sobota, října 06, 2007

Topolánek níže než-li Jakeš

V letech 1987-9 stál v čele vedení Komstrany i Socrepubliky muž, který pro naši historii znamená opravdu velký přínos. Byl to přátelský, sympatický, moudrý, za svobodu a lidská práva se jako lev peroucí intelektuál, který vedle nesporných zásluh v ozdravování politického, společenského, kulturního, morálního a ekologického klimatu proslul jako znamenitý rétor. A aby toho nebylo málo, byl to navíc mimořádně vtipný vypravěč. Byl to Milouš Jakeš. Kdo si přečte tuto charakteristiku, zajisté se trochu zarazí a položí si urychleně otázku: ,,Bylo to myšleno vážně nebo ironicky?". Odpověď by zněla ANO, ovšem doplněné o hrozivé Ale. Kdo neztratil paměť, jistě si pod Jakešovým jménem vybaví trouchnivějící normalizační režim a šaška, který je toho symbolem, jak ostatně předvedl na legendárním one man show v Červeném Hrádku. Kdo ale bedlivě sleduje počínání současného českého premiéra, této opravdu příšerné figurky z nekonečného dramatu Česká tragikomedie, nemůže se zbavit pocitu, že někoho takového již zažil. A čím více modrý Mirek przní svým chováním politickou kulturu a jeho vláda naše hospodářství a státní suverenitu, tím víc si každý pamětník začíná uvědomovat, že Jakeš, ač to byla přímo personofikovaná lidská hloupost, se z pohledu současné reality jeví ve srovnání s Topolánkem jako léčivý balzám, přinejhorším jako neškodný tajtrlík. Tato komparace vyplňuje ono Ale. Je možná smutné takto smýšlet, ale má to své plně racionální příčiny, ze kterých se ještě vyvozuje další otázka: ,,Bylo nutné cinkat klíčema, aby nám vládly zjevy v některých ohledech ještě horší než Jakešové?" Před listopadem 89 jsme zde měli leckdy krutý, hlavně pak amorální a výjimečně reformistický, nikdy však ryze demokratický režim. Pomineme-li skutečnost, že velmi formální, v dnešní době zde demokracii máme. O to víc je šílené, když se k moci (nečestnou kubicovsko-dalíkovskou cestou) dostanou Topolánci, kteří podobně jako Jakeš gulášový komunismus nejsou schopni zreformovat a zlidštit mafiánský kapitalismus, dokonce se o to ani nepokoušejí, ale místo toho se s enthusiasmem u nás věnují zavádění škrtforem likvidujících v evropském prostředí úspěšně vyzkoušený model sociálního státu a tunelářským vrstvám přinášejících neúměrné zisky nebo ubohému podbízení se zdiskreditované vládní politice USA, baště to globalizace. Jak ještě dlouho jsou nespokojení občané topolánkovské počínání tolerovat a pouze ho kritizovat? Kam zmizel žižkovský smysl pro vzpouru a rebélii? Co dělají čeští anarchisté? Chtějí snad mít za premiéra asociálního hulváta, když už si jejich přední hlas Slačálek přeje za prezidenta Klause? Naše politické pole nikdy nebylo ideální, ale Topolánkův gang se svým zradary a škrtformami opravdu není standartem, to je výzva ke generální stávce. Využijme klausaty opovrhovaných iniciativních možností občanské společnosti, dokud je čas.

poslal Vladimír Tupáček
původně publikováno na http://ingmarbergman.sblog.cz/

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 29:

V 10/07/2007 6:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

já třeba nechápu, proč ona odbory avizovaná stávka proti "deformě" vyšuměla do ztracena. (měla být někdy v polovině léta). Že by Štech a spol. čekali na vhodnější chvíli, až většina lidi pozná na vlastní kůži devastující účinky Topolánkovy vlády? Doufejme, že je tomu tak.

 
V 10/07/2007 9:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Do ztracena? neřekl bych, těch lidí byla spousta. Jen to krásně dokazuje, že pokud není vůle shora, tak se nic nezmění. Bez komunistů by komunismus jistě nepadl.

Nejhorší je, že vůbec nevím, co si myslet o státě, kde vládne takový buran. Člověk, aby se neustále styděl.

 
V 10/07/2007 10:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tupáček? Zřejmě nomen omen, vzhledem k tomuto článku.

 
V 10/07/2007 10:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

anonymní: Což o to, ale Vy se neumíte ani podepsat.

 
V 10/07/2007 1:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

winter: kdyby byl Topol jenom buranem, ale on je něco mnohem horšího....

 
V 10/07/2007 4:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jakešův červený hrádek bravurné překonává většina členů naší vlády.
Když jsem četl Dobrého vojáká Švejka, tak jsem říkal jakou měl Hašek fantasii. Dneska s hrůzou zjišťuji, že si ani jedinou větu nevymyslel. :-)

 
V 10/07/2007 5:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro připomenutí a opětovné zasmání:
http://www.youtube.com/watch?v=MOCzPU-uq-k

Jako takhle blbě ještě nikdo nemluvil, to je fakt, ovšem nebude to trvat dlouho: dva tři roky a Topolánek rozebere plat Lucie Bílé :)

 
V 10/07/2007 9:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vážení přátelé,

pravidelně čtu příspěvky této diskuse inteligentních lidí, kteří nepodléhají ideologickému „vymývání mozků“, ale jen výjimečně také něčím jako anonym přispěji. V tomto okamžiku však cítím nutkavou potřebu vám připomenout, že Milouš Jakeš, stejně jako Mirek Topolánek jsou typickými představiteli stavu loutkových funkcionářů. Za vodící nitky tahá vždy někdo jiný a z tohoto hlediska je třeba jejich osobnost posuzovat. Loutky jsou samozřejmě ve srovnání s „živými herci“ neohrabané a nedokáží je plně nahradit. To se pak musí „rudé“, nebo „modré“ publikum vžít do toho, že je to „jako doopravdy“. Ostatně, kdo z vás věříte na jmennou kabalu, případně na predestinaci „nomen omen“, rozeberte si tvary křestních jmen, které dostali tito pánové od rodičů a význam jejich příjmení, a také modifikace těchto ryze českých příjmení. Je to zajímavé a může vás to „Haškovsky“ pobavit.

 
V 10/07/2007 10:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Anonymní

"rozeberte si tvary křestních jmen"
To by mohl být docela zajímavý článek. Osobně bych uvítal kdybyste jej do tohoto blogu poslal.

 
V 10/07/2007 10:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To:Winter

Lucie Bile urcite ne. To je fanaticka ODSacka, ktera miluje pana profesóra, vsestrannou renesancni osobnost. Profesóra sice falesny a prazdny Topol zrovna nema v lasce, ale i vedle nej je tak malinky, ze se mu sahnout na Lucku neodvazi.

Za to prirovnani k Jakesovi autorovi dekuji. Ja si porad rikal, koho, ze mne Topolak jenom pripomina. A ...Bingo!

 
V 10/08/2007 5:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jakeš a Husák to mysleli se svobodou tisku úplně stejně jako Topolánek a Ivánek Langerů, haha.

 
V 10/08/2007 8:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Odbory jsou tak trošku proradná a úplatná organizace. Chybí-li tlak zespodu, tak si dobře placení funkcionáři nebudou pálit prsty!

 
V 10/08/2007 8:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na rozdíl od Jakeše, je Topolánek daleko větší hulvát.

 
V 10/08/2007 11:29 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

zabavne. Ale asi i normalni. za vlady sockomosu byly blogy proti puchejrovi a dneska proti topolankovi.

Nu ja ODS volil a doufam ze reformy projdou. Pranic mi nevadi platit za doktora, naopak to vitam. Akorat me stve ze jeste nezavadeji skolne na VS. Takhle jsem musel vystudovat za penize rodicu misto za sve vlastni.

 
V 10/08/2007 11:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Řekl bych, že Ti nikdo nebrání, abys svým rodičům peníze investované do Tvého vzdělání vrátil, když Tě to teda tak moc štve...jen mě zaráží, že Tě to jako vysokoškolsky vzdělaného člověka samo nenapadlo...
...mimochodem, tento blog vznikl už za minulé vlády...

 
V 10/08/2007 2:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale dyk jo, ja jim to vratim. Jenze vtip je v tom, ze ja na to mam. Ale existuje plno rodin, ktere nemohou lidem platit studia a jelikoz neexistuje pujcka, je tento system vic diskriminujici lidi s mensima prijmama. Tim se omlouvam, za odboceni od tematu.

Fakt, uz za minule vlady? Skoda ze jsem na nej nenarazil. Urcite tu taky bude neco protizakladne a tak. Pocitam, ze tu vzdy najdu protiargumenty pro sve postoje. Davam si vas do ctecky.

 
V 10/08/2007 3:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, neuhybej. Vsadim boty, ze te neco o nejakem vraceni ani nenapadlo. Jen jsi ted pred chvili udelal elegantni obloucek, aby ses vykroutil neprijemnemu dotazu/konstatovani - a prevratil jsi to na problem chudych rodin, kterym pry umozni studovat pujcky.
Ono tady asi nejde o nejake platby za doktora...Ono jde v tomto blogu spis o to, jak ten tvuj "myslenkovy smer" tady u nas vypada, jaci sasci jej reprezentuji a ze ma s myslenim realsocialistickych aparatciku spolecneho vic nez si dokazete vubec pripustit.

 
V 10/08/2007 6:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Obávám se,že takovou vládu v čele s Mirkem Shit Topolánkem si my všichni zasloužíme!Ono totiž nestačí jen kritizovat a nadávat,je potřeba už něco udělat!Žil jsem jistou dobu ve Velké Británii a mohu říct,že za desetinu toho,co řekl před volbami a po nich Mirek Shit Topolánek,by byl v Anglii totálně znemožněn.V tak zvané vládní koalici vládne neskutečný klientelismus,politická korupce a praktiky,za které by se nemusela stydět ani Hitlerova NSDAP.Česká republika je k posměchu spořádaným státům v Evropě!.Je zcela evidentní,že Jakeš byl loutkou a stejně je loutkou celá Topolánkova vládnoucí soldateska.Za nitky tahají ti,kteří v této zemi chtějí odbourat i ty zbytky sociálního státu,kteří chtějí nastolit bezuzdný kořistnický kapitalismus,jehož základy položil v 90. létech jejich duchovní otec,sedící teď na Hradě.Mirek Shit Topolánek,Nečas,Čunek,Kalousek a další jsou pouze mouřeníny,kteří byli určeni,aby odvedli špinavou práci samozřejmě za královský příjem a další výhody.Tak to prostě v kapitalismu vždy chodilo a chodí.A pokud se neobjeví tisíce lidí v ulicích jako ve Francii,v Itálii a jinde v Evropě,tyto mouřeníny nikdo v jejich "budování kapitalismu" nezastaví.

 
V 10/08/2007 6:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jako dodatek bych uvedl odkaz na článek,jak si ODS představuje stát po svých reformách: http://www.blisty.cz/2007/10/8/art36575.html

 
V 10/08/2007 6:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mám předčasný byť velmi důležitý dotaz... v příštím roce se konají Senátní volby. Ty vyhlašuje 90 dní před dnem konání prezident ČR... jen taková čistě hypotetická otázka. Co když nebude prezident, který by je vyhlásil? Všechny partaje se budou "naoko" přít a dohadovat koho na Hrad dohodit... když má ODS v Senátu většinu bude ji chtít volbama ztratit? V příštím roce bude 60 let od okamžiku známého: "Právě sem se vrátil z Hradu... " Nebylo by lepší už teď začít přemýšlet jak vyhnat ty polistopadové zkostnatělé dinosaury ze židlí???? Ne před Volbama, pak si po Volbách zase zanadávat jací jsme voli a kdo se tam zase dostal a pak zase "nedělat nic" jako dosud...

 
V 10/08/2007 6:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.senat.cz/volby/v2008.php?ke_dni=6.8.2003&O=

 
V 10/08/2007 7:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

PS: Diskuze o změně stavu samozřejmě nesmí probíhat zde... bdělé OKO pak bude znát všechny kroky a bude si dávat pozor. Navrhuji kontakt přes webmastera (pokud bude mít čas) - ten zná komunikační proudy a nebyla by šance, že se tam někdo vetře zvenčí a infiltruje se.

 
V 10/08/2007 11:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pro Kamila Mudru velmi stručně k dotazu na křestní jména.
Pokud maminky dávají svým chlapečkům křestní jména tak milá, něžná a zdrobnělá jako Milouš a Mirek, napovídá to skutečnosti, že maminky nepřemýšlejí nad skutečností, že se z jejich chlapců v budoucnu mají stát dospělí muži. Odpovídá to zpravidla maminkám, které jsou v rodinném vztahu v dominantním postavení, nebo děti vychovávají bez otcovského vlivu, zpravidla hyperprotektivním způsobem (lidově se tomu říká „opičí láska“). Taková výchova vede často k přesvědčení chlapce o vlastní výjimečnosti, sobectví, snížené sebekontrole a oslabené vůli k sebevzdělávání. Je otázkou, zda se takto vychovávaný chlapec stane kdy dospělým mužem ve smyslu plného převzetí odpovědnosti za svoje činy a za osudy lidí, kteří na něm nějakým způsobem závisejí.

 
V 10/09/2007 11:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

pro anonymní: Máte pravdu - ono by to chtělo se trochu poptat v okolí Mirka Topolánka a podívat se až do ranného dětství. Myslím, že na nás čeká velké překvapení... apropo Adolf Hitler byl také maminčin mazánek a protože byl jejím lékařem Žid (kterého měl Áda rád), který ji nedovedl zachránit vybil si svůj hněv na milionech nevinných lidí. (Je to velmi zjednodušeně napsáno, ale vše má nějakou příčinu - nějaký počátek). Jaké psychologické trauma si nese z dětství Mirek Topolánek, že tak terorizuje občany České republiky? Kdo mu rozmlátil bábovičky na písku? A jaká byla okolnost, že se dal dohromady s Dalíkem? Dalík se najednou vynořil. 19-letý klouček se vyskytnul na Hradě - Co jim povídal? Co věděl tak důležitého, že Hrad rozhodnul si jej ponechat? Měl jen informace nebo čerpal ze styků s tajnými službami?

 
V 10/11/2007 6:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Drobná poznámka - On žádný Milouš Jakeš nikdy generálním tajemníkem nebyl, tedy byl jim Miloš Jakeš, ona zkomolenina jména je produktem kterési PR agentury v polistopadovém čase (snad byla vzorem jedna postavička ze Saturnina). Taky to o něčem mluví...
Samozřejmě to nemění nic na jeho schopnostech, občas se holt stává, že na nějaký post se strčí někdo neschopný s jehož volbou všichni souhlasí (fajn, s ním budeme bez problémů vorat...)

 
V 10/12/2007 6:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omyl. Jakeš, jako generální tajemník, používal jméno Miloš, při soudním řízení vyšlo najevo, že jeho skutečným jménem je Milouš.
viz. Wikipedie.

 
V 10/12/2007 11:26 odp. , Blogger ods řekl...

Přihodím Miloušovský odkaz z rozsudku soudu. http://www.mvcr.cz/policie/udv/rozsudky/lenart_jakes/lenart_jakes_1.gif

 
V 10/13/2007 7:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Asi máme různá hlediska posuzování kvality projevu. Mě zajímá co si ten člověk fakt myslí a kolik zajímavých informací v projevu je. A v tomhle ohledu je Jakešův projev na Červeném Hrádku nejlepší, jaký jsem kdy slyšel. Jinak to bývají jen takový propagační pindy, možná je přednášející hezky oblečen, mluví bez přebleptů v krásných větách, třeba i říká to co všichni chtějí slyšet, ale informační přínos nulový. Politikovi asi musí zatraceně téct do bot, aby řekl pravdu, takže uvidíme, jestli před nějakým dalším převratem zase někdo nepromluví :)

 
V 10/15/2007 11:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Topolánek blábolí jako debil už teď a žádné zemětřesení se nekoná. Tahle vláda je vládou najatých mouřenínů, která má odvést pro zlodějskou pravici tu nejšpinavější práci a pak s naditými konty odejít do věčných lovišť. To je v okruhu třeba Liberálního Institutu veřejné tajemství.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka