pátek, června 06, 2008

Z posledních dnů 2.6-6.6

2.6.

Od příštího roku se znovu nebudou proplácet první tři dny nemocenské. Ministr Nečas si originálním způsobem vysvětlil rozhodnutí Ústavního soudu, který prý nezpochybnil princip karenční lhůty a proto poté, co ho vyhodili dveřmi, hodlá se vrátit komínem. Soud ale s potřebnou většinou (na rozdíl od pozdějšího rozhodnutí o poplatcích) dost jasně prohlásil, že stát by neměl kvůli neurčitému počtu lidí, zneužívajících systém, plošně trestat všechny. Důslednější kontroly, kterou navrhoval soud, se ale nedočkáme - to by vyžadovalo trochu víc námahy, než pokutovat celou populaci.

Se slušností sobě vlastní vysvětlil Mirek Topolánek novinářům, kdo je "jeho" poslancem a kdo není. Schytal to rebel Tlustý, který se prohlašuje za obhájce původního programu ODS, přičemž jeho snažení nelze, na rozdíl od premiéra, upřít pravdivý základ. Ať si člověk o Modré šanci či Smlouvě s voliči myslí cokoliv, tak rozhodně to, co aktuální vláda předvádí, s ní mnoho společného nemá. Ale není se co divit, pan Topolánek už před volbami tvrdil, že kdyby říkal pravdu, tak ho lidi nezvolí. Po volbách upřímně prohlásil, že oněm nesmyslným letáčkům, kolečkům a kdo ví, čemu dalšímu z volebních slibů ODS nevěřil. Teď se prostě snaží Vlastíka tak hladit, až ho vyhladí. Možná ještě zajímavější byl jeho výrok, že si nepřeje, aby noviny prezentovaly Tlustého jako člověka mluvícího za ODS. Pokud by podobný výrok pronesl předseda opozice, jsem ochoten vsadit diamanty proti ořechům, že by se vyrojily desítky uštěpačných komentářů, jak obludný diktátor nemá co rozkazovat svobodnému tisku. Diktát velkého demokrata Mirka Topolánka zůstal nepovšimnut.

Jan Tamáš a Jan Bednář ukončili hladovku. Přímé cíle sice dosaženy nebyly, ale určitou úspěšnost celé akce nelze upřít: na začátku byla houfně médii ignorována, ale na konec nebyl den, aby se jí ten či onen deník nevěnoval. V drtivé většině šlo o uštěpačné komentáře, ale trpaslíci kopající do kotníků většinou dosáhli spíš opačných efektů. Na konci trošku zábavně zazněl i komentář Václava Klause, který prý nemá rád vydírání. Škoda, že se svého času nechal slyšet, že by byl, jako protijaderní aktivisté u Temelína, schopen přivazovat se k bagrům a vlastním tělem bránit, aby Národní knihovna v podobě navržené architektem Kaplickým na Letné vyrostla.

3.6.

Vlastimil Tlustý spolu s dalšími rebely pomohl zablokovat ve sněmovně vyrovnání s církvemi. Je jistě velmi překvapivé, že noviny nejsou plné chvály na hlasování podle vlastního vědomí a svědomí, ale rozebírají, kdo se za co mstí a kdo zpívá labutí píseň. Přitom zrovna causa církevních restitucí v navržené podobě je tak závažnou záležitostí, že by se neměla prosazovat jen na základě několika korupčních hlasů a čísel vycucaných z prstu. Je sice zvykem ODS ukrývat reálné náklady svého vládnutí, fiktivně spořit a přímé platby přehazovat na své nástupce, ale po kolapsu z druhé poloviny 90. let jsme snad dostatečně poučení, abychom tyto metody dokázali odmítnout.

Navrhované změny v poplatcích neuspokojily celou koalici. Občas rebelující poslanci považují ústupky za nedostatečné. Není se čemu divit, představa, jak si prvňáček běží popovídat s panem doktorem a bezdůvodně zneužívá zdravotní péči, se může narodit snad jen u takových intelektuálních gigantů, jako jsou pan Julínek či jeho mluvčí. Ale možná je cílem náš návrat civilizačně o pár století a obnovené praktikování co nejvíc domácí medicíny, baněk a pijavic. Vzhledem k tomu, že průměrný věk byl tehdy o řád nižší, je třeba celá reforma zdravotnictví zároveň prvním krokem v slibované důchodové reformě…

4.6.

Sociální demokraté pozastavili zvyk párování poslanců. ODS se pravděpodobně rozhodla, že když se jí nedaří na domácí frontě a u koaličních sporů, vybije si komplexy ve sněmovně. Poslanecké výbory jsou jedním z mála míst, kde politici skutečně pracují a často jsou schopni dojít k nějakým kompromisům, které jsou ve světle kamer ve sněmovně těžko myslitelné. Slovo kompromis je s mentalitou modrého molodce ovšem neslučitelné a opozice má jen tiše sedět a nechat klid na vládnutí. Navíc argumentace, že rozložení ve výborech neodpovídá aktuálnímu stavu, je celé falešné a prázdné. Dříve i za vlád zlé sociální demokracie odpovídalo výsledkům voleb nezávisle na různých přeběhlických aférách. Má to jasnou logiku: přeběhlíci nebyli zvoleni s vlastním programem, do parlamentu přišli díky programu své původní strany, a proto snaha měnit poměry sil opřené na korupčních praktikách oprávnění nemá. Navíc - pokud si člověk připomene slova pana Topolánka kdo je a kdo není "jeho" poslancem a podívá se na některá poslední hlasování, poměry ve sněmovně se nijak výrazně nezměnily.

Podle průzkumu CVVM přibylo odpůrců radaru. Není divu: když výsledek neobjedná vláda, existuje na jasnou otázku stále jasná odpověď. „Spojené státy americké oficiálně požádaly vládu ČR o možnost postavit na území ČR radarovou stanici, která by byla součástí systému americké protiraketové obrany. Souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, aby v ČR byla umístěna tato radarová stanice? Rozhodně souhlasíte, spíše souhlasíte, spíše nesouhlasíte, rozhodně nesouhlasíte?“ Je jasné, že takto čisté otázky se vládě nehodí, proto se dá brzy očekávat nějaký nový průzkum, který se bude ptát v stylu: "Usama vystřelil raketu na ČR, jedinou záchranou je americký radar, jste pro jeho výstavbu, nebo si přejete zničení naší republiky?"

5.6.

Justiční mafie je podle rozhodnutí soudu další oprávněný termín, který můžeme používat - první bylo upozornění na korupční praktiky při lovu na Melčáka a Pohanku. Justiční mafiáni capo di tutti capi Vesecké zase celkem úspěšně podkopali důvěru v náš právní stát a pan premiér má dojem, že vše je v naprostém pořádku. A znovu svým klasickým stylem „zloděj křičí, chyťte zloděje“ vyhlásil, že podíl Marie Benešové na destabilizaci ve státním zastupitelství je nepochybně vyšší než Renaty Vesecké. Ihned ale přiznal, že to je výrok, který nemůže doložit. Někteří koaliční poslanci ale vykazují trochu více soudnosti, takže křeslo pod vrchní prokurátorkou se možná začalo silně kývat. Uvidíme co je důležitější, právní stát a nebo prokurátoři na povel Jánského vršku.

Pan poslanec Schwippel zajímavě popsal atmosféru na klubu ODS: "Poslední kluby skutečně nebyly žádným přesvědčováním, ale do velké míry nenávistným tribunálem, kdy vedení klubu provokovalo poslance k co nejostřejším vystoupením." Když si k tomu doplníme slova Václava Klause mladšího: „Občanská demokratická strana v Praze osm připomíná sektu, které chybí už jen Barbora Škrlová. Kdyby viděl vnitrostranickou realitu volič ODS, asi by se mu protočily panenky“, tak je najednou překvapivé, že se o této totalitní straně sektářů nepíše více. Asi důležitější bude, jaké spodní prádlo propotí která redaktorka iDnes.

Na čistě soukromé dovolené se pan premiér setkal podle informací časopisu Týden s lobbistou firmy, která mu zapůjčila letadlo a čirou náhodou má zájem o privatizaci letiště. Občanovi a poslancům, kteří vládu kontrolují, do toho samozřejmě nic není. Stejně jako nám není nic do toho, jak je možné, že náklady na cestu lobbistickým letadlem normálně oceňované na více než 1 milion, se v případě pana Topolánka smrskly na pouhých 120 tisíc. Prý má hradit polovinu nákladů, proto jeho výrok z pondělí o 60 tisících bylo nutno vynásobit dvěma.

6.6.

Poslanec Bohuslav Sobotka ve svém blogu na stránkách Aktuálně popsal zábavnou situaci, kdy hlasovací robotek Pohanka se asi zapomněl a zvedl ruku jinak, než mu bylo z Jánského vršku přikázáno. Ihned po něm vystartoval ministr Langer, kterého nakonec odradil ironický potlesk ve sněmovně. Takže bohužel nezjistíme, co chtěl popletovi naznačit. Podle zkušeností z prezidentské volby asi šlo o něco ve stylu: Budeš bručet za "hráče", jestli se příště nepolepšíš.

Výdaje domácností na zdraví stouply od nového roku zhruba o 30 procent (a předpokládám, že zde není ještě započteno loňské předzásobení). Bod číslo 6 smlouvy s občany: "Finanční spoluúčast ve zdravotnictví se nebude povinně zvyšovat. Zachováme ústavní právo na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění." Pan Cikrt samozřejmě vysvětlil, že statistika, kterou nefalšuje vláda, je špatná. A od některých myslitelů blízkých ODS se možná dá čekat nějaké prohlášení, že to zvýšení není povinné, protože občané mohli nemoci dobrovolně přecházet a tím ušetřit.

Mirek Topolánek slibuje, že nemocnice na akciovky nepřevede. A samozřejmě, že mu všichni budeme nadšeně věřit. Podobně sliboval i poslanci Tlustému změny v daňových zákonech, pokud reformu podpoří. Nadšení pana Tlustého z dodržení dohody jasně vidíme v posledních dnech. Bude zajímavé sledovat, kdo se tentokrát nechá opít rohlíkem.

Primátor Bém navrhne zrušení dotací na vstupenku. Ukazuje se, že protesty proti nesmyslným krokům vládnoucích nejsou ještě stále odsouzeny k nezdaru, naprostý optimismus by však asi nebyl na místě. Jistě k tomu přispěla i "kulturně-politická" iniciativa lidovců a sociálních demokratů, která by mohla přesunout podporu mediálně známých osobností spíše do středu. Pavel Bém se ukázal ve své klasické póze velmi zásadového politika, pro kterého včerejší silné a diskusi nepřipouštějící výroky dnes neplatí. Proto dnes může svobodně tvrdit naprostý opak. Navíc jeho rozhodnutí přišlo po zveřejnění blogu pana Justa na stránkách Aktuálně, který jasně ukázal, kde pan Bém buď mluví nepravdu, nebo se vůbec v kulturní politice města, které řídí, nevyzná.



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 30:

V 6/07/2008 9:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Vnitrostranická situace v ODS musí asi být opravdu strašná, podle jenom kusých informací které prosakují to došlo až tak daleko, že si navzájem demolují auta, jedná se o menší městečko.

 
V 6/07/2008 11:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Moc korumpuje, absolutní moc korumpuje absolutně. Zatím držela vlčí smečka pohromadě, ale s růstem problémů a zmenšující se hromádkou kořisti se začínají vlci rvát mezi sebou.

 
V 6/07/2008 12:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Moc nekorumpuje - vnímáme hnilobný proces čehosi, co bylo již od počátku nahnilé a kořistnictví k tomu patří. Nejideálnější by bylo, kdyby se tato po moci toužící "elita" mezi sebou zlikvidovala (vyvraždila). Zatím jsme my herci a oni režiséři, ale brzy to může být i opačně. Jde o to si uvědomit jak dlouho ještě chceme setrvat v této nepovedené "frašce".

 
V 6/07/2008 1:11 odp. , Blogger Tribun řekl...

Co odstavec, to trefa do černého. Bohužel. Není to dobré vysvědčení pro Českou republiku. Ale třeba to s námi ještě není tak špatné, když si to dokážeme uvědomit a mluvit o tom. Teď jen, abychom s tím také dokázali něco dělat.

Rozhodnutí soudce Cepla dostane úplně jiný rozměr, když si uvědomíme, že ČSSD nesnáší a ve volbách volí KDU-ČSL (mám z dočetu). Nejsmutnější na tom je, jak jsou všichni na větvi z toho, že soudce dělá svoji práci a dělá ji pořádně, včetně toho, že je schopen a ochoten svůj verdikt vysvětlit. Zase se ukázalo, že u nás se spravedlivý považuje pouze takový verdikt, který straní nám samým.

Je především chybou premiéra, že sestavil vládu z poslanců. Mandát poslance s úřadem ministra se tak úplně neslučují, a teď se to jasně projevilo. Nevidím jediný důvod, proč by měla opozice tuto chybu premiérovi kompenzovat z vlastních zdrojů. Prolínání moci zákonodárné s mocí výkonnou je jeden z nejhorších nešvarů české politiky. A opět - nikdo s tím nic nedělá, jen na sebe pokřikují jak haranti na pískovišti.

Vládní koalice je v naprostém rozkladu. Přesto se drží u moci zuby nehty. Proč, co ji drží pohromadě? Prosazovaní volebního programu to určitě není, na ten všichni dávno rezignovali. Tak co je spojuje? Nejspíše snaha rozkrást, co se dá, protože druhá taková příležitost nebude (že se o ni sami připravili jim asi nikdo nevysvětlí). Nejpikantnější na tom je, že ve „vyspělých demokracií“, ke kterým stále rituálně vzhlížíme, by Topolánkova vláda dávno padla (tedy ona by tam ani nevznikla), protože tam odstupují politici za poklesky, které se u nás počítají k dobrému tónu.

 
V 6/07/2008 2:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

pekne shrnuti. Bohuzel tuto stranu volily z velke casti s prominutim tupe ovce, ktere uverily, ze kdo je mlady, dynamicky, uspesny, vzdelany, svobodny, nezavisly, krasny a vubec uzasny, tak nutne MUSI volit "pravicovou" ODS a ze tim, ze tuto stranu (sektu) budou volit, dopomohou si tim taky k uspechu. Lze tak v podstate rici, ze ODS je v Ceske republice vubec nejuspesnejsi multi-level-marketing ci letadlo, se vsemi dusledky. K tomu si uvedomme, jaka je soucasna Vysoka skola ekonomicka doslova "lihen zmrdu" (viz Dfensuv blog), jak si navzajem dosvedcuji svoji "vzdelanost v ekonomickych vedach", i kdyz o realnem zivote nevedi skoro nic.

 
V 6/07/2008 2:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, navic je samozrejme spojuje strach. Protoze tusi, ze tentokrat jim to tunelovani, cachrovani a podvody neprojde tak hladce jako za Zemanovy oposmlouvy.

 
V 6/07/2008 3:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Z jednoho diskusniho fora:

"Jen tak obecně ke zdejší diskusi o zdravotnictví

Pár mých osobních postřehů k této problematice, které se odvíjí od toho, co vidím u svých rodičů (oba mají vlastní praxi) i lidí zaměstnaných v nemocnici, či soukromých subjektech (soukromé polikliniky a pod.).
* Ředitelé nemocnic dostali příkaz k auditu, jenž nebyl podložen hmatatelným příkazem, ale byl podán ústně(!!!). Žádný dopis, žádné psané doporučení, jen telefonáty.
* Lidé od společností jako Agel už obešli - alespoň tady u nás ve Zlíně - minimálně tucet privátních lékařů s tím, aby jim prodali své praxe, protože po reformě nebude pojišťovna podepisovat smlouvy s lékaři, kteří nejsou v řetězcích. Tihle „vyjednávači“ jednali velmi arogantním stylem a nemálo lékařů si připadalo, jako kdyby jim někdo chtěl vyvlastnit vlastní praxi.
*Pokud jde o velikost řetězců - společnosti jako Agel jsou oři s celorepublikovým působením, samostatní „priváti“ nemají šanci jim konkurovat. Stejně tak jim nemají šanci konkurovat ani soukromé polikliniky, které už teď sdružují 100 až 200 lékařů.
Systém, který zde chce zavést dr Julínek, není nikde v Evropě. Funguje v USA. Nicméně docela by mě zajímalo, jak budou reagovat privátní lékaři, až jim pojišťovna neprodlouží smlouvu. V neposlední řadě - dost lékařů má podepsanou smlouvu s pojišťovnami i na osm let. Tahle smlouva, která je napsána tak, že není možné jí jen tak vypovědět, bude pojišťovnou považována za neplatnou.
To bylo jenom několik málo postřehů. Pokud se nepohybujete v lékařském prostředí, tak možná ani nevíte, že k něčemu takovému dochází.
Na okraj - takové odkoupení ambulancí by znamenalo, že privátní lékař, který měl 100 až 150 tisíc měsíčně, bude mít 35k. Vyjednávači těchto společností se ani nějak nesnaží zakrývat, že to nebude výhodné. Jednají z pozice síly. Popravdě, věřím, že tahle vláda brzy padne. Protože Rath sice lékaře poškodil, ale Julínek je hodlá zlikvidovat a prodat."

zkratka zlodejsky kapitalismus a la ODS v praxi.

 
V 6/07/2008 3:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nebo spis uz fasismuz.

 
V 6/08/2008 1:44 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

V tom "vysvědčení" (jak to Tribun trefně označil) chybí ještě známka z chování pro média za to jak "informovala" o demostraci několika tisíc lidí před Úřadem vlády 2. června.

 
V 6/08/2008 11:39 dop. , Blogger Tribun řekl...

... zato kdyby se hodnotilo šplhounství a hujerství, tak mají média vyznamenání.

 
V 6/08/2008 5:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Opravdu smutné shrnutí posledních dnů.Vypadá to,že Mirek Shit Topolánek si konečně začíná uvědomovat,že ani Langerovské vydírací praktiky (Kubiceho zpráva,vydírání Snítilého a pod.) nejdou používat věčně.Modří ptáci začínají být dost vyděšení,protože si jasně uvědomují,že nejsou kryti žádnou opoziční smlouvou,jako za časů Zemanovy vlády,kdy jim ČSSD všechno tolerovala.Klaus to tehdy potřeboval,protože celá ODS byla po r. 1998 jako boxer,který utrpěl těžký knock out.A Zeman na to Klausovi tehdy skočil a nechal je několik let naprosto v klidu.To mu ovšem nevadí,aby dodnes neblekotal něco o férovém dodržení oposmlouvy mezi ním a Klausem.Budé velice zajímavé,jak se ODS z této krize vyhrabe.Jediná cesta je obětovat Mirka Shit Topolánka a nahradit ho někým pro veřejnost hlavně tu pražskou důvěryhodnějším.Troufnul bych si tipovat na Béma.Vliv Klause je v ODS pořád dost značný a Bém byl vždycky na rozdíl od Mirka Shit Topolánka jeho kůň.

 
V 6/08/2008 8:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mmožná budu vypadat divně, ale více než Mirečka se nyní bojím soc. dem. ODS je už poměrně dost na dně, všechna ta žumpa vyplouvá na povrch, takže se dá čekat, že si Lidovci postaví hlavu a jako pokaždé si to nakormidlují ke straně, která vyhraje volby, což s největší pravděpodobností bude právě soc. dem. To by mohlo znamenat, že mnohé z těch devastujících reforem neprojdou z popudu lidovců (zdravotnictví), případně si postaví hlavu Tlustý, takže nebudou ani restituce. Jenže mám takové neblahé tušení, že ty dosavadní škody, případně i kauzy nechá soc. dem. po volbách bez nápravy. Tím hlavně myslím radar (jehož umístění se dle mých skromných úprav neprojde) a poplatky u doktora, případně daňový systém (nemocenskou snad opraví). A to jen proto, že kdyby se pokusili některé z těch lhářů, podvodníků a státovrahů po volbách zavřít, či vykopnout z politiky, vyvalí se jejich vlastní špína. Spíš bych to viděl, že krást se bude dál, jen za jiného systému, radar vypovězen nebude, protože takové vypovězení se určitě-nebude-dát-provést-za-den a poplatky budou zmírněny, protože se-prokázala-jejich-účinost. Ostatně vidíme, jak se shání poslanci restituce za radar atd., takže skutečně mám strach z další oposmlouvy, jen nepsané...

Podle mě tahle vláda nepadne, dokud nedojde k nějakému závažnému ekonomickému problému, k něčemu, jako byly ty slavné balíčky, protože teprve tehdy si i vládní poslanci uvědomí, že by, pokud nepadne vláda, nemuselo být z čeho krást. A přiznejme si, česká ekonomika vládu ODS v blízké budoucnosti zřejmě vydýcha (vzdálenější budoucnost 4-5 let si netroufám odhadnout).

Takže nevím, mám z té české politické žumpy nějak smíšené pocity.

 
V 6/08/2008 8:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

oprava: ...jehož umístění dle mých skromných odhadů projde...

 
V 6/08/2008 10:14 odp. , Blogger Tribun řekl...

Můj odhad vývoje, který se zdá být podporován rozhovorem s Topolánkem v MDF i jeho dnešními vyjádření o menšinové vládě, je ten, že se Topolánek pokusí rozpustit koalici, aby se zbavil těch dvou malých stran, a půjde cestou menšinové vlády s podporou (či alespoň tolerancí) ČSSD. Viděl bych to tak, že potopí reformu zdravotnictví, protože je nepopulární, nepovedná a navíc se její hlavní cíl už stejně provalil, takže překvápko se nekoná, a namísto toho se s ČSSD shodnou na reformě penzijního systému. Tam je také peněz na rozkradení dost a dost, navíc do něj není tak vidět, hůř se to chápe a odehrává se to na mnohem širší ploše. Divokou kartu dostane radar, který se prozatím odsune k ledu (stejně chybí ještě jedna smlouva a navíc Američané určitě nebudou chtít, aby šla smlouva do parlamentu dříve, než bude jisté, že projde, což zatím není). Otázkou zůstává Lisabonská smlouva, ale tu si také šetří na podzim, navíc je možné, že to za ně vyřeší v referendu Irové.

Suma sumárum, moc dobře to s námi nevypadá. Jedna zpráva horší než druhá, není dne, aby ze mně nějaký politik nedělal blbce. Podělanej osmičkovej rok.

 
V 6/08/2008 10:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, pravda je taková, že jde ODS od toho. Topolánek svým prohlášením testoval reakce spolustraníků. Můžeme se těšit na to jak ODS prohraje senátní volby a v Senátu ztratí většinu což bude plně v souladu s linií, že nemají prostředky na plnění programových cílů a postupně se budou zbavovat zodpovědnosti. Tlustý by teoreticky mohl být domluvený s Topolánkem. Ač se to zdá jakkoliv absurdní tak právě Tlustý pomáhá ODSce před úplným krachem... zodpovědnost za dění ve státu se rozmělní se jmény Tlustý a dalšími "rebelujícími" spolustraníky. Je možné, že i vnitřní rozkol byl naplánovaný jako jediné východisko z téměř bezvýchodné situace. Tlustý je návnada pro novináře a media, protože plně zakrývá jiné události. Můžeme však očekávat i nový "Sarajevský atentát", uklizení některých lidí a do budoucna i divadelní hru na polepšenou ODS.

 
V 6/08/2008 10:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vidíte Tribune, to je taky docela možné. I když je docela otázka, jestli Paroubek, z něhož den ode dne více sálá skutečnost, že si usmyslel vládnout stůj co stůj, nebude rovnou pro předčasné volby (za podpory lidovců). Na stranu druhou, pokud by skutečně uzavřel oposmlouvu, docela by tím vytřel zrak Zemanovi, což se taky počitá - a taky dost. Takže těžko říci; hodně to bude záležet, jestli ODS nabyde konzistenci "ukáznění" Tlustého, pokud ano, viděl bych to právě na Vaši skutečnou oposmlouvu.

Jo, taky bych to viděl, že co do zdravotnictví zůstane jen u těch poplatků (byť třeba nebudou platit děti a důchodci, i když kdo ví), ale s tím radarem mám tušení, že bude, protože mám takový soukormý pocit, že ČSSD se na něj přímo třese, jen si to nechce rozházet u voličů, takže se tak nějak zmateně komíhá mezi okatě siláckým ne a tajnůstkářským možná. Ten důvod bych viděl podobný jako u ODS, užít si svých patnáct minut slávy při pachtování s obrem, ostatně, jak bylo zmíněno, soc. dem. na to byla ze zahraniční politikou vždycky podivně.

P.S.: Nedávno jsem si kladl otázku, koho bych v případě předčasných voleb volil, nic mě nenapadlo. Vždycky to byla soc. dem. coby menší zlo, teď už skutečně nevím, přijde mi totiž, že by se odstranila jen buranskost téhle vlády, čachrovat by se čachrovalo dál, jen sofistikovaněji. Tenhle marasm je tak akorát dělaný pro nějaké Mečiara - tfuj.

 
V 6/08/2008 10:47 odp. , Blogger Tribun řekl...

No jo, ale proč by to dělali, fudzijane? Ta moje předpověď vychází ze zálusku na velkou koalici nebo přímo většinový volební systém, ale co ODS(b) získala v tom vašem modelu?

BTW jako pokračuje ten váš projekt? Už o vás nebylo dlouho slyšet. (A ani vidět na demonstraci).

 
V 6/08/2008 10:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

fudzijane, trochu ten Váš post vyznívá jako předpověď počasí: zítra bude slunečno, nebo bude pršet .), Ne, promiňte vtip, nemyslím si, že bybyl Tlustý nějaks Topolánem domluvený, anžto Tlustý je teď v pozici, že už nemá co ztratit, není u koryta, kdyby mu tohle koryto bylo slíbeno, tak by se to určitě prokeclo a Topolánek by tak nepěnil, anžto by si chtěl zachovat fasádu baťušky předsedy, tzn. že by se tvářil, že poslouchá a nakonec by došlo ke kompromisu. Nicméně se mi zde, že Topolánek pění. I když na druhou stranu, jak píše Tribun, ten rozhovor, je skutečněnějaký podezřele klidný, takže asi nebude z jeho hlavy. Ale Tlustého bych v tom neviděl, spíš Dalíka, který přispěchal s dobrou radou .)

 
V 6/08/2008 11:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Winter: Mohlo by to být tak, že Dalík dal dobrou radu jak z toho vyjít ještě s relativně čistým štítem, ale nechtějte raději vědět jak je to doopravdy.

Tribun: Co by získala ODS? Stáhla by se a tím získala čas vymyslet novou strategii bitvy. Důmyslnější než známe. BTW Projekt přepracovávám.

 
V 6/08/2008 11:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune: Velká koalice by byla dobře promyšlená past a do ní se ČSSD, byť též prahnoucí po moci, doufám nechytí.

 
V 6/09/2008 1:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

On by to zas nebyl tak špatný tah: Odvrhneme Topolánka, který se všem zprotivil a "brání tomu abychom mohli plnit smlouvu s voličem", do čela postavíme "rychlošípáka" Tlustého, který to s voličem "myslí upřímě" a nová "pěkně vyčištěná" ODS tu stojí s otevřenou náručí vstříc svým původním, navracejícím se voličům. Tenhle národ obsahuje dostatečně velkou množinu pitomců, kteří to sežerou i s navijákem a ten lístek provoněný nadějí, znovu hodí do urny. Však se servilní média už dostatečně postarají aby měl tenhle divadelní kus ten správný šmrnc.

 
V 6/09/2008 8:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, jenže tohle se při Sarajevu říkalo taky - a všichni víme, jak to skončilo. Na druhou stranu je fakt, že Topolánek na Klause asi zdaleka nemá (myslí po schopnosti intrikovat).

 
V 6/09/2008 9:03 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Rok 2008 je poslední šancí důstojně opustit czeský buldistán, v dalších letech budou nastávající prchající ve velmi těžké pozici, pro ně bude lépe zůstat v zde a regulérně vést " politický " boj ze všech sil, po mackovsku...

 
V 6/09/2008 9:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Wintře, to je pravda. Ale pro mnohé současné voliče ODS, je to příliš vzdálená minulost, než aby se jí zabývali, protože v té době ještě "tahali kačera" a nebo si "hráli v uhláku na horníky".
No a co se týká Topolánka - tak za toho myslí jiní. Ten je pouze loutka která se občas "postaví na zadní".

 
V 6/09/2008 10:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, to je pravda. Loutka.. z toho vyplývá, že ten kdo má moc nemusí být v první linii.. dokonce ani nemusí být viděn a přesto tahá za nitky. Kdybych byl novinář prověřil bych lidi kolem Dalíka. I Dalík je loutka...

 
V 6/09/2008 2:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile, ano je to pravda, ale obávám se, že právě takovým lidem, jaké jste popsal, vyhovuje, jaká ODS nyní je - ostatně před volbami byla stejně buranská jako nyní.

 
V 6/09/2008 2:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V těch posledních příspěvcích až máme moc pravdy .)

 
V 6/09/2008 5:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kamile ještě bych dodal k tomu Vašemu citaci Ludvíka Vaculíka.... "V našich rukou leží rozhodnutí o tom, až jak velké kurvy si tento národ může dovolit."

 
V 6/09/2008 6:56 odp. , Blogger ods řekl...

Aktuálně bych se obával nejvíce nějaké formy dlouhodobější úřednické vlády (samozřejmě ve jménu stabilního předsednictví v EU), která by byla nejpravděpodobněji jen maskovanou soft verzí velké koalice. Pro občany by bylo nejčistší nové rozmíchání karet, po něm ať se děje vůle vítěze. ČSSD s radarem, pokud by byl odsouhlasen (a také to zatím příliš rychle nevidím) už moc nepohne, to by musela mít extrémně silný mandát, aby mohla rušit už uzavřené smlouvy. Ale jiné kroky, které nebudo těžko návratné (jako třeba privatizace zdravotnictví), by mohla za určitých politických konstelací změnit. Předpokladem je ale podle mého názoru buď menšinová vláda opřená o komunisty nebo vláda se zelenými. Lidovci jsou sice velmi pružní, ale přece jen je to středopravicová strana a tam by podporu asi nenašli.

 
V 6/09/2008 7:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

OT:
Koukám, že tady
http://pupik.blogspot.com/
už jsou první zprávy z dnešní demonstrace.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka