čtvrtek, února 21, 2008

Přeběhlický problém

Křišťálovou studánku naší politiky znovu rozvířil další přeběhlík. Tentokrát se údajné vědomí a svědomí probudilo v poslanci Snítilém. Ten sice mezi svými kolegy ze strany Václava Klause nepodporoval, proti společnému hlasování pro pana Švejnara nikdy nic nenamítal (a tady se ani náhodou nemůže schovávat za nějakou povinnost zachovat mlčení, protože například pochybností pana Škromacha byly plné noviny), ale asi úsměv bručícího ministra Langra ho přesvědčil, že se má chovat naprosto opačně než doposud. Prozření všech přeběhlíků je věcí poslední dobou dosti obvyklou, zároveň je ale ve všech případech asi spojeno s nějakým hříchem z dřívějších dob, který laskavá církev svatého Klause dokáže rozhřešit. U pana Snítilého možná jde o spolupráci s tajnými službami nebo o nevyjasněné majetkové poměry kolem domu, který ve stylu poctivých občanů typu Koženého byl přepsán na nezletilé dítě. Zatím přesnější informace občan nemá a pokud se podívá na předchozí přeběhlické historky asi je jen tak brzy nedostane.

Služebně starší přeběhlík Melčák z celé trojky vypadá nejčistěji. Ale i o něm již delší dobu krouží informace o jakýchsi údajných majetkových problémech či defraudacích jeho syna, které podpora správného řešení měla pomoci vyřešit či přinejmenším aspoň nenafouknout na úroveň velké aféry, jaká by čekala od našich objektivních médií každého opozičního politika. Je rozhodně zvláštní, že tento poslanec patřící dříve k levicovému křídlu ČSSD najednou pravicoví čím dál tím více. A to nejen v hlasováních, která jsou spojena s existencí vlády, se kterou spojil svůj aktuální osud, ale i například v hlasováních, která jsou ideologickým sporem pravice a levice a na budoucnost vlády vliv nemají. Takovým případem je například Ústav imieni Orwella pro politický výzkum totality, proti kterému jako člen ČSSD protestoval a jako skoročlen koalice ho schvaloval. Nyní je nejasná i jeho role v stravenkové aféře, je ale zároveň velmi zvláštní, jak tento dříve výrazně levicový politik chce opustit ideu stravování pro zaměstnance, za které prý nasazoval tělo i duši a navíc pro ochranu jejich zájmů (ne lobbistů jak si možná dnes myslí ale lidí pracujících) byl zvolen jako člen ČSSD do parlamentu.

Nejkrásněji vědomí a svědomí se ukazuje v případě prvního povolebního přeběhlíka pana Pohanky. Svého času pan Cikrt o něm napsal Příběh opravdového člověka naší doby. Dokud hlas pro ODS nebyly jistý a poslanec Pohanka asi dostatečně rychle jemný náznak nepochopil, tak Míša Kulička zaujal i novináře Mladé Fronty. O jeho napojení, a tím pádem i celé ČSSD, na starostu Péťu či pana Doležela spekulovaly před komunálními a senátními volbami téměř všechna média. A ejhle, po odchodu z klubu a po všech těchto decentních náznacích pan Pohanka definitivně přešel na dobrou modrou stranu a novináři ze dne na den usnuli jako Šípková Růženka. Dnes se nikdo minulostí této Dalíkovy hlasovací mašinky nezabývá.

Na rozdíl od předchozích přeběhlických afér tentokrát všechny hlavní aktéry spojuje fakt, že velmi rychle a občas i před samotným faktem přeběhlictví se objevily informace o jejich možných slabinách, které je činí velmi dobře vydíratelnými. Samozřejmě zatím neexistuje jediný jasný důkaz na vyloženě trestnou činnost, ale problémy přinejmenším morálního rázu to jsou. Pokud převezmeme pravicovou rétoriku, tak podpora této vlády a zvolení Václava Klause presidentem stojí na poctvostech typu Krausova kakaa, Grossových akcionářských úspěchů či Mackovy privatizační euforie. Vše je sice před soudem čisté, ale za správné to snad může považovat jen velmi zaslepený člověk.

Do budoucna by pro důvěryhodnost naší politiky bylo dobré najít nějaké řešení přeběhlických problémů. Při aktuálním volebním systému existence přeběhlíků deformuje výsledek demokratických voleb. Tito lidé nebyli zvoleni pro své názory či sílu osobnosti (zvláště to potvrzuzují jejich extrémně podprůměrné výsledky v preferenčních hlasech ve volebních krajích: Snítilý - 1646, Pohanka - 2759, Melčák - 1465), je do parlamentu dostala pouze síla a volební program jejich strany. Ústavou dané hlasování podle svědomí je bohužel pouhou prázdnou frází. Zkorumpovanému či vydíranému poslanci může například ve jménu zájmů vlastní rodiny či klidu podplacené dušičky i ono svědomí přikázat zradu programu za který byl zvolen, ale osobní problémy toho či onoho člověka by neměly dělat z voličů a občanů naší země rukojmí nám neznámých zájmů.

Proto by asi bylo nejlepší, kdyby poslanec měl na základě svého vědomí a svědomí právo hlasovat proti rozhodnutí klubu, tím sebou vybraný názor prosadit, ale zároveň by měl poté do nějakého daného termínu zložit mandát a nechat se zastoupit členem strany za kterou byl zvolen. Jako pojistka před nenadálými zvraty ve vnitropartajní politice, kdy by docházelo k větší jednohlasné migraci by asi měla být zakotvena možnost předčasných voleb ve chvíli, kdy jeden klub opustí určité množství poslanců - kteří by ale již neměli mít možnost několik volebních období kandidovat za svoji bývalou stranu, stejně jako by ji nemohli zastupovat na obcích či jí být v budoucnu nominováni do různých dozorčích rad atd. Bohužel takových změn se asi nedočkáme, vždy je lepší sázet na hodného lobbistu či vydírání.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 86:

V 2/22/2008 1:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč takový článek neotisknou celostátní deníky?
Atmosféra mezi sockami - lidmi je stejná nebo i horší než před volbami. Očekává nás doba klidu a normalizace, do té doby než si ODS polepší v preferencích. A igelitková kampaň rozjede do široka na soudy, policii, magistráty.
Díky protikorupčnímu zákonu a jeho fungování se zahltí soudy malými rybičkami a ty velké se budou moci v klidu reorganizovat. Kmotři po Česku.

Jakému procentu lidí záleží opravdu na ostatních lidech?

Potřebujeme nového Masaryka - svatého Jiřího, morální vzor?

Češi mají styl pro přežití, styl sviští rodina, tátá dá povel a nšichni zalezou.

Opačný vzor by se měl co nejdříve vrátit, myslím si, že bez příkadu mravního člověka to pro slabší nátury nebude hrdinské období.

 
V 2/22/2008 7:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pamatuji na yotube záznam, kde Paluska, Vidím, Blažek a Nemeth s tichým souhlasem Koukala tahali várnice plné penez od jogurtu za velmi podivné pronajímaní Star. nám a ost. nebytových ploch patřící městu - dnešní nastavení čechů se už nezmění, je trvalé a z pohledu mocenského centra naprosto ideální, sice je silně likvidační, ale za to dominantním otvírá koncem století nový prostor - pro ostatní, pokud někdo nemá podobné informace a není na špici současného potravinového řetězce, lze ho jenom politovat - je naprosto bez budoucnosti.

 
V 2/22/2008 8:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

doporucuji si prostudovat, co "vazany" mandat zpusobil za 1. republiky a proc nebyl prevzat do nasi ustavy.

 
V 2/22/2008 8:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já nechápu, proč by to nemohlo být tak, jak už se mnohokrát navrhovalo - byl by tam jeden člověk za každou stranu a ten by disponoval silou hlasu dle počtu mandátů, hotovo dvacet. Jenže to je neprůchodné, protože by to dramatickým způsobem snížilo počet koryt pro zasloužilé.

 
V 2/22/2008 8:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Poděkování zde diskutujícím,

také díky nim mám v záložkách
britské listy
aktuálně
literárni noviny
český rozhlas
sds
ekumenickou akademii

máte li pro mě další tipy děkuji za ně

 
V 2/22/2008 11:03 dop. , Blogger Tribun řekl...

Všechny ty přeběhlické kauzy tak trochu připomínají obrácení Šavla na Pavla. Však to není nic nového, podobných příběhů je plná Legenda Aurea. Tak proč neříkat přeběhlíkům pěkně po staru "konvertité"? Taková konverze je vždy prezentována jako otázka svědomí, většinou je však motivována strachem, či hamižností. U některých lidí ovšem splývá svědomí s majetkem, a to je potom obzvláště nebezpečné.

Anonyme 8:44, proč nenapíšete sám, k čemu to vedlo? Tvářit se tajuplně, dělat drahoty a doporučovat ostatním, aby si nastudovali něco, o čem vy sám tajemně mlčíte, to je příliš snadné, s tím zde nepochodíte. Máte vlastní hlavu a klávesnici, tak nám dokažte, že víte, o čem mluvíte, a proč o tom mluvíte.

 
V 2/22/2008 12:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hezký článek, ale s jednou věcí nemůžu zásadně souhlasit - předčasné volby, pokud by jeden klub opustil určitý počet poslanců.Dokážu si živě představit, jak strana, jakmile zjistí, že má v odhadech voleb třeba 10% náskok, začne dělat nátlak na svoje mediálně neznámé poslance, začne jim vyhrožovat - "máte dvě možnosti - buďto budete hrát naší hru, řeknete, že s programem a vedením strany nemůžete již nadále souhlasit, vystoupíte z klubu a budou předčasné volby. Nebo vás z toho klubu povyházíme, budou o vás vycházet měsíc strašlivé články v novinách, které vás popíší jako strašné zrůdy plánující svržení nebo dokonce úkladnou vraždu předsedy XY a už si potom neškrtnete nejenom v parlamentu, ale v jakékoliv vyšší funkci vůbec." Pokud by toto ultimátum bylo podpořeno nějakými lukrativními křesílky pro vlivnější členy tohoto "povstání", mám dojem, že by to šlo uhrát. Strana X by najednou vypadala jako sice nejednotná, ale ti, co se odštěpili stejně nikdo nezná a jsou to určitě nějací problémisti, vítězství v předčasných volbách je jisté a všichni jsou spokojení...

 
V 2/22/2008 3:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Viděl včera někdo z vás na čt1 pořad Máte slovo? Bém si tam přivedl svůj klan a Ráth neměl absolutně žádnou šanci + Jílková. Skoro žádná kritika té slavné modré. Bylo mi z toho na blití!

 
V 2/22/2008 3:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Úryvek z online-chatu na Novinkách se senátorem Novotným:

Ad.smirak: Dobrý den chtěl jsem se zeptat na váš postoj k ODS poté co vám nabízela úplatek.
novotny: Dobré odpoledne, neodsuzuji ODS jako celek, mezi senátory ODS mám i kamarády a mnohokrát jsem už slyšel: "ty se máš, můžeš si říkat co chceš, my si to nemůžeme dovolit". Právě tuhá stranická disciplína škodí všem demokratickým stranám. Hezký den přeji, JN

 
V 2/22/2008 9:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Právě jsem hledala kdy naposledy mluvil Jan Petránek na čr2 Praha, bylo to v říjnu 2007, navrhuji jej za českého prezidenta.

 
V 2/23/2008 10:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

K dnešní situaci v česku si dovolím citát jednoho z bardů místní komediální scény - Kdybych věděl,jak ODS zdevastuje tuto zem,tak v listopadu 1989 jsem chránil Milouše Jakeše vlastním tělem. - plný souhlas..-)

 
V 2/23/2008 11:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla. Pochybnost je zločin.

 
V 2/23/2008 1:14 odp. , Blogger Klimax řekl...

Ohledně systému za 1.republiky:
Problém 1.republiky byl,že mohl být odvolán i Senát,čimž se komplikovala situace v přechodném období.Jinak systém byl celkem efektivní a z dějepisu mi nejsou známé problémy ke kterým (by) vedl.

Pozn.Tuším,že účast ve volbách byla povinná s možností bílých lístků.Něco podobného ve stylu Austálie by nebylo špatné,spolu s opravou systému přepočítávání hlasů.

 
V 2/23/2008 6:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Prezidentská volba se v podání ČSSD odehrávala stejně jako celá politika ČSSD. Jednalo se o osvědčený boj proti třídnímu nepříteli. Černý Petr padl - jako již tradičně - na ODS. Právě proto jsme mohli od představitelů této "konstruktivní" opozice slyšet, že oni nehledají nějakého vhodného kandidáta. Oni hledají anti-Klause. Kdyby strana zelených nominovala na prezidenta opičku Moiu, tak dostane všech anti-klauzovců 111 hlasů.

Když obhajovali pravicoví volitelé své kandidáty, tak hovořili logicky o Václavu Klausovi. Jak trepně muselo být Janu Švejnarovi, když jeho volitalé mluvili také o Václavu Klausovi. Švejnar byl jen do počtu. Jeho názory však nikdo ani moc obhajovat nemohl. Buďto je nikdo nezná (častokrát ani Švejnar sám), nebo jsou ještě více pravicovější než ty Václava Klause (viz otázka radarové základy a referenda o ni, otázka reforem, plateb za ošetření...), nebo v nich zastává protichůdná stanoviska (Olympiáda, jmenování nové vlády apod).

Víme, že Švejnar je všemi deseti pro radarovou základnu a proti referendu o této základně. Víme, že kritizuje - stejně jako všichni ekonomové - současné reformy za to, že jsou příliš slabé. Víme, že Švejnar mění své názory na olympiádu či jmenování premiéra po pádu vlády podle toho, jak se mu to právě hodí.

Švejnarova prázdnota, tak často a oprávněně kritizovaná Klausem, pak přímo čiší z této jeho odpovědi:
"Pokud se týká adopcí dětí homosexuálními páry, jsem si plně vědom hodnoty a nezastupitelné role klasické rodiny a rozhodně bych neschválil žádný zákon ve věci adopcí, který by dříve neprošel důkladnou veřejnou celospolečenskou diskusí, v níž by se vyjádřili odborníci různých oborů (včetně teologů a církví), kde by byly objektivně zváženy zkušenosti z ostatních zemí. Jistě bych zvláště v tak citlivých otázkách neprosazoval stanovisko, které bych nejprve důkladně neprodiskutoval s kompetentními lidmi."

U některých lidí je ale lepší, aby raději mlčeli...

ČSSD s Vlčkem v čele ukázala jak si představuje tu svou "nadstranickost". Díky právní kličce, kterou samotní autoři Ústavy ČR odsoudili, nechali protiústavně přehlasovat Senát Poslaneckou sněmovnou, třebaže 150 volitelů se vyslovilo pro tajnou volbu - tak jak se volil po roce 89 prezident dosud.

Je smutné pozorovat, na čí objednávku píší dnešní média. Stačí si pustit v TV pořad Jana Krause Uvolněte se prosím a člověk hned ví, na čem s tou naší veřejnoprávní stanicí je. Pokud si člověk otevře Lidové noviny nebo MF Dnes, tak zjistí, že počet kladných i záporných článků na levici i pravici je dlouhodobě vyrovnaný. Ale otevřte si Právo nebo Haló noviny a pokuste se v nich nalázt jeden negativní článek na levici nebo pozitivní na pravici. Budete hledat marně. Tak raději dál piště, jak všechna média píšou na objednávku ODS. Třeba tomu ještě nějaký slepý a hluchý člověk uvěří...

Jak jinak si vysvětlit, že Klausovi bylo 5 let předhazováno, že byl zvolen hlasy komunistů (když to přitom nikdo kromě komunistů samotných nemohl vědět jistě), ale že všichni komunisti do jednoho volili Švejnara, který se o jejich hlasy usilovně ucházel - tak jak předem předeslali - to je u Švejnara v pořádku. Za co teď budeme Klause kritizovat? Že vyhrál "jen" rozdílem 30 hlasů?

To zní skutečně hloupě. Raději osočíme vlastního poslance z korupce. A jak jinak - bez jediného důkazu. Chraň Bůh aby si někdo dovolil z korupce obvinit kohokoliv z ČSSD. To pak žaloby jen létají vzduchem. Tak byl chudák Snítilý donucen přísahat na životy svých dětí a nabídl, že bude pravidelně zveřejňovat výpisy ze svého konta. Co ještě víc může ten chudák udělat na sprosté obvinění, které není ničím doložené? Z rozhovorů víme, že Paroubek o hlasu Snítilého pro Klause věděl 3 dny dopředu. Pouze po prezidentské volbě hrál velmi překvapeného, aby mu jeho jedovatá obvinění bez nejmenšího důkazu alespoň ti fanatičtí voliči věřili...

Nyní Paroubek stejně jako kdysi komanda SS věší na všechny rohy své nepřátele (Ústava naštěstí umožňuje Paroubkovi vyvěšovat jen jejich fotky), aby působily jako odstrašující případ pro všechny, kteří by si dovolili hlasovat ve jménu Ústavy podle svého vlastního svědomí, jež se zrovna neslučuje s nařízeným názorem od aparátčíků z lihového domu. Paroubka už vůbnec nezajímá, že použití fotografie na billboardu bez souhlasu dotyčného je nelegální. Již kauza s právníkem Altnerem, který se domáhal splnění závazku, ke kterému se ČSSD dobrovolně upsala, dokázala, že ČSSD je nad zákonem.

Po 2. kole 1. volby, kterou ČSSD obstrukcemi odsunula na další den, se roznemohli 3 Klausovi voliči Klause. Jaká to náhoda? Proč tak ČSSD spěchala na ukončení hlasování? Čím asi tyto volitele přesvědčovala? Nemáte někdo nějaký nápad? No né aby vás napadly nějaké tučné obálky, to by přece Paroubek, ten četný pán, nikdy...

Paroubek už zřejmě zapomněl, jak byl ve svůj svatební den vyprovozen ze schůze, aby nezasahoval do chodu místní organizace.

Případné je ve světle těchto souvislostí rozhodnutí Paroubka, že až se bude hlasovat o radaru, tak budou hlasování poslanců za ČSSD závazná. Paroubek je tedy více než Ústava. Paroubek je dokonalá a neomylná entita, které se musí každý podřídit, jinak přijde trest - tu vyloučení z poslaneckého klubu, tu vyloučení ze strany, tu vyřazení na nevolitalné místo na kandidátce, tu odchod z vlády. Z ČSSD se tak stává strana jednoho muže. Běda tomu, kdo si dovolí mít vlastní názor. V personálních otázkách by neměla hrát roli stranické příslušnost - právě proto se jak u nás, tak všude ve světě, volí v personálních otázkách tajně. Jen Paroubek dělá ze všeho třídní boj. Autor článku také očividně nepochopil tři základní věci. Jednak žádná strana neměla ve svém volebním programu, jakého kandidáta bude navrhovat na prezidenta, tudíž je odebrání mandátu poslance na základě jiného hlasování, než jak přikázal vůdce, absurdní. Jednak smysl poslanců není v tom, že jsou do počtu, aby hlasovali vždy tak, jak chce vůdce, jinak jsou nahrazeni loajálnějšími kašpárky. Ale především ČSSD žádného svého kandidáta na prezidenta nepředstavila.

Co ale čekat od člověka, který vydává Beneše nebo Masaryka za nadstranické prezidenty a nedostatečnou nadstranickost tak vyčítá Klausovi? Kolikrát ještě bude muset Paroubek slyšět, že 100 hlasů na levici se nerovnalo 100 hlasům na pravici, protože levice nebyla ochotna sestavit koalici - už kvůli Bohumínskému usnesení - než to pochopí?

Kupříkladu právě Jiří Paroubek prohlásil "ČSSD si nenajala žádné soukromé detektivní agentury na sledování kohokoliv." a chvilku na to prohlásí, že ČSSD dala sledovat, či sama sleduje pana Šloufa. Jak tomu máme rozumět? Jak je možné, že ČSSD vydá médiím videozáznam, který vlastní BISka?

Miloš Zeman přišel s taktikou spálené země. Za jeho slovník by se nemusel stydět ani kdejaký dlaždič, ale jedno mu upřít nelze. I když problémy zveličoval, tak vždy přicházel s nějakou alternativou. Dokázal také držet dané slovo a dokázal se dohodnout. Ač byl hulvát, bylo možno si ho vážit. Jiří Paroubek je jiný. Neumí se dohodnout, nedrží slovo, nenabízí žádnou alternativu. Jen plivání kolem sebe - ať už na ODS, na Klause, na komunisty nebo dokonce na vlastní poslance.

Gross si v rozporu se zákonem zřídil dva tajné policejní týmy, o kterých neměl nikdo žádné informace. Kraus si neznámo kde našetřil miliony a jen s nimi na svou kakaovou misi do Ghany. Myslíte, že budou tito pánové za něco potrestáni? Nejen že nebudou, ale dokonce se vrátí do své rodné strany. Zapomeňte. Jak se říká - svůj k svému.

Poslechněte si diskuze kandidátů na prezidenta v USA. Uslyšíte v nich věcnou diskuzi obou kandidátů a návrhy na řešení současných sporů. A nyní si přečtěte jakýkoliv článek, blog nebo rozhovor s kýmkoliv z ČSSD. Uslyšíte pouze kritiku nějakého virtuálního nepřítele, svádění viny na všechny ostatní a házení špíny (zásadně bez důkazů) na politické odpůrce. Nikdy neuslyšíte nějaký konkrétní návrh jak se vypořádat s rostoucím deficitem státního rezpočtu, s prodlužujícím se věkěm dožití, s problémy s financováním zdravotnictví. Od ČSSD (a pouze od ČSSD!) vždy slyšíme jen kdo za co může a kdo koho podplatil. ČSSD však nemůže nikdy za nic. Nejsmutnější je, že si tento styl sprostých kopanců a plivanců bez žádné vize osvojují i voliči této strany, jak dokazuje tento blog.

 
V 2/23/2008 8:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přidat komentář? Pan Málek je informovaný o ČSSD tak dobře, že na tu práci to všechno zjistit musela prasknout značná část švýcarského konta ODS.

 
V 2/23/2008 9:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...mno, na úroveň mfdnes to ještě není, ale trochu více bahna a hysterie a je mezi svejma..-)

 
V 2/23/2008 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Číst Málka je jako číst Rudé Právo. Všechno je jasné a černo-bílé a navíc vyčítá ČSSD to co sám dělá. Bez důkazů hazí jedno obvinění za druhým, Paroubek v jeho vizi vyrostl do role všemocného a Málek samozřejmě reprezentuje DOBRO. Pokud opozice dělá to samé co Málek, tak je to ZLO.

 
V 2/23/2008 10:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pavelu Málkovi: Člověče, buď sem choďte diskutovat nebo sem nechoďte vůbec. Koukám že máte svůj vlastní blog, tak sem můžete vložit odkaz na článek a ne tady tapetovat. Když už jsem u vašeho blogu, byl jsem na něm jednou a stačilo mi to. Podtitulek znějící: "... o čem se v hlavních médiích ani na blistech nedočtete" může napsat jen s prominutím "blbec" či ignorant. Na Britských listech se dočtete vše, co tam lidé pošlou, takže když jim tam ty vaše výtvory pošlete, tak se tam jistě objeví. Jenže hádám že to bude u vás ten problém, bojíte se konfrontace argumentů a tak si radši založíte vlastní blog, kde vám nikdo neodporuje a můžete v podtitulku špinit ty "zlé" Britské listy. Moc žive se na tom vašem blogu nediskutuje, takže musíte na závěr svého příspěvku pošpinit i tento blog.

 
V 2/23/2008 10:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Málku, nemohu jinak, jsi zaslepený pro-ODS fanatik. Jsi klon ODS, téměř všichni příznivci ODS jsou klony a papouškují to samé. Je mi z těchto zombií bez mozku na zvracení.

 
V 2/23/2008 10:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tyhle články snad měly nějakou cenu v době rozdávání státního majetku, kdy výše prokazované loajality potřebné k bezpracně pohádkovému zisku se poměřovala mírou prdolezectví k osobě nejvyšší a to ke Klausovi, a ten doceňoval hlavně útoky na své tzv. nepřátele, a čím více agresivity a neokomunistického šovinismu, tím více ke svému slouhovi vrněl blahem a partaj nějakou trafikou - ale dneska je to tak trochu s křížkem po funuse, teda pokud nemá dotyčný grafoman nějaký ošklivý mindrák..-)

 
V 2/23/2008 11:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, nezazlívejte příznivcům ODS tu klonovitost, nemohou za ni. Jsou výsledným produktem médií která jedou podle společné šablony. Jak by tedy mohli být rozdílní? To je společným osudem všech kteří jsou líní přemýšlet a tak si nechají nasypat do hlavy cokoli - jen aby nebyla prázdná. Někteří z nich dokážou tento materiál zpracovat a z těch se pak rekrutují takoví jako pan Málek. Ovšem použivše stejné ingredience jaké absorboval - namíchá zase stejný koktejl.

 
V 2/24/2008 10:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě dodatek: Tím samozřejmě nemyslím ty příznivce ODS kterým poměry v zemi vyhovují a těží z nich. Ti samozřejmě vědí proč ji podporují a nepotřebují k tomu žádnou mediální masáž. Myslím však že tvoří z celkové sumy sympatizantů tak maximálně deset procent.

 
V 2/24/2008 11:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zdá se že někdo má potřebu činnost médií patřičně posílit neb se dostatečně neangažují :-)

"Zástupci občanských organizací, politických stran a veřejnosti ...zdůrazní že komunistické myšlení zabírá neúměrně velké místo ve veřejném životě.....a tomu je třeba v 21. století už zamezit."
To by tak hrálo občane abys myslel jinak než je žádoucí!

Doporučil bych těmto organizacím zorganizovat také nějaká shromáždění pod heslem: Již nikdy více "feudalizaci" či třeba "monarchizaci" případně "okupaci" ČR. Temných míst v naší národní historii se najde dostatek.

No jen tak dál. Třeba se jednou dožijeme toho že nějaké občanské sdružení svolá shromáždění k připomenutí "výsledků" činnosti ODS, aby připomněli realitu jejího působení a "vyslovili varování před bagatelizací totalitních tendencí".

 
V 2/24/2008 2:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, děkuji za ten odkaz na psychologii davů. Ten článek na Bl jsem dnes také četl, skutečně síla. Co mě ale opravdu dostalo byl článek o Fidelu Castrovi na iDnesu.

http://zpravy.idnes.cz/fidel-castro-milujte-me-mozna-vas-take-budu-milovat-fx0-/kavarna.asp?c=A080221_175718_kavarna_bos

 
V 2/24/2008 2:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre a co tě na tom článku o Fidelu tak dostalo? To co jsi se o něm dozvěděl a nebo to jak byl článek napsaný? Já tedy z něho měl dojem jako že autor dostal zadání napsat něco o Castrovi a zapoměl se zeptat zda ho má pomluvit či pochválit. A tak v časové tísni cosi sesmolil lavírujíc opatrně mezi oběma variantami, maje se na pozoru aby náhodou nevyslovil nějaký názor.

To ta informace z BL mne dostala mnohem víc. Ten neskutečný paradox jak by "bojovníci proti totalitě" chtěli lidem zakazovat nejenom svobodu projevu, ale už i svobodu myšlení.

 
V 2/24/2008 4:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se ale zase mám jeden "objev" asi jsem trochu pomalejší časopis Respekt 1997 49 číslo
i současná čísla jsou pěkná.
Jan Petránek 24.10. čr 2, pořad jak tovidí,
to jsou bomby

 
V 2/24/2008 5:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Neskutečné! Před chvilkou jsem si přečetl:p.Bém: Kosovo nakonec budeme m u s e t uznat....bla bla bla.Chce ještě někdo jiný důkaz licoměrnosti a připosranosti/omluva za výraz/.Kdo u nás vlastně rozhoduje?

 
V 2/24/2008 6:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, co mě vadí je styl, jakým je článek napsaný. Ty máš tu výhodu, že si zažil jak vychvalování Kuby za socialismu tak její hanobení v době současné. Já zažil jen to házení špíny, protože tamější režim neodpovídá "našim" prinicpům. Článek je vysloveně tendeční, pokračujíc v nastoleném trendu špinění. Nejdřív z něj dělají antisemitu a člověka izolovaného plného nenávisti. Použití obratu "dost bylo chvály" jako by vyjmenování kladů Castrovi vlády bylo nějakým těžkým zločinem. A pak už to jede: "chudobou prolezlý ostrov, stalinistický teror, rozsáhlá teroristická dobrodružství, vykořisťuje Kubánce, režim popisuje jako monstrózní mechanismus na udržení chudoby, jako peklo, pak z něj dělá amerinofila, k moci se dostal primitvní manipulací, dále zakukleného fašistu, jeho mozek funguje jako porouchaná kopírka. Nakonec autor píše, že Castro nenávidí celý svět a že tato nenávist znetvořila jeho úctu k americké civilizaci. Samozřejmě autor není tak hloupý a nepíše to jako své názory ale jako názory různých lidí. Kdybych měl článek shrnout, tak má vyvolat dojem, že Castro je duševně nemocný člověk, který svojí nenávist a krutost ukájí ne Kubánském lidu, který drží v neskutečné chudobě. Tvrdím že výběr informací je tendeční a cílený. Neřikám že se musí Castro vychvalovat, ale chtělo by to míň zaujatý pohled. To ještě dneska vyšlo na Novinkách, že si americký kandidát na prezidenta McCain přeje Castrovu smrt.

 
V 2/24/2008 9:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile Mudro - já v tom článku nic až tak hrozného nevidím, prostě se sešli lidí, kteří by chtěli vymýtit bolševické názory -nepíše se jak - pokud by je chtěli vymýtit násilým a terorem, tak je to určitě špatně, pokud ale chtějí ty myšlenky vymýtit svou prací a svými proslovy, tak proti tomu nemůžete nic namítat ani vy.

Jaromíre Eyble - Na Kubě jsem byl, takže mám informace takzvaně z první ruky. Lidé tam jsou opravdu chudí a bojí se nahlas říct svůj názor, dokonce se raději ani moc nebaví s cizinci ze západních zemí, aby je za to policie nepopotahovala. Na druhou stranu, oni opravdu vypadají šťastně a tak, že jim nic nechybí. Občas si načerno prací pro turisty (prodej "suvenýrů", černý prodej doutníků a rumu, vožení turitsů po památkách) vydělají nějaký ten dollar nebo CUC (Cuba convertible) a žijí šťastně...dokuď tedy neotevřou klapačku proti Fidellovi, to je pak hodně zle...

 
V 2/24/2008 10:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre důležité je co si o svém státníkovi myslí sami Kubánci. Pokud jsou (nebo byli) s ním spokojení, tak se o něj mohou místní pisálci otírat dle libosti a jemu to může být ukradený. Tu spokojenost (i úspěchy) mu autor článku přiznal a tím celá další kritika kterou vypotil ztrácí význam. Pokud si to pisatel neuvědomuje je to jeho mínus.

 
V 2/24/2008 11:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pozor na zlaté pravidlo zpracování informace:
1) Kdo mi to říká
2) Proč mi to říká
3) a až na konec: Co mi říká

 
V 2/24/2008 11:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pontifexi už samotný postoj který hlásá že je potřeba vymýtit čísi názory je špatný. Mohu po někom požadovat aby se (třeba v rámci spolupráce) přizpůsobil. Mohu vyžadovat dodržování pravidel nutných k přechodnému či trvalému soužití pokud byla uzákoněna nebo ukotvena jako tzv. nepsané zákony. Ale nemám právo komukoli diktovat jaké má mít názory či dokonce mu upírat způsob jeho myšlení. A pokud takové požadavky vznese shromáždění lidí demonstrující odpor proti totalitním praktikám pak to vyznívá přinejmenším komicky. Bohužel historie už zaznamenala mnohé případy kdy se zdánlivé komedie změnily v tragédie. Já v takovém přístupu vidím právě tu totalitní tendenci před kterou, organizátoři tohoto shromáždění, varují.

Co se týká té Kuby. Chudoba je velmi relativní pojem a vyplývá především ze srovnávání se s ostatními. Pokud se pohybujete mezi lidmi se stejnou životní úrovní jakou máte vy tak si zpravidla jako chudý nepřipadáte, byť byste se tak mohl jevit někomu kdo má životní úroveň vyšší. Jen hodně nezralý člověk by si namlouval že může žít šťastně a vůbec ničím za to neplatit. Pokud Kubánci, jak píšete, žijí šťastně a jsou ochotni za tento svůj šťastný život platit tím že nebudou "otvírat klapačku proti Fidellovi" pak nikdo z venčí nemá právo vnucovat jim tu svoji představu o štěstí. Pokud by trpěli pak by, samozřejmě, byla na místě dobrá rada i od člověka nezapojeného (třeba turisty), či nějaká forma pomoci od jiné země.

 
V 2/24/2008 11:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hm. BL mi dnes navozují temné představy. Zase o krůček blíže k Orwellovi

 
V 2/25/2008 10:18 dop. , Blogger Tribun řekl...

Mezi stěžejní body ideologie ODS patří osobní odpovědnost. Tedy odpovědnost za sebe sama za důsledky svých činů. Když však čtu jakýkoliv text, podobný tomu páně Málka, o odpovědnosti ODS v něm nenacházím ani stopy. Jako by ODS posledních bezmála dvacet let vůbec neexistovala, jako by nebyla ve vládě, v parlamentu, nic, ODS nemá na tom, v jakém stavu se společnost nachází, žádný podíl. Za vše může ČSSD a KSČ (sic!), ODS však nikdo nic vyčítat nemůže, nikdo ji nemůže volat k odpovědnosti.

Takto vypadá osobní odpovědnost podle ODS v praxi – za vše může někdo jiný, a obzvláště za to špatné, my jsem odpovědní pouze za to dobré. S našimi slovy a konkrétními činy to nijak nesouvisí. Platí jediné: co je u protivníka zločinem, to je u nás nejvyšší ctí.

Ona fundamentální osobní odpovědnost tak nakonec není nic víc, než eufemismus pro bezohlednost. Být osobně odpovědný znamená podle ODS být odpovědný pouze za sebe, a nebrat ohledy na nikoho jiného. Osobní odpovědnost podle ODS znamená tolik, že nikdo nemá právo žádat pomoc v nouzi a nikdo nemá povinnost mu pomáhat, každý má však právo bez ohledu na druhé činit cokoliv, o čem usoudí, že jej to před nouzí ochrání jeho samého.

Výmluvy, zámluvy, pomluvy, taková je ODS. ODS je odpovědná sama za sebe – a nikom a na ničem jiném jí nezáleží.

 
V 2/25/2008 3:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nepopírám, že jsem dobře informovaný. Stačí se jen o věci kolem sebe trochu více zajímat. Ale skutečně nejsem placen za to, abych psal komentáře na nějaké druhořadé blogy. Spíš se ptejte, kým je placen autor tohoto blogu...

Stejně tak je směšné, když mě nějaký anonym, který se stydí za svou identitu, pasuje do role voliče ODS. Cožpak všichni, kdo odmítají diktátorské praktiky ČSSD, musejí být voliči ODS? Cožpak jsou na našem politickém spektru jen dvě strany? Svět není černobílý. Kdo odmítá teorie superstrun ještě nemusí být smyčkař. Nicméně chápu, že z lidí, kteří říkají nepříjemnou pravdu, je nám občas na zvracení...

AVI: Dovolte, abych vám vysvětlil rozdíl mezi politikem a komentátorem. Politik je ten, kdo má mít nějakou vizi, kdo má nabízet řešení současných problémů a budoucím problémům předcházet. Komentátor je pak ten, kdo říká své názory, ve kterých může kohokoliv kritizovat. Tedy srovnávat komentátora s politikem je jako srovnávat hrušky s jablkama. Co se týče důkazů, tak myslím, že jsem jich předložil dost. Kupříkladu víme, že tresty za \"nesprávné\" hlasování se udílejí jen v ČSSD. Stejně tak když jsem psal o tom, že všichni členové ČSSD ve všech svých projevech vždy jen kritizují ODS a nikdy nenabízejí žádné řešení, tak to je také fakt. Pokud by to totiž nebyla pravda, tak by stačilo, abyste tu ukázali jediný článek kohokoliv z ČSSD, kde by se nekritizovala ODS nebo kde by zaznělo nějaké konkrétní řešení k nějakému problému. Ale nikdo s ničím takovým nepřišel. To považuji za dostatečný důkaz svého tvrzení. Pokud budete chtít doložit ostatní mé výroky, tak napište které. Důkazy rád dodám.

Jaromír Eybl: Cožpak zde nediskutuji? Nebo snad pod pojmem \"diskuze\" si představujete osobní útoky? To já bych se měl spíš ptát, proč všichni řeší mou osobu a nikoliv obsah mého příspěvku. Pojďme se tedy fakticky bavit o mém příspěvku - pokdu jste tedy na něm našel něco, s čím nesouhlasíte. Dosud zde totiž nikdo nic takového neuvedl. Vlastní blog nemám. To jste si mylně vyložil odkaz, který jsem ke svému příspěvku vložil.

Kamil Mudra: Děkuji, že ani vy jste na mém příspěvku neshledal nic, co byste mohl rozporovat, a proto jste se rozhodl kritizovat jeho autora. Pro mě je to velké zadostiučinění, že má snaha nebyla marná.

Tribun: Tribune, o odpovědnosti ODS v mém textu nebyla ani stopa z toho důvodu, že můj text nebyl o ODS, ale o ČSSD (tak jako původní článek). Pro někoho možná banální důvod, pro ostatní vcelku přirozené. Nebo snad myslíte, že v každém článku musí být házena špína na ODS, byť by se článek zabýval rudým posuvem, jinak není věrohodný? Stejně tak by mě zajímalo, ze které části mého příspěvku jste přišel na to, že za vše může ČSSD a KSČ. Odpovíte mi na tuto otázku? Obávám se, že raději nikoliv. Spíš bych se na vašem místě ptal, jestli ze všech(!) článků na tomto blogu nevyplývá, že za vše může ODS, jak hlásá svatý Jiří...

Vy neustále trpíte stihomamem, že lidé jsou hrozně zlí, krutí a nenávistní a stát je musí dohnat (krádeží) k tomu, aby byli hodní a solidární. Podle sebe soudím tebe, pane Tribune? Není náhodou, že právě ve společnostech s největší osobní svobodou je nejméně chudých. Je smutné, že i iteligentní člověk, kterým bezesporu jste, ještě věří politikům, že jim jde o jeho dobro. Každá levice jen uplácí naivní voliče vějičkou rovnostářství. Hrozby z důsledků takového počínání (např. rostoucí zadlužení) si pak tito lidé neuvědomují. Ekonomové to již vědí - socialismus vede k tomu, že všichni mají stejně - tj. nikdo nemá nic. Jaká to idyla. Každý neúspěšný člověk se může v ČSSD vidět. Mít proti čemu bojovat, na co svést svůj osobní neúspěch. Někdo hledá neustále nějakého viníka jako ČSSD, jiný zase hledá řeší. Pokud nevíte, co to pojem osobní odpovědnost znamená, tak jej raději nepoužívejte. Co se týče pomluv, tak těch jsme z ČSSD slyšeli za poslední týdny, měsíce a roky víc než dost. Také za ty pomluvy již byli mnozí členové ČSSD odsouzeni. Problém ČSSD je, od ní nic jiného než výmluvy, zámluvy a pomluvy neslyšíme. To je ta politika, po které toužíte?

 
V 2/25/2008 3:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý den pane Málku,
tak pan Krtek nám odešel a pan Málek nám přišel,
O jedenstupeň inteligentnější.
To víte jeden musí umět psát a druhý číst.

 
V 2/25/2008 4:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A víte pane malku, že diskuze se vede tak, že se mluví k tématu .)? Pokud se nemýlím, tak tématem tohoto článku byl problém přeběhlictví, nikoliv prezidenta, nikoliv Klause, nikoliv Švejnar, kupodivu ani ne medií (krom toho Kraus si může říkat, co chce, stejně jako Štětina (ať jsme spravedliví), jež oba měli svůj pořad, tzn. svůj, tzn. jejich, tzn. že za jejich obsah mají osobní zodpovědnost, tzn. že je jejich problém, co říkají, takže nevím, kdo tady trpí stihomamem), už vůbec ne KSČ atd.

Ale v klamné logice jste fakt dobrý (i když Krtek byl lepší).

Takže se nedivte, že každý útočí na Vaši osobu, když k článku jste neuvedl zhola nic. To už byl přínosnější ten tajmený anonym, který nás vyzýval k prostudování první republiky, načež rychle odběhl, ale pak přišel, tuším že, celebi a krapet to rozvedl. Ale je asi příjemné stát se středem pozornosti.

Takže zredukujeme-li Váš první příspěvěk z původních 6863 znaků (bez mezer - mimochodem tohle jsou dvě slušně dlouhé recenze) na obsažnost, dostaneme číslo 280 (bez mezer), což je sice hezký prostor pro své stanovisko, ale už nikoliv sdostatečný pro argumentaci.

Ateď mi prosím vysvětlete, co s poslancem, který soustavně prorušuje program své strany s hlasováním opozice? (Melčák & Pohanka, protože byli zvoleni nikoliv pro to, že chtěli zavést poplatky u lékaře, nebo rušit stravenky, což v programu uvedeno bylo). Ale souhlasím, že ČSSD je úděsně nekonstruktivní, je to nabobtnalý moloch, který na sebe nabalil nepředstavitelné číslo podvodníčků, kteří se nyní postupně vybarvují, a nikdo ze strany neví, co s tím. Bohužel ODS je podvodníčky založená .)

 
V 2/25/2008 4:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Málku, omlouvám se za zkomolení Vašeho jména, nějak mi to vypadlo, moje chyba.

 
V 2/25/2008 5:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud se má diskuze podle vás týkat jen článku, pak se musím zeptat, proč se zde každý (včetně vás samotného) vyjadřuje i o ostatních tématech, které s článkem nemají nic společného (např. mou osobou). Dále se musím zeptat, proč nikdo nereagoval na téma přebehlictví, kterému jsem se ve svém příspěvku také věnoval. Nevidím jiný důvod, než že k tomu již neměl nikdo co říci, a proto raději všichni řeší mou osobu. Vidíte snad vy jiný důvod?

Jistě, Kraus si může říkat co chce. Zajímavé je, že celá Česká televize je prolezlá samými Krausy...

Pokud jsem já dobrý v klamné logice, pak vy jste přeborník v plácání do vody. To umí každý. To není žádné umění. Tak si vy představujete diskuzi? Že o někom prohlásíte, že je dobrý v klamné logice a neuvedete jediný přiklad, ne kterém byste své tvrzení doložil, aby jej náhodou nemohl někdo vyvrátit? Velmi hrdinné... V tom případě o vás prohlašuji, že jste lhář. A stejně jako vy, neuvedu žádný příklad. Prostě jsem to řekl, tak je to pravda.

Ale ne, nesnížím se na vaši úroveň. Uvedu vám - na rozíl od vás - konkrétní příklad. Lžete ve větě, kde tvrdíte, že jsem ke článku neuvedl zhola nic. To není pravda a vy to víte. Tedy jste lhář. Důkaz vaší lži je teneto odstavec z mého původního příspěvku:

\"Případné je ve světle těchto souvislostí rozhodnutí Paroubka, že až se bude hlasovat o radaru, tak budou hlasování poslanců za ČSSD závazná. Paroubek je tedy více než Ústava. Paroubek je dokonalá a neomylná entita, které se musí každý podřídit, jinak přijde trest - tu vyloučení z poslaneckého klubu, tu vyloučení ze strany, tu vyřazení na nevolitalné místo na kandidátce, tu odchod z vlády. Z ČSSD se tak stává strana jednoho muže. Běda tomu, kdo si dovolí mít vlastní názor. V personálních otázkách by neměla hrát roli stranické příslušnost - právě proto se jak u nás, tak všude ve světě, volí v personálních otázkách tajně. Jen Paroubek dělá ze všeho třídní boj. Autor článku také očividně nepochopil tři základní věci. Jednak žádná strana neměla ve svém volebním programu, jakého kandidáta bude navrhovat na prezidenta, tudíž je odebrání mandátu poslance na základě jiného hlasování, než jak přikázal vůdce, absurdní. Jednak smysl poslanců není v tom, že jsou do počtu, aby hlasovali vždy tak, jak chce vůdce, jinak jsou nahrazeni loajálnějšími kašpárky. Ale především ČSSD žádného svého kandidáta na prezidenta nepředstavila.\"

Co s poslancem, který jednou(!) - tedy nikoliv soustavně - si dovolil pode Ústavy hlasovat podle vlastního názoru a ne podle stranického diktátu? Nejlepší je takového poslance vyloučit v poslaneckého klubu, ze strany, vydírat ho, zastrašovat ho, dehonestovat vylepováním výhružných plakátů po celé republice, aby se žádný další poslanec neodvážil hlasovat jinak než jak nařídí stranické grémium! Zastaršování, pomluvy, urážky. Tak se v ČSSD zachází s těmi, kteří se rozhodnou dodržet svůj ústavní slib.

Uvědomte si, prosím, že jednou žijeme v Ústavním státě, kde platí zákon a nad zákonem Ústava. Každý - a především poslanci - by měli Ústavu dodržovat, byť by jim za to bylo stranickými vůdci vyhrožováno. Pokud se vám to nelíbí, zasaďte te o změnu Ústavy ČR. Dokud ale v Úsatvě nebude zmínka o vládnoucí úloze Jiřího Paroubka, kterého musí každý poslechnout, jinak je z vlády odejit a nahrazen loajálnějším kašpárkem, musíme se řídit Ústavou.

Je tedy jen na samotné ČSSD, jaké poslance nominuje do parlamentních voleb. Pokud to jsou takoví, kteří pod tíhou stranického tlaku odmítnou poslušnost, kteří jsou zkorumpovatelní, nebo kteří jsou ve skutečnosti pravicově orientováni, je to jen a pouze věcí ČSSD.

Paroubek svými výhrůžkami, urážkami a ničím nepodloženým obviněním donutil přísahat svého poslance na život svých dětí(!), že žádný úplatek nevzal. Dokonce souhlasil s tím, že bude pravidelně zveřejňovat výpis svého konta. Co ještě víc po tom chudákovi můžete chtít, aby to lživé obvinění vyvrátil? Jiří ale řekl, že Snítilý je zkorumpován, tak tomu budeme všichni věřit. Když však získala přeběhlíka ČSSD, tak Paroubek chrochtal blahem:
\"Došlo na má slova... Pánové z ODS dostali svou lekci, kterou si zasloužili...\"

Paroubek sám chystal po volbách vládu na přeběhlících, jak sám tvrdil. Dnes je to podle něj vláda založená na zradě, bez mandátu. Jak takovému člověku ještě může nekdo věřit jediné slovo?

Dnes se přeběhlíci, kteří nevydrží neustálý psychický nátlak, Jirkovi nehodí do krámu, tak proti nim vyhlašuje válku. A všichni jeho poskoci s ním...

Ať jste mezi svými:
http://www.unor1948.ic.cz/

Pro příště upozorňuji, že budu reagovat pouze na věcnou diskuzi. Nadávejte si sami sobě. Tím přesvědčíte o své \"pravdě\" maximálně tak ty vám podobné...

 
V 2/25/2008 5:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Málku, dotaz:
Co s poslancem, který byl zvolen NIKOLI jako osoba (hlaující podle svého svědomí), ale jako jméno na kandidátce strany NA ZÁKLADĚ PROGRAMU STRANY na ZÁKLADĚ POČTU HLASŮ pro tuto stranu? Nevadilo by mi, kdyby podle svého svědomí hlasoval ve věcech, které v PROGRAMU STRANY nebyly definovány, ALE vadí mi pokud hlasuje soustavně v rozporu s programem strany PODLE KTERÉHO BYL ZVOLEN.
Chcete i toto považovat za normální, demokratické a správné?
Já nikoliv, takový poslanec by měl pro rozpor PROGRAMU STRANY a svého SVĚDOMÍ odstoupit a nikoliv sedět dál v parlamentu, hlasovat podle svého svědomí trvale v rozporu s programem strany, za který byl zvolen, a pobírat několikanásobek průměrného platu lidí, kteří si na svůj denní chléb vydělávají v potu tváře své.

 
V 2/25/2008 5:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Gratuluji, trefil jste se do těch 280 znaků .), které jsem myslil, jen nevím stále nevím, proč těch 6000 dalších nadávkem, (což už sám o sobě je úhybný manévr, předpokládal jsem, že Vám to dojde). Útoky na osobu nepočítám, protože to už k internetu tak nějak patří, toho se zbavit nejde. Ono lidi mluvili k tématu, než jste zde vysktl Vy, nový středobod. Jako moudý člověk byste s tím měl počítat. Představte si, že sedíte v místnosti, nad něčím se bavíte, a najednou dovnitř vběhne člověk, který začne hulákat něco mimo mísu (Švejnar Klaus, Švejnar Klaus, kolovrátek - důkaz, abyste mě nechytal za slovíčka - stejně tak jste ale mohl křičet jízdní kola, jízdní kola, to je šumafuk), hádejte, o čem se lidé budou následující chvili bavit. Vítejte mezi lidmi!

Také jsem zmínil Štětinu, přidal bych Hutku, prosím dalšího Krause (což je, připomenu, ten člověk, který demonstruje proti Paroubkovi). Půjdeme po jednom, bude to tak snažší, přes tři se totiž nedostaneme.

A komunisty na mě nechoďte, to je škaredá škatulka. Já jen řekl, co si myslím o ČSSD, nevím proč už mě házíte do rudých. Ale počkat, to už tady někdo něco podobného řekl. Mohu Vás citovat .)?

P.S.:

1)Melčák & Pohanka soustavně porušují svůj program, ale u jednoho to vypadá, že zradí i své zásady (volám: stravenky, stravenky!). Já už vlastně nevím, jaké to svědomí mají: buď ho mají špatné, protože hlasují s vládou, nebo ho mají špatné, protože určitou dobu hlasovali proti vládě. Nebo hoši prozřeli, a předešlé svědomí si vymazali, pročež určité období byli bez svědomí a nyní tedy máme za poslance lidi bez svědomí? Neměli bychom je za tu určitou dobu "bezsvědomí" spíše potrestat, nebo alespoň dohnat k jasnému prohlášení? Chtěl byste poslance bez svědomí? Představte si, že já ne.

2) Mimochodem mohl byste mi citovat nějakou Parobukovu úrážku, v níž Snítilého vyzývá k přísáhání na život svých dětí? Možná jsem si ji přešel, protože na ČT ji zapomněli úvést.

3) Jen bych tak ještě dodal, že pro mě je nad zákonem ústava, nad ústavou morálka (řekněme křesťanská, abychom předešli omylům), víte, nerad bych se stal právním pozitivistou, já totiž věřím, že když do ústavy někdo propracuje rasové témata, že se mu na to lidi vykašlou.

 
V 2/25/2008 7:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nějak mi začíná scházet Krtek....

Co se týče přeběhlictví tak jsem nesmírně zvědav jak to dopadne se "stavenkami". Jestli pro zrušení jejich daňových výhod (tak jak změnu navrhuje Topolánek) budou hlasovat i Melčák a Pohanka tak je to pro mně jasný důkaz že žádné svědomí nemají a přešli na "druhou stranu" z čistě monetárních důvodů....

Akorát že poslední dobou jsem tak nějak neměl čas sledovat které návrhy zákonů náš slaný parlament projednával. Takže nevím jestli už se o stravenkách jednalo nebo ne...

 
V 2/25/2008 7:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brumla:

Zrovna dneska se o tom vládovalo:
http://www.novinky.cz/clanek/133967-vlada-podporila-zruseni-danovych-vyhod-pro-stravenky.html

 
V 2/25/2008 8:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile Mudro - já nevidím nic špatného na tom, že někdo chce vymýtit nějaký názor. Také bych rád vymýtil rasistické názory, ale samozřejmě ne násilím nebo zákazy, ale přesvědčováním. Třeba to tak také oni dotyční mysleli, já je neznám a neslyšel jsem celý projev, tak nemůžu soudit...

K té Kubě - víte, ono jim toho moc jiného nezbývá než tu klapačku proti Fidelovi neotvírat, pokud mají rodinu a potřebují jí živit...Každopádně spokojeně se tvářili a to i v oblastech, kam se většina turistů nevydává a kde tedy nebude spokojené vzezření nařízeno vládou:-) Prostě bych řekl že dokud mají lidé v Karibiku co pít, jíst a s kým souložit, tak je jim jedno, kdo vládne:-) (tedy většině samozřejmě)

 
V 2/25/2008 9:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se, myslel jsem že jste tu stránku uvedl v nějaké souvislosti s vámi, když byla skryta pod odkazem na vašem jménu. Pak mi ale nemějte za zlé, když soudím že šlo o váš blog. Chápal jsem to jako vaši vizitku a myslím že vy jste zodpovědný za to, jaký odkaz tam umístíte. Co jste měl na mysli tou poznámkou, že nejste placen za to, abyste psal komentáře na druhořadé blogy, jen tuším a jestli jste zde jen proto, že nás chcete přesvědčit o své pravdě, tak vám na rovinu řikám, že to nemá cenu. Jde o příliš velký střet světů, kde nemá nikdo pravdu a na ničem kloudném se zde neshodnem. Zkoušelo to před vámi více lidí a nikdy to k ničemu nevedlo. Tento blog si na nic nehraje, nemá zapotřebí hrát si na objektivní a podle jeho zaměření jsem chodí lidé s podobným názorem. To prosím akceptujte a respektuje. Neznaméná to že nesmíte nic kritizovat, ale musíte to něčím podložit. Když napíšete že je směšné tvrdit, že iDnes a lidové noviny píší vyváženě, tak to nějak dokažte. Vezměte třeba zítřejší vydání, analyzujte ho a zveřejněte to zde, milerád si to přečtu. Pokud tedy zde chcete plodně diskutovat, tak prosím vždy strukně k jednomu bodu, který hojně podložíte argumenty. A když uvádíte odkaz, uveďte i souvislosti s ním, když zde uvedete odkaz na nenávistný blog eportál, tak co si mám o vás myslet? Nebo vám imponují obraty jako "socanské lži" použité ve vámi odkazovaném článku? Neodpustím si poznámku k vašim spekulacím, že autor tohoto blogu je kýmsi placen, je to vyloženě trapné. Jestli o tom něco víte, vyložte karty na stůl nebo mlčte, když píšete, jak je ČSSD nemorální když někoho obviňuje z korupce a nepodloží to důkazy, děláte to samé.

 
V 2/25/2008 9:14 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pane Málku, tento blog se jasně deklaruje jako kritický vůči ODS. Je to snaha o alespoň malé narovnání jinak jednostranně zaměřeného mediálního obrazu světa. Takže je logické, že zde články kritické vůči ČSSD nenajdete. Není ani důvod, takových jsou na českém internetu veletucty. Nebo jste snad viděl, aby na blogu štvoucím proti ČSSD vycházeli články koické k Topolánkovi?

Musím přiznat, že osobně mne jsou mi údajné diktátorské praktiky ČSSD lhostejné, a to z několika důvodů:
1. Na rozdíl od ODS (viz například rozhovor s M. Němcovou cca rok nazpět) nic takového u ČSSD nepozoruji,
2. ČSSD nepovažuji za nebezpečnou, protože na rozdíl od ODS
3. není ve vládě
4. a nemá pod kontrolou média.

Až se situace změní, možná budu vůči ČSSD kritičtější, ale momentálně pro mne nepředstavuje nebezpečí.

Což je ovšem úhel pohledu, který je vašemu obscedantnímu nazírání světa zřejmě zcela nedostupný. Vy nejenom že pro stromy nevidíte les, ale vy dokonce žijete v bludu, že všechny stromy jsou jednoho druhu – ČSSD.

Pane Málku, co vy o nás víte, že nás označujete za voliče ČSSD či přímo KSČM? Samozřejmě že nic a samozřejmě, že bych to přešel, pokud byste se sám tak nedůtklivě neohrazoval proti tomu, že jsem vás nepřímo označil za voliče ODS. Vaše diskusní metoda je vůbec velice povědomá. Asi máte stejného učitele jako ti, kteří zde byli před vámi, a kteří spolu s vámi působí i na jiných hlozích.

Abyste mne však nenařkl z toho, že se vyhýbám vašim otázkám: můj komentář, na který jste tak přemrštěně reagoval, nebyl odpovědí na váš komentář, ale byl jím pouze podnícen, jako představitelem jistého typu. Což jsem ostatně jasně deklaroval, o to z toho prostého důvodu, abych se neblamoval, neboť jsem váš text nepřečetl celý až do konce. Prostě jsem nenašel sílu, protože mám-li číst po sté to samé, dám raději přednost stručnějšímu a originálnějšímu zpracování.

A pokud už jsme u těch osobních anamnéz, tak věřte tomu, že já žádným stihomamem netrpím. Právě proto si protivím ODS, protože se nepotřebuji na nic a na nikoho vymlouvat, a nepotřebuji si kompenzovat své pošramocené ego tím, se přihlásím ke straně, kterou volí „mladí, vzdělaní, úspěšní a inteligentní lidé“ a pokusím se tak nahradit pomocí statusové proměnné to, co mi chybí.

A protože z vaší věty: „stát je musí dohnat (krádeží) k tomu, aby byli hodní a solidární.“ soudím, že jste jen další z libertariánských věrozvěstů, s chutí vás přenechám svým kolegům, pokud budou mít o rozhovor s vámi zájem. Nevidím totiž pro sebe žádný přínos v tom ztrácet čas s člověkem, který není schopen pochopit, že veškeré hodnoty vznikají pouze spoluprácí. a že placení daní není „krádež,“ ale svého druhu renta za použití společných statků a odevzdání podílu ze zisku těm, kteří se o něj rovněž zasloužili, ať již přímo tím, že vytvořili podmínky pro jeho vznik, nebo nepřímo tím, že o něj sami neusilovali, a tím umožnili jeho dosažení mně.

 
V 2/25/2008 9:57 odp. , Blogger ods řekl...

Když si tak čtu všechny ty Málky, Nejedlé Krtky a jiné existence tak mně vždy napadá definice dobrého a špatného skutku ze Sienkiewicze. Kali ukrást kráva, dobrý skutek. Kalimu ukrást kráva, špatný skutek. Pokud někdo někomu vyčítá obvinění bez důkazů a pak sám tato obvinění vznáší, tak toto přísloví je naprosto přesné.

Paroubek svými výhrůžkami, urážkami a ničím nepodloženým obviněním donutil přísahat svého poslance na život svých dětí(!), že žádný úplatek nevzal.

Například pro toto tvrzení není žádný důkaz (například i proto, že o korupci těsně před Snítilého výrokem mluvil Rath a ne Paroubek), ale je přesně v rámci dosti nejedlého stihomamu, kde existuje jakýsi všemocný Paroubek, který může i za povodně, útok kobylek a hlad ve třetím světě. Veškeré toto nejedlé myšlení asi vychází z intelektuální ubohosti části voličů pravice, kde bez představy o všemocném vůdci či všemoudrém Guru jako Klaus se žít nedá. Přitom stranická disciplína nevychází z Paroubků či Topolánků, ona je dána demokratickými rozhodnutími stran. Kluby se většinově usnesou, že Klause podporovat nebudou a že podpoří Švejnara (Snítilý na rozdíl od například Škromacha - jak je možné že všemocný diktátor Paroubek nechává žít svého pravidelného kritika - proti Švejnarovi nevystupoval, baže dokonce v jedné anketě říkal, že bude hlasovat pro kohokoliv jen ne pro Klause) a pak by měli někoho kdo z neznámých důvodů poruší demokratické rozhodnutí u sebe tolerovat ? Proč ? Proč by měl být Snítilý členem nějakého spolku, když porušuje jeho zásady ? Kdyby byl rybářem a začal pytlačit a ještě by to vychvaloval, tak by ho vyrazili okamžitě. Stejně jako v každém jiném spolku, do kterého se vstupuje dobrovolně a dobrovolně se podřizuje jeho zásadám. O mandátu, který získal s minimem preferenčních hlasů (tudíž jen a jen díky členství ve straně) jsem už psal výše, ale zopakovat to různým Málkům asi nezaškodí. Stejně jako i otázku, proč každý kdo z poslanců prý teď postupuje podle svého svědomí má nějaký problém. Je to jistě jen čirá náhoda 3x za sebou a jejich chování je křišťálovější než Standa...

 
V 2/25/2008 10:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nezná někdo - nebo přímo nemá přesnou kopii smlouvy kterou s vládou uzavřeli Melčák a Pohanka ?


To jenom abych věděl co všechno se ještě bude postupně rušit....

 
V 2/25/2008 10:06 odp. , Blogger ods řekl...

Ahuro, jsem si vědom tohoto nedostatku v mém návrhu. Proto jsem i zmínil různé možnosti, jak odchod pro zisk znechutit. Navíc jsem zapomněl zvýraznit jednu důležitou podmínku, že by se to muselo týkat opravdu velké části poslanců (30-40 minimálně) najednou. Něco jako se stalo v případě Unie Svobody. Jde o situaci, kdy strana co měla úspěch ve volbách se rozpadá a není známo, která část bude prosazovat co z programu. I když tuto možnost jsem měl pouze jako dodatek. Osobně by mi stačil ke štěstí jen částečně vázaný mandát, který patří straně, ale až po tak zvané zradě.

 
V 2/25/2008 10:15 odp. , Blogger ods řekl...

Brumlo

http://cs.wikisource.org/wiki/Dohoda_o_podm%C3%ADnk%C3%A1ch_tolerance_koali%C4%8Dn%C3%AD_vl%C3%A1dy_v_obdob%C3%AD_2007_a%C5%BE_2010

Je to tak otevřené a nic neříkající, že si mohou dělat téměř cokoliv a jestli čirou náhodou budou muset něco porušit, tak to jistě vyřeší nějaký decentní dodatek.

 
V 2/25/2008 10:18 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kamile, ten vámi odkazovaný článek je jen další kamínek, které zapadá do nepříliš hezké mozaiky. Mnoho věcí totiž nasvědčuje tomu, že se kolem nás (tj. euroamerické (sic!) civilizace) začíná zatahovat síť nové totality, mnohem rafinovanější a zákeřnější, než byla jakákoliv z těch dosavadních, totality vpravdě matrixovského ražení, které bude natolik svůdná, že lidé sami budou po jejím zavedení toužit.

A my se tady strašíme komunisty. Není to směšné? Není tváří v tvář nastupujícímu tech nacismu (Geonův termín) směšné, jak se hádá „pravice“ s „levicí“, a v prachu a zmatku, který tím působí, se na nás v tichosti řítí pohroma mnohem vážnější, než jsou daně či fronty na maso? Není to náhodou jen další aplikace principu „rozděl a panuj,“ čili když se dva perou, třetí se směje?

To co není vidět, to co se děje pod povrchem, mívá často dalekosáhlejší důsledky než to, co se za velkého povyku předvádí k pobavení publika.

Něco je špatně, skoro se dá cítit v kostech. Ale není úplně jasné co, navíc mnoho lidí je již nakaženo a příznaky infekce považuje za známku vlastní vyspělosti, infekci samu pak za dobrodiní největší. Je to stres z přemnožení druhu, nebo pozitivní zpětná vazba vlivem globalizace vzrostla nade všechny meze, a systém (tedy lidstvo) již není možné stabilizovat jinak, než kolapsem a následným „restartem“?

Každopádně mne důslednost a všeobsáhlost, s jakou chtějí všemožné úřady kontrolovat jedince a mít povědomí o všech detailech jeho života i o těch, s nimiž přijde do styku, příliš na klidu nepřidává.

Myslím, že není daleko doba, kdy bude zaveden nejskvělejší, vskutku epochální výdobytek civilizace: “řízená svoboda“.

 
V 2/26/2008 12:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Málku, reaguji pouze ze slušnosti, protože jste mne oslovil. Nerozporoval jsem váš příspěvek nikoli proto že by nebylo co ale proto že jde o stokrát obehranou písničku, zaznívající z většiny médií a já nechodím na tenhle blog proto abych ji znovu poslouchal. Nic proti věcné diskusi. Ale elaboráty tohoto typu jsem už prostě překrmen a nebaví mne do nekonečna se opakovat předkládáním argumentů na neustále stejné podněty. V příspěvku kde jsem zmínil vaše jméno jsem vás zařadil mezi ty inteligentní (a nebyla to nějaká ironie) ale zmínil jsem vás jen proto že jste se mi hodil jako příklad. Ne proto abych vás vyprovokoval k nějaké reakci.

Tribune, přesně jste popsal moje pocity. Do obrazu který jste nastínil, podle mne, dobře zapadá i ten předchozí odkaz (o shromáždění na staromáku) který jsem uvedl. Jímá mne hrůza jak lidé tančí podle zahrané notičky a unikají jim zřejmé souvislosti. Mám inteligentního syna který chodí s Ahurou na stejnou školu. Upozornil jsem ho na ten samý článek a on mi řekl že kdyby o tom shromáždění věděl tak by šel také zapálit svíčku. Teprve když jsem poukázal na souvislosti a z nich vyplývající (dle mého názoru) paradox, došlo mu o co jde. Ale nepřekvapuje mne to protože to praní mozku, kterým v současné době tenhle národ (a nejen on) prochází, už není žádná slabá káva. To už si člověk musí dát hodně záležet na tom, aby mu zůstal zachován v (relativně) neporušené podobě.

Všiměte si že třeba Pontifex (zdravím vás Pontifexi :-) to je i pro vás) nemá potřebu rozlišovat mezí názorem a způsobem myšlení. Nevidí že, ačkoli se mému způsobu myšlení příčí jakékoli ubližování bližním, mohu mít ten názor týkající se konkrétního masového vraha, že by měl být pověšen. Nevidí rozdíl mezi "mýcením názorů" (jako je třeba rasismus) a způsobem myšlení (jako je třeba cit pro spravedlnost, soucit s bližními, pocit sounáležitosti) rozprostírajícím se univerzálně vůči všem lidem, kteří mi nedají příčinu abych je vnímal jinak, bez ohledu na to k jakému etniku či sociální skupině patří.

Systém "rozděl a panuj" nebyl snad nikdy praktikován důsledněji a s větším úspěchem. Kam se hrabou bývalí komusti se svými agitkami ve stylu PŠM ("Politické školení mužstva" info pro toho kdo nebyl za totáče na vojně). To stačilo slyšet nebo číst pár slov a člověk hned věděl kam je zařadit a že je čas na to aby vypnul pozornost. Ta současná propaganda používá tak rafinované finesy že se ji vždy podaří ulovit "pár dušiček", které se pak automaticky stanou dalšími "agitátory". Je to jak rakovina.

 
V 2/26/2008 1:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

oprava:...rozdíl mezi mýcením názorů (jako je třeba rasismus) a mýcením způsobu myšlení...

 
V 2/26/2008 7:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://zpravy.idnes.cz/foto.asp?foto1=CEN21525e_policie5.jpg&id=A20080225_cen_29


...lidová tvořivost ve vítezném únoru..-)

 
V 2/26/2008 10:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile a jednou z cest jak toho dosáhnout je právě ona "kouzelná postmoderna" ve svém relativismu a nezakotvení se.

Brtník

 
V 2/26/2008 10:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Brtníku přiznám se že jsem váš příspěvek tak docela nepochopil - respektive pochopil ve vícero variantách a netuším která by mohla být ta správná.
Mohl byste být konkrétnější ve smyslu:
1) Dosáhnou čeho?
2) Jaký druh "kouzelné postmoderny" máte na mysli?
3) Nezakotvení se v čem?
:-)
Děkuji

 
V 2/26/2008 2:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Opět oprava: Má být "Dosáhnout" ne "Dosáhnou". Jsem trochu ve fofru, k počítači odskakuju a nečtu to po sobě.

 
V 2/26/2008 4:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To ODS: Díky za odkaz, je to opravdu skoro nic neříkající. Daně už zavedeny byly, privatizace nemocnic se chystá, o tom jak se řeší sociální dopady jsem slyšel mluvit pana Cikrta.

Akorát ty stravenky, jak se o nich pořád všude mluvilo (hlavně tedy na kameru pan Melčák) tam nejsou konkrétně napsané...

Posledně jsem opět viděl film Terminátor 3 a na konci má hlavní hrdina proslov ve stylu: "Prostě to bylo neodvratitelné....."

 
V 2/26/2008 6:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Na www.blisty.cz/2008/2/25/art39140.html
autor pan Koukolík pěkně popisuje osobnost deprivanta, prosim přečtěte si ho, nevím zda by se dal rozebrat ale dobře jsem se bavila.

Spíš mě mrzí že moji spoluobčané jsou zastrašení a neví co si počnout s chováním politiků, komu mohou věřit? co si mají myslet?
Snad se stane to, co v roce 27. 11. 1989 a řeknou si, nejsme jako oni a nikdy takoví nechceme být.
Zatím ODSáci kradou jako o závod.
Radar, nemocnice, lesy. privatizace agentury pro rozvoj.
Můžeme se ale pokusit protestovat, třeba jít 15.3. na demonstraci proti radaru.

 
V 2/26/2008 7:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Informace na webu ne základnám

 
V 2/26/2008 8:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jako reakci na tohle:
"Systém "rozděl a panuj" nebyl snad nikdy praktikován důsledněji a s větším úspěchem."
relativizací všeho a zpochybněním jakékoliv vize (velkého vyprávění) či zákonitostí nejen společenských, ale i přírodních - v důsledky tvořením pocitu, že "to nemá cenu" se o něco snažit.
Nezakotvenost plyne z neexistence nějakého cíle (pokud za cíl nepovažujeme bezbřehý hedonismus a hromadění majetku a tím i neomezené moci)

Brtník

PS - Mirko, oni deprivanti jsou nádherně putovní, lepí se pokaždé na zdroj moci, dříve KSČ, dnes ODS, z nouze i jinde (dříve brkouni, dnes socdem).
Mnohé by se vyřešilo, kdyby se vědělo jak tomu zabránit.
Dávno v roce 1968 jeden psycholog doporučil, aby každý kdo jde do politiky si nechal vypracovat od nezávislého psychologa profil osobnosti a ten zveřejnil. Za nápadem se zavřelo (tehdy) hrobové mlčení. Netvrdím že by to byl všelék, ale asi by se leckde najednou "nedostávali lidi", třeba když by bylo podmínkou ono prosociální cítění nebo absence touhy po moci.

 
V 2/26/2008 8:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo - zapomněl jsem dodat že ta odpověď patří Kamilovi.

 
V 2/26/2008 8:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak je to tady, BL varují již dva týdny předem, že víza do USA budou jen klackem proti EU, ale lidé se radují. O tom, že naše republika je jen pokusný králík se nezajímají a dalšímu omezování svých práv tleskají. Více na BL http://www.blisty.cz/art/38910.html

Co mě dnes ještě zaujalo je nový "odvážný" boj proti komunismu. Máme mezi námi skryté "hrdiny" kteří se 20 let po sametové revoluci a pádu SSSR nebojí plivnout padlému režimu do "ksichtu". Bravo

http://www.blisty.cz/2008/2/26/art39193.html

No a Mirko, 15.3 zkrátka musím ject. Bude to zkouška národa. Bohužel na stránkách nezákladnám jsem nenašel kormě plakátu a data a místa konání prakticky nic. Čekal bych nějaký cíl demostrace, alespoň pochod na parlament či sídlo vlády. Něco jako v Srbsku, statisíce demostrantů a klidně i vypálení americké ambasády. Ano, mějte mě za radikála, není to legální, zato to považuji v dané situaci za legitimní, protože neexistuje legální alternativa, jak vládě v otázce přijetí radarová základny zabránit. Samozřejmě pokud selžou veškeré nenásilné protesty. Tady bohužel nejde o nějaký zákon, který můžete jednoduše zrušit, zde se na odstranění základny musíme domluvit s USA, je nutný souhlas obou stran. Dostaneme se do situace jako Kuba, která se nemůže zbavit základny Guantanámo, ačkoliv se zde prokazatelně mučí vězni.

Na závěr bych dodal, že by nebylo špatné uspořádat nějakou potkávací akci pravidelných čtenářů či přispěvovatelů na tento blog při příležitosti Mirkou zmiňované demostrace. Navrhoval jsem to již minule, ale bohužel to nevyšlo. Tentokráté by to mohlo vyjít, přeci jen jsme skuteční lidé z masa a kostí a ne jen nějaké náhodné generátory slov, které by sem posílaly komentáře. Ujmout by se toho mohl někdo, kdo se vyzná v Praze a má organizační schopnosti. Takže kdo má předběžný zájem, napište sem.

 
V 2/26/2008 9:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Brtník, nezávislý psycholog se lehce řekne, ale myslíte, že by to nějakému totalitnímu systému skutečně stálo v cestě? Mě to spíše zavání kádrováním a režimu nepohodlný jedinec by jednoduše tím testem neprošel. Ono jak to tak většinou bývá, dobrá myšlenka je většinou zneužita.

 
V 2/26/2008 9:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak je to tady i černé na bílém, skutečně "bezvízový" styk. Jen na vás ve státech bude čekat imigrační úředník, sejme vám otisky prstů jak nějakému zločinci, zeptá se vás, dke budete bydlet, co tam budete dělat a kolik máte peněz. A to ani nezmiňuji co vše budete muset uvést v internetovém dotazníku. USA s námi jedná skutečně jako rovný s "rovným", zkuste tohle chtít po amerických turistech.

http://www.blisty.cz/2008/2/26/art39197.html

 
V 2/27/2008 10:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Znáte, poradíte jim?
http://www.4s.snadno.eu/Uvodni_stranka.html

mle

 
V 2/27/2008 11:04 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Eyble - totalitní systém by to ani neměl zapotřebí, a proč by si volič nemohl prokádrovat ty co má volit? Takle kupuje zajíce v pytli.
K těm vízům - nejde jen o ty dotazníky Velkého bratra, ale o reálnou možnost se proletět jen na letiště a zpátky.

Brtník

 
V 2/27/2008 6:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Brtník, prosím oslovujte mě buďto křestním jménem, nebo třeba Pane Eybl, děkuji. K těm psychologům. Mě se zdá, že problém je poněkud jinde. Sice statisticky jsou politici náchylnější ke korupci než zbytek obyvatelstva, jenomže to je dáno tím, že moc korumpuje. Proto si mylím, že psychotesty u politiků při vstupu do vrcholné politiky by byli zbytečné. Politik nevstupuje primárně do politiky kvůli hmotným statkům a moci, většinou jsou to idealisté, ale různé procedury zajistí, aby se nahoru dostali jen někteří. Vezměte si například seriál Jistě pana Ministře, pan Hacker do politiky vstupuje jako šéfredaktor politicky kritického časopisu a postupem času v politice se z morálního jedince stává ochočená opička, která pro udržení korýtka kývne na všechno. Zde by byl psychologický profil k ničemu. A hlavně, volič se má rozhodovat podle programu strany, ne podle psychologických profilů jedinců. Největší úskalí ale spatřuji v tom kouzelém slůvku "nezávislý". toto zajištění by byl největší problém. Jednak nikdo nemá právo hodnotit, jestli je někdo způsobilý nebo nezpůsobilý pro politiku, jednak udělat objetkivní posudek je nereálné, každý kdo ví že jde na psychologický test, ví že jde o test a uvedené vzorce chování během testů nemusí odpovídat realitě, přeci je se každý bude snažit při testu vydat ze sebe to nejlepší a ti kdo mají dobré úmysly a odpoví upřímně pohoří ve srovnání s notorickými lháři. A kdo by zajistil politikckou korektnost samotných psychologů, byli by zbaveni práva volit? A kdo všechno by byl takto prověřen, každý ko vstoupí do strany, každý kdo se uchází o veřejnou funkci nebo každý poslanec, senátor atd.? Kde vezmete tolik psychologů? Už vidím ty možnosti zneužití, kde voliči ve volbách volí podle profilu kandidáta, třeba by vyšel u pana Paroubka: "labilní jedinec s diktátorskými a pedofilními skolny". Byla by to nejvyšší míra propagandy. A ano, plně totalitní režimy to nepotřebují, ale toto je právě nástroj, jak na totalitní režimi přejít. Protože za psychopata můžete označit kohokoliv a není obrany.

 
V 2/27/2008 9:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre - neberu to jako všelék, jinak mi to nějak přišlo na mysl po konstatování Koukolíka o vysoce nadprůměrné koncentraci deprivantů (dle jeho definice) mezi politiky.

(viz. BL)

Brtník

 
V 2/27/2008 9:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Brtník, já nezavrhuji samotnou myšlenku, jen by mě zajímala vaše představa realizace. Já třeba dostal před pár lety nápad, že by každý obal výrobku byl očipován a šlo by tak uplíst bič na nepořádné občany, kteří jimi zněčišťují přírodu. Zkrátka by byl každý člověk zodpovědný za postarání se o likvidaci odpadků. Pak by stačilo přijít se čtečkou čipu do lesa, zjistit jméno a zavolat pachatele k uklizení. Pominuli řadu problémů, například s předáním výrobku cizí osobě či jiných, tak pro mě je největší problém ztráta soukromí a absolutní kontrola státu nad jedincem. Toto hledisko jsem před lety zanedbal, dnes je pro mě ze všech nejdůležitější. Sice mnou jímá vztek, když každý den jezdím autobusem do školy a trpím při pohledu na okolí vozovky, bohužel lidé jsou bez prominutí "prasata" a vyhodí z auta cokoliv. Ale čipy nejsou řešením, řešením je výchova a když selže i ta, tak při jakémkoliv spatření znečištění by jedinec byl povinnen uklidit určitou oblast, ne jen svůj nepořádek. Penežní tresty se mi zdají neúměrné, protože jen likvidací následků si člověk zapamatuje jakého "svinstva" se dopouští.

 
V 2/28/2008 1:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

spatření = přistižení? Protože jinak mi to vychází tak že spatřím-li nějaké znečištěné místo - jsem povinen uklidit oblast.

 
V 2/28/2008 9:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre, mám obavy, že ta absolutní kontrola státu nad jedincem se stává i tak realitou. Určité problémy jsou řešitelné v nastavení podmínek - např. proč v Německu nevidíme prakticky odhozené obaly od nápojů - a když tak původu z ČR? - neboť záloha je dostatečně motivující obal vrátit do výkupu (cca 8.- Kč).
Pokud chci vykonávat určité povolání musí splnit určité předpoklady, tj chci-li být třeba pilotem musím absolvovat určité testy a vyšetření, mám při tom svobodnou volbu nebýt pilotem.
Chci-li být politikem, musím absolvovat určitý test (pro všechny stejný), který pak bude veřejně přístupný včetně jeho interpretace.
To je ale jenom úvaha - podstata věci je v KONTROLE politika tj. jeho odvolatelnosti za určitých podmínek, jinak uplatnění přímé demokracie - ale i tahle idea má své slabiny.
Jistým řešením by bylo nastolení určitého klimatu ve společnosti, které by sankcionovalo určité chování, už ale slyším ten pokřik o omezování osobní svobody...
Je to složité a zázračné jednoduché řešení neexistuje.

Britník

 
V 2/28/2008 9:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kterej šotek mi zkomolil podpis?

Brtník

 
V 2/28/2008 10:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile , omlouvám se za špatnou formulaci, samozřejmě při přistižení při činu, tak jsem to myslel, děkuji že pozorně čtete. Pane Brtníku, vím že jsou určitá povolání, kde jsou ty testy nutné, ale když vezmu vámi zmiňovaného pilota, tak je v zájmu všech, aby to nebyl nějaký psychopat. Bohužel u politika tohle neplatí, politika je boj o moc a o zájmy všech se nejedná, zde účel světí prostředky a když máte prostředek jak zdiskreditovat nepřítele, tak se to jen a jen hodí. Takže když psycholog vyšetřuje pilota, jestli je ke svému povolání způsobilý, tak nemá důvod proč lhát, kdežto u politika může dostat notičky jak ten výsledný profil politika má vypadat. Nejlepší filtr politků má být jejich svědomí, pokud to selže, má nastoupit tisk, pokud selže i ten, má nastoupit lid. Rozumný politik, který ví že selže svědomí zase ví, že tak jako tak by to časem neustál a raději sám odstoupí. Bohužel u nás je vyzkoušeno, že svědomí nefunguje, tisk selhává a lid si to nechá líbit, takže i politik nemá důvod za jakékoliv situace odstoupit. Nedokážu si pana Topolánka, pana Langera či pana Dalíka představit ve vrcholné politice například v Británii, opravdu ne.

 
V 2/28/2008 10:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nu, podle toho co slýchám z médií stran policie, jejíž členové také absolvují psychotesty jež rozhodují o přijetí, si nedělám žádné iluze o účinnosti psychotestů (či čehokoli podobného) u politiků.

Mimochodem, postřehli jste jak Topolánek glorifikoval terorismus? Mašín dostal medaili. Není nad to, vybrat si k zastřelení a oloupení pošťáka tu správnou dobu.

Podle Josefa Mašína je "Skutečnost, že komunisté mají stále silné zastoupení v českém parlamentu, svědectvím, že lidé neznají historii."

Že by pozice katolické církve a množství věřících v naší zemi (i jinde) bylo důkazem stejné neznalosti? Protože proti ní jsou komunisté se svými gulagy a nespravedlivými procesy (co do počtu) úplní žabaři.

 
V 2/28/2008 11:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

PŘÍSLOVÍ, kapitola 1, verš 10 -26
Synu můj, jestliže by tě přemlouvali hříšníci, nepřivoluj.
Jestli by řekli, poď s námi, dělejme úklady proti nevinnému bez ostychu.
Pohltíme je jako podsvětí pohlcuje živé.
Uloupíme majetek a své domy si cizí kořistí naplníme.
Spoj se s námi, budeme mít spolu jeden měšec.

Synu můj nevcházej na cestu s nimi, nechoď po jejich stezkách.
Neboť jejich nohy ke zlu běží, a pospíchají k vylévání krve.
Nevidí síť jako ji nevidí chytaní ptáci.
Oni však ty ůklady strojí proti vlastní duši.

TAKOVÉ JSOU CESTY KAŽDÉHO DYCHTÍCÍHO PO ZISKU, DUŠI PÁNA SVÉHO UCHVACUJE.

Moudrost na ulicích volá, na náměstích vydává svůj hlas.
V největším hluku volá, na místech kde se rozsuzují spory promlouvá.
Jak dlouho hloupí milovat budete hloupost, posměvači budete milovat posměch a blázni nenávidět poznání Boha.
Obraťte se od svých cest když vám domlouvám, hle přináším vám svého ducha objasním vám moje slova.

 
V 2/28/2008 12:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko, historická zkušenost nám říká, že nauka a praxe často nekráčí ruku v ruce. Součástí komunistického učení je i tzv. Morální kodex budovatele komunismu. Myslím, že není na škodu se s ním seznámit:

* oddanost věci komunismu, láska k socialistické vlasti a
k socialistickým zemím;

* svědomitá práce pro společnost: kdo nepracuje, ať nejí;

* péče každého o zachování a rozmnožení společenských
hodnot;

* vysoké vědomí společenské povinnosti, nesmiřitelnost k
porušování zájmů společnosti;

* kolektivismus a soudružská vzájemná pomoc;

* jeden za všechny, všichni za jednoho;

* humánní vztahy a vzájemná úcta mezi lidmi: člověk je
člověku přítelem, soudruhem a bratrem;

* poctivost a pravdivost, mravní čistota, prostota a
skromnost ve veřejném i osobním životě;

* vzájemná úcta v rodině, péče o výchovu dětí;

* nesmiřitelnost k nespravedlnosti, příživnictví,
nepoctivosti, kariérismu a hrabivosti;

* přátelství a bratrství všech národů, nesmiřitelnost k národní, rasové nenávisti;

* nesmiřitelnost k nepřátelům míru a svobody národů;

* bratrská solidarita s pracujícími všech zemí, se všemi
národy.

 
V 2/28/2008 5:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, ta otázka kolem bratří Mašínů není tak jednoznačná. Já se radši odpovědi vyhnu, protože o tom moc nevím. Co mě dnes potěšilo, bylo nalezení stránek Mirka Topolánka, takové studnice "moudrosti". A hlavně jsme tam nalezl text, který mi utkvěl v paměti a už tehdy jsme se tomu smál, tady je jeho znění: "Vážení spoluobčané, já dnes nebudu pronášet žádné plamenné výzvy. Řeknu prostá slova, my chceme zemi bez komunistů, svobodnou, demokratickou, bez korupce, bez nájemných vražd. Já vám přečtu jeden mail, který mi přišel, a to je závěr, je velice krátký, paní Jílková. Není mi ještě osmnáct, nemůžu jít k urnám, ale mám jasno, nechci vládu ČSSD a komunistů, nechci, aby mě někdo podváděl kampaní ODS Mínus. Chci vládu demokratickou, která je zásadová, stálá, která mi opravdu otevře bránu Evropy a na té bráně bude hrdě napsáno - Česká republika - a já z ní budu s úctou a hrdostí odcházet a s láskou se vracet. Takovou zemi chceme i my, děkuji vám." Tomu se musím smát ještě dnes. Je tam dokonce i přepis té debaty na kterou jsme předtím poukazoval. Jenže jak se zdá, smích mě rychle přejde a budem tu mít radarovou základnu na věčné časy. A já nevím, co dělat, protože žádná legální cesta ke změně nevede. Holt přijdu jako ovečka 15.3 a uvidím, jestli je nějaká reálná šance.

 
V 2/28/2008 6:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromír Eybl:

Muhahá, tak ta citace je dokonalá! Rozhodně nejlepší vtip, co jsem za dnešní slyšel. Přímo kondenzovaná tupost užitečného idiota.

 
V 2/28/2008 6:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Panu Jaromírovi,
taky mě napadlo se nějak s vámi a dalšími lidmi chytrými a přemýšlivými sejít.

Kromě toho jsem si představila, jak mám na demonstraci v Praze nad hlavou nápis NEJSME JAKO ONI!
Nejsem jako oni? myslím si, že a všechpodle přísloví 1/10-23, nejsem.
Pak jsem se imaginárně rozhlédla do lidech kolem. Také ONI nejsou jako ONI?
Pan Švejnar, pan Novotný, pan Halík a pár lidí také na tomto webu snad také nejsou jako ONI.

Není ale dnes ten hromadně vyznávaný KONZUMERIZMUS nová regulerní ta jediná pravá, cpaná reklamou lidem horem dolem, víra?

A má člověk sám, schopnost odolat takto lákavému pozlátku ovládnutí všech, DUŠÍ UCHVACUJÍCÍCÍM ZISKEM?

To se vůbec netýká levice nebo pravice černých nebo zelených.
V BL je hodně těžký článek o postmodernismu, je to o rezignaci na nalezení obecných společných východisek pro lidstvo.

Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní.

Tento svět je nemocný, zdá se.

Má někdo z filozofů, básníků, politiků,ekonomů lepší medicínu než zodpovědnost, čestnost, obětavost, souhrnně - lásku?

 
V 2/28/2008 7:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Když už zde někdo nakousl otázku vyznamenání Mašínů, nemohu zde nevlepit link na petici proti tomuto Topolánkově úletu:

http://www.petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php?id=117

btw. jen se třesu očekáváním (a strachy), kdy udělí plaketu Kajínkovi, heparinovému Zelenkovi, manželům Stodolovým nebo spartakiádnímu vrahovi Strakovi (nedosti na tom, že minimálně posledně jmenovaný by podle stejné logiky, jež přinesla metál Mašínům, zcela jistě naplňoval kritéria "bojovníka proti minulému režimu" dotyčným způsobem oceněným). To jsme to, lidičky, měli kam dopracovat....

 
V 2/28/2008 7:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A já bloud myslel, že politik má sloužit lidu a starat se o obecné blaho. A ne bojovat o moc (svojí absolutní). Podle této logiky byli nejúspěšnějšími politiky --- bojím se domýšlet....

Brtník

 
V 2/28/2008 8:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko, tomuhle se říká krize identity postmoderní společnosti. Velmi doporučuji - jestli jste ještě nečetla - knihu E. Fromma "Mít, nebo být". Zrovna nedávno vyšla dotiskem, takže by neměl být problém ji sehnat.

 
V 2/29/2008 11:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko - ale i ostatní, přečtěte si toto:
http://www.blisty.cz/2008/2/29/art39252.html

Ale nejen toto od Petra Saka.

Nereflektování Ericha Fromma je jedním z největším hříchů levice, tady ale bude muset dojít ke katarzi - nutnosti opustit spotřební společnost, jedním z důvodů (asi zákonitým) pádu realsocíku bylo to, že se vlastně nechal táhnout směrem ke spotřebě.
Prostě si nepořizuju to co nepotřebuju, nemám auto, věci používám dokud se úplně neopotřebují...

Brtník

 
V 2/29/2008 7:56 odp. , Blogger Tribun řekl...

Ta medaile pro Mašína mne tedy dostala. To už rovnou může dostat Nobelovu cenu za medicínu doc. Josef Mengele.

 
V 3/01/2008 12:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě doplním vyjádření tribuna: a také by ji měl dostat "doktor"Julínek za skvěle připravenou likvidaci penzistů a nemocných ekonomickou cestou.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka