sobota, března 01, 2008

Novinářská neschopnost

Rádobyseriózní deník Mladá Fronta zase dokázal, že mnohem blíže ma k bulváru než k normálním novinám. Tentokrát se jeho mizerná úroveň projevila v neschopnosti ověřit si volně dostupné údaje.

Seriál našich novinářů o zločinci Jiřím Paroubkovi cestujícím do Sýrie pokračoval dalším dílem, tentokrát decentně přiupravenými informacemi o reakcích předsedy ČSSD po návratu do republiky. Poslední odstavec tohoto článku obsahuje takovéto tvrzení: Navíc se prý na Blízký východ v červnu chystá i podnikatelská delegace v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Po pěti minutách prohlížení internetu si člověk může sám ověřit, jestli je to prý nebo doopravdy. Například pokud si zadá do vyhledávače Google slova Kalousek Sýrie, tak hned na první stránce vyhledávání se objevují stránky Hospodářské komory, na kterých může najít odkaz, který se čirou náhodou jmenuje Doprovodná podnikatelská mise ministra Kalouska do Sýrie. Na stejné straně vyhledávače je i odkaz na stránky Respektu a ČT24, které také konstatují fakt, že ministr Kalousek do Sýrie jede - podle informací ČT24 má hlavně jednat o syrském dluhu.

Ovšem je možné, že novináři Mladé Fronty jsou schopni si ověřit tyto veřejně přístupné informace a velmi dobře vědí, že nejde o žádnou údajnou cestu. Ale pak je naprosto nepochopitelné, proč jejich tendenční a prolhaný plátek má tu drzost sám sebe nazývat nejdůvěryhodnějším zpravodajským portálem.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 15:

V 3/01/2008 9:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mladá fronta dnes - to je samej kec

 
V 3/01/2008 10:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jako já bych mladou Frontu už neřešil, protože to je skutečný bulvár, jehož redaktoři trpí komplexem, že jsou "hlasem božím". Věru, že nejsou. Ne nadarmo jsou to po Blesku nejkupovanější noviny. Na jakoukoliv stránku MF se člověk zadívá, tam najde jen kecy a plky zásadně odporující novinářskému kodexu: ať už se jedná o politiku, zahraničí kulturu. Škoda slov, myslím, že chytří už stejnak pochopili a s Málky člověk nic neudělá.

 
V 3/01/2008 12:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

MF Dnes? To je ta PR agentura ODS, do které píše ten antichartista Steigerwald?

 
V 3/01/2008 2:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Buhužel tento mediální mlýnek je připravený semlýt kohokoli i z ODS pokud by se odchýlil od ... A teď nevíme čeho a kdo to platí?
Dalík ? Šlouf? Někdo kdo je řídí?
Jak kličkují Klaus, Topolánek, Bém, mám pocit že ani oni to neřídí.
Vypadá to jako absurdní anarchie, nebo balkanizace, nebo likvidace státu jako funkčního systému.
komu to prospívá. Krátkodobě bojovně naladěným skupinám ze světa. Těm kdo nechtějí platit za ruskou energii?
Al-kajdě? Nevěřím že je to neřízené.
Lidé a skupiny jsou systematicky likvidovány. Má tu zůstat jen jediná dvoj-strana, nefunkční stát a atomizovaná zmatená skupina - lidská masa.(Tak to šlyším v Klausových projevech.)
Útoky na veřejnoprávní média, soudy, vysoké školy, lidskou aktivitu.
Americký model demokracie?

 
V 3/01/2008 3:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Celý tento hon na čarodějnice vyvolal eretz.cz .Během pár dní napsal tento server několik článků ostře útočících na cestu pana Paroubka a hlavně na Sýrii. No a iDnes se toho chytilo. Není to dílem náhody, různá izraelská lobby ovládají jak celosvětová média, tak některá lokální. Výsledkem je, že co se týče událostí ze zahraničí, tak všude našinec dostane stejné informace. Hlavně vždy rozdělit na dobro a zlo. Ty zprávy jsou vysoce předvídatelné, člověk hned ví odkud vane vítr. Někoho to přesvědčí, mě se maximálně zvedne žaludek. Na Bl o tom pojednávají i v souvislosti s návštěvou Zbigniewa Brzezińského. Co považuji za neskutečné je, že Topolánek v USA udělal jednu horší věc než druhou: zrušení "víz", spíše jejich přejmenování, dohoda o základně a velmi diskutabilní udělení medaile "bojovníkům" proti režimu. Vše hodnoceno médii kladně. Naopak pan Paroubek jede jednat do Sýrie a je to jednoznačně negativní událost. Kéž by někdo jednou ty mediální "lehké dívky" vyhnal z naší republiky společně se současným vedením ODS.

 
V 3/01/2008 6:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Obecně si nemyslím, že by MF Dnes byla nějakou přímou hlásnou troubou ODS jako - jak říká Mirka - hlasatelem své vlastní "božskosti". To, že se toto kryje s ODS, je jen dokladem ubohosti obou. Tyto noviny z mého pohledu nejsou ani tak nebezpečné, že slouží jedné straně, ale tím, jak šikovně svou tupost dokáží vydávat za objektivitu, pravdivost, jak ten odpudivý bulvár (ano, to slovo je s ohledem na stavbu článku i vedení rubrik namístě jako žádné jiné), maskují za serióznost. Protože mohou přijít i horší pánové než z ODS.

 
V 3/02/2008 12:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ty jo, když jsem dal načíst stránky,tak mi to hodilo nějakou chybu - na chvíli jsem si pomyslel "už dosáhli i na zahraniční servery?".....

 
V 3/02/2008 11:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Winter to s bulvární povahou MF vystihl naprosto přesně, těžko to napsat lépe. Vždycky říkám, že třeba takové rudé Haló noviny ALESPOŇ nezastírají fakt, že jsou ideologickou hlásnou troubou - naopak, na titulní stranu hrdě frknou třešničky... Zato MF dovedla pokrytectví až k dokonalosti.
Prof. Keller o ní psal jako o post-seriózním deníku - pěkný eufemismus pro "škváru"...

 
V 3/02/2008 11:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Post-seriózní deník .)

 
V 3/03/2008 3:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

www.ekumakad.cz/clanky-a-publikace.shtml?x=191831
Sama se ptám, a sama si odpovídám?

 
V 3/05/2008 5:58 odp. , Blogger ods řekl...

Ahuro, zatím snad taková možnost neexistuje. Ale bohužel jako u každé služby zdarma dochází i na bloggeru k občasným výpadkům (a občas k plánované údržbě, která trvá většinou necelou hodinu).

 
V 3/05/2008 6:01 odp. , Blogger ods řekl...

Mirko, ten odkaz mi nějak nefunguje, respektive vidím hlavičku, ale nevidím text článku. Je potřebné nějaké logování nebo něco podobného ?

 
V 3/05/2008 6:05 odp. , Blogger ods řekl...

K tomu co bylo již napsáno výše bych dodal, že podle mého názoru si Mladá Fronta sama velmi silně kálí do vlastního hnízda. Vychovává si čtenáře k nějakému obsahu a formě a cesta zpět je čím dál tím víc uzavřená. Její čtenáři se začnou verbovat a už se verbují mezi čtenáři bulváru, začnou vyžadovat ještě více šokujících titulků velkým písmem, správné politické orientace, co nejpovrchnější pojetí a hlavně žurnalistiku předžvejkanou - čili už rovnou nám novináři vytvoří názor a my ho šťastně bez namáhání vlastní šedé kůry přebereme.

 
V 3/05/2008 9:27 odp. , Blogger Tribun řekl...

ods: Čili nic, co by MFD ochotně nenabídla ;-)

 
V 3/07/2008 8:54 odp. , Blogger ods řekl...

Je to pravda, ale majitel se najednou může probudit s rukou v nočníku, chtěl mít aspoň trochu seriózní časopis a jeho zaměstnanci mu z toho udělali další Aha či Blesk. A jestli se nemýlím, tak z normálních novin se bulvár stával celkem často, o úspěšné zpáteční cestě jsem nikdy neslyšel.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka