čtvrtek, října 11, 2007

Jak se Paroubek nemýlil

Dlouho jsem se neudržel a musím znovu rušit Vaše kruhy, abych se s Vámi podělil o jeden zajímavý postřeh, který se týká bubliny jménem Kubiceho zpráva.

Zkusme se vrátit o nějaký čas zpátky, z pohledu historie to je pouhý zlomek času, do předvolební bitvy a zkusme nestranně znovu přehodnotit některé výroky a události, které výrazně ovlivnily atmosféru a možná i výsledky voleb. Je totiž až s podivem, jak nám naše paměť přestává sloužit a všichni zapomínáme, necháváme podstatné a klíčové věci plout bez reakce časem, až mě udivuje jak je možné, že zejména novináři jsou tímto typem sklerózy postiženi. Pokusím se některým, zpětně převyprávět celý příběh okolo Kubiceho zprávy.

30. května 2006 zasedá sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost, na němž šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice předložil poslancům dokumenty, mající dokazovat snahu politicky ovlivnit vyšetřování vraždy podnikatele Mrázka nebo korupční aféry kolem biolíhu. Policejní prezídium, ministerstvo vnitra a sám premiér Paroubek podle Kubiceho chtějí průběh těchto kauz ovlivnit. Všichni jsou v šoku, je jasné, že porážka ČSSD v parlamentních volbách je více než zřejmá. Ještě teď vidím smrtelně vážné tváře pánů Vidíma a Langera, druhý jmenovaný takřka vyhlásí válku korupci a slibuje, že kauza bude transparentně prošetřena, neboť se jedná o velice závažné informace. Novináři a zejména pak nezávislí (pravicoví) na stránkách svých plátků fabulují a dál odkrývají neuvěřitelné zločinné spolčení napojené na koho jiného než na ČSSD a samozřejmě Jiřího Paroubka. Je jasné, že po románu Jana Kubiceho, má pravice cestu k vítězství o něco snazší.

Volby končí vítězstvím ODS, voliči dávají jasně najevo, že chtějí změnu (hlásají média).

Další šok po už tak šokující Kubiceho zprávě zažije národ po povolebním projevu, kde si Jiří Paroubek dovolí, přirovnat zmanipulování voleb k roku 1948. Všichni čestní a zejména pravicoví demokraté šílí. Šílí i celý národ a šílel jsem i já, bylo jasné, že Jiří Paroubek překročil veškeré meze a neznal jsem v tu dobu člověka, který by Paroubka tvrdě neodsoudil. Byl to právě tento muž, ze kterého pan Kubice a jeho zprávy vytvořili nepřítele státu číslo jedna. Velice těžko jsem se jako člen ČSSD mohl s reakcí na povolební výsledky, Jiřího Paroubka smířit. Kdybychom žili v jiném století, možná by byl Jiří Paroubek upálen na hranici.

Po nekonečných tahanicích se nakonec podaří sestavit vládu (hurá), která díky velice konstruktivním poslancům (ještě jednou díky pánové) dostává na půdě Parlamentu ČR důvěru. Na scéně se překvapivě znovu objeví Ivan Langer, tentokrát už jako muž činu, stává se ministem vnitra, čekám že to bude právě on, bojovník za neotřesitelnou svobodu jednotlivce, který Kubiceho zprávu řádně prověří a odkryje ono propojení organizovaného zločinu na vládní špičky ČSSD. Bylo by to koneckonců logické, ODS totiž ovládá záhy řadu klíčových postů v nejrůznějších útvarech policie a ministerstva vnitra. Pana Langra, lze dokonce přejmenovat díky jeho čistkám na Ivana čističe. Na první pohled se zdá, že teď bude čas prověřit závažná fakta, která Kubiceho zpráva obsahuje, bylo by to totiž více než logické vyústění celé aféry.
Jenže tady naše drama končí, Kubiceho zpráva stejně jako její autor už nikoho nezajímá. Dokonce sama ODS začíná mít Kubiceho plné zuby a kouká kam starýho poldu zašít. Jenže pro mě je tato situace jenom začátek, začínám věřit, že povolební projev Jiřího Paroubka, nebylo jenom vyšinutí předsedy opozice, byl to možná prostě a jasně logický krok s přemírou emocí, mimochodem těch má současný premiér hulvát na rozdávání.

Jako člen a volič ČSSD se cítím být poškozený Kubiceho zprávou a žádám tedy aby ODS a celá koalice naplnila své předvolební sliby o boji proti korupci a tak závažné informace, které jí velice dobře posloužily před volbami v roce 2006 vyšetřila.

Kubiceho zpráva vykonala své a tady její život končí a už nikoho nezajímá. Nikoho ani nezajímá jakou mají tedy informace v této zprávě váhu a cenu. Dokonce ani poslanci nemají zájem tuto zprávu a informace v ní zkoumat. Paradoxně to byla právě půda Parlamentu, která byla v červnu 2006, díky Kubicemu tak horká.

V tuto chvíli mi z Kubiceho rovnice vychází jeden jediný výsledek a ten zní, ovlivnění voleb. V každém případě se toto podařilo a geniálně načasovaná hra prostě vyšla. Po volbách se v celkem nepřehledné situaci vše rychle a šikovně zametlo, pod červený koberec. Po volbách se totiž dalíkovalo, pak reformovalo a teď se bude věcně radarovat……

poslal Leoš Paclík (autor je členem ČSSD)

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 39:

V 10/11/2007 10:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nezbyva nez pozadat sveho poslance, aby loboval za provereni teto zpravy - myslim, ze je to hlavne v zajmu tech kteri byli touto zpravou "ocerneni" (at uz pravem nebo ne). Proc ti se nesnazi celou zpravu zpochybnit a dukazy vyvratit ?

 
V 10/12/2007 5:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To Anonym: v tom je prave ten problem. Vyvratit dukazy? Jake dukazy, kdyz zadne nejsou. Kubiceho zprava je jen shluk informaci jedna pani povidala. Spis mne udivilo, jak nase media, ten povestny pes demokracie, mlcky presla dalsi Kubiceho zpravu Zizala. Kubice, misto aby patral po organizovanych zlocincich, pise svym nadrizenym plactive udani, jak o nem nekteri novinari skarede pisou, a ze by se s tim neco melo delat. Stat se to za vlady CSSD, tak MF + LN kazdy den volaji po hlave a krvi ministra vnitra. Ale vladne ODS a tak je ticho, klid, smradek. Tak jen cekam, kdo se odvazi vyvetrat. A neco mi rika, ze budu cekat dlouho.

 
V 10/12/2007 7:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale, znáte to: mouřenín udělal, mouřenín může jít.

Nějaká spravedlnost v tom není.

 
V 10/12/2007 9:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Těžko něco prověřit v zemi, kde 8let vládli socani, vedení zlodějem Grossem a pak to nebylo lepší. Být v ČSSD, tak jsem hodně zticha...

Není nic, za co by byli odsouzeni lidé jako Krejčíř nebo Kožený. Maximálně se budou šetřit a šetřit....
Že je ČSSD propojena dokazuje prevít Gross se svými akciemi - co je to jiného? Ale kdo ho práskne a řekne pravdu. Ten od koho je má. A pudou bručet oba? Já navrhuji mučidla, myslím, že přizná barvu.

 
V 10/12/2007 12:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vážený pane Paclíku,
píšete známé věci, které má šanci vidět a pochopit i obyčejný občan, ale od parlamentní strany bych čekal více než jen požadavek na vyšetřování... to je Váš problém (i když opakování je matka moudrosti). Co uděláte proto, aby se občanům ve státě žilo lépe? To je to, co trápí a bude trápit obyčejné lidi - ne akce Kubice. Děkuji za přímou odpověď.

 
V 10/12/2007 1:01 odp. , Blogger Tribun řekl...

Po přečtení příspěvku pana Plevy si nemohu odpustit poznámku: nomen omen.

K tématu samému není moc co dodat. Snad jenom tolik, že i pro mne byl povolební projev pana Paroubka příliš "silná káva." Snad při něm nebyl veden rozumem, ale intuicí, nicméně správnou intuicí. Paroubek totiž nahlas řekl pravdu, kterou chetěl (a stále nechce) nikdo slyšet.

Ovšem říkám si: kdo mohl na Kubice zprávu naletět? Kdo změní své postoje na základě účelově zvěřejněné (dez)informace?

A Kubice? K kdyby měl pravdu, měl mluvit dřív, nebo mlčet a promluvit až po volbách. U muže na tak významném postě bych předpokládal, že mu dojde, že takovou zprávou může ovlivnit volby. A jako vysoký policejní důstojník by měl vědět, že policii nepřísluší ovlivňovat volby.

 
V 10/12/2007 1:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

autor je zas*ana socka!!!!

 
V 10/12/2007 1:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Panackove radeji si udelejte poradek u vas. Standa "Miliarda" Gross je Vas nejvetsi problem a jen presne to ukazuje kdo nam tu vladnul.
Muzeme bejt radi, ze Standa nestrelil celou republiku, ale jen unipetrol. Coz byla take akce par excelance.

Cozpak jste to nevedeli, ze mate takoveho obchodnika ve vedeni? Kdo dalsi se tam skryva?

 
V 10/12/2007 1:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A jsme u saré "logiky": jsme sice svině, ale oni jsou větší! Super, na víc se zřejmě žádný politik nezmůže. Nicméně je minimálně podivuhdné, že na Paroubka zatím špína nevyvstala - dokonce i po "aférce" s platem pravicoví novináří drží hubu, protože není co dodat.

 
V 10/12/2007 2:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak já jsme s Paroubkem souhlasil již tehdy, pro mě žádná novinka, průběh vyšetřování také žádné překvapení. Co mě těší je, že pánové Pleva a Honza souhlasí s obsahem článku, protože nemají žádné argumenty a nejsou schopni se k němu vyjádřit. Typické odvádění řeči od problému značí že v článku zveřejněná fakta jim velmi hla se zlučí a těžko se s tím vyrovnávají. Anonym se zmohl jen na sprostý jednořádkový komentář, výše zmíněný pánové zas jen na "argumenty" typu: "Pepíček ukrad v obchodě rohlík, tak jak já můžu taky". Bohužel to v tomto případě absoltuně neplatí a pletete si hrušky s jablkama. Pokud jde o krádež nebo korupci, je to trestný čin a ať již ho proved kdokoliv napříč politickým spektrem je to maximálně poitovánihodné. Avšak zde jde o zmanipulování voleb, proušení ústavního zákono, o narušení samé podstaty demokracie, kterými svobodné volby bezesporu jsou. To je základ demokracie a že jsem tehdy nevyrazily do ulic mě velmi mrzí. Nemůžeme se tu taškařit kdo co udělal, kdo volí koho, ale sjednotit jako občané, mě by vadilo i kdyby se takto k moci dostala ČSSD. Prostě se smiřme že moc a peníze jsou vždy při sobě a jediný co nám z demokracie zbylo jsou právě ty volby, tak si ani je nenechme vzít. Dyť z nás ti politici mají s prominutím "prdel". Rozdělí nás na dva tábory, přilejvaj olej do ohně a sami když jde o prachy tak na nějaký ideály zase s prominutím "serou". Na bojišti nepřítelé, v soukromí kámoši, co si nenchaj moc vzít, když je tak výnosná. A nakonec, zkuste se vžít do pozice někoho jiného, ocž vám bude dělat jistě problémy. Kdyby takto vyhráli volby ČSSD, dostali se k moci dvojnásobným podovodem(přeběhlíci) a vy to na svém blogu komentovali, uspokojilo by vás, kdybych tam napsal: "Buďte zticha, před x lety ukradl váš poslanec xxx tolik a tolik peněz? Když už tedy srovnáváte nesrovnatelné, tak aspoň mlčte vy, když kvůli ODS a její politice jsme jako stát přisli řádově o bilióny korun a rozohodně vím kolik má bilión nul.

 
V 10/12/2007 2:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

PS: Můžu se zeptat, jak se publikuje článek? Jedne jsem na adresu modrasance@yahoo.com poslal, ale nedostal jsem žádnou odpověď dokonce ani potrzení že mail byl přečten.

 
V 10/12/2007 3:03 odp. , Blogger Tribun řekl...

Anonyme, z vašich úst mi ta nadávka zní jako kompil,ent :-)

Pro ostatní k úvaze: všimli jste si, jak ti nejmilitantnější stoupenci nových pořádku, pohříchu většinou anonymové, dokáží myslet pouze podle zákona vyloučeného třetího? Každý je podle nich bud hrdina z ODS, nebo padouch z ČSSD, nic mezi tím. Že existují i jiné strany, či odlišné světonázory, že kritika jednoho lumpa neznamená automatickou adoraci všech ostatních, tu už jim jaksi nedochází. Bylo by to k smíchu, kdyby jich nebylo tolik a naši politici se jim nesnažili vlichotit do přízně ve snaze získat si jejich hlasy.

Dovolím si kacířskou myšlenku, ale už nad ní přemýšlím delší dobu: je všeobecné a rovné hlasovací právo opravdu to nejlepší pro demokracii?

 
V 10/12/2007 3:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo, odporučil bych se na článek Odborně odborný odorník ;).

 
V 10/12/2007 3:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nemám rád, když se někdo obecně snaží a někdo další, co nic nevyplodil, ho diskvalifikuje jenom proto, že je členem nějaké strany či spolku. Chce to spíš hledět na obsah. Ke kacířské myšlence ohledně volebního práva: lidi bych nepodceňoval, spíš bych měnil volební systém. Počet poslanců ponechat, ale zrušit 5% kvórum na 1 poslanec=0,5% hlasů. Politici ani voliči si to nesmí nesmí usnadňovat. Ze Senátu udělat malý Bundesrath, tj. scházel by se vyjímečně, delegovat by tam měly své zástupce kraje, vždy první 3 kandidátky na základě získaných procent. Zbyteček by se musel dořešit...kdo dál. Určitě zástupce rektorů vysokých škol. V podstatě ho volit nepřímo. Pak by Senát opravdu nebyl tak stranický...

 
V 10/12/2007 5:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pri Paroubkove povolebnim projevu jsem si rikal, ze konecne slysim neco, co jsem si myslel od chvile, kdy zverejnili Kubiceho zpravu. Nu a cas potvrdil, ze Paroubek mel pravdu a ze ani moje domnenky nebyly uplne mimo.

Takze co z toho mile deti vyplyva? Pokud Vam rodice doma rikaji, ze ne vsechno v novinach je pravda a ze na svet se mate vlastnima ocima a myslet vlastni hlavou, pak jim verte a delejte to, az se z Vas bude kourit a kdekdo si na Vas bude ukazovat. Pokud Vam to ale nerikaji a bulikuji vsechno, co slysi z televize, pak holt volte modre a teste se na budouci roky. Preji fajnovy vikend bez modreho oblaku!

 
V 10/12/2007 6:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonym je zřejmě natolik zaujat Dr. Rathem, když z něj udělal Spolkového Ratha!

 
V 10/12/2007 7:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kubiceho zprava neni zajimava, teda az na to ze Paroubek je tam oznacen za pedofila a to jedine mu stala za to aby to dementoval. To jsem se bavil moc. U ostatnich veci mlcel. Takze co? Proc to dal pitvat. Bud nekrad majetek a je pedofil a nebo neni pedofil a krad majetek.

Volby to rozhodne neprohralo, to si socani prohrali sami svoji debilni taktikou budeme pomlouvat modrou sanci. Diky tomu lide presne vedeli co jim nabizi ODS ale uz nevedeli co vlastne nabizi CSSD a zda vubec neco. A to prohralo volby. Prohral je Paroubek jako vsechny dalsi.

Ale samozrejmne neni problem, muzete to schazovat na Kubiceho zpravu.

Je jasne a vsichni to vime, ze politika je spolkova cinnost. A do spolkove cinnosti se hrnou urciti lide. Maji to proste v nature. Zacinaj ve studentskych organizacich a postupne prechazeji do politiky. Strana pak (rozumnej tenle typ lidi) vygeneruje kandidatku, takze my jako obcane se muzeme demokraticky rozhodnout ktere vygenerovane kandidatce dame hlas.

A proto je pro nas nejlepsi aby tito lide rozhodovali o co nejmene vecech.
A to je v prikrem rozporu co chce tata pracujicich Paroubek.

 
V 10/12/2007 8:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A proto je pro nas nejlepsi aby tito lide rozhodovali o co nejmene vecech.

Myslím, že současná vláda jasně demonstruje, že to vidí jinak :-)

 
V 10/12/2007 9:31 odp. , Blogger Tribun řekl...

Já si, Honzo, naopak vůbec nemyslím, že by lidé věděli, co jim ODS a její Modrá šance nabízí. Jak by ji jinak mohli volit? A nemyslím jenom ty, které vy tak pohrdavě nazýváte "socky," tedy lidi, kteří jsou odkázáni na to, živit se vlastní prací, a jsou zcela závislí na těch, kteří disponují nabídkou práce. Mám na mysli i podnikatele. Zdůrazňuji podnikatele, nikoliv podnikavce. Nebo mi snad chcete tvrdit, že se lépe podniká v chaosu a nejistotě, než ve stabilní právním a sociálním prostředí? Ovšem to co nabízí ODS - a bylo to lze vyčíst i z jejího předvolebního programu, stačilo jím zalistovat - je pouze zmatek, nekoncepční, nepromyšlené a unáhlené změny, jejichž jediným společným jmenovatelem jsou ti, jimž mají přinést prospěch. A nechnechte se mýlit, není to český podnikatelský stav, natožpak národ jako celek, ale pouze hrstka bezohledných dravců, těžařů, kteří se přesunou o dům dál, až nás vyjí.

P.S. Omlouvám se za překlepy v předešlém příspěvku, ale byl u mne na návštěvě šotek, a nedal jinak, než že mi pomůže.

 
V 10/12/2007 9:40 odp. , Blogger ods řekl...

Jaromíre, poštou skoro nikdy neodpovídám, ale všechny příspěvky dostávám a samozřejmě i Váš jsem dostal. Publikace je většinou podle pořadí v jakém příspěvky přijdou (čili teoreticky by Váš měl být přespříští).

Váš článek jde ale bohužel tak mimo obsah těchto stránek, že jsem si ho uložil do archivu a použil bych ho až jak se mírně rozšíří možnosti po nějaké modernizaci a případně vznikne kategorie pro čistě společensko-filosofická zamyšlení. Ale jinak díky a určitě se neztratí.

 
V 10/12/2007 9:51 odp. , Blogger ods řekl...

Honzo, osobně jsem například dost dobře věděl co nabízí ČSSD, ODS, SZ atd. Ale vycházelo to z toho, že jsem se podíval do programů těch stran. Pokud bych se měl orientovat jen podle billboardů, tak ale nic nevím o programu ODS, kromě toho, že nám pan Topolánek s rodinou slibuje šťastou budoucnost pro naše děti, každý budeme mít tlustou peněženku, garantuje to Milan Baroš jezdící na kolečku a pokud modrého Indiana Jonese nezvolíme tak přijde upír v maskách KSČSSD. Můžete mi říci co jste z volební kampaně ODS vyčetl více? Nejšíře dostupné kampaně všech stran byly podobně obsažné, sociální demokraté pro změnu slibovali jistotu a prosperitu, přesněji pokračování úspěšného růstu z minulých let a hrozili, že se to zhroutí, pokud dáme trochu šance Modré Šanci. Pokud jste si nevšiml i pozitivního náboje u kampaně ČSSD a negativního u kampaně ODS, tak je vidět jak jste se koukal velmi selektivně. A pokud si myslíte, že na billboardech byly přesné programy stran, tak jste dost naivní.

 
V 10/12/2007 10:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To ODS: Díky, jen mě zajímalo jestli to vůbec přišlo a jestli je vůbec možné zveřejnit článek mimo téma, ale už jich tu pár taky bylo. Možná bych to měl předělat, protože jsem se vážně chtěl filisofování vyhnout a přejít k důsledkům které z toho por nás plynou.

 
V 10/12/2007 11:00 odp. , Blogger ods řekl...

Obecně je těžké definovat přesně kde je hranice, ale pokud něco šlo více mimo téma, tak to bylo aspoň nějak spojeno například se sociální situací či vztahu politika - etika. Zde opravdu jsem měl problém, že by to vypadalo jako pěst na oko. Co je právě problémem možností blogspotu, protože občas jsou zajímavá témata mimo a zde je není možno vložit aniž by to nevypadalo příliš násilně.

 
V 10/13/2007 12:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Hezky subjektivne zabarveny clanek, chvalim, ale aspon se k tomu ze jste clen CSSD priznate.

 
V 10/13/2007 12:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nu ok, tak se na to podivame.

ODS, ci dejme tomu Topolanek prednasi navrh z modre sance jak by to melo vypadat. CSSD kontruje, ne takhle ne to zarucene pujde do pekel. Takhle ty debaty probihaly. Obcas tam byla nejaka ta perla at z te ci one strany. Musim priznat, ze si pamatuji jen paroubkovu, kdy se vyznal ze statni dluh se neplati. a bylo hotovo.

Ja vam reknu, co mi vadilo na letech prosperity za CSSD. Neustale se zvysujici zadluzeni zeme. Sice se vybiralo vice na danich, ale stale rostl dluh. Z ceho se to hodlalo splacet? Je jasne, ze drive nebo pozdeji se to splacet bude muset zacit. Banky chteli za obligace kazdy rok vyssi urok.

Problem je, ze nekdy se ten dluh musi zacit splacet. A budme radi, ze je to ted kdyz je ekonomika rozjeta a ne ve chvili kdy bude v recesi. Ted to bude bolet, ale v recesi by to lidi krome statnich uredniku odnesli daleko hure. A CSSD nenabizela dostatecne razantni zastaveni zadluzovani.

Ted se muzem hadat zda ODS zastavi zadluzovani nebo zda privede zeme ke krachu. Ja si myslim ze ne, vy ze ano. Uvidime za par let kdo mel pravdu.

 
V 10/13/2007 2:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Honzo, jestli volíš ODS jen kvůli dluhům naší země, tak bohužel volíš špatně a ODS tě stejně jako tisíce jiných pěkně nachytala. Hádám že jsi spořádaný občan, který nemá rád dluhy. Já také nemam rád dluhy stejně jako většina z nás. Musíš ale rozlišovat dluhy státní a dluhy osobní. Když máš dluhy osobní, tak k tobě může přijít exkuce, ale žádná banka nezabaví stát, Nemůžou být všechny státy v plusu, některé zkrátka musí mít dluhy. jedním z nich jsem my a dluh vůči státnimu rozpočtu nebo vůči HDP je relativně malý. Podstata mezinárodních dluhů je taková, že musí nějak banky bohatnout a tohle je cesta jak lehce zbohatnout. Ty peníze sice nikdy neuvidí, ale imaginárně budou jejich. Takže jediný problém by nastal, kdyby jsem byli zadlužený moc a chtěli znovu půjčit, tak že nám nikdo již nepujčí. Sám nevím jak přesně světový bvankovnický systém funguje, ale vím že třeba USA dkluží neskutečný peníze v Asii a nic se neděje, teda pokud neberu v úvahu že kurs dollaru během pár let klesl na polovinu. Hlavní ale je, že ODS s tím dluhem nic neudělá, stačí se podívat na letošní shodek na rozpočtu pro příští rok. Jestli ti stačí vysvětlení že za všechno může ČSSD, tak tě lituju. Zkrátka tímto heslem ODS získala velká procenta lidu ve volbách, přitom podstatou jejich programu je brát chudým a dávat bohatým, o rozpočet jim vůbec nejde a pár let si vystačí nadávním na ČSSD. Přitom ukrojit z rozpočtu není kde, takže jestli čekáš v budoucnu klesání státního dluhu, tak budeš zklamán. Závazků vůči EU kvůli přijetí Eura je dost, takže neni vhodná doba na utahování opasků. Navíc shodek měl být ještě vyšší než za ČSSD, jen se snížil privatizací ČEZu, který by jinak nesl státu ročně pěkné peníze. Všechno má své příčiny a následky. Takže dluh vznik opravdu převážně za působení ČSSD. Jenže právě kvůli předchozí vládě ODS, kterou lze schrnout do slova katastrofa. Jako stát jsem po revoluci měli v kapitálu ve formě továren a různých podniků uloženy přibližně 4 biliony korun. Oni tu pořád jsou, bohužel tehdy byly v rukou státu, nyní skoro výhradně v rukou zahraničnách společností, tudíž už z toho moc neuvidíme. První část se prošustrovala během kuponové privatizace, druhá během privatizací již v rukou státu jiným subjektům značně pod cenou. Musím připustit že i řada privatizací během vlády ČSSD byla velmi pochybných. Takže jestli se pohybuju v řádech miliard podle jistých pravicových voličů "promrhaných" na socialních dávkách, (Které mimochodem jsou potřebné a že jisté procento ej zneužito je již jiná věc), tak potom se pohybuju v řádech stovek, možná tisísů miliard, o které jsem přisly kvůli neschopné vládě ODS.

 
V 10/13/2007 7:23 odp. , Blogger ods řekl...

Musim priznat, ze si pamatuji jen paroubkovu, kdy se vyznal ze statni dluh se neplati. a bylo hotovo.

Honzo, Honzo, další svědectví nepříliš dobré paměti, přesněji ukázka jak média dokážou nádherně zkreslit nějaký výrok a pak pracovat jen se svojí lživou verzí. A jak lidé tomu na základě hesla tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou věří.

Zde máte skutečný výrok Jiřího Paroubka na téma státního dluhu, který je jen popisem situace a každý kdo ví byť jen minimum o státních dluzích na světě Vám odsouhlasí, že je to přesně tak jak řekl.

Pani Němcová, já vím, že nemáte ekonomické vzdělání, nemůžete tedy vědět, co je to politika státního dluhu. To je běžná věc, kdy prostě státní dluh až na výjimky se málokdy splácí. V té dluhové službě, podívejte, v Německu třeba, v Německu, kde je ten deficit k hrubému domácímu produktu přes sto procent, tak nikdo neuvažuje o tom, že by se to splácelo. A oni mají větší schodek ze státního rozpočtu k hrubému domácímu produktu, nežli my. Takže oni splácejí úroky tak, jako je splácíme my. To je běžná praxe u státního dluhu. Pokud byste tady někdo měli ekonomické vzdělání, tak byste to dosvědčili. Jenom málokdy se stane, že se, že ty deficity se obrátí, že je zkrátka přebytek, to je asi u třech států na světě. Pak se skutečně začne splácet.

 
V 10/13/2007 7:31 odp. , Blogger ods řekl...

A pro pobavení, roli Goebbelse v šíření nepravdivé verze jeho výroku o státním dluhu samozřejmě přijala i ODS.

Zde máte slova pana Doktora, jak lživě citoval svého politického konkurenta (v duchu jaký opakujete i Vy).

Já využiji přítomnosti pana poslance Paroubka a chci říci, že jako jeden z těch stínů, nepochybných stínů nad elementární úctou k rozpočtové disciplíně, k finanční disciplíně státu, považuji výroky například, které věnoval v televizní rozpravě paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny paní Miroslavě Němcové, kdy řekl, doslova cituji: "Prosím vás, nestrašte diváky státním dluhem. Každý přece ví, že se státní dluh nesplácí. " A pokračoval: "Já přece vím, že vy tomu nemůžete rozumět. Vy totiž nemáte ekonomické vzdělání!"

Odkazy
Původní Paroubkův výrok
Lživá Doktorova verze

 
V 10/13/2007 8:59 odp. , Blogger Tribun řekl...

Ruku na srdce, Honzo, vy si myslíte, že ODS dluhy splatí? Z čeho by potom financovala své megalomanské projekty, jako je olympiáda či dálnice do každé vesnice? Myslíte, že ODS šáhne na mandatorní výdaje? To by lidé hned poznali. Silácké řeči, strašení komunisty, rétorická cvičení na téma prožírání státního rozpočtu, to ODS ovládá bravurně a má s tím úspěch, protože jen málo lidí to prohlédne, či má zájem prohlédnout. Ale až nebudou mít na nájem nebo na chleba, to lidé rychle poznají a volbách to ODS spočtou. Nezapomínejte, že pouze polovina voličů ODS (podle prof. Kellera dokonce jen 1/3) má z jejího vítězství prospěch, ti ostatní ji volí více či méně proti svým vlastním zájmům. A ODS to ví lépe než kdo jiný.

Skutečný cílem ODS není stabilní a prosperující stát, ale privatizace. Tedy co největší oslabení kontroly státu nad co největším objemem prostředků. Řekl bych, že k dosažení tohoto cíle je co největší státní dluh naopak velmi vhodný nástroj.

 
V 10/14/2007 9:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

„Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme.“ Mirek Topolánek, předseda ODS , Lidové noviny, 15. 4. 2006

takže, milý Honzo, ODS má nyní v plánu mj. uspořádat v Praze olympiádu, což je všude na světě vysoce ztrátový podnik, který zadluží cca celou jednu generaci obyvatel. Nicméně se na tom na úkor nás všech nakapsuje celá myriáda s ODS spřízněných osob, i kdyby to olympiáda nedotáhla dál, než do fáze přípravného projektu (a doufejme, že dál se to nedostane!). Takže jste ve volbách udělal to, že jste své "ódéesce" podepsal bianco šek, do něhož vám pak Topolánek a spol. napíšou celkem libovolnou sumu a svedou to na socany a toho rohatého ďábla Paroubka. Upřímně řečeno, Honzo, myslím, že jste se zachoval JAKO OVCE bez historické paměti. Tribun nade mnou má naprostou pravdu.

 
V 10/14/2007 9:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ostatně soudím, že stát, který je vyžírán soukromo-zlodějskou ódeesáckou mafií, je ten nejhorší možný hospodář...

 
V 10/14/2007 11:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Jaromír Eybl :
Odpovim Vam, zbyle komentare ke mne jsou skoro na stejne tema.

S tim rozpoctem je to slozite a hodne. Problem je ze kdyz to ekonomika neutahne, dojde k recesi nebude z ceho platit. Respektive stat kdyz obligace vydava tak se musi zarucit, ze to zaplati. Takhle dopadla Argentina. Udelala statni bankrot. Proste nemela dost penez na splaceni statniho dluhu, protoze vetsina lidi byla bez prace a nebylo z ceho platit dane.

Proto si myslim, ze statni dluh jako kazdy jiny dluh je nastroj, ktery by se mel pouzivat jen v pripade krize k napumpovani penez do ekonomiky a ne na nejake pastelkovne.

S tim schodkem, pokud se vlade nepodari za 4 roky ho snizovat, tak ano zklamali. Ale prvni dva rozpocty byli planovane schodkove a to dost prave s ohledem na zakony ktere chteli prijmout.

K privatizaci: To je problem, ktery tezko resit. Ano je jednoduche rict rozkradli to. Jenze jak dostat ten majetek mezi lidi. Stat to nemohl kontrolovat do nekonecna.

Ano v kontrole zahranicnich spolecnosti. Jenze kdo mel penize a zkusenosti? Zahranicni spolecnosti. Dokud maji sidlo firmy v Cechach tak tu plati dane.

A chudym a bohatym. To jsou dve vrstvy, ktere jakakoliv zmena vlady a dani vetsinou nepostihne. Chudi, nic nemaji, takze co. Bohati maji dost a vetsinou maji tolik, ze bud maji danovou optimalizaci a nebo vubec nepusobi na uzemi statu. Klidne vytvorte milionarskou dan ale nijak si nepomuzete. Kdo je nejvic bit je clovek stredni tridy. Ten ma vetsinou nejaky majetek ale ne dost aby se mohl lehce sebrat odejit. Takze si ho stat muze lehce zdimat. To sou lide, kteri plati nejvice. Proto take Tlusty tolik vyvadel, protoze zmeny se diky Kalouskovi meli dotknou negativne prave jich.

 
V 10/14/2007 12:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Honza: No přeci státní luh vznikl tak, že se musela ozdravit naše ekonomika, která byla tehdy na hodně nemocná, Vámi zmiňované Pastelkovné je často omýlané, ale ta částka je smešná ve srovnání se státním dluhema ke všemu se ty peníze dostali lidem co to potřebují. To že se státní shodek snižovat vlivem výmluv na ČSSD nebude, to je jasné a klidně se vsadím. Není totiž kde ubrat. Program ODS byl tak blbý, že na jednu stranu chce snižovat daně, na druhou zase snižovat státní dluh, to jde přeci proti sobě. A aby to mohli aspoň tak nějak realizovat, tak musí někde ubrat. Takže zavádí za všechno polatky co bylo dřív zadarmo. Tudíž teď po reformě bohatí i když zaplatí sem tam nějaké polatky pořád na reformě vydělají, střední vrstva zůstane nastejno, ale ti nejchudší jednak na daních nevydělají a jěště k tomu budou oproti předchozímu stavu v mínusu, protože jíst se musí a každej je někdy nemocný. To je ta spravedlnost stylu ODS. Takže ropočet zůstane stejný, jen se přerozdělí kdo bude nejvíc přispívat. Jestli chtějí rozpočet snížit, tak jedině že to zase sprosťácky někde zalepí privatizací, ale ono už pomalu privatizovat není co. Já oproti příležitostním privatizacím opravdu nic nemám, ale neplatí že když je něco v rukou cizinců, že to bude lepší, někdy je to úplně naopak. Dobrý příklad dobře státem vedeného podniku je Budějovický budvar, který chtěj teďka privatizovat za 1/10 jeho realné ceny. Ono takhle se přišlo o hodně peněz, ale co mě opravdu děsí je privatizace nemocnic, tam už jde o zdraví, ne o peníze.

 
V 10/14/2007 6:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak vláda chce dát 83 miliard církvi jako odškodnění, to snad není možný.

 
V 10/14/2007 9:02 odp. , Blogger Tribun řekl...

Je to možné. V této zemi je totiž možné cokoliv, zejména má-li to znamenat prospěch menšiny na úkor většiny. Co také chcete od lidovce. Ale v tomto případě je poměrně reálná naděje, že to Modří zatrhnou. A namísto čistého svědomí si za ty peníte koupí moře betonu, dva tunely a celosvětovou ostudu s olympiádou.

 
V 10/14/2007 11:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý den Všem. Moc děkuji za velmi věcné komentáře, na tomto blogu jsem osobně moc rád, protože články mají hlavu a patu e vždy musím jen souhlasit. Co se týče Vašich reakcí na pana Grosse, tak já nemám problém, klidně ho zavřete....jenže já v ČR neznám milionáže, který by seděl a když se k tomu náhodou schyluje tak je z toho podmínka, bolesti zad a nebo dlouhodobá dovolená. Navíc osoby , které ohledně Grossova majetku nejvíce křičí, jsou osoby velice podivné. Nicméně smradu okolo celé transakce je víc než dost. S tím také velice úzce souvisí i největšé problém naší země a to je, vymahání práva a naprosto zmetkovitá a polovičatá práce soudů! To je taky myslím celkem jasná odpověď jednomu za čtenářů.

 
V 10/15/2007 4:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Obratte prosim svoji pozornost taky na mocny kartel jmenem "majitele domu". To je organizace lichvaru, kteri prisli bez prace k obrovskym majetkum a drzi jim v sachu a drti jim statisice lidi, nemaji s nikym slitovani. Ze maji mezi sebou ceny za najmy domluvene a ze tudiz neexistuje konkurence a trzni najemne je chimera pro prostacky, je nasnade. Po deregulaci najemneho se proto zvysi najemne vicemene vsem, i tem co plati velke palky trzniho najemneho uz dnes. Tomuto kartelu, teto lobby, se povedlo rozestvat mezi sebou "regulovane" a "neregulovane" najemniky, takze druzi si mysli, ze udajne doplaceji na prvni skupinu (tito leckdy bydleli v danem byte bona fide deset let pred restitucemi a s majetkovymi spory majitelu a statu nemaji nic spolecneho). No, za chvili mohou mit radost, ze uz tomu tak nebude, protoze vsichni budou tucne solit monopolni najemne kartelu majitelu domu nebo pujdou pod most. Legislativa, soudnictvi a pravnici, tito vsichni jdou na ruku majitelum domu, klicove osoby jsou podplaceny, aby pomohli tento uz dnes tak mocny kartel dale posilovat. SItuace v teto oblasti je podobna tomu, jako kdyby byl pecen chleba za stovku. "Kulhavy dabel" a nymand Robert Aksamit, ktery pred 10 lety jen ublizene a narcisticky skucel, se dnes uz muze pouze smat...

 
V 10/16/2007 1:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jsem rad, ze se zde obcas projevuji i fanaticti fanousci ODS. Vyborne ukazuji na svoji podstatu a uroven.
Jen doufam, ze se zde nestane pravidlem zaplevelovani fora nadavkami a skreky techto individui.
Jinak k clanku. Paroubkovym povolebnim projevem jsem byl zdesen a jsem zdesen dosud. Ne proto, ze by nemel pravdu, ale proto, ze ji podaval zpusobem, ktery jeho osobne znemoznil a CSSD zavaznym zpusobem poskodil tim, ze dodal "munici" ruznym Steigerwaldum a podobnym jinym vycurankum (za totace verne slouzili rezimu, ted jsou hrdinove).
Vinikem dnesni situace, kdy je u moci to nejhorsi co tam kdy po roce 1989 bylo, je ze znacne casti, bohuzel, prave CSSD. Diky sve neschopnosti zaujmout volice, kteri by ji jinak volili zcela prirozene (mam na mysli i lidi kolem pomyslneho stredu) zde maji stale vliv nejen komuniste, ale i jejich "moralni" sestra ODS.

 
V 10/16/2007 6:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale prvni dva rozpocty byli planovane schodkove a to dost prave s ohledem na zakony ktere chteli prijmout.

A pokud se nepodari prosadit jeden jediny zakon z tech nekolika neurcite zminenych, tak ODS muze rict, ze meli dobrou vuli, mysleli to uprime, ale ze socialisticko-bolsevicko-neradarova "klika" jim to znemoznila a proto jsme zase v minusu. Pekne, velice pekne promyslene. Ale cekal bych vic od strany, co se 8 let pripravovala ( jiste pilne ) k prevzeti moci.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka