neděle, dubna 06, 2008

Kontrolujme čínské radary v Rusku

V souvislosti s možným umístěním amerického radaru na území České republiky se objevuje i nabídka kontroly tohoto zařízení ruskými specialisty. S návrhem údajně kdysi přišel Mirek Topolánek, ale naprostý šok našich zastupitelů, když nám to blahosklonně bratrský spojenec před časem oznámil, nasvědčuje, že to buď není pravda, nebo prostořeký Valach někde něco plácnul a zapomněl na to, zatímco druhá strana to ale vzala velmi vážně. Chování Spojených států, které pečlivě analyzují veškeré výroky a jim přizpůsobují svou vyjednávací politiku, by to mohlo potvrzovat. Američané nejsou hlupáci. Když něco chtějí a druhá strana na domácí scéně křičí, že musíme stáhnout ocas a všechno splnit ve jménu demokracie, svobody či údajných z minula plynoucích závazků, promítnou to do své vyjednávací pozice:
Vaše vláda stále tvrdí, že nás musí bezpodmínečně podporovat, tak proč si najednou stavíte nějaké podmínky? Buď je pro vás náš krásný radar povinností, nebo je to záležitost obchodu a vyjednávání. Doma všem tvrdíte, že ho musíte mít, že nás nezištně milujete na věčné časy a nikdy jinak, tak teď laskavě nevyskakujte a odkývejte vše co vám předložíme!

Vazalský přístup vlády nás oslabuje a staví před nečekané výzvy. Američané mají dost slušnosti, aby tvrdili, že vše s námi budou konzultovat a nakonec podmíní našim souhlasem. My zase máme historickou zkušenost, kdy i prezident Hácha souhlasil se vznikem protektorátu. Jako dost slabý partner, navíc dobrovolně se oslabující různými absurdními výroky, stejně nejpravděpodobněji odkýveme vše, co nám velký bratr předloží. Na druhé straně si můžeme hrdinsky vyžádat nějaký náznak dobré vůle od ruské strany: je ovšem nesmyslem požadovat kontrolu ruských základen v Rusku, protože Rusové od nás nechtějí kontrolu našich vojenských újezdů (kdyby radar nebyl americký, ale NATO, tak různé vzájemné kontroly jsou dávno domluveny). Aby situace byla úměrná, mohli bychom ale požadovat možnost na území Ruské federace naší kontroly čínských, indických nebo třeba i amerických vojenských zařízení… Což pro nás bude zhruba stejně užitečné jako celý americký radar.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 27:

V 4/06/2008 10:04 odp. , Blogger Tribun řekl...

Nejenom Američané, i Rusové se toho chytli. A po krátkém intermezzu v Bukurešti, kdy Putin jako by na radar zapomněl, asi jako poděkování za to, že Ukrajina a Gruzie nebyly přizvány do NATO (to by bylo teprve bezpečnostní riziko, proti tomu je nějaký radar čajíček), přišli Rusové z požadavkem, že požadují nikoliv právo inspekce, ale stálou přítomnost svých expertů a amerických základnách v ČR a v Polsku. I když návštěvy Rusů u radaru jsou možné, trvalý pobyt ne, tvrdí čsští politici, osobně očekávám, že se zanedlouho staneme svědky tragikomické podívané, kdy se ti nejbigotnější čeští rusofóbové budou do krve bít za permanentí ruskou vojenskou přítomnost v České republice.

Myslím, že za zmínku stojí i tisková zpráva Greenpeace Američtí kongresmani se v Praze setkali s oponenty radaru, ze které bych si dovolil ocitovat: "Demokratičtí kongresmani nazývají projekt NMD největším finančním skandálem v historii USA. Stála daňové poplatníky už přes 100 miliard dolarů a přitom stále není účinný. Interceptory, které mají být umístěny v Polsku, dokonce ještě nejsou ani vyvinuty. (…) Kongresmani vyvrátili tvrzení českých vládních politiků, včetně bývalého presidenta Havla, spočívající v nutnosti vyhovět Americe jako poděkování za to, co USA pro Československou republiku v historii udělaly. Amerika není v názorech na radar vůbec jednotná. Celý projekt NMD by byl dokonce pohřben za prezidentství Billa Clintona, nebýt jeho osobních skandálů (…) odmítnutím radaru by se rozhodně necítila dotčena Amerika, ale spíše rozhněvána stejná skupina lidí v administrativě, která stála za útokem na Irák."

Vůbec se toho v uplynulém týdnu dělo kolem radaru docela dost. Přehled nabízím v Co týden dal a vzal.

 
V 4/06/2008 11:52 odp. , Blogger ods řekl...

Z oné tiskové zprávy bych zacitoval ještě jiný kousek:

Kongresman Jim Moran dokonce připomněl, že rozhodující hlasování o případném zastavení celého projektu se mělo konat dne 11.září 2001. Během přestávky před hlasováním však došlo k útoku na WTC. V nastalé atmosféře ohrožení se kongres k hlasování již nikdy nevrátil.

Zastánci radaru jistě věří, že 11. září je důkaz pro radarovou obranu, ale je to naprosto opačné. Tento případ ukázal, že s extremisty se bojuje nepředvídatelně a asymetricky. Že je pro ně tisíckrát jednodušší unéste letadlo než sehnat raketu středního doletu (co se jim nikdy nepovedlo) o ICBM ani nemluvě. A pokud neseženou letadlo, tak to bude loď, auto, motorka, sebevražedný bojovník nebo něco, co si dnes nedokážeme představit. Ale takováto rizika nelze omezit pomocí lobbystů a miliardových kontraktů na další nefunkční hračky. Takováto rizika nelze řešit okupací dalších zemí, která v budoucnu zajistí práce pro další lobbysty a další miliardy jiných kontraktů.

Rozhodně další nebezpečí pro nás nejsou v konvenční sféře o které cvrlikají i vrabci na dvorku a která je každý den sledována satelity, špionážními letadly a desetitisíci agentů. Naivní lidé možná věří ve virtuální nebezpečí jedné mezikontinentální rakety, ale ti co tahají za provázky je považují jen za užitečné idioty, kteří jim pomáhají splnit jiné cíle a zároveň hezky napakovat kapsu.

 
V 4/07/2008 12:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Co když se všichni mýlíme a radar a antirakety jsou opravdu určeny k likvidaci íránských balistických či jiných raket, odpálených po americkém či izraelském útoku na Írán? To by také vysvětlovalo ten spěch, v jakém je vše projednáváno. Vše se musí stihnout do konce Bushova presidentského období. A v tom je snad jediná šance, že se to nepodaří tak rychle zrealizovat.

 
V 4/07/2008 12:33 dop. , Blogger ods řekl...

Stane, vyloučit to nelze. Kdysi jsem se touto alternativou zabýval v článku Útočná obrana. Důvodů, proč státy označované za darebacké nezaútočí, je mnoho. Pro jejich zoufalý útok mluví jen poslední možnost obrany před naší agresí. Ale i tato odpověď je zatím neaktuální, protože žádný z těchto států nebyl schopen vyvinout mezikontinentální raketu, nejúspěšnějším v tomto oboru Korejcům padá do moře jeden Taepodong za druhým a za desítky let vývoje nejsou ani na úrovni Sovětského svazu z padesátých let. Navíc systém nefunguje. I američtí kongresmani konečně dupli nohou a řekli, že jestli pokračovat tak s nějakým hmatatelým výsledkem za zády a ne v situaci kdy okleštěnou raketu od začátku se sleduje a pak ji na několikátý pokus sestřelí.

 
V 4/07/2008 8:29 dop. , Blogger Tribun řekl...

Stane, v této souvisloti bych odkázal na článek zakladatele PNACu Roberta Kagana A Real Case for Missile Defense, kterým jsem se blíže zabýval u sebe. Klíčová myšlenka je zhruba takováto: "cílem NMD je umožnit americké vládě vydírat a zastrašovat ty země, které jsou samy schopny odstrašení".

 
V 4/07/2008 1:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mě v této souvislosti vždy pobaví, jak je lidem předkládáno, že existují jakési "darebácké státy" - tedy Sev. Korea, Kuba, Írán, Venezuela, které chtějí zničit USA. Na druhé straně se musí všichni spojit s Američany aby této strašné hrozbě zabránili. Nikdo se nezabývá tím, aby porovnal ekonomickou a vojenskou sílu těchto "darebáckých států" se Spojenými státy a jejich spojenci. Protože jinak by muselo být každému jasné, že je to nesmysl. Všechno je to jenom velmocenská politika a způsob, jak zajistit USA dostatek tenčících se zásob zdrojů, aniž by za ně musely zaplatit "tržní cenu" (samozřejmě mírně zdeformovanou ropným kartelem jménem OPEC).

 
V 4/07/2008 5:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Upřímně řečeno nepokládám za nutné, aby Česko a Polsko s Ruskem a USA jednaly. Proč? Nejprve se musí dohodnout Američané a Rusové. Pokud se jim to povede, tak mám dojem, že získat souhlas Prahy a Varšavy je pro Washington řešitelný problém," dodal Lukjanov.

 
V 4/07/2008 10:00 odp. , Blogger ods řekl...

Stane, pokud někdo nepatří k hochům co spolu chodí a zároveň není dostatečně silnou a vlivnou osobou, tak ho čeká osud darebáckého státu. Vše záleží od aktuálních mocenských požadavků. Ale stejně mi nikdo zatím nedokázal vysvětlit, proč třeba náš přítel a spojenec Saudská arábie je lepší než nejhorší nepřítel ze Sýrie. O středoasijských spojencích ve válce s terorismem, jejichž režimy se od Saddámova příliš neliší ani nemluvě. Propaganda, která je v naprostém rozporu s reálnou politikou je asi největší slabostí jakýchkoliv aktivit Spojených států. Mučit nesmí oni, my ano. Ukazovat zajatce nesmí oni, my ano. Pokud oni naše lidi neberou jako vojáky jsou to zločinci, pokud my děláme totéž je to nutnost. Partyzán proti nim je hrdina, proti nám je terorista. A tak se dá pokračovat pořád.

 
V 4/08/2008 7:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Já nejsem ani hrdina, ani terorista, a to z toho prostého důvodu, že ta hranice mezi nimi je dána úhlem pohledu pozorovatele. Ovšem pravdou potom je, že mohu jiným pozorovatelem být nazván zbabělcem. Jenom doufám, že se nedožiju toho okamžiku, kdy se bude muset člověk natvrdo rozhodovat, jestli se stane hrdinou (teroristou) či zbabělcem (obětí).

 
V 4/08/2008 3:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč by měla být americká základna v čechách zárukou svodody a demokracie na věčné časy a nikdy jinak? Na Kubě má přece USA základnu už od roku 1899

 
V 4/08/2008 3:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přečtěte si pět důvodů, proč si zamilovat americký radar!

Důvod č. 5 - Vznik nových druhů
Díky avizovanému výkonu radaru, který má mít v impulzním režimu asi tisíckrát větší výkon než přerostlé žižkovské párátko na zuby, vznikne na našem území spousta nových přírodních kuriozit, častokrát s více hlavami nebo končetinami, než je třeba pro cestování tramvají na pracoviště. Vznikne unikátní databáze náhradních dílů, díky které se staneme vyhledávaným centrem lékařské Evropy.

Důvod č. 4 - Klid na práci
Podle Mirka Topolánka bude radarová základna „oázou klidu“ a přinejmenším u ní budou zpívat ptáčci árie z Rusalky a v dálce bude šumět vodopád. Mirek také Američanům přislíbil, že Talmanovic dítě bude pobíhat pouze v této oáze, takže radar bude přínosem pro výchovu mladých pravicových politiků. Mohli bychom do oázy poslat také přerostlé budižkničemu Marka Bendu?

Důvod č. 3 - Prohloubení internacionalismu
Nikdo nemůže zazlívat zhruba dvoustovce „american boys“, že se budou chtít čas od času pobavit nad něčím jiným, než jsou fotoseriály z prostředí hladových bobříků. Aby US Boys nepůsobili příliš cize v českém prostředí, budou se muset naučit několik českých slov, která jim zůstanou v paměti na celý život, a pokud se živí a v celku vrátí zpět do Kansasu, budou česká slova dávat k pobavení v místním Walmart Shopping Centru při rozhovoru s uklízeči. Stejně tak si i česká děvčata rozšíří svou slovní zásobu v angličtině, což pak budou moci uplatnit při získávání práce asistentek ředitelů nadnárodních firem.

Důvod č. 2 - Pod deštníkem jsme všichni v bezpečí
Alexandr Vondra to řekl moc poeticky: „Je to takový deštník, který nad námi Amerika roztáhne.“ I přes nepředstírané slzy dojetí se Saša ještě letmo zmínil, že už pracuje na tom, aby si někdo v Americe uvědomil, že český národ je hrdý národ a jako takový by rád do USA cestoval za nelegálními pracovními příležitostmi bez ponižující vízové povinnosti - obzvlášť pokud se český národ dovtípí, že ten krásný česko-americký deštník bude chránit pouze obyvatele Spojených států. Od té doby dává Alexandr v tisku na vědomí, že v zákulisí se tvrdě pracuje a víza Amerika téměř zítra zruší. Američané ale finální souhlas podmiňují nelidským ultimátem - že si vezmeme české osazenstvo New York Rangers a Ivanu Trumpovou zase zpátky.

Důvod č. 1 - Exprezident Havel souhlasí
Nejslavnější žijící český humanista se nechal v mnoha novinových článcích slyšet, že nepovažuje za nutné, aby o tak zásadní stavbě dalšího pilíře euroatlantické spolupráce rozhodoval hlas primitivního lidu, povětšinou s neukončeným středoškolským vzděláním, a ještě k tomu ve zmanipulovaném referendu, kdy může být otázka zavádějící. Náš bývalý prezident se ve všech radarových projevech spíše snaží naznačit, že pro dobro naší země je ochoten se znovu obětovat a u Američanů nám spolu s ráčkujícím knížetem vyjednat co nejlepší podmínky. Vždyť nebýt západní civilizace, tak tu stále jezdíme na hadech a malujeme matrjošky. Na rychlé převlečení kabátu do hábitu z prostěradel nemáme příznivé povětrnostní podmínky, přestože obzvlášť aplikace mnohoženství je v naší zemi přinejmenším v testovacím režimu.

Bonusový důvod
Pamatujte si, že někde tam za obzorem v poušti běhá Mohamed se šroubovákem kolem mezikontinentální balistické hlavice a do jejího ovládacího programu Windows TerrorVista ukládá souřadnice naší krásné země, aby se tak pomstil majáku západní civilizace v Evropě. Jedině americký radar uhodne, kam to Mohamed vlastně namířil, a včas nám dá vědět, kde už nebude vhodné trávit dovolenou či navštívit příbuzné.

 
V 4/09/2008 10:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nadhera :))

 
V 4/09/2008 11:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak to už je síla!

Ivan Langer: "Ten, kdo nesouhlasí s vládním záměrem, toho není důvod kamenovat, nebo upalovat, toho je potřeba rovnou zastřelit"
Ivan Langer dále, veřejně a na mikrofon, kterým se pořizuje z jednání výboru záznam, prohlásil, že nesouhlasí s tím, že by se v budoucnu měly střídat vlády.


Více zde a stojí to za to. Co tomu říkáte?

 
V 4/09/2008 11:19 odp. , Blogger Tribun řekl...

Co bych říkal? Nic. Všechno už jsem řekl. Pánové se chovají přesně tak, jak se dalo očekávat. Tak to totiž jejich souvěrcům nejvíce imponuje.

Prostě se pěkně vybarvili, přiznali barvu, šli s pravdou ven... zmodrali. Alespoň víme, co to znamená, když se řekne "modrá krev."

 
V 4/09/2008 11:25 odp. , Blogger Tribun řekl...

Ještě přihodím odkaz, který se týká přímo úvodního článku: Svět podle Zdeňka Velíška (106) je na téma kdo si vymyslel ruskou přítomnost u radaru a co je důležité pro Evropu.

 
V 4/10/2008 4:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

S radostí oznamuji kolegům na blogu, že jsem pro sebe objevila nový zdroj informací v časopisu MARATHON.
Zkuste počíst a napsat jak se vám líbí, díky Mirka

 
V 4/10/2008 9:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Marathon je vynikající čtení (a za dobu co vychází je toho opravdu dost) i když ne se vším souhlasím, třeba Valenčíkovy pokusy o pseudoškolné.
Taky stojí za pozornost
www.sok.bz (opravdu .bz!)
http://zlomropy.blogspot.com/
http://www.energybulletin.cz/
http://www.samospravnysocialismus.vyjimecny.cz/cz/main.php
- tady stojí za čtení obě knihy)
http://zvedavec.org/
je dost kontroverzní, občas až příliš antisemitský, ale ledacos taky zajímavého - třeba článek prof. Zeleného
http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/crude.php
opravdu aktuální hodnoty - taky na
http://www.oil-price.net/ dnešní rekord 112,20
a jen pro úplnost http://www.blisty.cz/

 
V 4/10/2008 11:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirko, docela rád bych si početl, ale zapoměla jste vložit odkaz. :-)

 
V 4/11/2008 9:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Marathon je na:
http://www.valencik.cz/marathon/

 
V 4/11/2008 9:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.samospravnysocialismus.vyjimecny.cz/cz/main.php
- velice zajímavé jsou výklady Hellera v diskusi, kdy svým oponentům definuje základní pojmy jako předpoklad toho aby debata nebyla - já o koze ty o voze.
Prostě ponoření se do podstaty Marxe.

 
V 4/11/2008 9:51 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A poslední číslo Marathonu, prostě nevstanu od PC než dočtu:
Postkapitalistické perspektivy ve světle soudobé globalizace a dlouhých vln

Pavel Sirůček

 
V 4/11/2008 10:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Marathon - jako úník z reality dobrý, ale jinak pouhá akademická diskuze bez praktického závěru - celkově musím dát Talmanovi za pravdu, češi jsou přizdisráči a nechaj si líbit v celku všechno, takže tady budou chytrolínsky analyzovat, rozebírat a rozporovat a venku se bude pro změnu nekřesťansky krást, lhát a mást - nakonec taky vývoj, když do pekla tak pěkně po našemu, po švejkovsku, prostě mašličku i na hovno a mámo, je to dobrý, sousedovi hoří chalupa....-)

 
V 4/11/2008 12:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud kdekoli v minulosti vzniklo něco dobrého, předcházelo tomu šíření podstatných informací, v mém okolí jsou pouze lidé dělnických profesí a děti nebo i polovzdělaná stšřední vrstva. Když jsem si loni kupovala Nový prostor, uvědomila jsem si, že pouze na místech koncentrace vzdělávání, na vysokých školách, a v kroužcích sdruženích zaměřených tímto směrem je prostředí, které může kultivovat společnost. Dnes i díky internetu se mmohou jednotlivci dovzdělávat. Ale jsou izolovaní, proto komunikuji přes tento blog abych nepropadala pesimizmu, že se nemám s kým bavit o tom, o čem přemýšlím.
Všechny dobré netové adresy s díky prozkoumám a jsem za ně vděčná.

 
V 4/12/2008 11:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mám dotaz: Je rozdíl mezi blázincem a poslaneckou sněmovnou?

 
V 4/14/2008 1:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Slonková jede :-).
Viz Krakatice na Aktualne.cz, Langer, Klaus a spol.

 
V 4/14/2008 1:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Langer na blisty.cz

"kdo nesouhlasi s vladou, toho zastrelit"

 
V 4/14/2008 4:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...dost dobře nechápu, na co místní ovce čekaj, na porážku??

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka