pondělí, listopadu 09, 2009

Ó my se máme

Blíží se dvacáté výročí tzv. sametové revoluce a v médiích často můžeme narazit na vyvracení jakýchsi mýtů o minulosti. Většinou ono vyvracení spočívá v tom, že se nám hlásá, kolik si čeho můžeme koupit a že je to přeci mnohem více než jsme mohli dříve. Myslím, že po reálném návratu před rok 1989 mnoho lidí netouží, ale aktuální mediální prezentace nesou veškeré známky komunistické propagandy - no koukněte, kolik každý z nás vyrábí lokomotiv nebo tanků, je to přeci skvělé, jsme nejlepší na světě a skutečný život je někde jinde než mediálně podávaná statistika.

Všechny dnešní články totiž mají jednu základní chybu. Velmi okrajově se zabývají tím nejdůležitějším neboli bydlením. Ovšem, můžeme si za nějaký průměrný či podprůměrný plat spolu s dalšími primáty nakoupit 150 či 1500 kilogramů banánů. Ale to je budeme chroustat pod mostem ? Nemám k dispozici přesné statistiky, ale velmi pochybuji o tom, že průměrně lidé vydávali na základní náklady spojené s bydlením dříve více jak 20 až 30 procent nejobvyklejších příjmů. A jaká je situace dnes ? Není nic neobvyklého, že bydlení (čili i voda, elektřina případně ještě plyn) dokáže pohltit více jak tři čtvrtiny platu. Škoda, že tento detail novináři něchtějí zahrnout do svých oslavných ód na dnešní dobu.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 11/09/2009 5:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Náklady na bydlení stouply 28x, alespoň to říkali nedávno v ČT, kterou určitě nelze podezřívat z přikrášlování minulého režimu. Ale co to ve srovnání s tím, že se již nemusíme obávat, že se staneme obětí toho nejhoršího zločinu proti lidskosti: nedostatku banánů mimo sezónu.

Propagandistické orgie v rámci měsíce česko-kapitalistického přátelství nabírají na obrátkách a není před nimi útěku.

Jejich smysl je ovšem velmi jednoduchý: nahradit u pamětníků autentické vzpomínky lidí vzpomínkami politicky korektními, které generovat loajalitu k současnému režimu, a mladým, kteří vlastní vzpomínky na tu dobu nemají, implantovat takové vzpomínky, které budou generovat strach z minulosti a podněcovat tak loajalitu k současnosti.

Plus nesmíme zapomínat na to, že část lidí nutně potřebuje přesvědčit sama sebe, že před dvaceti lety, navzdory své aktuální zkušenosti, neudělala chybu.

Pokud by se stabilita režimu měřila tím, jak urputně přesvědčuje sám sebe a své poddané o své výjimečnosti a dějinné předurčenosti, tak by ten současný měl na kahánku. (Varující ovšem je, že ten minulý dokázal na kahánku přežívat desítky let.)

 
V 11/09/2009 7:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Podle propabanditů bereme v průměru 27 000,- měsíčně. Dvě třetiny rodin podle statistiky nedokáží vyjít se svým měsíčním příjmem. To je v Česku tak draho, když při výdělku manželů cca 50 000,- dohromady nemůže rodina vyjít?

 
V 11/09/2009 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymní řekl(a)...
11/09/2009 7:02 odp.

Plat 50 000 je dostačujicí pro ty dvě třetiny lidí. A kdyby jej měli neměla by většina potíže.
Jenže oni jej nemají.
Průměrný plat je totiž velká pitomost. Je to jen číslo, které lživě říka jak se máme v průměru skvěle ale vůbec není přesné.
Proč?
Malý příklad
mějme jednodho člověka s platem 350 000 korun a devatenáct lidí s platem 10 000 korun
průměr této skupiny lidí je oněch 27 000. Ale jak je vidět tak je zde velká většina hluboce pod tímto platem, mají 10 tisíc korun na měsíc a přibližně tolik stojí nájem bytu v centru brna.

Můžete namítnou že jsem zvolil extrémní modelovou situaci, ale bohužel ona není tak moc extrémní jak se zdá. Jsou lidé kteří mají i výrazně větší platy než pouhých 350 000 a je velká část lidí s platy nad 100 i 50 tisíc. Těchto lidí je opravdu hodně a dohromady to tvoří těch 27000, na které ale dvě třetiny národa nedosahuje.

Přesnější by byl medián, ale tím se raději nikdo chlubit nebude, protože by příliš jasně ukázal stav věci.

Pozn: nehodnotím zda je tento systém dobrý či špatný.. to nechť si každý myslící tvor zváží sám
s pozdravem
Ondřej Melkes

 
V 11/10/2009 1:06 dop. , Blogger ods řekl...

Ondřej Melkes
tomuto jsem se schválně číselně vyhnul, protože je to přesně tak jak píšete. Průměr nic nedá a medián v minulosti jsem neměl k dispozici (vycházel jsem ale z několika na sobě nezávislých zdrojů). Ale navíc každý s alespoň průměrným přehledem o životě, ví jak čísla vypadají.

 
V 11/10/2009 4:44 odp. , Anonymous Legolas řekl...

Starší lidé si velmi dobře pamatují,jak vypadala propaganda za minulého režimu.Propaganda toho současného si s komunisty opravdu v ničem nezadá.Tak zv. veřejnoprávní sdělovací prostředky, o soukromých ani nemluvě,dělají z lidí stádo nemyslících individuí,kteří jsou tak akorát dobří jít jednou za čtyři roky k volbám a dát hlas té jedině správné straně,tedy pravicové ODS,která nejlépe ví,co je nejprospěšnější pro celý národ.Dokazovat průměrným příjmem 27000 Kč. velmi dobrou nebo dokonce vysokou životní úroveň lidí je právě ta propaganda na úrovni komunistického režimu.Statistika procentuálního rozložení příjmů jednotlivých vrstev společnosti však není k dispozici a myslím,že ani zveřejněna nebude.Některé dílčí údaje jsou však známy.Na př. 66% důchodců nedosahuje ani průměrného důchodu,tedy něco málo přes 10000 Kč.Nebo cca 40% aktivně pracujícího obvatelstva má příjem pod hranicí 15000 Kč !!

 
V 11/12/2009 6:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přídavky na děti v roce 1989 na první dítě 200Kč, na druhé a třetí 300Kč, na čtvrté 100 Kč, na páté a další nic,
za 600 jelo dítě na 14 dní na tábor.

Dnes: pokud je příjem na osobu v domácnosti vyšší než 5 280 Kč,na současných 700 Kč přídavků rodina nedosáhne, a nedostane také nic ze sociální podpory.

Na plakátech ODS jsou mrtvolky dětí, těmi dnes straší zlatou mládež.

Mirka

 
V 11/12/2009 8:28 odp. , Anonymous Jan řekl...

Mám jen jednu připomínku. Často se vzpomíná podobnost s komunistickou propagandou. Obávám se, že tomu tak není. Kdyby komunisté jen tušili, co všechno tenhle národ snese, jak náchylný je k výplachům mozku, stačila je trocha PR a žádný sedmnáctý listopad by se nekonal.

 
V 11/13/2009 8:49 dop. , Blogger Tribun řekl...

Kdosi, snad to byl Vaculík, řekl: Všechno, co nám komunisté říkali o komunismu, byla lež. Všechno, co nám říkali o kapitalismu, byla pravda.

Za sebe dodávám: blahobyt korumpuje.

 
V 11/13/2009 9:55 dop. , Blogger che řekl...

Ona taky ta komunistická propaganda prodělávala vývoj - něco jiného bylo v 50 tých letech - a s tou se většinou srovnává, něco jiného v jiné době. On ten problém nebyl ani tak ve snaze vymývat mozky, ale v tom, že za normalizace se nějak praxe začala rozcházet s tím co se proklamovalo.
Shrnuto - i když maximálně zjednoduším tak byly minimálně tři období, které se diametrálně lišily.
Kdo dneska třeba vzpomene na KAM (Klub angažovaného myšlení)- pořady na tehdejším třetím programu na VKV v šedesátých letech? Něco podobného si na dnešním Českém (našem) rozhlasu nedovedu představit - redaktor by na hodinu letěl!

 
V 11/15/2009 9:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Je už nechutné, jak se linou ze všech rozhlasů, televizí a novin oslavné básně na šaškárnu, kterou s oblibou novinářské prostitutky nazývají revolucí svobody. Podstatě to byl mocenský boj mezi komouši v roce 89, kdy parta, která byla připravována dlouhá léta od velkého bratra za Atlantikem nastrčila do svého vedení kašpárka, který stále blábolil o pravdě a lásce. Dav byl situací, kterou si i ti komouši uvědomovali, znechucen a šel naivně za tou partou která otevřeně lhala. To si nikdo neuvědomoval, dav cinkal klíči a tak napomohl k tomu, že se láskyplná „revoluce“ zvrhla ve sprostý majetkový puč.
Prostě zločinecký systém nahradil systém zločinu, který je ještě horší. Za minulého systému bylo zavražděno více než 300 lidí, do pracovních koncentráků bylo nahnáno asi třista tisíc lidí – bylo to kruté a neodůvodnitelné, je to neodpustitelné. Ale současný systém, finanční totalita zavraždil za 20 let více než 25 tisíc lidí (nedávno unikla zakázaná informace, že průměrně se ročně zasebevraždí asi 1200 lidí, kteří neví již jak dál v životě a nechtějí žít pod mostem jako bezdomovci) a do žaláře beznaděje v nezaměstnanosti uvrhl nynější systém až 600 tisíc lidí, kde s rodinnými příslušníky to je v žaláři beznaděje skoro 2 miliony lidí, a to nemluvíme o cca 60% všech obyvatel našeho státu, kteří žijí pod hranicí chudoby.
Je úsměvné, když komouši včera řekli pravdu o rozkradení státního majetku, jak se pan Svoboda rozlobil, že za minula by člověk ani nedošel domu (za deset minut by byl ve vězení), ale on si nepřipouští, že se pokouší ukrást dům za 50 milionů a za to by měl jít do báně okamžitě. Zrovna tak jako Řebíček za ukradení zakázek za 5 miliard, jako Langer za rozbití policie, jako Topolánek za zneužití pravomocí pro své obohacení a okradení slušných lidí.
Dříve se strůjci zla mohli jednoduše nazvat – byli to komunisti. Dnes ale je to nesourodá skupina podlých lidí spojená mamonem, zlodějinou a lží, touhou po bohatství a moci. Jediná jejich ideologie jsou peníze, zlodějina, podvod.

Věřím, že slušní lidé omluví demagogii, kterou jsem použil, ale demagogie současných Goebelsů je nedozírně větší.

 
V 11/17/2009 3:39 odp. , Anonymous kri řekl...

Jako "vetchý stařec potřebný odpočinku" si dobře pamatuji, že životní náklady se vším všudy představovaly 20 % příjmu, a 80 % nám zbývalo na koníčky. ...Tedy u bezdětných.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka