pátek, října 09, 2009

Difficile est satiram non scribere

Je skutečně těžké nepsat satiru o současné české politice.

Topolánek kritizuje MFD, že když otiskne rozhovor s místopředsedou ODS, je to totéž jako kdyby tiskli rozhovor s blbem z Horní Dolní.
Dotyčný místopředseda nejdříve řekne, že to určitě nebylo o něm, ale pak rozešle několik tisíc esemesek, kde se všem členům ODS omlouvá.

President a jeho fanklub se čílí, že se dovolilo Irům hlasovat v referendu dvakrát. Zapomněli přitom, že je to v Irsku už národním zvykem a kdyby před lety o smlouvě z Nice nehlasovali dvakrát, tak by ČR nemohla do EU vstoupit. Konec konců náš president se taky volil vícekrát. Podle této úvahy by měli být pro druhou volbu už jiní kandidáti, aby se o stejném nehlasovalo dvakrát.

ODS publikovalo dopisy, vyměněné s Paroubkem ve věci schůzky k programu Fischerovy vlády, aby ukázala věrolomnost Paroubka. Ale uniklo jim, že publikovali kopii originálu, kde svolávají poradu na pondělí 4. října, jenže v pondělí bylo už 5. října. To nikdo po expertech z Horní Dolní nekontroluje dopisy?

Na mezinárodní konferenci v Praze k výročí sametové revoluce ve svém projevu Topolánek prohlásil, že „Česku hrozí návrat komunismu. Kromě toho se zpochybňuje euroatlantická vazba země a projevují se sympatie k autoritativním režimům Ruska a Číny.“ Trochu to připomíná slavný Fultonský projev W. Churchilla v r. 1947, kde varoval před agresivitou Sovětského svazu. Že by i Topolánek chtěl vstoupit do dějin? Konec konců už varoval i před americkou cestou do pekel. Trochu to dělá dojem, že jeho znalosti zahraniční politiky jsou na stejné úrovni, jako byly znalosti byvších komentátorů Rudého Práva jako byli Homar, Brož ad., kteří snad věděli i co se podávalo v Bílém domě ke snídani. A to se zmíněná konference původně měla konat jako součást akci v rámci českého předsednictví EU. Teď už si asi Topolánkova projevu tolik v zahraničí nevšimnou a nebudou mít strach, že narušuje obchodní politiku Západu vůči Rusku a Číně.

Topolánek prohlašuje, že ratifikace Lisabonské smlouvy je pro ČR nutnost a chlubí se, že zajistil její ratifikaci ve sněmovně a senátu poslanci a senátory za ODS. Ovšem jakou politickou příslušnost vlastně mají ti senátoři ODS, kteří podali supliku k Ústavnímu soudu, kde upozorňují, že LS je v rozporu s českým ústavním právem? Ještě, že časy, kdy se za stranické úchylky pykalo vězením či popravou, jsou už pryč.

Ústavní soud už zamítl druhou supliku těchto senátorů, kde napadali problematiku vázaného mandátu (odsouhlasení postupu vlády v EU parlamentem). Když ovšem předseda KDU-ČSL (tedy bývalého koaličního partnera ODS) prohlásí, že je to dobře, že „šlo pouze o obstrukci“, pak to dojem o pochybných vnitřních vztazích v ODS jen posílí.

napsal Onlooker

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 1:

V 10/18/2009 4:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Velmi dobře napsaný

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka