sobota, března 07, 2009

Dedikováno Paulusovi Šafreicherovi

Byť toto téma bylo již probíráno, stejně jako i originál byl již dříve prezentován, tak možná stojí i za to dát slovo největšímu zločinci naší země, neboli Davidu Rathovi.

Doslovný přepis toho, co jsem paní redaktorce Kalenské doopravdy řekl:

LN: No tak mi zkuste tedy říci, protože pan Jiří Havel, který vypracoval těch svých 52 bodů, tak řekl, že nestihl spočítat, na kolik by to přišlo, což teda mi při představování takového plánu přijde….

DR: Určitě na řadu miliard, ale…(redaktorka skáče do řeči)…já vám hned vysvětlím tu logiku…

LN: Co je řada miliard? Ještě to furt nevíte?

DR: Já jsem to nepsal, takže…(redaktorka skáče do řeči)… David Rath to nepočítal. Ale řeknu vám to takto. Do značné míry, do určitého množství - čím víc, tím lépe. Z jednoho důvodu. Co vy potřebujete nastartovat? Spotřebu. Já jsem to tady nastínil na rozpočtu kraje. Co my potřebujeme? Investovat, aby lidé měli práci. Co dělal Karel IV., když byla krize? Stavěl hladovou zeď, aby lidem dal práci, peníze a oni se mohli najíst. Co dělali američtí prezidenti? Co byl New deal. Investice, které rozhýbaly ekonomiku. Ale pozor, tehdy se dávalo třeba do důchodů. Prudce se zvedly důchody a výplaty nezaměstnanosti, aby ti lidi mohli začít nakupovat, aby roztočili tu ekonomiku. Tohle je v podstatě ze stejné kuchyně. Jak chcete roztočit ekonomiku, když lidem nedáte peníze?

LN: A jak vy chcete roztočit ekonomiku, když si ani nespočítáte, na kolik to příjde tu ekonomiku?

DR: Chcete ode mě, abych tady řekl nějaké číslo. …(redaktorka skáče do řeči)… To není můj materiál, abych tady teď žongloval čísly. Ale jednoznačně se k tomu vracím…

LN: Ale hájíte ho…

DR: Protože má jednoznačnou logiku a je to jediný recept – zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. To znamená…to je to, co potřebujete. Aby lidé, jak jsem říkal, aby …(redaktorka skáče do řeči)… chtěli vyměnit starou 120 za novou škodovku. Chtěli, já nevím, jak jsem říkal, přestěhovat se z garsonky do většího bytu, chtěli větší byt vyměnit za dům. To je v podstatě to…

LN: Prostě tahle společnost v tuhle chvíli nemá na to, aby se lidé z větších bytů stěhovali do domů…

DR: To je relativní. Proč myslíte, že na to ta společnost nemá? …(redaktorka skáče do řeči)… Víte, jak vyřešila? Dobře, vraťme se zpátky. Největší krize. Jak ji řešil Adolf Hitler v Německu? …(redaktorka skáče do řeči „Neděste mě.“)…To byly dva různé přístupy. Vy se smějete, ale vytáhněte si to, nemá cenu se těmto věcem smát, těmto věcem je třeba se věnovat. On ji řešil způsobem, že začal zbrojit, tím dal lidem práci, a tím takzvaně nastartoval ekonomiku. Proč tak vyhrál volby? Tímhle mechanismem. Pak to vyústilo samozřejmě ve válku, protože to zbrojení nějakým způsobem někde musí ústit. Jak šly v tu dobu Spojené státy bojovat s krizí? Tím, že začaly zvyšovat ten New deal. Prudce přidali důchodcům a zavedli důchody, aby ti lidi dostali peníze. Dali lidem podpory v nezaměstnanosti, které do té doby neměly, nebo minimální. …(redaktorka skáče do řeči)… Ano, daly jim peníze, aby šli utrácet, tím nastartovaly ekonomiku. Vy se usmíváte, ale zkuste si o tom něco přečíst. Mně to totiž připadá, že i ti neoliberální ekonomové někdy zapomněly tuhle část historie, relativně nedávnou, a přicházejí s nějakými svými fantasmagoriemi…


A nyní výsledná podoba rozhovoru, který byl otištěn v Lidových novinách:

LN: Zato Jiří Havel přišel se zmíněným receptem ČSSD, a ani nespočítal, na kolik by to přišlo.

DR: Přijde to na řadu miliard, ale…

LN: Co je řada miliard?

DR: Já to nepočítal. Ale my musíme nastartovat spotřebu! Co dělal Karel IV. za krize? Stavěl hladovou zeď, aby lidem dal práci a ti se mohli najíst! Co dělali američtí prezidenti? Prudce zvedli důchody a dávky v nezaměstnanosti, aby lidi ekonomiku roztočili! A tohle je ze stejné kuchyně. Jak chcete roztočit ekonomiku, když lidem nedáte peníze?

LN: A jak vy chcete roztočit ekonomiku, kdy se ani nenamáháte spočítat, na kolik vás to přijde?

DR: Já jsem ten materiál nepsal, abych tady teď žongloval čísly.

LN: Ale ten materiál obhajujete.

DR: Protože to má logiku – zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. Jak řešil krizi Adolf Hitler?

LN: Pane hejtmane, neděste mě.

DR: No ne. Vy se smějete, ale to jsou vážné věci. Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku… Liberální ekonomové na tohle zapomněli. A místo toho přicházejí se svými fantasmagoriemi.


Bude mít někdy šéfredaktor Reflexu dostatek charakteru, aby přiznal, že se zúčastnil mediálního lynče organizovaného svými brunátnými novinářskými soukmenovci ?

-------------
a sympatický dovětek z diskuse


Vico

Rath si naběhl, inu to se někdy stává. Rozhovor s Kalenskou je svým způsobem obdobou oné tolik probírané Mackovy facky.

Proklínaný kontroverzní Rath, kolem něho samí, právem naštvaní slušňáci. Jeden z nich, spíkr, s vyplázlým napuchlým jazykem mezi zuby se připlíží zezadu a práskne pozvaného ministra zdravotnictví po hlavě. Slušňáci spontánně tleskají.

Kalenská nesympatickému hejtmanovi dala těžko novinářsky obhajitelným způsobem co proto. Slušňáci tleskají. Jenže tehdy i teď se posléze ozývá pískot. I těm, kteří si myslí, že je hajzlík, vadí hajzlovské metody spíkra a Kalenské.

Všechno se pak zdá tak nějak relativní. Ukazatel směru dobro, zlo se roztočil jako ruleta. A kde se zastaví a kam bude ukazovat se zdá být dílem náhody

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 3/08/2009 10:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Včera jsem se jako administrátor (dohlížející) zůčastnil zkoušek firmy Scio na naší střední škole testujících připravenost žáků pro studium na vysoké škole. Firma Scio po zkoušce nechala žákům rozdat složky s "dárkem" - s únorovým číslem časopisu Reflex zesměšňujícím Ratha, Paroubka a celé ČSSD. Žáci zde asi na pěti nebo šesti stranách mohou vidět "karikatury" Ratha jako Hitlera, jako pacienta na psychiatrii atd., atd. Mohou si postavičku Ratha vystřihnout a obléci ho jako Napoleona, kata a já už nevím co. Už si to nepamatuji, protože mne onen "dárek" rozžhavil doběla. Takový excelentní podraz! Tak politika se prý nemá tahat do škol! Ale asi ne každá. Některá asi může. Samozřejmě to provedli tak nějak "náhodou". Jako příloha onoho hnoje byly rady jak se dostat na vysokou školu.
Že onen zjevný podraz jaksi nevadí Liškovi na jeho ministerstvu?

 
V 3/09/2009 10:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Reflex jsem přestal číst cca před 4 roky. Jeho styl bych přirovnal k Volkischer Beobachter.
Jako pamětníkovi se mi nabízí srovnání s ideologickým týdeníkem KSČ Tribuna, podobný styl psaní.
Jinak je Reflex dokonalou ukázkou "žurnalistické" kultury.
Do společenského týdeníku úrovně Der Spiegel, Stern, nebo Profil má tento plátek, hodně, ale opravdu hodně daleko.

 
V 3/09/2009 12:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Liškovi nevadí ani přeměna Zelených na Zelené (bolševiky) a vyloučení menševiků!

 
V 3/09/2009 1:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pan Rath si měl nechat poslat text rozhovoru k autorizaci, pak by tahala za kratší konec slečna Kalenská

 
V 3/09/2009 8:48 odp. , Blogger Tribun řekl...

Naivo, stejně by otiskli, co by chtěli, autrizace neautorizace. Copak nevíte, že "bolšány je třeba hubit všemi prostředky"? Už jste si mohl dávno všimnout, že o tom, čí práva budou šetřena, a čí ne, rozhodují novináři velmi samostatně a velmi tendenčně. Tady přeci vůbec nejde o to informovat, ale o to vyvolat požadovaný dojem.

 
V 3/10/2009 12:23 dop. , Blogger ods řekl...

Autorizace je zajímavý problém, jde totiž mimo obě strany. Proto zastánci Lidovek vystupují s výroky, že rozhovor byl autorizován neboť pan Rath toto nevypíchnul. Jenže stejný argument se dá otočit, rozhovor nebyl autorizován, neboť redaktoři Lidovek místo odkázání na tuto informaci zveřejnili pouze nahrávku - která je jasně usvědčila z manipulace textem. Rozhodně by bylo zajímavé zjistit, jak to s tou autorizací doopravdy bylo. Byť by to nevyvrátilo jasný fakt, jakým je sprostá novinářská manipulace, tak by to ukázalo buď na nedbalost "krakena" nebo i na jeho přání později analfabetismu novinářů využít.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka