pondělí, srpna 20, 2007

Bojí se Tlustý Noci dlouhých nožů?

Před dvěma roky pronesl Mirek Topolánek na besedě s podnikateli památná slova: „Nečekejte ode mne nic jiného než noc dlouhých nožů!“ Již nyní lze říci, že svůj slib splnil, i nesplnil. Noc dlouhých nožů podle jeho představ proběhla v podobě výměny všech hlavních osobností v řadách policie a tajných služeb; nu a jak byl v ráži, provedl Topolánek noc dlouhých nožů dokonce i ve vlastní rodině! V tomto směru vůdce ODS svůj slib nejenom splnil, ale jak vidno i překročil. Takže použije-li se původní vůdcova básnická licence, lze nynějšího předsedu ODS nazývat podobně poeticky, tedy ódéesesákem a jeho stranu ódéesesáckou!

Problém je v tom, že předseda ODS často neví, o čem mluví. Ale v tom není sám. Když se po jeho ódéesesáckém výroku zdvihla vlna všeobecné nelibosti – počínaje Jiřím Paroubkem a konče Vlastimilem Tlustým – podivil se tomu s Topolánkem i hudebník a spisovatel Petr Štěpánek, který napsal: „A úplnou záhadou zůstává, proč se do tohoto pokryteckého třeštění o jedině správném politicky korektním slovníku nechávají zatahovat i lidé z ODS, konkrétně třeba Vlastimil Tlustý.“

Spisovatel a básník Topolánka hrdinně bránil, poněvadž jeho výrok považoval za metaforu a byl si naprosto jist, že vůdce ODS nevezme revolver a nevydá se zastřelit Paroubka. Topolánkovi i básníkovi a spisovateli ovšem unikla hlavní pointa oné metafory.

Jak určitě ví každý páťák, při původní Noci dlouhých nožů elitní oddíly SS (složené ze zaručeně árijských ochránců Adolfa Hitlera) přepadly a vyvraždili vedení SA (jakýchsi Hitlerových lidových milic). Noc dlouhých nožů tedy byla vnitropolitickým bojem uvnitř nacistické strany NSDAP. Pokud tedy byli druhý den po Topolánkově ódéesesáckém prohlášení mnozí novináři i někteří členové ODS a Tlustý zvláště zděšení, nebylo divu.

V těchto chvílích boj mezi Topolánkem a Tlustým vrcholí. Zítra má vůdcova ódéesesácká reforma projít třetím čtením a Tlustý po několika dohodách-nedohodách prohlásil, že konečné slovo řekne až při hlasování. Zda svého vůdce pouze škádlí za to, že jej jako hlavního architekta ekonomické reformy ODS odvrhl a ministerský post přidělil Kalouskovi, lze pouze spekulovat. Ale tato noc bude pro oba dlouhá…

Pokud ovšem jde o jejich diskuze stran reformy, stejně řeší kvadraturu kruhu: na ódéesesácké reformě mají všichni občané vydělat a ještě se prý radikálně sníží rozpočtový schodek. Skutečná (ekonomická) Noc dlouhých nožů každopádně dopadne na nejchudší vrstvy jako důsledek zdražování jídla. Zdražování jídla je ekonomický diletantismus, který – jak dokázala cenová liberalizace na počátku 90. let – vede k propadu průmyslové výroby, poněvadž jíst se musí a až poté se může koupit např. počítač. Specificky na ni doplatí chudší vrstvy a mladé rodiny, které by chtěly sobě i svým dětem pořídit internet, a který budou muset projíst… Ódéesesácká reforma tak má i svůj barbarský aspekt.

napsal František Stočes
původně publikováno na http://stoces.blog.idnes.cz/

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 8:

V 8/21/2007 4:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

I Tlusty nakonec pochopil ze reforma je nutna. Pochopte to i tady.

 
V 8/21/2007 7:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tlusty jen hral divadlo, jako budouci predseda ODS. ;o)

 
V 8/21/2007 8:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hezky napsané, jen uroveň dějepisného vzdělání autor silně přeceňuje.

 
V 8/21/2007 8:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak nám prošla reforma, paní Millerová....

 
V 8/21/2007 8:39 odp. , Blogger Tribun řekl...

Že je reforma nutná? V žádném případě. Vhodná, prospěšná? To ano. V tom případě by ale byla na místě připravovat reformu, a ne chaotický paskvil a-la ODS. V čem má být ona reformnost? V poplatcích u lékaře? Ty miliardový rozpočet zdravotnictví nevytrhnou, pouze vysílají lidem signál, že jejich právo na zdraví je podmíněno jejich schopností zaplatit. Nebo snad změna daní? Nechá se víc těm, kteří mají dostatek a těm kteří nemají - se nakonec mnoho nevezme, protože již není co. Ovšem výsledek - velkolepé gesto. A zdanění superhrubé mzdy - tedy mzdy navýšené o mzdové náklady zaměstnavatele - ani nemluvě. Protože neexistují ani individuální důchodové účty, ani individuální účty zdravotního pojištění není možné povinné odvody zaměstnavatele, od mzdy pouze odvozené, přičítat k dobru zaměstnance a danit je spolu se mzdou. Nově pojatá daň je vůbec jenom gesto, účetní trik, aby vláda (a lidé co nemají dost odvahy jí nevěřit) mohli pořvávat něco o 15% dani, i když daň bude ve skutečnosti cca 20%.

Nezbytným předpokladem každé reformy je vize, jasná koncepce čeho a jak dosáhnout. Je snad možno mluvit o koncepci v případě současné "reformy", která byla ještě včera modifikována a upravována tak, aby si v ní každý našel něco, proč ji podpořit? Jen pro tu jednu izolovanou věc, bez ohledu na celek.

A Tlustý? Tomu je po reformě putna. Ten neměl na vybranou než sehrát roli dvorního šaška. Tlustý je jeden z nejsnáte vydíratlených politiků. Myslíte, že takového člověka by si Dalík, mistr ve svém oboru, nechal proklouznout mezi prsty?

 
V 8/22/2007 4:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

nastává doba Topolánkovského temna. Nechť si ji tento přitroublý národ, masírovaný lži-novináři a rozjuchanými pravicovými svazáky, vyžere až do dna. Nejeden pitomec, co volil ODS, bude za chvíli rýt držkou v zemi... :-)

 
V 8/23/2007 12:33 dop. , Blogger ods řekl...

U Tlustého je několik variant.

1) Opravdu věřil, že může něco prosadit a na poslední chvíli se nechal opít rohlíkem, že výpočty v příštím roce budou úplně jiné než ty dnes, které jeho změny znemožňují.

2) Jak zmínil Tribun, je to jeden z pravděpodobně nejjednodušeji vydíratelných politiků. Nomurou počínaje a jeho vlastním bydlením konče. O Synotu ani nemluvě. :)

3) Celé je to pouze vnitřní hra v ODS před kongresem, kde Tlustý chce vystupovat v roli jediného obhájce čistého programu ODS, který je ale natolik moudrý a rozvážný, že nenechá potopit vládu, která spolustraníkům zaručuje tolik výhodných korýtek.

4) Jak napsal výše Petrucciani, je to celé šaškárna. Ale pokud ano, tak šaškárna naprosto jasně vypočítaná od začátku. Je nutno přece voličům ukázat, že koaliční vládnutí je strašně složité, ale že o prosazení co nějvětšího množství z programu ODS se někteří bijí až do poslední chvíle a kupodivu koaliční partneři couvají, ačkoliv ještě před nedávnem vše bylo dopnuto na poslední knoflík, optimální a změny nebyly možné. Trochu jako hra na dobrýho a špatnýho policajta.

 
V 8/26/2007 11:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS: Tady mas dukaz te demokraticke saskarny v klubu a pak pri hlasovani.

„Mandát poslance je z ústavního hlediska nezávislý, nicméně je vždy nutno vážit otázku loajality. My britský model používáme v klubu, končíme s ním ale ve chvíli hlasování,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

LN: Topolánek chce víc loajality (24. srpna 2007)

Netvrdi, ze to stejne neni i v jinych politickych stranach. Treba Lidovci to rovnou resi smlouvou s dablem. Zvoleni poslanci, senatori a zastupitele, za tech bezmala 18 let nepochopili koho zastupuji. Jestli svou politickou stranu nebo svuj slib, ktery dali volicum.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka