pátek, června 29, 2007

Je strana zelených nositelkou vyššího poznání?

Už dlouhé týdny naší mediální scénou otřásá skandál Anička. Je s podivem, že se nikdo nezamyslel nad propojením Hnutí grálu a z nich odštěpené sekty Imanuelitů se zelenými Jakubem Patočkou a Annou Šabatovou – manželkou Petra Uhla. Za naší „nejduchovnější“ stranu lze totiž považovat právě ji, přesto že si na tento titul dělají nárok lidovci. Mezi esoterickou veřejností má mnohem vyšší podporu, než je běžné. A neusuzuji to pouze dle předvolebních zelených čajoven.

Začněme od maskota zelených, největšího žijícího českého humanisty, tvůrce občanské společnosti, a neúnavného šiřitele pravdy a lásky, exprezidenta Václava Havla. Tento osobní přítel Dalajlámy, a i některých českých guruů, rád nechává vyniknout svůj spisovatelský talent na předmluvách k u nás vydávané esoterické literatuře. Se svým přítelem knížetem Karelem Schwarzenbergem, tohoto času naším ministrem zahraničí vyjma oblastí Evropy, Severní Ameriky, muslimských zemí a Korejského poloostrova, jsou členy lóže svobodných zednářů.

Sestoupíme teď z vysoké politiky. Mám jednu velice aktivní sousedku. Angažuje se opravdu takřka ve všem. Třeba obíhá s peticí proti tomu, aby byl na naší ulici zakázán vjezd kamionům. Netrčím celé dny doma, ale projet kamion na naší ulici zahlédnu v průměru jednou za měsíc. Tato sousedka je učitelkou ve Waldorfské škole, vyučující dle antroposofie Rudolfa Steinera. Nepřekvapilo mě, když jsem ji objevil na kandidátce strany zelených do komunálních voleb. A i mí příbuzní, stále básnicí o svých třinácti minulých životech, se o straně zelených kladně vyjadřovali už v době, kdy se snažila prodrat na brněnský magistrát.

Tak je možné, že zelená barva v názvu strany vyjadřuje něco jiného, než si myslíme. Třeba by nebylo naškodu se zeptat našeho nejslavnějšího ufo-kontaktéra Ivo A. Bendy . A velitel vesmírné flotily plejáďanů Aštar Šeran by nám mohl dokázat odpovědět na otázku: Je strana zelených nositelkou vyššího poznání?

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 18:

V 6/29/2007 4:49 dop. , Blogger ods řekl...

No, ono i mezi extrapragmatiky z ODS se najdou zajímavé případy. Například pan Pavel Bém co se s lámou modlil za úspěch expedice na Mt Everest, kde nám za hlas právě věnoval kus ze svých čtyřech let. A po návratu našel čas i na modlitby karmapy Thaje Dordže v T-Mobile Aréně.

I když z druhé strany, náboženství je věc každého a tyto exotické z našeho pohledu věci jsou mi u politiků například výrazně sympatičtější než velmi tvrdý katolický monolit v sousedním Polsku.

 
V 6/29/2007 6:07 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já vidím velké nebezpečí v sektách typu Ordo Lumen Templi poslance Vidíma a jeho holohlavých kamarádů. Vzhledem k dobře známé roli, kterou Vidím sehrál před volbami, bych se už nedivil ničemu.

 
V 6/29/2007 8:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ordo Lumen Templi je spis smesna organizace. Je proste k smichu. Nebezpeci bych tam prilis nevidel (i kdyz - kdo vi...samozrejme).
Vetsi nebezpeci ja osobne spatruji prave v ruznych iracionalnich "zelenych" hnutich, ktera jak je videt, nemivaji tak uplne daleko k nejruznejsim sektarum. Jejich nebezpeci spociva dnes v tom, ze je dost vyraznych temat, kterych se mohou chytit.
Co se tyce Bursikovy kliky ve Strane zelenych, tam jde ale o neco trochu jineho - to je ciste ucelova korytarska organizace.

 
V 6/29/2007 10:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ačkoli budu pravděpodobně označen za ekomagora, já spatřuji daleko největší nebezpečí v neoliberálních žbleptech - zejména těch obsažených v nejnovějším literárním počinu naší současné hlavy státu "Modrá, nikoli zelená planeta". Z řečí, že žádné poškozování planety není patrné, mě běhá mráz po zádech nejvíce...
Řád Ordo Lumen Templi a zejména jeho propojení do politiky - vůbec mi to nepřijde směšné. Chraň bůh, co se z této organizace, podle Landových slov "založené na síle", ještě může vyklubat.

Elf : Mám pocit, že teď trochu paušalizujete na základě několika vybraných příkladů z vašeho okolí. Magoři se vyskytují mezi sympatizanty každé strany...

 
V 6/29/2007 1:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zelená (nebo) Modrá, pro blázna dobrá :-))

 
V 6/29/2007 10:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To klokan: Ordo Lumen Templi je spis smesna organizace. Je proste k smichu. Nebezpeci bych tam prilis nevidel (i kdyz - kdo vi...samozrejme). To byli nacisti zpočátku taky. Největší chybu uděláme, budeme-li tyto pány z ODS a jejich nohsledy podceňovat.

 
V 6/30/2007 3:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tedy Elfe... Házet do jednoho pytle Rudolfa Steinera, Havla, naše ministerské hrabátko a nějakého ufologa s ufonem .... No já ani nemám slov ... To už rovnou můžete strčit do jednoho hrnce Komenského s Musolinim, okořenit je Babinským a zamíchat je Gagarinem. Omlouvá vás snad jedině to, že o Dr. Rudolfu Stejnerovi zřemě vůbec nic nevíte.
Řeknu vám tohle: Kdyby skutečně bylo hlavním cílem Zelených uvést do praxe poznatky Rudolfa Steinera stal bych se nejen jejich skalním voličem ale i členem a stranické příspěvky bych platil s nadšením. Bohužel tomu tak není a vy si o PANU Steinerovi (nebo lépe od něj) něco přečtěte. Jsem si jistý že získá vaše sympatie.
Byl neuvěřitelně plodným autorem. Odhaduje se, že existuje na padesát vydaných knižních titulů, čtyřitísíce článků a přednášek. Psal o architektuře a sám navrhoval projekty, psal o pedagogice, medicíně, založil biodynamické zemědělství. Zabýval se novými způsoby sociální kooperativní organizace na principu (zjednodušeně) - Čím lépe se bude mít můj bližní, tím lépe se budu mít já.
Antroposoficky orientované školy tvoří snad nejrozšířenější a nejuznávanější aplikaci Steinerovy nauky. Toto školství připomíná současné směry reformní a alternativní pedagogiky, s nimiž se shoduje v kritice autoritativního, represivního a soutěživého modelu výchovy a vzdělávání. Chce ve shodě s nimi vychovávat ve svobodě a ke svobodě. Práce má být uspořádána tak, aby žáky zaujala. V oblasti speciální pedagogiky spojuje lékařský přístup s vhodnou pracovní výchovou, zaměřenou na sociální rehabilitaci a integraci.
Předběhl o několik desítiletí kritiku moderního zemědělství z ekologických pozic i hledání alternativních forem hospodaření, které jsou zčásti návratem k opuštěné tradici a zčásti zcela novým přístupem. Z jeho iniciativy vyvstává síť biodynamických farem. Díky tomuto zemědělství se pěstují rostliny pokud možno čisté od všech škodlivin.
Kdybych tu měl rozebírat jeho obsáhlé duchovně filosofické dílo tak od klávesnice týden nevstanu a navíc jde (na rozdíl od výše zmíněného) o oblast, která nutně nemusí oslovit kohokoli, tak že ji raději vynechám. Steinerem formulovaná nauka o člověku a kosmu s meditativní praxí a etickým úsilím zasahuje širokou škálu lidské činnosti.
Působil i na poli divadelního umění. Ne jako herec. Psal a inscenoval mysterijní dramata. Na to, že žil nějakých 64 let, toho stihl opravdu hodně.
Snad jsem se nechal trochu unést a proto se raději předem omlouvám. Ale když jsem uviděl, ve vašem článku jméno člověka, kterého si hluboce vážím a považuji ho za jednoho z velikánů naší civilizace, v takové společnosti a souvislostech, tak to se mnou docela zacloumalo.

 
V 6/30/2007 6:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Steiner byl mozna kvantitativne plodny, ale vetsina jeho textu jsou pseudovedecke a prekonane blaboly. Takze souhlas s Elfem, Steiner je tam naprosto opravnene.

 
V 6/30/2007 3:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymní
To je věc názoru. A je li projeven bez argumentů nemá žádnou hodnotu (mimo emoční oblasti, samozřejmě).

 
V 6/30/2007 9:11 odp. , Blogger Tribun řekl...

Já bych z toho nedělal takovou vědu. Jak říká Schwarzenberg: „Procento magorů je asi všude stejné.“ Za sebe bych dodal minimální procento, protože některé strany se různými magory, pošuky a zoufalci jenom hemží. Ovšem Zelení se profilují jako alternativní strana – a proto přitahují lidi s alternativním názorem. Komunisté mají KSČM, katolíci KDU-ČSL, tržní komsomolci ODS a do SZ holt nalezli ti, kteří by se kdekoliv jinde cítili jako exoti. Pokud na vás Zelení působí jako „pěkná sebranka,“ já si naopak myslím, že tato jejich vnitřní pluralita nejenom že je může uchránit před nebezpečím dogmatismu, ale dokonce jim může pomoci při nalézaní nových a neotřelých řešení, na která ti, kteří jsou schopni myslet jenom v přesně vymezených mantinelech, nikdy nepřijdou.

Také nevidím důvod, proč by víra v Aštara Šerana měla být bláznivější, naivnější či nebezpečnější než víra v neposkvrněné početí nebo Neviditelnou Ruku Trhu. Nebezpečná není víra, ale její vyznavači, především ti fanatičtí, kteří chtějí celý svět třeba násilím uvést v soulad se svojí vírou, a o každém, kdo s nimi nesouhlasí, předpokládají, že ho mohou (či spíše musí) buď jako zbloudilou ovci přivést zpět do lůna církve, nebo zabít, protože existuje jediná pravda – ta jejich. A všichni a všechno s ní buď musí být v souladu, nebo nesmí být vůbec. Podobně jako když v roce 64ě chalífa Omar nařídil likvidaci (zbytku) alexandrijské knihovny se slovy: „Jestliže tyto knihy hlásají totéž co Korán, jsou zbytečné. Pokud Koránu odporují, jsou nebezpečné.“ A i když mají některé doktríny větší sklony k militantnímu fanatismu, než jiné, neznamená to, že by tohoto nebezpečí byly některé zcela uchráněny.

A pak jsou samozřejmě i spolky, které k militantnímu fanatismu sklouznou ani nemohou, protože si jej již od začátku vybrali za svůj způsob existence. A myslel jsem si, že do této kategorie spadá i zmiňovaný Ordo Lumen Templi. Ale protože mám jisté zábrany komentovat něco, o čem skoro nic nevím, začal jsem po „landových templářích“ pátrat. A výsledek? Nula. Ordo Lumen Templi je buď mrtvý, nebo tajemnější než hrad v Karpatech, ale každopádně nelze (na internetu) nalézt nic, co by tento spolek tvrdil sám o sobě. Žádné prohlášení, žádná prezentace, žádný program, žádný nábor nových bratrů, žádné žádosti o peníze, nic. Pouze suchá sdělení že ten či onen byl tam či onde, a dělal tam to či ono (např. že Landa na Vyšehradě zpíval, což je u zpěváka natolik banální sdělení, že je nepoužitelné). Tak co s těmi „lumíky?“ Podceňovat určitě ne, ale rozhodně ani nepřeceňovat. Podle toho co jsem zjistil se spíše kloním k názoru, že to není nic víc než komedie, tyátr, který má zaujmou a přimět lidi, aby si koupili něco z Landovi produkce. Pokud z tohohle mráčku někdy začne pršet, nebo dokonce padat kroupy, nebude to podle mne Landa, kdo je po nás bude házet, ale někdo jiný, kdo se jím nechá inspirovat, a zaštítěn jeho autoritou a popularitou, začne si hrát na „bílého jezdce“ a postaví „jízdu železnou“ z nejistých a zmatených pubescentů, kterým nabídne rychlou a snadnou identitu a smysl života.

 
V 7/01/2007 12:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribun : Je jasné, že jste nemohl na internetu nic najít - to je právě účel. Stěžejním principem této sekty je jimi deklarovaný esoterismus, tajemno, velice úzký okruh zasvěcených privilegovaných jedinců (podobně jako např. u Svobodných zednářů). Podle Landových slov je jejich učení natolik komplikované, že ho my, obyčejní konvenčně uvažující smrtelníci, nemůžeme pochopit...
Může se nám to zdát komické, ba přímo teatrální, leč vzpomeňme, že podobně nahlížel německý prezident Paul von Hindenburg na Hitlera a jeho NSDAP - zpočátku se jí veřejně vysmíval (jak správně naznačil Challenger). Chci tím tedy říct - nebrat úplně na lehkou váhu... Zejména v Mr. Vidímovi vidím velké nebezpečí...

 
V 7/01/2007 4:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlas s Vesemirem. Ani já bych nebral OLT na lehkou váhu jenom proto že nikde nevylepuje verbířské plakáty. Něco by se na internetu sice našlo třeba tady nebo tady ale Ordo Lumen Templi o sobě psát nemusí. To za něj dělají jiní (Google mi nabídl 183 odkazů). Právě svou ostendativní pasivitou probouzí zvědavost, zahalen do své záhadnosti. Postačí občasné oživení zájmu díky Landově popularitě. Landa zpívá a hovoři - Řád tajemě mlčí. Takový Vidím občas někde namaže panty u dveří aby se potichu prošlo, Komorous má jistě taky užitečné kontakty. Už jenom tito tvoří docela silnou trojku. O dalších se nemluví ale divil bych se kdyby šlo o společenství tří lidí. Oni Zednáři či Rosekruciáni toho sami o sobě také moc nepsali ale knihy o nich by zaplnily slušný počet regálů.
Hleďme jak může být diskuse pružná a kam jsme se v ní dostali od strany Zelených :-) Že tato strana přitahuje alternativně uvažující lidi mne, stejně jako Tribuna, vůbec nepřekvapuje. Vždyť všechny nauky zabývající se duchovním a duševním pokrokem či tělesným i psychickým zdravím kladou silný důraz na čisté životní prostředí. Člověk takto zaměřený a k tomu politicky orientovaný zde jinou stranu na výběr nemá. Obávám se že právě tito její voliči prožívají v tomto období dost těžké trauma a "Nositelku vyššího poznání" v ní nevidí. Což může mít ten špatný efekt že se, ve svém roztrpčení, mohou stát snadnou kořistí různých sekt, spolků či sdružení a využiti k cílům které by jinak určitě nebrali za své. Mimo to, ztrátou každého z nich se oslabuje právě ta její vnitřní pluralita, zvláště jde-li o úbytek osobností. Při takovém odlivu alternativního potenciálu to s tím hledáním nových a neotřelých řešení moc velká sláva nebude.

 
V 7/02/2007 4:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Elfe, ještě mám poznámku k úvodu článku kde píšete: "Je s podivem, že se nikdo nezamyslel nad propojením Hnutí grálu a z nich odštěpené sekty Imanuelitů" Psali o tom v MF DNES kde se určitě "nezamysleli" nad tím co píší (nebo jim to, jako obvykle, bylo fuk).
Hnutí Grálu odmítlo Dvorského (Parsifala Imanuela) již dva roky před tím než založil svou sektu která již od roku 1995 neexistuje už ani jako komunita. Podrobněji zde.
Spojovat nějakého bývalého (nebo i současného) sympatizanta této sekty s Hnutím Grálu je totéž jako spekulovat nad propojením nějakého, ze stadionu vyhoštěného, fanouška Sparty s vedením klubu.
Kdybych si nebyl vědom novinářského hladu po senzacích, tak bych se spíše podivoval nad tím, že se někdo takovou "spojitostí" zabývá.

 
V 7/02/2007 10:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Podle me jsou "zelene" sektarske organizace nebezpecnejsi nez nez tlupa trznich komsomolcu. V pripade komsomolcu vime presne, co od nich cekat - jsou predvidatelni, jejich vira je velmi primitivni. V pripade "zelenych" spasitelu to neplati - jejich vira je do jiste miry elasticka a reagujici na momentalni poptavku po ideich.

 
V 7/02/2007 12:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Popravdě, páni kolegové, pořád mi není jasné, jak se vám podařilo skloubit nálepky "zelení" a "sekty", případně ekologická hnutí s iracionálnem, na základě několika stejně iracionálně sdružených příkladů jednotlivců. Nevím, jaké spasitele konkrétně má na mysli klokan (v jehož očích jsem již dávno zeleným magorem, který se přivazuje na stromy), ale domnívám se, že naopak víra OPRAVDOVÝCH zelených hnutí je velice předvídatelná - soustřeďují se na několik témat (např. odpor k jadernému zbrojení, toxickému zamořování, ochrana deštných pralesů, oceánů aj.), za která budou bojovat (a lobbovat) vždy, ať bude u moci kdokoliv - liberálové nebo komunisté.
Proto mám velký problém (oblíbená fráze páně Bursíkova) se současným vedením SZ (viz dřívější polemiky s Martinem Tesařem) - zde možná naleznu názorový průsečík s klokanem. SZ u mě není žádná strana zelená, ale strana pragmaticko-korytářská, která tímto dubluje stranu lidovou... Nepovažuji se za žádného fanatika, ale největší nebezpečí pro tuto planetu stále spatřuji v antiekologických aktivistech typu Václava Klause a jejich "dílech"...

 
V 7/02/2007 2:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vite v cem jsou "zeleni" (uvozovky jsou dulezite) tak nebezpecni ? Mimo jine take v tom, ze se snazi tvarit desne vedecky i ve chvili, kdy tvrdi naproste nesmysly. Velmi casto jde o ruzne zhrzene a neuspesne lidi, kteri praci v takovych hnutich berou jako pomstu nenavidene spolecnosti.
To ma samozrejme nahony daleko od skutecne Ekologie, coz je normalni seriozni vedni disciplina - a velice uzitecna.
Nas hradni šáša je jen neskodny starnouci rozumbrada, ktery je vicemene pro smich celemu svetu.

 
V 7/02/2007 8:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokan :
a) Tak to tedy pozor - onen hradni šáša, jen neskodny starnouci rozumbrada, ktery je vicemene pro smich celemu svetu, byl např. pozván, aby šířil svá "moudra" (uvozovky jsou dulezite) v americkém Kongresu, jeho popularita při výzkumech veřejného mínění je zarážející a stále se na každém kroku setkáváme s lidmi, kteří jeho zvrácené "učení" vyznávají. Takže opět vyzývám - nepodceňovat a už vůbec nezesměšňovat (i když uvažujícím lidem jeho "názory" nutně musejí připadat směšné - leč uvažujících lidí zdá se být poskrovnu).

b) Tvářit se vědecky, když se tvrdí naprosté nesmysly - jak vidno, to zdaleka není jen doménou zelených (viz např. diskuze o reformě veřejných financí a mnoho dalších témat) - myšleno obecně. S procentem "různých zhrzených lidí" to bude, počítám, podobně jako se schwarzenbergovským procentem magorů - je o ně dostatek v každé partaji či skupině, která získá moc. Zdá se mi, že jste mírně zaujatý...

c) Jsem rád, že všichni považujeme Ekologii za seriózní vědní disciplínu (zdá se to být samozřejmé, leč třebas výše zmíněný "hradní šáša" je jiného názoru). Jaké jsou však jiné možnosti uvedení výstupů této vědy do praxe než právě pomocí "zelených" hnutí ? MŽP je tradičně ve vládě osamocené a tudíž většinou bezzubé...

 
V 7/08/2007 8:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Byl jsem týden mimo, takže reagovat budu až teď. Vyskytlo se několik postřehů, pokusím se na některé reagovat.
OLT:
"Pokud z tohohle mráčku někdy začne pršet, nebo dokonce padat kroupy, nebude to podle mne Landa, kdo je po nás bude házet, ale někdo jiný, kdo se jím nechá inspirovat, a zaštítěn jeho autoritou a popularitou"
Moc děkují, to je možná pravdě blíž, než by se mohlo zdát.
Rudolf Steiner:
Doporučuji článek na sysifovy: http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1154460267
Jinak sám jsem se s nimi trochu setkal, a nejsou zrovna příjemná skupina...
Hnutím Grálu:
Ne, myslel jsem obou dvou se zelenými.
Zelení:
Zelení nejsou nějaká sekta, to by byl špatně pochopen můj text. Jenom jsem chtěl upozornit na zajímavý jev, který pozornosti uniká, ale není vůbec zanedbaelný. V tom, proč tito lidé ke straně zelených tíhnou myslím dobře popsal Kamil.
Aštar Šeran:
Tak ten byl už jenom pokus o vtip :-)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka