úterý, ledna 22, 2008

Politik jednoho tématu

Pokud se pokusíme o volnou asociaci, tak k slovu Čunek nás jako první asi napadne slovo Cikáni (nebo nespisovně Rómové). Měli jsme tu politika který byl tu odborník na zdravotnictví, protože taky chodil k doktorovi, tuhle odborník na dopravu, protože si v dětství hrál s vláčky. Tak dokázal proplout během své kariéry několika různými ministerstvy. Jiný expert má v malíčku všechno od ekonomie, přes ekologii, až po moderní architekturu. To Čunek se sympaticky drží jednoto tématu.

Jeho hvězda se rozzářila na podzim roku 2006, kdy nechal vystěhovat neplatiče z centra Vsetína. Vystěhoval je z budovy, která byla naproti nemocnici. Pacienti si stěžovali, že obyvatelé tohoto domu dělají před nemocnící nepořádek. Za svůj čin si vysloužil nejen znovuzvolení do Vsetínského zastupitelstva, ale také senátorské křeslo. Následovala mediální smršť, která způsobila přesný opak co zamýšlela. Místo toho, aby dle rad novinářů si „slušní lidé“ na Čunka plivli, s jeho výroky dle některých průzkumů souhlasilo celých 92% obyvatelstva. To ho vyneslo do čela žebříčku popularity.

V první chvíli působil odvážně. Otevřeně mluvil o problému, který bylo pro celou mediální scénu tabu, ale lidé se s ním potýkali v každodenním životě. Bohužel postupem doby se ukázalo, že jeho odvaha byla spíše odvahou hrdinů rytířských románů, kteří se nechají pro svou slávu klidně rozcupovat mnohonásobnou přesilou, jen aby bylo vidět, že neustoupili. Leč měl štěstí a prošlo mu to.

Jeho popularita ho dokonce vynesla až do čela KDU-ČSL. Lidovci doufali, že jim nažene hlasy, které tak zoufale potřebují. Už tehdy však některým bylo podivné, že ve svém projevu nezavítal hlouběji do jiných oblastí, než mu důvěrně známé. A ani si nedokázal svůj projev časově rozvrhnout, takže byl přerušen v půli. Uběhl víc než rok. A Čunek se pořádně nevyjadřoval. Ministerstvo pro místní rozvoj působilo dojmem Šípkové Růženky, a své osobní finance komentovat přestal na nátlak právníka. Nějakou hlubokou myšlenku jsme od něj za celý rok neslyšeli. Až poté, co se nemůže dostat nazpět do vlády, rozčeřil klidné vody projevem na téma: Sociální spravedlnost. Nebylo divu. Postěžoval si zároveň, že ho do vlády nechtějí, protože je nízko na žebříčku popularity. A způsob, jak si své postavení vylepši, moc dobře zná. Jen nevím, jak bude tentokrát úspěšný. Jinak se totiž stoupá s čistým štítem a jinak v průběhu vyšetřování – nevyšetřování.

Čunkovo působení nakonec paradoxně přineslo dvě pozitiva. Prvním je odtabuizování Rómského tématu. To druhé je pozitivní zjištění, že lidé svoji důvěru nakonec nedají politikovi, který má jedno líbivé téma, ale jsou ho schopni hodnotit ve větší šíři. Na závěr nezbývá než mu pogratulovat k jistě brzkému návratu do vlády. Jako milovník žebříčků oblíbenosti jisté ví, že ona v nich už o moc hloub padnout nemůže.

poslal Elf

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 10:

V 1/23/2008 2:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejvtipněji působilo, jak se onehdy chytil Bursík s Topolánkem, načež se oba shodli, že se Čunek stále ještě neočistil v očích veřejnosti. Na druhý den tento vydal prohlášení, že chce "rozbít rómská ghetta".

 
V 1/25/2008 3:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čunek je velice šikovný demagog. Když není schopen uspokojivě vysvětlit svoje finance, tak svede téma na cikánský problém a je hned pro řadu lidí geroj. Čas od času známým ve svém okolí nadšení pro Čunka rozmlouvám, říkám "dobře, ohledně Cikánů má třeba pravdu, ale je nedůvěryhodný a o to snad jde především". Načež se obvykle "dozvím", že se zastávám Cikánů...

 
V 1/27/2008 12:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ach jo. Je tady nějak pusto. Začíná se mi stýskat po Krtkovi :-)

 
V 1/27/2008 10:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...jj, stimuluje v nás přes zvrácenou salonní ideologii v konfrontaci s realným "liberalismem" aplikovaný Klausem a jeho smečkou toho v "dobré" víře potraceného člověka..-)

 
V 1/27/2008 10:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pusto je tu proto, že končí zkouškové období ;) Aspoň myslím že proto. Já naštěstí už jen jednu zkoušku, po ní se tu ukážu.

 
V 1/27/2008 4:28 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pusto tu možná je, ale co jsem se koukal na statistiky, tak návštěvnost nějak zásadně nepoklesla. Asi jsme se trochu vyčerpali disputací s Krtkem :-) Nelze čekat, že bude pod každým článkem několik stovek komentářů. Ono se to určitě zase rozjede.

 
V 1/27/2008 7:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Spíše bych taky řekl že za to může zkouškové období.
No já to mám za sebou, já chodím do práce.
I když uvažuji o tom že bych si udělal ještě jednu školu.

 
V 1/27/2008 10:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V čem a jak odkryl Čunek mediální tabu? Z mého pohledu jen zahrál na xenofóbní strunu majority, módní to trik politické spodiny všude a v každé době. Přináší to dočasné shnilé ovoce. Požírači sociálních dávek jsou dnes stejně "in" jako v 50.letech buržoa a když mají k tomu ještě jinou barvu pleti je efekt zaručen. Chtít ale rozbíjet něčí kulturu a rodinné vazby (přitom důsledky nucené asimilace romské populace ze Slovenska na sever Čech, přetrhání všech vazeb a vnucení "našeho" způsobu života už tu byl a jeho výsledek není třeba rozepisovat) je projevem čistého extremismu v straně křesťansko lidové o to pikantnější. Přitom projev předsedy přinesl rozruch a pár členům se nezamlouval či vzbudil rozporuplné reakce - není to trochu málo? Na Čunkovi nevidím nic pozitivního je obdobou Žirinovského, Le Pena tak jako oni i on se jen snaží polarizovat společnost nabízí "jednoduchá" řešení s jediným cílem vlastního korýtka. Kam se hrabe nevychovaný Topolánek s Paroubkem.

 
V 1/29/2008 12:15 dop. , Blogger ods řekl...

U kořenů kauzy vystěhování, na které si pan Čunek přihřál politickou polívčičku je sestěhování Romů do onoho pavlačového domu a také ignorování oprav i plánované rekonstrukce. To vše se dělo již v době, kdy pan Čunek byl starostou (od roku 1998).

Týdeník Euro v minulém čísle zlomyslně poznamenal, že je to velmi zajímavý způsob na řešení stavebních problémů a nedostatku parcel v lukrativních místech. Do domu, který je v dobré lokalitě, ale pravděpodobně by jeho bourání vzbudilo odpor například památkářů se sestěhuje nepřizpůsobivé a neplatící lidi, dům nechá trochu zchátrat a po pár letech parcela je volná, protože dům musíme zbourat.

 
V 1/29/2008 8:18 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tak podle nejnovějších zpráv "Zelení nebudou schopni zabránit návratu Čunka do vlády." Což o to zabránit, to skutečně dost dobře nemohou, ale po všech těch siláckých řečech by v tom případě měli vládu jendoznačně opustit. Což se však velmi pravděpodobně nestane, rozhodně pokud bude Bursík předsedou. Zdá se, že pověstné "rozhodné lidovecké možná" dostane konkurenci: "pomíjivé zelené nikdy."

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka