sobota, února 16, 2008

Vítězný únor

Před šedesáti lety využila tehdejší KSČ laxnosti a nerozhodnosti politické konkurence, i svých spojenců v jejích řadách, a dosti nevybíravým způsobem se chopila moci, které se nepustila po dalších čtyřicet let. Do učebnic dějepisu se 25. únor 1948 zapsal jako den Vítězství pracujícího lidu. Jak se budou naše děti učit o 15. únoru 2008, o dni, kdy se Václav Klaus stal podruhé prezidentem a ODS slaví politický triumf?

Václav Klaus byl podruhé zvolen prezidentem České republiky. To, co se může na první pohled jevit jako banální zpráva, kterých dnes a denně přichází ze stabilních demokracií tucty, aniž by kohokoliv vzrušovaly, je v českých poměrech novina zásadního významu. Už jenom proto, že Česká republika má ke stabilní demokracii daleko. Přinejmenším nepovažujeme-li za standardní součást demokratické kultury všudypřítomnou korupci, nezájem státního aparátu o správu věcí veřejných, či takové kauzy, jako je případ bývalého (a prý opět budoucího) vicepremiéra Čunka, či předvolební „akce Kubice". To, že ODS při prosazování svého kandidáta uspěla navzdory tomu, že její úsilí bylo provázeno hrubostmi, urážkami, vyhrožováním, trucováním a podezřením z korupce, vysílá směrem k občanům jasný signál: nic se nezmění, vše zůstává při starém.

O samotného Václav Klaus však nakonec tolik nejde, i když je symbolem celého polistopadového vývoje, a jeho instalace do úřadu prezidenta znamená legitimaci všeho, co se po roce 1989 stalo, a odmítnutí veškerých pochybností stran ekonomické transformace. Václav Klaus je minulost. Mnohem důležitější je přítomnost a budoucnost. A tu bude diktovat triumfující ODS, strana, která úspěchem svého čestného předsedy v prezidentské volbě upevnila své postavení dominantní politické síly, které o všem rozhoduje, vše ovlivňuje, a na nic a na nikoho nemusí brát ohledy. Neexistují pravidla, která by ODS musela dodržovat, protože neexistuje moc, která by ji k tomu mohla přinutit. ODS sama je moc, ODS je stát.

ODS dokonale vyšla taktika „zloděj křičí: chyťte zloděje," a za neutuchajícího povyku o totalitních praktikách uvnitř ČSSD, která prý nutí své poslance volit proti jejich svobodné vůli, a chce je mít plně pod kontrolou, dokázala ODS ve všech kolech odvolit jako jeden muž. Nerozborná jednota ODS dosáhla dokonalosti, o níž si i komunistické politbyro mohlo nechat jenom zdát. Zato na ČSSD ulpěl odér strany, která nevládne ani sama sebou, a již volit je riskantní, protože volič nikdy neví, jak se jím zvolení poslanci zachovají. A to je další bod pro ODS.

Bodovala i KSČM, která opět prokázala, že bez ní se žádné důležité rozhodnutí neobejde, a že bude míchat kartami, jak ona bude chtít, aniž by se zdráhala pomoci muži, který je pro ni jinak ikonou všeho zla. Bodovala i KDU-ČSL, která pro změnu osvědčila svůj cit pro vítěznou stranu a odvážně se přiklonila k tomu, od koho může žádat revanš za svoji podporu. Nejvíce bodů si však samozřejmě připsala ODS, která si ověřila, že je jedno, jak vulgárně a arogantně vystupuje, do jak pochybných obchodů se zapojuje, že pranic nezáleží na tom, jestli lže či mluví pravdu – protože nakonec vždy prosadí svou, protože hrubá síla nakonec zvítězí, protože se nemusí bát toho, že by někdy musela vydat počet ze svých činů. Jejím příznivcům je totiž jedno, co a jak ODS dělá, hlavně když vítězí. ODS vyhrála – slušnost a demokracie v České republice prohrála.

Máme Vítězný únor, Den vítězství politiků nad občany.

poslal Tribun

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 103:

V 2/16/2008 9:05 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Můj názor je, že tahle země nemá šanci. Když slyším názory typu "já kdybych měl tu šanci stát se poslancem nebo být podnikatel tak bych se napakoval (využíval bych díry v zákonech)" a podobn. tak je mi z toho smutno. Mám pocit, že strana ods a lidé typu Kožený, Dalík... jsou jakým si vzorem pro mladé.

 
V 2/16/2008 10:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já bych tu naší volbu možná tolik nedramatizoval,podívejte se na volbu prezidenta v USA například,nebo v Itálii, kde prezdinta volí klidně ve 20. kole. Myslíte, že jinde se nešmelí s hlasy? Tak to jste pořád dost naivní a sebemrskačští - u nás je to nahovno, jó to na Západě...."

 
V 2/16/2008 10:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...a po té slavné události, volbě místního krále, kdy byl opět zvolen místní papá loupežník, došlo na pompézní oslavu, kde místní lapkové znova zvolenému argumentum ad baculum líbali kopejtko a vše se stylově odehrávalo v doupěti nejpovolanějšího, jogurta Jovo Saviče tež kámoša Ranka Peciče kamoša Slobodana Miloševiče tež kámoša místního papá tuti di tuti...a kruh se šťastně uzavřel, neznám špinavý peníze, jenom lidi, kteří jsou mi nebezpeční - se mi zdá, že si amíci chtěji radarem na zdejším území vyřešit nedavný převratový problem iránskými ( čti svými) raketami, jejich člověk neuspěl, neva, deset mega není tak hrozné numero, aby se nedalo kozojedy odepsat. .-)

 
V 2/16/2008 10:14 dop. , Blogger Klimax řekl...

Jestli někdo chcete vidět blog Klausovce a komentáře Klausovců pak http://motls.blogspot.com/2008/02/vaclav-klaus-smoothly-reelected.html je to pravé ořechové...

pozn.:Drobně se tam objevuji také,ale ...
Varování ministerstva zdravotnoctví:"Příliš vysoká koncentrace ODSismů a Klausismů"!

 
V 2/16/2008 10:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To klimax
Je k nepochopení, že spolutvůrce neporuchové formulace teorie strun obdivuje politiku takového monstra...pak se opravdu nesmíme divit Hitlerovi a jeho politickým úspěchům, které demokraticky uznávali na celém světě, teda pokud ostatním nezačal šahat na jejich prachy a statky.

 
V 2/16/2008 10:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...jj, kde začínájí mé peníze, tam končí tvá svoboda.

 
V 2/16/2008 11:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To Tribun:
V jiném článku jste uvedl, že se historie ráda opakuje. Dlužno dodat, ano, ale buď jako komedie,nebo tragedie.Proč asi?

 
V 2/16/2008 11:32 dop. , Blogger Klimax řekl...

Doufám,že nikdo nezapomněl na komentáře...

 
V 2/16/2008 11:48 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mě jako Ahuru necháva výsledek volby klidným. Jediný na co si za Klausovi vlády vzpomínám je, že nedal šanci ČSSD při druhém pokusu a že jezdil do zahraničí vykládat o zbytečných obavách ohledně globálního oteplování. Jako hrůzovládu to období rozhodně neberu. Dokud volba prezidenta bude politický boj, tak nelze ani jiný výsledek očekávat. Slyšel jsem část projevu staronového pana prezidenta a jak děkoval ODS, tak to mi stačilo, velmi "nadstranický" kandidát. Zajimává bude volba prezidenta v USA. Sice tam bude jako u nás volba mezi špatným a ještě horším, ale tam to budou také jen loutky. Zkoukám podle jakého klíče tam nominují ty konečné kandidáty. Já totiž s jedním kamarádem na střední seděl v poslední lavici a vždy jsem dělali takovou anketu s nějakou blbou otázkou a poslali dopředu. Na co však chci poukázat je to, že konečný výsledek vždy určoval tip prvních 4 lidí, ostatní zkrátka hlasovali podle toho, čí jméno se v té anketě vyskytovalo nejčastějš. Takže vždy šlo tu volbu nádherně ovlivnit, často vycházeli nesmyslné výsledky, ale jak řikám, byla to spíš srandovní anketa. Mě však napadá analogie s volbami v USA, kde záleží na první volbě byť v malém státě a čim víc je rozhodnuto, tim víc se v ostatních státech rozhodujou podle průběžných výsledků. Když si vezmete že hlasování probíhá elektronicky bez možnosti kontroly, tak to davá v kombinaci s jevem kterým jsem popsal dokonalý systém. Nemusíte totiž manipulovat každé volby v každém státě, stačí ve dvou třech prvních a v ostatních je to jen otázka psychologie. První volba byla v málo lidnatém státě, obrázek si udělejte sami. Neřikám že takto vždy vyhraje kandidát co vy chcete, jen to vyřadí kandidáty co nechcete, od jistý úrovně jsou tam nasazení lidé, kde jeden je za 20 a druhý bez 2 za 18. Takže můj tip Hillary Clinton nebo Mc Cain a popravdě, nevím kdo je horší.

 
V 2/16/2008 12:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No a malinko mě mrzí, že se zde více nerozebírá incident pana Langera. To mě upřímně vyděsilo. Ne ale samotné vyjádření našeho pana ministra, ale že to prošlo pomalu bez povšimnutí a to dokonce i zde. Tady vůbec nejde o to jak sprostá slova byla použita, to je jen vizitka pana Langera, potažmo vlády, kdyby se kvůli tomu dostupovalo, tak by muselo odstoupit mnohem více lidí ze svých funkcí. Samozřejmě v jistých státech se to považuje za morální, že odstoupí po takovém projevu, ale u nás se to holt nenosí. Co by se ale nosit mělo, je odstoupení po vyhrožování ministra vnitra že někdo půjde bručet. Ministr vnitra, který je vlastně šéfem všech složek policie otevřeně vydírá svého kolegu. Zároveň přiznává, že ví nějaké nekalosti a tají je před veřejností. Kde to žijem, jestli tohle není důvod k rezignaci tak už nevím co. To je jak kdyby ministr životního prostředí pálil pet flašky v kamnech nebo ministr sociálních věcí okradl důchodce. Tohle celý je mnohem závažnější než celá ta volba prezidenta.

 
V 2/16/2008 12:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...jaromíre, souhlasím, pokud chceme něco změnit v česku, je třeba, aby změna nastala v mocenském centru, prostě jak za staré dobré studené války, když Moskva nechtěla, tak tady nic nebylo i kdyby lidé na krásně chtěli ( spíše jenom trapně okecali) a demokraticky prosazovali( nevyjímaje, že demokraticky je silně zavádějící, úmyslně špatně definovaný pojem, spíše znalost psychologie, vzorce zvířecího chování ve skupinové, davové psychoze)

 
V 2/16/2008 12:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...jaromíre, přesně, křičel půjdete bručet, což v žargonu a i v kontextu proneseného znamená, že Ivan Bursíkovi a ostatním "domlouval" vězením - údajně kvůli špinavé hře, kterou hrají všichni. Když něco takového pronáší ministr vnitra na kamery, tak v normální zemi by to byl okamžitý důvod k rezignaci a k zahájení vyšetřování org. čin. v tr. řízení jestli nedošlo ke spáchání tr.č. min. ze zásady oficiality - ale žijeme v česku, v zemi diktarury jedné strany, jednotného promodráckého právního pohledu ( i aplikace) na porušování chráněných zájmů společnosti. Pak opravdu nevím, kde je ten fakticky kvalitativní rozdíl mezi praktikami komunistů a odeesmanů. Samozřejmě hrdinný tisk mlčí a nebo dělá, že Ivanovi pouze v zájmu vyššího modrého principu ujely nervy a byl prostě jenom důvodně nepříčetný - bohužel, v tomto případě Paroubkův povolební projev vypadá jako naprosto pravdivý a nadčasový.

Prostě současné ministersvo vnitra pod vedením mladého svazáka Langra by mohlo hrdě nést název ministerstvo státniho terorismu - a všiml jste si jak po vyhrožování Langra Bursíkovi, předseda strany zelených ( asi důvodně) vyměkl a v druhé volbě prezidenta si nedovolil ani vystoupit? Údajně měla být Zubrová náhradnice za Snítilého - ono se taky na popud Klause mění současná mocenská taktika ODS, strana má najít v opoziční partaji další Melčáky a Pohanky( dopomáhat jim k tomu má Langrův archív )a do konce volebního období má být podobně postižených a na druhou stranu přitažených asi desítka, má to ČSSD destabilizovat a v očích veřejnosti naprosto zdiskreditovat jako partaj odložených estebáku, kteří nejsou ve svých postojích pevni a než ohrozit svůj majetkový prospěch, raději ohrozí svojí potažmo partajní důvěryhodnost.

 
V 2/16/2008 12:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V pořadu uvolněte se prosím byla v prosinci paní JuDr Benešová, podívejte se na něj. Pan Otakar Motejl veřejný ochránce práv jehož úřad chtěl Klaus zrušit jako přebytečný, hodnotil Klausovo presidentování jako katastrofu.
Jestliže právníci na nejvyšších postech jsou vystrašeni a nemohou zasáhnout, poslankyně Zubová se nedívá na přenos voleb v TV, asi se dívá z hráze Orlické přehrady na krásnou přírodu, Langer veřejně prohlásí: "víš jaká hra to byla ,jaká špinavá hra," nadité igelitky padají z nebe,................. pak se musí spojit velké množství odporujících lidí, které nelze všechny zavřít nebo zastrašit. Do příštích voleb se musí přes nezakoupený mediální prostor spojit velká množina občanské společnosti a ve volbách porazit korupčníky. Pokud se manipulací skrze zakoupená média nepodaří korumpované porazit, musí lidé alespoň morálně odmítnout vnitřně odmítnout ideu, že těm, kdo mají peníze je dovoleno vše a slušní lidé se s nimi dál budou bavit, protože relativizace všeho je podstrkována místo čestnosti a charakteru. Slyšela jsem že v jedné severské zemi nebyly věznice, ten kdo někoho zabil byl jen vyloučen z vesnice. Sám ovšem v mrazu mimo vesnici nepřežil. Tito nemorální lidé musí být vyloučeni morálními občany jako zlo. zatím se jim daří označovat jako vyloučené Komunisty, i když ti jsou dnes blíže morálním standartům desatera než ti současní zloději, vrazi a prolhanci. Bobo je všechny setřela, ale to byla kapička v moři. Proto se Klaus posmívá moralistům, proto se budují ústavy prozkoumání totalitních režimů, aby selidé nevzpamatovali a nezkoumali současné totalitníky s jejich praktikami.

 
V 2/16/2008 1:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No nestává se to tak často, ale zamyslel jsme se :) Sice jde o takovou "blbůstku", ale napíšu to. Že politika je takové pěkné divadlo a politici jsou herci, ale přitom jsou zavěšení na průhledných nitkách. My řadoví občané jsem diváci. Část publika se nudí, nadává proč vyhodila peníze na takovou nudu, část publika pozorně sleduje hru, najde si své oblíbené herce a bouřlivě jim aplauduje. Část se vzhlídne v oněch hercích, chtějí být jako oni a tak jsou na konkurz na herce. Tam zjistí, že jestli chtějí hrát, být slavní a bohatý tak stačí udělat jednu věc, nechat si navléct tahací lanka a nechat se vést. Že je to jen podpůrný prostředek, že se smí pohybovat jak chtějí, ale aby nezkazily celkový děj, tak v jistých momentech se přitáhnou ayb hráli co mají. Tady část pravidla hry přijme, část ne a stává se znechucenou částí publika. Dál na krajích sedí diváci, kteří v zahlédnou odlesky průhledných nitek, někteří z nich jsou tak zvědaví, že se pokusí nahléhnout za oponu či do zákulisí. Cesta je to nesmírně dlouhá. Někdy vede temným sklepením, ze kterého se člověk již nevymotá, jindy zase jde odskočit na toaletu a zaslechnout jisté hovory ze zákulisí. Ty si buď dotyčný divák nechá pro sebe nebo se je pokusí sdělit publiku, ale to jej vždy okřikne, ať neruší hru nebo že je to nezajímá, vysledek je vždy stejný. Nejlepší ze všeho jsou ale vodiči a scénaristé, často jedna a ta samá osoba. často taká žádný scénář není a vodiči jen improvizují. Paradoxně někteří vodiči jsou sami loutkami a jsou řízeni jinými vodiči. Čím je vodič výš, tím víc je zahalen hávem tajemna a ani někteří vodiči pod ním neví kdo vodí je. No a pak máme divadelní kritiky, kteří jsou loutky v obecenstvu, jen s tím rozdílem, že neví že vůbec loutkami jsou. Každý kritik ví, co má psát. Žase část publika nadšeně souhlasí s kritikami, zvlášť když vychválí jejich oblíbené postavy. Část si ťuká na čelo, jestli nebyli náhodou na jiné hře a pak diskutují o představení v hospodě s lidmi, kteří měli podobný dojem. Zde se mohou podělit o své informace aniž by je někdo okřiknul, často se zde dozví o těch nitkách a debatují o jménech vodičů a scénáristů a hádají, jak ta hra nakonec dopadne. The End. Omlouvám se že jsem to více nerozvinul, nápadů mám ještě dost, jestli to někdo chcete doplnit, tak budu jen rád :)

 
V 2/16/2008 1:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Bravo, skvěle,

V hledišti jsou místa na balkóně, na sezení i stání, jednou za čas se se stojící vrhnou na sedící, někteří jsou vystrčeni ven s divadla a tam v klidu zesnou.

o tomje hmotný život a politika spolunažívání

já věřící, mám ještě svého absolutního ředitele a kritika v jedné osobě

a tomu je celkem jedno zda jsem dávala pozor, byla mezi herci či diváky, sedící či stojící.


Jeho jméno je Láska a kouká jak jsem obstála ve své soukromé komediotragedii. Je ochoten mi radit i pomáhat.

Musím říct že většinou neobstojím ale mám jednoho spoluhráče od kterého se můžu nechat vést. Je to ten s hádanky.
Má mě rád a nikdy se na mě nezlobí.

 
V 2/16/2008 1:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

K.ontinuita v tunelování.
L.idovost v ožebračování lidí.
A.sertivita v rozbití Československa.
U.niformita v extrémních názorech.
S.tabilita a důvěra ve svoji soběstřednost.

 
V 2/16/2008 1:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Víte, jaký je největší diplomatický úspěch ODS? Přesvědčili celý národ, že kapitalismus je totéž co demokracie))))

 
V 2/16/2008 2:50 odp. , Blogger Klimax řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 2/16/2008 2:52 odp. , Blogger Klimax řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 2/16/2008 4:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Sledoval jsem v TV obě volby.Na zvolení staronového prezidenta Václava Klause je nejhorší,že velmi utrpěly ty zbytky demokracie,které snad byly v této společnosti.Pomalu ale jistě se stává z ODS strana vyznačující se totalitními prvky.Při jednotném hlasování volitelů za ODS jsem si vzpomněl na filmové záběry z německého parlamentu v třícátých letech,kdy se Hitler dral k neomezené moci.Tam se poslanci za jeho NSDAP jednotně zvedli a demonstrativně opustili sněmovnu.Byli snadno identifikovatelní,neboť všichni měli hnědé košile.A mně tak nějak začalo mrazit v zádech.Stačí si přečíst pár věcí z dějin,jakým způsobem nastupovala totalita.Ty projevy jsou vždy stejné.Jednotné hlasování,adorace vůdce,naprosté odmítání odlišných názorů,dehonestování politických soupeřů a vyrábění lživých důkazů používaných k jejich přesvědčování a heslo kdo nejde s námi jde proti nám!
Korunu všemu nasadili v závěru volitelé Klause,kteří ani nečekali,až předseda sněmovny ohlásí vítězství Klause,ale hned po jeho první větě,že Klaus získal 141 hlasů,vypukli ve frenetický jásot a v adorování svého vůdce.Opravdu začínají se dít v tomto státě věci,které nutí k zamyšlení.

 
V 2/16/2008 4:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Většina z nás se zájmem sledovala výsledek divadla, které nám sehráli naši zákonodárci. Představení bylo ostudné. Je třeba si vzpomenout, že to byla ODS, které již od poslední volby prezidenta usiluje o volbu veřejnou ve všelidovém hlasování. Bohužel naše "konstruktivní" opozice byla proti.

Všichni jsme se těšili, jak Jiří Paroubek splní svůj slib, kdy na sjezdu ČSSD před cca rokem hřímal:
"Již nikdy nedopustíme, aby se stal Václav Klaus prezidentem této země."

A jaký byl výsledek? Nejen že ČSSD nenašla žádného kandidáta, kterého by postavila proti Klausovi a omezila se tak jen na podporu kandidáta strany zelených, ale byli to dokonce Paroubkovi poslanci, kteří zvolili Václava Klause naším prezidentem.

Korupce? Možná, možná ne. To nikdo z nás již nezjistí. Ptejme se ale, co je to za stranu, která nominuje na poslance takové lidi, kteří jsou ochotni příjmout úplatek a nebo volit jinak, než jak přikáže vedení strany. Tlak z vední ČSSD na své poslance, aby volili tak, jak se to politbyru ČSSD zrovna hodí, je tak obrovský, že někteří z toho tlaku prostě sesypou a psychicky odpadnou.

Nebyla to snad veřejná volba, po které jsme volali, abychom zabránili korupci při volbě prezidenta? Tak v čem jsme se mýlili, když stejně teď podle nás ke korupci došlo? Jak vidět, veřejná volba korupci nezabrání. Nejen to. Dokonce ani nikdo z nás nemá pořádně přehled o tom, jak kdo hlasoval. Veřejná volba pouze umožňuje stranickým aparátčíkům, aby kontrolovali, jestli každý hlasuje tak, jak mi přikázali jeho vůdci.

To je ta demokracie, o kterou jsme stáli, když jsme odmítli komunismus?

Každý poslanec má podle Ústavy povinnost hlasovat podle svého vlastního přesvědčení. V celém světě (stejně jako u nás po pádu komunismu) se ve všech personálních otázkách proto hlasuje tajně. To ale nevyhovuje těm, kteří vyhrožují svým poslancům, že když nebudou volit podle stranického diktátu, tak budou potrestáni. Potrestáni za to, že dodržují Ústavu, že volí podle svého svědomí.

Proto mohl být Jiří Rusnok vyloučen z vlády, když přiznal, že volil Klause. Proto mohl Paroubek vyhrožovat, že kdo z jeho oveček neuposlechne jeho dikátu, nebude příště nomoniván. Proto se teď může Paroubek mstít a vyloučit poslance Snítilého z ČSSD. Negace, repsese, nátlak, pomsta. To je ta sociální "demokracie". Dočkáme se také vylepování parte po celé republice jako v případě poslance Melčáka, aby si ostatní poslanci uvědomili, že neposlušnost se v ČSSD netrpí? V ČSSD můžete buď ohnout hřbet a podřídit se, jak to udělal Rath - největší ho propagátor příplatků u lékaře coby ještě jako poslanec za ODS, nebo musíte ze strany odejít.

A byla to právě ČSSD, která hned přišla s obviněním z korupce a jako tradičně bez jediného důkazu. Jakmile by si však někdo dovolil spojit korupci s ČSSD, tak to hned létají žaloby.

Zvolení Václava Klause do úřadu prezidenta nemá s legitimací polistopadového vývoje nic společného. To jen pisálci, kteří již nevědí, co by Klausovi ještě vyčetli, se snaží trapně hodit na Klause všechno, s čím kdy přišel do styku. Klaus se musí kritizovat vždy a za všechno.

Spousta lidí si představuje, že kdyby vyhrál Švejnar, tak by došlo k radikální změně. Všem by nám zvedli platy na dvojnásobek a holuby by začali sami létat do úst. To je pochopitelně naivní. Pokud by vyhrál Švejnar, dočkali bychom se větší podpory americké základy v ČR, zásadního odmítnuní referanda v této otázce, větší podpory pro chystané reformy apod.

Nenávist k ODS je v některých jedincích natolik zakořeněna, že když se poslanec za ODS zeptá poslance za stranu zelených, jestli ví, jak špinavá hra kolem volby byla a kolik lidí bude kvůli tomu bučet, tak v tom vidí, že dotyčnému poslanci je vyhrožováno vězením. Přání je holt silným otcem myšlenky.

Jiří Paroubek tak dnes jako již tradičně slaví volební úspěch z velmi hezkého 2. místa.

 
V 2/16/2008 4:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

O teroru a zastrasovani pise fanousek strany, ktera donucena topolankem hlasovala ve vsech kolech jako robot. Jednou poslanec kott se odvazil hlasovat jinak a letel, pro hlupacky existuje verze ze letel za alkohol, ale kdo vidi vsechny ty ozraly, ktery se nevyhazuje a treba posledne seicha a poslechne si jak pan kott rikal ze se neucastnil hlasovani, protoze nechtel z donuceni ods nicit i to dobre v reformach tak se muze jen smat. V techto volbach byla jen jedna strana ktera mela naprosto bolsevickou disciplinu a tou stranou byla ODS. Zastraseni a vyplaseni modri ptackove zvedali ruce na tlesknuti :)

Mimochodem kdyz Snitily minuly tyden nepodporil ani Klause ani Svejnara tak mu nic nehrozilo nikdo mu nehrozil vyhazovem. V ODS si nepodporit Klause netroufl ani jeden.

Mimochodem dockame se od ODS dalsich vyhruznych dopisu pro poslance CSSD jako treba pro pana Haska, kteremu vyhrozovali smrti. Budou dalsi volici ODS vyhrozovat predsedovi CSSD.

 
V 2/16/2008 4:50 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pane Málku, díky, že jsme se vaším prostřednictvím stali svědky historického okamžiku, kdy dochází ke zcela zásadní kvalitativní změně v chápání Ústavy. Pokud jsme doposavaď slýchali o tom, že poslanec má právo volit podle svého svědomí, dneškem se toto právo mění na povinnost. Zbývá snad jen dodat, že pouze ten, kdo volí Klause, má svědomí. Začínám rozumně tomu, jak se v roce 1948 musela řada lidí cítit.

 
V 2/16/2008 5:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Cožpak nebyl snítilý vyloučen z poslaneckého klubu ČSSD jen proto, že si dovolil nevolit Švejnara?

Volba poslanců za ODS odráží jejich přesvědčení. Nebo snad máte důkazy pro opak? Vidět v tom jakýkoliv nátlak je opět jen přání, které je otcem myšlenky...

Tribune, nechytejte lidi za slovo. Je to pod vaši úroveň.

 
V 2/16/2008 5:33 odp. , Blogger Tribun řekl...

Poslance ODS jsem na mysli neměl, Anonyme. Možná jsem i trochu přecitlivělý, ale kdybyste za poslední týden přečetl tolik a takového, jako já, ani byste se nedivil.

 
V 2/16/2008 7:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dovolím si ocitovat pár veršů z oblíbeného Lao-c.Verš 65:Obtíže při správě lidu vznikají z přílišné zchytralosti.Řídít zemi se zchytralostí znamená pohromu země.....Verš 79:Dojde li k
smíru ve velké nenávisti,něco z nevraždivosti vždy přece zůstává.Je možné to pokládat za dokonalé?....Verš81:Pravdivá slova nebývají líbivá,líbivá slova nebývají pravdivá.Co je dobré, nepotřebuje obhajoby,co potřebuje obhajoby,není dobré......../Lao-c:.
O tao a ctnosti.A to prosím asi v letech 570-490 př.Kr.!!/

 
V 2/16/2008 8:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

volba poslandu ODS je vysledkem zastraseni. nikdy si nikdo netroufl rici jakoukoliv vytku vuci klausovi, dokonce je natlakem a terorem donutili podepsat archy vernosti soudruhovi klausovi.

nikde neni dukaz, ze volba poslancu cssd byla vysledkem zastraseni.

 
V 2/16/2008 11:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.haloscan.com/comments/lumidek/6953410181539552443/?a=32293

koukam a nevidim :(

 
V 2/17/2008 11:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Vše zlé může být nakonec i dobré. Švejnar byl nadějí na změnu nikoliv však ekonomickou (jakkoliv mám pocit, že někteří lidé už opravdu jinak ani nemyslí) ale politicky kulturní, nadějným novým vstupem morálky, který by přerostl přes hlavu Paroubkovi i SZ. Demokracie není statická, vyvíjí se a současný stav je jen zakonzervování politiky nezralé demokracie 90.let. V dynamickém průběhu tak jde spíše o krok zpět k totalitním režimům. Nelze od nikoho v současné vládnoucí vrstvě a ani v opozici očekávat posun od korupce, kupčení a maločecháčství. Válav Klaus je představitelem doby 90let jako celku, jeho účelový euroskepticismus, preference surového liberalismu je pro ODS zárukou přetrvání způsobu vládnutí té doby, které dominuje bezzkrupulní obohacování hrstky těch, kteří zrovna sedí u vesla.
Podaří-li se ODS dopodmanit si zbytek médií čeká nás čínská obdoba demokracie na modro. Jsem ale optimistou, tlak okolních demokracií navzdory snaze euroskeptiků vytváří pnutí, které může vyústit ve znik nové strany (avždyť už SZ ať má jakékoliv vedení je takovou první nezralou vlaštovkou) jiné politické kultury, která všechny ty současné semele a na českém prostředí finančně nezávislý, materiálně již dobře zajištěný, minimálně zkorumpovaný Jan Švejnar může být oním spouštěčem. Aby nakonec vítězové presidentské volby ještě hořce nezaplakali.

 
V 2/17/2008 2:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud má podle pana Málka každý poslanec podle Ústavy povinnost hlasovat podle svého vlastního přesvědčení pak se ptám: Proč už nemáme většinový volební systém? Pokud každy poslanec hlasuje podle svého vnitřního přesvědčení (které se upřesní těsně před příslusšným hlasováním) nemám nejmenší dovod chodit k volbám a hlasovat pro PROGRAM URČITÉ STRANY. Protože takový poslanec až zvolen podle programu strany bude hlasovat podle svého svědomí (a protože jsme lidé chybující, to jeho svědomí je ovlivnnitelné) a ne podle toho proč jsem jej volil. To je paskvil na demokracii.
Čili buď většinový systém ( a budu respektovat poslance demokraticky zvoleného většinou ve volebním obvodě) nebo stranický poměrový systém a každá strana ať je zastupována jedním poslancem s počtem hlasů podle výsledku voleb (tak jako na valné hromadě akciové společnosti akcionář hlasuje silou svého počtu akcií). Pak hlasování odpovídá výsledku voleb. Přeběhlictví je v současném systému svinstvo.

 
V 2/17/2008 4:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To E Valin: Nechci vám brát iluze, ale Švejnara bych jako první vlaštovku nebral. ODS se nepodaří podmanit zbytek médií, ty už bez výjimky podmaněná jsou(nemyslím samozřejmě média typu "Naše zahrádka") a to stejnými lidmi, kteří mají podmaněnou ODS. ODS je jen zástěrka jak realizovat plány lidí skutečně u moci. Když byla u moci ČSSD, tak samozřejmě šli realizovat také, jenže s určitím omezením a tím byl papírový program ČSSD. Mnohem lepší cesta jak si upevnit moc a privilegia je zanést to přímo do programu a nechat lidi ještě tleskat když to zavedou. Takže když předtím museli ČSSD směřovat pomocí korupce, stačilo je pomocí médií svrhnout přes palubu uvolňováním těch případů ven. Samozřejmě teď mám na mysli vládu za Standy Grosse. Zdiskreditování opozice a zároveň tehdy mohlo začít ODS procházet politika nulové tolerance a sbírala za to u občanů body. Moci se však tehdy chopil Paroubek, s čímž nebylo počítáno a ten chytil možnost za pačesy. Zbyla mu možnost vládnout jen s KSČM a to byla pozice kam ho chtěli dostat. Dál měla média náboje proti ČSSD a stačilo pomluvit kohokoliv a lidé na to skočili jak na špek. Ani s podporou médií v zádech ODS nevyhrála volby jak se čekali. Přesto se dostali k moci a mohli začít realizovat své zvrácené plány. Novináři, ti neúplatní hlídací psi demokracie kupodivu nerespektují zákon akce a reakce a místo aby obrátili a začli kritizovat vládu, což se od novin čeká ji začali chválit a bagatelizovat jejich činy. Co však chci říct je, že zelení nejsou svévolné uskupení, ale byl to cílený předvolební tah jak přetáhnout ČSSD sociálně-ekologické laděné jedince, což náramně prošlo. Zelení jsou jen mediální tlačenka, stačí je zmínit v pár průzkumech, že se dostanou nad 5%, v dalším zveřejnit že mají 10% a oni vážně pak tolik voličů budou mít! Je to jen psychologie. Samozřejmě že ve straně zelených jsou mladí idealisté, jenže ty jsou teď vystaveni tvrdé realitě. Jestli vznikne nová strana, tak na 100% to nebude z vůle lidu. Tolik politických stran s dobrými úmysli vzniklo a také zaniklo. Zkrátka bez mediální a ekonomické podpory je to nemožné. Pokud by se třeba na internetu uskupilo nějaké větší občanské hnutí a veřejně deklarovalo změnu politického systému, tak od jisté pravděbodobnosti uskutečnění tam budou nasazeni agenti, kteří se už postarají aby to dopadlo jak mělo. Takže abych to shrnul, modré totality se nebojím, to co teď prožíváme je jen testovací období co všechno jako lid zkousnem. Projevili jsem neskutečnou slabost a budem za to potrestáni. Co ti skutečně mocní lidé chystají netuším. Buď opustí ODS jako užitečné idioty a tvrdou kritikou z médií je znemožní nebo už se pomalu připravují na vládu ČSSD a tam již mají své kontakty a vědí jak se postarat aby bylo schváleno co má být, respektive by ČSSD udělala za dva roky pseudoreformy, které na současném stavu věcí nic nezmění. Možná se chystá nějaké revoluční hnutí, které se vzedme světem a pod různými ideály zavede světovou krutovládu, češi se jako vždy připojí a budem pyšní jací jsme revolucionáři. Možná startovacím bodem bude finační světová krize, možná uznání Kosova, nevím. Každopádně nevěřím na svévolnou revoluci lidu, vždy se jede podle nějaké vyššího plánu a ten se plus/mínus dodrží.

 
V 2/17/2008 4:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Filozoficko politická úvaha.
Srovnala jsem si dvě osoby Stalina a Hitlera, budu krátit jména S a H
otázka: měli v základech své ideologie vzhledem ke své osobě.

kult osobnosti? S ano H ano
nenávistná propaganda? S ano H ano
ideologická strnulost? S ano H ano
podřízené tajné služby? S ano H ano
zodpovědnost straně? S ne H ano
zodpovědnost lidu? S ano H ne
nárok na poslušnostlidu S ne H ano
nárok na lásku lidu? S ano H ne
podřízenost policie? S ano H ano
podř. tajných služeb? s ano H ano
podř. min. zahraničí? S ano H ano
podřízené vojsko? S ano H ano
koupený nebo podř.tisk S ano H ano
moc odvozenou z práva silnějšího
S ne H ano
Moc delegovanou na oko od lidí
S ano H ne
árijství jako pravomoc k vládě a právu žít S ne H ano

je to velmi zjednodušené, abych mohla postoupit ve své úvaze dále.

Zatímco Stalinismus je exces více méně 1 osoby,
nacismus je exces (průser) strany včetně její ideologie.
zatímco Stalin se dovolává lásky lidu, jeho moc má kořeny v carismu - absolutistické vládě panovníka,
Hitler se dovolává práva silnějšího, jeho ideové kořeny jsou v darvinismu přeneseném do lidských vztahů - právo silnějšího ovládat slabšího.

(V 50 letech nám byl stalinismus importován Ruskými poradci a vše bylo jmi řízeno a vedeno.
poroce 1968 se situace opakovala, ale už v jemějším provedení, zase zde operovali SSSR vojska a KGB poradci. Šéfovali našií Stb.
Gorbačov dal povel k rozložení stranického monopolu, uvolnil v SSSR média, odvolal poradce a bylo po "východním bloku")

Nacizmus lze vzkřísit i po
Hitlerově smrti.

vrátím li se k tabulce na začátku
lze také vzkřísit jeho křížence.

Co je tedy ideově ODS - Václav K.
Svoji ideovou kariéru začal jako přívrženec Dárvina posléze se posunul k sebeadoraci lidovými masami.

Sám o sobě říká, že o něm říkají, že je neřízená střela.

Myslím si, že pouze není schopen sám sebe zařadit, "zvenčí" o sobě nedokáže přemýšlet. Z toho odvozuje, že je bez determinace - zařaditelnosti, tudíž podle jeho úvahy je jedinečný originál-génius-neřízená střela

Tvrdím že je zařaditelný filozoficky jako materialista a to v nejčistším vydání

Jak Marxismus tak Nacizmus vychází z materializmu - (realizmu,v umění)

toto prosím berte jako velikou zkratku.
Realizmus, materializmus totiž sebereflexi a schopnost zpětného pohledu odkud se berou naše myšlenková schémata a hodnotová stupnice nemá.
Materialismus tvrdí, že je jediný správný náhled na svět "spadl z nebe, jako kompletní hotový hodnotový systém.
Hmota je tu prvotní a jediný určující prvek, je schopna sama sebe organizovat, vylepšovat a rozmnožovat.
Ideologické kořeny se svou minulostí a komunikaci s ní má přetrženy.
Podle materialismu, to co bylo před ním byl omyl,slepá ulučka filozofie.
Pochopení pravdy nastává ve chvíli pochopení materialistické pravdy.

Vracim se ke Klausovi,
Takže on je, jak tvrdím, ideově marxovský materialista,
a hodnoty které si ke svému jménu přilepuje jsou pouze distingcemi na výložkách "generálova" kostýmu.

Sám o sobě je nezajímavý a legrační, pozor, podle zkušenosti z dějepisu, i hloupí lidé mohou být v houfu nebezpeční.

 
V 2/17/2008 5:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Srovnání bych doplnil o písmeno K. Každý si může dosadit jméno podle svého uvážení,myslím si však,že se v dosazení jména nikdo nesplete.

kult osobnosti? S ano H ano K ano
nenávistná propaganda? S ano H ano K ano
ideologická strnulost? S ano H ano K ano
podřízené tajné služby? S ano H ano K ano (ví o tom prostřednictvím Langera)
zodpovědnost straně? S ne H ano K ano
zodpovědnost lidu? S ano H ne K ne
nárok na poslušnostlidu S ne H ano K ne
nárok na lásku lidu? S ano H ne K ano
podřízenost policie? S ano H ano K ano
podř. tajných služeb? s ano H ano (ví o tom prostřednictvím Langera)
podř. min. zahraničí? S ano H ano K ano (prostřednictvím ODS)
podřízené vojsko? S ano H ano K ano
koupený nebo podř.tisk S ano H ano K ano (prostřednictvím ODS
moc odvozenou z práva silnějšího
S ne H ano K ano
Moc delegovanou na oko od lidí
S ano H ne K ano
árijství jako pravomoc k vládě a právu žít S ne H ano K ne

 
V 2/17/2008 5:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jen pro ujasnění pane Pavel Málek, Langer neřekl bude, ale půjde a to zcela prokazatelně. Věta kolik lidí bude bručet/bučet dává smysl v obou případech, ale věta kolik lidí PŮJDE bručet/bučet dává význam jen v tom prvním, alespoň slovní spojení jít bručet je ustálené slovní spojení, jít bučet jsem opravdu ještě neslyšel. Takže zde překrucujete realitu a to ne poprvé, viz vyloučení Jiřího Rusnoka ze strany v předešlé diskusi. A jestli vám vyhrožování, že někdo půjde bručet, z úst ministra vnitra nepřijde velmi prapodivné, tak již nevím co. Pro zajímavost uvádím trapnou reakci pana Langera na jeho blogu. Vážně jeho intelektuální úroveň je k pohledání. Alespoň vím, že si de koupit všechno, včetě dvou vysokoškolských titulů, už chápu jací vysokoškoláci volí ODS. http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/ivan-langer.php?itemid=2670

 
V 2/17/2008 5:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak se omlouvám, pustil jsem si ten záznam snad 20x dokola a jestli řekl pude nebo bude nejsem schopen vyhodnotit, ale to R ve slově bRučet tam bylo patrné. Sice je tam velký šum, ale dost jsem ozvučil hifi věž, zkusím to stáhnout, vyhladit šum a analyzovat.

 
V 2/17/2008 6:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak jsem se pokusil zredukovat šum, ale moc se to nepovedlo, zato jsem zpomalil záznam a myslím že se mi povedlo zachytit slovo bručet docela jasně, hlavně to R je tam patrné. hodil jsme to na edisk, takže tady je odkaz pro zájemce, má to jen pár kilobajtů.

http://www.edisk.cz/stahni/96491/Langer.mp3_69.5KB.html

 
V 2/17/2008 6:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zkuste na to program audacity pro vytažení slabého zvuku:

http://audacity.sourceforge.net

 
V 2/17/2008 8:01 odp. , Blogger Tribun řekl...

Několik střípků:

1. Klaus na adresu Švejnara: "Já jsem žádná témata v jeho projevech neobjevil. Já bych se styděl takové prázdné fráze do projevu dát." (zdroj) Sním, či bdím? To už snad není ani drzost, to už hraničí se surrealismem. I když je fakt, že takový mistr prázdných frází a floskulí, jako je Klaus, by je měl bezpečně poznat.

2. Dva citáty odsud: "Velvyslanec USA Graber, stojící v předsálí a odškrtávající si počty hlasů, se při zvolení Václava Klause prezidentem netvářil nadšeně, ale značně kysele." a "Že liberální americký thinktank globální (nad)vlády v Česku prohrál. O jeden hlas. A má strach o svůj vliv na českou politiku." To by v tom byl čert, aby lidem nakonec nevtloukli to hlavy, že jediný, komu se dá skutečně důvěřovat, je místní výběrčí výpalného.

3. V koalici to po volbě prezidenta začíná skřípat. Bém se obořil na Zelené, jak si mohli dovolit kritizovat Klause (div že nemluvil o rouhání) a zastávat svůj vlastní postoj, odlišný od stanoviska ODS. Rozpadne se koalice, nebo Zelení zase poslušně stáhnou ocas mezi nohy a omluví se? Když ne slovy, tak činy, třeba podporou radaru či souhlasem s návratem Čunka, který bude navíc zinscenován tak, že vlk se nažere a „zásadový“ Karel Schwarzenberg zůstane celý – odstoupí totiž ze zdravotních důvodů, a tak s Čunkem v jedné vládě opravdu nebude. Nebo je to nakonec celé jen bouře ve sklenici vody?

 
V 2/17/2008 8:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Všimněte si řeči těla u Bursíka a hned vám bude jasné, že se Zelení k ODS zase brzy přivinou.

 
V 2/17/2008 9:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Naopak, Bursík se mi líbil, kdyby na někoho jiného takhle řval ministr vnitra tak se lekne a uteče.
Ale říkat o našem milovaném prezidentovi že je BOBR to opravdu nemusel.

Napadl mě nový verš do hymny
bóobrr bůůčíí póó rozvalináách

zatím nás nestíhají pro rozvracení nebourážku prezidenta,
jdou cestou nabídnout lidem tolik zábavy že se nebudou mít čas ptát a vzdělávat.
Četla jsem knížečku Masarykovi a žasla jsmjak byli politici a státníci v té době vzdělaní, ovládali 4 a více jazyků, a ve svých oborech byli výborní.
Třeba paní poslankyně Juřenčáková mi nepřipadala jako hvězda kulturnosti.
Tolik mé postřehy

 
V 2/17/2008 10:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Víte co je smutné? Že když se většina desetimilionového národa shodne na tom, že jeho poslanci zastupují především sebe a svoje zájmy ignorujíc vůli svých voličů a přitom se nedá dohromady ani pár tisíc občanů, kteří by se pokusili tento stav změnit, tak tím jako národ dává těmto politikům na vědomí že tuto hru bez odporu přijímá. Že si mohou dovolit cokoli a vždy jim to projde.

Stupeň arogance současných vládních představitelů, viditelný nejen u Topolánka ale i dalších ( Nečas který "neslyší" hovor kterého se účastní, Langer kterému už ani nevadí kamery médií atd. atd.) v kombinaci s bezzubým počínáním opozice, která nejen že nedokáže navrhnout svého kandidáta na prezidenta ale dokonce se stává rezervoárem potřebných hlasů pro druhou stranu a to vše vykresleno přiblble zapomnětlivými a více než tolerantními médii. Tohle je už taková porce projímadla aby ji žádný, jen trochu normálně fungující, společenský organismus nedokázal pozřít bez následků.

A pokud to během tohoto volebního období zvládneme aniž bychom se radikálně zbavili svých exkrementů - pak to znamená že jsme to "dobré prase co všechno spase" a lepší šlichtu si prostě nezasloužíme.

Když se někdo bojí jít demonstrovat a nebo podepsat petici může být těmi odvážnějšími označován za zbabělce. Jak ale označit toho kdo je nespokojený (a to ne málo) a přesto se nepokusí dát to najevo ani anonymně aniž by byl jakkoli ohrožen? Podzimní volby do krajských zastupitelstev a Senátu budou opravdovým národním testem. V tomto děkuji současné vládní koalici (ale částečně i opozici) za jedinečnou příležitost ke studiu národního charakteru.

 
V 2/18/2008 9:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Zaúkolování pro Langa od jeho rodné partaje ( prostě od Klause) jak píše hradní bulvár mfd ( Hrad není konec ) je jasné,lokalizovat následně vyštípat, vytlačit, zničit všechny odpůrce Klause: Už nikdy se nesmí stát, aby jedinému opravdovému klausobáčimu bylo takhle nezodpovědně spíláno a dokonce se veřejně pochybovalo o jeho neposkvrněném promafiánském charakteru. Myslím, že zástupce Jiřikova lidu si měl při volbě hlavně napsat - za tohle můžeme taky, pomohli jsme vyrůst krakenovi a teď nás to bude stát nemalé úsílí a naše krvavé peníze, ale Noriega východní Evropy se nenechá jen tak jednoduše vykouřit rokovou muzikou, tady budou muset soudruzi z wolstrítu pořádně přitlačit - krom toho Langerovo ministerstvo klausova absolutismu už s tím počítá a začína realizovat nevratné kroky - takže sic papírový spojenec budem všichni dohromady Al-klausovi bojovníci - máme se na co těšit.

 
V 2/18/2008 12:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Česká republika se může pochlubit nejlepším rozvojem tržního hospodářství a demokracií. Podle studie německé Bertelsmannovy nadace patří Česko na špici mezi 125 srovnávanými státy.
Avšak:
Při hodnocení jejího politického managementu se propadá oproti době před dvěma lety o 10 míst na pozici 20 a ocitá se kupříkladu o 15 míst za vládou v Bratislavě.


více: a href="http://www.novinky.cz/clanek/133430-ceske-hospodarstvi-se-rozviji-nejlepe-na-svete-tvrdi-studie.html" dnešní článek na Novinkách

 
V 2/18/2008 12:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pardon. Omlouvám ze špatně napsaný odkaz. :-(

 
V 2/18/2008 1:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Blahopřál nějaký president jiného státu Klausovi ke znovuzvolení?

 
V 2/18/2008 4:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To:anonymni

To nevim, zda mu blahopral nejaky prezident, ale zato vim, jak pochvalne se o nem vyjadril slovensky extremista Slota.
Prekvapuje to jeste nekoho ?

 
V 2/18/2008 8:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...zato je velmi zajímavý jak celou volbu v česku popsala BBC, bejt na místě Klause tak vrátim korunu a jdu dobrovolně bručet - jenže co chtít po čistokrevným psychotikovi, že..-)

 
V 2/18/2008 9:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mezi prvními gratulanty ze zahraničí byl polský prezident Lech Kaczynski, s nímž si Václav Klaus vzápětí po svém zvolení telefonoval, prezident Spolkové republiky Německo Horst Köhler, slovenský prezident Ivan Gašparovič a předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Blahopřání zaslal také arcibiskup Diego Causero, apoštolský nuncius v České republice a současně doyen diplomatického sboru, který nově zvolenému českému prezidentovi tlumočil i pozdravy papeže Benedikta XVI.

 
V 2/18/2008 10:14 odp. , Blogger Klimax řekl...

Tak už mě stihl na http://www.haloscan.com/comments/lumidek/6953410181539552443/ banout... nemá rád kritiku a osočil mě z osobních urážek...a dalších věcí... :-(

Kdo si chce přečíst jeho subjektivní důvody neb se jcde podívat,ale řekl bych,že se jedná o ukázkový příklad ODSáka...

 
V 2/18/2008 10:58 odp. , Blogger Tribun řekl...

Teď jde o to, Kamile, jak budeme ten "národní charakter studovat"? Jako nezúčastnění pozorovatelé, s odtažitostí stoik-fatalisty, nebo jako vědci, kteří se snaží do reakce vstoupit, a aktivně, třeba za pomoci různých katalizátorů, ji ovlivnit? Budeme čekat, co to udělá, nebo se do věci vložíme a pokusíme se ji nasměrovat tam, kde si myslíme že by měla být?

Shodujeme se v tom, že je řada věcí špatně. Shodujeme se v tom, jaké věci jsou špatně. Bylo by dobré najít shodu i v tom, co je správné a jak toho dosáhnout. A pak se o to pokusit. Samo se to neudělá. Jde přeci o nás!

 
V 2/18/2008 11:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To:Klimax

Neni ten Lumidek jisty Lubos Motl ?
Tak to je opravdu pripad. Bez urazky bych se nebal prohlasit, ze skoro az pripad minimalne pro psychoterapeuta.
Tento clovek se velmi fanaticky projevuje uz nekdy od zacatku 90.let. Pamatuji i diskuse, kde nevybirave urazel oponenty...
Jeho mysl spis pripomina mysl maleho ditete. Pritom je sokujici, ze se jinak zabyva na zajimave urovni fyzikou. Na jedne strane tedy zjevne inteligentni na druhe strane nebojim se rici (uzitecny)idiot.

 
V 2/19/2008 12:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokane, inteligence má mnoho podob a směrů - to, že je někdo schopný rozumnět obecné teorii relativity nebo teorii strun, ještě neznamená, že v jiných oblastech, třeba společesnké, nemůže být s prominutím idiot. Vždyť i Albert Einstein žil velice neuspořádaný život a jeho názory a chování byly občas velice prapodivné.

 
V 2/19/2008 8:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Opět jeden zajímavý link: http://www.blisty.cz/2008/2/19/art39049.html

 
V 2/19/2008 11:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.novinky.cz/clanek/133512-snitily-vedome-spolupracoval-s-kontrarozvedkou-potvrdil-archiv.html

Takže Langer ho opravdu vydíral a Snítilý dal hlas Klausovi pod nátlakem, za který by se nemuseli stydět ani estebáci samotní - takže na hlavě Klause přistála koruna česká od topolánkovského shitu - můžeme gratulovat, prostě Václav první nejvyšší svou pověst a mafiánské praktiky nezapře.

 
V 2/19/2008 11:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

"Bylo by dobré najít shodu i v tom, co je správné a jak toho dosáhnout"

Tibune, možná svým postojem někoho naštvu, ale já si myslím že nejlepší lekce dosavadní rádobypravici, by byly volby ve kterých by jasně zvítězila levice. A to přímo zastoupená komunisty a ne takového kočkopsa jako je ČSSD. Pojistek proti návratu před listopad je již dostatek. Za čtyři roky vlády se toho nedá pohnojit tolik aby nebyla možná náprava, stejně jdeme z experimentu do experimentu a KSČM by se jako nové koště musela předvést. Ostatně, zas tak špatný volební program v současné době nemá.

Komunistobijci by ztratili ten virtuální klacek kterým se pořád ohánějí a museli by si na strašení národa hledat něco jiného. Zvolení strany která je všemi ostatními přehlížena (až na některé vyjímečné situace) by bylo dobrým signálem od voličů ve smyslu: "Nemyslete si že vám bude pořád všechno procházet!". Také si myslím že by to trochu provětralo jednostranně orientovaná média a umožnilo vstup na scénu i jiným, která by se dostatečně zavedla aby mohla setrvat i přes další volební období ve kterém by už třeba komunisti nedominovali.

Je sice možné že bychom tím vyprovokovali nějakou formu intervence USA (pokud by už zde stál jejich radar) ale možná že by to za vystřízlivění národa stálo. To současné oblbování ve jménu konzumu a análního alpinismu novému "bratrovi" bude mít jinak, postupem času, za následek takovou devastaci základních lidských hodnot, že tahle země už nebude k žití.

Současná propaganda kapitalismu si nijak nezadá s tou předlistopadovou z opačného břehu. Současní náctiletí jsou pod ještě horší palbou než jsme byli my, nemaje stejně jako teď oni, možnost srovnání. Přibývá lidí kteří "drží hubu" ze strachu. Dřív se báli StB teď se bojí ztráty zaměstnání a nebo alespoň ztráty možnosti postupu. Tak že se vracíme do atmosféry vlády strachu, ideologie a permanentní naštvanosti na ty "nahoře".

Ale v každém systému existuje něco, čeho se člověk může zachytit a nějak to využít ku svému prospěchu. V té minulé to byla jistota sociálního zázemí. V té současné jsou to svobodné volby. Je na čase jich využít.

 
V 2/19/2008 1:19 odp. , Blogger Unknown řekl...

Taková odlehčená analogie pro zasmání. Protože sranda muší bejt, i kdyby Klause inaugurovali.

I nadešlo poslední spojenectví lidí a zelených elfů a vytáhli proti temnému pánu v síle veliké a oblehli jeho mocnou věž Harad-dur. Chamtiví černí lidé z jihu zaslepeni bohatou odměnou ve zlatě a drahokamech se přidali na stranu temného pána. Přípravy na osudovou bitvu vylákaly z temných doupat i starobylé démony rudého plamene a stínu, služebníky prvního temného pána Marxgotha, kteří dřímali v utajených místech světa od konce prvního věku a čekali na svou příležitost. Jejich ohnivý pohled se nyní upřel k Pláni ztracených nadějí, kde se mělo rozhodnout o osudu všech svobodných národů Bohemie.
Ty vedl velekrál Švëanor, který se se svým lidem vrátil ze zaslíbených zemí za mořem, aby vyvedl národy Bohemie z otroctví tmy. I pozvedl svůj meč Aeconom, zadul na mocný roh Lovetruth a šiky spojenců se hnuly vpřed.
Zpočátku jim štěstí přálo, Švëanorův první zástupce a velitel lidských armád Roko Tlustý, syn Zéodéna Slintavého, síly temného pána nečekaným manévrem překvapil a jeho mohutný kyj Hashan působil v jejich řadách zmatek a paniku. Zelení elfové pod vedením krále Burwëho a královny Monokliel zasypávali dezorganizované šiky nepřítele jedovatými šípy.
Velká však byla moc temného pána Klaurona a strašlivé kobky Harad-duru. Kdysi dávno se zmocnil několika lidí a dlouhá staletí je ve svých mučírnách křivil a deformoval jejich mysli, až se z nich stali zlí a podlí skřetové. Dva nejstrašnější z nich Belch-ak a ohyzdný malý šotek přezdívaný Oháňka, se nyní se svým oddílem vyhrnuli z hlubokých vězení Harad-dur. Ale Klauron měl ku pomoci ještě mocnější služebníky. Z ohnivých jam se velikým hřměním a blesky vynořili okřídlení draci, miláčci temného pána, které si vyšlechtil pomocí ohavného černého umění. Nápor té strašné eskadry vedené Negasem, Daligem a nejstrašnějším z nich, černým Laungrungem, byl tak drtivý, že šiky spojenců zakolísaly a daly se na ústup. Tam padl udatný Burwë - Laungrung jej nejprve omámil kouzelnými slovy a poté zalehl svým mohutným tělem. Tehdy se na levé křídlo lidských armád obořil plamen a stín, poslední z mocných služebníků Marxgotha, ohnivá metla Šlofmog. Přesto ještě mohli lidé v boji zvítězit, nebýt podlé zrady jednoho z nich. I padl jeho otrávenou dýkou Roko Tlustý, zlomený Hashan u nohou. Poslední spojenectví lidí a elfů bylo poraženo, velekrál Švëanor se dal na ústup zpět za moře, temný pán Klauron získal neomezenou moc nad národy Bohemie v celé zemi zavládla doba temna.
Tak končí druhý věk. Avšak úradky Havlúvatara jsou nevyzpytatelné, neboť nikomu jinému než sobě nezjevil Havlúvatar všechno a v každém věku vyvstávají věci, které jsou nové a nepředvídatelné, neboť nevyplývají z minulosti.

 
V 2/19/2008 3:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

az na to, za VK by byl zvolen i bez Snitileho... chce to jen ovladat kupecke pocty....

 
V 2/19/2008 3:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

bez hlasu snitileho by dostal 140 hlasu, to by nebyla vetsina

 
V 2/19/2008 4:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dalík 14. 2. ve 20 minutě rorhovoru na čt 24 rekl že Zubová je nemocná a nemůže hlasovat.
Paní Zubové se podle ní samotné udělalo špatně až 15.2. v 10 hodin

 
V 2/19/2008 4:24 odp. , Blogger Tribun řekl...

Což je, Mirko, nezvratný důkaz toho, že o korupci nemůže být v žádném případě řeč.

Aleši, to je geniální, kde jste to sebral, to je vaše? :-))

Kamile, o podobném plánu jsem již také uvažoval, ale popravdě, přijde mi poněkud riskantní. Už jenom proto, že Modří budou chtít všemi způsoby dokázat, že Rudí neuspějí (čti nesmějí uspět), a v tom případě budeme rádi, když se nám vrátí jenom "malá padesátá", a ne rovnou občanská válka :-( Když jsem se ptal, měl jsem na mysli něco reálnějšího a méně ambiciózního, něco, co můžeme udělat my, tady a teď.

 
V 2/19/2008 4:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No, kupci počítají trochu jinak a tak to upřesním.

Ve třetím kole je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů dohromady. Pokud by nebyl prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konaly by se nové volby.

Hlasovalo 279 zákonodárců. Polovina je 139 a půl poslance :-)

Kdyby dostal Klaus 140 hlasů byla by to sice nadpoloviční většina - ovšem pouze o půl poslance a byly by nové volby (i když - kdo ví - u nás je možné všechno). Tak že ten jeden hlas navíc do těch 141 co dostal, nutně potřeboval.
Z tohoto hlediska mu Snítilý skutečně pomohl a nepřítomnost Zubové (a kdo to ještě chyběl?) také sehrála svou roli. Vzhledem k pravidlům jeho vítězství už opravdu nemohlo být těsnější.

Švejnar (111) dostal o 30 hlasů méně než Klaus, proto Klausovi příznivci mluví o suverénním vítězství.

S Dalíkem je to dost zajímavé a jako obvykle tomu média nevěnují pozornost. Mám dojem že Klaus je na Hradě ale ve skutečnosti vládne Dalík :-/

 
V 2/19/2008 4:33 odp. , Blogger MaMusha řekl...

to mirka:
je to někde na ct24 , nemohu to najit?

 
V 2/19/2008 4:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune my tady a teď si o tom můžeme tak akorát povídat. Pokud se významná část národa nerozhoupe, bude si s námi Langer a jemu podobní i nadále "vytírat prdel".

 
V 2/19/2008 4:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko připojuji se s dotazem k Marcele. Ve kterém pořadu to Dalík říká?

 
V 2/19/2008 5:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Aleši, to je opravdu perfektní přepis klasického díla....

Mohu publikovat dále ?

 
V 2/19/2008 6:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se za dezinformaci, pan dalík byl v pořadu "před půlnocí"
15.2.

 
V 2/19/2008 7:50 odp. , Blogger Tribun řekl...

Nic z toho nedělejte, Mirko, i to je nezvratný důkaz, že o korupci nejde. ODS je čistá jako lilium a nevinná jak panna Maria. ODS a korupce - to nejde dohromady. Vždyť to dnes říkal i jeden z jejích senátorů: "Plány na podplácení a vydírání jsme před volbou prezidenta neprobírali" (nebo tak nějak, aby mne zase někdo nechytal za slovíčko). Jeden by sice řekl, že pan senátor nebude tak vehementně popírat něco, co vůbec nepřichází v úvahu, ale jeden tomu přeci vůbec nerozumí, jeden je jenom občan.

Kamile, významná část národa se nerozhoupe nikdy, protože čeká, že se rozhoupe někdo jiný a ona se přidá. To není zbabělost, tak prostě funguje lidská skupinová mentalita. Někdo je musí nakopnout. A já se ptám kdo a jak? My? Proč ne. Jak? To kdybych věděl, tak nekecám, ale dělám.

 
V 2/19/2008 10:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V dnešním vydání BL se objevil skutečný skvost. Sice na poměry BL nesmírně dlouhý článek, ale přitom poutový a velmi poučný. Jmenuje se Propaganda a Logické klamy a může posloužit nejen jako podklad pro analýzů různých článků, ale i k poučení jakých chyb se mi samotní máme vyvarovat ve svém projevu. Ono napsat něco co zároveň není propaganda snad ani nejde :) Rozhodně bych to zavedl jako povinnou školní četbu.

http://www.blisty.cz/2008/2/19/art39049.html

 
V 2/19/2008 11:07 odp. , Blogger ods řekl...

Paní Zubová tvrdí, že se jí po cestě do PS udělalo špatně a jela zpět stonat domů.

Pan Dalík v onom rozhovoru na ČT24 říká přesně toto: Já nevím jestli obchod byl udělán, každopádně ty informace se šíří rychlostí blesku. A já mám pocit, že spekulace o tom, že paní Zubová se nedostaví byly známy už v nočních hodinách.

Bylo by dobré, zjistit, kde se pan Dalík dozvěděl, že existovaly ony spekulace ještě předtím, než paní poslankyně Zubová nasedla do auta. Jeho slova nic nedokazují, je i docela možné, že se snaží být důležitějším a všemocnějším než je to ve skutečnosti, ale u člověka, který má jako soukromá osoba přístup ke korespondenci premiéra České Republiky asi bychom měli vyžadovat trošku více než od nějakého anonymního pana Nováka.

 
V 2/20/2008 1:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, máte pravdu. Dav je dřímající síla, připravená k použití a musí se umět pro ni sáhnout. Pokud se probudí sám, jedná zpravidla chaoticky až do chvíle, než se ho někdo chopí a nebo než vygeneruje někoho takového ze svého středu. Ani já nevím jak na to, proto jen kecám a nic jiného nedělám.
Rozhoupat by ho dokázala jedině autorita ale takové osobnosti se v proklamované svobodě nesnadno tvoří. Nemají totiž možnost demonstrovat svou odvahu kterou by mohl dav ocenit. Tahle pomyslná svoboda degraduje snahu kohokoli kdo by tím chtěl na sebe strhnout pozornost a postavit se do čela.
Nejspíše nezbývá nic jiného, než vyčkat podmínek, kdy se takové jednání stane natolik rizikovým aby sklidilo uznání. Tím že tady propíráme své myšlenky, držíme (jako mnozí jiní) aspoň při životě podhoubí ze kterého by se taková osobnost mohla rekrutovat. Zatím mne nenapadá co by se dalo dělat víc.

 
V 2/20/2008 8:59 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já teda nevím, ale davu stačí, že má na to, aby si v sobotu udělal hezký odpoledne v hypermarketu a nacpal si tam svojí Octavii TDI po střechu. A dokud na to velká část toho davu má, tak bude spokojená a nechá si klidně s..t na hlavu.

 
V 2/20/2008 9:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Cenzura funguje - zkuste napsat tř. do diskuze ke článkům v H.N. nějaký svůj vlastní názor, který zrovna nebude souhlasit s autorem:-) To je dneska trend, na nepříjemné otazky né že jenom neodpovídat, ale přímo je ignorovat, mazat z podvědomí, ze světa, dle některých " myslitelů" se tímto problémů zbavíme a bude na světě nastolen mír a řád. :-)

 
V 2/20/2008 9:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Dav by nepřeceňoval, ten má vrozenou schopnost jít za tím největším křiklounem, jestli to s ním ale myslí vážně a upřímně je mu totálně jedno, taky přece nebudete někoho zkoumat pro jeho logiku a apelovat na jeho rozum, když mu v krvi tepe přetlak adrenalinu. A toho si všichni zasvěcení aktéři převratu v 89 byli vědomi a s tím taky pracovali.

 
V 2/20/2008 10:51 dop. , Blogger Unknown řekl...

Tribun, brumla a všem - publikujte vesele dál, posílejte a vyvěšujte na blogy, pravda a legrace ruku v ru...ky, svrhne ty modré politruky! :)))

 
V 2/20/2008 10:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Člověk se začíná bouřit zpravidla ve dvou modelových situacích.

l. model:
Moje základní potřeby jsou naplněny ale přesto mi ještě zbývá volný čas pro jiné aktivity. Tyto moje aktivity jsou však omezovány způsobem který mne frustruje a já se cítím nesvoboden.

2. model:
Ačkoli věnuji obstarávání základních potřeb veškerý čas který mám k dispozici, nestačí to na to abych je naplnil.

V obou případech je dav nespokojených ochoten následovat prvního "křiklouna" který mu dovede zvednout tu hladinu adrenalinu. A v obou případech klesá na minimum potřeba tohoto "vyvoleného" jakkoli "lustrovat". Úspěch či neúspěch těchto vedoucích osobností bývá nejčastěji postaven na schopnosti správného odhadu konstelace.

Za minulého režimu žila většina obyvatel v tom 1. modelu. V tom současném je společnost rozdělena do obou modelů plus nevelkou menšinu těch, kterých se netýká ani jeden. Ten kdo by chtěl vyvolat změnu, musí tedy najít způsob jak oslovit oba tábory (elitní menšina nemá potřebu něco měnit) a to je velice těžké protože je zde rozdílnost priorit. Dokud výrazně nepřevládne jeden ze zmíněných modelů nevidím tu správnou konstelaci na obzoru. Současný systém docela úspěšně pracuje na tom aby tyto dva modely byly relativně v rovnováze. Ačkoli je většina lidí nespokojených není tu jasná, všem společná představa, jak svou situaci napravit.

 
V 2/20/2008 10:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ta Dalíkova poznámka je šikovné využití situace k útoku na politickou integritu Strany Zelených (ne že by v poslední době té integrity nějak moc měla). Takže bych jí opravdu velkou váhu nedával.

kamil mudra: 140 hlasů by díky nepřítomnosti Kalbáče a Zubové bývalo stačilo 140>139

Takže Zubové nepřítomnost by bývala mohla rozhodnout, kdyby Snítilý pro Klause nehlasoval. Nicméně přesto Zubové věřím, že se nezúčastnila z důvodu nemoci a nikoliv z důvodu nějakého nátlaku.

 
V 2/20/2008 11:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro Toma Mráze: No jo. To je pravda. Tak že náš pan prezident dostal o celý jeden hlas více než potřeboval. Tak ať si ho užije :-)

 
V 2/20/2008 12:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesně tak, o celý jeden hlas podmazaného (zastrašeného?) Snítilého + ránu jistoty poslankyně Zubové (které já nevěřím ani ťuk), nemluvě o těch lidovcích, co se jim zjevovala Panenka Maria Místopředsednická na hajzlíku etc. Tento zdrcující poměr nazývá všemi milovaný horořiťolezec Bém jasným vítězstvím a velkou převahou. Ovšem pravda je, že historie se neptá, jestli ta penalta díky které jste vyhráli měla být nebo ne. Historie zaznamená pouze prezidenta Klause ve 2 volebních obdobích. Sláva mu, on je pašák!

 
V 2/20/2008 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

kamile, každý máme svůj způsob " boje" , ale já preferuji pasívní rezistenci plus v žádném případě netvořit obecné hodnoty, zbytek nechat vše na lidech typu Klause, Bushe, Putina atd. a jejich armádách pijavic, nemyslím si, že pár let, desetiletí, století či tisíciletí budou lidé lepší, ba naopak a pak je lépe, aby to šlo co nejdříve do kopru, prostě uvolnit místo jiné formě, jiným zvířatům....a stačí tak málo, nechat je prostě plně konat..-)

 
V 2/20/2008 3:36 odp. , Blogger Unknown řekl...

anonymní - no kdyby tak uvažovali všichni slušní lidé, tak by civilizace skončila někde v Africe před 2 miliony let, kdy by si opice řekly, necháme ty lvy plně konat a nevzepřem se, nemá to smysl, však se navzájem požerou sami :)))

 
V 2/20/2008 3:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, bohužel, člověk už má na to aby odešel ze scény takovým způsobem že už si na ni nikdo další nezahraje
:-(

 
V 2/20/2008 7:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No mám hodně myšlenek, které bych vám rád sdělil, že zřejmě půlku zapomenu a ke všemu to ještě bude docela popletený, tak to prosím omluvte. Nejdřív ke Kamilovi. Zaujala mě jeho myšlenka, že by volby vyhráli komunisté. I já bych byl rád, přesto dám přednost stávající vládě ODS. Představuji si totiž náladu společnosti jako takovou uzavřenou soustavu, kde momentální nálada lidu opisuje takovou sinusovku. Někdy jsou kmity vyšší, někdy nižší. Čím nižší kmity, tím větší známka uzrálé demokracie, čím vyšší kmity, tím se to více žene do extrémů. Jako přirozenou regulaci beru v úvahu zápornou zpětnou vazbu, která kmity utlumuje, až postupem času vyhladí do ideálního rovnovážného stavu. Jako záporná zpětná vazba mají sloužit média, ti naši věrní hlídači demokracie, v tom ideálnímk rovnovážném stavu by měli reagovat stejně jak na výkyv dolů či nahoru, neboli by měli být zcela objektivní. Pokud v této úloze selhávají, plní potom funkci kladné zpětné vazby a naopak sílu výkmitu ještě posílí. Pak jako záporná zpětná vazba musí nastoupit samotný lid, který nasměřuje vše do normálu, případně do opačného extrému. Jako tu soustavu vezměme ČR, horní extrém liberalismus, dolní extrém komunismus. Před sametovou revolucí jsme se nacházeli tak středně dole a směřovali nahoru. (Přiřazení dole a nahoře berte prosím čistě jako označení). Pak po revoluci extrém nahoru a divoká privatizace, samozřejmě nemohlo následovat nic jiného než výkyv směrem dolů, avšak velmi mírný, opoziční smlouva a následná středová vláda pana Špidly nedávala moc prostor k manévrování. Nástupem pana Paroubka mírné vychýlení dolů a pd té doby jdeme jen nahoru. Jak jistě víte, média u nás fungují tak, že když se nacházíme pod středovou osou dole, fungují jako silně negativní zpětná vazba, tudíž vylučují jakýkoliv zákmit směrem dolů, zato nad osou působí jako kladná zpětná vazba a naopak ješte více křivku vychylují k hornímu extrému. Proto když selhávají, zbyde to jen na nás, lidu a to lidově řečeno: až začnem rýt "držkama" o zem. Uvádím to všechno proto, abych mohl uvést, proč si myslím že se u nás KSČM nedostane k moci, i kdyby ve volbách měla více jak 50%. Samozřejmě že při tak vysoké podpoře lidu je jasné, že tento lid neskáče na špek antikomunistické propagandě. Jenže jak již jsem uvedl, mnohem výhodnější je regulovat soustavu s předstihem médii, než to nechat na poslední chvíli lidu, na tom je založena naše "západní" zastupitelská demokracie. Přeci každý den není demonstrace kvůli každé blbsoti, ale napíše se článek v novinách a politik si dá již pozor. Takže tvrdím, že chopit se vesla komunisté, svrhne je lid tlakem médií během pár měsíců. Jak není težké. Např svolat médii demostraci na odoboj proti komunismu na Václavské náměstí a povolat nejlépe studenty, stačí i malý dav. Dále buď demostraci zakázat a když bude povolena, tak zaplatit agenty, kteří zaručeně vyvolají nepokoje. Dav by se již přidal, beru v úvahu všechyn tu anonymní militantní lůzu z diskusí na Novinkách a iDnes. Pak již stačí rozbít pár výloh, zavolat policii = analogie se sametovou revolucí, utlačování studentů policií atd. Pak se pomocí mobilů a internetu svolá třeba 100 000 lidí, což je procento národa a v klidu přemůžou 50% lidí,k teří volili KSČM ve volbách. Před volbami by jistě vycházeli články typu" Emigrujte dokud je čas", "Chystá KSČM skutečně znárodnění?", "Poučíme se z historie?" atd.
Jsem si stoprocentně jist, že mít pod palcem všechna média v ČR, svrhnu tuto vládu během pár týdnů. A víte co mě nejvíc štve, že se s tím píšu přes hodinu a dostal jsme se pořád jen k jedné myšlence co jsem chtěl říct. Holt ty další buď zapomenu nebo napíši v jiném komentáři.

 
V 2/20/2008 8:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kdyby každý slušný člověk tř. Einstein a ostaní osvícení uvažovali stejným způsobem, tak jsme možná opravdu na Savaně s klackem v ruce, ale za to s nejmenší škodou ve vztahu k přírodě a k sobě samým.
Nemyslím, že "boj" se sebou samým má vůbec člověk kdy šanci vyhrát, otázka je jestli odejdem jako každý druh, na kterého došel čas, či smeteme sebou všechny a všechno..-)

 
V 2/20/2008 8:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No zapoměl jsem uvést pár příkladů. U tý demostrace, všichni si pamatujem 30 000 odborářů v Praze a absolutní nezájem médií. Stejně tak demostrace proti umístění radarové vojenské základny v Brdech. Zato při dobré prezentaci jde svolat několik stovek lidí a z nich následně udělat několikatisíci-hlavý dav. Mrzí mě, že se zde více nerozebírá výborný článek o propagandě vydaný na BL. Tam je neskutečné množství skvělých ukázek případů propagandy, i je tam vysvětleno, proč se politické strany zaměřujou na masy a jak to vyvolává apatii u rozumných voličů. Já sám se dopouštím propagandy psaním těchto řádek. Už jen samotné slovo propaganda je propaganda, protože slovo propaganda vyvolává negativní reakce, slouží jako nálepka. A jde i vymyslet nějaké příklady na současné světové problémy. Třeba oblíbené, proč se nepoučíme z historie. 1)"Proč se nepoučíme z historie. Musíme uznat samostatné Kosovo, vždyť to není nic jiného než jako vytvoření samostatného státu Českolovensko odtržením od nenáviděného Rakouska-Uherska." 2)"Proč se nepoučíme z historie. Nesmíme uznat samostané Kosovo, vždyť to není nic jiného to, co nám provedli západní mocnosti při podepisování Mnichovské dohody, nenechme srby ve stejné situaci." Zámerně pomíjím různá fakta, nejdu v argumentaci do hloubky a necham za nás rozhodnout emoce, čili propaganda, dostanu čtenáře tam kam chci. Nebo velmi se mi líbil příklad: "Již jste přestal bít svojí ženu? Odpovězte ano či ne." Nerad bych se jednou dočkal takovéto otázky: "Již jste přestal spolupracovat s KGB? Odpovězte ano či ne." :) Byl bych rád, kdyby se diskuse zde stočila tímto směrem, přijde mi, že řešit kdo jak hlasoval je pověstné chození s křížkem po funuse. Zdá se mi že příliš mnoho lidí vložilo své naděje na změnu do osoby Jana Švejnara. Já bohužel v době vrcholení "bojů" o funkci hlavy státu trávil čas studiem, protože vrcholil zároveň můj zkouškový termín, takže jsem neslyšel ani nečetl ani jeden kandidátský projev. Kdyby byl post prezidenta země důležitý tak jako třeba v USA či Rusku, tak neřeknu, ale mě upřímně více mrzí přeběhlíci, kteří se podílejí na vládě země, než na volbě prezidenta. Pro mě ty volby znamenaly jen utvrzení v tom, že se musí zavést prvky přímé demokracie, aby se zklamání lidu při volbě prezidenta eliminovalo a zároveň znemožnilo rozhodovat v různých věcech proti vůli lidu.

 
V 2/20/2008 8:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jé, já sklerotik: Kamile, na BL jsem četl zajímavý článek od paní Hany Mudrové, jmenovkyně?

 
V 2/20/2008 9:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...myslím, že si někteří zdejší diskutéři dost jasně neuvědomují s čím mají co dočinění, současná moc prezentovaná Klausem a jeho poskoky nemá jenom ruce od hoven, ale hlavně od krve, tihle soudruzi se nezastaví před ničím, už vůbec né před skutečně pravdivou realitou a jakousi alespoň formální demokracii.

 
V 2/21/2008 1:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, mohl byste ty "ruce od krve" více rozvést? Osobně jsem si nevšiml ničeho co by nasvědčovalo tomu že to došlo až tak daleko.

Jaromíre s Hanou Mudrovou mne nic nespojuje.
Ohledně těch médií. Ten kdo by měl pod palcem všechna média, dokáže svrhnout vládu v kterékoli zemi kde fungují. Neexistuje silnější nástroj. Paradoxně však je jejich síla, pro takový účel, mnohem menší v předvolebním klání. Lidé jsou totiž připraveni a očekávají "silné kalibry" v rámci předvolební kampaně. Vzpomeňte si na Klausovu "mobilizaci" před volbami, ve kterých zvítězila ČSSD. Snažil se chlapec ale lidi to ze židle nezvedlo.

Pokud by zvítězila KSČM (čistě hypoteticky) daly by se ze strany pravice očekávat ledasjaké provokace ale myslím že by je, pokud by se do toho nevložil nikdo zvenčí, tahle země celkem bez problémů ustála. Mnozí voliči zprava se totiž na komunisty dívají s takovým despektem, že by očekávali s naprostou samozřejmostí, že se sami sdikreditují svou neschopností. A pro psychologii davu platí, že pokud nevybuchne hned, tak nevybuchne vůbec.

Navíc si myslím že by před volbami nemohly vycházet články typu "Emigrujte dokud je čas!" když by ještě nebyl znám jejich výsledek. Silné znechucení, ze současné vlády, které je teď dost rozšířeno mezi lidem, by jistě také sehrálo svou roli. Já jsem, například, do Švejnara nevkládal žádné naděje, ale jsem už tak znechucen Klausem, že mi bylo skoro jedno kdo ho na Hradě vystřídá. Hlavně aby už byl pryč. Myslím že podobně (jako já na Švejnara) by (aspoň zpočátku) vnímalo mnoho lidí KSČM.

Z vámi popsané zpětné vazby jsem pochopil, že zastáváte myšlenku "Čím hůře - tím lépe" s nadějí, že až bude dostatečně zle, tak se národ vzchopí. Jde ovšem o to aby na to ještě měl dost sil a kuráže. Ono někdy to "hůře" dokáže s člověkem pořádně zamávat. ODS by možná mohla sehrát roli nějakého katalysátoru ale já ji kvůli tomu rozhodně přednost nedám.

To že se zde nerozebírá vámi doporučovaný článek z BL o propagandě vám být líto nemusí. Je to tím že je napsaný příliš dobře a obsahuje příliš mnoho pravdy, než aby se s ním dalo nějak polemizovat. Prostě bychom ho tady všichni (aspoň si to myslím) jenom chválili a tím by to zkončilo.

Anonyme který zmiňujete Einsteina (Hele nechcete se nějak rozlišit aby člověk nemusel reagovat tak složitě?) nejsem si jist zdali běhání s klackem po savaně je zrovna to k čemu byl náš druh (je jedno kým nebo čím) předurčen. Dostali jsme do vínku velkou schopnost k rozvíjejí svých poznatků a zřejmě to nějaký účel má, protože příroda neúčelně nejedná. Spíše mám dojem že již kdysi k nějakému takovému odchodu ze scény došlo a ti co zbyli prostě nedokázali zajistit transport téhle informace tokem času až do dneška. Ostatně, když odcházeli Dinosauři tak sebou brali skoro všechno a pochybuji že na tom měli nějakou zásluhu. Čas může, kterémukoli živočišnému druhu, vypršet různým způsobem. Raději bych s tím nepočítal a zaměřil bych se na ten "boj se sebou samým". Každý vítěz téhle bitvy je přínosem nejen pro sebe ale i pro celou společnost. Házet flintu do žita nemá smysl pokud od toho pole nehodláte odejít.

 
V 2/21/2008 8:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

kamile, tyhle intelektuálně slohová cvičení jsou zhola na nic, prostě a jednoduše, svět bude vždy patřit hajzlíkům, protože kdyby to tak nebylo, historie by vypadala rozhodně jinak. Ke konkrétní situaci v česku: řešit dnešní extrémní marasmus může jenom někdo z venku, a to jednoduše, přitne finanční kohoutky a nechá zdejší domorodce vycukat, nemyslím, že by došlo k nějaké vzpouře či významným nepokojům, spíše postupnému úhynu, který začne od "spodu", ale nakonec pojdou všichni - a podle současných kroků Německa, čili EU, k tomu již dochází..-)

 
V 2/21/2008 9:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Jaromír Eybl
Mnohé doplní a osvětlí kniha F.Koukolíka J.Drtilové:Vzpoura deprivantů /I/-O špatných lidech.skupinové hlouposti a uchvácené moci.

 
V 2/21/2008 10:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme? (nevím na kterého reaguji) "marasmus v Česku" je sice odsouzeníhodný, nikoli však extrémní ve srovnání s tím co se děje mnohde jinde ve světě. Našly by se státy jejichž obyvatelé by nám mohli závidět jak si tu žijeme v klidu a pohodě.

K tomu jednoduchému řešení: Proč by, podle vás, měl někdo z venku něco takového dělat? Pro investory z venku jsme prozatím území s levnou pracovní sílou. A i kdyby k něčemu takovému došlo - nejsme tady v kleci. Myslím že před úhynem by většina lidí dala přednost emigraci, tak jak k tomu dochází v jiných státech kde se citelně zhorší životní podmínky. Vaše řešení má slabiny.

A jen tak na okraj: Nemyslím že by mé příspěvky byly nějaká intelektuálně slohová cvičení. Prostě se snažím psát srozumitelně.

 
V 2/21/2008 10:56 dop. , Blogger Unknown řekl...

Orfeus - tak tuhle knížku sháním už pěkně dlouho, všude vyprodáno, bohužel :((

Kamil Mudra - ODS je stranou mačistickou, stranou síly, individuálního úspěchu, ostrých loktů, stranou zákona džungle, stranou rčení účel světí prostředky, stranou, kde jediným kritériem je vítězství nebo porážka, stranou svalnatých zlatých hochů s krátkým sestřihem a třílitrovým BMW, ale také stranou velkotovárníků, velkofinančníků, elity, smetánky horních deseti tisíc. Je to důkaz sice nepřímý, ale fakt, že právě tito lidé mají obecně ve společnosti na rukou nejvíc krve, platí všude ve světě. Samozřejmě že zločinem vraždy není vinen přímo Klaus, mezi ním a tím bahnem je ještě hodně rukou, ale třeba u takového Langera už si dokážu docela představit, že je nebo kdysi byl té krvavé práci docela blízko.

 
V 2/21/2008 11:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

kamile, v žádném případě se Vás, ani Vaší snahy o pochopení jistých souvislostí, nechci dotkout, ale jak sám píšete, nakonec se to celé zvrne do zvířecí logiky, kde lidskost je až na posledním místě - bouhužel i u těch rozumných.

 
V 2/21/2008 12:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

aleši, Klaus měl na špinavou práci maníka nejpovolanějšího, Macka - v jistých spřátelených zemích persona non grata.

 
V 2/21/2008 1:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, můžete mi prosím připomenout, kde že to píši o té zvířecí logice? To víte, stáří už si vybírá svou daň :-)

 
V 2/21/2008 3:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

kamile, třebas - Pro investory z venku jsme prozatím území s levnou pracovní sílou. - účelová chamtivost je ekvivalent neutuchající zvířecí potřeby hladu, i zvíře je pro tuto potřebu schopno vykonávat jisté rozumné kroky vypadající velmi moudře až lidsky nebezpečně. - ale berete to jako můj pohled na věc, možná že věkem a zkušennostma jsem ztratil nadhled a jistou míru optimismu..-)

 
V 2/21/2008 6:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, jestli chcete, můžete mi tykat. S tím že přehnaná mediální kampaň spíše škodí souhlasím, myslím že dokonce hodně uškodila ODS i ve volbách 2006, možná by bez laciného antikomunismu a Kubiceho zprávy volby vyhráli. Při hypotetickém vítězství KSČM zásah zvenčí bych také nepředpokládal, v mnohých západních zemích jsou komunistické strany legitimní součástí parlamentu a nikomu to nevadí. Jako zásah zvenčí beru hlavně média v zahraničních rucích. Článek s nadpisem emigrujte dokud je čas by zřejmě asi nevyšel, ale článek s názvem "Pokud vyhrají volby komunisté, emigruji", říká pan(í) x/y. Za x/y si dosadtě nějaké jméno poplatné osoby, třeba nějaké "Vyvolené", to by možná mělo opačný efekt a lidé by byli rádi že by se zbavili těch rádobyhvězd :) S tím "Čím hůře - tím lépe" mi dovolte abych to vyvětlil. Já dopad reforem necítím, takže se mi to lehce mluví, ale chci poukázat na jeden jejich pozitivní efekt. Jak jste již uvedl, lidé jsou pro změnu až cítí nouzi, problémy řeší, až když se dotýkají jich samotných. Když se mnoha lidí zeptáte, čeho si nejvíc cení po revoluci, tak často odpoví, že nemusí stát fronty na banány a můžou jezdit do zahraničí. Lidem je jedno, že se náš premiér se chová jak hulvát, ministr vnitra jak mafián, ministr zdravotnictví jak člověk bez citu atd. O bagatelizování toho všeho se strají poslušně média a je hotovo. Takto by mohla být skutečně zavedena diktatura a všem by to bylo jedno. Jenže když lidem slíbíte vyšší plat a oni na výplatní pásce zjistí, že jsou podvedeni a přitom ceny energií či jídla rostou, tak to ti lidé hodně rychle poznají a nepřesvědčí je ani článek o tom jak se máme nejlépe v historii. Reformy jsou největší záporná zpětná vazba a ODS si tím kope hrob. Normální člověk totiž nechce řešit cizí problémy, chce jen spokojeně žít. Proto taky na odborářskou demostraci přijde 30 000lidí a na demostraci proti radaru jen 5 000.
Že se karta obrací proti ODS jde i poznat třeba na diskuzích. Jednou jsem omylem zavítal na jednu na iDnesu a před rokem či dvěma to byl ráj militantních příznivců ODS, teď tam byla převaha sympatizantů levice, podobné jevy vidím na více serverech. Z čeho mám ale obavy je, že ČSSD sbírá body zadarmo a je značně nečinná. Nevím jestli je to její strategie, zřejmě ano, protože když budou přichát s vlastními alternativami, tak je musí obhájit, kdežto takhle stačí kritizovat. S tím článkem o propagandě máte pravdu, já se jím nechal moc unést a diskuse by vážně pro samé přikyvování nikam nevedla. Jen se mi tak líbil a viděl jsem v něm mnoho paraler s tím co zde řešíme a spousty odpovědí na otázky, které tu stále pokládáme. Orfee či Aleši, po té knížce jsem se také sháněl, zatím jen po internetu, nestálo by za to napsat třeba na BL zprávu o tom, že kdo by měl zájem o tuto knížku, že by se podepsal pod petici o dotisk knížky, zájemci by určitě byli. Já se ještě podívám do naší univerzitní knihovny. Zároveň Kamile, uvedl jste tu psychologii davu, nevíte o nějaké dobré knížce o ní, popřípadě pokud ví někdo jiný, může se rovněž ozvat.

 
V 2/21/2008 8:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Když už to má být diskuse o volbě prezidenta, tak znovu si postesknu, že se zapomělo na pana Jiřího Dienstbiera, takto si já představuji prezidenta. Pro zajímavost jeho chat s čtenáři Novinek: http://vipchat.novinky.cz/archiv/00135-jiri-dienstbier.html

 
V 2/21/2008 9:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://i.idnes.cz/08/022/maxi/MAD213227_NO_TEXT2.JPG

...tož asi tak. .-)

 
V 2/21/2008 10:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre, můžeš mi také tykat. To co píšeš o ODS jsem měl na mysli když jsem se zmínil o katalyzátoru. Články typu: "Pokud vyhrají volby komunisté, emigruji", říká pan(í) x/y." ani moc vycházet nemusí. V podobném smyslu se vyjadřuje většina celebrit na obrazovce a tak by tisk jen tahal dříví do lesa. Je to prostě v módě a nějakou dobu se to ještě bude nosit. Ale té (byť ne markantní) změny v diskusích jsem si všiml také. Možná to už přece jen začíná v lidech hlodat.

Co se týče psychologie davu, tak nejznámější a stále uznávanou i když poněkud starší, knihu najdeš tady. Bohužel zatím ještě ne celý překlad.

 
V 2/21/2008 11:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, děkuji za oplacení nabídky tykání, i když si jako starší nemusel. Že kniha je poněkud starší mi vůbec nevadí, myslím že zrovna psychologie davu bude obecně platná pořád. Nedávno jsem četl Sokratův rozhovor se svými žáky o demokracii sepsaný kolem roku 360 před naším letopočtem a na aktuálnosti mu nic nescházelo. Úplně jsem žasl, jak vyspělý tehdy byli, stejně jako když jsem četl historii matematiky a viděl jsem, co všechno naši předci v té době uměli. To je myslím velký problém lidstva, že si spousta lidí myslí, jací "blbci" v minulosti žili a oni jako poslední generace jsou nejchytřejší. Právě že platí, že čím víc toho člověk ví, tím víc zjišťuje, kolik toho neví.

 
V 2/22/2008 10:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já myslím, Jaromíre že blbců bylo tehdy stejně jako dnes. Ale tehdy neměli masmédia, nikdo jejich výroky nešířil, tak dnes víme jen o těch kteří stojí za to aby se o nich vědělo. :-)

 
V 2/22/2008 1:20 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jaromíre, já bych s tím „čím hůře - tím lépe“ byl také velice opatrný. Nezapomínejte, že pokud budou lidé dlouhodobě žít v neuspokojivých, frustrujících a ponižujících podmínkách, bude to mít devastující účinek ne jejich sebeúctu. Nakonec si na to zvyknou, začnou to považovat za normální, a přestanou si vážit sami sebe. Proč myslíte, že je takový problém dlouhodobá nezaměstnanost? Již po zhruba půl roce bez práce ztrácejí lidé nejen pracovní návyky, ale především důvěru v sebe sama a v to, že jsou schopni se uživit vlastní prací. Nakonec spíše uvěří tomu, že s nimi je něco špatně, že oni jsou bezcenní a neužiteční, a přestanou se zamýšlet nad tím, není-li něco špatně ve společnosti, která je ochotna umožnit jim důstojný život pouze v případě, že z nich někdo jiný má užitek, že někomu jinému slouží jako věc, jako výrobní faktor.

Jsem rovněž velmi skeptický ohledně toho, že „pak jako záporná zpětná vazba nastoupí samotný lid, který nasměruje vše do normálu.“ Základním předpokladem takového vývoje je, že lid je schopen sebereflexe a dokáže převzít svůj díl odpovědnosti za to, v jaké situaci se země nachází. Skutečnost je totiž taková, že žádná moc se nemůže udržet proti vůli lidu! Není ani nutné, aby ji aktivně podporoval, stačí pasivní tolerance. Lidé musí ke změně přistupovat s tím, že chtějí napravit vlastních chyby a vlastní selhání, a ne že jen vytvoří podmínky pro nějakého „mesiáše“, který vše udělá za ně. Jenže, lze něco takového očekávat od národa, který proti nenáviděné totalitě, ve které musel snášet taková flagrantní porušování základních lidských práv, jako je nedostatek banánů, statečně a otevřeně bojoval flákáním, flinkáním a chatařením? To nebyli komunisti, kdo nám zvalchoval páteř, to jsme byli my sami a udělali jsme si to povalováním se na příliš pohodlné posteli.

A rozhodně si nemyslím, že se něco zlepší, až začneme „rýt držkama v zemi,“ protože to už bude pozdě, to už budeme na to rytí příliš naučení. A i když míra trpělivosti lidu přeteče a napětí mezi lidem „exploduje“ v podobě revolty či revoluce, obávám se, že hněv lidu se obrátí proti těm, kteří mu ukáží, že ryje držkou v zemi, a nikoliv proti těm, kteří mu tu držku do té země zaryli. Naopak, spíše se k nim uteče v ochranu před těmi, kteří říkají nepříjemnou pravdu, a výměnou za utěšující iluzi se ochotně zaryje do té země hloub a hloub.

Tedy: nelze čekat, až frustrace převáží nad zdrženlivostí a míra hněvu se navrší. Je potřeba něco udělat dříve, aby k tomu vůbec nedošlo. Lid je potřeba vzdělávat, vychovávat a vést jej k svobodnému a demokratickému smýšlení, protože svobodu a demokracii není možno nikomu vnutit násilím. Je však nutné lidem vysvětlit, že demokracie není totéž, co kapitalismus, a že svoboda není svévole.

 
V 2/24/2008 5:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, velmi dobře řečeno, vlastně napsáno. Škoda že pro malý počet čtenářů. Kdyby tak byla možnost jak oslovit více lidí!
Ani by memuselo jít o nějaké celostátní periodikum, pro začátek by stačil i nějaký místní plátek v menším městě.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka