čtvrtek, října 25, 2007

Jak Jsme Potkali Prezidenta

Bodový scénář třídenní návštěvy hlavy České republiky Václava Klause v Ústeckém kraji je rozpracovaný detailně po minutách. Ku cti hostitelů i aktérů této pro region významné události (po prvním dnu) nutno konstatovat, že se program podařil splnit jakož i jeho časový harmonogram.

Připravovat takovou akci v duchu protokolu kanceláře prezidenta republiky zabere realizačnímu týmu (v tomto případě pracovníkům kanceláře hejtmana) několik týdnů. Nezasvěceným by se mohla roztřást kolena. Ale i těm, kteří se setkali s charismatickým Václavem Klausem, anebo na něho čekali v pondělí na ulicích, v ochozech při autogramiádě, v divadelním foyeru, sále, ale třeba také na lodi a obecním úřadu, všechny obcházela malá tréma. Také běžná slova se na chvilku zadrhla. Každého při setkání s prezidentem svazovala ojedinělost okamžiku, ale také úcta. K člověku, který je prvním mužem našeho státu.

Všem, s nimiž se prezident včera setkal, hovořil, diskutoval, pozdravil, podal ruku, obdařil úsměvem, potkával očima – to sám usnadnil. Do Ústeckého kraje přijel státník, který nad vší pochybnost ví o regionu mnohé, který se umí bavit vážně i nevážně, ví, jak v které situaci téma odlehčit anebo odvést řeč. Třeba otázkou, jak si nyní stojí v lize basketbalisté Děčína. Nebojí se nahlas přiznat, že zapomněl, kde se nachází v našem kraji nejvyšší místo, neostýchá se přiťuknou si na zdraví s vedle stojícím novinářem. Rád rozvádí své originální názory a nestydí se polemizovat. Včera rázně hovořil také o nutnosti napojit se na Labi loděmi na síť evropských vodních cest a v diskusích dal „na frak“ ekologům, kteří svými plány blokují splavnění dolního toku největší české řeky.

Těch postřehů a dojmů, které člověk při setkání s prezidentem Václavem Klausem získal už za první den, bylo přehršel. Nebál se obyčejných lidí, naopak, při jakémkoliv setkání si takové chvilky hýčkal, těšil se z nich, „neokřikoval“ ani náznakem členy své ochranky, dovolil přistoupit k němu tak blízko, že se tajil dech. Možná někde lidem až příliš, že, ač je prezident vyzýval, se trochu ostýchali rozpovídat. O to víc mu tleskali, mávali, fotografovali, přáli dobré zdraví. Ti odvážnější, a nebyli to jen novináři, se s ním přeci jen dali do řeči. Václav Klaus jim trpělivě naslouchal a stejně tak odpovídal.

První den z třídenní návštěvy pan prezident po konferenci o životním prostředí a zdraví v Ústeckém kraji (konala se v divadle v Ústí n. L.) odcestoval do Děčína. Do města, k němuž ho váží vzpomínky na období své sportovní kariéry v basketbalu. Odtud se vydal lodí Jiřina do Hřenska, když cestou si nechal vyložit detaily projektu o splavnění dolního toku řeky Labe. Označil jej za racionální. Ve Hřensku se setkal s občany a pak se starosty některých okolních obcí. Nosným tématem se stal rozvoj turismu v této části regionu. Václav Klaus také aktivně zasahoval do diskuse o zapsání Národního parku České Švýcarsko do Unesco.

Dnes se prezident chystá do Šluknovského výběžku. K němu se již připojí jeho choť Livia, která se v pondělí věnovala neméně vzácnému hostu – anglické princezně Anně, jediné dceři královny Alžběty II. Prezidentova choť již dnes ráno v hotelu Vladimir, který je dočasným domovem manželů Klausových, obdržela kytici od hejtmana kraje Jiřího Šulce a jeho manželky Andrey. Oba pak prezidentský pár doprovázeli na cestě do Šluknovského výběžku.

Připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje (ODS)

originál

-------------------------

Ačkoliv tento text nevnáší asi nic nového, tak si myslím, že takový krásný a upřímný hold největšímu profesorissimu, ekologissimu, architektonissimu, ekonomissimu a filozofissimu stojí za uložení. Co kdyby se náhodou někdy ztratil.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 12:

V 10/25/2007 12:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je to devotní vlezdoprdelismus jedince nebo obecný projev kultu osobnosti?

 
V 10/25/2007 12:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Obojí!

 
V 10/25/2007 3:04 odp. , Blogger Tribun řekl...

A co teprve, kdyby se ztratil pan profesor osobně! To by byla učiněná mezinárodní katastrofa, protože Labe, napájené potoky slz osiřelého českého národa, by vyplavilo Drážďany.

Ale oni by si Češi, jak je znám, nakonec nějak poradili. Buď by mohli pana profesora nabalzamovat a strčit do chládku na Vítkově, nebo - to v případě že by nebyly nalezeny jeho tělesné ostatky - by jeho zmizení prohlásili za nanebevzetí a zbudovali mu oltář. Ostatně Svatovítskou kadetrálu si stát pro tyto účely již zajistil.

Radost z mých skvělých nápadů mi kazí jenom to, že jsem také Čech, takže si ten z ostudy kabát budu muset volky nevolky obléknout také.

 
V 10/25/2007 6:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ále Tribune, jakápak ostuda. V předlistopadových novinách takových článků najdete hromadu, jenom jména se střídají. Časy se mění a lidé zůstávají stejní. Pro námezdní pisálky to platí také a je jedno jestli je hřeje "rudá knížka" nebo modré tričko. :-)

 
V 10/25/2007 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já si myslím, že to nemá s národnostní příslušností nic společného. V naprosto každé společnosti se najdou jedinci, kteří se s gustem přitulí k právě aktuálním autoritám(ačkoli převážně umělým).
Nepochybuji o tom, že tento patos rozhodně není prvotinou a dle stylu usuzuji, že v tom má pisatelka naopak dlouholetou praxi.

 
V 10/25/2007 7:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Soudě podle produktivity autorky (dejte si její jméno do Googlu a hned pochopíte o čem mluvím) bych tipoval, že se podepisuje pod kolektivní díla Oddělení tiskových informací Ústeckého kraje. Podle fotografie soudím že svůj styl začala pilovat již nějakou dobu před listopadem. Dostane zadání a odvede práci.

 
V 10/25/2007 8:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ach, zamáčkl jsem nejednu slzu. Takový citlivý popis návštěvy tatíčka presidenta...

Myslím, že bude hůř.

 
V 10/25/2007 11:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Chtěl sem konfontovat propagandisktický článek o nadčlověku - bohu jehož největší hrdinství bylo to že sestoupil mezi nuzný a obyčejný lid s textem o návštěvě T.G.M., ale zatím jsem jej nenašel... Byl by to rozdíl několika tříd.

Nedivte se paní Kocábkové - ona jen pochopila svou úlohu a dělá svou práci, aby se udržela na svém postu. Jde o postavení a peníze - být v kanceláři hejtmana je "společensky" lepší než být uklizečkou... i když je ta uklizečka vlastně potřebnější a měla by dostávat více peněz.

 
V 10/26/2007 9:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Uff, precetl jsem si prvni dva odstavce a stale si rikal, kdo to z tohoto blogu napsal a kam tim miri. Pak jsem cetl dale a neveril vlastnim ocim. Podpis byl pro me vysvobozenim.

TW: s "umenim" kancelarskych krys z Usteckeho kraje mam svou zkusenost, maji od nasi firmy nejake sluzby.

 
V 10/27/2007 8:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kocábková jsi až nechutná svým vlezdořizmem ke svému velkému gur, který se dopustil již čtyř velkých zločinů: 1) rozvrátil stát 2) zdevastoval ekonomiku státu 3) založil ODS 4) podepsal zákon, kterým chce vláda okrást 80% obyvatel tohoto státu a předat toto ukradené do rukoiu 10% podporovatelů a členů ODS.

 
V 10/27/2007 3:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přidávám odkaz na článek z Britských listů o pravicovém hulvátství a sprostotě, do diskuse o Klausovi možná trochu off topic, nicméně podstatné rysy naší pravice a jejích příznivců podává způsobem více než výstižným:

http://www.blisty.cz/art/36767.html

 
V 10/29/2007 10:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ježiši co to bylo ? Já už jsem se lekl, kdo že se to na tomto blogu zbláznil. ALe jo moc hezké, takhle tuším jednou někdo psal o setkání papeže s katolickou mládeží..... Ale pani Kocábková to napsala fakt moc hezky.
Až mi slzička ukápla na mou černou klávesnici.
Leoš Paclík

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka