pátek, srpna 31, 2007

Mediokracie - aby si vláda příliš nevyskakovala

Také jste si všimli té změny v přístupu českých médií k vládě? Ještě před týdnem, když osud „reformy" visel na vlásku (pravda notně tlustém), byla vláda nedotknutelná a reformy posvátné. Média se předháněla ve vypočítávaní toho, kdo kolik ušetří na daních a každý, kdo dal najevo pochybnosti o vnitřní integritě navrhované reformy, byl označen div ne za vlastizrádce, který chce uvrhnout vlastní zemi i své děti do dlužního otroctví. Týden se s týdnem sešel, reforma je přijatá – a média najednou objevila to, co bylo jasné již před schválením (minimálně ze sněmovních tisků), tedy že je reforma zmatečná, nejasná, že snižování daní se sice koná, ale dotkne se jen zanedbatelné části populace a že to, co lidé ušetří na daních (ale spíše ještě více) zaplatí na zvýšeném DPH, zdražených energiích a vůbec na všem. O nově zavedené zdravotní dani ani nemluvě. A Lidové noviny se tuto sobotu dokonce dopustily něčeho, co by ještě před deseti dny byl neslýchaný ideozločin – kritizovaly vrchního vládního radarového propagandistu Klvaňu a označily ho nepokrytě za neschopného.

Co se to děje? Dostávají snad naši novináři rozum, či se v nich hnulo svědomí? Kdepak, to jenom vláda udělala špinavou práci, na kterou byla angažována a nyní je třeba dát ji na srozuměnou, že si nemá úspěch při schválení reformy vykládat jako důkaz síly své pozice a „zelenou" k samostatné politice, ale že si musí jasně uvědomit, kdo rozhoduje o jejím osudu v očích voličů. Na to, jakou důvěru chovají k vládě voliči, jak je u nich vláda populární, nemá vláda ve skutečnosti žádný vliv. Jsou to média, která vyvářejí realitu a utvářejí veřejné mínění. Média rozhodují o tom, kterou zprávu zařadí a kam, kterou naopak vynechají, co zdůrazní, co potlačí, s jakou emocí tu kterou zprávu spojí – a tak vzniká realita. Volič může mít nakrásně i vůli rozhodovat se sám a nezávisle, ale z podstaty věci nemá jinou možnost jak se rozhodnou, než na základě informací, které mu dodají média.

I když alternativa existuje a v Čechách je hojně využívána – volič si vybere jednu stranu a tu potom volí, bez ohledu na to, co ta strana dělá, jak se chová a jaké špinavosti o ní vyplují na povrch. Takového voliče nic nezajímá, nic jej nezviklá. Každou špatnou zprávu o své favoritce totiž může odbýt s tím, že se jedná je o mediální manipulaci. To by pan předseda nikdy neudělal. A jestli udělal, tak to tak nemyslel. Nebo ho navedli a zneužili jeho poradci. Vždyť to přece myslí dobře a chybovat je lidské. Je to náš pan předseda, to není jako ten jejich, to je zločinec, vždyť mu tou kouká z očí a vůbec, když může ten jejich, tak ten náš může taky – a stokrát.

Na jedné straně mediální manipulace a nemožnost rozlišit fakta od fikce, která značně degraduje snahu řídit se vlastním kritickým rozumem, na druhé straně naprostá imunita vůči všem informacím, které jsou v rozporu se zjednodušenou a idealizovanou představou světa. Je to začarovaný kruh. Jak z něj ven? Žijeme totiž v době mediokracie – vlády médií, která vytvářejí a přetvářejí realitu. Žijeme v době, kdy je těžké čemukoliv věřit a zároveň je to zcela nezbytné, protože informací kolem nás je příliš mnoho a navzájem si odporují, a tak je třeba je filtrovat. Řešení nutně potřebujeme a musíme ho začít hledat co nejdříve. Jinak totiž riskujeme, že se dostaneme za kritickou hranici, ze které již není návratu a za níž řešení neexistuje.

napsal Tribun
původně publikováno na http://tribun.bloguje.cz

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 17:

V 9/01/2007 1:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Problémů by se dalo napočítat víc. Třeba nemožnost proniknutí nějaké mimoparlamentrní strany. ale když si začala všímat media stryny zelenných, hneď byla nad 5%...
Nekrityčnost vůči vlastní favotritce je skutečně problém. Nejde udělat dokonalá strana, leda že bych si ji udělal já sám a zůstala by na jednom členu. ;-) Asi je nutné vidět i tu svou stranu kriticky.
Jak ale donutit media, aby byla skutečně nezávislá? Když pominu, že absolutní nezávislo prakticky nejde, bylo by potřeba je nějak donutit, aby publikovali názor i druhé strany. Máme sice už nějaké teoretické právo na odpověď, ale bylo by potřeba ho rozšířit. Je jasné, že pak by ccc 1/2 novin zabrala právě tato možnost odpovědí, ale aspoň by to nějak zaručovalo možnost prezentace jiného pohledu. Takže by to byl přinos.

 
V 9/01/2007 2:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

S clankem naprosto souhlasim.
Uz delsi dobu sam prohlasuju ze v dnestni dobe vladnou media ale vestsino slysim odpovedi jako: "vzdyt sou peci nezavisla, soukroma" nebo "uz nezijeme v komunismu kdy fungovala cenzura".

Ovsem v dnestni dobu nejde o cenzuru, v dnestni dobe jde jen o kolik co vynese a jak je to objektivni (v cechach) moc lidi nezajima. Jinak by se media predhanela v objektivnosti (jak by t oasi melo byt a mozna nekde na svete to tak funguje) ale u nas je to bohuzel, dle meho nazoru, kdo udela z neceho vetsi poprask...

 
V 9/01/2007 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Elfe, nikdy nedonutíte media publikovala názory druhé strany. Obzvlášť ne strany či hnutí, které se teprve organizuje a formuje. V ČR funguje jistý druh cenzury právě proto, aby nějaký malý "průbojný nebo odbojný" prvek neohrozil demokracii (myšleno moc silnějších stran)... pokud si představíme vládnoucí strany a jednotlivce u moci jako architekty země, architekty jednotlivých odvětví tak by jejich Ego a vlastní ješitnost dostala na frak právě tím, kdyby měl někdo v plánu dělat nové pořádky... se svými funkcemi se naprosto ztotožnily. Cenzura umožňuje umlčet většinu už v prvním sítu...
Media sledují při publikování názorů politiků také své osobní zájmy... proč propagovat budoucího politika, když jim to nic nepřinese? Jediná možnost je tlakem veřejnosti (tlakem národa) donutit media k publikování názorů druhé strany s tím, že pokud nevyhoví dojde k hromadnému bojkotu určitých druhů medii... tzn. trh (lidé) přestanou kupovat tiskoviny. Otázka vlastních prodejů a obsazení trhu, které znázorňují tzv. koláče jsou pro ně velmi citlivá... možná ještě citlivější než spojení a přátelství s vládnoucími politiky. Politik by medium nezachránil - každý jednotlivec (kupující) ano... kdyby někdo založil aktivitu, která ma za cíl zlepšit stav a zatlačil na media viděli by jsme... V jednotě je síla, v OdeEsCe díra:) co to plácam.... možná se to jednou bude jednou volat na demostracích

 
V 9/01/2007 2:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V jednotě je síla, v ODeSce díra:)

 
V 9/01/2007 3:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

fudzijan: "Jediná možnost je tlakem veřejnosti (tlakem národa) donutit media k publikování názorů druhé strany s tím, že pokud nevyhoví dojde k hromadnému bojkotu určitých druhů medii..."
To je hezké. ale jak se domluvíme, když informační kanáli k tomu ovládá někdo jiný? Tady mluvíme o koordineci aspoň pár set tisíc lidí.

Stylem práva na odpověď mi to připadne průchodnější.

 
V 9/01/2007 4:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Když ne teď - stejně bude nutné někdy později zkoordinovat lidi a osvobodit se od nadvlády medií, neschopných vladařů, kteří nevytvářejí vhodné podmínky pro pokojný život.

Právo na odpověď:) Osho sice říká: Pozoruj a čekej, ale můžeme také čekat na jednu odpověď celý život a nikdy se jí nedočkáme

 
V 9/01/2007 4:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ach ta touha bouřit se, jít do ulic. Kolikrát já mívám tyhle nápady. Jenže tohle bude realizovatelné celonárodně jen v případě, že se tu objeví nějaký ten Lenin, Hitler aj. a to radějc ne. Dnešní prohnilá politika a média se musí obnovit zevnitř, což se ale, dle mého nestane, takže není důvod nezakončit můj příspěvěk hysterikým zvoláním: "všichni jsme ztraceni!" :)

P.S.: Taky spíš to právo na odpověď

 
V 9/01/2007 5:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to winter: Právo na odpověď měli i Ti odsouzení na smrt v koncentračních táborech...

 
V 9/02/2007 9:39 odp. , Blogger ods řekl...

Média přímo donutit nejde, ale osobně si myslím, že stav se změní postupem času a to v situaci, kdy nastane určitá generační výměna novinářů. Dnes je spousta lidí ještě odchovaná ve verzi, pokud budeme byť jen minimálně podezřelí z určité levicovosti (a často stačí jen středové myšlení), tak z nás automaticky udělají komunisty či komunistickou tiskovinu.
S růstem síly například ekologických hnutí mezi mladými lidmi nabírají na síle sympatie k neliberálnímu a alterglobalistickému smýšlení a to se v budoucnu projeví i na tisku. A určité náznaky jsou vidět i dnes, ačkoliv liberálové prosazují verzi po nás potopa, huntujme svět jak to jen jde, protože trh to vše vyřeší, tak novináři čím dál tím častěji tento názor nezastávají a spíše najdeme více článků se sympatiemi vůči ekologickým iniciativám.
No a navíc je zde internet, který jako zdroj informací nabývá na síle a tam postupně převaha fanatických liberálů a pravičáků se zmenšuje. Zvláště když svého času ji vytvářelo jen několik osob, které ale byly schopny nasekat desítky domén a subdomén s obdobným obsahem. Dnes je už takové "zaspamování" českého internetu čím dál tím složitější.

 
V 9/03/2007 1:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud se zamýšlíme nad "českými" médii, je třeba si nejprve přečíst třeba tento článek, abychom se zbavili iluze, že český občan čerpá informace z českých médií. Jakmile si uvědomíme že nám informační potravu, připravují kuchaři placení nadnárodními korporacemi a to zcela v duchu známého přísloví: "Koho chleba jíš - toho píseň zpívej.", zbavíme se snadno další iluze a o jakési možnosti ozdravění médií ve smyslu spění k objektivitě. Jistě ve světě existují média, s mnohaletou tradicí (převážně tištěná), bez jejichž stránek si několik generací čtenářů neumí představit snídani, či cestu do práce. Tato si mohou budovat reputaci zakládáním si na objektivitě a být tak skutečnými hlídacími psy demokracie. Avšak i u takových médií si musíme uvědomit, že jsou řízeny lidmi a že na každého člověka je možno vyvinout tlak ať už pozitivním či negativním způsobem. Proto i taková média je třeba brát s rezervou. Co se týká našich médií tak u těchto nelze mluvit ani o rezervě. K těm je možno se pouze otočit zády protože jejich nezávislost je více než iluzorní. Žel bohu, jak velké procento populace je schopno tak zdravého úsudku? Soudě podle počtu prodaných výtisků právě takových jako je Blesk (a jiných drbáren), sledovanosti mexických a podobných telenovel (lhostejno na které stanici) mám za to že současná společenská objednávka má nadpis "Chléb a hry" s dovětkem "seriózní informace nechte koňovi - ten má větší hlavu". Internet ještě dlouho nebude dominujícím informačním kanálem a i po té co se jím stane, bude se v jeho vlnách surfovat ve smyslu výše zmíněné společenské objednávky. Možná jsem příliš velkým skeptikem, ale nevěřím, že bych měl šanci, dožít se tak vysokého věku, aby do mého života vstoupilo něco, co by mne přimělo ke změně názoru.

 
V 9/03/2007 7:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, mám na Vás otázku - už někdo někdy zjišťoval nakolik je Česká veřejnost ovlivňována právě těmito medii?... podle sebe samozřejmě nemohu soudit celek a nemohu ani ve skrytu duše doufat, že by "veřejnost prokoukla"... Hlídací pes demokracie? To možná šlo těsně po revoluci nyní, když je většina rozprodaná to nejde a to musím zdůraznit, protože jsem byl účasten jednoho zajímavého rozhovoru: "Media ovládají psychiku čtenářů tak, aby je měly v hrsti... tak aby je zatlačily do kouta". Libí se Vám to? Nebo je lepší věta: "Záměrně vyvolávají strach..." - obě znamenají totéž. Čím více se rozděluje společnost tím je problematičtější ji sdružit, aby táhla za jeden provaz.

 
V 9/03/2007 10:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

... abych ještě doplnil sdělil to jeden "významný" člen skupiny MAFRA. Nebuďme naivní a nemysleme si, že tudy povede nějaká cesta... neexistuje ani v těch nejfantasknějších představách.

 
V 9/03/2007 10:50 dop. , Blogger Tribun řekl...

"A jen nemnozí, velmi nemnozí se dovtípí nebo pochopí, oč tady jde. Ale takové lidi zaženeme do bezvýchodného postavení a uděláme je terčem posměchu. Najdeme způsoby, jak je pomluvit a pak je prohlásíme za odpad společnosti." Tak pravil Allen Dulles, někdější šéf CIA. Nevím již přesně, na koho to mělo platit, ale myslím, že dnes to na nás a na naše média sedí "jako prdel na hrnec."

 
V 9/04/2007 1:21 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"už někdo někdy zjišťoval nakolik je Česká veřejnost ovlivňována právě těmito medii?...

Fudziane, mám trochu problém s tím co si mám dosadit za slovo "těmito" a tak odpovím spíše obecně. Určitě neustále někdo zjišťuje nakolik je kterým médiem Česká veřejnost ovlivňována (minimálně aspoň reklamní agentury) ale nevybavuje se mi že by výsledky takového zkoumání někdo publikoval a tak si musím vystačit s vlastními postřehy.
Většinu toho, co víme, víme z médií, což v praxi znamená, že média jsou hlavním nástrojem vytvářejícím naše pojetí reality. Masmédia nám nemusí říkat, co si máme myslet. Jejich síla spočívá v tom, že nám říkají, na co myslet a o čem přemýšlet. Masmédia nás ovlivňují a zároveň odráží naši kulturu. Zejména ta privatizovaná, se řídí zákonem nabídky a poptávky. Postačí tedy poznání toho co je nejvíce žádáno k tomu aby si člověk vytvořil představu o společnosti která služeb médií využívá. Nevím o tom že by u nás proběhl nějaký oficiální průzkum která média nejvíce ovlivňují českou veřejnost. Ale myslím že by z toho vyšla vítězně (jako již tradičně) televize. Nova se stále ráda chlubí svými koláčky sledovanosti. U ostatních stanic se občas objeví konkrétní komentář, v tomto duchu, spíše k jednotlivým pořadům. A tak jsem si zvykl, když nějaký pořad "zaboduje" juknout se co ve stejné době dávali jinde, z čeho český divák vybíral. Většinou bodují programy s podstatně nižší kulturní hodnotou, než ty které jim ve stejný čas konkurovaly. Co se týká tisku, tak jsem se dozvěděl že v Praze jsou nejčtenější, Haló Noviny, Blesk a Metro (ale zde může hrát roli to že je zadarmo). Celorepublikově pak Haló noviny, Lidovky a Reflex. Úroveň vyjmenovaného tisku skutečně nic moc ale je fakt, že posuzovat českého čtenáře v duchu přísloví: "Řekni mi co čteš a já ti řeknu kdo jsi." je trochu problematické, protože z čeho má chudák vybírat. U televizních diváků už mohu být kritičtější když zjišťuji že mnohé, velice zajímavé pořady (většinou na ČT 1 a 2) jsou, co se týče sledovanosti, dost v propadu.
Pokud si chcete přečíst zajímavý článek o tom jak na nás působí média tak zde najdete jakési desatero propagandy.

 
V 9/04/2007 1:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pardon - oprava: místo Haló noviny má být Mladá fronta dnes.

 
V 9/05/2007 1:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vzpamatujte se, za tou hranicí už dávno jsme, jinak se vším souhlasím.

 
V 9/05/2007 2:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pěkně zdravím. Dávám vám sem link, vzhledem k článku tematicky možná trochu z obliga, nicméně myslím si, že by vás to, s ohledem na politickou orientaci tohoto blogu, mohlo zajímat. Jedná se o petici proti reformě veřejných financí. Ke zhlédnutí a podpisu je zde:

http://www.petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php?id=90

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka