středa, září 26, 2007

Konec pohádky o svobodě slova

Z kraje léta vyšel v Mladé frontě článek „Zneužívaní lidé bez domova“. Obouval se do dnešní podoby časopisu Nový Prostor. Šéfredaktorkou je filmová dokumentaristka Erika Hníková (např.: Ženy pro měny). V redakci se objevil i známý anarchista Ondřej Slačálek.

Článek napřed upozorňuje na to, že z časopisu se stala hlásná trouba krajní levice. Ze začátku bez bližšího vysvětlení. Ale okamžitě se dozvíme co je tak pálí. Že prodej je přes dvacet tisíc kusů jednoho čísla. … se náklad pohybuje ve výši, které by časopis srovnatelné úrovně (prodávaný za 40 korun) na normálním trhu nedosáhl. A už vůbec jí nedosáhnou „levé listy“ podobného ražení (typově mě napadají Patočkovy Literární noviny) – prodej takových titulů se pohybuje v tisících, většinou spíše ve stovkách kusů.

Ani po těchto v pravdě děsivých zjištěních se ještě nepropracuje k tomu, co vlastně autorovi vadí. Místo toho se dozvíme další informace, jaký Nový Prostor je: …je to guláš feminismu, antiamerikanismu, antikatolicismu, anarchismu, ekoaktivismu, antiglobalismu atd. atp. Zda však autor kritiky upozorňuje na to, že je pouhým nestranným pozorovatelem. …už samotný poukaz na levici implikuje, že se autor tohoto textu pouští do nějakého politického souboje, že reprezentuje „druhou stranu“, „jiné dogma“, „pravicový proud“ – svádí to zkrátka ihned k představě, že kritik stávající koncepce Nového Prostoru je veden politickým zájmem. Na rozdíl od redaktora NP Ondřeje Slačálka však nejsem aktivista – jen mě rozčiluje umělý ideologický obraz světa, který z NP čiší; obraz hloupý a manipulativní, nemající úctu k faktům, nepřipouštějící to, co do něj nepasuje.

Až po tomto ujištění o nezávislosti přichází výčet toho, co že mu skutečně vadí. „Český premiér: Chcete rovnost? Nemějte děti!“ Z textu pod tím však vyplývá, že Mirek Topolánek toto neřekl, pouze má odlišný názor na diskriminaci žen ve společnosti a na mateřství než redakce NP. Nebo: Článek je stejný jako stovky jiných feministických úvah (jakápak tedy osobitost a originalita), které si jsou aspoň v Česku podobné jako vejce vejci: v pohádkách chrabří muži zachraňují křehké ženy, což je špatný automatismus, žena je v médiích stereotypně předváděna jako „svůdná krasavice nebo hodná maminka“, nezvládne „zatlouct hřebík, ale má vždy perfektní manikúru“, což je taky špatně atd.

A nakonec se samozřejmě najdou i paralely s Rudým právem a Halo novinami: Píše se v něm i o Polsku…Ne, že bych měl sebemenší chuť bránit polské fundamentalisty, ale stejně mi připadá divné, že se na několika řádcích „komentované zprávy“ neustále opakuje slovo „klerikální“ a „klerikálové“. Na konci textu stojí: „Polsko se vlivem katolicismu na život společnosti vymyká poměrům ustáleným v jiných evropských zemích… Klerikální radikálové si tuto situaci uvědomují… Ministr školství Giertych např. šokoval návrhem na celoevropský zákaz potratů.“ Je to psané v duchu normalizačního Rudého práva……navíc v komunistických Haló novinách (ale nejen tam) se o Polsku a církvi píše v podobném duchu.

Těžko citovat dál, protože celý článek je perla za perlou. Takže bych ho musel vypsat takřka celý. Další co například nemůže vystát, je informace že Dokonce i rodina Bushových podědila peníze po Prescottu Bushovi, dědečkovi G. W. Bushe, který… obchodoval s nacisty. O čemž souhrnně mluví jako o jde o hovadinu – nestojí na faktech a nedává smysl, pouze to vytváří patřičný dojem: USA, hnusná část světa. Ale nakonec přece jen najde na Novém Prostoru něco pozitivního: Nikde v něm neobjevil Putina.

Dále již odkáži na samotný článek http://www.bezdomovci.estranky.cz/clanky/zamysleni/zneuzivani-lide-bez-domova Protože závěr plný rudých idejí, Komunistického svazu mládeže a ideologických traktátů je natolik vynikající agitka, že skutečně nevím, co z něho vypíchnout.

Ač se o problematiku lidí bez domova zajímám, zatím jsem kolem Nového Prostoru procházel bez povšimnutí. Všechna media kromě internetových totiž již dost ignoruji. Tohle byla ale ta nejlepší možná reklama proto, abych Nový Prostor začal číst. Nakonec jsem se rozhoupal a koupil si číslo 289. Je tématicky zaměřené na začátek školního roku. Mě ale zajímaly „politicky nekorektní“ články.

První úlovek je už na straně 5 „Mladí sociální demokraté: Navrhujeme trestní stíhání ďábla“. Kde si dovoluje redakce dělat srandu z kauzy Čunek. Mladí Sociální demokraté v reakci na výpověď faráře Bronislava Czudka, který prohlásil že svědkyně Marcela Urbanová je posedlá ďáblem a díky jeho výpovědi byl Čunek zbaven obvinění, navrhují tedy trestně stíhat ďábla.

Nevím zda článek na straně 10 a 11 pojednávající o zahraničních studentech na českých školách je projevem skryté podpory multikulturalismu, ale pro objektivitu ho zmiňuji též.

Na straně 12 a 13 máme chuťovku od Ondřeje Sláčálka – Mexiko revoluční i pohanské. O činnosti Zapatistických povstalců v Mexiku. Jediný „nekorektní“ výrok je snad „Už dost neoliberalismu, který říká, že trh vyřeší všechno.“ Ale to je citování samotných Zapatistů. Snad je chyba v tom, že nejsou vylíčení jako teroristé, ale píše tam jak se snaží rozvíjet na kontrolovaném území školství a zdravotnictví.

„Feministická dvojstránka“ se nachází ihned za tím. Pojednává o ženách – bojovnicích v dějinách. Jediné, co na tom může být špatně je to, že se o tom vůbec píše. Protože je to psáno jazykem, jako kdyby se mluvilo třeba o historii českých králů…

Na stranách 19 a 20 je skutečná ideologická bomba. Článek o pomoci podnikatelům v rozvojovém světě pomocí mikropůjček.

Pak tu máme rozhovor s režisérkou Lindou Jablonskou o jejím filmu „Kupředu levá, kupředu pravá“. Dále už je pouze kulturní rubrika.

Pokud vás náplň časopisu zaujala, máte smůlu. V úvodníku šéfredaktorka píše o tom, že redakce končí. Svoboda slova dle Mladé fronty opět zvítězila. A je konec šíření jakéhokoliv alternativního názoru, kromě jediného správného. Zdá se, že jakýkoliv novinář, který si dovolí dělat svoji jinak, než jak je běžné, letí. Jako se to třeba stalo i Fabianu Golgovi v Metru.

poslal Elf

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 15:

V 9/26/2007 3:42 dop. , Blogger ods řekl...

Mně osobně ještě více než výše vybrané citaty naštval tento - "Jistěže jde o názor vyslovený v rozhovoru, ale pokud ho časopis tiskne bez sebemenší korekce, je zjevné, že redakci konvenuje." Adam Drda (autor mladofrontovního paskvilu) tímto dokázal, že jestli někomu se má vyčítat komunismus, tak to jemu a ne Novému Prostoru. Jako čtenář si přeji číst rozhovory s lidmi a na základě jejich výroků si udělat názor a nezajímají vysvětlovací pasáže či přesněji nějaké malé korekce různých Drdů, které doladí vyznění rozhovoru na správnou notu nebo udělají ze zpovídaného idiota.

Navíc pana Drdu diskvalifikuje naznalost věcí o kterých píše, Prescott Bush opravdu obchodoval s nacisty (stačilo, že by se podíval třeba jen do internetu, kde je se zdroji spousta informací) a v Polsku klerikálové mají velký vliv. A nebo pan Drda pro kněze Rydzyka z Radia Maryja a politiky které ovládá bude používat jen výraz fundamentalisti ? Nevidím důvod proč by mělo být povoleno jen toto slovo a přoč slovo klerikál by měli používat jen komunisté. O vodě jako jedné z důležitých příčin konfliktu Izraele se sousedy ví také každý vzdělanější člověk, ale to pan Drda asi není. A u USA a jejich zahraniční politiky či radaru neexistuje jediný správný výklad ačkoliv by si to jistě Mladá Fronta přála.

A s poslední tezí, že Nový Prostor by byl ideální, kdyby byl bez názoru a pokud možno co nejméně čtivý a hlavně nesmí směřovat do leva se také souhlasit nedá. Vsadím se, že pan Drda by ani nepískl, kdyby přetiskával žvásty z Liberálního Institutu nebo žblepty pana prezidenta o neničení planety protože se vším si poradí trh. Sama existence tohoto časopisu a jeho prodejců dokazuje, že trh si se vším neporadí a že ne všichni jsme skvělí a schopní a podnikaví. Proto i logicky by měl prezentovat alternativu a alternativou k bezohledné volné ruce je směrování do leva či přinejmenším do středu.

 
V 9/26/2007 8:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale kde to žijete važení: samozřejmě, že Np musí být časopis prázdný, bez názoru a povrchní: s jedním receptem, s rozhovorem s celebritou a rubrikou "bydlíme". Snad byste nechtěli alternativní tisk, který nedejbože nezahodíte do koše pět minut po přečtení.

Navíc upřímně nechápu, jak by bezdomovci mohli být zastánci neliberálních teorií, když dle neviditelné ruky trhu vlastně ani nemají existovat. Ale jo, já zapomněl, můžou za to socialisti.

Navíc taky zastávám názor, že k jádru věci se můžete dostat jen skrze necenzurované rozhovory a názory bez jakéhokoliv vysvětlení či rozboru, ať již jsou jakékoliv.

Na druhou stranu, co bychom chtěli po Junde Front (Heute).

 
V 9/26/2007 10:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Redakce končí, takže chudáci bezdomovci, zase jim nedám trhnout.
Mladá fronta dnes - je to samej kec.

 
V 9/26/2007 11:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A ještě jsem naklepl chybu v Junge - inu což, on si to ten plátek zaslouží :)

 
V 9/26/2007 12:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Skvely clanek Elfe.Jinak pro me je to, ze MF neco odsuzuje jako komunisticke taky spise reklama pro to,abych si to precetl:-)

Jak jsem sliboval ten clanek, tak ted o vikednu budu doma,tak ho predelam do pocitace a nejak rozeslu, nejspise do diskuze hodim u poslancu tolik oblibeny "prilepek":-) s odkazem na web stranky

 
V 9/26/2007 8:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ahura: Reklama to byla svým způsobem dokonalá. Bohužel část společnosti (a to nezanedbatelná) na podobné argumenty slyší.

winter: Já byl byl proto, ať Mafra začně vydávat vlastní časpis pro bezdomovce. Obsah navrhuju tento: Vybíráme nové golfové hole; Dovolená v Karibiku; Jak se žije na zámku;... Asi si myslí, že přispívají pouze multimilionáři. Co jsem však už poznal, tak platí, že chudákovy pomůže vždycky jenom chudák.

 
V 9/27/2007 1:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je sance si precist i reakci redaktora casopisu Novy Prostor Ondreje Slacalka na ten clanek z MF Dnes? Odkaz na strankach Bezdomovci pod clankem nefunguje.

 
V 9/27/2007 7:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

petrucciani: Ups... :*) Už je to snad v pořádku. Přesouval jsem články mezi rubrikami a zapoměl jsem změnit odkaz. Jinak je to tady:
http://www.bezdomovci.estranky.cz/clanky/zamysleni/kdopak-tady-manipuluje
A ještě i reakce od Martiny Panichové:
http://www.bezdomovci.estranky.cz/clanky/zamysleni/stare-panske-triky

 
V 9/27/2007 8:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se že půjdu malinko mimo téma. Zaujal mě tento článek:

http://www.novinky.cz/koktejl/africky-duchovni-tvrdi--ze-kondomy-jsou-nakazeny-virem-hiv_123558_jahej.html

Lépe řečeno, diskuse pod ním. První dva názory a reakce na ně jsou občas vskutku zajímavé. Některé když čtu tak si myslím že jsem se teleportoval časem nejmíň o 100 let nazpět. Výrazy jako genetický odpad, podlidi atd. jsou poněkud silná káva. Avšak bohužel není to první případ kdy jsem se s tím setkal. Nedávno jsem se bavil s jedním kamarádem a vypadlo z něj rovněž něco velmi zajímavého, zválšť pro genetiky. Romové mají takzvaný gen nepracovitosti. Samozřejmě jsem mu to vzápětí vyvrátil, ale jěště předtím jak by se teda měli živit když maj gen nepracovitosti tak navrhl ať jdou k cirkusům nebo dělají někde brigády. Potom už nebylo těžké to vyvrátit. Nejvíce udivující je, že tento člověk studuje vysokou školu, což jěště není zárukou intelektu, ale rovněž mi přišel celkem sečtělý a uvědomělý. Nevím kde je chyba, hádám že ve vzdělávacím systému, Chybí mi předměty jako základy humanity, možná by to mělo být v rámci občanské nauky. Ale stejně ve výsledku jde o to kdo konkrétně ty předměty učí, protože kdo chce, ten něco těm žákům předá. My měli na střední jednoho takového, ale nebylo to učitel občanské nauky, lae elektroniky. Jeho metody učení byli pokrokové, člověk který se neustále vzdělával, člověk který snesl kritiku, to bylo vůbec to první co nám řekl, že když uvidíme chybu, že nás nebude trestat, ale odměňovat. Mimo to velké vědecká a morální kapacita. No nevím co s tím dělat, ale nejhorší není že tyto rasisitcké názory někdo vysloví, ale že jěště hodně lidí na ně klikne.

 
V 9/27/2007 10:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre - co se divíš, už A. Einstein řekl onu profláknutou věc o nekonečné lidské blbosti....a morální "blbec" může být i člověk prof. doc. atd.

Mimochodem, jak ti de VŠ? U mě zatim dost masakr, hlavně matika je torchu o něčem jiném než na střední:-D

 
V 9/27/2007 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ahuro - Sice jsem si dal kybernetiku, ale jak tě tak čtu, tak vidím že na tom budem podobně. Kromě matiky mam jen zas matiku a pokud nepočitáš anglinu a tělák, tak už jen programovaní a to je všechno. Ta matika taky záhul, zvášť když nás jí učí nějaký Rus nebo Ukrajinec co neumí moc česky a jede poněkud jiným tempem než jsem byl zvyklý, zvášť u nové látky :) Jiank dojíždění jěště více špatné, takže jsem ani neměl čas se tu stavit.

 
V 9/28/2007 10:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre - mi povídej, než dostanu kolej, což se doufám stane hodně brzo, tak dojíždím z Tábora do Prahy:-)) A navíc já jsem na FJFI, takže v základním studiu mám jak matiku pro programátory a programování, tak fyziku a chemii pro jaderné inženýry:-))

 
V 9/28/2007 3:04 odp. , Blogger Míša řekl...

Cauky, uz jste slyseli, ze OSN vyhlasilo 2.10. za mezinarodni den nenasili? U nas se deji super akce, více info na www.dennenasili.cz

 
V 9/28/2007 11:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak Nový prostor nám končí, a to, chápu-li dobře, zřejmě kvůli tzv. "politické nekorektnosti" (rozuměj neservilnosti k modrému ptactvu a jím urputně prosazovanému neoliberalismu). Zbývá si jen položit otázku, kde jsou teď všichni ti "hlídací psi demokracie," co před časem tak srdceryvně lkali o ohrožení svobody slova, když na Nově musel skončit Tuna, údajně prý "kvůli Paroubkovi," podobně jako na ČRO Cibulka, dle oficiální interpretace kvůli témuž.... Když došlo k těmto dvěma událostem, to bylo řevu a "spravedlivého" hněvu, teď, v případě politicky motivovaného zániku Nového prostoru, je ticho po pěšině. Nový prostor měl totiž jen jednu chybu, ta se však neodpouští - nebyl ideologicky zabarven dostatečně do modra.....

 
V 10/05/2007 5:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jediný prohřešek v Česku je myslet

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka