úterý, ledna 29, 2008

Nepošmelíš

Když kdysi předával Hospodin Mojžíšovi svá přikázání, asi nějak pozapomněl na to, že na rok 2008 naplánoval Čechům prezidentské volby a do parlamentu Lidovce. Jen tak si lze vysvětlit, že Mojžíš obdržel Desatero, a nikoliv Jedenáctero, ve kterém by hned po „Nepokradeš" následovalo „Nepošmelíš." Toto opomenutí nyní vystavilo Lidovce pokušení vyměnit v prezidentské volbě své hlasy za souhlas ODS s majetkovým vyrovnáním*) mezi státem a církvemi, a nás ostatní postavilo před otázku, zda je 270 miliard ze státního rozpočtu hodně nebo málo za dalších pět let ve funkci pro Václava Klause.


Lidovecký ministr Cyril Svoboda, který pro zmiňovaný kšeftík začal plédovat mezi svými spolustraníky, sice není zrovna Klausovým fanouškem, a jelikož pro financování církví považuje za nejlepší řešení daňové asignace, dost možná by těch 270 miliard i oželel, takže není zcela vyloučeno, že z jeho strany to byla naopak snaha celou transakci překazit tím, že ji zveřejní. I když pak se zase nabízí otázka, proč tedy svůj plán tak vehementně bránil tvrzením, že když se vše zveřejní a řekne se jasně kdo, komu, co a za kolik, tak bude vše v nejlepším pořádku.

Ať tak či tak, jedno je jisté: sama skutečnost, že někdo o podobném obchodu vůbec uvažuje, a že jiný považuje za nutné jej rozhodně dementovat, jako by to byla možnost sice neuskutečněná, ale zcela reálná, ukazuje na to, že v České republice je možné kupčit se vším. Zkušenosti, pracně sbírané za minulého režimu veksláky, meloucháři a rozličnými šmelináři se nyní zúročují v nejvyšší politice. Hop! Hop! Hop! Kdo nešmelí, není Čech. A kdo nekrade, okrádá rodinu.

Jenže tady končí veškerá legrace. Prezident je sice funkce především symbolická, rozhodně však není bezvýznamná. Jak může prezident zamíchat kartami, které byly rozdány při volbách, ukazuje zkušenost z roku 2006, kdy Klaus opakovaně pověřoval Topolánka sestavováním, až se to dotyčnému povedlo. (A dost možná za pomoci menšího kšeftíku s pány poslanci Melčákem a Pohankou, kteří byli tou dobou zrovna levně k mání.) Prezident má však i poměrně silné pravomoci při (ne)jmenování soudců, či členů bankovní rady ČNB. Kdo zaručí, že obchod „Klaus za restituce církevního majetku" nenastaví nový standard ve fungování státu? Bude-li Rubikon jednou překročen, každý další krok již bude snazší. Cesta k obchodům například s posty soudců tak bude otevřena. Kamarád na soud sem, poslušná loutka na soud tam, a rehabilitovaný soudce Berka na soud Ústavní, to není příliš lákavá představa.

V základech právního státu totiž stojí mimo jiné i to, že spravedlnost není ke koupi, že rozhodnutí státní moci nejsou založena na obchodní transakci, ale na právu, zákonech a především – demokratickém konsensu. Doufejme, že po prezidentské volbě bude i nadále žít naděje, že tomu tak je i v České republice. Navzdory tomu, že se současná česká politická reprezentace snaží posunout naši republiku k politickému standardu orientálních despocií, seč jí síly stačí.

Desatero, zmiňované v úvodu, v zásadě není vůbec špatný základ pro budování fungující společnosti, je jednoduché a srozumitelné. Bohužel, jediný jeho bod, který je dnes skutečně důsledně uplatňován, je ten nejspornější: „V jednoho Boha věřiti budeš." I když tím bohem již dávno není ani jeden z Trojice, ale krutý tyran Mamon.

*) Termín, který by mohl do nahradit zprofanované „tunelování."


poslal Tribun

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 31:

V 1/29/2008 10:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesně to si se spožděním uvědomují( jsou realitou tlačeni) i američané. Né jejich vyrobení teroristé, ale zlotřilé režimy a diktátoří vzešlí z demokratických voleb typu Česka, Klause a nakonec všech partají zde, jsou v podstatě tím největším ohrožením národním zájmům spojených státu, nakonec i prostředky pro udržení tzv. spřátelených vůdců a režimu mohou být daleko větší a hlavně nebezpečnější, než soužití s konstruktivním, nepříjemným a dokonce i protichůdným jednáním opravdu samostatných a suverénních státních celků. Proto i zdejší politicky nelogická kandidatura vědce s věhlasným světovým renomé, který dává v sázku svou čest, morální kredit a profesní pověst, kdy jeho výhra na poli demagogické manipulace bude znamenat osobní prohru a pohrdání v akademické obci. A přesto je to cena, kterou jsou sami manipulátoři schopni příjmout a dokonce i po druhých vyžadovat...

 
V 1/30/2008 9:00 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ne každý lidovec je křesťan a naopak.Doporučuji podívat se na blog prof. Halíka a jeho "Otevřený dopis Celostátnímu výboru KDU ČSL.

 
V 1/30/2008 9:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

oprava: na web.stránky prof.Halíka,přijměte moji omluvu.

 
V 1/30/2008 12:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

270mld Kc za 5 let "vlady" jednoho cloveka. To jsou asi 2mld dolaru rocne. Vaclav Narcis Klaus tak patri bezkonkurencne nejcennejsiho cloveka na teto planete, ktery kdy zil. Do teto chvile jsem si myslel, ze nejlepe ceneni na celem svete jsou sportovci, ale jak vidno, jsem clovek omylny.

 
V 1/30/2008 9:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zveřejněno:
Nevím o žádných politických obchodech, které mají doprovázet volbu prezidenta, napsal prezident republiky Václav Klaus v odpovědi na pondělní dopis, který mu zaslal předseda ČSSD Jiří Paroubek.

On se pan ministr Svoboda jen nešťastně vyjádřil. A to je běžné - pět v českých je smluvené heslo, zdvižený prostředníček je ocenění kdo je jednička, atd. atd.

 
V 1/30/2008 10:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak to tak sleduju, tak (bohuzel) dospivam k nazoru, ze to dopadne tak, jak zakonite musi. Klaus bude znovu zvolen presidentem a dalsich 5 let se tu budeme vesele valet v marasmu, na kterem na Klaus nemaly podil. Nemyslim si, ze by Svejnar byl nejaky spasitel, ale je to zmena. A zmenu potrebujeme jako sul. Pokud bude zvolen Klaus, bude to jen za 5 let vic bolet:-(

 
V 1/30/2008 10:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dalších pět let s Klausem znamená definitívní hnojiště, nevratný funus...

 
V 1/31/2008 4:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

situace je horsi o to, ze podle nekterych naznaku bude ODS souhlasit i s cirkevnimi restitucemi sahajicimi dlouho pred rok 1948... To uz neni naprava krivd z doby komunismu, to je bohapusta zlodejna a temer statni prevrat, srovnatelny se znarodnenim. Masaryk bude zanedlouho rotovat v hrobe, nestane-li se zazrak. Klaus jako dokonaly strateg si tento trumf nechal az na chvili, kdy ho skutecne musi lidovcum dat - tj. ted. Je to velkolepe... a odporne zaroven. Je mi blivno. Kdo volil ODS nebo KDU a není rentiérem či biskupem, je hlupák.

 
V 2/01/2008 12:15 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak "Bůh jménem Mamon". Hezky řečeno. Dá se najít hodně paralel. Má svou "církev", své "svaté", své "hlasatele" nebo "katechety" na obchodních školách kde jsou vysvěcováni stále noví "kněží", své "svatostánky" denně naplněné "věřícími" pokorně tlačícími vozíčky i svatyně pro "vyvolené" opatřené tou správnou a ne každému dostupnou značkou jejíž viditelné nošení sděluje všem v okolí jak vysokoko její držitel již postoupil "ve víře". Potíž je v tom že ti méně (a ještě méně) "bohulibí" jaksi nemají možnost se k této "víře" otočit zády, protože je pro ně ve společnosti stále méně místa. Nemáš-li víru v sobě, musíš alespoň jednat jako bys ji měl, nechceš-li být minimálně méněcenný v očích sousedů nebo v horším případě skončit jako bezdomovec či žebrák.
Je to až zvláštní, ale někdy mám pocit, že se už lidé zapomněli bavit o něčem jiném než o penězích. V době kdy nebyl internet, mobily, počítače ani možnost podívat se do celého světa, tak jak je tomu teď, scházeli jsme se v malostranských hospůdkách, kavárnách, nebo jen tak pod širým nebem na Karlově mostě či na Náplavce a vedli spoustu hovorů - my: ochuzení o informace z velké části světa, čerpající poznatky z cenzurovaných médií s mozky vymytými vládní propagandou a školní ideovou výchovou patřičně posílenou Pionýrem či SSM. Povídali jsme si o muzice, o náboženství, záhadologii, vandrech, sportu, poezii, písničkářích a divadelních klubech. Na rozhovory o penězích už nějak nezbyl čas. Nadávali jsme na vládu, na komunisty, na Rusy. Obdivovali jsme Havla, chartisty, odvážně dvojsmyslné narážky Wericha i jiných neméně známých a přesto v médiích neviditelných osobností, provokovali své okolí zpěvem krylovek a nějak jsme necítili žádnou potřebu diskuse o penězích. Když jsme si vybírali (!) práci uvažovali jsme především o tom v jakém se budeme pohybovat prostředí, jak bude rozložený náš volný čas, nakolik je blízká našim zájmům nebo s jakými lidmi budeme pracovat a teprve po těchto úvahách přišla na řadu výše výplaty. Když to tady teď píšu tak si připadám jako spisovatel sci-fi. Ale je to jedna z tváří bývalého režimu. A nejsou to vzpomínky jen z doby kdy mi bylo bezstarostných dvacet ale i z období kdy mi bylo už přes třicet a měl jsem čtyři děti.
Čím to že tolik lidí změnilo svou "víru"? Bohové jsou věční a tak tu Bůh Mamon musel už tehdy někde být. Asi jen čekal až se změní Církev. Čekal na své "ovečky".

 
V 2/01/2008 4:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Svazáci se přemalovali na liberály.

Jediné co mě nutí se o politiku starat je to, když mi neslouží jak by měla. Politika je služba jako být knězem, a jako když se ozval jan Hus proti dpustkům, museli ho upálit, protože jim kazil kšefty, tak ti novodobí upálí každého kdo jim chce kazit příjmy z jejich obročí.
Tunely do zdravotnictví a důchodových fondů jsou zde připraveny od roku 1995 a čekají až je spustí a pokud se vrtací soupravy dostanou na zlatonosnou žílu, to už bude ouvej každému.

 
V 2/01/2008 7:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, on ten předcházející režim za moc nestál, ve svém strachu o své přežití notně přikrmeném skutečnou byť studenou válkou proti sobě se snížil k totální kontrole, a taky lákalo pozlátko všeho za železnou oponou. Na druhé straně se dal využívat - co peněz se vytahalo z SSM na nejrůznější akce a co všechno se pod jeho hlavičku schovalo.

 
V 2/02/2008 1:52 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pamětníku, můj příspěvek nebyl o režimu ale o lidech kteří v něm žili. Rozmnožoval jsem a distribuoval chartovní časopis Infoch, stýkal jsem se s lidmi z ČTK a tak si myslím že má informovanost o dění v zemi byla o něco vyšší než průměrná. Pohyboval jsem se se průřezově ve většině vrstev společnosti od undergroundu, přes běžný dělný lid, trempy, filosofy, kumštýře, vystřídal poměrně dost zaměstnání a žil stejně dlouhou dobu na vesnici i ve městě. Myslím že můj obrázek o bývalém režimu je ucelený a nevyskytuje se v něm mnoho mezer.
Z mého pohledu je na každém režimu nejdůležitější to jak působí na lidi. A z tohoto zorného úhlu ten současný není o nic lepší než ten předchozí. Je pravda že směruje lidi k vyšší individuální odpovědnosti a poskytuje širší prostor k seberealizaci. Na druhou stranu ale vede méně odolné jedince na cestu primitivně konzumního života a to mnohem rafinovanějšími nástroji než jaké používal ten předchozí k implantování vyžadované ideologie která (protože to jinak nešlo tak aspoň oficielně) prezentovala mnohé kladné lidské postoje (rozděl se o svačinu, važ si práce těch druhých, odváděj svou poctivě, zacházej slušně s veřejným majetkem, ber ohledy na ostatní atd.). Současný režim posiluje v lidech sobectví, bezohlednost a hrabivost což určitě není dobře.
Patřil jsem k těm kteří se snažili za minulého režimu vést ostatní k tomu aby se nebáli dožadovat se naplnění alespoň těch oficiálně přiznaných práv a doufal jsem že se ti váhaví po revoluci narovnají a najdou k tomu vůli a odvahu. Zmýlil jsem se. Ekonomický bič je evidentně účinněší než ten ideologický. Roli stranických funkcionářů převzali zaměstnavatelé rozhodující o příjmech zaměstnanců a strach z všudypřítomného oka režimu nahradil strach z nesplacené hypotéky (či vůbec o existenci jako takovou).
Šeková knížka trumfuje rudou ve všech aspektech. Velká (ne-li většina) část národa ohýbá hřbet mnohem více než dřív. Kryl se asi obrací v hrobě a mě je z toho často smutno.
Studenou válku v současnosti nahradil boj proti terorismu a pokud Američané uspějí s radarem máme za dveřmi novou. Snaha o kontrolu jednotlivce narůstá a mám dojem že nás v budoucnu čeká taková o jaké se nám dříve ani nesnilo. Zatím se viditelně orientuje na cestování, odposlechy a distribuci softweru (hudba, filmy, hry) mezi lidmi. Ale technika se vyvíjí a já myslím že co je opravdová totální kontrola ještě poznáme.
Jinak co se týká zneužívání SSM: zapřemýšlejte nad tím co se v současnosti mnohdy "schovává" pod evropskými fondy.

 
V 2/02/2008 5:36 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Hezky receno, Kamile.

 
V 2/02/2008 10:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile říkáš - "Z mého pohledu je na každém režimu nejdůležitější to jak působí na lidi. A z tohoto zorného úhlu ten současný není o nic lepší než ten předchozí. Je pravda že směruje lidi k vyšší individuální odpovědnosti a poskytuje širší prostor k seberealizaci."
Tu odpovědnost a seberealizaci neberu - to chápu jen jako ideologické klišé, kolem sebe naopak vím rostoucí nezodpovědnost a to v tom jak se každý staví na důsledky svého jednání na své okolí.
Ostatně já jsem si prostor pro svou seberealizaci dovedl vytvořit jak před, tak po převratu.
Protože jsem měl relevantní informace o "druhé straně" tak jsem měl také představu o podobě ekonomického biče, takže jsem to prorokoval hned po převratu.
Jó Kája Kryl - toho to zabilo - prostě to neunesl a jestli je někoho škoda tak je to on. Vzpomínám na jeho rozhovor pro komunistické Halo noviny krátce před smrtí, bohužel jej nemám a nedaří se mi ho sehnat, tam o svém zklamání mluvil.
No ty eurofondy jsou ale hodně vysoko než aby se na ně dosáhlo, peníze z NF na zájmovou činnost se válely na ulici.
To jsou ale všechno jen střípky - nejhorší, že vyrůstající generace mají o minulosti naprosto zkreslený obraz převedený do zkarikované černobílé kresby.

 
V 2/02/2008 12:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pamětníku píšeš: "Tu odpovědnost a seberealizaci neberu - to chápu jen jako ideologické klišé" a já mám dojem že má slova byla špatně pochopena. Měl jsem na mysli odpovědnost za svůj život, ve kterém se mnohem razantněji projeví nepromyšlená rozhodnutí, život ve kterém se můžeš spoléhat jen na sebe (případně své bližní) a být ve střehu před nástrahami těch kteří jsou připraveni tě využít či zneužít s minimální šancí na zastání či pomoc od státu. Prostorem pro seberealizaci jsem měl na mysli akční rádius, který není omezen hranicemi naší republiky. V tomto jsme skutečně omezeni jen našimi schopnostmi, (kreativita, jazykové vybavení) a do jisté míry ekonomickým zázemím.
Seberealizaci ve smyslu naplnění života myslím žádný režim přímo neovlivňuje. Kdo to má v sobě dokáže žít plným životem za (téměř) jakýchkoli podmínek. V tom s vámi souhlasím a vím to z vlastní zkušenosti rovněž z obou režimů.
Já měl také určitou představu o tom ekonomickém biči ale naivně jsem sázel na zodpovědný přístup lidí kteří dostanou tuhle zem na starost. Říkal jsem si že máme ideální příležitost poučit se z chyb které udělali jiní a odkoukat to co se jim povedlo. To že je budou všechny vlády opakovat a ještě v zesílené formě mne nenapadlo. A už vůbec ne to jak snadno jim to bude procházet. A ke všemu nejenom chyby ale i to co je (nebo bylo) evidentně záměrem.
Jinak co se týká těch peněz z evropských fondů, tak ty se pro šikuly také "válí na ulici". Stačí vhodně zformulovat projekt aby se vešel do té správné škatulky a grant je v kapse. Mnozí lektoři by o tom mohli vesele vyprávět (to jen na příklad).
Na tom zkresleném obrazu minulosti u vyrůstající mládeže máme možná trochu podíl také my kteří si pamatujeme ten skutečný. Řekl bych že většina z nás, v obavě že budeme označeni za "milovníky starých pořádků", hovoří o těch časech méně než by bylo třeba. Ale zřejmě je to běžný jev. Já se za minulého režimu o první republice taky z médií moc nedozvěděl (mimo oficiálně vykresleného obrazu) a najít někoho, kdo byl o té době ochoten otevřeně mluvit, nebylo snadné. Lidi si většinou (mnohdy úpně zbytečně) dávali "pozor na hubu".

 
V 2/02/2008 3:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Kamil Mudra:
Je to tak Kamile,v kapitalismu je nejhorším tlakem na lidi tlak ekonomický,daleko větší než politické tlaky.To kapitalismus dávno poznal a pomocí těchto ekonomických tlaků dávno ovládl lidi na Západě.V jednom ze svých dřívějších příspěvků jsem napsal,že svoboda v kapitalismu je přímo úměrná výši bankovního konta,tedy schopnosti minimalizovat ekonomický tlak na svoji rodinu,osobu,blízké a jednat do jisté míry nezávisle.To je to,co přišlo do této republiky,kapitalismus pseudotržního hospodářství založený na uctívání zlatého telete,tedy peněz.

Chtěl bych se vyjádřit k některým pesimistickým názorům,že Klaus volbu prezidenta stejně vyhraje.Nemyslím si to.Stačí sledovat vyděšené slety modrých ptáků a jejich zlostné zkřehotání.Objevil se totiž člověk mající nesrovnatelně vyšší morální kredit než Václav Klaus,mající reálnou možnost Klause porazit.Proto modří ptáci nasazují všechny prostředky mající za cíl diskreditaci prof. Švejnara ve stylu Kubiceho zprávy,vytvořené těsně před minulými volbami na objednávku ODS,která by jinak ty volby prohrála.Klaus je dinosaurus devadesátých let,duchovní otec divoké transformace mající za následek rozkradení přibližně 750 miliard Kč. loupeživými piráty typu Viktora Koženého.Z doby řádění tohoto piráta z Prahy,jak je nazýván Kožený v USA,je znám výrok Václava Klause:"Tato republika by potřebovala sto takových Kožených!"Díky Bohu,že jich nebylo sto.Kdyby jich bylo,tak nám tady v republice nezůstalo vůbec nic!Klaus je sebestředný narcis,nikdy neuznající svoji chybu,největší odborník na globalní problémy,ekologii,architekturu,zkrátka asi na všechno.Má to jen jednu chybu.Ve světě začíná být už všem jenom pro smích.Klaus stojí a padá s úřadem prezidenta.A ví to nejlépe on sám.Pokud by nebyl zvolen,zapadne a po několika letech si na něho nikdo nevzpomene vyjma případu,když budou debaty o jeho tunelářské transformaci.A proto dost bylo Klause.Tato republika a lidé v ní žijící si zaslouží úplně jiného prezidenta!

 
V 2/02/2008 4:00 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kamile, vaše podněty jsou velmi cenné, protože v sobě mají reflexi, která naší společnosti bolestně chybí. Mají však jednu "chybu" - nejsou pro každého; nehodí se příliš do doby jednoduchých řešení a instantních názorů, do doby, ve které "svět není černobílý" není výrazem pokory, ale alibismu.

"Lidi si většinou (mnohdy úpně zbytečně) dávali 'pozor na hubu'. To je naše prokletí, stigma, které nám brání vyrovnat se s "komunistickou" minulostí. Vyrovnat se totiž neznamená jednoznačně odmítnout, ale pochopit a přijmout - včetně vlastní odpovědnosti, vlastních chyb a selhání. Jenže tehdy lidé radši mlčeli, i když nemuseli, a dnes se všichni tváří, že museli, aby alespoň trochu zakryli vlastní selhání a proměnili je div ne na hrdinství. Přečtěte si, prosím, tento komentář. Myslím, že je ilustrativní a odzvláště vy byste jej mohl náležitě docenit.

 
V 2/02/2008 4:03 odp. , Blogger Tribun řekl...

Legolasi, jako bych četl sám sebe. To je dobře, protože to znamená, že i jiní myslí a cítí podobně. Kdo ví, třeba nás jednou bude většina.

 
V 2/02/2008 11:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, každá doba je tvořena lidmi kteří v ní žijí. A tahle doba je prozatím solidně naplněná lidmi kteří dobře znají dobu předchozí. Byli tehdy stejní jako dnes? Nebo je něco změnilo? Do jaké míry se člověk změní a do jaké přizpůsobí novým podmínkám? Kolik lidí z vašeho okolí se opravdu změnilo? Nakolik jste se změnil vy (pokud vůbec)? Nakolik se mohli změnit lidé kterým bylo, v den převratu, dejme tomu třicet let? Dle mé zkušenosti se lidé, se kterými se stýkám a jsou plus-mínus tak deset let ode mne, nijak výrazně nezměnili. Předpokládal bych tedy podobný jev i u jiných lidí. Proč tedy najednou žijeme v "jiné době"?
Pokud tato doba v lidech uvolnila všechna negativa, která dnes pozorujeme, a oni tyto až do jejího nástupu jen potlačovali, pak jsem žil v iluzi a dobře mi tak. Pokud ovšem v současné době potlačují to dobré co jsem u nich dříve nacházel, tak je to také špatně. V obou případech si nezaslouží jiné ovoce než které je sklízeno.
Naši českou současnost velmi dobře popisuje (s přihlédnutím k minulosti) Michal Vimmer který se také zamýšlí nad původem tohoto jevu. Doporučuji k přečtení včetně odkazů ve článku uvedených. Ale předem upozorňuji že je to smutné čtení, především proto že obsahuje velkou porci nepříjemné pravdy.
Někdy si říkám jestli bych neměl nasadit nějakou informační dietu, pokud nechci riskovat mindrák z toho jak jsem promarnil kus svého života okopáváním plevelu. Ale pak si řeknu "No a co! Aspoň jsi se hochu naučil zacházet s motykou, sluníčko tě přitom hřálo, ptáčci zpívali, bylo ti dobře a bez té pšenky, kterou mezitím jiní sklízeli, se už nějak obejdeš :-)".

 
V 2/03/2008 11:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Legolasi
Zcela souhlasím s vaším příspěvkem. Snad jen ještě doplnění k příčinám onoho téměř fanatického zbožňování Klause ze strany příznivců ODS; k fanatickému zbožňování té osoby způsobem téměř náboženským. Vždyť slovník ODS obohatil náš jazyk o nové slovo: AntiKlaus. Levice začala hledat AntiKlause, Dienstbier a Pačes nebyli protikandidáti ale AntiKlausové. I Švejnarovi trvalo poměrně dlouho, než se jeho označení za AntiKlause změnilo přes protikandidát (protože ten pravý a jediný kandidát je Klaus) na kandidáta na presidenta. Proč právě toto slovo vzešlo z dílny ODS je myslím zřejmé. Asociace s Antikristem je evidentní. Antikrist, stejně jako AntiKlaus je ztělesněním nejhoršího zla na Zemi. A naopak Kristus (to jest Klaus) je symbolem dobra, lásky a milosrdenství. Kde docházejí argumenty, nastupuje víra.
Ale zpátky k příčinám zbožňování Klause, osoby, která podle mého názoru nejvíce poškodila náš stát za posledních několik století. Tato adorace nevychází z ideologických názorů, které Klaus hlásá a prosazuje. Obávám se, že ideologie je lidem, kteří jsou dnes u moci zcela lhostejná.Stejně jako byla ideologie komunismu lhostejná komunistickým funkcionářům za normalizace. Ideologie dnes jako i za komunismu není a nebyla mocipány naplňována jejich veřejnou činností, ale slouží a sloužila jen jako nástroj k posilování vlastní moci a dnes také k získání nezměrného osobního majetku (což za komunismu probíhalo v daleko menší míře).
Získávání majetku dnešními mocipány se povětšinou neděje tvorbou nových hodnot, ale pouze přesuny majetku, jeho kumulací do rukou nejmocnějších. Tato kumulace, které se v devadesátých letech začalo říkat tunelování má dnes jinou formu. V devadesátých letech ji padl za oběť téměř náš veškerý průmysl. Dnes je již v této sféře dotunelováno, a ODS se zaměřila na jinou sféru majetku. Dnes je hlavní oblastí kumulace majetku v rukou veřejných činitelů obecní a státní správa. Přesuny obecních a státních peněz do soukromých rukou se dějí zadáváním neskutečně předražených státních a obecních zakázek, na jejichž zisku se vedle firem realizujících zakázky podílí (samozřejmě v naprosté konspiraci) veřejní činitelé, zodpovědní za zadávání a schvalování zakázek. Tento způsob správy státního a obecního majetku má samozřejmě své důsledky: statní a obecní pokladny jsou prázdné, stát i obce jsou zadlužené. Když si zajedete na návštěvu do nějakého statutárního města, pak na každém roku sice narazíte na nový supermarket, ale všímavý pozorovatel také zaregistruje přeplněnou a kolabující veřejnou dopravu i zdevastované chodníky s výjimkou dvousetmetrového okolí radnice.
ODS za posledních patnáct let zcela ovládla krajskou a obecní správu ve státě. Dvanáct krajských hejtmanů jsou členové ODS. Naprostá většina statutárních i menších měst (s výjimkou Brna a několika málo měst na Moravě) má za primátora či starostu člena ODS. Členové ODS nalezli do míst, kde tečou obecní peníze jako mravenci na med.

A toto je důvodem fanatického zbožňování Klause. Neboť Klaus toto nezměrné rozkrádání nastartoval jako ministr financí a premiér a je jistotou, že se z hradu, v případě jeho znovuzvolení dalších pět neozve hlas, který na toto rozkrádání bude poukazovat.

 
V 2/03/2008 12:09 odp. , Blogger Tribun řekl...

Ano, ODS má sice v rukou veškerou myslitelnou moc v tomto státě, ale protože já či Brumla si zde můžeme kecat jak chceme, a nikdo nás za to nezavírá, tak to není totalita. Holt stejně jako starého psa novým kouskům neaučíš, nenaučíš novým kouskům ani stare nomenklaturní matadory z KSČ, kteří se nyní realizují pod značkou ODS.

 
V 2/03/2008 2:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Bobek: "Neboť Klaus toto nezměrné rozkrádání nastartoval jako ministr financí a premiér a je jistotou, že se z hradu, v případě jeho znovuzvolení dalších pět let neozve hlas, který na toto rozkrádání bude poukazovat."

Myslím,že jste touto větou trefil hřebíček na hlavičku a vystihl pravou podstatu toho,proč ODS tak vehementně chce Klause opět prezidentem.Je ochotna pro to obětovat prakticky cokoliv,třeba schválení zákona o vypořádání s církvemi,tak nevýhodného pro občany této země a proti kterému ještě nedávno ODS měla velké výhrady.Zaprodanost mnohých bývalých nomenklaturních kádrů KSČ,dnes však velkých demokratů v modrých kabátech,opravdu nezná mezí a v novodobých dějinách bychom ztěží hledali analogické příklady,snad u některých zkorumpovaných diktátorských režimů někde v Africe,jako byl Sidi Amin a pod.Co je totiž ještě drží v určitých mezích,je demokratická Unijní Evropa,o níž vládnoucí ODS velice dobře ví,že je má ve svém zorném poli.Jinak bychom se ještě dožili daleko větších a velice nepříjemných překvapení.

 
V 2/03/2008 8:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Legolasi, bojím se že je váš optimismus přehnaný. Klaus může být ve světě sebesměšnější a klidně na něj může být naštvaný celý národ oceňující vyšší morální kredit u Švejnara. Prezidenta ale nebude volit ani svět ani národ nýbrž náš Parlament a Senát což je celkem 281 lidí. Z těchto 281 tvoří členové ODS a KDU-ČSL celkem 142. Pokud by obě strany volily "jako jeden muž" Klause a všichni ostatní Švejnara tak Klaus o jeden hlas zvítězí. Vezmu-li v úvahu volební "jednotnost" ČSSD v situaci kdy nominovali za kandidáta svého předsedu nedělám si žádné iluze o této jednotě v případě Švejnara. U komunistů má Klaus také jistě nějaké kamarády se kterými může počítat. Na druhou stranu: ODS nemá jediný důvod proč upřednostnit Švejnara před svým Bohem a lidovci se jistě již těší na prebendy slíbené od služebníků božích z jiného rajonu, uspějí-li v handlu za své hlasy. Tak že u obou těchto stran vidím mnohem větší šanci na jednobarevné hlasování. Z toho vyvozuji že má Klaus o dost větší šanci na vítězství než Švejnar.
Nemám z toho radost, protože nemám rád Klause, ale jinak v tom, vzhledem k úloze a možnostem našeho prezidenta, zas nevidím tak velkou tragédii. Mám pocit že kdybychom třeba dva roky neměli prezidenta žádného tak se to na fungování státu moc neprojeví. Osobně přikládám větší význam tomu jak to dopadne s radarem, než tomu kdo bude sedět na Hradě. A v záležitosti radaru se oba kandidáti asi příliš neliší.

 
V 2/03/2008 9:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Objasnit a přetnout fungování tohoto perpetua mobile...
Kdysi byl u brkounů či socdemáků, pak se dal ke komunistům a byl u nich, no a teď je u modroptáčníků, nikdy nebyl národním socialistou, sociálním demokratem nebo komunistou a není ani demokrate, je prostě vždycky jenom u těch, ke to sype.
A největším zločin komunismu? Dalo se hrabat pro sebe jen v malým. Že to pomalu nestálo ani za řeč.

 
V 2/03/2008 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to kamil mudra:
Já bych to tak jasně neviděl.Podle informací,které prosakují od lidovců,minimálně třetina nebude Klause volit bez ohledu na usnesení jejich předsednictva (t.j. Pithart a další).Tedy budou rozhodovat zase jako v minulé volbě komunisté.A z nich jak Filip tak Dolejš se vyjádřili,že Švejnar je pro ně daleko menší zlo než Klaus.Myslím,že tu chybu,kterou udělali při minulé volbě,už opakovat nebudou.A nezlehčoval bych vliv prezidenta na politiku v této zemi,i když ústavně prezident má omezené pravomoce.Nezapomeňte Kamile,že kdyby tam seděl zase Klaus,tak nebude mít v druhém volebním období žádné zábrany.Tedy do všeho by mluvil daleko více,než doposud.

 
V 2/03/2008 10:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já to vidím na Klause. On si to prostě "vysedí"..

A s tím církevním zákonem. No. Jak bude po volbě tak ODS najde dost argumentů buď proto aby se nedostal přes parlament, nebo aby se pozměnil tak že většina peněz poteče do .....

Akorát v poslední době nerozumím 3 věcem:

1) Proč a jak se vypočítala částka těch 80 mil ... to vzali odkud ?

2) Proč se to v rámci těch 60 let kdy se má vyplácet vůbec úrokuje (úročení peněz samo o sobě jsem nikdy zrovna 2x nechápal a už vůbec ne úroky z úroků..) ?

3) Kdy se ozvou páni Melčák a Pohanka že absolutně protestují proti návrhu poslance Topolánka na zrušení daňového zvýhodnění "stravenek". Vždyť to přece byl jeden z jejich OBROVSKÝCH úspěchů a důvod proč podpořili koalici ne ?

 
V 2/04/2008 2:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak jsem se na dva týdny odtrhl od reality, abych zdárně prošel zkouškovým obdobím a mezitím se zde pěkně rozjela diskuse. To že podobné obchody jsou nepřípustné a jen to ukazuje ubohost naší politické scény, snad ani nepotřebuje komentář a defakto samotný návrh ať již projde nebo ne odsuzuje KDU-ČSL do propadliště dějin, což si jen zaslouží. Tato strana má fungovat jako morální maják na politické scéně a přitom je to spíš morální důl. Nechci odsoudit ty čestné co tam působí, ale hodnotím vedení strany, kde lidé jako Svoboda, Kalousek, Čunek si dokážu představit kandidovat za jakoukoliv stranu. Co mě ale nejvíc vadí je, že státní majetek by měl připadnout církvi. Co to ale církev vůbec je a k čemu je? Má to být pozemská pobočka Boha, ale na co ji věřicí potřebují? Správný věřící nic takového nepotřebuje. Vždyť co církvím zbylo, všechno se jim vědecky vyvrátilo, takže se opíraj jen o to, že existuje nějaký Bůh, což nejde vyvrátit ani dokázat. Pro mě třeba je křesťanství šílená propaganda a nejhorší je, že se ji děti učí od malička. Když se pak dočtete, že v některých oblastech USA rodiče požadují, aby se místo Darwinovo evoluční teorie učilo výklad stvoření světa za 7 dní, tak už jen chybí upálení kacíře učitele a vítejme zpátky ve středověku. Právě tehdy Jan Hus pochopil, že žádné hmotné statky k víře nejsou potřeba a zaplatil za to životem, protože církev není tím spojovatelem mezi nebem a zemí, jak on chtěl, ale mocenským uskupením sloužícím k manipulaci lidí. Jak Kamil napsal dobrou analogii na nového Boha mamona, tak ten tuhle mocenskou strukturu pomalu ale jistě nahradil. Mám bohužel pocit že to bude mnohem dokonalejší systém, z kterého nebude úniku.

 
V 2/04/2008 7:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...Jaromíre, stačí si připomenout na první kroky současného kardinála k dnešní moci výkonné, které vedly do archívu ministerstva vnitra pod bedlivým dozorem současného ministra tohoto resortu, né nadarmo se traduje, že česká římsko-katolická je de facto jednotka záložáku..-)

 
V 2/05/2008 12:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...jj, dnešní doba enormně přeje agresivním psychopatům.

 
V 2/06/2008 8:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Snažím se dívat na zprávy a číst noviny, ale nikde nevidím ani neslyším že by páni Melčák a Pohanka křičeli: "Stravenky si vzít nedáme..."

 
V 2/06/2008 9:22 odp. , Blogger Tribun řekl...

Co jsem stačil zaregistrovat, tak křičí: "Volíme Klause!" Dobře Dalík nakoupil, to se musí nechat.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka