čtvrtek, února 04, 2010

Bankrot

Pokud nezvolíme ODS, čeká nás bankrot. Jen pod modrým praporem můžeme očekávat krásnou budoucnost a prosperitu. Ti druzí zlí totiž chtějí jen strašně rozhazovat a ODS má ESO v rukávě. No dobře, tolik lživé propagandy by asi stačilo a teď jak je to ve skutečnosti.

Bankrot nám nejpravděpodobněji v nějakém dostupném časovém horizontu nehrozí. Nevšimli si toho investoři, kteří riskují reálné peníze a ne jen stejně mizernou pověst politika nebo novináře, nevšimly si toho ani různé mezinárodní instituce. Faktem který každý vidí, jsou výdaje vyšší než příjmy, ale jak ukazují zkušenosti nejvyspělejších ekonomik, při rozumné míře je to situace udržitelná dlouhodobě, kterou kompenzuje hospodářský růst a při troše štěstí a rozumném daňovém systému jako například ve Skandinávii, lze občas dosáhnout i přebytkových rozpočtů. Nerozumný daňový systém jako například v Pobaltí, svým lákáním de facto pouze spekulativního kapitálu je velmi náchylný na různé otřesy a ačkoliv v dobách prosperity může vytvářet vyrovnaný rozpočet, tak v době sebemenšího zaškobrtnutí, spekulativní kapitál mizí a země nemá dostatečné příjmy pro svůj chod.

Krotit výdaje se zavazují před volbami všechny strany a věřit se jim dá zhruba podobně. Černé scénáře z lidí trochu dělají voly, protože předpokládají jakousi permanentní krizi, při tom stačí, že HDP se vrátí třebas i k pomalému růstu a nezaměstnanost začne mírně klesat a automaticky i deficit rozpočtu se zmenší. A virtuální riziko bankrotu se tím odloží zas do příštích voleb. Jediné co člověka občas napadne, není si ODS vědoma nějakého svého kostlivce ve skříní, který nám tu zůstal po jejím tříletém řádění a který znemožní naší zemi definitivně vyjít z krize ?

Proč se tedy najednou taková panika a strašení bankrotem? Samozřejmě důvod je jasný a jednoduchý, přichází volby a ODS si možná uvědomila, že když bude po tisící strašit voliče hlavně neexistujícím komunistickým nebezpečím a ty inteligentnější Paroubkovou bradavicí, tak to asi nezabere. Bohužel i u děsení lidí bankrotem je originalita zase nulová. Před volbami v roce 2002 ODS už tento trik použila, po výhře ČSSD měl nastat téměř konec světa a Česká republika měla skončit bankrotem jako Argentina. Jak země dopadla po vládě sociální demokracie v roce 2006 a jak vypadá po vládě ODS v roce 2010 (a paradoxně i při předchozím modrém experimentu v roce 1998) si každý může porovnat sám.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 17:

V 2/04/2010 9:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Á socani po dlouhé době schůzovali.

 
V 2/05/2010 8:33 dop. , Blogger Tribun řekl...

Každý si může porovnat sám... no právě! A proto je třeba roztočit kola propagandy a "jemně" mu naznačit, jaký má být výsledek toho porovnání, protože lidé jsou hloupí a mohli by mylně hodnotit na základě své osobní zkušenosti, a nikoliv míry korporátního eldoráda a rozvoje klientelismu.

Jsem rád, že nejsem sám, kdo si toho všiml, a některé indicie naznačují, že nejsme sami, ale že tyhle bulíky už odmítají lidé v naprosté většině. Tento rok to modrým ptákům ten otřepaný trik asi nevyjde. Ovšem co nevyjde "svatým modrým", to zřejmě vyjde jiným. Tahle republika už je v takovém srabu, že standardní demokratické řešení neexistuje. Jediné, co by mohlo pomoci, je defenestrace a potom nucená zpráva, například z Turecka, pověstného svým kvalitním hospodářstvím. Horší už to snad ani být nemůže.

 
V 2/05/2010 3:36 odp. , Blogger ods řekl...

Anonymní,
děkuji za užitečnou informaci, sice nemá žádný vztah k článku, ale každý si rád přečte, že nějací socani po dlouhé době schůzovali. Tuto informaci bych doplnil ještě o to, že jistě také schůzovali nějací rybáři, zahrádkáři nebo společenství vlastníků a dokonce je pravděpodobné, že i pár buněk ODS schůzovalo taktéž. Myslím, že se to každému hodí.

Tribun,
zatím jsem skromný a mně ještě demokratické řešení stačí. Tím by bylo odstavení po volbách od vlivu ODS a jeho knížecího béčka. A to jestli síla bude pocházet z různých mixů sociální demokracie a komunistů, lidovců, zemanovců nebo johnovců či bobošíkovců je mi už celkem jedno. Bude to pak de facto návrat k lepšímu co bylo do roku 2006 a potom je nutno hledat kroky co dál. První je konečně dotlačení k větší přímé demokracii, pokud možno ústavně a to bez odstavení ODS a klonu asi nepůjde - a hlavně když budou odstaveni tak aby nemohli blokovat změny ústavy, tak sociálním demokratům nezbyde jediná výmluva, kterou bych byl ochoten alespoň ze čtvrtiny akceptovat.

 
V 2/05/2010 7:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No já jen, že na Tribunově blogu je dost podobný článek o tom, že ODS straší. Náhoda? Nebo začala kampaň a je třeba plivat špínu? Nebojte ODS volit zcela jistě nebudu, ale na tomto blogu napadáte každého, kdo naznačí, že ČSSD není to pravý ořechový a neustále sami sebe přesvědčujete, že nejvíc se ušetří větším utrácením, že dluhy nevadí a už vůbec se neplatí. ČSSD byla u vlády 8 let a není za stav této země odpovědná? Díky, je ve vládě taky zcela rozhodně nechci.

 
V 2/06/2010 1:18 dop. , Blogger ods řekl...

Anonymní,
je krásné, že jste si nás sám bez čtení a pochopení textu sám zaškatulkoval a povídáte o něčem, co v článcích není. Chápu je to jednodušší. Mám stejný přístup aplikovat i na vás ? A nebo mi najednou vysvětlíte, že vy můžete vyvracet své pojmy a dojmy, ale já to už nesmím udělat ?

 
V 2/06/2010 9:14 dop. , Anonymous onlooker řekl...

anonymní názor by se dal rozvést, že šetření (pro jistotu ne do bank, ale do slamníku) nás dovede k jasným zítřkům. Akorát zkrachují výrobci a obchody.
Zajímavé je, že šetřivý ministr Janota sestavoval ty rozpočty za všech vlád v posledních 15 letech včetně toho na r. 2009, který byl totálně uhozený. Proč ho nehodil pod nohy Kalouskovi už tehdy s tím, že je nutno šetřit?

 
V 2/06/2010 9:49 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale jsem si vás zaškatulkoval po přečtení a pochopení vašich textů.

 
V 2/06/2010 11:03 dop. , Blogger ods řekl...

Anonymní,
takže abych to shrnul ve vašem duchu. Po přečtení a pochopení vašich reakcí je jasné že v ODS schůzovali a prostě nyní musíte plivat špínu na jiný názor, který si dovolil napsat něco kritického ODS. Bohužel ani když stokrát napíšete co a jak ČSSD, tak to nezmění, že přihlouplé strašení lidí bankrotem je prázdný marketingový trik modráků (navíc neoriginální), který zabírá pouze na přihlouplejší jedince.

Onlooker,
u Janoty je jedna zvláštnost. Chlubí se tím, jak kde si poznamenal kdo má špatný nerealistický rozpočet. Při tom jediným, proti komu se skutečně ve své době postavil (a ne je dnes virtuálním hrdinou bez důkazu), byl pan Tlustý, když začal mluvit různé nesmysly o dluhu v roce 2006. Zaplatil za to místem které mu vrátil až nejlepší ministr financí na světě, možná proto když Kalousek protlačoval svůj nejhloupější na světě rozpočet, tak mlčel jak zařezaný. Věrnost kmotrovi.

 
V 2/06/2010 4:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jistě, většina ekonomů jsou modráci.

 
V 2/06/2010 4:33 odp. , Blogger ods řekl...

Ó oblíbený argument, většina ekonomů. Prosím o statistiky a průzkum, kde bude doložen přesný počet ekonomů v ČR a jejich rozdělení do skupin podle názorů. Bez tohoto důkazu, jde jen o klasický propagandistický nonsens, který ale modráci milují, když nemají skutečné argumenty.

 
V 2/06/2010 7:31 odp. , Blogger ods řekl...

Anonymní,
nenamáhejte se dalším pliváním na nějaké politiky ČSSD. Jste vítán až doložíte své tvrzení o většině ekonomů nebo ho odvoláte a omluvíte se za vědomé psaní nepravd. I když stokrát napíšete další blábol, že mými experty jsou Paroubek atd. tak tím vaše lhaní nebude menší, ba přesně naopak.

 
V 2/07/2010 7:43 dop. , Anonymous Procyon řekl...

Kolega anonym chtěl zřejmě říci toto:
"většina tzv. nezávislých ekonomů, vystupujících v televizi či v jiných modráky ovládaných médiích, jsou modráci."
Pak to dává jasný smysl :-).

 
V 2/07/2010 12:15 odp. , Blogger ods řekl...

Procyon,
jo to by bylo jiné kafe :) A dokonce by šlo asi i jednoduše doložit citáty.

Jenže tady je malý fórek, v případě slibovaného bankrotu dokonce i tahle formulace by asi moc neprošla. Protože podle mého názoru, ten kdo hrozí blízkým a reálným bankrotem si nemůže říkat ekonom (a to i kdyby byl sebemodřejší. A to čistě z technických důvodů jako jsou růst HDP a hlavně síla aktiv v rukou státu. Nepočítal jsem to přesně, ale můj hrubý odhad je, že stát má v rezervě prostředky na krytí tak přibližně pěti rekordních deficitů podobných tomu jaký spáchala vláda ODS a to za situace, že by nám ode dneška nikdo nepůjčil celou tu dobu ani halíř (což se nikdy v historii žádnému státu nestalo).

 
V 2/13/2010 8:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pokud tyto volby vyhrají socialisté, nastane státní bankrot. Kdo by si již nepamatoval , jak nás socialisté přivedli k bankrotu za své poslední vlády. Levice nás zadluží na 7 generací. Kdo podporuje levici vědomě chce, abychom měli dluh jako v Itálii. Pod vládou socialistů dopadneme jako Řecko, kde tamní levicová vláda dovedla tuto zemi svoji rozhazovačnou politikou ke státnímu bankrotu. Naštěstí občané Řecka neuvěřili levicovému strašení a nenechali se uplatit levicovým populismem a zvolili odpovědnou pravicovou vládu , která teď ovšem stojí před těžkým úkolem a totiž vyvést svoji zemi z bankrotu prosadit nepopulární úsporné kroky. Pokud vyhrají socialisté, a sestaví vládu spolu s komunisty navrátí se naši společnost před listopad 89. Kdo by si nepamatoval tu strašnou totalitu v letech 2002-2006) Nebo nezažil útlak zlých socialistických hejtmanů, proti kterému protestují aktivisté na celém světě. Socialisté nás chtějí opět dostat do Ruského vlivu a za každou cenu zde mít Ruskou základnu. Tomu musíme za každou cenu zabránit. Volím ODS, už jen pro jejich odpovědnou snahu zabránit socialistickému rozhazování všemi prostředky, třeba i obstrukcemi. Vaš vzdělaný volyč

 
V 2/13/2010 10:08 odp. , Blogger Unknown řekl...

A když jsme u modré šance - člen ODS uveřejní

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politici-volicum/159628.aspx

Jirka (pravičák)

 
V 2/14/2010 4:49 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Anonymní z 13.2.2010
Váš článek se hemží pravicovým populismem! Buď jste již tak zblblý modrými ptáky,nebo si bohužel vůbec neuvědomujete,jak zdevastovala Topolánkova vláda za posledních 2,5 roku tuto zemi! Politika Topolánkovy vlády byla politikou pro cca 50000 zbohatlíků,z nichž většina si doslova nakradla miliony v divoké Klausově privatizaci v devadesátých letech.Taková pravicová politika je z dlouhodobého hlediska naprosto neudržitelná,neboť ve skutečnosti je namířena proti 10 milionům lidí této země.Lži Topolánků,Langerů,Bémů,Nečasů nebo Vás o správnosti pravicové politiky na tom nic nezmění.Lidé totiž nejsou hloupí,jak si zřejmě Vy a Vám podobní myslí.

 
V 2/17/2010 2:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale no tak, Legolasi, neberte všechno tak vážně. Pouze jsem si dělal srandu. Něčím podobným nás opravdu ODS každý den krmí. Bankrot za ČSSD, totalita za ČSSD, strašení Řeckem, kde posledních několik let vládla pravice. Člověk by musel uznat že to je přímo k popukání.Jenže se tomu doopravdy nikdo nesměje. Pravice se nesměje, protože její fanatičtí příznivci tomu tupě věří, a levice se nesměje, protože je zděšená, kam tupost a nenávist pravice může vést. Proto mě nepřekvapují podrážděné reakce. Jinak, kdyby byla ODS malá sekta na okraji společnosti a na okraji zájmu veřejnosti, klidně bych se tomu jejich strašení z plna hrdla zasmál

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka