pátek, listopadu 21, 2008

Theodore A. Postol o protiraketové obraně

Theodore A. Postol, vědec z prestižního MIT, přední odborník na raketovou obranu, při své návštěvě v Praze nekompromisně zkritizoval americkou NMD, jejíž součástí má být radar v Brdech (a rakety v Poslku).

Umístění radaru v Brdech a antiraket v Polsku podle něj není vhodné pro zásah proti íránským střelám, ale hodí se spíš proti ruským střelám mířícím přes pól na USA. Je naprosto zavádějící mluvit o tom, že v Česku budovaný radar je namířen proti Íránu, a přitom tajit, že plánovaný radar nemá pro tento účel požadovaný dosah. Zatímco se nám tvrdilo, že dosah radaru je 4,5 tisíce kilometrů, (v některých materiálech bylo uváděno 2,5 tisíce kilometrů) ve skutečnosti je dosah plánovaného radaru pouze 600-800 kilometrů, což je ovšem informace, kterou USA před českou stranou zatajily.

Nepravdivé je podle Postola rovněž to, když se mluví o deseti antiraketách (interceptorech) umístěných v Polsku, protože ve skutečnosti jde o deset sil, ve kterých každé silo obsahuje čtyři rakety a každá raketa ještě může mít několik válečných hlavic.

Za politováníhodnou lež Postol pokládá také tvrzení o tom, že Írán vyvíjí rakety, které budou schopny doletu dva až tři tisíce kilometrů. Problém je v tom, že tohoto cíle budou schopny dosáhnout pouze bez příslušné zhruba tisícikilogramové nukleární nálože. S takovouto náloží nejsou schopny íránské nebo severokorejské rakety doletět o moc dále než tisíc kilometrů. Když nám američtí představitelé uváděli ony tisíce kilometrů, snažili se nás samozřejmě vystrašit. Podle Postola jde o příklad hrubé manipulace s veřejným míněním, pokud se uvádí dolety raket, které letí bez odpovídající nukleární nálože, jakoby naprázdno.

Postol rovněž zpochybnil, že by úspěšné sestřelení neovladatelného satelitu, které se odehrálo letos v lednu, dokumentovalo schopnosti systému protiraketové obrany: „To nemá nic společného s tím, jak bude systém fungovat. Ani na počátku rozvoje systému protiraketové obrany nikdo nezpochybňoval, že lze přesně zasáhnout cíle ve vesmíru, i když se to zpočátku nedařilo. Satelit se pohybuje po dobře známé dráze a nejsou na něm žádná protiopatření proti zásahu."

Pro úspěšné zničení balistické střely je podstatné zasáhnout nejen raketu, ale přímo samotnou hlavici. A to není možné bez překonání řady zatím nevyřešených problémů: „Je podstatné rozlišit, co je hlavice a co klamné objekty. A když zasáhnete raketu, ale ne hlavici, může zůstat jaderná hlavice nepoškozena. Ve válce v Zálivu v roce 1991 jsme viděli tři případy, kdy raketa byla zasažena, ale hlavice přesto dopadla na zem. Jednou byl scud zasažen hned dvakrát, a hlavice přesto dopadla na zem a explodovala." Podle Postola je jen velmi málo případů, kdy je po zásahu rakety zničena i hlavice: „Hlavice pro balistické rakety jsou navrženy tak, že jsou velmi odolné, aby vydržely vibrace."

Při vystoupení v českém parlamentu Postol řekl: „Jsem velmi znepokojen, že představitelé mé země se zde pokoušeli manipulovat nepřesnými a nepravdivými informacemi. Jsem rozčilen, když zjišťuji, že ředitel naší Agentury pro protiraketovou obranu pan Obering zde říkal věci, o kterých stoprocentně musí vědět, že nejsou pravdivé a že vás vodí za nos. Pan Obering nesmí jen tak odejít do důchodu, pan Obering se bude muset zodpovídat z toho, jak poškodil jméno Spojených států ve světě."

Poslal Tribun

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 20:

V 11/22/2008 8:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Čtu to se smíšenými pocity - některé Postolovy závěry se zdají věrohodné, jiné ovšem vzbuzují pochybnost (např. údajný omezený dosah radaru - dosah stovek km mají běžné radary pro řízení leteckého provozu, toto monstrum a obrovským výkonem by mělo vidět skutečně dál, nota bene - pokud je používáno při zkušebním sestřelování raket nad Tichým oceánem, jde o sledování na velké vzdálenosti). Tvrzení, že "je určen pro sledování střel z Ruska na USA přes Severní pól, je s názorem o nedostatečném dosahu v přímém rozporu - z Česka k základnám na Sibiři je to právě tisíce km daleko.

 
V 11/22/2008 9:16 dop. , Blogger Tribun řekl...

A k základnám v kalinigradské enklávě? Také ten radar, co má stát zde, má být zcela nový (ještě nebyl ani vyvinut, natožpak zkonstruován), z toho na Kwajaleinu má být jenom šasí.

Ale když nic jiného, ukazuje se na tom, jak protichůdné a nevěrohodné jsou informace o radaru. Zatímco odpůrci se ptají a pochybují, zastánci mají jasno: ať je to jak chce, radar je dobrý a správný a požehnaný a ...

Jen hlupák nepochybuje, jenom ten, kdo ví (či alespoň tuší), že odpověď bude jiná, než by chtěl, se raději ani nezeptá.

Pikantní na tom je, že jakékoliv otázky a pochybnosti o radar odmítají ti samí lidé, kteří v jiných situacích křičí: jste odpovědní sami za sebe, měli jste si přečíst, co podepisujete, tak teď neskuhrejte, že platíte.

 
V 11/22/2008 4:22 odp. , Blogger Unknown řekl...

Nepochopil jsem Tribune co si tedy myslis o tom udaji o maximalnim dosahu radaru 800 km. Ze je to pravda?

 
V 11/22/2008 8:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No, že bych tomuhle pánovi věřil víc, než komukoliv jinému, jen proto, že nesouhlasí s radarem, to vážně ne. Ptáte se Tribune, kde berou své jistoty příznivci radaru...kde je bere tento pán? Dobře, je to expert z MIT, ale ani jako takový se nemůže moc dobře dostat k tajným informacím. Mohu se zeptat, z jakého zdroje přesně jste čerpal? Nebyl to nějaký pofidérní překlad nějakého pofidérního překladatele? Protože dosah 800km na zachycení balistické rakety v letu je opravdu směšný, jak už naznačil onlooker, takový dosah mají i běžné letecké radary)....

 
V 11/22/2008 9:29 odp. , Blogger ods řekl...

Je samozřejmé, že Ted Postol nemusí mít pravdu, ale může ji mít. Mám dojem (či přesněji téměř jsem si jist), že u toho dosahu buď se nepřesně vyjádřil nebo byl špatně přeložen. Hlavně v kontextu daších informací o hlavici. Tady je jeho předchozí text na dané téma, kde znovu píše o méně než tisícikilometrovém dosahu, ale právě u sledování hlavic.

The radar acquisition and surveillance problem could probably be solved by using multiple Forward-Based X-Band radars placed strategically between Iran and Europe. These radars would probably only be able to acquire and track cone-shaped ballistic missile warheads at ranges less than 1000 km range. They would, however, be able to track the upper rocket stage that deploys the warhead at greater range. This may make it possible for the radar to cue on upper rocket stages as part of a process aimed at acquiring and tracking the warhead.

Plus mapičky na straně deset.

 
V 11/22/2008 9:58 odp. , Blogger ods řekl...

A další údaje na čerstvějším dokumentu tentokrát od Raytheonu, čili výrobce. Ti uvádí dosah 2000, počet modulů je ale nižší než u FBX.

 
V 11/22/2008 10:04 odp. , Blogger ods řekl...

A na konec zde maximální dosah 6 700 km, počet modulů až 81 tisíc u GBR.

Mezi všemi těmi oficiálními údaji i od výrobce je tolik nelogičností, že Ted Postol nijak se nevymyká normě. Spíš je zajímavé, jak nás vláda mohla ujišťovat, jak radar je změřen, bezpečný atd., když vlastně se o něm vůbec nic pořádného neví.

 
V 11/23/2008 1:10 odp. , Blogger Tribun řekl...

Článek byl zkompilován odsud a odsud. Až teď jsem si všiml, že se tato informace cestou někam ztratila.

Vzhledem k tomu, že Česká vláda, stejně jako MDA, již několikrát prokazatelně lhaly, není důvod si myslet, že ve věci dosahu radaru je jejich tvrzení relevantnější, než Postolovo. Zejména s přihlédnutím k tomu, že má-li být radar namířen proti Rusku, potom k zachycení raket startujících z kaliningradské enklávy, by to mohlo být postačují.

Ale především: není zcela jasné, zda je řeč o jednom či více radarech, protože vzhledem k tomu, jak je postavena smlouva, si tam Američané mohou postavit cokoliv.

Meritum věci je ale zcela jinde – a správně na to poukázal ods – totiž v tom, že nikdo nevím, jaký by ten radar vlastně měl být, ale česká vláda ví zcela bezpečně, že bude zdraví neškodný a nebude použitelný proti Rusku.

 
V 11/23/2008 1:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

O to se nikdo nehádá, Tribune, jen nějak nemám důvod T.A. Postolovi věřit více než třeba Oberingovi, každý z nich může (a velice pravděpodobně bude) sledovat nějaký svůj osobní postranní úmysl.

 
V 11/23/2008 2:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

O raketách v Královecké enklávě se začalo mluvit AŽ PO oznámení plánů na radar u nás. Čili ten malý dosah nemohl být plánován předem s cílem: Královecko.
Jinak ten anglický text je poněkud pochopitelnější - raketu to zachytí na větší vzdálenost, oddělené malé hlavice už je na menší vzdálenost.
Pokud se podíváte na adresu
http://www.fas.org/spp/starwars/program/gbr.htm
tak se tam objeví konstatování, že XBR radar zjistí raketu na vzdálenost 4000 km a hlavici na 2000 km.

 
V 11/24/2008 12:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaký bude ve skutečnosti dosah radaru plánovaného v České republice není vůbec podstatné.Že k lidem pronikají různé informace,to už lidé dávno pochopili.Instalace radaru u nás bude mít vliv na následující věci:

1. Zhorší ne-li zastaví proces snižování vojenských prostředků dvou vojensky nejsilnějších velmocí - USA a Ruska.
2. Vyprovokuje Rusko přijmout adekvátní odpověď ve smyslu rozmístění raket v Kaliningradské oblasti,jak to již avizoval prezident Medvěděv.
3. Zvýší politické napětí mezi Evropskou Unií a Spojenými státy.
4. Ve svém důsledku sníží celkovou bezpečnost nejen České republiky ale celé Evropy.
5. Povede ke znevěrohodnění České republiky u ostatních členů Evropské Unie,neboť se jedná o bilaterální smlouvu mezi dvěma zeměmi,se kterou Evropská Unie de facto nesouhlasí.
6. Přispěje ke zvýšení už tak velké flustrace českých občanů,že vládnoucí politická garnitura zase kašle na většinu lidí stejně,jako kašlali komunisté za minulého režimu.

 
V 11/25/2008 2:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune díky za médii "přehlíženou" informaci. Přečetl jsem si většinu komentářů pod článkem a nedá mi to abych zde některé neuvedl. Zvláště mne pobavil ten první, jehož autor vyřazuje z médií ČT a Radiožurnál :-)
Ale jinak mi z těchle lidí bývá častěji smutno :-(


Ládik napsal(a):
Pokud mám věřit ČT, pak Postol je tak trochu pošuk. A mám-li věřit Radiožurnálu, tak Saša Vondra jednal dnes v USA s ministrem - radar bude.
Vám nevěřím už z principu, médiím taky ne. Všichni jste pro mě na ho.no. Šašci, darmošlapi, křiváci. Doufám, že to nebylo vulgární.
20.11.2008 05:57:16

wbgarden napsal(a):
Budu neustále opakovat,američani tady měli být už od pětačtyřicátého a ušetřili bychom si pár desítek let front na banány a hajzlpapír, a ne jenom nějaká polní kuchyň či radar, ale pořádná base. Tam kde stojí rozkročený americký mariňák, tam se hordám těžko leze. Nebo že by najednou přestalo platit přísloví o říších roznesených na kopytech ?? Modré přilby zatím umí akorát Srebrenicu.
Pro ty zapomněli zde:
http://www.rezek.biz/skl.htm
http://warnet.ws/news/25030
http://komap.net.ru/2008/09...
20.11.2008 09:45:27

JAP napsal(a):
I profesoři na amerických universitách mohou být agenty KGB či jak se dnes jmenují, stejně jako pan Zaorálek. Ověřte si, jak zanedbal Clinton během 8 let svého prezidentování bezpečnost USA, k jakým únikům utajovaných technologií došlo do Ruska a Číny a kam tyto technologie byly prodávány (Korea, Irán).
20.11.2008 14:20:47

Ivan Hochmann napsal(a):
Jste jako malí kluci.

Nechápu proč se vy všichni tak vehementně vzrušujete.
RADAR ZDE BUDE A BASTA FIDLI.
Nebo si snad myslíte ,že se bude brát zřetel na Zaorálkovic rusofiskou dušičku,neb jaho antiamerické postoje?Celý ten humbuk proti radaru je pouhá placená propaganda k omezení přirozeného vlivu USA,našich amerických přátel a v současné době i našich ochránců.

A vůbec kdyby bylo po mém,pošlu celou tu suitu komunisticky uvažujících rusofilů někam do Kremlu(sic).Do stejných míst celou EU,poněvadž od němců a francouzů se ničeho dobrého nedočkáme.Máme s tím historické zkušenosti........ a požádám senát USA o začlenění do UNIE jako 51 stát.Když mohou být členy Aljaška a Hawaii proč ne Česko? A protože uznáme oprávněné požadavky našich komunistických spoluobčanů,mohli by odejít se vším majetkem na východ.Kamkoliv by chtěli.

Ivan.
20.11.2008 15:37:11

 
V 11/25/2008 8:43 dop. , Blogger Tribun řekl...

Jo, jo.. Kamile, není nad skutečně fundovaně vystavěnou solidní argumentaci. Kdepak příčiny, následky a souvislosti - výkřik - nenávistný výkřik - to je jediný pádný argument.

A pak se divíme musulmanským pošukům, že se vyhazují do vzduchu s pevným přesvědčením, že půjdou rovnou do ráje. Vždyť jsme úplně stejní! Kampak na nás s pochybností, na nás si s kritickým myšlením nepřijdete - my věříme.

Jestli je pravda, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží, tak je Topolánek muž na svém místě.

 
V 11/25/2008 9:00 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Protest proti ČEZu Pošlete dál - přišlo emailem! Také vám vadí neustálé zdražování Čezu a na druhé straně miliónové odměny jejich manažerů? Jestliže už nechcete být jen kývající stádo ovcí, pak je na čase vyjádřit svůj nesouhlas!!! V předem daném čase vypneme všichni, všechny spotřebiče. Vypněte světla a spotřebiče 1. prosince v 17 hodin na 10 minut. V západních vyspělých zemích by si toto dovolit nemohli!!!Přidejte se všichni a pošlete tento e-mail všem známým a médiím aby byl účinek zřetelnější!!!Stop hyenismu a asociální politice, která likviduje občany naší země

 
V 11/25/2008 9:07 dop. , Blogger Tribun řekl...

Legolasi, z vámi uvedených bodů bych podtrhl zejména body 4. Ve svém důsledku sníží celkovou bezpečnost nejen České republiky ale celé Evropy. a 5. Povede ke znevěrohodnění České republiky u ostatních členů Evropské Unie,neboť se jedná o bilaterální smlouvu mezi dvěma zeměmi,se kterou Evropská Unie de facto nesouhlasí.

Když pominu Gorbačova, což je asi taková autorita, jako kašpar Havel, tak pochybnosti, či přímo nesouhlas s budováním americké protiraketové obrany v Evropě vyjádřili jen minulý týden německý prezident Horst Köhler a Cem Özdemir, nový šéf německých Zelených. Předtím to byl francouzský prezident Nicolas Sarkozy a italský premiér Silvio Berlusconi; průběžně zaznívá kritika z řad poslanců Evropského parlamentu.

A jak na to reaguje česká vláda? Arogantním: "Co je vám do toho!" Tón, kterým čeští (ex)politici peskují nejvýznamnější politiky EU, by se hodil tak maximálně do rozpravy sedláka s pacholkem, ale ne na mezinárodní scénu. Samozřejmě, že Francii, stejně jako Německu, je do toho po čertech hodně, protože se to týká i jich. Situace, kterou se naše vláda snaží v Evropě vytvořit, na ně totiž bude mít bezprostřední vliv. Nehledě k tomu, že bývá slušnost neobtěžovat sousedy vlastními rozmary. Tak jako není slušné o půlnoci hulákat po ulicích, močit na nárožích a odpalovat petardy, není slušné ani postavit do Evropy americký radar, jehož pouhá přítomnost radikálně změní poměry na celém evropském kontinentě (sic!), a to jenom proto, že musíme jak malé děti udělat něco Rusku natruc.

Chceme být součástí EU, ale chováme se, jako by EU byla druhá Třetí říše. Chceme někam patřit, ale odmítáme respektovat ostatní, kteří tam s námi patří také a byli tam dávno před námi. Chceme práva, ale odmítáme povinnosti. Holt, vliv ODS na českou společnost se nezapře.

 
V 11/25/2008 9:11 dop. , Blogger Tribun řekl...

Anonyme, nejsem sice elektrotechnik, ale mám vážné obavy, že toto není nejlepší nápad. ČEZu byste tím asi vrásky přidělal, ale především byste tím odvařil přenosovou síť, takže byste to už nikdy nezapnul. Blackout pro celou Evropu? To snad raději ne. To už je lepší vyměnit vládu, ať si ČEZ srovná ona.

(I když osobně mám poslední dobou vážné podezření, že ČEZ je "pobočka finančního úřadu pro plebs", parafiskál.)

 
V 11/25/2008 2:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Připojuji se k Tribunovi, náhlým poklesem odběru nepotrestáte manažérky z ČEZu ale chudáky dispečery v rozvodnách a elektrárnách

 
V 11/25/2008 7:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

a navíc, největším odběratelem elektřiny je průmysl, který by se samozřejmě k protestu nepřidal, takže ono by to zas takové zničující účinky nemělo... A pokud by to něco zníčilo, další argument pro zdražování :-)

 
V 11/25/2008 9:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, ta akce proti ČEZu tady už jednou byla, bylo to sice měřitelné, ale nic to neodvařilo a nepoškodilo. Pokud si vzpomínáte, tímto způsobem kolem r. 1980 hlasovali i TV diváci o dalším vývoji seriálu "Příhody kuchaře Svatopluka" (zapínání resp. vypínání světel a to velmi rychle) a taky se nic nestalo.

 
V 11/25/2008 9:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

oprava: Rozpaky kuchaře Svatopluka

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka