úterý, ledna 27, 2009

ODS nevyužila možnost mlčet

Lidové noviny v sobotu vydaly rozhovor s hejtmanem a poslancem za ČSSD Davidem Rathem. V něm byla otištěna slova, která rozpoutala menší politickou bouři.

LN: Ale ten materiál obhajujete.
R:Protože to má logiku – zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. To je to, co potřebujeme! Jak řešil krizi Adolf Hitler?

LN: Pane hejtmane, neděste mě.
R:No ne. Vy se smějete, ale to jsou vážné věci. Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a tím nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku… Liberální ekonomové na tohle všechno zapomněli. A místo toho přicházejí s nějakými svými fantasmagoriemi.


O den později tyto noviny nařčené z manipulace zveřejnily audiozáznam, který podezření potvrdil, neboť v rozhovoru ve skutečnosti zaznělo toto:

R:Ještě mi řekněte jediný stát na světě. A víte, jak vyřešila. Dobře. Vraťme se zpátky do minula. Největší krize. Jak jí řešil Adolf Hitler v Německu?

LN: Neděste mě.
R:No ne, tak to byly dva různé přístupy. Vy se smějete, ale vytáhněte si to prostě, to nemá cenu se těmhle věcem smát, protože to jsou fakt vážný věci, kterejm je potřeba se věnovat. To znamená, on ji řešil tím způsobem, že začal zbrojit, tím dal lidem práci a tím tak zvaně nastartoval ekonomiku. Proč tak (pak) vyhrál volby? Tímdle mechanismem. Pak to vyústilo samozřejmě ve válku, protože to zbrojení nějakým způsobem někde musí ústit. Jak šly v tu dobu Spojený státy bojovat s krizí? Tím, že začaly zvyšovat tendleten New Deal, prudce přidaly důchodcům a zavedly důchody, aby ty lidi dostali peníze, daly lidem podpory v nezaměstnanosti, které do té doby buď neměli, nebo minimální.

LN: Čili daly lidem peníze, aby šli do práce.
R:Ano, daly lidem peníze, aby šli utrácet, tím nastartovali ekonomiku. Vy se usmíváte, ale zkuste si o tom něco přečíst. Mně to totiž připadá, že ty neoliberální ekonomové jakoby zapomněli tudle část historie relativně nedávný a přicházej s nějakejma svejma fantasmagoriema.

Dále je to useknuto pravděpodobně chtěl dodat – tady máte reálné historické příklady.


Ačkoliv Lidové Noviny zveřejnily, jak ve skutečnosti zněl rozhovor, tak komentátoři i politici stále používají původní mírně překroucenou část. Místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer dokonce jménem ODS vydal tiskové prohlášení, ve kterém mírně nepřesný popis historického faktu (samozřejmě navíc zacitoval překroucenou verzi) označil za legitimizaci nacistických metod a žádá odstoupení Davida Ratha ze všech funkcí.

V pořádku. Jděme dále po stopách uvažování ODS. Pokud by měl být David Rath odvolán ze všech funkcí z důvodu legitimizování nacistických ekonomických metod, měla by ODS – jeho katan – sama před národem kleknout na kolena a odprosit za vlastní legitimizování nacistického vraždění, nacistických válečných zločinů a pronásledování českého národa německými okupanty.

Proč?
Sám premiér a předseda ODS Mirek Topolánek (jehož blízký přítel a poradce se s hrdostí přirovnával k Martinu Bormannovi odsouzenému k trestu smrti za zločiny proti lidskosti) na veřejnosti oznámil, že povraždí české úředníky během noci dlouhých nožů. Dále pak novinářům slíbil, že přijde den, kdy s nimi – a možná i s celým českým národem – zatočí jako Konrád Henlein (další válečný zločinec a důstojník SS).

Takže stále stejná písnička: Zloděj křičí – chyťte zloděje, aneb kritici Ratha (za překroucenou citaci historické reality) ODS a někteří novináři by si měli nejdřív zamést před svým prahem a než si odplivnou před Rathem, měli by poplivat celou zem před svým guru Topolánkem.

--------------

Jiný pohled Atentát na Ratha

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 1/27/2009 9:13 odp. , Blogger Tribun řekl...

O čem je vůbec tato kvazikauza? Podle mne je i to "sestříhané" vyjádření naprosto "košer". To není nic jiného, než průhledný prvoplánový útok na Ratha (a přes něj na celou ČSSD samozřejmě). To si vážně myslí, že jsme nevzdělaný národ blbců, kteří neumějí číst?

 
V 1/27/2009 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dle vládnoucí garnitury se ale přeci v historii učit nemusíme, nám stačí jen strašit komunismem, Stalina a Hitlera zná i Ivan Langer, sice viděl jen pár filmů, to ale nevadí. (Koneckonců co chcete od člověka, kterému stačí poslat sms a v Praze máme skoro výjmečný stav...).
Opravdu příkladné řešení ekonomické krize a zásadní důvod proč svolávat sněmovnu, no když nás jiné problémy netrápí...
Čili pro mne závěry dva:
ODS to zase lidem neuměla dobře ani za pomoci zpřáteleného tisku náležitě vysvětlit. Možná to chtělo založit Langerovy PSVB. Na Ratha pánové Morava a spol. zatím více nemají, příště více důvtipu.
Jen nevím kdeže je ta žumpa, křišťálově čistý je jen jejich plat...

 
V 1/27/2009 9:42 odp. , Blogger Stan řekl...

Tak nějak souhlasím:
http://www.outsidermedia.cz/Atentat-na-Ratha-1.aspx

 
V 1/27/2009 10:10 odp. , Blogger ods řekl...

To sestříhané vyjádření může vzbuzovat dojem u méně duchaplných jedinců, že řešením krize je zbrojit jako Hitler. Proto je dobré znát celek, kdy Hitler byl uveden jako jeden ze dvou různých přístupů jak se řešila krize. Navíc ho nikde nijak nehodnotí a spíše z vyznění, že jeho řešení přineslo válku se k němu staví skepticky.

Ale jinak samozřejmě Hitler nastartoval ekonomiku jak výstavbou dálnic tak později zbrojením. Samozřejmě to zbrojení později začalo přinášet další problémy, zvláště rozpočtové, ale to byl jen rozhovor a ne hluboká historicko-ekonomická studie. Pomalu se obávám, že je dnes zakázáno například říci, že Hitler byl vegetarián či právě stavěl ony dálnice.

 
V 1/28/2009 8:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Doverdu si představit, že křiklouni z ODS vůbec netuší, že i v USA (nota bene v pravicovém CATO institute) lze diskutovat o krizi ve spojení s řešeními , které použil HItler či Roosevelt viz
http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=8727
kde je rozebírána kniha
Reflections on Roosevelt’s America, Mussolini’s Italy, and Hitler’s Germany, 1933–1939, by Wolfgang Schivelbusch

 
V 1/28/2009 3:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

David Rath není úplně má krevní skupina, na druhou stranu jsem přesvědčen, že z něj pravice a média uměle dělají monstrum, protože z něj mají strach. On se s nimi totiž nemaže, a dělá to dobře.

Při rozhovoru s Kalenskou ovšem nebyl úplně ve formě, taky je vidět, že co se týče ekonomie, tak není úplně silný v kramflecích (Kalenská je ovšem slabá jako čaj).

To, jakým způsobem Renata Kalenská celý rozhovor vedla, a to, jakým způsobem ho poté ona či někdo jiný editovali, to je na okamžitý vyhazov. Vsadím láhev šampáňa, že v prostředí našich médií to bude naopak Kalenská, která udělá velmi rychlou kariéru, a nejpozději do dvou let bude někde na šéfredaktorské či obdobné funkci v našich "znormalizovaných" médiích.

 
V 1/28/2009 6:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Typická uměle vyvolaná kauza předáky ODS za přispění primitivní pravicové novinářky Kalenské nasměrovaná na jednoho z nejvíce nenáviděných politických protivníků.Langer alias Ivánek alias Íčko,hlavní strůjce Kubiceho zprávy,by měl držet s odpuštěním hubu.ODS opět ukázala,jaká se v ní vytvořila žumpa plná nenávistných křiklounů,kteří umí jen tři věci: lhát,krást a zdražovat!

 
V 1/29/2009 4:24 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jakmile zmíní Topolánek noc dlouhých nožů, tak je to důkaz, že ODS jsou nacisti.

Ale jakmile mluví obdivně korunní princ ČSSD o metodách Adolfa Hitlera, tak je to zcela v pořádku.

Zajímavé. Nemyslíte?

Že Rath vlastně ani neví, co mluví, náležitě dokládá rozbor jeho ekonomických nacistických mouder:
http://www.tyden.cz/rubriky/media/ondrej-stindl-cte-noviny/26-1-mel-hitler-kristalovy-magnet-co-na-to-rath_102269.html

 
V 1/31/2009 2:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Geneze omluv Rathova výroku:

1. Celou sobotu a část neděle se obhajoba nesla v duchu "ten Hitler dělal i správné věci - zaměstnal lidi, dal jim sociálni jistoty".

2. Během nedělního odpoledne přišlo mletí " o vytržení z kontextu". Pan Rath ten rozhovor autorizoval, takkže to nebyl jen nešťastný výrok, viděl to i v psané podobě.
Kdyby ne, tak už nám to naservíroval.

3. V pondělí přišlo na přetřes osud části Rathovy rodiny.

4. Od úterý už je o protiútok na ODS, vždyť výrok "es kommt" a "Dalík Borman" je mnohem horší než dávání Hitlera za vzor či příklad řešení krize.

5. V zahraničním tisku se objevují články o tom že "český poslanec chválil Hitlera". Mezinárodní ostuda nevídaných rozměrů je tak sktečností.

 
V 1/31/2009 5:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Od zacatku Rath upozornoval ze doslo k dezinterpretaci jeho vyroku a zvukovy zaznam to dokazal. Onanovat nad zlym rathem dnes dokazou jen zaslepeni hlupaci.

 
V 2/01/2009 2:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

http://antifa.cz/188-mzdomova-politicky-vyderac-v-nacistickych-hadrech.html
http://antifa.cz/144-mzdomova-stejne-vas-d-o-s-t-anem.html
http://www.antifa.cz/142-mzdomova-vaclav-bure-na-demonstraci-si-vezmete-zbrane.html
http://antifa.cz/157-mzdomova-mul-na-radnici-tepan-sladek.html
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/bacik-rezignoval-na-funkci-pokladnika-v-ods_41209.html

Zdroj je naprosto věrohodný, opakovaně se na něj v různých kauzách odvolávají časopisy jako Týden, občas MF dnes, někdy i seriozní sociologové zabývající se problematikou neonacismu. Něco málo o neonacistsch v dresu ODS.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka