čtvrtek, srpna 27, 2009

Reflex a žumpa české žurnalistiky

Pokles novinářské etiky je pozorovatelný v řadě českých medií už drahnou řádku let. Jednou z osobností, které se v pokleslé žurnalistice doslova vyžívají, je současný šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr.

Bývalý šéf Mladé fronty Dnes, ze které se mu podařilo vybudovat bulvár, zdatně konkurující Blesku, se uvedl v Reflexu známou karikaturou Davida Ratha v podobě Hitlera. Už to, bylo samo o sobě varováním, že starý dobrý Bílkův Reflex končí a začíná éra silně zavánějící po hnoji. Jeho heslo: „šokovat za každou cenu, i když to smrdí, jen když se to prodává“, začíná být pro Reflex pod jeho vedením příznačné.

Přiznám se, že jsem nepatřil mezi vášnivé čtenáře Reflexu, ale čas od času mne v něm ledacos zaujalo, protože to byl jeden z mála inteligentních časopisů na českém mediálním trhu. Inteligence vzala zasvé a nastoupila ubohost, kalkulující s těmi nejnižšími pudy čtenářů.

Chceš milý čtenáři kořist? Předhodíme ti Jirku Paroubka! Těžko mne někdo může podezírat z toho, že jsem příznivec, velkého Jirky. Už několikrát jsem upozorňoval na zásadní chybu ČSSD, že se tak křečovitě snaží Jiřího Paroubka za každou cenu udržet v čele strany. Tvrdím, že být lídrem ČSSD někdo jiný, slupnou sociální demokraté ODS jako malinu.

Je nad slunce jasné, že Paroubek patří k těm nejneoblíbenějším politikům v zemi a jako takový je tuze vděčným objektem nejrůznějších šprýmů, legrácek a srandiček. Nic proti nim, pokud nepřesahují hranice novinářské etiky a nestávají se jen účelovým, ubohým a zapáchajícím prostředkem pro zvýšení prodeje. Právě to je případ poslední obálky Reflexu s koláží nahého Paroubka a jeho manželky Petry, což má být reminiscencí na slavný snímek Johna Lennona a Yoko Ono. Je nad slunce jasné, že obálka nemá jiný účel, než šokovat. Vypovídající hodnota nulová, myšlenka nikde. Jen dokonalá ukázka Šafrova myšlení. Jako Paroubkobijec se už představil několikrát a nyní má v ruce nový bič, Reflex.

A jak tuto obálku uvádí pan šéfredaktor do světa? „To, co působilo u Lennona a Ono jako spontánní chování lidí s čistou myslí, však v jiných případech působí jako plánovaná taktika,“ Samotný článek v Reflexu nese název „Předvolební reality show – Veřejná láska“. Jiří Paroubek může být, jaký chce, ale to mu pan šéfredaktor skutečně vidí až do žaludku? To je skutečně přesvědčen, že v případě manželů Paroubkových nejde o normální, lidskou rodičovskou pýchu, ale jen o předvolební show?

Celou záležitost jsem sledoval dost podrobně a nikde jsem nezaznamenal sebemenší náznak toho, že by se Paroubek snažil těhotenství své ženy mediálně využít. Zcela prostě oznámil, že čekají dítě. Nic víc, nic míň. Mediální bublinu z tohoto suchého konstatování udělali novináři, pana Šafra nevyjímaje. Se spekulacemi přišel teprve Blesk, Aha a další podobné plátky, které začaly vše rozebírat a hledat fantasmagorické důvody, proč vlastně má to dítě přijít na svět a zda to není dokonce naplánováno tak, aby se narodilo těsně před předčasnými volbami!

Po problémech s prvním těhotenstvím Petry Paroubkové je evidentní, že jde nyní o vymodlené dítě a není divu, že se nastávající rodiče na něj těší. O to větší je hyenismus Reflexu pod Šafrovou taktovkou. V jiných souvislostech by mi byla jakákoliv karikatura Jiřího Paroubka naprosto ukradená. Ale v období, které je pro každou nastávající matku tím nejtěžším, přichází Reflex s prasárnou, ke které se může snížit jen naprosto bezcharakterní individuum. Normální, inteligentní člověk si nad podobnou obálkou může jen odplivnout.

Nicméně, masy si budou spokojeně pomlaskávat, jak pan Šafr uštědřil Paroubkovic rodině pořádnou facku. A novinářská etika? Pojem pro pana Šafra naprosto neznámý!

Napsal Pavel Přeučil
původně publikováno na http://preucil.blog.idnes.cz/

---------------------

Odjíždím na dovolenou na nějaký týden až dva, případné komentáře možná ještě zítra stihnu schválit, poté je přidám až po návratu.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 15:

V 8/27/2009 9:44 dop. , Blogger Tribun řekl...

Opět nemohu než souhlasit. Těší mne, že už jsme dva. A abych se přiznal, jsem rád i tomu, že nejsem "slušný člověk" v tom smyslu, jak toto stále více vyprázdněné klišé používají modří politruci a jejich pohůnci. Být slušný a normální totiž podle nich znamená generální pardon pro jakoukoliv sviňárvů vůči lidem, kteří se od nich liší, nebo ohrožují jejich mocenskou a ekonomickou dominanci.

Na všech paroubkobijeckých kauzách se ovšem velmi dobře ukazuje jedna důležitá věc: to, co si u nás říká pravice, nemá žádný program, nemá nic, čím by mohlo zaujmout většinu voličů, nemá žádné racionální argumenty (vzrůstající disproporce v podílu na národním bohatství není pro tu většinu, jejíž podíl klesá, racionální), a proto jí nezbývá nic jiného, než emoce - nenávist, strach a oslovování na "temné strany" lidské mentality.

 
V 8/27/2009 2:08 odp. , Anonymous Legolas řekl...

Ano "prasárna, ke které se může snížit jen naprosto bezcharakterní individuum",takto je to přesně vystiženo. A šéfredaktor Pavel Šafr? Samotné dno smrduté žumpy české žurnalistiky.

 
V 8/27/2009 2:23 odp. , Anonymous Procyon řekl...

Souhlas. Nejhorší ale je, že Šafr uloupil nedávno šéfredaktorské místo v časpisu ABC. Takže se asi teď můžeme těšit na ABC jako na tribunu "modré mládeže"...

 
V 8/27/2009 5:01 odp. , Anonymous onlooker řekl...

Reflex už dávno se Zeleným (mebo modrým?) Raoulem překročil meze vkusu.

 
V 8/27/2009 5:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Koukám, že to tu je samej oranžovej fanatik. Vzjít taková obálka s Mirdou tak tu je oslavována jako 11. září v Palestině.

 
V 8/27/2009 8:36 odp. , Blogger Tribun řekl...

No dovolte, Procyone, tu tribunu si vyprošuji! :-))

 
V 8/27/2009 8:41 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jenže takový obálka s Mirkem by nikdy nevyšla, Anonyme. Alespoň ne v Čechách. Takže jen bohapustě spekulujete. Víte, ono je velký rozdíl, když si občas někdo z někoho vystřelí (a chápu, že politik je první na ráně, že to je riziko povolání), nebo jestli je někdo soustavně terčem více či méně pokleslých rádobyvtipů, je tím terčem pouze on a je proti němu vedena permanentní dehonestační kampaň.

Kdyby vyšla jedna obálka s Mirkem, tak mne to potěší. Kdyby druhá, třetí, řeknu si: dobře ti tak. Ale kdyby jich týden co týden vycházelo dvanáct do tucku, tak si řeknu, že je něco špatně, a budu se ptát, na co si to se mnou kdo hraje?

 
V 8/27/2009 9:12 odp. , Blogger ods řekl...

Je to velmi laciný a hlavně hloupý trik, vykřiknout že u jiného politika byste reagovali jinak.

1. Nemohu mluvit za jiné, ale když Topolánkovi strkal "novinář" z nějakého bulváru foťák do kočárku, tak premiérovu reakci jsem chápal. Mohl bych najít tisíc zdůvodnění proč by se politik měl chovat jinak, ale jako otec prostě některé věci chápu.

2. O těhotenství Paroubkovy rodiny využívaném pro kampaň se dozvídám jen a jen z Reflexu. Ten vůbec celou tuto problematiku kreténským dotazem redaktorky vymyslel a teď se prostě snaží realitu dopasovat do svého prvního úletu, který zhnusil všechny slušné lidi. A protože tisíckrát opakovaná lež a Paroubek jako nejčernější charakter ve vesmíru na určitý typ lidí funguje, tak není divu, že jim to celé vychází.

3. Je tu i další problém, například Mirek Topolánek - klasicky jak je na celém světě zvykem - v roce 2006 oblepil celou republiku svojí rodinkou a hlásal jak je to pro budoucnost našich dětí. Tehdy NIKDO do toho nekopal dnes a denně. Paní Talmanová otěhodněla, Mirek Topolánek udělal velkou tiskovku, taktéž negativních článků bylo mnohonásobně méně než případě paní Paroubkové. Je smutné, že novináři vrtí psem a spousta lidí jim na to skáče.

 
V 8/27/2009 9:23 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Anonym:
Koukám, že to tu je samej oranžovej fanatik. Vzjít taková obálka s Mirdou tak tu je oslavována jako 11. září v Palestině.

Anonyme,doporučoval bych Vám,abyste občas zapojil šedou hmotu,co máte v hlavě. Jinak budete pořád psát podobné nesmysly.Není to tak dávno,co jsme si mohli prohlédnout fotku Topolánka se ztopořeným penisem v Berlusconiho vile Certosa na Sardinii ve společnosti mladých prostitutek.Nevzpomínám si,že by Reflex nebo jemu podobná česká novinářská žumpa zveřejnily na titulní straně fotografii tohoto chlapa s gulama. Jistě si každý dovede živě představit,kdyby se do podobné situace dostal Paroubek,jak by si tato media na tom zgustla.

 
V 8/30/2009 11:06 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Pavle s tímto, ale vůbec neouhlasím... "Celou záležitost jsem sledoval dost podrobně a nikde jsem nezaznamenal sebemenší náznak toho, že by se Paroubek snažil těhotenství své ženy mediálně využít" Asi málo čtěte, protože by jste si všimnul na jaké bázi byly postaveny inzeráty +- před měsícem v Právu... stranické inzeráty ČSSD: Jak se bude jmenovat dítě Petry Peroubkové? Více se dočtete na www.cssd.cz... Vám to uniklo - mne tedy rozhodně ne.

Tribune - Dvě věci "to, co si u nás říká pravice, nemá žádný program, nemá nic, čím by mohlo zaujmout většinu voličů, nemá žádné racionální argumenty" - jsou dvě typy přístupu k voličům a veřejnosti - první je ten, že strana napíše program - strana či neujžší vedení strany společně s pány Tvrdíky a Dimuny, PR agenturami a ten volební program podsune voličům... úplný opak a zcela nová věc v místním rybníku je to, že strana jež má na veřejnosti nálepku, že ji program schází osloví veřejnost - osloví ji pomocí průzkumu, pomocí hozeného lana... Pojďte s napiště s námi programy strany podle mého je to úžasné marketingové novum na které stěží mohla najít konkurence odpověď - a tahle protistrana do politiky a do dění zapojí veřejnost... takže na straně je A: My píšeme program a ucházíme se o Vaši podporu; strana B: Vy s námi píšete program, my zjistíme co chcete a My něco z toho budeme prosazovat... to je forma dialogu

Měl jsem příležitost komunikovat s Jiří Paroubkem, ale nepřesvědčil mne. Není to státník ač je na něm vidět jak jím moc chce být. Ctižádost se mu nedá upřít, ale to je málo... velice málo. Předsedou strany může být kdokoliv a bez Jiřího Paroubka by ČSSD nepadla... naopak by mohla být atraktivnější pro středové voliče. TOP09 vyplňuje mezeru a ČSSD si to začínají moc dobře uvědomovat - proto ony zdánlivě nesmyslné útoky...

Tribune Vy můžete být dobrým, uvážlivým a moudrým předsedou ČSSD stejně jako já mohu psát volební programy. Oba máme potenciál, který čeká na využití. ODS si to uvědomila, že vedle hlasu může získat i myšlenky a nápady a nevím jestli mne to má těšit nebo ne (protože ČSSD mnou pohrdala), ale já sem napsal část volebního programu ODS... ze zájmu jsem zareagoval na jejich výzvu a můj kontakt nezůstal bez odezvy.

ČSSD je mrtvá strana, ODS se proměňuje - k lepšímu i horšímu, ale je úžasné to, že občas dostanu i odpověď na to na co se ptám... a to je asi ten zásadní rozdíl mezi těma dvouma. Když komunikuji s ČSSD připadám si jako blbec, s ODS ne, mé myšlenky neodmítají, neposílají nesouhlasná stanoviska, naslouchají....

Proto doufám, že i vy jednou dokážete využít svého potenciálu k velkým věcem. Nesmíte se však nechat odradit a otrávit. Vytrvejte v tom co děláte a nemarněte čas věcma, které nemůžete změnit - soustřeďte se na ty, které změnit můžete. Zlo se musí vyvažovat dobrem... tak ho vyvažujte. Váš Fudzijan

 
V 8/30/2009 11:10 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Pane Přeučile nemáte pravdu... ČSSD sama anoncovala v inzerátu v Právu upoutávku na web ČSSD jak se bude jmenovat dítě Petry Paroubkové... asi se málo díváte kolem...

 
V 9/01/2009 11:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Reflex je žumpa české žurnalistiky

 
V 9/07/2009 11:48 dop. , Blogger Herbage řekl...

V ODS již hledají voliče mezi dětmi. Je zajímavé, jaký mediální prostor dostane malý klučina, pokud fandí té "správné" straně. No jo, dítě postižené autismem si nemohlo vybrat lepší partaj, tam pěkně zapadne :)

http://zpravy.idnes.cz/video-dvanactilety-miki-radi-mirku-prijmi-janotovy-navrhy-proti-krizi-1m9-/domaci.asp?c=A090901_173526_domaci_taj

 
V 9/10/2009 10:44 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Reflex nečtu od doby kdy tam byl vyobrazen Miloš Zeman a Karel Kryl se srpem a kladivem. Je to škvár...

 
V 9/15/2009 11:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Herbage - jako kdyby socani ne. A rozhodně u toho určitě nezneužívají těhotenství paní Paroubkové (nebo toho nezneužívá sama?)

http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?c=A090913_213733_domaci_anv

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka