neděle, prosince 21, 2008

Politiky můžeme vyměnit v volbách, ale co s novináři?

Je skutečností, že řada anket a průzkumů sleduje náladu voličů a jejich příchylnost k politickým stranám. Z těchto průzkumů vychází v letošním roce veliký propad koaličních stran a vzestup ČSSD.
Kdybychom se ale s ohledem na výsledky těchto průzkumů podívali na psaní denního (či dokonce bulvárního tisku), zjistili bychom, že naši novináři zřejmě žijí v jiném státě.
Soustředíme-li se na hlavní deníky (MF Dnes, Lidové noviny, Hospodářské noviny a Právo), můžeme již podle jména autora článku či komentáře poznat jeho politické zaměření. S výjimkou Práva je to zaměření pravicové. A i v Právu velmi často zaznívá kritika levice, ovšem často zaměřená ani ne tak na ideje, ale na osobnosti.

Zřejmě se tedy veškerá snaha některých pravicových novinářů (zvláště jmen jako Komárek, Steigerwald, Buchert, Bendová, a d.) míjí účinkem, když se veřejné mínění od pravice odvrací.
Pokud tedy veřejné mínění vidí věci jinak než novináři ve většině našich deníků, jak je možné, že někde nezapůsobí zpětná vazba a vedení těchto deníků nezačne zpytovat svědomí, jestli je psaní jejich redaktorů v souladu s realitou?

I titulek někdy dokáže říci dost o autorově přístupu. Dnes jsem třeba zahlédl nadpis: „Koaliční lídři si pozvali Paroubka do Kramářovy vily“. Slušný objektivní novinář by napsal: „Koaliční lídři pozvali Paroubka...“ - pozvali ho přece na jednání, ne před koncil. Ale to je právě typický příklad stranického neobjektivního postoje takových novinářů.
A jiný příklad z tohoto týdne – po vystoupení poslance Hovorky vystoupil ve sněmovně ministr Kalousek a ironicky omlouval vystoupení Hovorky, že „se naše zdravotnictví málo stará o choromyslné“. Na obranu Hovorky vystoupil poslanec Rath, který řekl: „Pane ministře, nebylo to směřováno mně, ale vy jste živoucím důkazem, že tady chodíte, že naše zdravotnictví se o choromyslné stará nedostatečně.“ Ze strany Kalouska následovalo známé sprosté gesto se zdviženým prostředníčkem. Řada novinářů sice gesto odsoudila, ale neuvedla, že příčinou bylo sprosté napadení spolustraníka ze strany Kalouska a že Rath tuto sprostotu vrátil původnímu autorovi – Kalouskovi.

Politici odcházejí, ale novináři zůstávají. Během osmi let vlády sociální demokracie nenalezli novináři na členech tehdejší vlády nitku suchou. Ne že by si to kritizovaní nezasloužili, ale .. přišla změna po volbách v r. 2006 a myslíte, že se kritika soustředila na chyby a nedostatky nových ministrů? Kdepak, nejvíce kritiky nadále směřovalo ve zmíněných denících MF Dnes a LN na ČSSD (zvláště oblíbeným objektem byl poslanec Rath). A když se nedejbože provalilo něco i na vládní stranu (jako třeba hovory o Ivánkovi mezi českými mafiány) řešilo se to v tisku zmínkou, doplněnou hned o konstatování, že dotyčný má přece nejdokonalejší prověrku a o rekapitulaci, co všechno se provalilo před pár lety na socdemáky.

Pokud si připomeneme, jak někteří novináři k majetku přišli (vytunelováním Mladé fronty), není divu, že bojují za tu stranu, která zaručila, že podvody při privatizaci stihatelné nejsou. Je dobré si vzpomenout na „pány novináře“ z r. 1968 (Volného, Wienera, Budína, Šťovíčkovou a d.), kteří mohli tušit jak skončí, ale psali pravdu.

V dnešní době je plusem svoboda a rozsáhlý přístup k internetu a mínusem, že ti občané, které naši pravicoví komsomolští novináři masírují, se k internetu většinou nedostanou.
Jak tedy docílit výměny garnitur v novinách tak, jako tomu bylo nyní v krajských zastupitelstvích a snad časem bude i v parlamentu?

Je to hlavně otázka majitele tiskovin. V krajích se vydávají krajské tiskoviny a lze zaznamenat, že během jednoho měsíce se z adorace, co všechno se za minulých krajských vedení udělalo, obsah změnil na střízlivé výčty, co se neudělalo a kdo za udělané shraboval peníze.

Pokud by ta anketní většina občanů, která je za politickou změnu, vynaložila trochu úsilí a začala zasypávat vydavatele a šéfredaktory dopisy s protesty proti tendenčnímu psaní, možná by k určité změně došlo. Zvláště nyní, kdy lze očekávat, že i firmy, které podporovaly tento tisk prostřednictvím celostránkových inzerátů, budou muset šetřit.

Možná, že není daleko doba, kdy místo nadávání na poměry v hospodě, si dotyční uvědomí, že „všechna moc patří lidu“ a ozvou se. Zrovna teď vidíme, že se dohodly odbory dopravních zaměstnanců, že v době, kdy šéfové ČEZ a ČD dostávají miliónové odměny a poslanci či senátoři mají nezdaněné příjmy, je sprostotou, aby vláda chtěla zdanit jejich režijky, stravenky a další benefity. Takže odbory v takových firmách, které dávají celostránkové nabubřelé inzeráty do novin, by mohly svému vedení říci: „Kdybyste takto nevyhazovali peníze, mohli byste v krizi podržet naše platy.“

poslal Onlooker

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 17:

V 12/21/2008 10:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já už delší dobu tištěné noviny vůbec nejen nekupuji, ale i nečtu, ani titulky na stojanu v oberkšeftě - co neutratím za onu makulatůru mi hradí výlohy za net včetně elektřiny. A TV - ani náhodou, maximálně se podívám na přehled zpráv v teletextu ZDF.

brtník ze svého brlohu

 
V 12/22/2008 2:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To co jste napsal, Brtníku, je vlastně návodem jak vyřešit celý problém. Úskalí leží v tom co Onlooker píše a to že "občané, které naši pravicoví komsomolští novináři masírují, se k internetu většinou nedostanou"
Oni totiž ve většině případů netuší jak levný a nenáročný počítač by jim k tomu stačil, v kolikero novinách by si mohli počíst, aniž by je museli kupovat. Myslím však, že v tomto se blýská na lepší časy, protože děti těchto rodičů si většinou nedovedou život bez počítače představit a tak lidí, kteří zaujmou váš přístup, každý den přibývá. Nad klasickým tiskem se pomalu stahují mraky a internet poskytuje informace v mnohem širším spektru. Jediné co mne mrzí je to, že tento vývoj postihuje i knihy.

 
V 12/22/2008 7:59 dop. , Blogger Unknown řekl...

Dokud lide veri, ze nejake medium prinasi objektivni pohled na realitu, bude problem.

Teprve az lide pochopi ze je zodpovednosti kazeho zpravy hledat a skladat si z nich obraz reality sam, bude lepe.

At novinari pisi jak umi, a ja si z toho vyberu jak umim.

Pravda papirove ani televizni zpravy nesleduji, uzivam vyhradne internet, takze je mi to v zasade jedno.

 
V 12/22/2008 6:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No - internet. Na internetu najdete informace i dezinformace všeho druhu, takže si nakonec stejně vyberete, co se vám líbí - jiné vodítko pro to, která zpráva více odpovídá faktům a který výklad je pravdivější nemáte.

Já jsem si před lety dokázal opatřit alternativní informace i bez internetu. Po převratu se bohužel ukázalo, že to byla taky propaganda.

No a dovoluji si upozornit, že z článku vyplývá, že prorežimní mekty přestala baštit právě ta většina, která internet nemá.

 
V 12/22/2008 7:45 odp. , Blogger Stan řekl...

Oni totiž ti prorežimní mektové jsou již v takovém rozporu s realitou, že jim to obyčejní lidé nežerou.

I propaganda se totiž musí umět, a oni to dělají tak špatně, že se divím, že se ještě najde někdo, kdo jim je za to ochoten platit.

 
V 12/22/2008 9:43 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak už zase za všechno mohou ti zlí novináři? V hledání chyb u všech ostatních kromě sebe sama jsme my Češi světovými velmistry.

Co se týče objektivity novin, tak já mám zcela opačnou zkušenost. Lidovky i MF Dnes opakovaně útočí na vládní strany. Ale zkuste v Právu nebo Haló novinách najít nějakou kritiku kohokoliv z ČSSD neřku-li nějaký kladný názor na poplatky či radar. Budete hledat marně.

Kritika novinářů by tedy měla směřovat zejména do vlastních-levicových řad.

 
V 12/23/2008 12:36 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

v lidovkach a idnes negativni nazory na radar nebo poplatky lze najit tak leda s mikroskopem. v pravu napriklad pravidelne podporuje radar verner. a halo noviny je blabol ktery vytahuji jen hlupaci kteri si mysli ze je to nejaky smerodatny denik presneji potrebujou zakryt svoji neobjektivitu odvolanim se na stranickej tisk komunistu kterej ale nezastira ze je stranickou tiskovinou a pri tom zhruba stejne objektivni jako idnes nebo lidovky co je nejdokonalejsi. cely to dokazuje jen to ze vubec nic o pravu a halo novinach jejich kritici nevedi ale maj dojem jak budou pusobit chytre, ze google, ten verner te usvedcuje z totalni neznalosti. a to ze idnes nebo lidovky obcas vladu kritizujou je pravda a nikdo to nepopira ale delaj to stylem takovym ze ivanek udelal pruser ale paroubek a cssd je stejne horsi a poplatky nebo radar jsou dobry jen obcani jsou idioti

 
V 12/23/2008 8:07 dop. , Blogger Unknown řekl...

No - internet. Na internetu najdete informace i dezinformace všeho druhu, takže si nakonec stejně vyberete, co se vám líbí - jiné vodítko pro to, která zpráva více odpovídá faktům a který výklad je pravdivější nemáte.

Ano, to platí obecně. Nakonec stejně musíme zvolit čemu věřit na základě sympatií, nebo jiného libovolně zvoleného kritéria.

Jak mimo jsou média vidíme téměř vždy, když informují o události u které jsme byli osobně přítomni. Nebou píšou o odborných oborech, ve kterých jsme odborníky.

 
V 12/23/2008 10:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tedy k těm Halo novinám, to jsou jediné noviny, kde při jejich čtení vím na čem jsem a platí to i pro jejich internetovou verzi. Pokud mi je jasné že je tam pár ještěrů které odfiltruji, tam mají nejvíc informací které jsou v protikladu s tou ostatní žumpou. Tím netvrdím, že by neměly hodně možností se zlepšovat. Jejich nejhlavnější předností je právě ona možnost rozlišení co je je stranický věstník a co opravdová informace.

 
V 12/23/2008 1:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=422

 
V 12/25/2008 11:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to Onlooker:
V dnešní době je plusem svoboda a rozsáhlý přístup k internetu a mínusem, že ti občané, které naši pravicoví komsomolští novináři masírují, se k internetu většinou nedostanou.

V dnešní době již velká většina občanů pochopila,že takoví "novináři" jako třeba Komárek,Steigerwald a jim podobní nejsou vlastně nic jiného než novinářská žumpa.Stačí si zajít občas mezi lidi do hospody na pivo.Lidé již pochopili,že tito bývalí nadšení svazáci nebo kandidáti KSČ,kdyby hypoteticky přišel nějaký český fašoun k moci,tak budou v novinách obhajovat fašistický režim stejně,jako před převratem sloužili komunistům.Z takových bezpáteřních "novinářů" je slušnému člověku opravdu na blití.Myšlenky prezentované v MF Dnes nebo třeba v LN zuřivě obhajují ti,kteří si v divoké Klausově privatizaci v 90. letech doslova nakradli velké majetky.

 
V 12/25/2008 5:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ti co se chlubí, jak získávají zprávy pouze z Internetu dělají myslím chybu. Podléhají módě a možná aniž si to uvědomují, stávají se z nich tzv. "iňáci".
Online zpravodajstvi v TV(CT24, Z1, BBC, CNN) vám žádný web nenahradí, protože ten není obrazem skutečného světa v reálném čase. A pokud namítnete, že tam máte videostreamy, pak už se vlastně díváte na televizi.
Ani náhodou bych nezavrhoval ani papírové noviny. MFDnes je bezesporu žumpa a bulvár, ale pokud si chce člověk udělat přehled, není nad to pokud si koupí Lidové noviny a Právo. Zmíněné "lidovky", pokud z nich odfiltruji výkřiky komsomolců nejsou zase tak špatné noviny a např. jejich sobotní přílohy bývají někdy velmi dobré - zajímavá publicistika, zajímavé články o kultuře apod.

Mimochodem - není to nepohodlné pořád čumět do monitoru(případně si nechat notebook pálit do nohou), pokud se chci něco dozvědět? To vám móda stojí za to, že nevyužijete výhody skladnosti papírových novin?

 
V 12/29/2008 7:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Co s novináři? Všechny novináře, kteří si dovolí upozornit na nějakou korupci v ČSSD, jako byla kauza 5 v českých na stole, bych nechal okamžitě zavřít. Naši stranu si přece rozvracet nenecháme!

 
V 12/29/2008 10:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale ale, anonymní přede mnou, co je to za argumenty? Spíš byste mohl přispět s trochou do mlýna a rozebrat pár bodů z tohoto článku. Vy třeba nevíte, že naše média jsou ze zahraničí kritizována za velký objem nepodložených zpráv, z nichž je velké množství později vyvráceno, ale toto vyvrácení není již tak mediálně prezentováno. Problémem u nás totiž je, že u nás všechna velká média mají podobný obsah zpráv s podobným komentářem k tomu, takže nefunguje páka, že by jiné média informovali o chybě jiných médií, ale vypadá to, že všichni táhnou za jeden provaz. A to mě upřímně děsí, protože tím se mohou stát pány informací a držet jejich tok.

 
V 12/30/2008 1:42 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Média jsou obrazem svých čtenářů. Pokud se vám nelíbí, co novináři tisknou, máte dvě možnosti:

1. Noviny nekupovat.
2. Vydávat vlastní noviny.

Jak prosté!

A nebo můžete vylévat špínu na internetu na všechny kromě jedné jediné strany, které všichni novináři pořád strašlivě ubližují a ona za to při tom vůbec nemůže. Tím určitě přispějete ke zlepšení kvality našich médií...

 
V 1/03/2009 9:35 odp. , Blogger ods řekl...

Blog je formou médií (v naprosté většině případů jasně deklarujících subjektivitu). Pokud se někomu nelíbí, tak má možnost:

1. psát vlastní blog
2. jiné blogy nečíst

A nebo může vylévat špínu po disusích kritizováním těch se kterými nesouhlasí a upíráním tohoto práva jiným, označujíce je za ty co někomu nespravedlivě ubližují publikováním svých názorů.

Velmi prosté. A hlavně neustále vycházející ze základního rozdílu mezi někým, kdo jasně deklaruje subjektivní přístup a tím kdo falešně se označuje za objektivního. A navíc falešné a prázdné, protože kritik sám vlastní stránky na kterých jen a jen kritizuje (pardon vylévá špínu) jednu stranu. A byť to bylo již několikrát dokázáno nikdy neměl odvahu se k tomu přiznat. Má odvahu jen měnit jména v diskusi a spamovat.

 
V 1/05/2009 3:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Velmi správně, blog toho má s novinami mnoho společného. A je příhodné, že ti, kdo nejvíce kritizují ostatní, nejsou schopni ustát vlastní kritiku.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka