pátek, března 27, 2009

Marťan Topolánek

Informace o pádu Topolánkovy vlády byla u nás zdrojem pro spekulace, jak to kazí nepříliš dobrý pohled na "novou Unii". Není to tak úplně od věci - kazí, ale problém leží jinde. Topolánek jako pověstný slon v porcelánu pobouřil Evropu něčím jiným a to kritikou Obamy několik dní před jeho velmi důležitou první oficiální cestou do Evropy.

Ve svém projevu (česky, ale překladatelé jsou prý mimo podezření) před europarlamentem Topolánek varoval, že politika zásahů do hospodářství může být "cestou do pekel" pro Ameriku i pro svět. Jestli měl nebo neměl pravdu o to teď nejde. Jde o naprostý nedostatek citu u evropského "prezidenta", který bude za pár dní vítat v Evropě prezidenta Spojených států.

Spekulace jaké předvedl, zvláště s touto ostrou pointou, se v takové době nesluší. Nelze otevírat novou kapitolu vztahů mezi EU a USA útokem na americké metody boje s krizí i kdyby část kritiky byla oprávněná. Protekcionismus a kampaň "Buy American" mohou vzbuzovat - a u mne budí - silné pochybnosti a úvahy, kam taková politika vede. Ale že by rovnou do pekel?

Návštěva Obamy na summitu NATO, G-20 a USA-EU je důležitá. Topolánkovo faux pas, zvláště jako odsunutého premiéra, dělá z EU v takovéto situaci mírně neseriózního partnera. Místo abychom si sedli ke stolu a domlouvali se co dál řešit globálně, energie českého předsednictví je věnována krizi, jenže jen té kterou si samo v médiích vyvolalo.

Není to ale důvod ke smíchu, Topolánkova nástupce má vybrat prezident Klaus, který je znám svou antipatií k EU a svými sympatiemi k Rusku. Kdo ví, možná to právě Václav Klaus bude tím, kdo bude vítat ve jménu Unie Obamu v Praze. To, co vypadá jako kabaret, je ve skutečnosti varovným signálem, stejně jako v NATO, tak i v Unii by se měly semknout řady před Ganleyema na různých úrovních. V mezičase ale i náš prezident nepodepisuje Lisabonskou smlouvu a to navzdory průzkumům z Irska, kde zastánci smlouvy získávají stále větší převahu nad "ganleyovci".

Topolánek je pravděpodobně českou variantou chování a myšlení á la Právo a Spravedlnost. V Bruselu si pamatují i jiná jeho faux pas. Například na setkání s médii po summitu EU, na otázku proč na tiskové konferenci reprezentovali summit samí muži odpověděl: To by tu měli sedět Marťani? Jen aby se pomalu neukázalo - a takové hlasy v západním tisku zaznívají, dokonce se objevilo i počítadlo omylů Topolánka a českého vedení Unie - že Marťanem zůstane sám Topolánek, jemuž již někteří věští, že přejde do historie jako nejhorší "prezident" EU.

Publikováno na blogu Adama Szostkiewicze - novináře jednoho z nejvýznamnějších polských týdeníků Politika

-------------------------

Není náhoudou i tento hlas ze zahraničí (a ne ojedinělý) mírně v rozporu s častým vnucováním nám představ o veleúspěšném českém vedení Unie, které člověk z domácích médií poslouchá téměř denně? A je zaímavé pozorovat, jak věc, které věnovaly a věnují mezinárodní média tolik prostoru, například naše stáj tiskovin Mafry ve svých komentářích skoro pomíjí. Přece národu nebudeme kazit představu dokonalého šéfování Evropě.

"Byl jsem tam a poslouchal jsem ten projev česky a Topolánek slovo 'peklo' vůbec neřekl." Alexandr Vondra

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 3/27/2009 8:18 dop. , Blogger Tribun řekl...

O Topolánkově vejšplechtu jsem psal včera v článku Topolánek přelil, aneb dýka do zad Evropy, o vymývání mozků pak v článku Čtěte Šterna, tam to všechno je. Včera prostě nešlo mlčet. A bojím se, že dnes to bude pokračovat.

 
V 3/27/2009 11:14 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Co čekat od chlapa s gulema, který nedokáže ani při projevu prezidenta 5minut slušně stát aniž by si nestrkal ruku do kapsy a negestikuloval jako znuděný šimpanz v ZOO. Jen ta žvýkačka mi tam chýbá. Většina politiků se alespoň po vstupu do vrcholné politiky naučí základům etikety. S celkovým chováním souvisí i projev slovní, výjevy ve sněmovně netřeba komentovat. Co čekat ale od arogantního hulváta? V Čechách se z takového jednání stává norma, pravicový tisk ponechává podobné výjevy bez povšimnutí vždyť je to takový Mirkův humor, aby odlehčil.. jako když vám dají z legrace čichnout čpavku. Reflex dokáže tak maximálně malovat Hitlery z opozičních představitelů, karikaturovat Paroubkovu bradavici atd. Masmédia udávají kulturní trend a lidé v nich vystupující, pokud mají mozek jinde než gule, by si toho měli být vědomi. Úroveň kultury jsme Evropě koneckonců ukázali s Entropou jasně, jen nevím, zda ČR namísto projevů Klause neměla být zobrazena jako pozvracený sádrový trpaslík s tučnou obálkou v kapse. Nedivím se pak zahraničnímu pozdvižení, když zjistí, jakýže to ogar hovoří jménem EU. V ČR ale víme vše nejlépe a v rámci předvolebního boje si budeme zase hrát na nacionalistický hrdý národ bojující proti krizi čekáním a upínající se hlavně na nesmrtelnou hrozbu komunismu, který tu zasévá bradavice s Hitlerem, modří zelení začnou dočasně zelenat, lidovci lidovět. V zájmu žlabu cokoliv s výjimkou marťanů, ti se neujali. Ale že jim to ten chrabrý Mirek natřel. Copak asi Parkanová zazpívá tentokrát?

 
V 3/27/2009 12:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirek Shit Topolánek,Ogar s gulama,Vztyčený prostředníček,volající po noci dlouhých nožů,vždyď přece Es kommt der Tag,až se dostaneme k moci,že Íčko,ty nám k tomu pomůžeš nějakou zprávou chrabrého důstojníka tajné služby Kubiceho.Divoký Ogar s gulama dostal pádem své vlády pouze to,oč si koledoval svým neurvalým chováním po celou dobu svého působení ve vrcholné politice.Jeho ostudný projev v Evropském parlamentu z pozice dočasného prezidenta EU,ve kterém napadl amerického prezidenta Obamu,byl neskutečně sprostou urážkou celých Spojených států a tímto vejde zcela jistě Topolánek do dějin.Vůbec se nedivím prezidentu Václavu Klausovi,že se definitivně distancoval od ODS,strany,kterou sice založil,ale která dokázala vygenerovat do svého čela takovou "osobnost",jakou je Topolánek.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka