pondělí, června 18, 2007

Mějte trochu pochopení

Evropu objíždí strašidlo. Strašidlo milionářských rallye. Po slavné Gumball se Evropou prohnala rallye Modball. Tedy chtěla. Účastníci byli však zastaveni totalitní německou policií, u které nenašla tato zábava milionářů dostatečné pochopení. I při Gumballu zadrželi 70 závodníků.

To v Nové Evropě netrpí takovou zapšklostí vůči lidem, jenž dávají na obdiv své bohatství. V Praze jsou pokaždé účastnici Gumball představováni jako celebrity. Policie tu bohužel má jisté pozůstatky totalitního myšlení, a tak si dovolí pár milionářů dokonce pokutovat za rychlou jízdu. Naštěstí už jsou aspoň tak vyspělí, že je nezastavují jak to dělají s tuningovými nadšenci. Vědí co si ke komu mohou dovolit .

Ale stále nejsme tak daleko jako v Makedonii. Když tam dva důchodci svým starým golfem narazili do milionářova Porsche a tak se zabili, srotil se kolem nehody takový dav, který prý chtěl boháče zlynčovat. Nebohý milionář raději ujížděl od nehody k albánským hranicím. Dostat se mu ze země však nepodařilo. A to ani na druhý pokus, kdy pro něj jeho bratr poslal soukromé letadlo. Naštěstí ve chvíli, když došlo na soud, hnulo se svědomí pozůstalých a odpřísáhli, že za nehodu mohou jejich příbuzní a prosili za milionářovo propuštění. I svědek nehody si šáhl do svého svědomí, kde ho asi hryzala jeho nenávist k úspěšným lidem, a u soudu potvrdil, že si ve skutečnosti vůbec nic z nehody nepamatuje. No nemá pravdu propuštěný milionář, že Makedonie je skvělá země?

Kroťte prosím své případné rozhořčení. Nebo se určitě objeví nějaký moralista, který vám vysvětlí, že nemáte bohatým závidět a místo toho máte pilně pracovat. A za všemi výtkami vůči milionářskému závodu se neskrývá nic jiného než závist, protože byste se taktéž rádi zúčastnili.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 28:

V 6/18/2007 11:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Poslední odstavec nemá chybu Elf to nemohl vystihnout lépe , tak já pádím do práce za nuzných 19 brutto....

 
V 6/19/2007 2:36 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nu což. Svého času bylo oblíbenou zábavou milionářů jezdit do Afriky nebo Indie na safari a také se nezajímali o to co si o tom myslí místní obyvatestvo. Teď místo toho pořádají závody v luxusních automobilech. Nic nového pod sluncem. Jen bych upřesnil že v té Makedonii narazil Porsche do Golfu těch důchodců. Jeho řidič dostal "tvrdý trest" - tři roky podmíněně. Ale trochu už se to zlepšilo. Když dříve náhodou trefil lovec domorodce místo slona tak asi pozůstalí nedostali nic jiného než šňůru blýskavých korálků. To dnes nejspíš mění své postoje za lepší cenu.
Ale jinak si myslím že ten jeden dva dny v roce by se tyhle závody daly ještě překousnout kdyby se po zbytek roku nehonili po našich silnicích nafoukaní frajeři, které pokuty taky tak moc nezajímají, hlavně když ve svých o něco méně exotických vozech napodobují tyhle své závodnické vzory. Je sice fakt, že poslední dobou jim poněkud komplikují situaci trestné body ale - známe to. Když je dost peněz tak se dá zařídit všelicos.

 
V 6/19/2007 9:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: kamil mudra

Rekl bych, ze trestne body komplikuji zivot hlavne slusnym ridicum, pro ktere jde o neuveritelnou buzeraci - kazdy obcas chybujeme...
Ti hajzlici o kterych pisete se tim nijak nevzrusuji - tatka prece zna okresniho policejniho reditele a "na meste" to ma taky "obslapnuty". Ani mu loni nesebrali ridicak, kdyz jel vozralej. A kdyz nekoho na silnici sejmu, zavolam nasemu pravnikovi JUDr. Vdecnemu. Ten me z toho vyseka. Prece nebudu mit kvuli nejake socce, ktera se mne na silnici pletla pod kola, problemy.

 
V 6/19/2007 9:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

:-))))))))))))))))))))))))

velmi vtipny clanek.

 
V 6/19/2007 9:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano. Penize jsou Buh a ti kteri, je maji, jsou andele, i kdyz kradou, lzou a zabijeji.

 
V 6/19/2007 12:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Gratuluji Elfe, opravdu povedený článek!

Zasmál jsem se, ale je mi z toho i na zvracení - ani ne tolik z toho co se taky může stát (když to vezmu kolem a kolem - pozůstalí určitě dostali pořádně zaplaceno a když jim to tak vyhovuje, proč ne) ale z toho, že někdo takovéto lidi podporuje a vzhlíží se v nich....to bych snad i střílel...

 
V 6/19/2007 12:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ústeckoorlický podnikatel Richard Mužátko řídil v opilosti a zabil dva lidi. Mimosoudně se dohodl s pozůstalými a vyplatil jim dva milióny korun. Mimosoudní vyrovnání je dozajista pro pozůstalé částečnou satisfakcí za ztrátu rodinných příslušníků. Dovedu si představit situaci, například když zabitou osobou je jediný živitel rodiny, že mimosoudní vyrovnání zabrání katastrofálnímu poklesu životní úrovně pozůstalých. Druhým aspektem je, že se tím podnikatel Mužátko vykoupil z trestu, který by mu byl jinak podle trestního zákoníku udělen. Nebudu zde spekulovat o důvodech, proč tak učinil - zdali proto, aby odškodnil pozůstalé nebo proto, aby se vyhnul vězení. V každém případě pro pana podnikatele byla tímto celá záležitost ukončena, protože státní zástupkyně případ uzavřela s tím, že mimosoudní vyrovnání je zde řešením postačujícím.
Nejvyšší státní zástupkyni Vesecká vyjádřila vážné pochybnosti nad zákonností takového řešení a odvolala
proto z funkce okresního zástupce (nadřízeného dotyčné státní zástupkyně, která případ uzavřela) avšak to na dalším osudu pana Mužátka nemá žádný vliv, protože případ již nabyl právní moci a jeho revize tedy údajně nepřichází v úvahu.

Pro každého soudného člověka však zůstává po této kauze minimálně několik nezodpovězených otázek.
Mohou tedy v našem státě bohatí lidé páchat trestné činy, z nichž se vykoupí? Je náš právní řád natolik děravý, že jednou uzavřený případ - byť ukončený nezákonným způsobem - nelze znovu otevřít a přehodnotit?
A současně se nabízí jednoduchá odpověď: záleží na tom, koho se to týká.

 
V 6/19/2007 12:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý, vtipný a bohužel pravdivý

 
V 6/19/2007 2:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: klokan

I kdyz to moc nesouvisi s tim clankem, reaguji na Klokana.
Nemyslim si, ze je bodovy system buzerace na ridice. Jiste, kazdy obcas chybujeme, ale 12 bodu se nenasbira za jednu malou chybu. Jina otazka je, coz souvisi s clankem, vec uplatku, znamosti atd.
Ale to bychom pak mohli rict, ze na silnici nejsou zadna pravidla potreba, protoze je nekdo obejde. To je podobna logika jako argumentace a la ODS, ze dane nejbohatsim je treba snizit, protoze nekteri z nich schovavaji sve prijmy. Jiste, to je pravda, ale nemeli bychom spis hledat a postihovat ty, kteri je schovavaji? To by ovsem dana politicka strana mohla prijit o sponzorske dary ...

 
V 6/20/2007 6:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: 6/19/2007 2:43 odp.

Rikejte si co chcete, ale neucinna buzerace to jednoznacne je. Koneckoncu mame i dukazy - staci pohled do statistik. Novy silnicni zakon nic nevyresil, jen prinesl spoustu krivd - slusni lide, kteri obcas udelaji chybicku jsou sikanovani, grazlove, kteri jezdi jako prasata na svem chovani nic nezmenili. Korupce kvete v neztencene mire.
Ze nenasbirate 12 bodu ? Ha, ha...staci docela malo. Ten buzeracni system je totiz tak promakany, ze nas uz dnes temer na vetsine kilometru silnic ve velkych mestech sleduji radary a kamery. Pojedete 52km/h (nerikejte, ze se vam to nemuze stat - je to na hranici presnosti tachometru), radar vas vyfoti A VY SE DLOUHE MESICE NIC NEDOZVITE !!! A tak se vam postupne stradaji bodiky ANIZ BYSTE COKOLIV VEDEL a mel nejakou zpetnou vazbu. Jednou vam ten ridicak vsemocny statni buzeracni system vezme, pripadne vase prohresky (52km/h je jiste tezky zlocin) vytahne az se mu to bude hodit.
A vubec uz nehovorim o tom, kolik je v zakone nelogicnosti a vyslovenych nesmyslu - je to evidentni zmetek, ktery nas poskozuje a te sebrance v parlamentu (bez rozdilu stranicke prislusnosti) to vubec nevadi.

Proc to treba v Nemecku funguje bez takoveto sikany ? Proc tam funguje bodovy system rozume ? Proc se muze v Nemecku policie chovat lidsky a s pochopenim pro drobnosti a na druhe strane tvrde trestat ty, kteri to zasluhuji ?
Protoze Nemecko holt neni Cesky Kocourkov.

 
V 6/20/2007 9:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

klokan: Problém není v systému, ale v lidech. Při školení řidičů nám specialista na problematiku silničního zákona vyprávěl o návštěvě německých specialistů a jejich stížnostech na situaci u nás.

Dle jejich příkladu v Německu ze 100 případů porušení zákona jich je třeba 99 potrestáno a proto si lidé dávají pozor a jezdí slušně. Naopak u nás dle nich ze 100 případů zůstává 99 případů nepotrestáno a proto si řidiči "dělají co chtějí". Sami sledují zvýšený problém u německých řidičů, kteří se vracejí z Čech a zapomínají "opouštět" špatné návyky.

Jednoduše řečeno v Německu jezdí slušně i Čech a v Česku zase jako prase i Němec. Jeden protože musí a druhý protože může.

Jo a v případě, že někdo jede 52km v hodině tak problémy nemá právě protože je to v toleranci (dokonce můžeš nechat prověřit zařízení jestli správně měří) a body se určitě berou až od vyšší částky.

 
V 6/21/2007 12:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ono je těžké říci kdo má pravdu, ale nechápu myšlení lidí co si koupí každý 4 roky nové auto, jezdí s ním jen po městě a stráví 20 minut v koloně na cestě tam i zpátky ...

kdyby jeli MHD tak jsou na místě určení za 10 minut ...

pomozte mi to pochopit, asi jsem moc hloupý když nechápu co z toho ti řidiči mají, kromě pocitu že jsou in (nové auto) a že mají novou hračku ...

až se nám podaří nahodit umělou fotosyntézu (velice účinná disociace vody na protony, elektrony a kyslík), tak si možná auto koupím taky nebo se alespoň projedu v protypu :)

Lord Sutech

 
V 6/21/2007 9:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Jarda

V lidech to je take, to nepopiram. Ale argument, ze system za to nemuze je smesny. U nas je system zamereny primarne na buzeraci, u Nemcu primarne na prevenci. A tak se zcela bezne potkate v Nemecku s tim, ze vam budou tolerovat drobny prestupek, pri kterem jste nikoho neohrozil (jsme prece lide) a na druhe strane policie nekompromisne zasahne proti praseti za volantem.
Ne tak u nas...

To: anonymni

Zkuste si jezdit pomoci MHD do prace, kdyz takova MHD poradne nefunguje, do spousty mist se s ni nedostanete a je neuveritelne predrazena. Nehlede na to, ze vase prace primo vyzaduje byt obcas na cestach a pomoci vlaku ci autobusu byste byl behem kratke doby na dlazbe. A koneckoncu nevidim nic spatneho na tom, ze lide maji potrebu treba o vikendu jet z mesta pryc a chteji byt pri tom aspon relativne nezavisli (neprijemnosti si za tyden uziji dost a dost). Take bych radeji jezdil autem na ekologicky vyrabeny vodik, ale to je v teto dobe jen hezka sci-fi.

 
V 6/21/2007 11:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokan : Ale notak... Nevím, odkaď jste, ale minimálně ve velkých městech v ČR je MHD na velice dobré úrovni (v Praze na výborné), dostanete se téměř všude a stále vyjde mnohem levněji než provoz automobilu ve velkých městech (nehledě na ekologickou stopu). Kritika české MHD mi přijde velice malicherná, podíváme-li se do jiných částí světa.
A neříkejte "zkuste si jezdit pomocí MHD do práce" - služby MHD využívají zcela běžně tisíce lidí.

Považuji za vynikající model ze Singapuru, kde je za vjezd do města vybíráno velmi mastné mýto, čímž se vyčistí město od aut, tyto prostředky jsou následně investovány do zlepšování služeb MHD a všichni jsou spokojeni.

Souhlasím s Lordem Sutechem a dodávám, že jezdit autem do práce kvůli vlastnímu pohodlí je bezohledné svinstvo (k chodcům, životnímu prostředí...). Teď jsem se projevil jako typická závistivá socka, není-liž pravda ?

 
V 6/21/2007 8:35 odp. , Blogger Tribun řekl...

Zmírnit bodový systém? Protože jej stát není schopen prosadit? Protože se lidé otrkali a pochopili, že švára na úřadě není zase až taková potíž? Takže je to tak, že stát rezignuje na svoji primární úlohu - určovat pravidla, bdít nad jejich dodržováním, chrátnit slabé před násilím ze strany silných? (Například osobní vozy před kamiony?) Opravdu povzbudivé. Řešit narustající agresivitu a pirátství na silnicích tím, že uvolním otěže, to je to samé, jako kdyby vláda řešila narůstající počet znásilnění tím, že příslušný paragraf vypustí z trestního zákona a pro ženy zavede povinnost podržet každému chlapovi, který zrovna dostane chuť.

Přátelé, žijeme ve Střední Evropě a píšeme 21. století, tak už bychom se snad mohli začít chovat jako civilizovaní lidé. Není 19. století a my nejsme v USA, aby jsme se mohli jednoduše sebrat a jít na Západ. My nemáme kam jít, my se spolu musíme naučit žít. Zmírnit bodový systém znamená ustoupit před násilím. Ale to nefunguje - pokud násílí ustoupíme, to se nespokojí s tím co má, ale zabere to, co my jsme opustili. Až již nebude kam ustupovat. Násilí je třeba se vzepřít a nejmenší, co můžeme udělat, je přijmout zákon, který jasně říká, co je tolerováno, a co již ne.

 
V 6/21/2007 10:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: vesemir

Tyhle zelene aktivisty opravdu miluji. A to jinak nejruznejsi pravicove verozvesty (kteri maji temer monopol na nechut k zelenym) take nemam rad. Klidne si jezdete do prace 20 km od sveho bydliste mestskou dopravou (jsem na ni zvedav) a pri tom prestupujte a pak jdete treba jeste 2 km pesky. Ja to delat nebudu, protoze pracuji rad a nemohu se zbytecne rozptylovat hloupostmi jako, kdy budu muset skoncit, aby mne nahodou neujel vlak...A to nemluvim o tom, ze treba nekdy musim pracovat na druhem konci republiky.

To: tribun

Vase clany mam rad a pomerne casto s vasim pohledem souhlasim. Proto ted nechapu, k cemu se zde propujcujete. Jak muzete hajit legislativni zmetek, ktery neprinasi naprosto zadny efekt a pusobi krivdy ? Tvrdil jsem snad, ze bych rad na silnicich vyhlasil anarchii ?

 
V 6/21/2007 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokan: Pláčete na špatném hrobě. To co píší Vesemir i Tribun je pravda. Ve Vašem případě může být klidně nezbytné jezdit do práce autem, protože se potřebujete rychle přepravovat po republice a klidně si jezděte, ale osobně znám několik lidí, kteří jezdí po Praze jenom proto, aby ukázali, že jsou na tom lépe než ostatní a MHD vzhledem k jejich bydlišti by bohatě vyhovovala a o těch se mluví. Co se týká zákona nastavuje pravidla, taky se mi 50km v obci nelíbí když řídím (pouze výjimečně), ale platí to v celé Evropě, tak to svůj účel mít bude.

 
V 6/22/2007 8:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To:jarda

- protestuji proti 50km/h v obci ? Nikoliv.
- protestuji proti jasnym pravidlum ? Nikoliv. Prave ja je obhajuji.
- protestuji proti trestum piratum silnic ? Ani nahodou !

To proti cemu protestuji je zpusob, jakym je to v nasem Kocourkove realizovano - na jedne strane sikana slusnych lidi, na druhe strane dal jezdici prasata, kterym se nic nestane. Nemam zadne namitky proti tomu, jak to funguje treba v tom zminovanem Nemecku.
Jezdit autem proto, abych ukazal, "ze na to mam" mne take prijde k smichu - a bohuzel spousta tzv. "pravicove" smyslejicich to tak dela. Ale nadavat lidem, kteri auto potrebuji anebo s nim jezdi o vikendech s detmi na vylety, to se nezlobte, to mne prijde jako ubohost (netvrdim, ze to delate zrovna vy).
Nekteri z nas - i na tomto blogu - proste z nejakeho duvodu nenavidi automobily a ridice. V jejich pojeti jde o cosi jako obtizny hmyz, ktery je treba snad i hubit. Kazda sikana i tech nejslusnejsich je pak jimi vitana.
Cesta k potlaceni negativnich stranek automobilismu neni v zamindrakovane buzeraci tech, kteri je pouzivaji. Cesta vede pres rozvoj technologii, ktere omezuji vliv na zivotni prostredi (porovnejte exhalace prumerneho vozu dnes a pred 20 lety), ktere zvysuji bezpecnost. Dalsi paralelni cesta vede pres rozvoj hromadne dopravy, samozrejme. Jenze tu musite napred zatraktivnit, aby lide videli, ze ma nejake vyhody.

Chapu, ze mnozi z nas by prozili snad orgasmus, kdyby byla osobni auta hned zitra zakazana, ale obavam se, ze tudy to nepujde. Lide nechteji zpet do jeskyni ci na konske povozy.

 
V 6/22/2007 10:10 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokan:

Naposledy se k této záležitosti vrátím. Domnívám se, že se zde vyskytuje spousta rozumných lidí a ne "ekofašos", proto jsem už na Váš předchozí příspěvek psal, že pláčete na špatném hrobě. (Tím se snažím vysvětlit, že to co jsem napsal nebylo v žádném případě myšleno jako urážka. Jestli to tak bylo pochopeno, tak se omlouvám)

Rozumní lidé chápou, že je nesmysl vracet se do jeskyně, ale zbytečné plýtvání se může považovat za nevhodné. S tím co jste popsal se ztotožňuji, ale pořád jsme u toho, že to není o zákoně, ale o lidech, kteří ho aplikují v praxi (na straně policie i účastníků silničního provozu).

Hezký den všem

 
V 6/22/2007 11:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

V zakone to ale je. V zakone jsou do oci bijici chyby a nelogicnosti, ktere davaji nekvalitnim lidem moznost zakon zneuzivat misto aby jej pouzivali k tomu k cemu by mel byt - tedy k prevenci.

 
V 6/22/2007 5:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokan : Ekologicky smýšlející člověk ještě nemusí nutně být zelený aktivista. Nemusíte mě opravdu milovat, musíte však uznat, že počty automobilů ve městech se začínají vymykat kontrole. A ve většině případů opravdu NENÍ nutné je používat. Nejlepší prevencí proti dopravním problémům je omezení automobilové dopravy, nabídnutí jiné alternativy (MHD) - proto obdivuji výše zmíněný Singapurský model. A nepřehánějte to s tou averzí k ekologii...

 
V 6/22/2007 9:40 odp. , Blogger Tribun řekl...

Klokane, vy snad znáte zemi, kde byl zákon božsky dokonalý a nadřazený lidem? Každý zákon je jenom cár papíru a žádný není ani dobrý, ani zlý sám od sebe, ale vždy a pouze takový, jakým jej chtějí mít lidé. Vzpomínám si na případ z USA 50. či 60. let 20. století, z doby, kdy probíhala mohutná emancipace jižanských černochů a bílí ze Severu jim pomáhali domoci se volebního práva. Tehdy stál před soudem člen Ku-Klux-Klanu souzený za vraždu černocha. Byli vyslechnuti svědci, kteří potvrdili, že se čin stal, dokonce i obžalovaný se přiznal. A soudkyně vynesla rozsudek: " Nevinen." Řekli jí: "Vždyť zavraždil člověka, byl usvědčen, sám se přiznal." A ona odpověděla: "No a co." Žádný zákon nic neznamená, pokud chybí vůle k jeho respektování a k jeho vymáhání.

Jak to souvisí s bodovým systémem? Jednoduše. Jděte někdy do hospody a poslouchejte, jak se chlapi baví, jak je za hrdinu ten, který "vyjebal s bengama" a ten, který pravidla dodržuje je za blbce a chudáka. Já tvrdím, že problém není ve velké kriminalitě, v občasné zpronevěře pár miliard, nebo izolovaném činu agresivního šílence. Jakkoliv mohou tyto činy způsobit (a většinou také způsobí) hlubokou osobní tragédii, společnost jako celek neohrožují. To co ohrožuje společnost v jejích základech je každodenní drobná kriminalita - šizení zákazníků, nedodržování dopravních předpisů, narušování občanského soužití, opilství, všechny ty tisíce drobností, které jsou nejenom tolerovány, ale dokonce považovány za přirozené. Jak můžeme chtít po politicích, aby byli dbalí zákonů, když na ně sami zvysoka kálíme? Jedete autem přes obec, kde je předepsáno 50 km/h a samozřejmě to valíte 60 km/h, protože proč vy byste se omezoval, když se vám líbí jet šedesátkou (sedmdesátkou? stovkou? - kde je hranice, za kterou nepůjdete, když se ustavíte sám sobě soudcem?).

Snad mi teď lépe rozumíte. Tady nejde o to, jestli je 50 km/h bezpečná rychlost a 50,8 km/h smrtelná. Tady jde o to, že každý člen společnosti by měl respektovat společně ustanovená pravidla bez ohledu na to, jak moc jsou správná, nebo jak moc se jemu líbí, ale pouze proto, že pravidla chrání před anarchií, dávají životu řád a tím jej zbavují strachu, protože každý je schopen se orientovat o odhadovat chování jiných lidí. Zamyslete se - proč si dáte v hospodě pivo bez obav, že se otrávíte? Není to náhodou proto, že obecně uznaná pravidla říkají, že hospodský v hospodě točí pivo a vy spoléháte na to, že hospodský tato pravidla dodržuje? Se silniční dopravou je to podobné - pokud vám z vedlejší a na červenou vletí před čumák nějaký šílenec ve 150 km/h tak nemáte šanci, srážce s takovým volem se zabránit nedá žádným způsobem. Vy to víte, a přesto vyjedete, protože se spoléháte na to, že ostatní se řídí podle stejných pravidel jako vy, a proto jste schopen odhadnout jejich chování a proto projedete křižovatkou na zelenou, protože očekáváte, že ti co mají červenou, stojí.

Čili - nemůžete si vybírat pravidla, která budete dodržovat podle toho, jak se vám osobně líbí. Pokud s nimi nesouhlasíte, můžete se vyhýbat situacím, ve kterých se aplikují, můžete usilovat o jejich změnu, ale dokud platí, musíte je respektovat. Je nemožné, abyste si svévolně uděloval nějaké výjimky.

Někdy mám pocit, že dokud se mluví v abstraktní rovině, tak je každý rozhodným zastáncem dodržování zákonů – a přísných zákonů. Ale jakmile přijde na konkrétní životní situace takového člověka, je z něj rázem ukřivděný individualista, kterého chce někdo stále v něčem omezovat, ačkoliv on sám nejlépe ví, co se mu líbí a co ne, a tedy co je správné, a co ne. Tak jestli hledáte toho příslovečného pudla, tak tady je zakopán: každý musí začít sám u sebe a každý musí nést zodpovědnost za své činy. Omlouvat své chyby tím, že druhý udělal ještě mnohem horší, je zcela nepřijatelné.

 
V 6/23/2007 10:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

S tím co napsal Tribun se nedá nic než souhlasit, naše společnost se skládá ze samých strašně moc chytrých lidí co sami nejvíce vědí co se má udělat, ale běda když po nich chcete aby přispěli něčím ke společnému dobru.

To jak tribun psal o chlapech v hospodě neplatí jen o autech, platí to o všem.

Mrzí mne, že když jedu v MHD, tak velice často slyším děcka bavit se o tahácích či kde co stáhli - přeci to nebudou dělat sami když to je na síti. To je ten problém, jsme jako národ zvyklí podvádět a co víc, kdo v tom umí "chodit", je často považován za "hrdinu".

I když nemám moc rád Ameriku, vezmu si na pomoc její příklad. Tam když někdo studuje VŠ, tak se snaží poctivě, protože ví že to dělá pro sebe a když zjistí že na to nemá, jde pracovat. A v ČR? Když vidím studenty jdoucí po třetí do 3.ročníku a jenž jsou ostatními považováni za borce, je mi k pláči. Tito lenoši a hlupáci pak mají plná ústa toho že je to nebavilo nebo že si na ně zasedl nějaký profesor. Proč neřeknou, že na to prostě neměli?

Abych to zkrátil, každý si chce dělat co chce a každý problém vidí jen subjektivně. Dle mého soudu je nutné vzít českého člověku trošku pod krkem, pravidla musí být a jejich tvrdost by měla být přijímána s potleskem.

Lord Sutech

 
V 6/23/2007 10:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

oprava: po třetí to prvního ročníku

Lord Sutech

 
V 6/23/2007 2:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

S kritikou podvádění během studia nemohu nesouhlasit, musím však poupravit použitý příklad se školstvím v USA. Zde jsou právě studentům již od útlého dětství defacto vštěpovány zásady liberalismu - věčného boje, sociální džungle, ve které přežívá pouze silnější. Žáci třeba na High Schools jsou právě vedeni k tomu, že jejich spolužák je nepřítel, budoucí konkurent. To, co je běžné třeba u nás (studenti si navzájem dávají okopírovat třeba poznámky z přednášek, radí si při testech atd.), je na západě nepředstavitelné - nikoli kvůli nutkání chovat se poctivě, leč z důvodů výše popsaných. Také neodsuzuji apriori vše americké, leč US školství bych opravdu za dobrý příklad nedával...

 
V 6/23/2007 4:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to vesemir: lepší Americký příklad než náš, bohužel. Konkurence je dobrá věc a já bych se jí nebál, myslím si že i když jsou konkurenti, většina z nich jsou i kamarádi, o jejich pracovním nasazení ani nemluvě :)

když vidím co vylézá z našich univerzit - to za elitu nemůže pokládat snad nikdo :-/

člověk by řekl, že když potká někoho s doktorátem, tak to něco znamená, ale jak kde! Takový pan MUDr. XY Ph.D., dostane doktorát za to že učí na lékařské fakultě a vydá článek který nikdo nikdy nepřečte (nejlépe v češtině a v časopise který vydává jeho Alma Mater)
a takový člověk je pak mezi doktory velký zvíře, ale čím si doktorát zasloužil? tím že učil od nevidím do nevidím? děkuji za takobého "odborníka", i když je pravda že mezi lékařskými postdoky je větší procento skutečných experů než mezi obyčejnými doktory (MUDr.)

to raději tu Ameriku, kde se člověk musí něco naučit nebo letí ...

Lord Sutech

 
V 6/23/2007 11:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Lord Sutech : Ačkoli to není tématem této diskuse, ještě zareaguji. Nemohu opět souhlasit :

a) Domnívám se, že vytváření patologických sociálních vazeb již v útlém dětství (všichni spolužáci, vrstevníci aj. jsou potenciální konkurenti, nepřátelé) není dobrá věc. Místo, aby se robátka učila tvořit společné hodnoty, myslet na druhé a milovat bližního svého, učí se jen sobectví, podezírání, jsou sociálně izolována. Zejména díky tomu je svět takovým místem, jakým je...

b) Souhlasím s vaší tezí, že v Americe se člověk musí něco naučit nebo letí. To něco bych však definoval jako právě sobectví, pragmatismus a další negativní vlastnosti nutné k přežití v postmoderní džungli, rozhodně však nikoli studiem získané vědomosti, které jste měl nejspíše na mysli. To, co vylézá z tamních škol, je poměrně tristní. Např. historický či geografický přehled Američanů je přímo pověstný... Zato se učí žvanit, okecávat - zejména v případech, kdy chybí znalosti. Zlaté české školství (které má ve světě poměrně slušnou reputaci - viz srovnávací výzkumy), kde je opravdu nutné něco vědět.

Omlouvám se za odbočení od tématu článku, zapříčiněné pocitem nutnosti zareagovat na neméně zajímavé, Lordem Sutechem nastíněné, téma školství. I když to okrajově, ale velice okrajově vlastně souvisí...

 
V 6/25/2007 11:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: tribun

Nemohu se zbavit pocitu, ze ja mluvim o voze a vy o koze.
Kde jsem, proboha, nabadal k nedodrzovani pravidel ?
Jestli k necemu nabadam, pak k vytvoreni tlaku na tu sebranku z parlamentu, aby opravila zakon, ktery poskozuje slusne lidi a grazlum je uplne ukradeny.
A jestli jsem si na neco stezoval, pak na aroganci statni moci, ktera byla nekolikrat pristizena, ze v pripade tohoto zakona obhajovala zmetek a presto povysene prohlasi, ze na tom nic menit nebude, protoze by s tim asi bylo moc prace.

Vas prispevek na toto tema a vase sahodlouhe vysvetlovani nemohu brat jinak nez jako naprosto zbytecne plytvani energii. Reagujete uplne na neco jineho nez jsem ja psal anebo mozna na neco, co byste byl rad, kdybych psal (aby bylo mozno efektne zkritizovat).

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka