pátek, září 19, 2008

Jak(l) z nás dělat voly

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl se v čerstvě omlazeném komentáři z roku 2002 snaží lidem vymývat mozky a slovíčkařením vysvětlit, že všichni máme špatnou paměť, jen on si pamatuje vše nejlépe.

ODS nemobilizovala proti ČSSD, byť to bylo takto napsáno a řečeno už tolikrát, že pravou skutečnost si nepamatují ani mnozí představitelé ODS. To zaprvé. A za druhé, mnohde po světě existují menšinové vlády, které jsou u moci jen díky jistému smluvnímu uspořádání se silami, se kterými se včera v kampani střetávalo.

Pamatuje si ještě někdo text oné démonizované mobilizace? Tady je: "Mobilisace. Spoluobčané! Volám všechny, kteří chtějí žít svobodně! Volám všechny, kterým není lhostejný osud naší země! Volám všechny odpovědné ženy a muže! Rozhoduje se dnes! Zítra bude pozdě! Volte ODS!" Co na tom textu kdo vidí špatného? Někomu se líbil a někomu ne. Jde o míru dramatičnosti. Pro někoho odpovídala naléhavosti okamžiku, pro něčí vkus byla nepřiměřená. Tak je to s každým sloganem.

Byl to ale jistě slogan pravdivý, snažil se zmobilizovat (česky rozhýbat) stoupence ODS, aby šli k volbám. Nikde ani slovo, proti komu se mobilizuje. Oblíbené tvrzení, že ODS mobilizovala proti levici či ČSSD je stokrát opakovanou nepravdou.


Celý článek zde.

Je možné připomínat tehdejší dění a atmosféru, je možné říci, ale tak to pane Jakle nebylo. Ale možná nejlepší je zacitovat samotného velkého Václava.

Nakonec pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Josef Lux zmínil slovo mobilizace. Já bych chtěl říci, že my jsme mobilizovali své voliče, a to jak proti levicovému nebezpečí, tak proti licoměrnosti a neupřímnosti pánů Mlynářů a Luxů. Ano, dělali jsme to vědomě a budeme to dělat vždycky. Děkuji. (Potlesk.)

Stenozáznam 1. schůze Poslanecké sněmovny 17. července 1998

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 9/19/2008 10:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pan Jakl je velký demagog a překrucovač faktů. Metody logického klamu (viz Wikipedia)ovládá vskutku mistrně. Párkrát jsem si s ním mailoval někdy okolo roku 2001. Na moji námitku, že by se mu asi nelíbilo, kdyby jeho dcera musela pracovat od svých 8 let, mi odpověděl, že by byl šťasten, že vůbec nějakou práci má. To jsme se dohadovali o kapitalizmu 19. stol.
Tohle je už fakt na Chocholouška.

 
V 9/19/2008 12:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Myslím, že tady už existuje jen jeden lék - za každou dosvědčenou lež politika pět ran holí (pokuta nemá význam, protože by stejně byla placena z našich daní) - je to, bohužel, smutné, ale v téhle zemi už je to asi jediné řešení.

 
V 9/19/2008 8:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

wintře, vy jste na to kápl. Všechny ty "humanistické" kecy kolem zákazu tělesných trestů, jsou jen finta boháčů jak se trestu efektivně vyhnout. Protože peníze pro toho kdo jich má dost, neznamenají nic a proto pro něj nemůže ani znamenat žádný trest, zaplatit nějakou směšnou pokutu.

 
V 9/21/2008 1:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No - já jsem taky proti tělesným trestům pro lidi.

 
V 9/22/2008 9:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nedá mi to a musím zde citovat z článku Ladislava Žáka publikovaného na BL:
"Dlouhodobě píšu o sociálním kapitálu nebo o důvěře jako o něčem, co dokonale prostupuje historii lidské civilizace a kultury. Důvěra je to, co dějiny postihují velmi obtížně, ale stojí za většinou dohod, které výrazně přispěly k úspěchům druhu Homo sapiens. Dovoluji si proto vnímat to, co se děje, prioritně jako krizi důvěry. Důvěry v naše vlastní prostředí a tím i v sebe sama. Prosím všechny, abychom si uvědomili, že najednou se na stole neobjevilo „pět v českých“, ale „tisíc tisíců v amerických“. Milion milionů státních dolarů z daní po celém světě to stojí. Zatím, a ještě bude. A to nám říkali, že není na sociální pojištění, na zdravotnictví, na školství a na hladové umírající děti…. A teď se zjišťuje, že nakonec jsou, ale že půjdou na záchranu těch, kteří nám celou dobu nutili žití na dluh a závislost jako životní styl a sami si vypláceli odměny na úrovni HDP malých rozvojových zemí. Znárodnění nákladů na zcela zjevně opět krátkodobé řešení tohoto problému(co bude „potom“ opět nikoho nezajímá) a jejich přenesení na daňové poplatníky na celém světě povede jen a jen k dalšímu rabování ve veřejném prostoru. Přeneseně řečeno, můžeme se chystat na to, že u nás zůstane pošta už jenom Praze na Hlavním nádraží, kde ovšem pojede osobní vlak jen v sudé úterý…Teď jsme investory na Wall Streetu skutečně všichni, ani jsme nechtěli."

Wintře, také jsem proti tělesným trestům a to nejenom pro lidi. Ale přesto se nemohu zbavit dojmu že jsou lidé kteří by si je více než zasloužili. :-(

 
V 9/22/2008 10:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Cikrt se zbláznil :-)
http://www.cikrtoviny.cz/

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka