neděle, září 23, 2007

Kde Má Konec Zmiňovaný Dvojí Metr Svědomí

Zatímco se zdá, že krejčovský mistr dvojakosti si v našich zemích již vydělal sdostatek, přeměřujíc jednoho Hovorku, jednoho Melčáka a jednoho Pohanku (u těchto dvou nicméně užil stejné míry), není tomu tak. Právě opačně: vydělaný kapitál investoval v povýšení na novou úroveň. Lidé už mu nestačí, nyní se zaměřil na strany, konkrétně tu „Zelenou“ a „Richelieuvskou“ při příležitosti jejich jednání o tzv. Antiklausovi. Za svého tiskového mluvčího si pak zvolil místopředsedu pražské ODS Jiřího Janečku:

„Fakt, že se naši koaliční partneři opakovaně potajnu a spiklenecky scházejí se špičkami největší opoziční strany, aby nalezli společného kandidáta na post prezidenta republiky, ukazuje na politický nevkus, malost hraničící až s ubohostí těchto politických subjektů a jejich vrcholných představitelů,“ napsal mu takovýto proslov, který pan místopředseda odrecitoval jistě zapáleně a rád, nedbaje faktů, že:

1) Melčák a Pohanka jsou ještě horší případ (proč, vysvětlím v následujícím odstavci)

2) Případná nutnost podpořit prezidentského kandidáta, jež je navrhován ODS, NENÍ zakotvena v úmluvě, kterou tyto tři strany uzavřely.

Věru, co se dá dělat, když někdo poruší smlouvu, již ani neuzavřel – postihy na to nejsou snad nikde na světě; ostatně nedávno jsem slyšel, že člověk, jedná-li dle svého svědomí, má dokonce povinnost mu nepříjemnou smlouvu rušit bez ohledu na ostatní. Protože co jiného udělali oni dva „konstruktivní“ poslanci, než, že porušili smlouvu v podobě volebního programu, kterou uzavřeli s voliči v den voleb? Nechme ale každému jeho vlastní svědomí, třeba tak činili z dobré vůle, přiznejme si, co by nám Jiří Janečka jistě odkýval. „Ano, ano pravda, svatá pravda,“ řekl by: „člověk, velí-li mu to svědomí, může zradit svůj někdejší tábor, neboť na něj již pohlíží jen jako na zlo, jehož se musí zbavit, aby dosáhl subjektivní pravdy,“ dodal by určitě s nečekaným smyslem pro relativitu dobra a zla.

Proč tedy ale ten samý člověk plivá na dobrou vůli jiných výš citovaná dvojaká slova hnusu a ubohosti, když sám by se, dle vlastní logiky, zákonitě stal ubožákem ještě větším? Kdybych ho chudáka mohl obvinit alespoň z nevědomosti: odpusťte jim, neb nevědí, co činí; jenže v jeho pozadí té řeči lze až příliš cítit onoho krejčíka dvojakosti, připosírkový oportunismus k tomu a vůbec všechen morální hnus, jímž česká, a obzvláště česky modrá, politika oplývá.

Není se tedy co divit, že v této zemi, kde nám vládnou buďto lháři (to v případě, že odsouhlasíme druhou polovinu předešlé věty) nebo chudí duchem (to pokud se nám líbí polovina první) se tak často může dostat „bláto na trůn“. Nám nezbývá, než se modlit, aby nějaké podkáplo i pod něj. Ale otázky stran stability trůnu na blátě si ponechme na jindy, malovali bychom si až příliš růžovou budoucnost.

poslal Winter

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 5:

V 9/23/2007 10:25 odp. , Blogger Tribun řekl...

Osobně za "politický nevkus, malost hraničící až s ubohostí" považuji lpění na zbožštělém Otci zakladateli, jako jediném myslitelném kandidátovi, a neschopnost připustit, že může existovat alternativa. Militantní přesvědčování okolí, že neexistuje (lepší) alternativa není nic než přiznání nedostatku vlastní tvořivosti a strachu vystavit sám sebe otevřené konkurenci. Což je u ODS, která se jinak konkurencí zaklíná jak svíčková bába, vskutku pikantní.

Celé mně to připomnělo jeden vtip: Co se stane, když spadne pravověrný člen ODS do vody? Nejprve vyplavou špinavé peníze a potom čistý komunista. ODS si podle všeho nemůže zvyknout na to, že vedoucí úloha strany byla z ústavy vypuštěna již před bezmála dvaceti lety.

Mimochodem, zajímalo by mne, co bude ODS dělat, až Klaus zemře. Nabalzamují ho, strčí do sklepa na Vítkově a budou nad ním tančit rituální tance? Nebo ho jenom po vzoru sv. Václava prohlásí za věčného ochránce a patrona země? Co si počnou bez svého nikdy nepochybujícího a vševědoucího proroka? Kdo ví, možná budou pořádat spiritistické seance a vyvolávat jeho ducha, aby jim ukázal tu jedinou správnou cestu ke spáse skrze Neviditelnou Ruku Trhu. Od té doby, co se ve starém Římě stal senátorem kůň, musíme být připraveni na to, že panstvo je schopno lecjaké pošetilosti.

 
V 9/23/2007 11:28 odp. , Blogger ods řekl...

Souhlasím, že vnucování Klause, jako jediné možné alternativy je absurdní. Navíc naprosto nechápu, jak vůbec kohokoliv v ODS může napadnout, že Klaus je v jakékoliv podobě stravitelný a koaličně povinně volitelný pro Stranu Zelených? To si říkám, že je už pravděpodobnější Jiří Paroubek jako společný kandidát ODS a ČSSD v příštích volbách (přece jen na radnici s Bémem si fungovali velmi dobře).

Co mi ale u klausovské historky připadá zvláštní je to, že se automaticky degraduje protikandidáty. Zatím tři jména co se objevila jsou jména výrazných osobností, které mají své vlastní názory a jak ODS, tak novináři v nich vidí pouze nějaké beztvaré antiklause. A objevuje se i teorie, že každý kdo nebude Klausem, bude automaticky loutkou ČSSD, přitom ten kdo bude zvloen prezidentem se nemůže stát loutkou z jediného prostého důvodu. Na čtyři roky mu celý parlament a všechny vlády a všechny politické strany mohou být ukradeny.

 
V 9/24/2007 8:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Klaus nicméně sehrál svou roli při hledání konstruktivních poslanců, ovlivnil zásadně povolební průběh, neváhal jmenovat rasistického ministra, osoba která transformovala majetek komunistů do soukromých rukou týchž komunistů, člověk, který individuální prospěch staví na hodnotu nejvyšší - asi opravdu nemá v této kombinaci protikandidáta.
Pro ODS nemůže být ideálnějšího.
A metodika stará stejná osvědčená? Tak jako před volbami jsme byli masírováni rudým terorem valícím se ne ze čtyř ale z pěti stran, zadlužováním budoucích generací na milióny let dopředu, tak jako nyní bez radaru nebude míru na celé zemi a proto dokonce již máme i státní přesvědčovací aparát, tak bez Klause a jeho víry nemůže být boha nad námi. Myslím, že časem i koaliční poslanci v tajné volbě pochopí, že do střechy vepřína v němž prasátka tak mlaskají, se díra nedělá. A konečně jsou to stále ti samí komunisté, kteří ani předtím skutečné osobnosti nehledali, tak čemu se divíme. TGM byl a bude nadlouho prvním a posledním.

 
V 9/24/2007 10:21 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To že ODS lpí na Klausovi se dá ještě pochopit, ostatně je to předobraz její morálky, ale proč ho vnucuje ostatním? Ona totiž nevyjednává, ona jej vskutku vnucuje, protože o nějakých kompromisních dohodách, které vyjednávání značí jsem zatím neslyšel; pominu-li tedy některé konstruktivní lidovce. Místo toho tady Janečka, Sobotka a bůhvíkolik pánů poslanců vyřvává něco o zradě. No, alespoň se ukazuje, jak nám ta koalice funguje. Hotová národní fronta.

Nejhoší je, že to málokomu přijde divné...

 
V 9/26/2007 10:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlasím s předchozími příspěvky s poznámkou, že to co se v nich nazývá komunismem s pravým komunismem, který jsme bohužel nezažili nemá a nemělo nic společného - takže když hodíte modrýho ptáka do vody, tak po špinavých penězích vyplavě bývalý člen KSČ, co byl taky u komunistů a dneska je u odesáků. Je škoda že už nikomu skoro nic neříká rčení "být u" nebo "dát se k" třeba Němcům. Ti všichni, pokud přežijí ve zdraví převrat - jakýkoliv se po určité době zase dají "k mocným".

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka