úterý, května 06, 2008

Jak jsme demonstrovali

První otázkou, která padne po každé demonstraci proti radaru je: „Tak kolik vás tam bylo?" Odpůrci radaru se ptají s nadějí, že si konečně lidé přestali nechat kálet na hlavu, stoupenci radaru se ptají v obavách, že přijdou o možnost nesouhlas s radarem bagatelizovat poukazem na chabou účast na protestních akcích. Chabou? Na demonstracích protěžované iniciativy „Děkujeme, odejděte!", která se těšila podpoře a přízní médií i řady vlivných intelektuálů, nebylo lidí o mnoho více.

Tak tedy kolik? Můj subjektivní dojem je, že pondělní demonstrace patřila mezi ty početnější, navíc na ní byla řada nových tváří a zastoupeno bylo široké věkové spektrum od pubertální mládeže po starce nad hrobem. Odhady médií hovoří o 1000 až 1500 účastnících, což se zdá být pravdě podobné. (Někteří „zasvěcenci" to však vědí naprosto přesně – bylo to 980 lidí). Je to snad poprvé, kdy média referují o počtu demonstrujících střízlivě a bez jinak obligátních dehonestujících dodatků; dokonce i dříve povinné vysvětlení, že šlo jen o demonstraci „několika stovek komunistů" si pro tentokrát média odpustila. Možná se blýská na lepší časy, možná se jenom neodvážili, protože rudý prapor tam opravdu nebyl ani jeden.

Demonstrace měla spád, projevy byly poměrně krátké, jasné a úderné. Nic na tom nezměnil ani fakt, že americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, na jejíž počest se demonstrace konala, nakonec do Prahy vůbec nepřijela. Prý nemá čas. Tedy má, ale jen půl dne, a to je zřejmě příliš krátká doba na to, aby stihla vyvenčit českého pudlíka a naškrábat podpis na lejstro.

Celá demonstrace se nesla v duchu ještě není rozhodnuto, ještě můžeme zvítězit. Když se nedáme, když nepolevíme, tak to dokážeme. Nejsme sami a na rozdíl o našich protivníků máme argumenty.

Co na demonstraci zaznělo? Jan Tamáš, který se dokázal ovládnout a nepřihříval si tentokrát svoji humanistickou polívčičku, připomněl proč se demonstrace koná a informoval o tom, že pod peticí Iniciativy je již téměř 100 000 podpisů.

Po něm vystoupil starosta Trokavce Jan Neoral, který sice nebyl tak přesvědčivý, jako bývá jindy, nicméně na faktické stránce jeho projevu to nic nezměnilo. Neoral mimo jiné připomněl odpověď Alexandra Vondry (ODS) na námitku, že 70% občanů ČR s radarem nesouhlasí: „No a co? My si stejně děláme, co chceme." (citováno volně, autor nemá k dispozici záznam).

Poté vystoupil Lubomír Zaorálek (ČSSD), který předvedl vskutku prvotřídní rétorické vystoupení, v jehož rámci pobavil publikum tragikomickými citacemi z projevu Mirka Topolánka na konferenci Protiraketová obrana po bukurešťském summitu NATO: evropské a americké perspektivy (k tomu více později), a naléval optimismu do žil silnými prohlášeními, že radar tu nebude, že ČSSD tomu zabrání.

Nadšení ze Zaorálkova vystoupení poněkud zchladila předsedkyně zahraničního výboru Sněmovny Kateřina Konečná (KSČM), která připomněla, jak probíhalo hlasování o vyslání prostějovských průzkumníků do Afghánistánu, které sice napoprvé neprošlo, ale napodruhé již ano, protože ČSSD se rázem rozpomněla na svoji internacionální povinnost, během dvou minut zcela změnila názor a dodala hlasy, které vládě chyběly. Jinak se samozřejmě i Konečná dušovala, že radar tady nebude.

Dále vystoupili zástupci Strany zelených za Prahu Arne Novák a Anna Voňavková, kteří se snažili demonstranty přesvědčit, že Zelení jsou proti radaru a že radar nebude, protože nejsou všichni Bursík. Snaha chvályhodná, lež marná. Nikdo jim nevěřil a za pokřiku „Bursík ven!" byli víceméně vypískáni.

Závěr demonstrace patřil známému sociologovi a odpůrci radaru Janu Kellerovi, který se ovšem neúčastnil osobně, ale pouze prostřednictvím dopisu, který byl na demonstraci přečten. Demonstrující se tak podruhé ten den dobře pobavili, tentokrát již bez hořké pachuti, která doprovázela citáty z projevu Mirka Topolánka. Keller se rozhodl čelit hlouposti humorem a s nemilosrdnou prostořekostí si to na dálku vyříkal s celou naší věrchuškou.

Po samotné demonstraci pak následoval ještě pochod před úřad vlády, kterého jsem se však již neúčastnil, považuje to za zbytečné vzhledem k tomu, že jak jsem očekával, byl by premiér stejně zalezlý, jak už to tak to mají skety ve zvyku.

Pokud jsem si dobře všiml, tak se demonstrace ještě z uctivé vzdálenosti zábradlí u Národního muzea zúčastnili proradaroví aktivisté, takzvaní radaráčci, jež na zábradlí vyvěsili svůj vlastní transparent, který však záhy zmizel, podle všeho za asistence policie. Radaráčci poté vyslali do boje motorizovanou jednotku, která kroužila s transparentem instalovaným na dodávce kolem demonstrace. Bůh suď, co tím sledovali, jestli chtěli jen provokovat, nebo tím chtěli říct: „Jsme stále zde a vůbec nám nevadí, že nemáme argumenty."

A co že vlastně bylo na projevu Mirka Topolánka tak zábavného, že jsme se museli smát, když z něj Zaorálek citoval? Jako červená nit se celým projevem táhne svoboda a bezpečnost. Bezpečnost je, když se nás bojí, a svoboda je, když je po našem a odpor je umlčen. Ale posuďte sami: A svoboda je také tím, co na nás nenávidí naši nepřátelé. Ať už jimi byli generální tajemníci komunistických stran či nyní Usámové bin Ládinové. Svoboda je základním lanem, které spojuje země NATO na obou stranách Atlantiku. Hlavně proto jsme potřebovali americký systém protiraketové obrany. (…) Ostatně právě tato vazba byla a je trnem v oku těch, kteří útočili a útočí proti stavbě radaru. Ten je sám o sobě malým zařízením, podobným těm, která stojí v řadě zemí NATO včetně Česka. Jenomže tentokrát nejde o radar italský, ale americký. Proto tolik uměle rozbouřených vášní. O tom, že jsou umělé, nebo spíše umně a zpravodajsky podporované, svědčí nejen informace tajných služeb, které nelze zveřejnit, ale už sám fakt, že přes ohromnou propagandu a naprosto neúměrný prostor, který získávají aktivisté ve sdělovacích prostředcích, se nepodařilo vyvolat ani jeden jediný spontánní protest. Stále jde o pár stejných tváří a velmi malé demonstrace, o stále stejné naučené věty. (…) Bylo a je důležité tyto útoky přestát. Právě proto, že nemířily na jeden radar, na jedno konkrétní obranné zařízení, ale k samé podstatě, na které stojí NATO a celá naše civilizace. (…) Znamenalo by to oslabit vůli k obraně svobody." Také máte ten pocit, že České republika, ve které žijete, není totožná s Českou republikou, ve které žije náš předseda vlády? To je newspeek, za který by se nemusel stydět ani sám Orwell. Začínám se obávat, že nařčení Mirka Topolánka z toho, že se rád nechává inspirovat nacismem, jsou víc než plané pomluvy.

Poslal a nafotil Tribun



Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 28:

V 5/06/2008 9:38 odp. , Blogger ods řekl...

Doplnil bych Tribunův článek o pár osobních postřehů.

K počtu lidí je to smutné, že lidé sice radar nechtějí, ale aktivně se neúčastní. Nejparadoxnější je pro mne chování stran, které hlasitě říkají, že jsou proti radaru. Tyto strany mají slušnou členskou základnu, průzkumy a vnitřní referenda se pohybují kolem 90 procent a na demonstrace pravděpodobně dochází promile členů. Kdyby na takovou demonstraci přišlo jen 10 procent členstva komunistů a sociálních demokratů, tak demonstrace mají minimálně desetitisícovou účast. Totéž se týká i Zelených, u kterých je neúčast o to zvláštnější, že tato strana patří k aktivistům, kteří na různém demonstrování de facto vyrostli, tam bych čekal, že klidně dorazí i polovina členské základny, co by bylo dalších pár tisíc lidí. Ale nějak se to neděje, i ti kteří mají největší zájem na zviditelnění raději spí a případně diskutují tak maximálně v kavárnách či na stranických sjezdech.

Projev pana Zaorálka byl dobrý, s výjimkou momentů kdy začal přitahovat parlamentní záležitosti jako poplatky, se kterými sice mohu souhlasit, ale podle mého názoru na takové demonstraci nemají co dělat. Souhlasím s Kamilem Mudrou, který v minulé diskusi se jen pozastavil, jak může nám jakýkoliv politik cokoliv slibovat. Člověk, který pozoruje sílu korupčníka Dalíka a záhadné názorové obraty některých poslanců, takovým ujištěním věřit asi nemůže.

Citované Topolánkovy výroky mne také velmi zaujaly. Hlavně protože ukazují pana Topolánka jako naprosto neschopného a nebo jako lháře. Pokud naše tajné služby opravdu ví o cizích agentech, kteří ohrožují naši bezpečnost, tak mají konat. Ať zatknou například pana Tamáše nebo pana Májíčka nebo nějakého jiného zlého agenta nebezpečných imperialistů. V civilizovaných zemích se proti skutečným ohrožením ze strany cizích rozvědek tvrdě a nekompromisně zasahuje. Premiéři či prezidenti neblábolí, že ti či oni jsou nějakými agenty, ale nejdříve zasáhnout a pak teprve mluví. I když celé to vypadá spíše tak, že pan Topolánek jako vždy lže. Je jednodušší totalitním způsobem každého kdo má jiný názor dehonestovat jako třídního nepřítele, bezvýznamného buřiče a samozřejmě onoho hrozného agenta tentokrát ruského buržoazního imperialismu. Dělali to komunisté Chartě, dělá to dnes občanský "demokrat" iniciativě Ne Základnám.

 
V 5/06/2008 9:40 odp. , Blogger Tribun řekl...

Rád bych dodal jednu věc: radar je důležitý, velmi důležitý. Ale není jediný, život nezačíná a nekončí s radarem. Neměli bychom pro radar zapomínat na ostatní, co se děje a připravuje, a co může být pro naše životy stejně určující a omezující jako radar, ne-li více. Nesmíme ztrati ze zřetele ani další útoky na naši svobodu, jako jsou církevní restituce, reforma zdravotnictví, penzijního systému, či volebního systému.

 
V 5/06/2008 10:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No já se to pokusil spočítat na Národní, když se zahejbalo do Karoliny Světlé, a hrubym odhadem to mohlo být cokoli mezi 700 a 1000 lidí, u Václava bylo o pár stovek víc. Bejt tam Mirek Prokeš, měl by to přesně, on to coby statistik umí kvalifikovaně odhadnout.
A furt mi tem Zaorálek přišel trochu mimo a se stranickou polívkou /poplatky/ i když to bylo lepší než minule n hradčanech. Chce to fakt najít nejmenšího společnýho jmenovatele a co nejmíň stranický agendy. Takhle nějakou nepolitickou osobnost, kdybychom dokázali angažovat .. ohledně důvěryhodnosti. Jinak to furt bude vypadat jako politickej handl.

 
V 5/06/2008 10:27 odp. , Blogger ods řekl...

Nesouhlas s radarem je něco co spojuje lidi napříč politickým spektrem, proto přimíchávání jiných, byť velmi závažných záležitostí k těmto akcím jen odradí případně zájemce od účasti. Podobně jako znechucovaly rudé vlajky a šikovné podchycení účasti mladých komunistů na akcích.

 
V 5/06/2008 11:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je někde k mání ten Kellerův dopis?

 
V 5/06/2008 11:52 odp. , Blogger ods řekl...

Bohužel ještě stále není, ale hned jak se objeví, tak odkaz vložím do článku.

 
V 5/07/2008 2:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Omylem jsem tenhle příspěvek umístil do předchozí diskuse a tak ho teď dávám na původně zamýšlené místo.

K záležitosti jako je radar může člověk přistoupit trojím způsobem:

1) Nevšímat si toho.
2) Zvolit si tým kterému bude fandit nezávisle na tom jak hraje.
3) Vydat se cestou kterou popsal v předchozí diskusi Anonym: "ano, člověk musí lézt na všechny stránky: neutrální, odborné, zaměřené jen na určitý problém či zaujaté v politickém směru, protože jen tak si může udělat obrázek o problému."
A pak se prostě rozhodnout podle toho jak to cítí.

Ale může se stát, že se zachová tak jak se některým zájmovým skupinám hodí ať zvolí kteroukoli z těchto tří variant.

Všimli jste si jak se zde v diskusích už delší dobu neustále točí ty samé argumenty když přijde řeč na radar? Já vím. Už jsme tu rozebrali ledacos jiného, jako třeba zdravotnictví, liberalismus či komunistobijsví ale na ten radar se necháme většinou chytnout jako na udičku mnohdy i v případě že se o něm původní článek ani nezmiňuje.

Četl jsem, už nevím ve které knížce to bylo, jak si dva zlodějíčci (malého formátu) vyměňovali zkušenosti o tom co dělají když jdou krást slepice. A ten jeden tomu druhému popisoval svou metodu - jak se zbavit hlídacích psů: "Když jdu krást slepice jdu na opačný konec zahrady a hodím psům kost. No a zatím co se o ni perou, tak vyberu kurník."

Možná koukáme moc daleko když přemýšlíme čí zájmy současná vláda hájí. Třeba jde jen o to aby si lidé moc nevšímali takových podivných aktivit jako jsou třeba privatizace nemocnic ve Středočeském kraji,"speiciálního" stylu církevních restitucí či tunelu do zdravotnictví ... Topolánek provokuje svým vystupováním, ministři provokují svou okázalou nepřítomností na interpelacích, vláda za vydatné pomoci svých poslanců provokuje radarem, reformami atd. a tiše se všichni těší na pohodlné pelíšky, které jim zatím připravují ti, kteří díky dobře odváděné pozornosti, nerušeně kutí na mimovládní úrovni. A až jim to národ při příštích volbách "spočítá" tak si asi nikdo neuvědomí, že vlastně vyhráli.

Tím samozřejmě nenaznačuji že celá jednání o radaru vznikla z tohoto důvodu. Ale proč si nevzít dáreček od řezníka, když má zrovna dobrou náladu a je ochotný dát k dispozici tak "prima kost".

 
V 5/07/2008 10:18 dop. , Blogger Tribun řekl...

Přesně tak, Kamile. To je, co jsem se snažil říct i já. A je to zároveň to, co nikdy nepochopí nejhorlivější stoupenci radaru, kteří v něm našli smysl života - oni nechápou, že i když tu radar bude, tak nás to nezlomí, nepřinutí nás to rezignovat a vzdát se svých názorů. Byli jsem před radarem, budeme i po něm (i když to už není tak jisté).

Mimochodem, podle zpráv Aktuálně.cz má být výpovědní lhůta smlouvy 1 rok + 1 rok na vyklizení. Tomu se snad ani nechce věřit, že by na něco takového USA přistoupily. Pokud tam samozřejmě nebude x nesplnitelných podmínek, nebo pokud tato možnost nenastane až po dvaceti letech, jako je to například u NATO. A nebo je to tak, že to Američané klidně podepíší, protože (nikoliv nereálně) předpokládají, že jim česká lokajská vláda výpověď stejně nikdy nedá.

 
V 5/07/2008 10:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Obávám se, že radárek nám sem protlačí i kdybychom se na hlavu stavěli. O občany totiž v těchto hrách vůbec nejde...Jakkoliv vypiplané argumenty či inteligentní diskuse na tom pravděpodobně málo změní - musejí promluvit až naše voličské hlasy, budou - li ještě existovat svobodné volby.

Ale co mě na článku pobavilo:

Synek jednoho z největších ostravských normalizačních bolševiků, absolovent bolševické vojenské školy, aktivní svazák a vlajkonoš z prvomájových průvodů nám o svobodě káže...To je něco, čeho by si měl všimnout každý soudný člověk - přesně to totiž velmi dobře ilustruje realitu této doby.

 
V 5/07/2008 1:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rozhodnuti o radaru muzeme zastavit na manipulace ve snemovne vliv nemame az do pristich voleb.

 
V 5/07/2008 2:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ivo řekl(a)...
Rozhodnuti o radaru muzeme zastavit na manipulace ve snemovne vliv nemame az do pristich voleb.

A jak, ukradneme Riceove pero? ;o)

 
V 5/07/2008 2:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Riceova neni celej radar. I kdyz se tu podcmarne tak stejne to musi projit parlamentem a tam je furt bitva nedobojovana. Akce demonstrace petice dopisy to vse muze ovlivnit hlasovani.

 
V 5/07/2008 4:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.pehe.cz/Members/redaktor/clanek.2008-04-28.8384869744?p=2
http://www.blisty.cz/2008/2/19/art39049.html strana 13 a 14
omlouvám se asi jsem trochu otravná, ale v poslední době se mi spojují tyto věci, které chápu jako základ současných problémů v Česku. John Gray podle mě udeřil v této knize hřebík na hlavičku, my lidé žijeme od narození v různých klišé, které získáváme učením. Máme také mentální potřeby, které musíme uspokojovat. Důležitá potřeba je umět se jednoduše orientovat a jiná je patřit ke skupině. Je li svět přeneseně bludiště a my se v něm učíme chodit, pak vše co přijmeme jako FAKT je i směrovou cedulí.
V poměrně mladém věku si každý člověk odpoví na otázku, kde jsme se na Zemi vzali a jestli naše existence má vyšší smysl než po 80 letech zase umřít. Výmysl o boji dobra a zla je opravdu namístě, jen pokud existuje vyšší smysl existence lidí. Pokud jde je smysl mojí existence pouze v přežití silnějších, pak vyšší proklamované idee buď lavívují a ukazují na zmatenost osoby. Pokud se rozhodneme být čistým matrialistou pak vyšší idee přikrývají osobní zištnost a jsou maskou.
Sdružování pak probíhá pod praporem ideí, a ty můžou být společním idealismam, společným hledáním, nebo jak pěkně napsal Erich From skupinovým sobectvím a jak pěkně přehvedli nacisté a dnes jeho uctívači.
Máme ve státě politické strany které budeme volit, co nám která nabízí?
To je na další úvahu.
Děkuji za odezvy

 
V 5/07/2008 9:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ivo řekl(a)...
Riceova neni celej radar. I kdyz se tu podcmarne tak stejne to musi projit parlamentem a tam je furt bitva nedobojovana. Akce demonstrace petice dopisy to vse muze ovlivnit hlasovani.

Jak nedobojovana. Par poslancu s CSSD nam ochori po Dalikove pozvani na gablik. Ukaz mi, co tady s poslanci neco hlo, petice zdaleka ne. Dopisy ctou maximalne od lobbistu a co se tyce demonstraci, tak precce uz nam to Topolanek vysvetlil, jsou to stale stejne tvare, placene KGB pod vlivem cizich zpravodajskych sluzeb. ;o)

 
V 5/07/2008 9:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://socs.mkolar.org/zdravi/zd2.html

 
V 5/07/2008 10:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://umlaufoviny.com/www/res_publica/reportaze/zdravotnictvi/

 
V 5/07/2008 10:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.zdrava-rodina.cz/med/med499/med499_3.html

 
V 5/09/2008 4:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Topolánkův projev je na úrovni slohové práce žáka šesté třídy s tématem "proč miluji Sovětský svaz a jeho rakety na našem území". vskutku trapné. Jen místo SSSR si dosaďte USA a místo socialismu "svobodu". Nutno říci, že co vládne opět ODS, cítím se poněkud méně svoboden...

 
V 5/09/2008 11:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://jinepravo.blogspot.com/2007/11/politick-systm-prvo-jeho-vklad.html
Jsem ráda že nejsem sama, kdo jasně vidí kam nás směřují papaláši z ODS a jejich nahnědlí a marudlí roztleskávači

 
V 5/10/2008 12:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Už jste dámy a pánové kromě toho breku a těch svých komunistických průvodů vymysleli nějaký jiný způsob, než je protiraketová obrana, jak se chránit před státy, které soustavně porušují mezinárodní dohody, testují balistické střely nad cizími státy, tají svůj jaderný program, investují miliardy do vývoje balistických střel, třebaže jejich občané trpí hladomorem, financují teroristické skupiny a žádné sankce na ně neplatí?

Pokud ne, tak je celé tohle divadlo proti systému, který nám tu připravil pan Tvrdík (ČSSD) se svým šéfem, co má pověření od vyšší bytosti, zbytečné.

 
V 5/10/2008 12:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Toto je první článek, který udeřil hřebíček na hlavičku.
Všechny ostatní důvody se mi nějak nezdály.
Kvůli špionáži, nebo jako zbraň, ten oficiální vůbec ne.
To že chce Amerika obsadit Irán říká veřejně, jeho nebezpečný jaderný program má být důvod.

 
V 5/10/2008 12:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.blisty.cz/2008/5/9/art40455.html

 
V 5/10/2008 3:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V poslední době se začíná objevovat dosud neznámý fenomén. Tímto fenoménem jsou „odborníci na všechno“. Jakmile přijde současná vláda s nějakým návrhem na stabilizaci veřejných rozpočtů, objeví se odněkud tlupa odborníků na všechno a začnou návrh kritizovat. Ale ne věcně, argumenty, ale způsobem, že jde prý jeho předkladateli jenom o to, udělat nový tunel do zdravotnictví, zaprodat naši zemi imperialistům, zničit kulturu a umělce apod. Tito odborníci na všechno tak skálopevně věří své víře, že kdokoliv, kdo by se byť jen pokusil s nimi komunikovat, je označen za hlupáka. Tím pak veškerá diskuze končí.

Tito odborníci na všechno ale mají ještě jednu zvláštnost. Obvykle se schovávají za slova jako demokracie a stát, který ví všechno nejlépe a který nám dá naše jistoty. Jakmile však tento stát začne naplňovat něco, co vůdcové odborníků na všechno označili za špatné, tak je hned oheň na střeše, protože jsou to přeci oni, odborníci na všechno, kdo rozumí všemu lépe než stát. Tím ale na sebe tito odborníci na všechno prozrazují, že jim nejde o žádnou demokracii, o moc lidu, ale o totalitní diktaturu vlastních názorů.

Jistě jste již v životě nějakého takového odborníka na všechno potkali. Koneckonců se jedná o voliče bez rozdílu preferovaných politických stran. Co dělat při střetu s odborníkem na všechno? Jen se usmívat. Dokud jich nebude v nějaké straně většina, jsou vcelku neškodní. Ostatním jsou jen pro smích.

 
V 5/10/2008 5:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Riso, hezky ses popsal, zvanis do vseho, vsemu rozumis a jsi nejchytrejsi.

 
V 5/10/2008 8:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

řekl Richard, odborník na všechno a na ještě víc :-))))))

 
V 5/11/2008 10:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak se po delší době ukazuji, poslední dobou sleduji spíš světové dění než to české. Rád bych ale poukázal na jeden článek, který koleje mailama a který si můžete přečíst zde:

http://www.pacienti.cz/jak_ovladnout_200_mld-2008-zprava.htm

Bohužel je to velmi reálné a my to můžem sledovat celé od začátku. Nesmíme připustit, aby se něco takového uskutečnilo, je to nehorázná zlodějna. Musíme být v maximálním střehu, informovaní a připravení k akci. Několik osob už prozkoumalo data v obchodním rejstříku a jména a společnosti sedí, projednává se hromadná žaloba, nicméně nevěřím v její úspěch. Proto budou nutné demostrace, šiřte prosím tuto zprávu dál. Dokonce si toho všimlo i jindy nečinné iDnes i když zase posloužilo hlavně jako lehká dívka režimu a poskytla prostor pro dementi ze strany pana Cikrta. Dobrá je jeho formulace: "Nejhorší jsou ty zprávy, které kombinují nějaký fakt se lží nebo polopravdou", jen bych doplnil, že úplně nejhorší je fakta kombinovaná s pravdou, že?

http://zpravy.idnes.cz/chysta-se-obri-tunel-ceskeho-zdravotnictvi-nese-se-internetem-pbv-/domaci.asp?c=A080507_121832_domaci_adb

 
V 5/12/2008 11:15 dop. , Blogger Tribun řekl...

Ten Topolánkův (I když Topolánkův… ono to vypadá, že to dostal hotové ze State Departmentu.) projev byl vůbec výživný. „Obětoval“ jsem se a podstoupil martýrium jeho čtení a analýzy a výsledek je zde. Protože si myslím, že je dobré vědět, co a komu náš premiér povídá, nabídl jsem výsledek svého bádání na více míst, mimo jiné i sem na Modrou šanci. Je tedy možné, že se zde celý text ještě objeví, proto jenom sručně:

Esencí Topolánkova projevu je jeho věta: „A svoboda je také tím, co na nás nenávidí naši nepřátelé.“ Prohlášení stejně vágní, jako patetické. Cíl je jasný – ztotožnit radar s hodnotou, která v západní společnosti tak výsadní postavení, jako je svoboda, a vyvolat dojem, že radar a svoboda je totéž a že kdokoliv je proti radaru, je i proti svobodě. Radar je tedy prezentován jako něco, co nikdo rozumný nemůže odmítat. Útok na city je však veden ještě po linii bezpečnosti, kdy je kladeno rovnítko mezi radar a bezpečnost, opět s cílem vyvolat dojem, že odmítání radaru znamená odmítání bezpečnosti, že je to něco přímo nenormálního.

Ovšem vrcholu dosahuje Topolánkův projev v okamžiku, kdy se řečník stylizuje do role martyra, který se obětoval a proti všem protivenstvím (kupříkladu média jsou údajně zahlcena podlou protiradarovou propagandou) přináší nevděčným barbarům evangelium svobody a bezpečnosti.

Pikantní je na celém projevu je ovšem to, že v něm Topolánek neustále mluví o NATO a kolektivní bezpečnosti naší civilizace (Ach ano, přijetím radaru zachráníme civilizaci, to jste nevěděli?), ačkoliv všechny smlouvy budou bilaterální a USA několikrát jasně deklarovaly, že radar je pouze jejich a Aliance do toho nebude mít vůbec co mluvit (sama Aliance o to ostatně nemá valný zájem).

Zbývá ovšem ještě jedna otázka: když o tu naši svobodu, kterou jim tak nezištně přinášíme na hrotech našich bajonetů, nikdo nestojí, na čí straně je chyba? Nenabízíme náhodou „produkt“, který má problémy obstát na volném trhu, a bez masivního marketingu, který mu zajišťují naše armády, by byl neprodejný?

 
V 5/14/2008 11:12 odp. , Blogger ods řekl...

http://www.nezakladnam.cz/files/tiny_mce/File/audio/20080505/20080505_08_eva_pozdrav_od_jana_kellera.WMA

Zvukový záznam dopisu od Jana Kellera

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka