středa, června 27, 2007

Náš zákazník, náš pán

Znáte tohle přísloví? A myslí si ještě někdo z vás, že platí? Já jsem o tuto iluzi definitivně přišel tento měsíc.

Dovolil jsem si totiž pokusit se vstoupit do dokonale pracujícího soukolí MHD společnosti v našem městě (Tábor, pokud by někoho zajímalo) a za to jsem byl také po zásluze vytrestán. Začalo to arogantním chováním jednoho řidiče autobusu, který nezastavil na jedné řádné zastávce (podle jeho slov, když je upravím do slušné mluvy, proto, že na zastávce nikdo nestál a já jsem v dostatečném předstihu nedal jemu na vědomí, že chci vystupovat) na mojí argumentaci, že tato zastávka není na znamení a tudíž tam musí zastavit vždy, odpověděl souvětím, které by v televizi znělo jako jedno dlouhé pípnutí občas přerušené slušným slovem. Nakonec však ukázal svou blahosklonnost a otevřel mi dveře ( jistě omylem právě ty, které byly úplně na opačném konci autobusu), i když nebyl v zastávce. Zlatý člověk, řeknu vám. Po tomto incidentu jsem se cítil jako správná závistivá socka ublíženě, tak jsem napsal dopis na ředitelství společnosti, ve kterém jsem popsal události toho dne, a žádal odpověď a příslib, že se podobná situace nebude opakovat. Odpověď jsem (samozřejmě) žádnou nedostal a osobní schůzka se také konat nebude, jelikož pan ředitel má prý moc práce. Zaskřípal jsem tedy zuby a rozhodoval se, co dál. Tábor je bohužel dost rozlezlé město a já se potřeboval nějak dostávat ke svojí přítelkyni, která bydlí vzdušnou čarou asi 6 km ode mě.

Nakonec jsem bohužel shledal nutné využívat službeb táborské MHD i nadále. Vyrazil jsem tedy koupit studentskou permanentku. Avšak ejhle – prý nestačí maturitní vysvědčení a papír s potvrzením, že jsem přijatý na VŠ, na to, abych prokázal, že jsem student. Na mou otázku jak to tedy mám dokázat jinak, mi ochotná paní za přepážkou s kyselým obličejem (a s výrazem – ježiš ty si blbej a otravnej) odpověděla, že musím vyplnit jejich speciální žádost, ke které musím přiložit potvrzení o studiu. Na moje námitky že cesta do Prahy a zpět pro ono potvrzení mě bude stát víc než je cena oné čtvrtletní permanentky, zareagovala popuzeně „že neví, co chci, že pravidla jsou jasně dané a počítač jí to prostě nedá, že mám přijít 15. srpna s potvrzením o studiu“ načež se začala věnovat jiné práci. Dobře, pochopím, že ona nemůže za, pardon, debilní podmínky, které si společnost diktuje, ale snad když jsem její zákazník, může mi to vysvětlit slušně a bez pohrdavého tónu hlasu, ne?

A proč to celé vlastně vyprávím? Tyto dvě události mě definitivně utvrdili v tom, že v současné ČR opravdu není s lidmi i systémem něco v pořádku. Copak se takhle může chovat společnost plně závislá na ochotě svých zákazníků využívat jejích služeb? Ale ano, může, protože má na provoz MHD ve městě monopol a navíc, jak známo, provoz MHD je málokde výnosný, tudíž případné ztráty zaplácne město ze svých dotací. Pan ředitel se opájí svou „nezměrnou“ mocí a na nás socky, které nemají na vlastní Mercedes a musí jezdit autobusem, pohlíží shora. Jeho zaměstnanci se chovají jako dobytek, ale to je přeci v pořádku, ne? S lidmi bez moci, kontaktů a peněz se přece takhle jednat musí, abych ukázal, že já jsem výš. Chce se mi z toho zvracet…

co vám?

poslal Ahura

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 47:

V 6/27/2007 4:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Hm. 15. srpna dorazíte s potvrzením. Než vám vydají permanentku ... Konec prázdnin za rohem. Nebylo by lepší jezdit za přítelkyní na kole? ;-)
Ty zaměstnance bych zas tak moc neřešil. Na sprosťáky a lidi "s kyselým ksichtem" narazíte v každé profesi :-(

 
V 6/27/2007 9:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

kamil mudra: Bylo,kdyby bylo kudy jezdit, v Táboře neni jediná cyklosteska a centrem města jezdí neskutečné množství aut. A o úrovni spousty našich řidičů víte jistě také...tudíž to znamená že radši bubu podporvat tyhle parchanty než se nechat jinýma zmrzačit nebo zabít. Až to u nás bude jako v Holandsku nebo Belgii,tak budu po městech jezdit určitě výhradně na kole, protože mám sport a cyklistiku zvláště rád, ale za těhle podmínek mě tam nikdo nedostane

 
V 6/27/2007 10:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Je pravda, ze v nekterych mestech jezdit na kole je opravdu o hubu. Ja jsem z Pardubic, tam jsou podminky pro kolo relativne dobre, ale v urcitych mistech se stejne bojim, ze se neco semele. V Praze, kde jsem studoval, tam bych se na kole neodvazil. A tak to asi muze vypadat i v mnoha dalsich mestech. Mimochodem, udajne nejpopularnejsi politik, primator Prahy Pavel Bem, sliboval pred komunalnimi volbami x stovek kilometru novych cyklostezek. Tak jsem zvedavy, ale myslim, ze vim, jak to dopadne :-(

 
V 6/27/2007 11:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

No já si vzpomněl zase na jinou historku:
Žil byl jeden chlápek a ten si koupil grafickou kartu. Ta se však porouchala, takže ji šel reklamovat. Dal ji chlápkovi za pultem a ten řekl: "Já se na to mrnku vedle, počkejte tady.", načež odešel do vedlejší místnosti. Jenže za sebou nezavřel dveře a tak bylo krásně vicět, jak grafickou kartu položil na stůl, otevřel si pasiáns, zahrál partii, vzal kartu a šel zpátky. Náš dotýčný zákaznák se pochopitelně naštval a nechal si poslat pro šéfa. Ten přišel a zdupal zaměstnance, co si to tovoluje, nezavírat dveře.

Takže tak. Je pravda, že často se k zákazníkovi chovají strašně, člověk si asi musí umět vybírat, i když zase je otázka, ke-li z čeho.

 
V 6/27/2007 11:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nechci působit, že musím být za každou cenu v opozici (nevím proč, ale většinou to tak bývá), ale musím se zase trochu MHD zastat. Jsem překvapen, že ke vzniku vaší deziluze postačily pouhé 2 příklady. Třeba jste měl pouze smůlu na řidiče... Příkladně na naší lince jezdí(jezdil, na základě mnoha stížností byl odvolán) jediný podobně nevrlý šofér, dalších cca 15 se chovalo normálně, tj. věnovali se řízení, zbylí 3 naopak vyloženě přátelsky - při vstupu do autobusu se stihli zákazníků otázat na zdravíčko, případně prodiskutovat počasí. Nevrlí a podráždění lidé se najdou v každé profesi, když máte smůlu, kápnete na ně. Navíc zrovna pro nervozitu u řidičů MHD mám pochopení - za služby v rozpálené kabině, kde lze naměřit bezmála 40 stupňů, mají můj obdiv, navíc pohybují-li se mezi pražskými automobilisty, je zázrak, že nevypění.
Ale jeden negativní příklad nesmíte hned generalizovat - to je kolektivní vina...

S tou paní za přepážkou - to je všude stejné, se syndromem byrokrata, bez něhož by spadlo fungování celého světa, asi nic nenaděláme. Leč pravidla (např. vyřízení studentského průkazu) jsou jasně daná a stejná pro všechny, paní je kvůli vám opravdu nemohla porušit (já bych na jejím místě udělal to samé - nechtěl bych totiž kvůli neznámému zákazníkovi přijít o práci) a její kyselý obličej byl dost možná reakcí na 50 zákazníků ten den před vámi, kteří se pokoušeli tato pravidla atakovat tím, že se dožadovali jejich obejití nebo výjimek. A paní za okénkem je opravdu malý pán, ona ta pravidla nevymýšlí. Nejsem příznivcem byrokracie, ale jsou-li dané zákony, musí platit pro každého stejnou měrou.

Možná působím jako loajální zaměstnanec MHD, ale vězte, že tomu tak není. Jak vyplynulo z jedné z předchozích diskuzí, budu MHD hájit, protože ji považuji za lepší alternativu zbytečné a extrémně neekologické automobilové dopravy...

 
V 6/27/2007 11:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to ahura: na VŠ se už nemusí umět dobře česky?
-- události utvrdili -
-- cyklosteska --

 
V 6/27/2007 12:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tyto historky jsou sice krásné,ale neukazují tak zcela na podstatu problému.Tady u nás v Brně je situace s MHD dá se říct obdobná.Bývalý socialistický moloch,nabobtnalý mnoha zbytečnými zaměstnanci,neschopný samostatného života bez tučných dotací od státu,v jehož čele stojí většinou bývalí soudruzi,dnes již samozřejmě většinou v modrých kabátech,jednající pomalu jako vlastníci.Tito novodobí zbohatlí nabobové,hrající si na dnešní šlechtu,pochopitelně ovlivňují jednání a chování svých podřízených t.j. i řidičů.Pane Ahuro, je něco opravdu,ale opravdu shnilého ve státě dánském!!! ( a bude na Vás,mladých,abyste se začínali zamýšlet nad tím,jak to napravit ).

 
V 6/27/2007 12:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonymovi - omlouvám se Vám, pokud vás natolik iritují pravopisné chyby, v pravopisu jsem nikdy nevynikal a nebojím se to přiznat. Možná že příště si pozvu nějakého korektora,aby měla Vaše duše klid;-)

Vesemir - já taktéž nemám proti MHD nic "osobního", je to určitě lepší než jezdit po městě autem. Ale stejně mi nevymluvíte, že lepší než MHD by bylo to udělání stezek pro cyklisty, v menších městech jako je třeba i náš Tábor by na kole jezdila spousta lidí, protože se z periferie do centra na kole dostanete cca za 20 minut.

K těm řidičům - asi jsem to špatně napsal, tohle byla už jen ta pověstná poslední kapka, prtože v táborské MHD je takových řidičů docela dost - buď jsou sprostí, neumí řídit a někteří z nich dokonce v noci jezdí páchnoucí alkoholem (a že se jen polili pivem v hospodě, když byli na limonádě, mi snad tvrdit nikdo nechce:-)). Slušní jsou asi dva,ti mají také můj obdiv, není to určitě snadné povolání. Ale na druhou stranu tím nemůžete omlouvat arogantní a sprosté chování některých individuí, když na tu práci nemají nervy, mají dělat jinou.

Paní za přepážkou jistě nemůže obcházet pravidla a ani to po ní nikdo nechce,a le mohla by mi to vysvětlit slušně a bez urážek, i když jsem 50. zákazník, co se jí ptá, proč to není možné

obecně - k sepsání článku mi nesloží jen tyto dva případy, to byla jen ukázka, jak to taky může vypadat. Nebo vy se setkáváte s větším počtem ochotných a příjemných zaměstnanců než těch, co se tváří, že je obtěžujete? No, jestli jo, tak budu přemýšlet o změně bydliště:-))

 
V 6/27/2007 1:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Když už padlo slovo o cyklostezkách - pak jednu perličku: Město Liberec je městem poněkud kopcovitým. Poněkud? Ne, je hodně kopcovité. Přesto však se naši milí radní zavázali, že ve městě zřídí - kde to bude možné - cyklostezky. Pokud to dopravní situace umožní, vyznačí ve městě na krajnicích pruh pro cyklisty. Nevím co je k tomu vedlo - vždyť hlavní motor jakékoliv aktivity radních našeho města (totiž úplatek), zde jaksi nepřichází v úvahu. Nedovedu si představit, že by někdo poskytl úplatek za to, aby se tam nebo onde zřídila cyklostezka. Spíše je asi třeba čas od času ukázat, že město realizuje i takové projekty, ze kterých přímo nečiší komerce a potom se tím pochlubit v plátku, který radnice vydává a doručuje do všech domácností a který slouží jen k tomu, aby sama sobě dělala reklamu. Radní se tedy rozhodli budovat cyklostezky. A co jednou rozhodnou, to také splní.
Přímo ve středu města máme tedy už rok cyklostezku. Začíná na Soukenném náměstí na rohu hospody "U potrefené husy". Je opravdu krásná: červený pruh na asfaltu v šířce asi jeden metr, na začátku vyzdobený modrou dopravní značkou "Stezka pro cyklisty". Celých 32 metrů se může cyklista prohánět v naprostém bezpečí v rušné dopravě centra. Ano skutečně. Po třiceti dvou metrech končí dům hospody "U potrefené husy", následuje vjezd do dvora a tam také končí cyklostezka. Její konec je opět umně ozdoben modrou dopravní značkou. V okruhu 500 metrů žádná jiná stezka není.
Jak já ty naše radní miluju!

 
V 6/27/2007 2:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahura : Setkávám. Ale nevím, jestli vám to stojí za stěhování do Prahy...

Nechci se zastávat neochoty a hrubého chování k zákazníkům, ale jako student jsem si vyzkoušel mnoho prací v podobě brigád a proto vím, že není vůbec snadné odpracovat všechny směny s přimalovaným úsměvem na rtech... A - ruku na srdce - zákazníci také dokáží být pěkně arogantní a nepříjemní. S tou pokladnou - zkusil jste si něky podobnou práci ? Lehko se to řekne, ale vystupovat příjemně po padesáti výstupech s arogantními zákazníky není lehké. Trend, že zákazník je středobodem vesmíru a všichni jsou tu výhradně proto, aby kolem něho skákali, se mi příliš nezamlouvá. A to sám vystupuji většinou v sociální roli zákazníka...

 
V 6/27/2007 2:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vesemir: Tak tamto jsem myslel samozřejmě trochu s nadsázkou...

Je to váš názor, já vám ho neberu,ale z mojí pozice mohu říct, že jsem schopný i po náročném dni jednat slušně a bez negativních emocí...A kdbych měl někdy v bucoucnu firmu,kde by byl přímý kontakt se zákazníkem, tak do takových pozic bych najímal pouze lidi s tzv. "hroší kůží" - můžu si myslet o zákazníkovi co chci,ale můj přístup k němu musí být minimálně neutrální,když už ne příjemný

 
V 6/27/2007 2:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to bobek:

Pozor! Ja si dovedu predstavit, ze za vybudovani cyklostezky radni uplatek dostanou. Vzdyt vybudovani te cyklostezky dostane jako zakazku nejaka firma a kterapak to asi bude? To zalezi na panech radnich ...

 
V 6/27/2007 3:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahura :
Samozřejmě neříkám, že nepříjemné chování ze strany úřednic či jiných živlů za kasou sedících je správné. Ale taknějak jsem se naučil vcítit se do jejich pozice, řeknu si, že měly perný den.
Dám vám zaručený recept, jak od těchto lidí získat, co potřebujete, aniž by byli nepříjemní:
nehádat se s nimi, neargumentovat, už vůbec se neohánět zákony či nařízeními, ale naopak - polechtejte jejich byrokratické ego, dejte jim najevo, že jsou nepostradatelní a vy jste malý, nicnechápající občánek. To většinou zabere. Tu chvilku to vydržíte, ona musí mít pocit, že vyhrála...

Popravdě, zda-li je slečna za kasou sympatická či nikoli by mě zajímalo pouze v případě, že bych ji chtěl požádat o ruku, ne, když potřebuji pitomý formulář. Tito lidé zde vždy byli a budou. Zítra tam třeba bude sedět jiná...

 
V 6/27/2007 6:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro, pokud jednáte s ženou za pultem tak hezky jako se anonymovi "omluváte", že vám vysokoškolákovi je čeština šum a fuk, tak se nedivte, že vás někam pošle

 
V 6/27/2007 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonyme: víte, na internetu je problém, že nevidíte a neslyšíte výraz, jakým je ta která zpráva sdělována. Tu omluvu jsem myslel upřímně a pravopis mi určitě šumafuk není,ale prostě s ním mám problémy, ale jelikož du studovat jadernou fyziku, tak to takový handicap není:-)

 
V 6/27/2007 10:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Ahura:
Sorry, ale ty mi připadáš jako typ člověka, kterej si vždy bude stěžovat na vše.
Můžu ti však něco poradit. Když jdeš k jakýmukoli okýnku, usměj se mile na osobu za ním a příjemně pozdrav. Já to tak dělám už x-let a nikdy jsem se s nepříjemností z druhé strany nepotkal. Jinak jsem z Brna a podnikám, tedy přepážek mám za sebou nespočet.
Ale problém u tebe bude v něčem jiným. Pokud si totiž dovolíš napsat "v táborské MHD je takových řidičů docela dost - buď jsou sprostí, neumí řídit a někteří z nich dokonce v noci jezdí páchnoucí alkoholem", jsi opravdu jen ten, kdo si na vše stěžuje. Ale tak to u studentů bývá, nemají za sebou nic moc práce a myslí si, jak je lehký být na všechny za všech okolností milej. Ale jde mi hlavně o to, že někdo za volantem páchne alkoholem. Největší chyba zarputilých stěžovatelů. Vše přehání. Nebo ty neumíš z mobilu vytočit 158, jestli na toto máš podezření? Že jsem tedy neslyšel, jak v Táboře pořád policie vyjíždí k podnapilým řidičům MHD.
Upřímně ti přeju, ať z toho vyrosteš. Problém je ten, že mladých lidí, co vylezli ze střední a hned všemu rozumý a každej za okýnkem je na ně hnusnej, nehledě na to že jim ředitel DP neodpoví na stížnost (a co ti měl jako napsat, vždyť je to tvrzení proti tvrzení, tím se opravdu nikdo zabývat nebude, pokud to je taková věc jak popisuješ), je spousta a připadá mi, že čím dál míň jich z toho dokáže vyrůst...

 
V 6/27/2007 11:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonym - na osobní urážky od člověka, který se ani nepodepíše, nebudu reagovat:-)

Je podivuhodné, že dokážete určit povahové rysy mojí osobnosti z jednoho článku a několika souvětí v diskuzi, k tomu snad taky komentář mít nebudu.

Mimochodem, z Vás zase čiší povýšenost, to že jste podnikatel a školu máte už pár (hodně?) let za sebou neznamená, že můžete nás "co vylezli ze střední" urážet. Jistě to budete opět ukazovat jako důkaz toho,že si pořád na něco stěžuji a že jsem malé rozmazlené děcko, kterému furt něco vadí...

A v poslední řadě - to tykání si opravdu vyprošuji, co si o sobě myslíte, že mě poučujete? Pravopis očividně také neumíte (všemu rozumý) a chovat se slušně jak vidno také ne.

Takže se omlouvám, ale ty rady od Vás si k srdci nevezmu, kvůli způsobu, jakým ste to podal. A klidně si myslete, že jsem tady já ten drzý a sprostý, ale nehodlám se k Vám chovat uctivě jen proto, že jste starší....

 
V 6/27/2007 11:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No, nějak přemýšlím, k čemu se přesně vyjádřit. K rozhovoru víše, asi ne ;-)
Hromadná doprava by měla být zdarma. Narozdíl od vjezdu do center měst.
Města však neustále jen vrtají tunely, sypou náspy a staví parkovací domy...

 
V 6/27/2007 11:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Elf: teď mě i mrzí, že jsem na onoho pána reagoval, určitě není smyslem těchto stránek rozvíjet nějaké osobní spory v diskuzích.Když v tomhle je se mnou problém, mám jak se říká "moc horkou hlavu". Takže se tímto všem slušným diskutujícím omlouvám a rád bych tímto onu slovní přestřelku ukončil.

jinak k tomu že MHD by měla být zdarma - hezká vize, ale bohužel světu vládnou peníze a těch by na tohle bylo potřeba opravdu hodně, aby si MHD udržela nějakou úroveň

 
V 6/28/2007 3:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

pro Ahuru
Víte, Ahuro, někdy může být i na ošklivém talíři dobré jídlo a proto bych ho tak zbrkle neodmítal.
Když vynechám z příspěvku Anonyma jeho poněkud ukvapené hodnocení vaší osoby, nedohodnuté tykání a paušální náhled na "ty co vylezli ze střední" (nejsou přece všichni stejní) pak musím uznat že v ostatních bodech má pravdu. Příjemným vystupováním sice nedosáhnete vždy svého cíle ale v naprosté většině případů odbouráte "ty kyselé obličeje". Ředitel takového podniku se vám opravdu nebude věnovat ohledně podobné stížnosti. Za prvé na to má podnik jiné lidi a za druhé by skutečně bylo dost problematické její řešení. Je pravda že nějaký k tomu určený úředník vám mohl odeslat jeden ze vzorových dopisů který by příjemě pošimral vaše ego (což už dnes některé firmy dělají) aniž by se tím kdokoli dál zabýval. Ale jaké zadostiučinění může takový dopis přinést tomu kdo ví jak to chodí, že :-)?
No a co se týče vámi popsané kvality táborských řidičů: Je skutečně vaší povinností (alespoň morální) upozornit na řidiče u kterého máte podezření že je pod vlivem alkoholu. Chráníte tím přece nejenom sebe ale i ostatní.
S postupem času už ubylo hodně lidí kteří by mne mohli oslovit stylem "Hele mladej" ale stále si ty doby pamatuji. A tak vím že i takhle uvedené rady mi v naprosté většině případů byly k užitku.

 
V 6/28/2007 5:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahura : Pěkně to řekl Kamil Mudra...
I já se omlouvám za možná trochu mentorský postoj (i když asi nejsem o mnoho starší než Vy), ale abych vše shrnul - neškodilo by trochu smířlivějšího a tolerantnějšího postoje k lidem, kteří již třeba desítky let "zařezávají" šichtu za šichtou, den za dnem, rok za rokem... Nás študenty tento nelehký život teprve čeká, po letech budeme moci bilancovat. Kdos bez viny, hoď kamenem. Jestli si budete moct říct i v 50 letech, že jste se ke všem zákazníkům, se kterými jste kdy přišel do styku, choval příjemně, budete mít můj upřímný obdiv...

A podepisuji i formulku, že "slušnost otevírá když ne všechny, tak alespoň většinu dveří" - mám s touto metodou velmi dobré zkušenosti, opravdu přináší výsledky.

Ale - aby mě někdo neobvinil z pokrytectví - jinak vskutku nemám moc právo kázat o smířlivém postoji. Jak již možná patrno, k některým skupinám lidí chovám velmi vyhraněné postoje, ovšem dotyční si to vysloužili svými dlouhodobými názory a postoji, nikoli dočasným emočním selháním, jak tomu často bývá i ve vámi popsaných případech...

 
V 6/28/2007 5:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Elf : Mé srdce zaplesalo. Konečně spojenec v argumentačním boji za podporu dopravy hromandé a zpoplatnění té automobilové, alespoň co se měst týče (i když spojenec z opačného konce republiky). Teď, když vím, že nejsem zcela sám, již mohu s klidem zavřít oči...

 
V 6/28/2007 10:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Arthure chápu Vaše popuzení nad bezmocností, je dobře že odmítáte jen tak zlomit hůl, nicméně vycházíte z představy náš zákazník náš pán a tak to v řadě odvětví zdaleka nefunguje. Hromadná doprava je jedním z nich, druhým takovým a mnohem palčivějším problémem je zdravotnictví i zde podobně jako v případě MHD se snoubí jakýsi mix služby pro občany v nichž ale konkrétní občánek (ať Vy nebo ten řidič či lékař a pacient) jste až na posledním místě a před ním stojí to gró založené na vzájemných čistě tržních a nemálo korupčních vztazích mezi poskytovatelem prostředků a jeho plátci – čili ten hnací motor, který ale funguje na zcela jiném principu, nezávisle na vaší spokojenosti požírá stále více peněz a Vy jste jen zdůvodněním nikoliv zájmem a tím de facto obětí, stejně tak jako ale i ten řidič nebo lékař, který stejně tak jako Vy si plně uvědomuje svou bezmocnost i nutnost v onom soukolí setrvávat. Pak sotva lze hledat asertivitu či „obyčejnou“ – či spíše bych měl napsat vzácnou – mezilidskou vstřícnost na obou stranách a ony Vámi popisované zlomyslnosti lze chápat jako únikový ventil bohužel namířený zase zcela opačným směrem.
Jak z toho ven? Konkurencí, která to vezme z jiné strany, příkladem budiž Student Agency, bohužel ale ony korupční vztahy jsou tak prorostlé se státní správou, že snaha těch nahoře bude zcela opačná.

 
V 6/28/2007 1:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Ahura:
Dovol tedy, abych rozebral z těch pár tvých komentářů, co jsi za osobu. Sám přiznáváš, že jsi "horká hlava". A to jsem na tebe ani nijak moc neútočil (rozeberu dále). Jak tedy asi vypadal tvůj výstup po řidiči, co nezastavil, či po paní za okýnkem, která ti nechtěla vyhovět, to už bude tak trochu jasné všem.
Příjemný si na ně určitě nebyl, ale od nich příjemnost očekáváš (jsi vyjímka?).
Píšeš, že na mě nebudeš reagovat, přesto tak činíš.
Když tě někdo upozorní na chyby v pravopise, je z tvé odpovědi jasné, že tě to tak netrápí, ale u mě na ně hned upozorňuješ taktéž a spojuješ je s tím, že kdo neumí pravopis, nemá co někoho poučovat. Pak nechápu celý tvůj článek, ale asi jsi znovu vyjímka, co má právo na víc než ostatní.
Podotkl jsem, že pár let podnikám, ale to jen na podporu mého tvrzení, že již mám spoustu vystupování s osobami za přepážkami za sebou. Podle tebe se tím povyšuji.
Dále jsem psal, že většina lidí, co vyleze ze střední, si o sobě hodně myslí a všemu rozumí. Což nejsou rozhodně všichni, takže paušalizování u mne nepřipadá v úvahu (tato věta je věnována pro Kamila Mudru). Je však v tomto mém tvrzení nějaká nepravda? Je to jako bych podotkl, že puberta cloumá s mladými lidmi a je s nimi pak občas hrůza vyjít. Je to podle tebe povyšování, nebo jelikož se tě to netýká, budeš to brát objektivně a připustíš, že je to prostě pravda?
To tykání si klidně vyprošuj, ale já jsem prostě zvyklý, že pokud se bavím s někým, kdo se nepodepisuje v diskuzi jménem, ale jakousi přezdívkou, vždy tykám. Beru to s tím, že pokud bych se měl bavit na serióznější úrovni, dotyčný si o to řekne v podstatě sám tím, že se uvede svým pravým jménem. Pak vždy vykám. Ale mysli si, že kvůli tomu tě utvrzuji v tom, že se povyšuji nad všechny lidi, v tomto případě s přezdívkami.
Abych to tedy shrnul.
Sám si vyprošuješ to, aby ostatní na tebe reagovali s úsměvem, zatím co sám jsi horká hlava. Pravopis tě netrápí, můžeš si psát jak chceš, ostatní ale nemají právo cokoli říct, když udělají byť jedinou chybu. Když někdo řekne, že je spousta mladých lidí, co všemu hned rozumí a všichni krom nich jsou škaredí, když jim nevychází vstříc, jsem povýšený. Ale právě jsem ti ukázal, že zrovna ty jsi ten případ. A znovu to krom předešlého dokládám tvými slovy, že hodně řidičů MHD požívá alkohol. Víš že to pravda není, neboť s tím svým stěžováním bys hned volal 158. Rozebírat to, jak citlivý nos musíš mít, když cítíš každého řidiče, to asi nemá smysl. Ale asi jsi vyjímka, která stojí u předního okna (kde je zákaz stání), v táborské MHD nemají řidiči kabinu, takže zápach se volně šíří (a kolik toho museli požít, vždyť jedno dvě piva z člověka netáhnou), nebo jsi prostě tak důležitý, že tě osobně každý řidič přijde pozdravit a to je ten případ, kdy alkohol ucítíš. Jsi prostě mladý stěžovatel, kterému když se mu něco nelíbí, hned si přidává, jen aby jeho slova měla větší váhu a celý svět s ním souhlasil, že on prostě tu pravdu má a že když tvrdí, jak MHD je hrozná, všichni mu to odkývali (asi stejně pořád neuvidíš souvislost s tím, jak spousta mladých po střední všemu rozumí a všichni ostatní, co jim nevyjdou vstříc, jsou špatní => spousta je stěžovatelů, ublížených jako jsi ty v případu MHD).
Ale opět ti přeji, abys z toho vyrostl. Počkej až pár let odpracuješ, uvidíš sám, že někdy je prostě den blbec a na všechny se usmívat nedokážeš, uvědomíš si to a když na tebe někdy někdo bude zakaboněnej, odpustíš mu to, protože si zameteš sám před sebou a uvědomíš si, že takový jsi taky. A když díky tomuto uvědomění si toho takový být přestaneš a budeš se pokoušet být na všechny milý i za dne blbec (to už musí být několik let po horké hlavě), získáš pokoru. A pak si na takový prkotiny, jako nezastavení na zastávce či nepříjemná slečna na přepážce, stěžovat nebudeš, protože jim dovolíš mít jejich den blbec... Zatím jsi opravdu stěžovatel, protože jedna chyba jednoho řidiče tě donutí k napsání dopisu na ředitelství a stěžování si na něj. Zatím jsi sobecký, protože ostatním nedovoluješ mít jejich špatnej den, i když ty je určitě taky míváš. Zkrátka zatím jsi jako spousta mladých lidí, co právě opustila střední školu (a znovu opakuji, bohužel jich z toho čím dál míň vyrůstá)...

 
V 6/28/2007 1:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale pánové, notak... Začíná to být osobní. Na tento web se osobní útoky nehodí...

Anonymní : Na těchto stránkách není používání tzv. nicku ani neslušností, neseriózností ani vyjádřením nejistoty či obavy za své názory - vzhledem k dosavadní úrovni argumentace (např. ona absence osobních výpadů a vulgarit) to zkrátka není třeba. Užívání nicků slouží ke zpřehledňení diskuze, neboť se zde občas schází vícero Anonymních - proto je vhodné si nějakou přezdívku - jakkoli nesmyslnou - vybrat...
Rovněž vykání zde souvisí se zmíněnou úrovní argumentace, která se diametrálně odlišuje od jiných (např. Novinky a mnohé další).

Jinak, v obecné rovině, co se mladých lidí týče, nemohu neouhlasit. Také jsem výše doporučoval toleranci a smířlivost k pracujícímu lidu...

 
V 6/28/2007 2:47 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pan Anonym je zde zřejmě nový, a proto zajisté rád přijme několik ponaučení, tím spíše, že sám jimi na adresu druhých nešetří. Ponaučení první a nejdůležitější zní: zde se chováme zdvořile, nenadáváme si (alespoň ne místo pozdravu), ale především si netykáme, neb jsme spolu krávy nepásli. My zde věříme v heslo: "Slušnost není slabost" (z čehož pak jaksi automaticky pramení náš odpor k ODS, ale to už je jiná pohádka). Možná že Vám to připadá jako přežitek, ale taková jsou zde pravidla. Svévolné porušování pravidel je domémou našich názorových oponentů, my to nemáme zapotřebí. Dokonce ani prof. Ron Nejedlý na Buldozeru, neblahé paměti, si nedovolil nikomu tykat. Pokud přijmete zdejší pravidla, budete vítaným hostem. Nikdo od Vás nečeká souhlas a nekritické nadšení pro zde prezentované teze, jediné co očekáváme je slušnost a kultivovanost.

 
V 6/28/2007 4:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Vesemir a Tribun:
Já jsem nikde nepoukazoval na to, že používání nicku je neslušností. Jen poukazuji na to, že kdo po mě nickem, já po něm tykem :) Až budu mít nějaké připomínky např. k fakultni diskuzi, kde budu reagovat na pány profesory, Vykání je samozřejmost. Dokonce když reaguji na jakýkoli článek k odbornému tématu, ať už recenze na mobil či záchodovou štětku. Ale na anonymní názorový server, to je mi opravdu líto... Asi jsem namyšlený...

Jinak Vám pánové ale uniká jedna věc (velké V pro ty, kteřím se ho v životě málo dostává a oni si na něj potrpí). Opravdu je správné, když po jedné chybě řidiče MHD (kdo ví, třeba měl zpoždění a snažil se dohnat čas) je třeba na něj psát dopisy na ředitelství? Opravdu je v pořádku stěžovat si na to, že paní za přepážkou se na mne neusmívá? Opravdu je normální pro doložení svého trzení si následně vymýšlet?
Podle mne ne. A podle mne to vzniká u středoškolských dětí, které si myslí, jak naspravedlivý je svět, když každý nedělá to co oni chtějí. Je to sobeckost, kdy upřednostňuji sebe před ostatními. Je to ta jejich středovost vesmíru, kde tím středem jsou oni. To se dá přičíst malému rozhledu ve vnímání světa. I já si tím prošel, taky jsem býval nejchytřejší na světě (a kdo z nás ne, že pánové). Jen jde o to, že tato sobeckost některým zůstane (typický volič ODS). Bohužel těch, kdo berou věci s nadhledem a druhému den blbec nevyčítají, protože v sobě mají pokoru a tak moc dobře ví, že den blbec má každý, je čím dál míň.
Když jsme u té dopravy. Kolik řidičů potkáváte, kteří nadávají na autoškolu, které to už 2x zdechlo na křižovatce? Nebo jsou jen nevrlí z toho, že za ní musejí jet? Kolik nadávek slyšíte na to, když někdo z nepozornosti udělá malou hloupost za volantem? Spousty? Ale proč, copak každý z nás nedělal jednou autoškolu, copak my všichni jsme někdy za tím volantem neudělali nějakou chybu? To mi vadí... A začíná to tím, že je někdo tak strašně pohoršen nad tím, když se na něj paní za okýnkem neusmívá...

 
V 6/28/2007 4:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Po prohlédnutí diskusních příspěvků na jiných stránkách jsem s radostí uvítal kultivovanou,zasvěcenou a hlavně slušnou diskusi na tomto blogu.Doufám,že se diskusní příspěvky ponesou i nadále v tomto duchu.Co se týče používání "nicknames",myslím,že je to užitečné pro zpřehlednění diskutujících,rozhodně to neopravňuje přecházet v diskuzích na tykání.Jinak přeji Ahurovi,aby se nenechával kvůli takovým problémům vytáčet,ve společnosti jsou momentálně nastoleny podstatně horší problémy,ktaré se bezprostředně dotknou právě mladé generace (mám na mysli důchodovou reformu,připravovanou pravicovou ODS).

 
V 6/28/2007 4:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymní : Je tristní, že je pro Vás důležitější umístění diskuze než její úroveň na ose slušnosti. Jak jsme již - já a Tribun - podotkli, vykání lidem, se kterými nebylo tykání domluveno, je záležitostí dobrého vychování. Mimochodem, všimněte si, že my Vám vykáme, ačkoli rovněž zůstáváte zahalen v anonymitě. A nemusíte vytýkání tykání hned zesměšňovat (viz poznámka o velkém V).

K obsahové stránce Vašeho příspěvku - málokomu to zde uniká. Jestli jste si všiml, většina diskutujících s Vámi po věcné stránce souhlasí a snaží se zchladit hlavu "mladého rozhněvaného muže", jehož hněv k mládí - jak jsme se shodli - neodbytně patří...

 
V 6/28/2007 7:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonymní - ragoavt již na Vám nebudu, protože se neumíte chovat slušně, toto tedy berte jako mou poslední zprávu Vám. Ačkoliv s některými Vašimi názory souhlasím,diskutovat s Vámi dále nebudu, právě díky výše zmíněnému. S pozdravem Ahura

 
V 6/28/2007 7:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pardon, ještě mi vypadl dovětek - diskutuvat s Vámi nebudu do doby, než se butete chovat i Vy podle pravidel slušného chování

 
V 6/29/2007 12:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro,
toto jsou vaše slova:"anonyme: víte, na internetu je problém, že nevidíte a neslyšíte výraz, jakým je ta která zpráva sdělována."
Možná vyvolám vaši nelibost ale já se musím Anonyma opět zastat. I vy si můžete intonaci a výraz tváře k jeho příspěvkům pouze domýšlet - a můžete se (jako každý) ve svém odhadu zmýlit. Uvědomujete si že když vám někdo řekne "Ty vole!" tak je dáno pouze intonací jestli svá slova myslí jako výraz obdivu a nebo nadávku?
Sám jste o sobě prohlásil: Když v tomhle je se mnou problém, mám jak se říká "moc horkou hlavu". Předpokládám že víte pro které lidi je toto označení používáno. Přece pro ty kteří často vyvolávají konfliktní situace. Ale anonymovi vyčítáte, že vás do této skupiny zařadil. A nakonec mu jeho odhad o vaší (jak to říci abych se vás nedotkl?) dejme tomu ješitnosti potvrdíte slovy: anonymní - ragoavt již na Vám nebudu, protože se neumíte chovat slušně,...diskutuvat s Vámi nebudu do doby, než se butete chovat i Vy podle pravidel slušného chování čímž se stavíte do role jakéhosi "vychovatele" namísto toho abyste svůj postoj vyargumentoval.
Měl bych pro to plné pochopení, kdyby vás Anonym počastoval nějakými nadávkami a používal hrubostí ale nic takového jsem v jeho příspěvcích nenašel. Vycítil jsem sice z jeho příspěvků poněkud zatrpklý postoj k mládeži (který těžko soudit neznáme-li příčinu) ale jinak šlo o docela upřímné sdělení vlastního stanoviska. A já předpokládám, že jste svůj článek publikoval proto abyste konfrontoval své stanovisko se stanovisky ostatních. Nebo jste očekával pouze přizvukování? Myslím že ne.
Mohlo by se zdát, že se tady rýpu v něčem bezvýznamném ale není tomu tak. Jde mi totiž o způsob kterým zde vedeme své diskuse. Jistě je třeba abychom dodržovali nějaké základy slušnosti ale nemělo by toto vědomí zklouznout do obav typu: "Tohle raději neřeknu abych náhodou někoho neurazil." protože se pak můžeme ochudit o zajímavé názory. Dle mého názoru postačí budeme-li i nadále používat slušné výrazivo a vyhýbat se napadání typu: "Vy nám tady lžete člověče!", což zní ošklivě i když se přitom vyká. Osobně zas na tom vykání tak moc nebazíruji. Je docela možné, že kdybychom své názory takto rozebírali při pravidelných posezeních někde v příjemné hospůdce (což by vůbec nebylo špatné :-) ) tak už si všichni dávno tykáme.
A to mi něco připomělo:
Tribune, všiml jsem si že jste Anonyma odkazoval na stránku s pravidly tohoto webu. Ale já v nich nenašel nic co by porušil. Nebo se mýlím?

 
V 6/29/2007 12:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile - Anonym mi i přes několikeré upozornění ze strany mé i jiných tyká, tudíž zde máte argument, proč se s ním nechci nadále bavit a proč jeho chování považuji za neslušné.

Horká hlava chápu já spíše jako člověka který se v krizové situaci nechá vyprovokovat k unáhlené reakci,ne člověka, který ty krizové situace sám vyvolává,takže to k tomu. Povahově jsem myslím člověk dost mírumilovný, ale když mě někdo napadá,často jednám zkratkovitě. S věkem se to ale dost zlepšuje, takže doufám, že někdy v budoucnu už budu schopen reagovat uváženě.

Já se argumentům určitě nebráním a článek jsem určitě nepsal proto, aby mě tu všichni politovali a přitakali mým názorům. Naopak jsem vždy rád, když se k mým názorům strhne diskuze, ze které se mohu poučit. Ale stejně tak je pouze na mě, jestli přijmu i názory lidí, kteří je podávají způsobem, který se mi nelíbí (v tomto případě ono tykání i přes vyjádřenou nelibost).

A naposled - ano, kdybychom se scházeli v hospůdce a to tykání si nabídli, tak je jasné, že proti tomu nic nemám, ale když vám někdo začne tykat hned při prvním kontaktu a nepřestane, i když mu řeknete, že se vám to nelíbí, tak to považuji za neslušné chování

 
V 6/29/2007 1:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamil Mudra :
Když už se zde strhla ta "bitva o slušnost" (což vlastně bylo tématem článku), kdybych byl soudcem, vynesl bych verdikt, že Anonymní pravidla prokazatelně porušil. Nikoli však pravidla uvedená webmasterem, ale pravidla nepsaná - tj. pravidla slušnosti, která zde dodržují všichni účastníci dobrovolně.
A je to škoda - ještě jednou opakuji, že mnozí (včetně mé maličkosti) souhlasí s Anonymovým příspěvkem co do obsahu, leč odsuzují stránku formální, která naprosto zbytečně reprezentuje konfliktní postoj pisatele (nedohodnuté tykání Ahurovi, bagatelizace či přímo zesměšnění našeho drobného požadavku (velké V pro ty, kteřím se ho v životě málo dostává a oni si na něj potrpí) apod.).
Rovněž vyzývám Anonymního, aby tedy vystoupil z anonymity, uvedl své skutečné jméno, dokázal nám tak svou morální převahu a vysloužil si právo na tykání - alespoň podle svých vlastních zásad.
Souhlasím, že je správné nebát se uvést opoziční názory, leč lze tak učiniti za dodržování výše omílaných pravidel...

 
V 6/29/2007 4:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro, musím uznat že máte pravdu když považujete za neslušné to že je vám tykáno i potom co jste se proti tomu ohradil. Promiňte starému trempovi, který je zvyklý na tykání při prvním kontaktu, že mu to hned nedošlo.
Vesemire, asi mi unikla nějaká souvislost. Proč by měl anonymní získat automaticky právo nám všem tykat kdyby vystoupil z anonymity? Nebo by se to právo týkalo jenom Ahury? I když s tím nesouhlasí? Ani to s tou morální převahou moc nechápu. Znamená to že ten kdo používá nick je nemorální? Či alespoň "méně morální" než ten kdo používá své jméno?
Já osobně nevidím žádný rozdíl mezi tím zda člověk používá jméno nebo přezdívku. Když se tu objeví příspěvek od nějakého Václava Nováka, tak jak poznáte že jde o jméno nebo o přezdívku? Nováků jsou u nás mraky.

 
V 6/29/2007 5:12 dop. , Blogger ods řekl...

Anonyme, k vykání bylo řečeno vše. Je to opravdu otázka slušnosti a ne namyšlenosti. Nevidím důvod proč se i v anonymních diskusích k sobě nechovat slušně. A pokud možno, zkuste využít nějaký nick, je to pak mnohem přehlednější při reagování.

K tomu co píšete o reakci na chování řidiče, tak jestli správně chápu, ten člověk nejen neplnil svoji povinnost, ale i se na klienta, který si zaplatil nějakou službu a ji nedostal obořil nepříliš slušným jazykem. Představíte si situaci, že jdete třeba do obchodu, požádáte prodavačku o nějaké zboží a ona Vám odpoví například "polibte ..." ? Osobně se po takové zkušenosti moc stížnosti na řidiče nedivím.

 
V 6/29/2007 9:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamil Mudra : Unikla. Nebo spíše je chyba na mé straně - špatně jsem se vyjádřil. Naprosto souhlasím s vašimi názory na užívání nicku, ovšem v mém příspěvku byla ještě věta - alespoň podle svých vlastních zásad (mělo tam být JEHO vlastních zásad - dopustil jsem se jazykově-stylistické hrubky, omlouvám se). Myslel jsem tím to, že Anonymní považuje apriori všechny uživatele nicků za "něco, čemu může rovnou tykat", vyjadřuje se o anonymních účastnících diskuze pohrdavě (alespoň já to tak cítím), leč sám si nezvolí ani ten nick (už jenom kvůli přehlednosti diskuze), přitom jemu zde nikdo netyká... Mluvil jsem o právech a pravidlech, které si nastavil sám Anonymní (kdo používá nicky, ten mi nestojí za vykání), nikoli já. Připadá mi to, jako když káže vodu, ale sám pije víno. Snad jsem byl tentokrát srozumitelnější.

ODS : Asi už působím jako notorický odpůrce čehokoli, ale musím se znovu zastat šoférů MHD - povinností řidiče je umožnit přepravu klientů z bodu A do bodu B po stanovené trase. Ahura (jakožto i drtivá většina všech cestujících) se na místo určení úspěšně dostal. Kdoví, zdali ona zastávka skutečně byla či nebyla na znamení (cca pře třemi měsíci došlo asi ke ztrojnásobení počtu zastávek, na kterých není povinností řidiče automaticky stavět). V současném znění je formulace o těchto zastávkách velice nejasná (tj. chyba legislativy) - klient musí "dát najevo úmysl vystoupit". A praxe, že řidiči - obzvláště ve večerních hodinách - zkrátka šetří dveřní mechanismus, pakliže nezpozorují nikoho, kdo by jevil zájem nastoupit či vystoupit, je naprosto běžná. A - jak jsem již řekl - pro řidiče mám obzvláště pochopení. Když musí člověk téměř každý den vyklízet ze svého vozu opilce a uklízet pozvracený autobus (zvláště ve večerních hodinách takřka pravidlem), těžko se koná tato služba vlasti s úsměvem na rtech... Stížnost na řidiče by byla naprosto na místě, pakliže by šlo o několikrát opakované hrubé chování a podobná pochybení dlouhodobého charakteru.

 
V 6/29/2007 10:10 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile - upřesním trochu situaci za které se ona událost stala - v Táboře jsou na znamení 2 zastávky, intercom je vždy ohlásí s dostatečným předstihem a to v tomto znění, např.:"Nový hřbitov, zastávka na znamení". Tudíž ona zastávka, kde jsem chtěl vystupovat já, na znamení nebyla. Dále, pan řidič si tím, že tam ani nezastavil (neřikám že když zastaví, nikdo se nezvedne ze sedadla a na zastávce také nikdo nestojí, tak musí jen tak pro srandu králíkům otevřít a zavřít dveře) polepšil asi o 20 metrů a tak o 2 vteřiny času, protože právě těch cca 20 za onou zastávkou je světelná křižovatka, kde byla v tu dobu červená. A ještě si dovolím podotknout, že já si nestěžoval ani tak na to, že nezastavil, ale na to, že když jsem mu, podotýkám slušně, řekl, že bych rád vystoupil a zeptal se ho, proč nezastavil, odvětil slovním kanálem a pak, aby dodal konečný důkaz své nadřazenosti, otevřel dveře na úplně druhém konci autobusu.

 
V 6/29/2007 12:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro, asi jste měl své upřesnění adresovat Vesemirovi. Já jsem se soustředil spíše na komentování vašeho dialogu s anonymem než na analyzování vašeho zážitku s řidičem (vyjma pravděpodobné marnosti ohledně stěžování).
Je to těžké. "Blbá nálada národa" (jak ji před časem definoval Havel) stále narůstá, vztahy se přiostřují, kdo ví ... Jste ještě mladý a tak se možná dožijete i toho že u řidiče místo cedule "Nemluvte za jízdy s řidičem" bude viset jiná: "Při překročení čáry vás řidič může zastřelit!". Nebo autobusy už nebudou mít dveře ve předu a kabinky budou z neprůstřelného skla izolované tak, že vás řidič neuslyší a tak vám nezastaví vůbec. Tato opatření budou vycházet ze zákona o boji proti terorismu a o nějakých stížnostech si budete moci nechat jen zdát ;-/.
V mé soukromé statistice zážitků z nočního cestování jednoznačně převládají řidiči kladní před těmi zápornými, kdežto u cestujících je to o dost horší. Můj dobrý známý je řidičem MHD a vím jak se "těší" na noční jízdy. To , samozřejmě, neopravňuje žádného řidiče k tomu aby své negativní zkušenosti promítal do jednání s těmi cestujícími kteří si to nezaslouží. Nejlépe by bylo přejít na klidnější zaměstnání, když už mu dosluhují nervy. Jenom že jak takové zaměstnání sehnat?
Ale vaše rozhořčení chápu. Jednou si platíte nějakou službu tak máte právo na to aby vám byla poskytnuta dle daných pravidel. Ani s tolerancí se to nemá přehánět jsou-li překročeny meze. A tuto míru můžete posoudit jen vy a ostatní účastníci celého děje. Já se k tomu mohu vyjádřit leda obecně.

 
V 6/29/2007 3:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Když to Kamil zmínil, ve velké Británii jsem dokonce viděl - v rámci boje proti terorismu - namontované kamery i na kabinkách veřejných záchodků. Na poštách a u dalších okének jsou zase vývěsky, že v případě, že si budete stěžovat, si obsluha okénka vyhrazuje právo ihned přivolat bobbies - říká se tomu boj proti tzv. "associal behaviour", přičemž asociálním chováním zde není myšleno, že se nalijete a vyzvracíte na ulici, ale třeba to, že odmítnete úředníkovi doložit seznam osob, které by vám mohly doložit, kde jste bydlel 10 let nazpátek - vše pod nálepkou boje proti terorismu... A tento trend se jako lavina šíří ze západu k nám. Příklad (s izolovanými kabinkami prp šoféry), který uvedl Kamil, není vůbec nereálný...
A, opět trefně poznamenáno, o nějakých stížnostech si budete moci nechat jen zdát ;-/. Účel (zabránění hrozbě všudypřítomného strašáka terorismu) světí prostředky. Kdoví, třeba bude jednou i stížnost trestným činem...

 
V 6/29/2007 4:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ráno vstávám v 5 hodin uvařím oběd pro moje4 děti, vzbudím je ještě je tma, rychle se musí nasnídat a utíkáme do školy a školky. Do práce dorazím spocená jako..,ráda bych si dala čaj nebo minerálku ale už sedím za mým okýnkem. Lidi se courají jako švábi na pivo. chce se mi čůrat ale teď si ani neodskočím. Osum a půl hodiny hokny před sebou a plat 7-9 tisíc, nebylo by s tím lepší seknout. Kdyby se aspoň dnes lidi chovali normálně. Kdy dostanu alespoň alimenty, dneska si koupíme buřty a zítra si musím zase půjčit od mámy

 
V 6/29/2007 4:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Existuje měřitelné IQ a EQ nedostatek IQ způsobí nepřijetí na vysokou školu
nedostatek EQ způsobí konflikty.

 
V 6/29/2007 9:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymové
Lidi to je takový problém udělat tečku do kolečka "jiné" a napsat pár písmen do kolonky jméno? Nebo jde jen o slepé výkřiky bez zájmu o reakci? Nevidíme se neslyšíme, nic jiného než těch pár značek nás neodliší a nějak bychom se snad oslovovat měli, ne? Tohle fakt vidím na nedostatek obou Q. :-(

 
V 6/29/2007 11:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nedá mi to, abych se také nevyjádřil k diskuzi ohledně diskuze :)

Řekl bych, že debata byla poznamenána ješitností alespoň jednoho z "rozhněvaných můžů"; ruku na srdce, když napíšete něco do diskuze a někdo vám to pak zkritizuje, je lehké pak začít útočit, alespoň vytáhnout zbraně "lehkého kalibru" jako je pravopis ;)

proč to říkám? sám jsem mladý (24 let) a jsem ješitný dost a dost :D, ale jakmile to jednou člověk zjistí, dá se s tím žít :) takže, moudro závěrem: Ne každý kdo bloudí je ztracený ...

Lord Sutech

 
V 6/30/2007 3:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Lorde Sutechu

Myslím že vy moc často nebloudíte :-)
Tomu kdo se nebojí přiznat si své vlastní nedostatky se to zpravidla nestává.

 
V 6/30/2007 11:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na úřady nechodím hned po 8 protože si ženský ještě nestihli dát kafe, ani kolem poledne protože mají hlad nebo právě tráví svůj oběd, když se blížím k okýnku prohlédnu si paní za přepážkou a představím si jak asi dnes snídala, slušně pozdravím a vysvětlím co potřebuji. Nikdy jsem neměla s ůředníky problém že by se oni chovali arogantně, ale mnohokrát jsem byla svědkem jak se k nim ošklivě chovali lidé vně přepážky. Většinou bych to nezvládla tak skvěle vyřešit nako oni. Prodávám nábytek a všimla jsem si, že mnozí lidé při vstupu do obchodu kde sedím u počítače naproti dveří za stolem nepozdraví. Zákazník není pán ale lidská bytost stejně jako prodavač a měli by se k sobě oba chovat stejně." Liberální ideologie" dnešních "vzorů" společnosti dělí lidi na sluhy a pány. Sluhové jsou socky, níže postavení lidé, lidé za okýnkem, řidiči, páni jsou ti druzí. Snem každého by tedy logicky podle nich mělo být, být ve svém životě vždy jen pánem.
Protože jsem se stala křesťankou až ve 30 letech a dnes mi je 50 uvědomuji si stále víc, že vzdělání našeho národa je pokřivené, zaměřené technologicky. Velmi pokulhává v etice, ve znalostech všeobecných kulturních souvislostí a kulturně všeobecně. Bude se nám podle mě žít tak dobře, jak se k sobě budeme navzájam chovat nikoli kolik budeme mít někteří na svém kontě. nepodepsala jsem se za vtip o paní která stává v 5 a poznámku o EQ nepovažuji, má poznámka měla být zároveň mým podpisem, omlouvám se a podeposuji se Mirka

 
V 6/30/2007 12:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Paní Mirko, nevím přesně na co svými příspěvky narážíte - já ve svém článku přeci nepožaduji,aby se "paní za okýnkem" nebo řidičové MHD chovali jako sluhové ke svým zákazníkům, šlo mi o to samé, co píštete vy - aby se lidé k sobě chovali jako lidé.

Nevím za co nepovažujete poznámku o EQ, ale mně ta poznámka přišla jako ve stylu - "no jo, mladej se dostal na vejšku,ale to že je to asociál to nevyvrací":-)) Jestli to mělo být takto míněné,tak nemá cenu to komentovat, o hodnotě mého EQ zde nikdo neví nic,protože mě nezná a četl maximálně 2 články a možná 20 příspěvků do diskuzí a z toho se nedá zjistit skoro nic

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka