středa, května 14, 2008

Radar STEMu

Media přinesla informace o novém průzkumu agentury STEM, které Mladá Fronta uvedla nadpisem „Většina lidí není proti radaru, tvrdí výzkum STEM.“ Na stránkách střediska jsem se podíval, jak věci vypadají ve skutečnosti: hned první odstavec přináší informaci, kterou portál iDnes čirou náhodou opomenul zveřejnit – „Výzkum byl proveden pro Úřad vlády ČR.“

První otázka zněla: „Měla by mít do budoucna Evropa účinnou obranu proti raketovým střelám dlouhého doletu?“ Ano zněla odpověď 71 procent respondentů, 29 procent řeklo Ne. Aktuální systém rozhodně nesplňuje podmínku účinné obrany, protože je stále ve fázi testů. Podle některých odborníků tuto podmínku nemusí splnit nikdy. Ohromné investice spojené s neuspokojivými výsledky ovlivnily i členy Kongresu, kteří stále častěji dumají o omezení financování této Potěmkinovy vesničky. Navíc nejde o systém chránící Evropu, ale o systém chránící Spojené státy (pokud bude fungovat). Radary a antirakety v Evropě mají za hlavní cíl chránit oči celého systému v Anglii a Grónsku, jak vyniká z materiálů samotné protiraketové agentury.

Druhá otázka zněla: „Jste vy osobně pro naši spolupráci s USA na zajištění protiraketové obrany ČR a zemí Evropy?“ Odpověď zněla v 52 procentech Ne a ve 48 Ano. Sama naše spolupráce s USA v obranných otázkách není něco špatného, jenže spolupráce neznamená automaticky umístění vojenských základen druhého státu. Spolupráce může mít mnoho podob: pomoc při výzkumu, politická podpora i jiné formy. Výstavba radaru pro systém, který možná nikdy fungovat nebude, rozhodně nezajišťuje protiraketovou obranu ČR a evropských zemí. S USA navíc již dlouhodobě spolupracujeme v rámci NATO. Pokud je ovšem NATO zbytečné a ochranu nám nezajišťuje, nevidím důvod, abychom v této organizaci zůstali.

Třetí otázka zněla: „Když vyjadřujete své stanovisko k protiraketovému radaru u nás, zakládáte svůj názor spíše na obecném pocitu, nebo na důkladné znalosti bezpečnostní politiky?“ V odpovědi deklarovalo důkladnou znalost 25 procent, obecný pocit přiznalo 75 procent. Tato otázka je velmi vtipná, protože to, jaké je vlastně naše stanovisko k protiraketovému radaru, se z celého výzkumu nedozvíme. Všechny otázky jen krouží, navádějí k co nejvstřícnější odpovědi, ale na konkrétní postoj se čirou náhodou STEM neptal. Po posledních výrocích prezidenta Bushe (ošklivé tajné služby selhaly a já nic já muzikant, ostatně soudím, že Irák musel být zničen) se navíc znovu vkrádá podotázka: Co to je ta řečená důkladná znalost bezpečnostní politiky? Po lžích ohledně Iráku, které zněly skoro stejně jako dnešní absolutní pravda o iránském nebezpečí, snad už nikdo nemá iluze, že se politici řídí nějakou důkladnou znalostí. Důkladná znalost je totiž v zahraniční politice věcí dosti ošidnou – vždyť na základě stejných informací mohou mít dva lidé naprosto rozdílný názor (jeden může například být pro diplomatické a druhý pro vojenské řešení). Ve finále verdikt i u nejlépe informovaných dospěje většinou stejně k nějakému obecnému pocitu opřenému na vlastním světonázoru.

Poslední otázka zněla: „Smířil byste se s vybudováním protiraketového radaru, pokud by bylo jasné, že je to důležitá součást obrany NATO a závazek naší země vůči našim spojencům v NATO?“ Odpověď zněla v 33 procentech Ne, v 67 procentech Ano. Tato otázka byla naprosto zbytečná: jejím cílem bylo jen zadavateli naplnit co „nejhezčí“ vyznění. Je naprosto samozřejmé, že dokud jsme členem NATO, tak musíme plnit závazky. Smířit se s tím člověk nemusí, ale jedinou možností jak něco změnit, je tento pakt opustit. Otázka nepřináší vůbec nic nového, protože systém není důležitou součástí obrany NATO (deklarace znějí, že možná, někdy, uvidíme v budoucnosti…) a samozřejmě není proto jakýmkoliv závazkem.

Sečteno a podtrženo: svými výsledky se, podobně jako jiné ankety proradarčíků, výzkum STEMu jen snažil zamaskovat, že proti konkrétnímu radaru u nás je jasně většina lidí. A tentokrát zvolená taktika? Na konkrétní otázku se raději vůbec nezeptat, nebo navést respondenta podbízivými tématy pro zadavatele alespoň příznivějšímu výsledku…

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 24:

V 5/14/2008 8:08 odp. , Blogger Tribun řekl...

Klasika. To už snad ani nemůže překvapit. Jak že to říkal ten Churchill? Věřím pouze té statistice, kterou si sám zfalšuji. A nejkouzelnější je závěr ve smyslu: "Když už to tu bude stát, tak to holt budeme muset vzít na vědomí." Blbost té poslední otázky nejlépe vynikne, když si ji představíme posunutou do jiného kontextu: "Kdybyste spadli do vody, smíříte se s tím, že budete mokří?"

Strpení není souhlas. To si radaráčci vážně myslí, že ten rozdíl nechápeme?

A mimochodem, ta poslední otázka je standardně zavádějící – radar s NATO nijak nesouvisí, nebude součástí NATO a my nemáme žádným závazek vůči NATO jej přijmout.

 
V 5/14/2008 9:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Doporučuji britský seriál Jistě, pane ministře. Tam jsou tyto postupy vysvětleny naprosto vyčerpávajícím způsobem. STEM nezklamal a své peníze od vlády si zaslouží. Pro mě ovšem přestal být zdrojem jakýchkoliv informací.

 
V 5/14/2008 10:26 odp. , Blogger ods řekl...

STEM se vyznamenal už dříve, během tabákové radarové kampaně. Pro příště bych jim doporučil formulaci otázek například takto: Jste proti radaru, když radarová základna vás, vaše děti, křečka a auto uchrání před naprosto samozřejmým útokem atomových zbraní z Iránu a Madagaskaru ? a nebo po topolánkovsku stručně a jednoduše, Kdo je proti radaru je vlastizrádce, souhlasíte s vystavěním radarové základny ?

 
V 5/15/2008 1:34 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

nebo: souhlasíte s touto radarovou základnou, když jiná by nám možná k něčemu byla, ale tahle v žádném případě? :-)

 
V 5/15/2008 10:36 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

... to vše jsou už jenom nejapné tanečky, SOFA je podmáznuta, imperium pochopilo jak za levno na zdejší postknechtský lid - stačí když podrží místního náčelníka i s jeho loupežníky, zbytek " Bajajů" je prostě zvyklý vcelku držet hubu a krok za trochu té rudomodré otrubové kaše - musí to být za velkou louží docela nechutný pohled na zdejší vypráskanou kotlinu ...a nejenom na ní. ..

 
V 5/15/2008 2:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Smíříte se s tím když vám soused zabije kočku?

ANO

Ale souseda budu nenávidět a nebudu k němu chodit na grilovačku, už nikdy nebude můj kamarád.

 
V 5/16/2008 8:43 dop. , Blogger Tribun řekl...

Navzdory neutuchajícímu přesvědčování ze strany českých a amerických vládních představitelů, že radar je priorita, že radar bude, i kdyby na chleba nebylo, a že změna v Bílem domě nebude mít žádný vliv na americký postoj k PRO, rozpočtový výbor Kongresu zkrátil na polovinu částu, určenou na budování základen v Evropě. Takže buď 1.) žádné základny nebudou, nebo 2.) budou, ale k ničemu, protože nebudou dokončeny, nebo 3.) byl rozpočet předimenzovaný, protože první a jediný důvod budování základen je pořádný tunel. Každopádně to vypadá, že českou vládu čeká další blamáž a další kolo hysterických lží.

Navíc vše nasvědčuje tomu, že radar v žádném případě nebude určen proti íránským raketám, protože žádné takové rakety nebudou, pokud vůbec bude nějaký Írán. Pokud jste zaregistrovali projev prezidenta Bushe v izraelském Knessetu, tak vám nemohlo uniknout to ohlušující řinčení zbraněmi. Vypadá, že Bush Vyvolený chce před svým odchodem začít ještě jednu malou válku - Matku všech bitev, osvětlenou atomovým ohněm. (A to je otázka, jestli vůbec odejde, protože v takové siuaci by mohl aktivovat opatření, která mu umožňují pozastavit platnost ústavy, setrvání v úřadu a vůbec mu zajišťují diktárorské pravomoce).

 
V 5/16/2008 9:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...Amerika není ( kdy bude ) připravena na barevného prezidenta.

 
V 5/16/2008 11:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Oběti moderní doby, nedokázali dále žít v tomto systému a zaplatili tím nejcennějším, co měli, svými životy. Přitom celý život před sebou. Nezbývá než vyjádřit upřímnou soustrast(pokud to vůbec jde po internetu)pozůstalým a hlavně jejich rodičům.

http://www.novinky.cz/clanek/140100-mlada-dvojice-z-jablonce-spachala-sebevrazdu-na-slovensku.html

 
V 5/17/2008 1:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak to tak vypadá, ve hře okolo radaru už nestačí pouze zkreslené výzkumy veřejného mínění, jako je ten který který provedl STEM. To co předvádí MF DNES vůči Ne základnám začíná nabírat punc let padesátých, ovšem nyní s opačným znaménkem. Ne že by se mi zamlouvalo řešení které zvolily oběti moderní doby o kterých píše Jarda Eybl ale když vidím, k čemu to tady spěje ... Darmo mluvit. Je mi z toho na nic.

 
V 5/17/2008 4:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://fokus.respekt.cz/Kdo-zaplati-10-bilionu-dolaru-1862.html
neviditelná ruka trhu v akci

 
V 5/17/2008 5:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Aktuální systém rozhodně nesplňuje podmínku účinné obrany, protože je stále ve fázi testů.

Lež.

Navíc nejde o systém chránící Evropu, ale o systém chránící Spojené státy (pokud bude fungovat).

Lež.

Radary a antirakety v Evropě mají za hlavní cíl chránit oči celého systému v Anglii a Grónsku, jak vyniká z materiálů samotné protiraketové agentury.

Lež.

Třetí otázka zněla: „Když vyjadřujete své stanovisko k protiraketovému radaru u nás, zakládáte svůj názor spíše na obecném pocitu, nebo na důkladné znalosti bezpečnostní politiky?“ V odpovědi deklarovalo důkladnou znalost 25 procent, obecný pocit přiznalo 75 procent.

Tohle je důvod PROTI referendu.

Otázka nepřináší vůbec nic nového, protože systém není důležitou součástí obrany NATO (deklarace znějí, že možná, někdy, uvidíme v budoucnosti…) a samozřejmě není proto jakýmkoliv závazkem.

Systém bude JEDINOU součástí raketové obrany NATO proti ICBM.

 
V 5/17/2008 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

j: Aktuální systém tedy není stále ve fázi (poměrně neúspěšných) testů? Opravdu chrání Evropu a jak konkrétně? Jak by takový průzkum dopadl u poslanců? Proč tedy "odborníci" utajují data před občany? Systém nebude jedinou součástí, už dnes dojednává americká vláda umístění podobného systému v Izraeli. Navíc tento systém nemůže existovat bez dalších radarů na amerických základnách a mobilních prostředcích blíže k raketám protivníka. To vše ovšem za předpokladu, že jediným účelem tohoto radaru není monitorování Ruska. Pak by opravdu mohl být jedinou součástí raketové obrany, jak píšete. Pokud chcete někoho o něčem přesvědčit, musíte svá tvrzení doložit, slovo "lež" není argument.

 
V 5/17/2008 9:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

J. lže jako Goebbels, protože z hlediska principu midcourse interceptoru a jeho exoatmospheric killing vehicle (EKV) je vylouceno, aby nas radar pokryl nejake misto ve Stredni Evrope. Maximalne v Severni nebo v Britanii. Proto chtelo Polsko k ochrane zakladny system Patriot, pro konecnou fazi letu raket. Nejsou tam proste tak blbi jako Topolanek nebo volici ODS.

 
V 5/17/2008 9:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...k ochrane zakladny nebo Polska.

Premier Tusk je proste na vysi sefa vlady sveho naroda, Topolanek, pohrdajici svym narodem (Cesi jsou podle nej zbabelci, simulanti), je sprosty ksindl.

 
V 5/17/2008 10:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribun ma s Bushem pravdu. Zijeme v dobe, kdy je prezidentem USA silenec a nejlepsi je to, ze uz to v 70. letech v romanu Groteska predvidal Kurt Vonnegut jr.
Vse ostatni, i nase loutkova vlada ubozaku v cele s Topolankem, z toho vyplyva.

 
V 5/18/2008 12:44 dop. , Blogger ods řekl...

Já bych se pana J. jen zeptal, kdy protiraketová obrana dokázala, že je schopna reagovat na reálné rakety vystřelené z dalekéhé nebo blízkého východu. Rozhodně si rád počtu informace jak korejský či iránský typ rakety byl v náhodném testu sestřelen.

To, že obviňujete ze lži americkou agenturu mne trochu překvapuje, ale je možné, že zdejší zastánci radaru prostě jen věří a konkrétní informace je nezajímají. A navíc je to stále spojeno s první otázkou, kdy sestřelit cíl, který vám řekne kde je, nesnaží se vás zmást není až tak složíté jako sestřelit náhodnou raketu, která vám jaksi nechce tyto informace dodat.

Z dvou posledních odpovědí vyznívá jistý analfabetismus. Pocitová záležitost není proti referendu, protože podle ní se řídí jak politici tak i specialisti. A to, že systém něčím bude pro NATO, je ve jménu stejného přístupu jako jste j. prezentoval pouze malá, aůe velmi škodlivá lež. NATO teď nic neslíbilo.

 
V 5/18/2008 1:18 dop. , Blogger ods řekl...

Pan Tusk by se základnou souhlasil, v tom se asi velmi lišíme. Ale na rozdíl od naších chlapců s kyblíky plnými vazelíny, přiznává, že celá sranda přináší více rizik než jich řeší. A proto chce za tento nepoměr, kteý jde čistě do zisku Spojených států zaplatit. Uvidíme, jak se toto odhodlání bude vyvíjet. Pro české proradarové užitečné idioty je to jedna malá lekce, pan Klvaňa byl lhář, a sama existence radaru naši bezpečnost nezvyšuje, dokonce dělá něco opačného. Bohužel jim to asi nedojde, protože stačí vykřiknout třikrát USA uber alles a vše je vyřešeno.

 
V 5/18/2008 12:21 odp. , Blogger Tribun řekl...

Já bych jen rád podokl, že ta J. tolik vysmívaná "pocitová záležitost" není nic jiného, než jindy tolik ceněný a vychvalovaný "expertní odhad."

 
V 5/20/2008 4:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové a dámy, stokrát opakované lži ve vašich článcích se možná stanou pravdou pro méně informované voliče. Ale dokud budete tak bezostyšně lhát, jako dosud, tak se nemůžete nikdy divit, že vás nikdo nebude brát vážně.

 
V 5/20/2008 5:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, lzes jako Topolanek a vsichni radarboys. Nejlepsi obrana je utok vid lhari.

 
V 5/21/2008 4:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

anonyme (5/20/2008 4:06 odp.), jsi v nazorove mensine v ramci cele Ceske republiky :-). Takze ti radim ponekud vice skromnosti.

 
V 5/21/2008 11:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Bere snad jeste nekdo Klvanu, Vondru nebo Topolanka vazne ? :)

 
V 5/21/2008 11:47 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

stávka - konečně
http://e15.cz/udalosti/odbory-planuji-stavku-kvuli-reformam-27379/

"my nyní neprotestujeme proti zaměstnavatelům. Naopak, ti jsou na tripartitě v současnosti často na naší straně."

pryč s vládou lumpů a lhářů

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka