úterý, března 25, 2008

Bez gulí

Mirek Topolánek se rád prezentuje jako bodrý, důsledný a zásadový valašský ogar. Tváří se bezprostředně (dalo by se říci i vulgárně), ale souběžně na nás mrká, jako že pod hrubou slupkou se skrývá bezmála křišťálové jádro. Chtěný obraz však doznává čím dál víc trhlin. V posledních týdnech se stalo nepřehlédnutelné, že maska pro veřejnost skrývá pouze další podprůměrnou bezpáteřní politickou kreaturu.

Nejdříve vysvětluje, jak s návratem pana Čunka do vlády nemá problém: je to prý věc řešitelná do Velikonoc a je na lidovcích, aby si dostatečně jasně řekli. Odkaz k vůli lidovců ukázal plně Topolánkovu hloupost nebo bezpáteřnost, vždyť ti na návrat svého šéfa jasně tlačí již delší dobu. Možná si premiér přál před Strakovkou nějaké demonstrace nebo transparenty "Cunek o muerte". Bezcharakternost a totalitní sklony projevily ale hlavně později, kdy suverénní politické straně začal nabízet naprosto nepřijatelný pakt „Čunek za vaši podřízenost našemu diktátu“. Šéf vlády opírající se o údajně svobodně hlasující poslance požadoval, aby se lidovci vzdali nezávislosti a její političtí reprezentanti zapomněli na druhdy tak vychvalované vědomí a svědomí a začali hlasovat podle diktátu z Jánského vršku. Když byl normalizační teror velké strany vůči otrockým pseudosvobodným politickým subjektům odmítnut, pan Topolánek svou odpovědnost šéfa kabinetu přehodil na koaliční spojence a tváří se jako by ho problém naprosto nezajímal. A Velikonoce jsou již samozřejmě za námi.

Druhým příkladem Topolánkova bídného charakteru je jeho chování vůči USA. Nejdříve škytá nadšením, že orwellovské přejmenování víz bylo jeho velkým snem od doby, kdy si v Americe koupil klobouk a brázdil se zapnutým tempomatem její dálnice. Souběžně si pochvaluje posilování spolupráce, touží po radaru, jehož schválení je na dohled, a fotí se s prezidentem superdemokratické velmoci. Slova konkrétní kritiky na adresu hostitele nenajdeme ani pod mikroskopem. O to větším šokem byl pro naše spojence nejspíš Topolánkův výrok několik dnů po návštěvě, že "země, která umožňuje mučení zajatců, mě těžko může poučovat o porušování lidských práv". Přitom americký raport neřekl vlastně nic víc, než co naše společnost, média ale i politici tvrdí celkem pravidelně: vždyť i členové ODS dost často tepali do nejasných a pravděpodobně i ne zrovna čistých finančních vazeb expremiéra Grosse, do korupce a neefektivnosti policie, které byly kromě Čunkovy kauzy také součástí americké zprávy. Kritika ohledně dodržování mezinárodních lidských práv je nepochybně na místě, ale od politika, který se donedávna choval vůči USA tak servilně jako Mirek Topolánek, zní falešně a prázdně.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 34:

V 3/25/2008 7:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jako BODRÝ, hned v prvej vete chyba.

 
V 3/25/2008 8:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme to jsem nějak nepochopil. BODRÝ jako bodrý. V čem je rozdíl? Nebo byste rád nahradil slovo "jako" slovem "coby"? Kde má být ta chyba?

 
V 3/25/2008 8:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, mám takový pocit, že pan anonym slovo bodrý nezná a myslel si, že autor článku zkomolil slovo dobrý:-)

 
V 3/26/2008 12:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano, Ahuro, to by mohlo být ono! A já tady nad tím dumám, hloubajíc o jaký to zajímavý jazykozpytný problém asi kráčí. :-)
Díky

 
V 3/26/2008 9:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymus nečte (knihy, třeba Vančuru nebo Čapka), jinak by neměl tak chudou slovní zásobu, takže máte Kamile a Ahuro úúúplnou pravdu.
Ale k panu Topolovi - když jsem četl jeho výrok o komunistech, tak jsem si jen říkal, jak nádherně funguje onen jev, kterému psychologové říkají "projekce" (podle sebe soudím tebe).
Můj přítel Freud se v psychologickém nebi přímo zatetelil blahem.
(Zná von onen anonymus pojem tetelit se?)

 
V 3/26/2008 12:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pane brtnik mohu se zeptat o jaky vyrok o komunistech jde ?

 
V 3/26/2008 3:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vše je zde:
http://www.blisty.cz/2008/3/26/art39772.html
PS medvědi považují oslovení pane za urážlivé, asociuje jím to šlechtické pány, co na ně pořádali lovy.

 
V 3/27/2008 9:44 dop. , Blogger Tribun řekl...

Topolánek je především charar a grobián, jehož největší kvalifikaci je neomalenost. Není v něm ani za mák noblesy, která se rozhodně nedá upřít Klausovi (který to ovšem často přehání zase na druhou stranu).

Nemusí se nám to líbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Tedy samozřejmě by se s tím dalo něco dělat, ale muselo by na tom mít zájem mnohem více lidí, než zdejší kroužek "disidentů".

Uvidíme po volbách, po těch krajských. I když bych si příliš velké iluze nedělal. Lidi jsou dílem poslušní, dílem zastrašení a dílem lhostejní - ideální materiál pro jakoukoliv vládu. Čechům by dokázala vládnou i cvičená opice, stačí, když se naučí dostatečně zlostně prskat.

 
V 3/27/2008 11:15 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Souhlas, Češi jsou tak leda na odpis.

 
V 3/27/2008 6:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

... jestli Topolánkovi projde okupační smlouva plus radarovka, tak si tady mohou amíci s rusákama rovnou na Václaváku udělat jadernej polygon, místní ovečky pod taktovkou Vyčítal Parkanová jim k tomu ještě s radostí zaspívaj - Dobrý den, jadernej hřibe, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali... :-(

 
V 3/27/2008 9:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To s těma Rusama je tak absurdní, že si radši počkám co se z toho vyklube, nějak se mi to celé nezdá, prostě to nemá logiku.

 
V 3/27/2008 9:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ostatně naše sdělovadla - a nejen naše už pustily jecjakou pitomost.

 
V 3/28/2008 12:26 odp. , Blogger Tribun řekl...

Cituji z Topolánek neudržel nervy, teď se omlouvá odborům:

"Premiér měl jednání tripartity zahájit. Místo uvítání však začal hned hovořit o tom, že mu připadáme jak ze strany slepých a hluchých," čte ze svých zápisků Dobšík. "Potom nás nařkl, že lžeme do médií."

Premiér odboráře kritizoval za postoj v kauze stravenek. "Řekl, že jsme mu naplivali do ksichtu," popisuje Dobšík. "Ještě dodal, že musí zvážit, jestli chce se slepými a hluchými spolupracovat."

Odborářům došla trpělivost ve chvíli, kdy chtěl jeden z nich na Topolánkovu kritiku reagovat. "Skočil mu do řeči a řekl, že jsme už mluvili dost," říká Dobšík. "Tak jsme se všichni zvedli a odešli."

"Bylo to hrubé, hulvátské a velmi nevybíravé. Premiér začal nadávat ještě dříve, než se začalo jednat," potvrdila mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.


Pak následuje ještě pasáž o tom, že premiér se ústy svého tiskového mluvčího omluvil, či spíše vymluvil. Na to, aby se omluvil osobně, asi nemá guľe. Stejně by to z jeho úst znělo prázdně a falešně.

 
V 3/28/2008 1:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vlajková loď strážců svobody informací a plurality názorů ( mám samozřejmě na mysli MF dnes ) zítra jistě nenechá na panu premiérovi nit suchou...

 
V 3/28/2008 4:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Autor nám v článku předkládá tezi, že "příkladem bídného charakteru" je skutečnost, že jedna strana kritizuje druhou poté, co s ní o nějaké věci vyjednávala.

Každému asi musí být zřejmé, že je to naprostý nesmysl. To jen zase jednou touha předhonila myšlenku.

Stejně tak bychom mohli říct, že není charakterní kritizovat porušování lidských práv v Číně, když se účastníme tamní olympiády.

Vždyť je to právě charakter, který je třeba k tomu, abychom byli dostatečně silní k oprávněné kritice druhé strany, třebaže s ní vyjednáváme v jiné záležitosti. A právě ubohé je to, co dnes a denně slyšíme od Rathů a jim podobným: Všechno děláte špatně, my s vámi nemáme nic společného, všichni jste zkorumpovaní, až se dostaneme k moci, tak všechny zákony zrušíme...

Svět není černobílý. Nikdy nebyl a nikdy nebude. Už bychom si na to měli pomalu zvyknout. Černit jednu stranu politického spektra a doufat, že tak alespoň trochu vyblednou černoty na té druhé půlce, je to, co dokazuje "bídný charakter" autorů podobných pamfletů.

 
V 3/28/2008 4:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vašku, vy jste snad upadl na hlavu - tady nejde o nějakou názorovou relevantnost, či svaté právo na kritiku, tady jde jak o zneužití svého postavení, tak hlavně o způsob prosazování vůle, jakým to fýrer jedné údajně pravicové, liberální, ke konzervatismu se hlásící partaje udělal, řvát po někom, že je kripl a zloděj, negovat druhou stranu osobními urážkami, které mu měly přinést kýžený klid, považuji za trestuhodné - už jsme si zvykli na neomalenost, nesoudnost, hulvátství, lhaní, aroganci, neschopnost, ale na skoro fyzické ataky protivníků to je přec jiné kafe. Měli by se nepoti, stojící za Topolánkem, pořádně zamyslet jestli není čas ho stáhnout z premiérského křesla, než jejich dosazenej magor časem nedojde k nějakému pořádnému úrazu, kterým poškodí všechny mlaskajíci vepře v pozadí.

 
V 3/28/2008 6:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek proc vybelujete jednu stranu politickeho spektra cernenim druhe ? Pokud nekomu neco vycitate tak byste to sam nemel delat.

 
V 3/28/2008 6:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud vám vadí Topolának, tak není nic jednoduššího než ho nevolit.

Pak je ale otázka koho volit, protože ve srovnání s touhle "noblesou" je Topolánek král:
http://www.hbl.cz/image/200707021225_Paroubek%20s%20tlumocnicí.jpg
http://www.lidovky.cz/foto.asp?r=ln_nazory&foto1=BAT13751a_parou.JPG
http://img174.imageshack.us/img174/6826/paroubekme8.jpg
http://img174.imageshack.us/img174/4780/paroubekopicegs3.png

Pokud je řeč o neomalenosti, nesoudnosti, hulvátství, lhaní, aroganci a neschopnosti, nejlépe to popisuje David Prokop:
http://prokop.blog.idnes.cz/c/14394/Paroubek-v-opozici-zoufala-bezradnost.html

Bavme se spíše o charakteru populistů, kteří tvrdí jen to, co chce většina lidí. Jednu jsou pro radar, jednou proti radaru. Jednou pro příplatky, jednou proti. Vždy tak, jak se jim to hodí...

A co se týče radaru, tak jsem bytostně přesvědčen, že nikdo po shlédnutí celého následujícího videa již nemůže o nutnosti umístění radaru na našem území pochybovat:
http://www.liveleak.com/view?i=7d9_1206624103

 
V 3/28/2008 6:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek proc vybelujete jednu stranu politickeho spektra cernenim druhe ? Pokud nekomu neco vycitate tak byste to sam nemel delat

A smím vědět, z jaké mé věty jste nabyl mylného dojmu, že "vyběluji" nějakou stranu politického spaktra?

Nic takového jsem nikdy nedělal. Naopak tvrdím, že bych levici (kam ve světovém měřítku patří ODS) nevolil. Natož pak komunisty na ultra-levicovém konci politického spektra.

 
V 3/28/2008 6:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek naprosto jasne cernite jednu stranu politického spektra a doufate, že tak alespoň trochu vyblednou černoty na té druhé půlce, je to, co dokazuje vas "bídný charakter". Dokazal jste to prispevkem vyse. A to v co doufate vim stejne dobre jako vy vite v co doufaji jini lide.

 
V 3/28/2008 6:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A navic pane vasek vasi primitivni uroven ukazuje to ze za argument povazujete fotomontaze, nahodne fotky ktere lze udelat na kazdeho a pravdepodobne posuzujete lidi podle vzhledu. Asi jste velky krasavec zakopmlexovany a proto se snizujete na tu nejprimitivnejsi uroven. A co se tyce radaru tak nikdo kdo si precte www.nezakladnam.cz tak nemuze pochybovat ze radar je zbytecny a na nic.

 
V 3/28/2008 7:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

:-)

Tak doufám, že nido nebude považovat za nutné na příspěvky podobné úrovně reagovat...

To tu oparvdu není nikdo schopný faktické názorové diskuze? Škoda. Zřejmě má očekávání byla příliš vysoká...

 
V 3/28/2008 7:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek vase fakticka nazorova diskuse jsou fotomontaze a momentky ? Kdyz vam poslu fotku s topolankem co ma napriklad pyj misto hlavy a reknu ze je cur.. tak to bude nazorova diskuse na vasi urovni.

 
V 3/28/2008 7:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zřejmě vám uniká, že ta "noblesa" číší z linkovaných fotek i bez té jedné montáže...

 
V 3/28/2008 8:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek nula noblesy cisi z takovych buranu jako vy co posuzuji lidi podle vzhledu na momentkach a fotomontazich a maji to za argument.

 
V 3/28/2008 8:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Doporučuji Vaška ignorovat, je to zhrzený provokater.

 
V 3/28/2008 8:33 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kolegové, také máte ten dojem, že Vašek přivedl techniku asistovaného monologu k dokonalosti a diskutje sám se sebou?

 
V 3/28/2008 10:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune nebojte, k "hodnotným" diskuzím s anonymy se již snižovat nebudu. Přenechám tento asistoavný monolog vám.

 
V 3/28/2008 11:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane vasek ty uvozovky u slova hodnotna byly ve vasem pripade naprosto presne. Protoze jen hodnota v uvozovkach se da cekat u burana jako vy co jine posuzuje podle toho jak vypadaji a jeste to ma za diskusi.

 
V 3/29/2008 11:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

:-) Vasek je legracni, ukazme si na nej a zasmejme se, jaci lide v nasem state take ziji (pokud tedy neni pouze placeny za papouskovani vladnich nazoru)

 
V 3/29/2008 11:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.modre-bratrstvo.unas.cz/index1.htm

 
V 3/30/2008 8:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zadnej Vasek ale Radim Stechovsky, studentik a znamy internetovy psychopat. Bojuje proti vsemu pocinaje nacismem a antisemitismem a konce komunismem a anarchismem, pri tom napriklad obdivuje nektere akce antisemitu a nacistu, jako napriklad film vyzyvajici k hromadne nenavisti vuci vsem muslimum jen na zaklade jejich viry a presvedceni.

 
V 3/30/2008 10:10 odp. , Blogger Tribun řekl...

Anonyme, to myslíte tu proslulou Fitnu, která je udajně ubohá, že spíše než muslimy uráží Evropany tím, jakou blbost byl jeden z nich schopen natočit?

P.S. Ten opus jsem neviděl a ani na něj koukat nehodlám. Propagandy si užiji dosyta v českých médiích.

 
V 4/07/2008 10:31 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, klidně na to koukněte. Objevíte nový rozměr blbosti. A to ne u autora, který si dávno dělal reklamu, ale u lidí, kteří jeho blábolům vytrženým z kontextu jsou schopni věřit.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka