neděle, července 12, 2009

Neudržitelný průběžný systém

V sobotu televize Nova ve zprávách postrašila občany stárnutím populace a údajnou nutností reformy, která by spočívala v přesunu peněz od státu k soukromníkům. Argumenty pro to dodal tradičně komunistický liberál pan Ševčík a také jakási analýza čirou náhodou provedená soukromou pojišťovnou.

Je opravdu budoucnost důchodců tak černá, jak jsme se dozvěděli z této reportáže ?

Tak prý už za dvacet let důchod bude činit jen dvacet procent hrubé mzdy a to nebude stačit ani na ty nejzákladnější potřeby. Tato perla vypadla z úst přebarveného komunisty Ševčíka a ve světle dalších údajů vypadá velmi zvláštně. Za posledních patnáct let poměr důchodů k průměrným hrubým mzdám klesl pouze o 4,4% z tehdejších 44,4% na dnešních 40% (k čistým je to kolem 50%). Pan Ševčík věští jakýsi záhadný rapidní pokles, který nepotvrzují žádná data z minulosti, neboť průměrné dožití v minulých letech také rostlo stejně jako rostl i počet důchodců - i tv Nova uvádí nárůst o 10% za minulých deset let.

Další zajímavý údaj přináší Česká zpráva sociálního zabezpečení. O hrůzo, Nova i analytici pojišťoven říkají, jak v budoucnu bude stále méně lidí platit na jednoho důchodce. A znovu máme situaci, kdy dožití roste, počet důchodců také roste ale .... počet poplatníků na jednoho důchodce v posledních letech je stabilní, či dokonce se dá říci že mírně ale přeci také roste. Stačí se podívat sem, v roce 2001 to bylo 2,44 poplatníka na jednoho starobního důchodce a loni to bylo 2,5.

Co je na konec nutno zmínit je i fakt, že průměrná mzda od rozpadu Československa rostla rychleji než důchody a to znamená, že rostl rychleji i základ pro odvody na důchodové pojištění. V žádné z PR zpráv důchodových fondů, které tak nadšeně přinášejí média, jsem nezahlédl ani zlomek informace, kde by v budoucím vývoji byl tento fakt započítán. Pokud mzdy dlouhodobě porostou nad inflaci (jak bylo v minulých letech), tak logicky ani mírný pokles poměru důchodu ke mzdě nemusí automaticky znamenat pokles životní úrovně. Samozřejmě dochází také k růstu produktivity práce, kterým se katastrofické prognózy nezabývají.

Letos z důvodu krize stát na důchody na rozdíl od loňského roku určitě vydá více než vybere, jenže tato situace podle PR analytiků a hodných pojišťoven, které si na krk chtějí uvázat nepracující stárnoucí populaci a nezištně jí rozdávat stovky miliard, měla být už stabilně deset let a každoročně se jen zhoršovat. Spletli se dříve, ale nyní již mají pravdu ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 7/13/2009 10:42 dop. , Blogger Tribun řekl...

Důchodový systém představuje desítky miliard korun, navíc se zákonem zaručeným příjmem, které nemá soukromý kapitál k dispozici. A chtěl by mít. To je celé tajemství. Poslední veřejná služba, která nebyla privatizována, vytunelována, rozkradena. Za "reformu" důchodového systému nejvíce bojují ti, kteří na něm nejsou závislí - bohatí lidé se značným vlastním majetkem. A pak samozřejmě stádo užitečných idiotů, kteří se nechali zkorumpovat pohádkou o vlastním majetečku a myslí si, že když si budou šetřit sami, že budou mít víc. Po čtyřiceti letech, když krize chodí v intervalu dvaceti, v penězích, které jsou jen "fiat money", a cenných papírech a detivátech a derivátech derivátů, tedy v čisté fikci. Se zaručeným ziskem pro provozovatele fondů a mlhavou nadějí pro střádaly, že své peníze někdy uvidí.

Přitom průběžný systém má přes všechny své zjevné nedostatky jedno zásadní plus: je imunní vůči výkyvům trhu (snad jedině s výjimkou hyperinflace), protože jeho příjmy i výdaje se dějí ve shodném čase a tedy v adekvátních hodnotách.

 
V 7/14/2009 8:27 dop. , Blogger che řekl...

Všimněte se, že o dva články níže, k penzijním fondům je mlčeno, jen čtyři příspěvky!

Proč naši PR pravičáci nenacházejí slov?

 
V 7/14/2009 11:29 dop. , Anonymous Legolas řekl...

Nedá mi to,musím znovu uvést svůj názor,který jsem již napsal ke článku z 22.6.2009,neboť jak Tribun velice správně uvedl,důchodový systém je poslední veřejná služba,která ještě nebyla pravičáky zprivatizována alias vytunelována!

Prezident asociace důchodových fondů Jiří Rusnok,zakuklený neoliberál v rouše ČSSD,nedávno v rozhovoru potvrdil,že se v současné době 13 důchodovým fondům nedostává 6 miliard Kč. tedy nemohou se jaksi těchto peněz dopočítat.Dále prohlásil,že za rok 2008 nebyl těmito fondy vytvořen žádný zisk,tedy peníze střadatelů na důchod byly de facto znehodnoceny o inflaci.A to není zavedený opt out systém,který chtěl zavést Nečas v Topolánkově vládě a je zákonem omezeno 5% podnikání na burze. Rusnok v uvedeném rozhovoru prohlásil,že si to nedovede vysvětlit a odkázal na ČNB,která má ze zákona kontrolní povinnost.Myslím,že tady není třeba již nic dodávat.Každý si jistě dovede představit,co by se asi stalo,kdyby se tito "tržní komsomolci" vrhli na miliardy,které si lidé celoživotně šetří v důchodových fondech.

 
V 7/16/2009 3:33 odp. , Anonymous Amenre řekl...

Ja jsem pred 5 lety podlehl a zacal sporit s Penizjnim fondem CS. Marne bych si ted vzpomel na duvod, proc jsem to udelal.
Platim 500 mesicne, abych dostal statni podporu 150, mam tam mizerny urok a ani si to nemuzu odecist z dani.
Posledni dobou vazne uvazuji, ze to vyberu a pouziju na potrebnejsi vylohy, nez je mlhava nadeje, ze se za 30let v duchodu "rozsoupnu".

 
V 7/23/2009 10:50 dop. , Anonymous Legolas řekl...

Já jsem před lety vybral našetřené peníze z jednoho důchodového fondu a udělal jsem dobře,když si uvědomím,co by pravičáci zavedli za důchodovou reformu,kdyby se po volbách dostali k moci.Jinak je opravdu velmi zajímavé,že k tak závažnému tématu,jakým důchody bezesporu jsou,najednou mlčí všichni ti pravicoví apologetové,kteří papouškují teorie neoliberálních ekonomů.

 
V 7/29/2009 7:50 dop. , Anonymous DDT řekl...

http://www.cssz.cz/cz/informace/statistiky/prehled-poplatniku-pojistneho-cssz.htm

 
V 7/30/2009 8:30 dop. , Blogger che řekl...

Velice pikantní je, že Česká pirátská strana ve svém programu má jako podstatný pilíř soukromé důchodové pojištění, jaksi ztrácí mé sympatie
https://www.ceskapiratskastrana.cz/

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka