistě by za určitých podmínek mohli akceptovat koalici KDU-ČSL s ČSSD a tochou podporou komunistů, která by vzhledem k počtům lidí v poslanecké sněmovně byla stabilnější beý současná trojkoalice podpořená přeběhlíky. Toho se v ODS velmi báli a proto chtěli v KDU-ČSL podpořit "pravicové" křídlo, které reprezentovala Parkanová a spol., čímž by si pojistili loajalitu lidovců. Problém byl v tom, že lidovci se po kalouskově pádu octli v hluboké krizi, jejich podpora byla tehdy jen desetiny procent od pádu z poslanecké sněmovny. Proto potřebovali lídr, který by stranu dostal ze sraček a tím lídrem nebl nikdo jiný než právě Čunek, který měl díky svému řešení "romské otázky", velkou podporu, nazžýval spoustu věcí pravými jmény, vystupoval sebejistě, ale zároveň dával jasné signály (zkuste přečíst tehdejší noviny), že by mu eventuelně koalice ČSSD-lidovci s tochou podporou KSČM nevadila, čímž soudruhy z ODS přiváděl téměř do mrákotného stavu. Ti tedy měli značný motiv se Čunka zbavit. Čunek samozřejmě licitoval na všechny strany a šlo pouze o dělení koryt. Tehdy podle mého názoru vznikla myšlenka doskreditace ODS v médiích a tak JUDr. Novák kontaktoval lidi, co dříve s Čunkem pracovali, jestli by an něj něco nevytáhli.

Nicméně Čunek (snad i pod tlakem obvinění) otočil a ODS se podařilo podplatit i přeběhlíky, takže s Čunkem vytvořila funkční vládu. Kauza mezitím postoupila a žila dál vlastním životem. Je těžké říct, jestli se do kauzy ještě někdo pletl, protože důslednost s jakou začala býti vyšetřována byla enormní a v počátku překvapila zřejmě i samotného Čunka, který se lehkomyslně nechal zbavit senátorské imunity (jemu se přece nemůže nic stát). Jenže naočkovaný prokurátor Obst i naočkovaná média konala, což byla čára přes rozpočet ODS, která si v tu chvíli už zase přála kauzu hezky potichounku uklidit. Reakce Vesecké bylo pouze zatáhnutí za záchranou brzdu v době, kdy už bylo soudní stíhání Čunka téměř jasné - obvinění je sice postaveno na nepřímých indiciích, nicméně tyto indicie velmi silně svědčí pro pravdivost obvinění.

Celá kauza je vlastně názornou ukázkou toho, jak si ODS (s odpuštěním) nasrala do vlastního hnízda. KDyby byl Čunek jen obyčejný korupčník, bylo by vše jasné a jeho straničtí soudruzi by se ho zbavili a ještě by na tom vydělali politické body. Jenže on dělá jenom to, co všichni ostatní - totiž hrabe pod sebe a bere úplatky, obchoduje s informacemi - totéž co dělá kterýkoli jiný politik v ODS, ČSSD či v jiných parlamentních stranách. Lidovci tak (z jejich pohledu) zcela oprávněně vnímají stíhání Čunka jako ohrožení vlastních zájmů (kdyby měla být spravedlnost, museli by za katrem skončit všichni nebo většina z nich, proto do politiky šli) a proto v zákulisí hrozí rozpadem koalice a ODS tuto hrozbu evidentně nebere na lehkou váhu, proto taky ta akce Vesecké, která - ať ona tvrdí cokoli - byla jistě po linii předseda vlády, ministr spravedlnosti, telefonický befel vesecké "zatni to". Kdyby byl Čunek s jeho úplatky výjimkou, lidovcům by nic nebránilo nahradit ho někým jiným - Čunkův politický potenciál už stejně odvál čas a na jeho setrvávání na předsednickém postu nemůžou lidovci už nic vydělat, jejich politické preference půjdou ať tak či onak do kytek - lidovci toho času nedisponují žádným jiným lídrem, který by je byl schopen dostat ze dna, jen samými profláknutými pleticháři a starými strukturami, ještě tak Vlastičkou písničkou.

Tahle patová situace tak dovoluje běžnému občanovi nahlénout, co je to v České republice vlastně za bordel. Zaplaťpánbu za český politický pat, díky kterému se tenhle bordel dostane aspoň částečně na světlo. Kdyby s přesvědčivým náskokem vyhrála některá strana, nic z toho, jak fungují naše vrcholné orgány, bychom se nedověděli. Myslím, že tuto hru bychom měli shlédnout až do konce a pokochat se, jak si nový prokurátor poradí s Čunkovým horkým bramborem - zřejmě mají v Jihlavě nějaké máslo na hlavě a pan nový státní zástupce bude dostatečně tvárný, aby celou věc odložil a nechal si pak eventuelně - až se politická situace změní - vrátit vše i s úroky, například od nového nejvyššího státního zástupce. I když kdo ví. Soudruzi z ČSSD jistě služeb tak loajálního člověka a ohebného úředníka, jakým Vesecká bezesporu je, náležitě ocení. Nikdy nevědí, kdy ji budou potřebovat.

 
V 6/13/2007 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Challenger: Tahle rozsáhlá analýza zní poměrně logicky... Dobré.

 
V 6/14/2007 10:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro ODS (Teď mám na mysli admina):
challengerův přizpěvek je natolik zajímavý, že bych se přimlouval za to ho uveřejnit jako samostatný článek. Co říkáš?

 
V 6/14/2007 6:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

zdravím, píšu sem vůbec poprvé, tak se omlouvám že nebudu mluvit přímo k věci, mám toho na srdci spoutu :)

to co se v současnosti děje v ČR je opravdu silná káva, ale tak jak jste vy pesimisté, já jsem optimista; před rokem jsem narazil na Britské listy a na tento blog a uznávám že na jiná než elektronická média se nedá spoléhat, nicméně, dle mého soudu roste počet lidí kteří jsou nespokojení se současnou situací

dokonce mne překvapuje že i mezi vědci, mezi které se počítám i já, se začíná řešit že takhle to už opravdu nejde, já si myslím, že situace bude gradovat a to čeho jsme nyní svědky, není nic proti tomu co náš čeká v budoucnu od Topolánka, Vondry, Langra a spol

řekl bych, že v naší společnosti se začíná budovat nová vrstva lidí, kteří přestávají věřit médiím a kteří již nepovažují účast na demonstraci za bláhovost, jak se říká, vše zlé je k něčemu dobré :)

závěrem bych rád poděkoval všem kteří píší své příspěvky na tyto stránky, např. diskuze ke článkům zde v porovnání s diskuzi na Novinkách je ukázkou inteligence čtenářů :)

Lord Sutech

 
V 6/14/2007 7:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlas. Ačkoli to patřilo spíše do rubriky Malé výročí, rád bych se připojil k poděkování za existenci těchto stránek. Po té pravidelné dávce primitivních a nenávistných pseudoargumentů, co člověk přečte, je opravdu radost zavítat na takováhle místa...

 
V 6/15/2007 1:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Dovolím si přivítat mezi námi Lorda Sutecha. Váš nick (na vědce až překvapivě) podivuhodně snoubí starou Anglii s ještě starším Egyptem :-) Je potěšitelné že si oproti nám připadáte jako optimista i když váš výrok: "já si myslím, že situace bude gradovat a to čeho jsme nyní svědky, není nic proti tomu co náš čeká v budoucnu od Topolánka, Vondry, Langra a spol" tomu příliš nenapovídá. Ovšem z následujících řádků týkajících se nově vznikající vrstvy lidí skutečně optimismus čiší. V tomto jsem proti vám skutečně pesimistou. Bezesporu je v naší zemi (a vždy bylo) určité množství lidí vámi popsaného charakteru avšak - žel bohu - není jich tolik aby bylo možno označit je za vrstvu. Nevylučuji (dosti pravděpodobnou) možnost že se někdy v budoucnosti v důsledku nůžkového efektu, vrhnou ti co už budou mít jen pocit že nemají co ztratit na ty druhé kteří budou mít o něco víc avšak pravděpodobně se toho již nedožiji. Ostatně - měl bych tomu asi být rád protože to už se určitě nebude mluvit o nějakém sametu. Tak že bych ani tuto vizi neoznačil za optimistickou. Spíše bych uvítal kdyby se tato vláda dostatečně zdiskreditovala a byla pak nahrazena jinou, rozumější, která sice také půjde tak nějak ode zdi ke zdi (v lepší nevěřím) ale obejde se to bez věšení na lampy a podřezávání krků.

Elfe - také považuji Challengerovu analýzu za velice zdařilou a podnětnou k přemýšlení ale její přemístění mezi články vidím jako zbytečné. Lidé kteří navštěvují tento web jsou zvyklí číst i příspěvky tak že by to asi nemělo žádný efekt. Toto nebudiž považováno za námitku, nýbrž pouhé konstatování.

Myslím že Fudzian dobře vystihl současnou situaci svým: "Stejně si myslím, že Čunek je jen malý test, který ma za cíl zjistit reakci národa - jestli se zmůže pro nějaké protesty a zmobilizuje síly či nikoliv...." Neřekl bych že jde o cílené testování ale je fakt že tato kauza spolu s postojem vlády k radaru a jejími "reformami" (o poníženém chvalozpěvu naší ministryně nemluvě) nám dává možnost přesvědčit se zdali jsme občany kteří si "nechají srát na hlavu" a nebo zda jsme již, aspoň trochu, dozráli pro život v demokracii (v té opravdové). Pokud platí první možnost - pak do Pekla s celou slavnou Sametovou revolucí! Nezasloužíme si nic jiného než vedení za ručičku a občasné proplesknutí - lhostejno kým a lhostejno kam.

 
V 6/15/2007 9:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Stejně si myslím, že Čunek je jen malý test, který ma za cíl zjistit reakci národa - jestli se zmůže pro nějaké protesty a zmobilizuje síly či nikoliv...."

To bych netvrdil, je to spíše důsledek několika jiných testů, známých též pod názvy např. Křišťálový Gross nebo Kakaový direktór Kraus a jiných. vyjmenované kauzy mají jeden dosti stejný aspekt, všichni tři pánové odpovídali na jednu otázku vždy jinak. Dva jmenované případy již byly zameteny pod koberec a národ je v klidu. Dokonce i pan Paroubek je v klidu.

 
V 6/15/2007 3:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já osobně si nemyslím, že by šlo o to zamést kauzu pod koberec (aspoň primárně). Přijde mi víc logické, že vláda (sama od sebe to prostě Vesecká neudělala, to je snad jasné všem, kdo věci vidí nezaujatě) toto odkládání obžaloby dělá proto, aby mohly projít reformy. Topolánek si prostě nemůže dovolit rozpad vlády před hlasováním o nich... Už nikdy by totiž nestál navrcholu...

 
V 6/15/2007 5:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Prosba: právě jsem se dočetl, že ministr Langerje pro radar, referendun ale nechce,prý jde o odpovědnost poslanců.Prosím sečtělé/Tribun,Klokan,atd/ vysvětlete o jakou odpovědnost by natvrdo šlo,když mají doživotní imunitu?Omlouvám se,že dotaz není "k Čunkovi"

 
V 6/15/2007 9:24 odp. , Blogger Tribun řekl...

Vzpomínám na Schwarzenberga a říkám si, že by měl odstoupit, pokud si chce zachovat důstojnost. Protože pokud byl připraven odstoupit v případě, že bude Čunek obžalován, což v žádném případě ještě neznamená vinen, měl by tím spíše odstoupit v situaci, kdy vláda (NSZ je součástí exekutivy) administrativním zásahem zabránila průchodu spravedlnosti. To, co předvedla paní Vesecká, je pro politickou kulturu a právní povědomí (a tedy i právní stát) mnohem nebezpečnější, než je-li úřad ministra obsazen člověkem sice obžalovaným, ale neodsouzeným.

Jenže se zdá, že se Schwazenberg s chutí chopil výmluvy, kterou jemu i celé vládě nabídla nejvyšší státní zástupkyně na zlatém podnose.

Kdo jiný než "kníže" Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg by měl lépe vědět, co znamená prastará devíza: "noblesse oblige."

 
V 6/15/2007 11:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

I já se omlouvám, že odbočím od tématu. Přestože by se dalo říci, že vlastně spolu souvisí...doporučuji přečíst článek : http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=445321
Krásné zakončení, které se dá "ušít" i na našeho vícepremiéra : "Situaci nepovažujeme za nestandardní. Oba mají čistý trestní rejstřík, a to je podmínka pro práci ve státních službách," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

 
V 6/16/2007 1:42 dop. , Blogger ods řekl...

to Challenger a Elf: Škoda, že jste to neposlal jako článek, teď právě z důvodů které zmínil Kamil to trochu už nemá smysl dávat na hlavní stránku.

Jen si nemyslím, že Vesecká bude pro ČSSD akceptovatelná. Flexibilita je sice pro politické strany důležitá věc, ale zdá se mi, že bude převládat obava z toho, že kope za ODS.

Osobně mně velmi překvapila i její reakce, kdy na kritiku zareagovala takto : "Takováto tvrzení dokonce podle mého názoru hraničí až s trestným činem útoku na státní orgán." Sice nikoho žalovat nechce, ale její představa, že by se jí nemělo kritizovat je úplně z jiné doby, která měla být snad už za námi.

K článku na aktuálně, když se zadními dvířky mohl vrátit díky nové vládě i k vlivu na tento stát pan Kočárník, tak mne už asi nic nepřekvapí, páreček lidí kdysi podezřelých, ale oficiálně čistých to odpovídá dlouhodobé praxi ODS.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka